Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Παλουριώτισσας παρουσίασαν πρόσφατα μια αξιέπαινη και πρωτοπόρα εργασία.

Μέσα στα πλαίσια της κατεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία Κουλτούρας Συμφιλίωσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του συγκεκριμένου γυμνασίου είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη συμβίωση ε/κυπρίων και τ/κυπρίων πριν από τα γεγονότα του 1974.

Έτσι σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν να τους βοηθήσουν πήραν συνεντεύξεις και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακολουθεί.
Θεωρώ ότι είναι αξιόλογη προσπάθεια γι αυτό και επέλεξα να κάνω μια αναφορά σε αυτό.
Δυστυχώς κάποιο τεχνικό πρόβλημα δεν μου επιτρέπει να το προβάλω.


Με τη ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν τέτοιες προσπάθειες δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ενάντια στο στόχο του υπουργείου.
Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔ ότι η οργάνωση του δεν εγκρίνει τις επαφές ε/κυπρίων και τ/κυπρίων μαθητών γιατί θα… βλαφτούν οι δικοί μας μαθητές!!!

Παρακαλώ όλους να σημειώσουν τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών μας (όχι όλων φυσικά) και να τις συγκρίνουν με τους συναδέλφους τους στα κατεχόμενα.

Και είναι με λύπη που σημειώνω ότι ενώ σε όλες τις προηγμένες χώρες οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται ως το πιο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας, στην Κύπρο όχι απλώς είναι το αντίθετο αλλά πρωτοπορούν στον σκοταδισμό και τη συντήρηση.

Γιατί τα λέω αυτά;


Διαβάστε την πιο κάτω είδηση από την τ/κυπριακή εφημερίδα ΑΦΡΙΚΑ (3.7.2009).

"Η εφημερίδα γράφει ότι 500 συνολικά μαθητές από τα κατεχόμενα θα παρακολουθήσουν καλοκαιρινά μαθήματα Κορανίου στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ψες 250 μαθητές μετέβησαν στην Τουρκία για τα εν λόγω μαθήματα, ενώ οι υπόλοιποι 250 αναμένεται να μεταβούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Αντιδράσεις στο θέμα αυτό προκλήθηκαν από τη συντεχνία Τ/κυπρίων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS).
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της συντεχνίας, Αντνάν Έρασλάν, τόνισε ότι η πολιτικοποίηση της θρησκείας οδηγεί σε επικίνδυνες και ανεπιθύμητες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιεί εγκλήματα τα οποία διαπράττονται στο όνομα του θρησκευτικού νόμου.

Παράλληλα χαρακτήρισε παράνομα τα μαθήματα Κορανίου και ζήτησε την αφαίρεση του μαθήματος των θρησκευτικών από τα υποχρεωτικά μαθήματα".

Συγκρίνετε, τώρα τις απόψεις των τ/κυπρίων εκπαιδευτικών με αυτές των δικών μας.
Οι τ/κύπριοι ζητούν την αφαίρεση των θρησκευτικών, οι ε/κύπριοι αντιδρούν στην αφαίρεση τους.
Και αντιδρούν διότι, λένε, θέλουν να κρατήσουν την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των ε/κυπρίων!

Βεβαίως θα πρέπει να πούμε ότι και στα κατεχόμενα οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών πολλές φορές βρέθηκαν στο στόχαστρο των εθνικιστών κατηγορούμενες ότι προσπαθούν να αφαιρέσουν από τα τουρκόπουλα την εθνική και θρησκευτική τους συνείδηση.
Η διαφορά με τους δικούς μας είναι ότι εκείνοι κατηγορούνται ενώ οι δικοί μας κατηγορούν!

Συγκρίνετε ακόμα τη στάση των εκπαιδευτικών μας όταν ο αρχιεπίσκοπος εξήγγειλε πρόσφατα τη δημιουργία θρησκευτικών σχολείων στις ελεύθερες περιοχές.
Οι εκπαιδευτικοί μας χαιρέτησαν την εξαγγελία!!!

Οι... βάρβαροι, απολίτιστοι τ/κύπριοι εκπαιδευτικοί αποδεικνύονται πιο προχωρημένοι, πιο προσγειωμένοι και πιο σωστοί από τους δικούς μας άψογους συναδέλφους τους.

*******************************

Τα όσα ανάφερα πιο πάνω, δίνουν την ευκαιρία να πούμε μερικά πράγματα ακόμα, μερικές διαπιστώσεις.

Ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις πολιτικές δηλώσεις και εξελίξεις, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι τόσο στην κοινωνία των κατεχομένων όσο και στην ίδια τη τουρκική κοινωνία υπάρχει μια διαπάλη του παλιού με το σύγχρονο.

Ποια σημασία δίνουν σε αυτό τα δικά μας ΜΜΕ;

Πολύ περισσότερο, ποια και πόση σημασία δίνουν οι διάφοροι αναλυτές και πολιτικοί μας σε αυτά που συμβαίνουν;
Πόσο τα αναγνωρίζουν και πόσο τα λαμβάνουν υπόψη στις αναλύσεις τους;

Ποιος σκέφτηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί στα κατεχόμενα μπορεί να αποτελούν ένα είδος συμμάχων μας;
Ποιος σκέφτηκε (εκτός από το ΑΚΕΛ που το είχε ως στόχο για χρόνια και τελευταία τον ΔΗΣΥ) ότι πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι περιπτώσεις;

Η απάντηση είναι κανένας!

Οι πλείστοι προτιμούν την ασφάλεια των «κλισέ» και τη σιγουριά των βαρύγδουπων και «επαναστατικών» «πατριωτικών» λόγων και δηλώσεων.
Ίσως τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στην ανασφάλεια που νιώθουν ακόμα και όταν βλέπουν τη σκιά τους…

Ας μας προβληματίσουν όλα αυτά.

81 σχόλια:

daskaloua είπε...

Χαιρετώ Μιχάλη

Εγραψα μια φαουσα πράματα (εξκιουζ μάι λανγκουειτζ) και εκόπη το ίντερνετ και εχαθήκαν. Καλύτερα γιατί ίσως να καταφέρω ξαναγράφοντάς τα να τα συνοψίσω:

1. Νομίζω πρέπει να λάβουμε υπόψη το ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά η εκκλησία στην εκπαίδευση, και πώς είχε σχέση και με τους εκπαιδευτικούς στο τέλος τέλος, όσο αφορά το προχώρημά τους αλλά και τον διορισμό τους (βλ, ορκο εκπαιδευτικών κτλ)
2. Η ταξική διαστρωμάτωση των εκπαιδευτικών πρέπει να ιδωθεί, νομίζω, με όρους πολιτισμικού κεφαλαίου, αποκλεισμού ή μη στην εκπ/κη διαδικασία, ιδιαίτερες συνθήκες αγοράς εργασίας κτλ. Πιο απλά, το να είσαι εκπ/κος εν εξίσου περιζήτητο στες άλλες χώρες, καθώς και στο βορρά; Αν δεν ένι τότε εν προωθούνται μόνο εκείνοι που ενδεχόμενα να ε΄χουν συγκεκριμένη κοινωνική προέλευση, μια προέλευση όπου η παρουσία και αποδοχή του ελληνορ΄θόδοξου ιδεολογικού κατεστημένου βρίσκει πιο προσφορο έδαφος όσο αφορά την μη αμφισβήτηση, αλλά ίσια ίσια διευκόλυνηση κτλ
3. Λεπτομέρεια που ίσως να μεν έχει σημασία αλλά ίσως να παίζει και το ρόλο της. Μεσα στα κριτήρια που ισχύουν αν δεν κάμνω λα΄θος ως τωρά, ή αν όχι ίσχυαν μέχρι πολύ πολύ πρόσφατα για την αξιολογηση εκπ/κων, τουλάχιστον για α' βαθμια εκπ/ση, ήταν και η προσήλωση και ασκηση θρησκευτικων καθηκοντων κτλ (έστω και στα χαρτιά).

Είχα τα πιο στρωμενα πριν, αλλα ως όψεται η τεχνολογια, εν μου ξαναρκουνται τωρα. Αυτα ως πρωτες σκορπιες σκεψεις

Χαιρετω και παλι
Δασκαλουα

kyriakos είπε...

Μιχάλη πού μπορούμε να βρούμε αυτό το ντοκιμαντέρ?

Παραγωγής Ρικ;

(χαχααχαχαααχαχαχαχα)



..Είναι πάντως απορίας άξιο πόσα χρόνια θα αντέξει ακόμα η ΤΚ Κτοεος (?) στα κατεχόμενα..

..ελπίζω να αντέξει περισσότερα χρόνια απο όσα θα αντέξει η ΟΕΛΜΕΚ!

πέρκει δούμε μιαν άσπρη μέρα!

Μιχάλης είπε...

@ daskaloua

Χαιρετώ σε κι εγώ

1. Ο ρόλος που διαδραμάτισε ιστορικά η εκκλησία και η εκπαίδευση είναι γνωστός. Όπως είναι γνωστός και ο ρόλος που παίζει σε ένα κράτος η εκπαίδευση και τι θέλει να προωθήσει.

2. Χωρίς να απορρίπτω αυτά που λες, θα έλεγα ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη και την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί η οποία βρίσκεται ακριβώς μέσα στα πλαίσια στα οποία θα πρέπει να κινηθούν όταν ανέβουν στην έδρα.
Και η εκπαίδευση τους είναι αυτό που λέμε… «ελληνοχριστιανική».
Άλλωστε δεν νομίζω ότι είμαι πλήρως γνώστης των μεθόδων και των τακτικών που χρησιμοποιούνται για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.
Κρίνω με βάση τα όσα βλέπω.

3. Ακριβώς αυτό το σημείο, πιστεύω ότι ενισχύει τα όσα έγραψα πιο πάνω.

Εν πάση περιπτώσει το ζητούμενο είναι το τι διδάσκουν και από πού πηγάζουν όλες αυτές οι εμμονές και η συντήρηση.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Το ντοκιμαντέρ το έχουν στο γυμνάσιο.
Δεν ξέρω αν είναι προς διάθεση.
Υπόσχομαι ότι μόλις λυθεί το τεχνικό πρόβλημα θα το αναρτήσω.

Σίγουρα δεν είναι παραγωγής ΡΙΚ (χα,χα,χα)
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το ΡΙΚ είναι το μόνο κανάλι που έχει το δικοινοτικό πρόγραμμα «BIZ – ΕΜΕΙΣ» το οποίο είναι εξαιρετικό.
Και μου δίνεις την ευκαιρία να συγχαρώ τους συναδέλφους που κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν για 3ο (αν δεν κάνω λάθος) χρόνο αυτή την εκπομπή.

Πάντως οι εκπαιδευτικοί στα κατεχόμενα έχουν τραβήξει τα πάνδεινα μέχρι τώρα.
Ελπίζω να αντέξουν ακόμα λίγο. Οι πιέσεις που δέχονται είναι αφόρητες.

Βεβαίως δεν αναφέρομαι σε όλους τους εκπαιδευτικούς στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.
Υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις.

δασκαλουα είπε...

Μιχάλη συμφωνώ με όσα σχολίασες σε όσα σχολίασα ;-)

Όσο για το τι διδάσκουν... Εν μεγάλη κουβέντα. Που τη μια εν το θέμα του αναλυτικού που μόνο του. Πάρε να το διαβάσεις, αν θες περιορίσου στο Δεν ξεχνώ, έχει ζουμί. Είμαι σίγουρη ότι δεν θα σου είναι δύσκολο να το βρεις.

Από την άλλη εν το θέμα του κρυφού αναλυτικού: εικόνες ελληνορθόδοξες πάνω που τους πίνακες των τάξεων, έννοιες όπως η διαπολιτισμικότητα να αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο σε αγίους της ορθοδοξίας, πρωινές προσευχές και εκκλησιασμοί τουλάχιστον 1 φορά το τέρμινο και άλλα πολλά, για να μεν πιάσω στο στόμα μου τες σχολικές γιορτές, όπου ανιστόρητα και χωρίς καμιά επιστημονική σκέψη απευθυνόμαστε στο συναίσθημα βασισμένοι σε μύθους.

Μεν ξεχνούμε ότι έχει να κάμει και με ολόκληρη σχολική κουλτούρα, όπου οι δάσκαλοι εν εκτελεστές οδηγιών παρά ανεξάρτητοι επαγγελματίες και παιδαγωγοί.
Άρα ακολουθούν τους μπούσουλες (βλ. αναλυτικό) και τις οδηγίες των διάφορων μάστρων τους (βλ. ανώτεροι στην ιεραρχία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στην αξιολόγησή τους)για να μεν έχουν προβλήματα στην δουλειά τους.

Εμιλούσα με ένα συνάδελφο τζιαι ελαλούσε μου ότι με τούτη την ιστορία με το φετινό στόχο, εν πρώτη φορά που στο σχολίο νιώθει ελεύθερος να εκφραστεί χωρίς να μπορεί να του πει κανένας τζιαι πολλά - πολλά, λόγω εγκυκλίου. Πράμα που επιβεβαιώνει τα πιο πάνω. Αν δεν έρκετουν οδηγία (η εγκυκλιος στην προκειμενη) που πάνω, μόνο η παιδαγωγική και επιστημονική του τοποθέτηση εν θα μπορούσε να λειτουργήσει ελεύθερα και ανεξάρτητα.

Τούτα ούλλα εν τα έγραψα (ούτε το προηγούμενο σχόλιο) ως αυτόκλητος υπερασπιστής των δασκάλων του νότου, ούτε για να διαφωνήσω μαζί σου. Απλά τζιήνο που με έκαμε να φκω που την @αφάνεια@ στα μπλογκ αφού τοόσο καιρό απέχω, ήταν τούτο που ειπες ότι παντού στον κόσμο οι δάσκαλοι εν αλλιώς, οι "δικοί μας" γιατί αντί να εν μες στα προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας εν μες στα πιο συντηρητικά. Επειδή ελάλουν το τζιαι γω παλιά ώσπου τζιαι έκατσα λίο να το σκεφτώ.

Στο μεταξύ διαβάζοντας το σχόλιό σου, το άμεσα προηγούμενο που τούτο εδώ, σκέφτομαι κατά πόσο τωρά με τον Ερογλου εννα μείνουν τα ίδια τα πράματα τζιαι στο βορρά. Άκουσα ότι ενώ τα βιβλία ιστορίας τους έτσι όπως τα είχαν αλλάξει πριν ελάχιστα χρόνια (το 4 αν δεν κάμνω λάθος)εν τα αποσύραν, παρόλα αυτά δεν εχει φυγει παραγγελία για να εκδοθούν καινούρια για τες ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς.

Και ένα ακόμα (σκόρπιο ίσως) σημείο. Αν πάεις στην ΠΟΕΔ, εν σαν να μπαίνεις σε παράρτημα δημόσιας υπηρεσίας. Αν πάεις στους δασκάλους στο βορρά, στο οίκημα της συντεχνίας τους εννοώ, βλέπεις Τσε, Λούξεμπουργκ, τους πάντες...

Νομίζω πάλε φλυαρώ, δεύτερο και τελευταίο σχόλιο ήταν, τα άλλα όταν και αν επανέλθω.

Λεμέσια είπε...

Το κλίμα συμφιλίωσης θα πρέπει να καλλιεργείται πάνω σε μία πολυεθνική βάση, όχι μόνο λόγω της υπάρχουσας κατάστασης στην Κύπρο, αλλά και γιατί έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε ως χώρα στις ανάγκες της εποχής. Είναι απαράδεχτο, ότι 6 χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι δικοινοτικές επαφές παραμένουν ελάχιστες και δε χαίρουν καμίας δημοσιότητας έστω αυτές που λαμβάνουν χώρα. Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή τη φοβία. Ανεξάρτητα από την πολιτική λύση για την εξομάλυνση της πολιτειακής κατάστασης, σε κοινωνικό επίπεδο, η κάθε γέφυρα που κτίζεται, μόνο προς όφελος και των δύο κοινοτήτων μπορεί να οδηγήσει. Με πολύ απλά λόγια, είτε ένα κράτος είτε δύο, σε αυτό το νησί θα συγκατοικήσουμε όλοι (όπως ήδη συμβαίνει). Πέρα από αυτό, χρειάζεται λίγη προσοχή, όταν αναφερόμαστε σε όρους όπως "συντήρηση" και "πρόοδος". Κανέναν δεν έβλαψε η κλασσική παιδεία, αλλά δυστυχώς ούτε από αυτή διαθέταμε ποτέ...

Αμαδρυάς είπε...

Προσωπικά δε γνωρίζω τι θα έδειχναν τα στατιστικά στοιχεία για την κοινωνική προέλευση των εκπαιδευτικών. Πιστεύω όμως πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να εξηγήσει τη συντηρητική τους ιδεολογία.

Δεν είμαστε πια στην εποχή του μονοπωλίου του ελληνορθόδοξου ιδρύματος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ούτε στην εποχή που μόνο τα παιδιά των εχόντων έφευγαν για τις καθηγητικές σχολές της Ελλάδας.'Αρα, η ταξική διαστρωμάτωση των αποφοίτων των σχολών έχει διαφοροποιηθεί και τα παιδιά των μη προνομιούχων τάξεων σπουδάζουν.

Το θέμα είναι το είδος της παιδείας του οποίου έτυχαν οι εκπαιδευτικοί.
Προέρχονται από αυτή την ελληνορθόδοξη εκπαίδευση, την οποία στη συνέχεια υπηρετούν και ακολουθούν την ιδεολογία και το σύστημα αξιών των μεντόρων τους.

Αυτό είναι το επίτευγμα της συντηρητικής, εθνικιστικής, δογματικής παιδείας που οικοδομήθηκε στο δημόσιο Κυπριακό σχολείο.

Και αυτό παραμένει ίδιο μέχρι σήμερα, στις βασικές του κατευθύνσεις. Όπως λέει και η Δασκαλούα, είναι απ τη μια το αναλυτικό πρόγραμμα. Αυτό
συμπεριλαμβάνει ελάχιστα
στοιχεία από το πολιτισμό άλλων λαών (ιστορία, λογοτεχνία,κλπ), είναι ένα ελληνοκεντρικό, βασικά , πρόγραμμα- και δεν εννοώ καθόλου την κλασική παιδεία, (στην οποία αναφέρεται η Λεμέσια) και που θεωρώ ασυζητητί ως βάση για την ανθρωπιστική παιδεία, αλλά που σ΄αυτήν απέτυχε η παιδεία μας, παρά τις μεγαλοστομίες των αυτόκλητων υπερασπιστών της ελληνικότητας.
Επίσης,το αναλυτικό αποκλείει τα στοιχεία ιστορίας της άλλης κοινότητας του νησιού, και της κοινής ιστορίας και κουλτούρας.Δε λέω καινούργια πράγματα, αλλά οφείλουμε να τα λέμε όσο οι εθνικιστές πολεμούν την πλουραλιστική παιδεία.

Απ την άλλη είναι ένα πλέγμα από εγκυκλίους και νόρμες στο οποίο καλούνται να υπακούσουν οι εκπαιδευτικοί και να γίνουν εκτελεστικά όργανα. Αναφέρει η Δασκαλούα τους εκκλησιασμούς, το ίδιο ισχύει και στη Μέση Εκπαίδευση, τα σύμβολα στους τοίχους. Αναφέρω ακόμα την εξομολόγηση που συντελείται με οργανωτές τους θεολόγους και όπου τα παιδιά "προαιρετικά" προσέρχονται, γιατί αυτό συνεπάγεται και να χάσουν το μάθημα (οποιοδήποτε τυγχάνει να διεξάγεται στην τάξη τη στιγμή εκείνη),αλλά που εισάγει τα παιδιά σε συγκεκριμένη ηθική και αντίληψη για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το ίδιο το μάθημα των θρησκευτικών είναι στοιχείο καλλιέργειας της συντηρητικής ιδεολογίας και των προκαταλήψεων στην οποία αναφέρεται ο Μιχάλης.

Το γεγονός ότι το Κυπριακό σύστημα είναι συγκεντρωτικό και ιεραρχικά δομημένο, αποκλείει την πρωτοβουλία και την αυτονομία του εκπαιδευτικού και αυτό ελέγχεται μέσα από το σύστημα αξιολόγησης, που προϋποθέτει την υποταγή στο διευθυντή και στον επιθεωρητή.

Από δω αντιλαμβάνεστε ποιοι προωθούνται ως στελέχη της εκπαίδευσης, τι συμβιβασμοί ζωής προηγούνται και εμπεδώνονται ως σταθερή στάση, για να ανέβεις στην ιεραρχία. Έτσι γίνεται και κατανοητό γιατί ελάχιστοι διευθυντές προώθησαν τον φετινό στόχο.

Μιχάλης είπε...

@ δασκαλουα

Μην ανησυχείς, δεν φλυαρείς, είναι ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις.

Κάποτε είδα κάπου τα αναλυτικά αλλά αν δεν κάνω λάθος ήταν αυτά της Ελλάδα και… έφριξα.
Αντιλαμβάνομαι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Κύπρο.

Σίγουρα οι συμβολισμοί είναι ένα μέσο να περάσεις στο υποσυνείδητο πράγματα και καταστάσεις.
Θυμάμαι πάλι όταν ιδρυόταν το Πανεπιστήμιο, το θόρυβο που σήκωσαν ορισμένοι (του ΔΗΣΥ) περιλαμβανομένου για τον αφελληνισμό που θα επιφέρει το Πανεπιστήμιο επειδή η Σύγκλητος αποφάσισε ότι δεν θα αναρτήσει εικόνες μέσα στις αίθουσες ή αλλού.

Ανιστόρητα πράγματα και μύθους δεν ακούς μόνο στις γιορτές, πολλές φορές τα ακούς και μέσα στις τάξεις.

Σίγουρα οι εκπαιδευτικοί είναι τα εκτελεστικά όργανα των οδηγιών του υπουργείου. Ωστόσο διαπιστώνεις ότι και εκτός τάξεις η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών διατυπώνει συντηρητικές και απολιθωμένες απόψεις.
Και υπάρχουν βεβαίως, όπως είπα και πριν οι εξαιρέσεις όπως τον συνάδελφο σου που αναφέρεις.

Στα κατεχόμενα ο Έρογλου περιέλαβε μέσα στο πρόγραμμα του την αλλαγή (επαναφορά) των βιβλίων της ιστορίας.
Υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών και πάλι σε αντίθεση με τους δικούς μας.
Φαίνεται ότι προς το παρόν το θέμα «κοιμάται» δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι προχώρησαν σε κάτι τέτοιο.

Θεωρώ ότι η επισήμανση σου για τα γραφεία πρέπει να σημειωθεί.

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Η καλλιέργεια συμφιλίωσης (ανοχής θα έλεγα) πάνω σε πολυεθνική βάση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο λόγο της ιδιάζουσας κατάστασης.

Το ότι οι δικοινοτικές επαφές δεν είναι τόσο πολλές όσο αναμενόταν το έχουμε επισημάνει πολλές φορές.
Ένα καλό πεδίο δράσης είναι τα σχολεία, οι αυριανοί πολίτες αλλά δυστυχώς όπως επισήμανα, εκεί έχουμε πρόβλημα.

Σε άλλα επίπεδα γίνονται άσχετα αν δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές που έχασαν δικούς τους σε διάφορες περιόδους έχουν συστήσει επιτροπές συμφιλίωσης.

Θα πρέπει να κάνω μια διόρθωση. Αν το εξέλαβα σωστά το τελευταίο που γράφει, ποτέ δεν ανάφερα ότι η κλασική παιδεία είναι συντήρηση. Κάθε άλλο!
Και σωστά επισημαίνεις ότι ούτε αυτή δεν την έχουμε, δυστυχώς.

Μιχάλης είπε...

@ Αμαδρυάς

Καταρχήν σε καλωσορίζω στη γειτονιά μου, νομίζω είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι.

Θα συμφωνήσω ότι η ταξική διαστρωμάτωση των εκπαιδευτικών μας δεν έχει τόση σχέση με το τι διδάσκεται.
Και συμφωνώ με τη διαπίστωση σου (αυτό είπα κι εγώ) ότι εξαρτάται από την εκπαίδευση που παίρνουν κι αυτοί.

Συμφωνώ και με τις υπόλοιπες διαπιστώσεις σου και εξ όσων αντιλαμβάνομαι μιλάς από πρώτο χέρι…

Χαίρομαι πάντως που υπάρχουν άνθρωποι που συμφωνούν με τις δικές μου απόψεις, έστω και με κάποιες αποκλίσεις.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη και λοιποί σχολιογράφοι,
Shερετώ Σας!

Κι επιτρέψτε μου να καταθέσω κάποια σχόλια που έγραψα (για τους εκπαιδευτικούς) σε ανάλογη συζήτηση που έγινε (εσχάτως) και στο Blog μου (με αφορμή τα “μέτρα” της ΟΕΛΜΕΚ) και που έχουν σχέση με όσα συζητούνται (κι) εδώ:

1. Ένας άνθρωπος ή ένας οργανισμός για να είναι (ή να γίνει) φορέας ουσιαστικών αλλαγών (και μάλιστα πρωτοποριακών και ριζοσπαστικών) δεν μπορεί να κολλά ή να ασχολείται αυστηρά σε/με τυπικότητες ή να ακολουθεί δογματικά και σαν ρομπότ διαδικασίες και οδηγίες που έρχονται από πάνω - πρέπει πρώτα και κύρια να έχει μέσα του το δαιμόνιο (το σκουλούτζιην) της αμφισβήτησης. Διαφορετικά αφομοιώνεται από το σύστημα μετατρέπεται (αν δεν ήταν εξ αρχής έτσι) σ’ ένα ακόμα γραφειοκράτη που κάνει (καλά) τη δουλειά του. (Ή αν θέλετε κιόλας να πειραματίζεται – και να δοκιμάζει ότι νεο τοπ εισηγηθούν από πάνω).
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι τυπολάτρες και κολλημένοι στις διαδικασίες, έστω κι αν αυτοί προέρχονται κι από την Αριστερά (κάποτε τούτοι γίνονται και βασιλικότεροι των βασιλέων και δη όταν ανέρχονται στην ιεραρχία).

2. Επιπρόσθετα, δεν είναι και τυχαίο που η πλειοψηφία των δασκάλων και των καθηγητών προέρχονται από δεξιές οικογένειες – εξ ου και ο συντηρητισμός τους και οι νοοτροπίες και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (και της ΠΟΕΔ). Κάποιες εποχές δεν ήταν καθόλου εύκολο για τα παιδία των Αριστερών να σπουδάσουν (κυρίως για οικονομικούς λόγους), ενώ όσοι τύχαινε να σπουδάσουν ακολουθούσαν τεχνικές επιστήμες και επαγγέλματα (εξ ου και το γεγονός ότι στην ΟΛΤΕΚ πλειοψηφούν οι Αριστεροί).

3. [Να σημειώσω ακόμα – από την εμπειρία μου ως γονιός – ότι όταν ως Σύνδεσμοι Γονέων προσπαθούσαμε στις αρχές (κάθε) σχολικής χρονιάς να διοργανώσουμε κάποια συνεστίαση με τους δασκάλους ή τους καθηγητές (αναλόγως του που φοιτούσαν τα παιδιά μας) για καλύτερη γνωριμία μαζί τους, σχεδόν παντού και πάντα προέκυπτε το “σοβαρό εμπόδιο” της Παρασκευής – πολλοί είχαν κώλυμα να λάβουν μέρος σε συνεστίαση Παρασκευή (παρ’ όλο που για πολλούς από μας ήταν η πιο βολική μέρα) γιατί ... ΝΗΣΤΕΥΑΝ και δεν μπορούσαν να φάνε κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα. Άστε που ακόμα η συνεστίαση έπρεπε να γίνει πριν τη 40ήμερη νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων – δηλ. πάνω κάτω μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Έννοιες και προβλήματα που έχει ο κόσμος!

4. Επίσης, λόγω του ότι αυτοί που περνούσαν τις εξετάσεις για να σπουδάσουν σε ειδικότητες που προσφέρονταν για γρήγορο διορισμό και αποκατάσταση (και βόλεμα), όπως δάσκαλοι, ή φιλόλογοι (ή ακόμα και φυσικοί και μαθηματικοί – αν και τους τελευταίους του περίμενα πιο ορθολογιστές), ήταν συνήθως οι άριστοι των αρίστων (που ήταν και μελετηροί, έκοβε κι ο νους τους πιο πολύ και είχαν κι άλλες ευκολύνσεις ενισχυτικές για τες γνώσεις τους, όπως τη δυνατότητα για φροντιστήρια), όμως τούτοι δεν είχαν άλλα ενδιαφέροντα ούτε κι ασχολούνταν και με άλλα πράγματα, όπως τα κοινωνικά, τα πολιτικά ή τα αθλητικά ... Γι’ αυτό όταν και εφ’ όσο διορίζονταν στη Δημόσια Εκπαίδευση ασχολούνταν αυστηρά με το αντικείμενο τους (και σύμφωνα και με τες οδηγίες του εκάστοτε ελληνορθοδοξοκεντρικού Υπουργού Παιδείας – άλλο που δεν ήθελαν)! Ισχύει κι εδώ το ρητό ότι οι άριστοι μαθητές γίνονται στο τέλος καλοί (και τυπικοί) υπάλληλοι! Και όταν τους διακατέχει κι ένας έμφυτος ή επίκτητος συντηρητισμός “μη μου τους κύκλους τάραττε”!

Anef_Oriwn
Κυριακή 5/7/2009 – 10:45 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Επιπρόσθετα θα ήθελά να συμπληρώσω ότι ΔΕΝ είναι όλα μαύρα κι άραχνα – και όπως λεει κάποτε και ο Περαστικός (από το Blog μου), κάτι κινείται ή παει να γίνει. Να σημειώσω μάλιστα κάτι που με εξέπληξε θετικά. Στα πλαίσια της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για καλλιέργεια Κουλτούρας Ειρηνικής Συμβίωσης έγιναν εκδηλώσεις (κατα τη λήξασα σχολική χρόνια) σε διάφορα σχολεία – όχι πολλά όμως. Ένα απ’ αυτά ήταν και το Γυμνάσιο Παραλιμνίου (κι όλοι ξέρουμε τι ελληνοκεντρικές νοοτροπίες και αντιλήψεις κυριαρχούν εκεί, σ’ αυτή την κοινότητα. Διευθυντής μάλιστα του Σχολείου ήταν ιερωμένος – παπάς!!!

Υ.Γ.: Δασκάλα, καλωσόρισες! Τι έγινε, θα μας κάνει την τιμή να σε βλέπουμε πιο συχνά στα blogοσφαιρικά στέκια;

Anef_Oriwn
Κυριακή 5/7/2009 – 10:49 μ.μ.

kyriakos είπε...

Οντως το Ρικ παράγει το biz εμείς το οποίο είναι εξαιρετικό, αλλά νομίζω ότι αν δεν ήταν τα κονδύλια της EE ή της Unops στη μέση Θα περιορίζονταν μονάχα στο Αμύνεσθαι περι πάτρης..

:)

Αμαδρυάς είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη

Επιπρόσθετα, αναζητώντας τις αιτίες του συντηρητισμού των εκπαιδευτικών-και αυτό το αναφέρω ως σχόλιο στα όσα γράφει πιο πάνω και ο Άνευ, που φιλοξένησε την ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εκπαιδευτικά- υπάρχει και μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση, που όσοι αναφερόμαστε στο ζήτημα της παδείας δε γίνεται να μην τη συμπεριλαμβάνουμε ως βασικό στοιχείο της ανάλυσής μας.

Και αυτή πιστεύω δεν έχει να κάνει με ποσοτικά στοιχεία, αριθμητικούς συσχετισμούς,δεξιών-αριστερών εκπαιδευτικών, αλλά με ποιοτικά: Ποιο κίνημα αναπτύχθηκε, με ποιο περιεχόμενο και ποιο όραμα για την παιδεία, σε κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο; Η ζύμωση του ανθρώπου, του εργαζόμενου, μέσα στα κινήματα,η δράση του, οι εμπειρίες του, δεν είναι αυτά που τον διαμορφώνουν, που τον κάνουν να συνειδητοποιηθεί ; Η αριστερά πώς πρόβαλε το όραμά της για την παιδεία -το όποιο όραμα κατάφερε να επεξεργαστεί- και οι αριστεροί εκπαιδευτικοί,πώς πάλεψαν και παλεύουν μέσα στα σχολεία και μέσα στο συνδικαλισμό;

Δυστυχώς ένα τέτοιο κίνημα ακόμη δεν έχει οικοδομηθεί. Οι αριστεροί εκπαιδευτικοί, όσο λίγοι κι αν είναι, θάπρεπε να κάνουν ρήξεις, να διαφοροποιούνται από το σύστημα, να κοντράρονται με τον αυταρχισμό, τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, με τις συντηρητικές αντιλήψεις και τις εγκυκλίους,θαρρετά ,δημόσια, μέσα και έξω απ΄το σχολείο και όχι να μπαίνουν στο παιχνίδι της ανέλιξης μέσα απ΄αυτό το σάπιο σύστημα και να γίνονται ένα μ΄αυτό.

Οι σύλλογοι διδασκόντων,με την παρέμβαση των αριστερών θάπρεπε να αποτελούν ζωντανούς χώρους ζυμώσεων και συγκρούσεων των διαφορετικών αντιλήψεων και όχι επικράτειες των διευθυντών , που αποτελούν βασικό εξάρτημα επιβολής της συντηρητικής εκπαιδευτικής πολιτικής και ιδεολογίας.

Οι εκπαιδευτικοί όμως μέσα στα σχολεία, ποτέ δεν αισθάνθηκαν ότι υπάρχει στον κλάδο οποιαδήποτε οργανωμένη δύναμη που παλεύει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι λεκτικά-φραστικά, για το δημοκρατικό-προοδευτικό, πολυπολιτισμικό σχολείο. Ούτε είδαν τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως αριστερούς-ακελικούς να αποτελούν, ως μονάδες-προσωπικότητες, κάτι εντελώς διαφορετικό και ανατρεπτικό.

Ποιοι έκαναν ρήξεις στη φοβερή επίθεση του εθνικισμού φέτος μέσα στα σχολεία; Δεν ήταν κυρίως τα oργανωμένα μέλη του Ακέλ ή της Προοδευτικής . Ήταν ανένταχτοι προοδευτικοί-αριστεροί-με την πολιτική σημασία του όρου και όχι με την ταύτιση που έχει γίνει στη Κύπρο αριστερός=ακελικός. Δεν υπεράσπισαν το στόχο, δεν υπεράσπισαν ούτε τον υπουργό τους.

Πώς αντιμετώπισαν μέσα στην ΟΕΛΜΕΚ την κατάσταση; Πολιτική δεν είναι , κατά τη γνώμη μου, η έκδοση μιας φραστικής καταδίκης ενός πράγματος και ακολούθως η αυτάρεσκη δήλωση «Εμείς τα είπαμε», χωρίς δραστικές πρωτοβουλίες που θα απελευθερώνουν δυνάμεις προς τη πρόοδο.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Οι αριστεροί-προοδευτικοί εκπαιδευτικοί έχουν πια αφομοιωθεί και, σε μεγάλο βαθμό, δεν μπορούν να διακρίνουν τι είναι προοδευτικό και τι αντιδραστικό, μέσα στο σχολείο και γενικότερα στην εκπαίδευση και έχουν εσωτερικεύσει την αυτολογοκρισία. Αυτή τη λογοκρισία που για χρόνια η δεξιά, η συντήρηση και το ιερατείο, έχουν επιβάλει στην εκπαίδευση, στους εκπαιδευτικούς.

stelios papalangi είπε...

για το ερώτημα σου, αν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι σύμμαχοι και αν πρέπει να αξιοποιηθούν.... ε, μα αφού προκαλείς με να το πω :-)

ποιός έπρεπε να τους αξιοποιήσει, αν όχι τζίηνος που το είχε ως στόχο για χρόνια ; τζαι όταν έπρεπε να τους αξιοποιήσει, έκαμνε τη παπια.


επίσης να συμφωνήσω ότι οι πλείστοι δασκάλοι που γνωρίζω που εκμεταλευτήκαν τον στόχο της χρονιάς, αριστερίζουν μεν.... ακελικοί δε, δεν είναι.... το σχολείο της φανερωμένης είναι ένα φωτεινό παράδειγμά..


με τόσα που φκαίνει τζαι λαλεί τζαι κάμνει η ΟΕΛΜΕΚ τζαι η ΠΟΕΔ, είναι να αραθκιέσαι μερικές φορές αν υπάρχουν στις τάξεις των δασκάλων αρστεροί.

δεν φτάνει, να λέμε οι τκ εκπαιδευτικοί είναι προοδευτικοί ενώ οι δικοί μας εθνικιστές. τζίηνοι οι λίγοι που εν προοδευτικοί γιατί δεν διαχωρίζουν τη θέση τους ;


.....

άσχετο: ποιός είδε το επαναπροσεγγιστικό άρθρο (με σειρά προτεινόμενων μέτρων) της πρώην ΥΠΕΞ, ερατώς μαρκουλλή στη κυπριακή καθημερινή (σελ.12) ; !!!

θκιεβάζεις το τζαι λαλείς, μα τωρά τούτη ήταν με τον τάσσο ;

εβάλαν σκοπό να μας πελάνουν μες τούντον τόπο!!!

Λεμέσια είπε...

Η αριστεροποίηση δε σημαίνει εκσυγχρονισμός της παιδείας. Οφείλουν οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί όλων των δημοκρατικών χώρων, να συνεργαστούν διακομματικά, αλλοιώς τα αδιέξοδα είναι προβλεπόμενα. Αν γίνεται πάνω σε αυτή τη βάση ο δημόσιος διάλογος, τώρα καταλαβαίνω πολύ καλά τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που προτιμά να απέχει παρά να ανακατευτεί με τα κόμματα και τις αναχρονιστικές τους εμμονές και διχόνοιες.

matilta είπε...

"OFFSITEVOTE - Ευθύνες σε ΟΕΛΜΕΚ - Υπουργό για το μπάχαλο των GCE's

Πολύ διαφορετική φαίνεται να είναι η προσέγγιση των πολιτών, από εκείνη που ακούστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, για το θέμα της μονομερούς απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου να δεχθεί από φέτος φοιτητές με διεθνείς εξετάσεις. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία της ιστοσελίδας της Offsite, υπεύθυνη για το νέο μπάχαλο στην παιδεία είναι η ΟΕΛΜΕΚ (44,6%) με δεύτερο τον Υπουργό Παιδείας (29,7%). Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Βουλή και τα κόμματα (19,3%), ενώ το Πανεπιστήμιο εμφανίζεται να φέρει την μικρότερη ευθύνη (μόλις το 6,3% των συμμετασχόντων θεωρεί ότι αυτό προκάλεσε το μπάχαλο)."

αιολος είπε...

Μ π ρ ά β ο στους ε/κ εκπαιδευτικούς, οι άνθρωποι γνωρίζουν, ίσως από ασυνείδητη αυτοάμυνα, ότι η μόνη άμυνα τους είναι να δημιουργήσουν αντιστάσεις στα κυπριοτόπουλα, δεν έχουν στρατό, δεν έχουν όπλα, δεν έχουν ηγέτες τι τους μένει; ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ.

Οι τ/κ συνάδελφοί τους έχουν την πολυτέλεια 45.000 πάνοπλων μερμετζίκ, τους παίρνει να το παίζουν πιο "ελεύθερα", βέβαια πίσω από αυτή την βιτρίνα υπάρχουν οι γκρίζοι λύκοι , το βαθύ κράτος, ε! και μερικοί γραφικοί στον βορά δεν βλάφτουν, στον νότο είναι γεμάτος ο τόπος από γραφικούς αιθεροβάμονες.

αιολος είπε...

Τον μύθο του λύκου με το πρόβατο που έκαναν κουμπαριά τον ξέρετε;

ματιλτα είπε...

Ο μύθος εν γνωστός. Γιαυτόν τα κουμπαριλίκια δακάτω στην Κύπρο εν μεταξύ των λύκων που γίνουντε. Γκρύζων τζε μπλε. On either side of the line. Που ουρλιάζουν υπερασπιζόμενοι διαχωριστικές γραμμές στα μυαλλά τζε στους χάρτες.

Τον μύθο με την Στράκκα ξέρεις τον?

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Έχω την άποψη ότι στην Κύπρο είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η πιο καλή δουλειά για τον κύπριο είναι η δημόσια υπηρεσία. Ας είναι και κλητήρας.

Από εκεί και πέρα «δένει τον γάιδαρο» του/της και πάει και τελειώσε.
Θεωρώ ότι είναι ουτοπία να βρεις κυβερνητικό υπάλληλο με «σκολούτζιην».
Αν τύχει και βρεις θα είναι κάποιος νεοεισερχόμενος ο οποίος στην πορεία θα απορροφηθεί από το σύστημα.

Όπως ανάφερα σε προηγούμενο σχόλιο, οι εκπαιδευτικοί δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Είτε είναι δεξιοί είτε είναι αριστεροί, είτε προοδευτικοί ή συντηρητικοί.

Όσα αναφέρεις είναι λίγο πολύ γνωστά. Ωστόσο προσωπικά δεν το εστιάζω σε δεξιά και αριστερά διότι πολλές φορές βλέπουμε και τις λεγόμενες αριστερές οργανώσεις να μη διαφωνούν επί της ουσία σε κάποια ζητήματα αλλά απλώς προτείνουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης.

Βεβαίως εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τη σθεναρή στάση της Προοδευτικής και της άλλης κίνησης (ξεχνώ το όνομα της) που κράτησαν στο θέμα της καλλιέργειας κουλτούρας συμφιλίωσης.

Σε όλα αυτά δεν διαγράφω καθόλου τους στόχους και σκοπούς του βαθέως υπουργείου Παιδείας που παραμένει το πιο συντηρητικό υπουργείο.

Μιχάλης είπε...

@ Αμαδρυάς

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου όσον αφορά το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν οι αριστεροί εκπαιδευτικοί.
Και όπως ανάφερα και στον Άνευ, κάθε άλλο παρά ασκούν μια συγκεκριμένη πολιτική, αυτή που θα έπρεπε.

Και θα πρέπει να προσθέσω ότι πολλές φορές με θλίβει αυτή η κατάσταση.

αιολος είπε...

Όχι αλλά ξέρω τον μύθο με την αλεπού και τον κόρακα, όπου του είπε η αλεπού ότι είναι καλλίφωνος την ώρα που έτρωγε τυρί και και κρα κρα τραγουδώντας ο κόρακας έπεσε το και η αλεπού έφαγε το τυρί του.

Έτσι και οι "προοδευτικοί" σας δείχνουν πόσο καλλίφωνοι είναι οι τ/κ εκπαιδευτικοί για να τραγουδήσετε στο ρυθμό τους και να σας πάρουν την πατρίδα οι αλεπούδες.

Έτσι για να είμαστε και εντός θέματος.

AIOLOS είπε...

Κόραξ κρέας ἁρπάσας ἐπί τινος δένδρου ἐκάθισεν. Ἀλώπηξ δὲ θεασαμένη αὐτὸν καὶ βουλομένη τοῦ κρέατος περιγενέσθαι στᾶσα ἐπῄνει αὐτὸν ὡς εὐμεγέθη τε καὶ καλόν, λέγουσα καὶ ὡς πρέπει αὐτῷ μάλιστα τῶν ὀρνέων βασιλεύειν, καὶ τοῦτο πάντως ἂν ἐγένετο, εἰ φωνὴν ἔχειν. Ὁ δὲ παραστῆσαι αὐτῇ θέλων ὅτι καὶ φωνὴν ἔχει, ἀποβαλὼν τὸ κρέας μεγάλα ἐκεκράγει. Ἐκείνη δὲ προσδραμοῦσα καὶ τὸ κρέας ἁρπάσασα ἔφη· «Ὦ κόραξ, καὶ φρένας εἰ εἶχες, οὐδὲν ἂν ἐδέησας εἰς τὸ πάντων σε βασιλεῦσαι.»

Μιχάλης είπε...

@ stelios

Επίτρεψέ μου να σου πω ότι αν και κατανοώ την αγανάκτηση σου, η ισοπέδωση δεν είναι λύση ούτε βοηθά στην ορθή ανάλυση των πραγμάτων.

Σε καμιά περίπτωση είπα ότι οι εκπαιδευτικοί μας είναι εθνικιστές. Ούτε είπα ότι οι εκπαιδευτικοί στα κατεχόμενα είναι προοδευτικοί.
Και μια τέτοια προσέγγιση είναι λανθασμένη και εκτός πραγματικότητας.

Ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς υπάρχουν και οι έτσι και οι αλλιώς.

Θεωρώ επίσης ισοπεδωτική την εκτίμηση σου (ή μάλλον το συμπέρασμα σου) ότι εκείνοι που έπρεπε να αξιοποιήσουν τα δεδομένα δεν το έκαναν ή όταν έπρεπε έκαναν την πάπια.
Αυτοί που αναφέρεσαι ουδέποτε απεμπόλησαν αυτό τον στόχο.
Ακόμα και στις δύσκολες ώρες μετά το δημοψήφισμα και μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες κράτησαν τις επαφές τους και έγιναν κοινά βήματα.

Είπα και προηγουμένως ότι η Προοδευτική δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν και τίποτε.
Είναι γεγονός ότι οι ανέντακτοι σήκωσαν το βάρος της εφαρμογής της πολιτικής του υπουργείου αλλά είναι λάθος να λέμε ότι και η Προοδευτική έμεινε με σταυρωμένα χέρια.
Είναι ένα να λέμε ότι δεν έκανε όσα έπρεπε και άλλο να λέμε ότι δεν έκανε τίποτε.

Αυτό που αναφέρεις για την Ερατώ, όντως είναι άξιο μελέτης…

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Με λύπη μου παρατηρώ μια παρερμηνεία των όρων.
Συμφωνώ μαζί σου ότι εκσυγχρονισμός της παιδείας δεν σημαίνει αριστεροποίηση.
Το θέμα όμως είναι ότι κανένας (εξ όσων αντιλαμβάνομαι) δεν έχει ταυτίσει το ένα με το άλλο.
Προοδευτικοί και συντηρητικοί (εκπαιδευτικοί ή όχι) υπάρχουν σε όλους τους χώρους.

Μιχάλης είπε...

@ matilta

Προφανώς ή μάλλον καταφανώς το θέμα των GCE δεν είναι άσπρο μαύρο.

Από το φίλο μας τον Αίολο μην περιμένεις και πολλά πράγματα.
Τους λες για φασόλια και σου λέει πόσο ωραία είναι τα κόλλυβα.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Πάλι προσπαθείς να μπεις στην κουβέντα με συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Με λίγα λόγια είσαι εκτός πραγματικότητας και όπως το συνηθίζεις (και λυπάμαι που σου το λέω) αυθαιρετείς και πάλι.

Οι ε/κύπριοι εκπαιδευτικοί που λέμε (αυτοί που εσύ λες ότι συντηρούν το εθνικό φρόνημα) δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συντηρούν το διαχωρισμό εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Όπως και παλαιότερα που ισχυρό ρεύμα των εκπαιδευτικών κρατούσε τα σκήπτρα στην εθνική διαπαιδαγώγηση υποστηρίζοντας την ΕΟΚΑ Β΄.
Το αποτέλεσμα πιο ήταν;

Το ότι θεωρείς ότι δεν έχουμε στρατό, όπλα και ηγεσία δεν σημαίνει ότι είναι και ορθό. Μπορείς να πιστεύεις ότι θέλεις, αλλά άσε τους κύπριους να γνωρίζουν καλύτερα από σένα.

Το πόσο ανήξερος είσαι φαίνεται και από την αναφορά σου στους τ/κύπριους εκπαιδευτικούς.

Ποιος στρατός των μεχμετζίκ τους επιτρέπει να παίζουν ελεύθερα ρε φίλε;
Ξέρεις πόσα έχουν υποφέρει από το στρατό και το καθεστώς του Ντενκτάς αυτές οι οργανώσεις;
Ξέρεις πόσες φορές τους έσυραν στα δικαστήρια; Πόσες φορές προπηλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν ως συνεργάτες των ε/κυπρίων και προδότες;

Γι αυτό ρε φίλε μην ανοίγεις το στόμα σου και να λες ότι σου κατέβει.
Προσπάθησε μια φορά να μάθεις πριν γράψεις κάτι.
Οι φανφάρες και οι εξυπνάδες δεν προσφέρουν τίποτε.

αιολος είπε...

Oι τ/κ δάσκαλοι μπορούν να έχουν άποψη, εγώ μπορώ να έχω άποψη........ έστω και κατά την γνώμη σας λανθασμένη;

Μιχάλης είπε...

Δεν είναι απλώς θέμα άποψης.

Η όποια άποψη αν δεν βασίζεται στις πραγματικότητες στερείται υπόστασης και καθίσταται άκυρη.

Αν είναι να λέμε ότι μας κατέβει τότε δεν έχουμε χρήσιμο αποτέλεσμα.

ΑΙΟΛΟΣ είπε...

Αυτό ακριβώς λέω και εγώ Μιχάλη, πόσοι είναι αυτοί οι τ/κ εκπαιδευτικοί που έχουν τέλος πάντων τις καλύτερες απόψεις περί συνυπάρξεως, η πλειοψηφία να το δεχτώ (πολλοί από αυτούς την πλειοψηφία σίγουρα εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία και πόσο συνυπαρξιακοί είναι ο θεός και η ψυχή τους, το πιθανότερο είναι να είναι φουσκωμένα λόγια δικά σας) , τι διαμορφώνουν αυτοί;

ΤΙΠΟΤΑ, οι τ/κ όλη την ημέρα ακούνε τους ρ/σ τους αξιωματικούς, τους στρατιώτες την κυβέρνηση να περιγράφουν τους Έλληνες σαν ...... όπως τέλος πάντων μας περιγράφουν, πιανού την γνώμη μετρούν;

Άσε που τελικά και αυτούς τους δασκάλους τους χρησιμοποιούν για να δείξουν ότι εμείς είμαστε οι αδιάλακτοι και αυτοί οι διαλακτικοί....

Κατά τά άλλα οι έτοιμοι προς πάσα υποχώρηση ΑΚΕΛικοί μας παρουσιάζουν σαν ιδανικό πρωτυπο του τ/κ εκπαιδευτικούς.
Και μιας και μιλάμε για μύθους "η κωλοβή η αλεπού όλες κωλοβές τις βλέπει".

mattheouk είπε...

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι κατηγορείται άδικα η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, θεώρησα σωστό να παρέμβω. Η Προοδευτική έχει να αντιμετωπίσει μέσα στο Κ. Δ. Σ. της ΟΕΛΜΕΚ μια αντιδραστική πλειοψηφία, που έχει φτάσει στο σημείο να θεωρεί ότι μπορεί να περνά ότι θέλει (με πρώτο στόχο να κτυπά την κυβέρνηση) αλλοιώνοντας ακόμα και αποφάσεις δημοψηφισμάτων του κλάδου (βλέπε απόφαση για το 63ο). Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Προοδευτική έχει αναγκαστικά περιοριστεί σε ένα ρόλο καταγγέλλουσας της αυθαιρεσίας της ΟΕΛΜΕΚ. Όσον αφορά την υλοποίηση του στόχου στα σχολεία Μέσης, οι πλείστες εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία στελεχών και φίλων της Παράταξης. Μια άλλη προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση της δουλειάς μας είναι η δημιουργία του Blog της Προοδευτικής στο http://proodeftikikath.blogspot.com. Εκεί κάτω από την ετικέτα Εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε υλικό σχετικό με την υλοποίηση του στόχου Καλλιέργειας Κουλτούρας Ειρηνικής Συμβίωσης. Βέβαια μπορούν πολλά ακόμα να γίνουν και χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για εισηγήσεις στο proodeftikikath@gmail.com.

Αμαδρυάς είπε...

Λεμέσια,

Συμφωνώ ότι στον αγώνα για να παίξει η παιδεία το ρόλο της, που δεν είναι άλλος-σε αυτή τη φάση- απ΄το να συμβάλει στη διάλυση σοβινιστικών μύθων και ρατσιστικών προκαταλήψεων προς τους Τουρκοκύπριους, και στην επανένωση του νησιού,χρειάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα δείχνει πως η πλειοψηφία, εγκλωβισμένη ακριβώς σε αυτά τα σύνδρομα, δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο .Αρνείται.

Οι αριστεροί είχαν πάντα ως στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής τους τους κοινούς αγώνες, την κοινή πατρίδα. Γι αυτό κι εγώ στην παρέμβασή μου θέτω θέμα ευθύνης ειδικά των αριστερών εκπαιδευτικών.


Αγαπητέ Μιχάλη,
Θεωρώ πως δυστυχώς το Ακέλ φέρει γενικά μεγάλη ευθύνη για την αναζωπύρωση του εθνικισμού στην πενταετία Παπαδόπουλου και στην αναδίπλωση των δυνάμεων που επιθυμούν τη συμβίωση σε ένα κοινό κράτος. Έστω και αργά αυτό έχει συνειδητοποιηθεί, αλλά χρειάζονται πιο θαρραλέα βήματα και ενίσχυση ΚΑΘΕ πρωτοβουλίας, από όπου κι αν προέρχεται, και ειδικά αυτές που προέρχονται απ΄τον ΔΗΣΥ, που είναι το άλλο κόμμα που σε επίπεδο πολιτικών θέσεων στο Κυπριακό, συγκλίνει σε αυτό το στόχο.

Δυστυχώς βέβαια, στο χώρο της εκπαίδευσης, οι οπαδοί του κόμματος αυτού και η συνδικαλιστική τους παράταξη στην Οελμεκ και στην Ποέδ, είναι αντίθετοι σε αυτή την πολιτική.

κ.Αίολε,

Θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη ότι είσαι εκτός κυπριακής πραγματικότητας. Υιοθετείς ως κριτήριο ερμηνείας τη εθνοτική καταγωγή (πας μη Ε/Κ_ βάρβαρος) και τσουβαλιάζεις όλους τους Τ/Κ στις φιλοκατοχικές-διχοτομικές δυνάμεις.
Αν έτσι ερμηνεύεις γενικά τον κόσμο, τότε θάλεγα πως αυτό λίγο απέχει από τις χιτλερικές αντιλήψεις περί Αρίας φυλής.

Οι προοδευτικοί Τ/Κ σ΄αυτό το νησί έδωσαν πολλούς αγώνες κοινωνικούς, μαζί με τους προοδευτικούς Ε/Κ. Μάλλον αγνοείς ή θέλεις και να αγνοείς την ιστορία της Τ/Κ κοινότητας της Κύπρου.

Οι προοδευτικοί Τ/Κ δάσκαλοι, και οι οργανώσεις τους, ήταν απ΄τους πρώτους που έκαναν αγώνες στα κατεχόμενα κατά του καθεστώτος Ντενκτάς και κατήγγειλαν την στρατιωτική παρουσία. Πολλοί πλήρωσαν ακριβά τις ιδέες και τη δράση τους, όπως λέει κι ο Μιχάλης. Κυνηγήθηκαν , φυλακίστηκαν, σπιλώθηκαν , αυτοί κι οι οικογένειές τους. Γι΄αυτό , είσαι μακριά νυχτωμένος όταν λες πως, τι έχουν αυτοί να χάσουν έχουν το στρατό κλπ. Λίγος σεβασμός σε όσους τις ιδέες τους δεν τις διαπραγματεύονται.

Α, και είναι αυτοί που αγωνίστηκαν για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων ιστορίας που διδάσκονται από κει, έχοντας αφαιρέσει τα στοιχεία που καλλιεργούν το μίσος και τη διαίρεση. Και να σου πω επίσης, πως είδαμε αρκετούς απ΄αυτούς πολλές φορές να μιλούν δημόσια και να τοποθετούνται, τους είδαμε και να διδάσκουν στις τάξεις τους. Ζηλέψαμε που πολλοί από μας δεν κατακτήσαμε ακόμα αυτό το θάρρος και αυτή την ξεκάθαρη επιθυμία για συμβίωση σε ελεύθερο, ενωμένο νησί.

'Οσο για το...εθνικό φρόνημα που πιστεύεις πως καλλιεργείται στα δικά μας σχολεία, και πάλι γελάστηκες. Εθνικό στην Κύπρο σήμερα δεν είναι αυτό που σου μάθαν και σένα στα σχολεία που φοίτησες και στους πολιτικούς ,χώρους που θήτευσες(υποθέτω). Εθνικό είναι ο αγώνας για τερματισμό της διχοτόμησης, αλλά βλέπω πως μάλλον δε σου πέφτει και σένα άσχημη η ιδέα του μισού κράτους, αλλά ψευδώς ελληνικού (αφού με ένα τουρκικό κράτος στο βορρά τόσο πλησίον, δεν ξέρω για ποιο ελληνισμό κι ελληνικότητα θα μιλάμε πια.)

Ανώνυμος είπε...

Προβοκάτορα και πιόνι του ΑΚΕΛ συγχαρητήρια για την ανάρτηση σου σε αυτό το blog με το οποίο ουδεμία σχέση είχες...όπως ακούραστα δήλωνες...ψευτρώνι του κερατά!

Μιχάλης είπε...

@ ΑΙΟΛΟΣ

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στα κατεχόμενα που είναι υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και απαιτούν να φύγει ο Αττίλας είναι αρκετά δυνατές.
Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα ξέρουν τι έκαναν και τι πέτυχαν αυτές οι οργανώσεις.

Και ήταν επικεφαλής για να αλλάξουν τα βιβλία ιστορίας στα κατεχόμενα και να λεχθούν πολλά πράγματα με το όνομα τους. Ενώ οι δικοί μας τάχθηκαν ενάντια σε κάθε αλλαγή.

Αυτοί οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μέρος σε κάθε εκδήλωση και είναι πρωτοπόροι στους στόχους που θέτουν.
Πρόταξαν τα στήθη τους στον Ντεντκάς και ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους για την ανατροπή του.

Αν όλα αυτά δεν σου λένε τίποτε ή είναι παραφουσκωμένα λόγια δικά μας, τι να σου πω;

Μπορείς αγαπητέ μου φίλε να βλέπεις όση συνωμοσία θέλεις γύρω από αυτά τα πράγματα. Είναι δικαίωμα σου να έχεις δημιουργική φαντασία αλλά δεν σημαίνει ότι όλα αυτά είναι πραγματικότητα.

Μιχάλης είπε...

@ Κυριάκος Ματθαίου

Σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου και σε ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες και πολύτιμες πληροφορίες που παράθεσες.

Μιχάλης είπε...

@ Αμαδρυάς

Δεν θα διαφωνήσω για τις ευθύνες του ΑΚΕΛ επί διακυβέρνησης Τάσσου. Ποτέ δεν είπα ότι το ΑΚΕΛ δεν φέρει ευθύνες.

Το ΑΚΕΛ έκανε και κάνει διορθωτικά βήματα.
Το πρόβλημα είναι αυτό που εντοπίζεις κι εσύ με τον ΔΗΣΥ.
Πολλά πράγματα στην πολιτική του είναι αντιφατικά και δείχνουν ότι αρκετά στελέχη του δεν έχουν αποστεί από τις εθνικιστικές εξάρσεις.
Το ότι ο Αναστασιάδης ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και η πολιτική ολόκληρου του κόμματος.
Και να με θυμηθείς ότι αν έρθει νέο σχέδιο θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πείσει το σύνολο του κόμματος.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Προβληματίστηκα αν θα σου απαντούσα αλλά φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται.

Ψάξε λίγο και θα δεις ότι έγραψα πως δεν έχω καμία σχέση με τη διαχείριση του εν λόγο μπλογκ αλλά σας διαβεβαίωσα ότι κάποια στιγμή ΘΑ ΓΡΑΨΩ.

Επομένως ούτε προβοκάτορας ούτε ψεύτης είμαι ούτε οτιδήποτε άλλο.

Αλήθεια, τόσο πολύ φοβάστε τα όσα γράφω;
Γιατί όλη αυτή η φασαρία; Τι φοβάστε; Τι σας ενοχλεί;

Να βρίζεις ξέρεις πολύ καλά όπως αποδεικνύεται. Αλλά για να έχουμε καλό ρώτημα, επί του θέματος έχεις να πεις κάτι;
Έχεις αντιληφθεί σε τι δεσμεύσεις μας έβαλε η δήθεν αγωνιστική πολιτική του Τάσσου;

Αμαδρυάς είπε...

Συνάδελφε Κυριάκο,

Αν η Προοδευτική θέλει να συμβάλει πραγματικά στην αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει πια να βρει τρόπους ριζοσπαστικούς, να κάνει ρήξεις. Οτιδήποτε άλλο για μένα είναι ενσωμάτωση. Εξάλλου η τακτική του καλού παιδιού, τόσα χρόνια τι απέδωσε; Άλλαξε τίποτα στο συντηρητικό και αναχρονιστικό αυτό όργανο -την Οέλμεκ; Άλλαξε ο τρόπος σκέψης της πλειοψηφίας των καθηγητών;

Όπως είπα και πιο πάνω δε θεωρώ ότι -ειδικά όταν μιλάμε για αριστερές δυνάμεις-πολιτική είναι η καταγγελία. Πολιτική είναι η δράση που προκαλεί ζυμώσεις και φέρνει ρωγμές στη συντηρητική πολιτική.

Π.χ. Είμαι 100% σίγουρη πως θα το θεωρούσατε ακραίο αν αρνιόσασταν να πάρετε στις συνεδριάσεις των οργάνων, αν δεν αποκαθιστούσαν τη δημοκρατία, την οποία παραβίασαν σε ένα καθαρότατο πραξικόπημα στο θέμα του 63ου-έτσι ακριβώς το αποκαλέσατε κι εσείς.

Υποθέτω το ερώτημα: "Τι θα βγει μ΄αυτό; Μπορεί να προχωρούν μόνοι τους απτόητοι". Ναι, αλλά δεν είναι εύκολο γι΄αυτούς. Ο σκοπός είναι να προκαλέσετε κρίση, να δώσετε δημοσιότητα στο θέμα και να καλέσετε ταυτόχρονα τους καθηγητές -το Σεπτέμβρη_ σε επαρχιακές άτυπες συνελεύσεις ενημέρωσης,(ως απάντηση στην άρνηση της Οέλμεκ να θεσπίσει τέτοιες συνελεύσεις μελών,που θα αποδυνάμωναν την αυθαιρεσία) απ΄όπου να βγουν ψηφίσματα κλπ, απαιτώντας να συγκλιθούν τυπικά συνελεύσεις, απ΄την ίδια την οργάνωση κλπ, κλπ,...Γιατί, ας πούμε, δεν θέσατε ΑΜΕΣΩΣ μετά το πραξικόπημά τους, θέμα εκδημοκρατισμού του καταστατικού και να εξαγγείλετε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση για τον Σεπτέμβρη;

Τι θέλω να πω μ΄αυτά και πολλά άλλα που θα μορούσε κάθε εκπαιδευτικός που διαθέτει αγωνιστική συνείδηση και που δε δέχεται την ενσωμάτωση και τη μοιρολατρία, τού "δε γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει η Οέλμεκ" όπως φαίνεται και μέσα απ΄τα λεγόμενα σου;

Λέω οτι φτάνει πια ρεφορμισμός, ότι η τακτική σας στο συνδικαλισμό δεν είναι αριστερή, δεν είναι αγωνιστική, βλέπετε την ανέλιξη και τις προαγωγές σας, όπως η μάζα των εκπαιδευτικών και ξεχάσατε τι εστί επαναστατική δράση στο μαζικό κίνημα.

Και πονάει πολύ κόσμο αυτό, αν κουβεντιάζετε με κόσμο θα το βλέπετε και σεις. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Η μεταρρύθμιση είναι ανοιχτό ζήτημα, ανοιχτός και ο στόχος της κουλτούρας συμφιλίωσης και αυτό που μας λείπει δεν είναι το υλικό(αναγκαίο οπωσδήποτε) .Είναι το πολιτικό θάρρος των αριστερών εκπαιδευτικών!

Ανώνυμος είπε...

Η φασαρία δεν γίνεται για τις μαλακίες που γράφεις, αλλά για τα ψέματα που λαλείς. Είσαι μάστρος στη διαστρέεβλωση της πραγματικότητας και στην προπαγάνδα.

Κατέχω αδιάψευστα στοιχεία ότι είσαι συνδιαχειριστής σε εκείνο το blog, τα οποία θα δώσω για δημοσίευση όταν θα κρίνω αναγκαίο, σε πρόσωπα αξιόπιστα, για να πειστεί και ο κάθε πικραμένος ότι δεν είσαι τίποτε παραπάνω από ένα ευκολόχρηστο πιόνι χαμηλού επιπέδου.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Έχεις πλάκα τελικά.

Αν έγραφα μαλακίες ή ψέματα θα μου απαντούσατε αποστομωτικά 1000 φορές μέχρι τώρα.
Αλλά φοβάστε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Εξ ου και δεν απαντήσατε ούτε μία φορά.
Εξ ου και διαγράφετε με πάσα φιμώνετε με περισσή ευκολία κάθε φωνή που μπορεί να χαλάσει τη σούπα σας. Αυτό κι αν είναι Δημοκρατία!!!

Σε προκαλώ να απαντήσεις στην ανάρτηση τη συγκεκριμένη αλλά και στο πρώτο μου άρθρο (διότι θα ακολουθήσουν και άλλα) στο «Η αλήθεια έχει φωνή».

Ιδού η Ρόδος λοιπόν για άλλη μια φορά. Αν τολμάτε φυσικά.

Αν έχεις το θάρρος θα ήθελα να δημοσιεύσεις τα… «αδιάψευστα» στοιχεία σου εδώ.
Έχεις αυτό το θάρρος; Αμφιβάλλω. Διότι έχετε αποδείξει ότι εκτός από θρασύδειλοι φοβάστε και τη σκιά σας.
Ψάχνετε να βρείτε εχθρούς απλά για να επιβεβαιώσετε στον εαυτό σας την ύπαρξη σας.

Δεν μου απάντησες όμως, γιατί ασχολείστε τόσο πολύ (και φοβάστε, ανησυχείτε) από όσα γράφει ένα ευκολόχρηστο πιόνι και μάλιστα χαμηλού επιπέδου;
Κάτι σαν να μην κολλά εδώ;

Αναμένω γκεμπελίσκοι, αναμένω…

Ανώνυμος είπε...

Ποια ψέματα λαλεί; Εν μας βοηθάς τζιαι εμάς να καταλάβουμε;
Εν πας στο περιεχόμενο του άρθρου; Πε μας εσύ την αλήθκεια να δούμε.
Εν επειδή εδημοσιεύσαν του το άρθρο τζιαι ενόχλησέ σε;
Τούτο σημαίνει ότι εν διαχειριστής;Μα ακόμα τζ΄αν ήταν, που δεν είναι, εσένα τι σε νοιάζει;Εν να κάμεις κουμάντο;
Όξα εν που εβρέθη το αντίπαλο δέος που το νέο blog τζιαι εν σας άρεσε!
Τζιαι Μιχάλη, σβήνε τους τα υβριστικά σχόλια σιόρ, τζείνοι εν έξυπνοι που τα σβήνουν δηλαδή;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11.24.μ.μ.

Μην περιμένεις απάντηση.
Αυτοί ξέρουν μόνο να λοιδορούν, να προπηλακίζουν και να εκφοβίζουν.

Τίποτε δεν θα σβήσω. Αφήνω τα σημειώματα τους σε κοινή θέα. Αυτοί εκτίθενται, όχι εγώ.

Και δείχνει τον πραγματικό σκοπό και στόχο τους.
Η περίοδος του σκοταδισμού έχει περάσει μια για πάντα.

Μόνοι τους ξεγυμνώνονται, μόνοι τους παρουσιάζουν τον πραγματικό τους εαυτό που καμία σχέση έχει με τη δημοκρατία.

Unknown είπε...

Εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότροια.

αιολος είπε...

Πάντως εγώ Μιχάλη βλέπω ένα γενικό εκνευρισμό στο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ, κάτι δεν σας βγαίνει όπως το θέλετε, κάτι δεν πάει καλά, τι έγινε πλήθυναν οι φωνές που σας αμφισβητούν; Τ "αδέλφια" σας κλωτσάνε και κινδυνεύετε να εκτεθείτε;

Ότι και αν είναι, ψυχραιμία παιδιά "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει" θα βρει τον δρόμο της και χωρίς τον Χριστόφια. (μη βγει κανείς τώρα να μου γράψει την χαζομαρούλα του ανατολικοθρακιώτη Χατζηδάκη).

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Δεν ξέρω για άλλους αλλά από μένα ούτε εκνευρισμός υπάρχει ούτε οτιδήποτε άλλο.

Δεν μας βγαίνει τι; Η λύση;
Μα να δεν μας έβγαινε δεν θα είχαμε κάποιους να ωρύονται για την επερχόμενη λύση και να προσπαθούν από τώρα να βρουν ψεγάδια, να μιλούν για υποχωρήσεις, για παραχωρήσεις και να προετοιμάζουν κλίμα απόρριψης πριν καν δουν τη λύση.

Επομένως τον εκνευρισμό ψάξε αλλού να τον βρεις.

Ανώνυμος είπε...

΄Οπως πάντα μέσα στο θέμα ο Αίολος!

Τι έχεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω (που λένε στην Ελλάδα)

Του γράφουν για γεγονότα και υπαρκτά πράγματα, για τους Τ/κ και το κίνημά τους, κι απαντά με αποφθέγματα και κρίσεις ..ψυχολογικού χαρακτήρα, περί εκνευρισμού.

Δεν αξίζει τελικά να του απαντά κανείς, γιατί, ε δεν είμαστε και βλάκες, μπορούμε να καταλάβουμε πως αυτό είναι προσφιλής μέθοδος για να αποπροσανατολίσει κάποιος μια συζήτηση .

kyriakos είπε...

Re file kyriako.. egw diale3a prwtos ayto to pseydonymo..

alla3e to onoma sou kame to KYRIAKOS2..

αιολος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε πολύ πολιτικοποιημένη η σκέψη σου, ναι σε ένα άτομο με στόχους τέτοιους μπορεί να συμβεί και αυτό, ΣΕ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, (είδες ότι είμαι ειλικρινής), γράφω τόσα εντός θέματος και προφανώς επειδή "πιάνουν" πτυχές που δεν βολεύουν μου λένε:


{Θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη ότι είσαι εκτός κυπριακής πραγματικότητας....}

ή

{Πάλι προσπαθείς να μπεις στην κουβέντα με συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα}

Πόσο πια εξωγήινη είναι η Κύπρος και οι τ/κ εκπαιδευτικοί;

Πόσο πέρα από τα ανθρώπινα είναι οι δύο κοινότητες ε/κ και τ/κ;

Θυμάμαι αυτό που έγραψε κάποτε ο κος Πίττας
{Η Κύπρος είναι μεν νησί αλλά δεν είναι σε άλλο γαλαξία}

Σα πολύ οι ΑΚΕΛίτες δεν έχετε θεοποιήσει τους τ/κ εκπαιδευτικούς;

Εξ άλλου τ/κ εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί που γαλούχησαν τους τ/κ βιαστές των αδελφάδων σας το 1974, τ/κ εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί γαλουχούν και τους μελλοντικούς σφαγείς σας, μη φοβάστε και δεν παίρνουν τζάμπα το μισθό τους από το κράτος των αττίληδων, δεν τρώνε χωρίς έργο στο Βαθύ κράτος το ψωμί τους.

Αμαδρυάς είπε...

Αίολε,

Σου είναι αδύνατο να αντιληφθείς ότι ότι αυτός ο κόσμος δε χωρίζεται απλώς σε Έλληνες, Τούρκους, Γερμανούς κλπ, κλπ, αλλά σε ανθρώπους που συγκροτούν τη συνείδηση τους στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης-αδικίας, της ισότητας-ανισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-ρατσισμού, της κοινωνικής προόδου -συντήρησης και άλλων αξιών. Αυτές οι αξίες δεν έχουν εθνικότητα.

Αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν σε αυτόν το γαλαξία, ολόκληρο, όχι μόνο στο νησί αυτό. Δεν περιέπεσε στην αντίληψή σου;

Ε,λοιπόν, υπάρχουν πολλοί Τ/Κ που θεωρούν την εισβολή εισβολή, τη στρατοκρατία στρατοκρατία, την ξένη κατοχή κατοχή, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/Κ ως παραβίαση, όπως και των δικών τους δικαιωμάτων, ως παραβίαση από την Τουρκία και τους παράνομους εποίκους.

Άνθρωποι που πιστεύουν ότι η παιδεία σε όλο τον κόσμο πρέπει να καλλιεργεί αξίες όπως οι πιο πάνω και όχι το εθνικό μίσος!
Ναι, υπάρχουν, και αυτό δεν το γνωρίζουν μόνο οι Ακελικοί, αλλά κάθε προοδευτικός σε αυτό τον τόπο.

Πώς να το κάνουμε; Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό τέτοιων Τ/κ .Να τους εξαφανίσουμε επειδή θα βόλευε να θεωρούμε ότι είναι όλοι ιμπεριαλιστές ,στρατοκράτες, φιλοπόλεμοι και ανθέλληνες;

Και κάτι περί του προσφιλούς σου θέματος των βιασμών των γυναικών της Κύπρου, στο οποίο οφείλεις να αποφεύγεις τη χυδαία προσέγγιση!
Όποιος επικαλείται τις βαρβαρότητες του πολέμου για να κάνει σύγχρονη πολιτική, απευθύνεται στα ταπεινότερα ένστικτα για να κτίσει το τείχος, είναι το λιγότερο επικίνδυνος.

Είναι θράσος εκ μέρους σου να πιστεύεις ότι ο πόνος μας ξεχάστηκε και έρχεσαι εσύ, "ο οφθαλμός ος τα πανθ΄ορά", η φωνή της ελληνικής συνείδησης, να μας το θυμίσεις.

Μόνο που ο πόνος μας εμάς, και η αδικία σε βάρος μας, μόνο με την άρση της διχοτόμησης θα απαλυνθεί. Εσύ μπορείς να κηρύξεις τον νέο ελληνοτουρκικό πόλεμο, να πας κι εσύ και τα παιδιά σου, να λύσεις και τις εκκρεμότητες του 1453 και του 1922 για να δούμε και μεις οι απάτριδες πώς κερδίζονται οι χαμένες πατρίδες.

Να σου θυμίσω ότι βιαστές υπήρξαν στον εμφύλιο και στη μετεμφυλιακή περίοδο στην Ελλάδα οι Χίτες και λοιποί "Ελληνες" το τονίζω "Ελληνες",(Βλ.και "Πούναι η μάνα σου μωρή", αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Πέτρουλα)που οι οικογένειές τους ζουν και βασιλεύουν. 'Οταν όμως χτιζόταν στα νεότερα χρόνια η πολιτική της συμφιλίωσης, κανείς δεν επικαλέστηκε τους βιασμούς για να κάνει πολιτική.

Θα πεις εκεί δεν ήταν Τούρκοι κατά Ελλήνων. Ναι, ήταν κάτι χειρότερο. Στην Κύπρο και οι πιο ακραίοι ακόμη, στην πολιτική, δε θα δεις να ταυτίζουν τους Τ/κ με τις βιαιότητες του Τουρκικού στρατού. Ούτε τις βιαιότητες της ΤΜΤ με το σύνολο των Τ/κ

Ανώνυμος είπε...

Η αντίθετη άποψη εδώ μέσα "πνίγεται". Τόση αριστεροφροσύνη λοιπόν. Είστε όντως πολύ προοδευτικάριοι, άξιοι αριστεροί. Συγχαρητήρια. Οι Τούρκοι (εκπαιδευτικοί) είναι καλοί, οι Έλληνες (εκπαιδευτικοί) είναι κακοί. Το γνωστό αντεθνικό παραμύθι, που σιγοψιθυρίζουν όλοι όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα με την Ελλάδα.

Μια συμβουλή: φωνάξτε την Ρεπούση να βελτιώσετε το προοδευτικό προφιλάκι σας. Θα σας πει ότι η εισβολή του Αττίλα ήταν "συνωστισμός" στα παράλια της Κερύνειας. Πραγματικά λυπάμαι. Πολύ. Συγνώμη, αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να το πω, όπως και να τονίσω ότι την πραγματικότητα δεν τη διαμορφώνουν τα βιβλία και οι φασιστικές τακτικές πολιτικής ορθότητας, αλλά η ίδια η ζωή.

Παρών είπε...

Εσύ πού επνίεις; Γιατί δεν τοποθετείσαι τζι εσύ ; Έσιει πλάκα. Όποιος λαλεί ότι παντού, τζιαι στους Ε/κ τζιαι στους Τ/κ (εν τούτον που εννοείς άμα λαλείς Έλληνες τζαι Τούρκοι;) υπάρχουν οι εθνικιστές, οι ρατσιστές, οι συντηρητικοί αλλά τζαι οι προοδευτικοί, οι ανοιχτόμυαλοι, που εν θέλουν τες διαχωριστικές γραμμές τζιαι το μίσος του προαιώνιου εχθρού, κάμνει σας να νιώθετε πνιγμό;

Άφησ τη Ρεπούση, Ας πούμε για τη δική μας ιστορίαν. Εν εντάξει τα βιβλία; Γράφουν την πραγματικότηταν, που λαλείς πως εν τζείνη που διαμορφώνει τη ζωή;
Συμφωνώ, εν η ζωή, όι τα βιβλία. Τα βιβλία της ιστορίας μας-της κύπρου- γιατί φοούνται πάντα την πραγματικότητα;

Όσο για τες φασιστικές τακτικές πολιτικής ορθότητας, όσα λαλείς ειρωνικά για την αριστεροφροσύνη, εν ιξέρω πού αναφέρουνται.

Φαίνεται πως έπρεπε να συφωνήσουν ούλοι δαμέσα με τον Αίολο τζιαι πιθανόν με χριστόφιας γουώτς για να μεν μιλάς για φασισμό. Αν θωρείς τες απόψεις του Αίολου τόσον τζιαιρόν που γράφει ποτζεί ποδά, τζιαι δεν επνίης που την εθνικοφροσύνην τι να σου πω! Είσαι πολλά ανθεκτικός στο ρατσισμό τζαι στον εθνικοσοσιαλισμό.Αλλά επείραξεν σε να λαλούν ότι έσιει Τ/κ προοδευτικούς που θέλουν παιδεία που να διά μηνύματα συμφιλίωσης. Εν τίποτε ψέματα για τους δασκάλους ποδά; Δαμέ έφκαλεν η επίτροπος απόφαση πως εν ρατσιστική η απόφαση της Ποέδ. Οξά εν του Ακέλ η Επίτροπος τζιαί τζείνη εκτελά εντολές;

Όσο για το φασισμό, αλόπως πιον μέσ τούντο τόπο για κάποιους το να υπάρχουν τζαι μόνον αριστεροί τζαι να έχουν άποψη, πνίει τους. Θέλω πολλά να πεις τι εννοείς φασισμό, αν θέλεις να κάμνεις διάλογο τζαι όι πολιτικαντισμούς. Εξάλλου συζητούμεν, εν τζαι εν συνθήματα πολιτικών που τη Τ.v ούτε ψήνει ο ένας τον άλλον δαμέ, ή τους άλλους, ούτε εν αγώνας του γηπέδου. Κανεί συνθήματα,εβαρεθήκαμεν. Τζιαι κορώνες για φασισμούς .Ο καθένας να αποδεικνύει τι λαλεί, γιατί τα συνθήματα εν ο φασισμός της σκέψης. Πνίουν την μες τες εντυπώσεις τζιαί το φανατισμόν.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Αν και με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό η Αμαδρυάς, θα προσθέσω ακόμα κάτι.

Σου το είπα πολλές φορές, θα σου το πω και τώρα.
Δεν γίνεται να γράφεις με βάση το τι ΝΟΜΙΖΕΙΣ και όχι με βάση τις πραγματικότητες.
Έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι θεωρίες που μιλάνε για καλούς Έλληνες και κακούς Τούρκους δεν ισχύουν.

Όχι, η Κύπρος δεν είναι εξωγήινη. Είναι πέρα για πέρα γήινη.
Και εφόσον είναι γήινη, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και υπάρχουν πράγματα που είναι υπαρκτά, όσο και αν θέλεις να τα αγνοείς.

Προσωπικά ποτέ δεν ισοπεδώνω τα πράγματα. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή θα ισχυριστώ ότι όλοι οι Τούρκοι ή οι τ/κύπριοι είναι φιλέλληνες ή ανθέλληνες, ούτε όλοι οι Έλληνες αντιτούρκοι ή φιλότουρκοι (μιλώ με βάση τους δικούς σου όρους).

Αν καταφέρεις να κατανοήσεις αυτό το απλό πράγμα, τότε θα καταλάβεις πολλά για την Κύπρο.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11:51 μ.μ.

Πολύ «περίεργες» οι αντιλήψεις σου περί διαλόγου και Δημοκρατίας.
Από πού ως πού πνίγεται εδώ η αντίθετη άποψη;
Είδες τον διαχειριστή να διαγράφει (με ψευδοδικαιολογίες) κάποιο σχόλιο ή να αποκλείει οποιονδήποτε από τη συζήτηση;

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
Εσύ και μερικοί άλλοι, πετάγεστε, γράφετε κάτι και εξαφανίζεστε.
Ποτέ δεν στέκεστε να κάνετε διάλογο, να καταθέσετε θέσεις και απόψεις.
Και όπως ορθά σημειώνει ο «Παρών» αρκείστε σε συνθήματα που δεν έχουν περιεχόμενο. Γι αυτό και δεν μπορείτε να κάνετε διάλογο.

Αν εκφράζεται μια διαφορετική άποψη, αυτό δε σημαίνει ότι πνίγεται η άλλη άποψη. Έχεις άποψη, κατάθεσέ την.

Αντί να πεις την άποψη σου περιορίζεσαι στο σύνθημα περί γνωστού «ανθελληνικού παραμυθιού» και αποδίδεις σε συνομιλητές σου πράγματα που δεν είπαν περί καλών τ/κ εκπαιδευτικών και κακών ε/κύπριων εκπαιδευτικών. (Σκόπιμα δεν χρησιμοποιώ την έκφραση σου για έλληνες και τούρκους).

Όταν δεις κάποια Ρεπούση που θα γράψει την ιστορία μας όπως εσύ θεωρείς, τότε δικαιούσαι να φωνάζεις.
Με σενάρια φανταστικά όμως, δεν μπορείς να αναλύεις πραγματικότητες.

Κατάθεσε θέσεις και απόψεις λοιπόν, όχι συνθήματα και φαντασιώσεις.

aiolos είπε...

Αυτά που έγραψε ο «παρών» πολύ λίγο κατάλαβα, ίσως φταίει το ιδίωμα, μπορεί να βρίζει μπορεί και όχι, κατάλαβα όμως τι γράφει ο Αμαδρυάς.
Το ξεκίνησε αόριστα περί μη υπάρξεως λαών αλλά ανθρώπων με συνείδηση και τα ρέστα , δηλαδή μια έκθεση ιδεών για να σου δώσουν κομματικό βιβλιάριο, αυτά φίλε μου είναι εκτός πραγματικότητας και δεν συμβαίνουν πουθενά ΠΟΥΘΕΝΑ, Δες ΣΉΜΕΡΑ τι γίνεται με τους λαούς στην Κίνα ζουν σε ένα σοσιαλιστικό κράτος και όμως ο εθνικισμός και οι διακρίσεις είναι τόσο έντονες που οι άνθρωποι έχουν εκατοντάδες νεκρούς, και ζουν μαζί με κοινή ηγεσία καινή διαπαιδαγώγηση και όμως !!!!!!!!! και εσύ πιστεύεις ότι τα δικά μου λόγια είναι αυτά που σας εμπόδισαν τόσα χρόνια να συνυπάρξετε.

Δεν αμφιβάλω ότι κάποιοι από τους τ/κ θα έχουν θετικές απόψεις, σε ενδεχόμενη αναμέτρηση αυτοί θα είναι οι σκληρότεροι μαζί σας και θα ξεχαστούν το όμορφα τα λόγια τα μεγάλα …….. εδώ ο Ερτσεβίτ έγραφε ποιήματα για την Ελλάδα και όμως δεν δίστασε καθόλου μόλις υπήρξε η αφορμή!!!!!!!!!!!!!

Απ ότι φαίνεται η αναφορά μου στους τ/κους βιασμούς των αδελφάδων σας σε πείραξε περισσότερο, δυστυχώς όμως φίλε μου έγιναν και έγιναν από τους τ/κ «αδελφούς σας», οι τούρκοι και γενικά τα βάρβαρα έθνη όπως (ρώσοι, βούλγαροι κλπ) αυτό το πράγμα το χρησιμοποιούν, οι κόκκινοι στρατιώτες στον ΒΠΠ όταν μπήκαν στην Γερμανία δεν άφησαν μήτε θηλυκή γερμανική γάτα αβίαστη (κορίτσια , γυναίκες, γριές όποια έβρισκαν μπροστά τους), υπολογίζονται σε 1.000.000 παιδιά που γεννήθηκαν στην Γερμανία μέσα από αυτή την διαδικασία, και στους δικούς μας τους Μικρασιάτες αυτή την τακτική εφάρμοσαν οι τούρκοι και στους αρμένιους τα ίδια, παντού τα ίδια είναι στο ντι εν ει τους και όσο θες εξωράισέ τους.

Αναφέρθηκες στις αγριότητες του Ελληνικού Εμφυλίου, είναι γεγονός ότι έγιναν πράγματα που δεν γίνονται σε πολέμους μεταξύ λαών , ο ποιο σκληρός πόλεμος είναι ο εμφύλιος .

Άκουσε φίλε μου το τι θα κάνουν οι Έλληνες ( μιας και εσείς δεν είστε έλληνες αλλά κάτι άλλο) άστο για τους Έλληνες προς το παρόν δέστε πόσες επικύψεις άσκοπες θα κάνετε εσείς προς την τουρκική πλευρά για να λύσετε το πρόβλημα της επανένωσης, να δούμε πως θα καταφέρει ο Χριστόφιας να σας μετατρέψει σε ραγιάδες των τ/κ!!!!!!!

Κατά τα άλλα κράτα τους μύθους που σε βολεύουν στο μυαλό σου, αλλά κάτι τέτοιες μαλακίες έλεγαν και ο Ελληνισμός της Μ Ασίας, αντί να τους πνίξουν σα κουνέλια και μετά είδαν πόσο διαφορετικά συμπεριφέρθηκαν οι τούρκοι τον Σεπτέμβρη του 1922.

Ανώνυμος είπε...

Καλλιέργεια κουλτούρας μεταξύ σου εσένα και του αντικατοχικού αγώνα, δεν μπορεί να γίνει;

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Μην ξαναπείς ότι σε κατηγορώ άδικα ότι βρίζεις τους κύπριους ή ότι είσαι αντι-κύπριος και κυρίως μην προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς ξανά κάνοντας την ανήξερη παρθένα.

Ειλικρινά λυπούμαι πολύ.

Αλήθεια δεν προβληματίζεσαι ότι και οι ομοϊδεάτες σου, σου λένε ότι γράφεις άλλα αντ’ άλλων και εκτός πραγματικότητας για την Κύπρο;
Δεν διερωτάσαι γιατί όλοι σου λένε το ίδιο πράγμα;

αιολος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη επί αυτού του κειμένου βλέπεις ότι βρίζω τους κύπριους, μπορείς σε παρακαλώ να μου πει που το κάνω αυτό;

{Αυτά που έγραψε ο «παρών» πολύ λίγο κατάλαβα, ίσως φταίει το ιδίωμα, μπορεί να βρίζει μπορεί και όχι, κατάλαβα όμως τι γράφει ο Αμαδρυάς.
Το ξεκίνησε αόριστα περί μη υπάρξεως λαών αλλά ανθρώπων με συνείδηση και τα ρέστα , δηλαδή μια έκθεση ιδεών για να σου δώσουν κομματικό βιβλιάριο, αυτά φίλε μου είναι εκτός πραγματικότητας και δεν συμβαίνουν πουθενά ΠΟΥΘΕΝΑ, Δες ΣΉΜΕΡΑ τι γίνεται με τους λαούς στην Κίνα ζουν σε ένα σοσιαλιστικό κράτος και όμως ο εθνικισμός και οι διακρίσεις είναι τόσο έντονες που οι άνθρωποι έχουν εκατοντάδες νεκρούς, και ζουν μαζί με κοινή ηγεσία καινή διαπαιδαγώγηση και όμως !!!!!!!!! και εσύ πιστεύεις ότι τα δικά μου λόγια είναι αυτά που σας εμπόδισαν τόσα χρόνια να συνυπάρξετε.

Δεν αμφιβάλω ότι κάποιοι από τους τ/κ θα έχουν θετικές απόψεις, σε ενδεχόμενη αναμέτρηση αυτοί θα είναι οι σκληρότεροι μαζί σας και θα ξεχαστούν το όμορφα τα λόγια τα μεγάλα …….. εδώ ο Ερτσεβίτ έγραφε ποιήματα για την Ελλάδα και όμως δεν δίστασε καθόλου μόλις υπήρξε η αφορμή!!!!!!!!!!!!!

Απ ότι φαίνεται η αναφορά μου στους τ/κους βιασμούς των αδελφάδων σας σε πείραξε περισσότερο, δυστυχώς όμως φίλε μου έγιναν και έγιναν από τους τ/κ «αδελφούς σας», οι τούρκοι και γενικά τα βάρβαρα έθνη όπως (ρώσοι, βούλγαροι κλπ) αυτό το πράγμα το χρησιμοποιούν, οι κόκκινοι στρατιώτες στον ΒΠΠ όταν μπήκαν στην Γερμανία δεν άφησαν μήτε θηλυκή γερμανική γάτα αβίαστη (κορίτσια , γυναίκες, γριές όποια έβρισκαν μπροστά τους), υπολογίζονται σε 1.000.000 παιδιά που γεννήθηκαν στην Γερμανία μέσα από αυτή την διαδικασία, και στους δικούς μας τους Μικρασιάτες αυτή την τακτική εφάρμοσαν οι τούρκοι και στους αρμένιους τα ίδια, παντού τα ίδια είναι στο ντι εν ει τους και όσο θες εξωράισέ τους.

Αναφέρθηκες στις αγριότητες του Ελληνικού Εμφυλίου, είναι γεγονός ότι έγιναν πράγματα που δεν γίνονται σε πολέμους μεταξύ λαών , ο ποιο σκληρός πόλεμος είναι ο εμφύλιος .

Άκουσε φίλε μου το τι θα κάνουν οι Έλληνες ( μιας και εσείς δεν είστε έλληνες αλλά κάτι άλλο) άστο για τους Έλληνες προς το παρόν δέστε πόσες επικύψεις άσκοπες θα κάνετε εσείς προς την τουρκική πλευρά για να λύσετε το πρόβλημα της επανένωσης, να δούμε πως θα καταφέρει ο Χριστόφιας να σας μετατρέψει σε ραγιάδες των τ/κ!!!!!!!

Κατά τα άλλα κράτα τους μύθους που σε βολεύουν στο μυαλό σου, αλλά κάτι τέτοιες μαλακίες έλεγαν και ο Ελληνισμός της Μ Ασίας, αντί να τους πνίξουν σα κουνέλια και μετά είδαν πόσο διαφορετικά συμπεριφέρθηκαν οι τούρκοι τον Σεπτέμβρη του 1922.}

αιολος είπε...

{ανήξερη παρθένα}

Μα το ζήτημα είναι αν είναι πράγματι ανήξερη η παρθένα, εγώ πιστεύω ότι οι παρθένες γνωρίζουν και παραγνωρίζουν προ και κατά την διάρκεια του "ανήξερου" (αστειάκι).

Επί του προκειμένου όμως το κείμενο που παράθεσα είναι μέσα στο συζητούμενο θέμα και αν δεν κάνω λάθος μιλάμε αν υπάρχουν τρόποι συμβιώσεως των δύο κοινοτήτων, ή κάνω λάθος;

Εσύ δε παραθέτεις σαν παράδειγμα προς μίμηση αυτά που κάνουν οι σύλλογοι τ/κ εκπαιδευτικών και παράδειγμα προς αποφυγή αυτά που κάνουν οι σύλλογοι ε/κ εκπαιδευτικών.

Ε! και εγώ παρέθεσα (απαντητικά στο εν λόγω κείμενο) τα δικά μου επιχειρήματα, τι περίμενες Μιχάλη να χρησιμοποιήσω τα δικά σου λόγια και επιχειρήματα για να είμαι εντός θέματος;

Μιχάλης είπε...

Αίολε,

Πάλι κάνεις την πάπια.

"Άκουσε φίλε μου το τι θα κάνουν οι Έλληνες ( μιας και εσείς δεν είστε έλληνες αλλά κάτι άλλο) άστο για τους Έλληνες προς το παρόν δέστε πόσες επικύψεις άσκοπες θα κάνετε εσείς προς την τουρκική πλευρά για να λύσετε το πρόβλημα της επανένωσης, να δούμε πως θα καταφέρει ο Χριστόφιας να σας μετατρέψει σε ραγιάδες των τ/κ!!!!!!!"

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί σου.
Αν όλα αυτά δεν είναι ύβρεις, διερωτούμαι τι είναι ύβρεις!
Δεν είμαστε Έλληνες, κάνουμε επικύψεις...

Αντε μωρέ παράτα μας.

ΑΙΟΛΟΣ είπε...

Aυτό αγαπητέ Μιχάλη είναι απάντηση σε τούτο:

@Αμαδρυάς

{Μόνο που ο πόνος μας εμάς, και η αδικία σε βάρος μας, μόνο με την άρση της διχοτόμησης θα απαλυνθεί. Εσύ μπορείς να κηρύξεις τον νέο ελληνοτουρκικό πόλεμο, να πας κι εσύ και τα παιδιά σου, να λύσεις και τις εκκρεμότητες του 1453 και του 1922 για να δούμε και μεις οι απάτριδες πώς κερδίζονται οι χαμένες πατρίδες. }


Όλη η απάντηση μου έχει να κάνει με το κείμενο του Αμαδρυά.
ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ;

αιολος είπε...

Και αν δεν κάνω λάθος γι αυτό το κείμενο εσύ έγραψες:

@Μιχαλης

Αν και με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό η Αμαδρυάς, θα προσθέσω ακόμα κάτι.

Aμαδρυάς είπε...

Αίολε,

Σε γελάσανε για τα περί έκθεσης ιδεών για να πάρει κανείς κομματικό βιβλιάριο. Έπεσες σε ανένταχτη (γυναίκα είναι η Αμαδρυάς)

Εσένα σε βάλανε να πεις ποίημα και "πιστεύω" φαίνεται, όταν εντασσόσουν εκεί που εντάχθηκες, και μιλάς εξ ιδίας πείρας.

Αν σε βολεύει να αποκαλείς έκθεση ιδεών την αναφορά σε αξίες για τις οποίες στην ανθρωπότητα έγιναν και γίνονται αγώνες μικροί και μεγάλοι και εμπνέονται απ΄αυτές κινήματα σε όλο τον πλανήτη, αυτό δεν καταργεί τις αξίες αυτές. Στη δική σου συνείδηση υπάρχουν μόνο καλά-κακά
έθνη, βάρβαρα έθνη και μη.Και στα μυαλά των Ναζί αυτό υπήρχε.

Για πολλούς ανθρώπους οι αξίες αυτές δεν είναι έκθεση ιδεών, είναι ζωή και πράξη. Αν αγνοείς αγώνες λαών και κινημάτων γι΄αυτές,τότε σου λείπουν σοβαρά στοιχεία για να συμπληρώσεις την άποψή σου για τον κόσμο.

Αυτό ήθελα να πω,αναφερόμενη και στους Τ/κ, που δεν καταλαβαίνω γιατί η αναφορά στην ύπαρξη ενός προοδευτικού κομματιού τους,προκαλεί τόση έκπληξη αλλά και αντίδραση. Είναι σα να λέμε π.χ ότι στη φασιστική Γερμανία και Ιταλία ΟΛΟΙ οι ομοεθνείς τους, τάχθηκαν με τον πόλεμο. Ότι όλοι οι Αμερικανοί τάχθηκαν με τον πόλεμο στο Βιετνάμ,ή τώρα στο Ιράκ, ή ότιΟΛΟΙ οι Έλληνες τάσσονται με την αποστολή Ελλήνων φαντάρων στο Ιράκ, ότι ΟΛΟΙ οι Ισραηλινοί είναι υπέρ της κατοχής της Παλαιστίνης κλπ.Ή ότι ΟΛΟΙ οι Τούρκοι τάχθηκαν το 74 υπέρ της "εθνικής" επιχείρησης στην Κύπρο. Ενώ είναι γνωστό ότι οι αριστεροί εναντιώθηκαν.

Πολύ περισσότερο που εδώ δε μιλάμε για άλλο λαό, για Τούρκους, αλλά για Κύπριους, Τ/κ, που έζησαν εδώ εκατοντάδες χρόνια , χωρίς συγκρούσεις στη βάση της εθνοτικής διαφοράς, το αντίθετο. Και ας παραθέσει κάποιος στοιχεία για το αντίθετο, χωρίς να μιλάμε βέβαια για τη ΤΜΤ και τους οργανωμένους τρομοκράτες που υποκίνησε στη σύγχρονη εποχή η Τουρκία.

Είναι ανιστόρητο να ταυτίζονται οι Τ/κ με την Τουρκία, αφού ούτε οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται έτσι. Χτες βράδυ ακόμη, στην εκπομπή του Γενάρη, είδαμε τους Τ/κ πολιτικούς όλου του φάσματος να μιλούν για την Τουρκία ως τρίτη χώρα. (Δεν μπαίνω στην κριτική της πολιτικής καθενός, άλλο θέμα αυτό)

Και με όλα αυτά, αν αυτό που κατάλαβες είναι ότι αθωώνεται ο Τουρκικός επεκτατισμός και οι βιαιότητες του πολέμου, έκανες μεγάλο λάθος. Ασφαλώς έγιναν και εδώ και αλλού βιαιότητες απερίγραπτες. Η ιστορία των πολέμων αυτή είναι. Τι θα γίνει όμως στις περιπτώσεις όπου θέλεις να άρεις την αδικία ενός πολέμου; (Αφού δεν το έλυσες με τα όπλα, αφού κάποιοι με τα ίδια συνθήματα περί έθνους και πατρίδας-αυτά που υιοθετείς και συ- κατέστρεψαν και διχοτόμησαν την Κύπρο ξεπουλώντας και την αντίσταση στην εισβολή το 74); Αυτό εννοώ με την αναφορά μου στο 1453 και το 22. Ότι οι ευσεβείς πόθοι και η ανάμνηση απλώς της βίας, δεν λύνουν πολιτικά τα προβλήματα με άλλα κράτη. Αυτό δε σημαίνει παραγραφή της ιστορίας. Σημαίνει θέληση να προχωρήσεις μπροστά , αποκαθιστώντας τις αδικίες μέσα από πολιτικό αγώνα. Μήπως ξεχνάς ότι 9 μόλις χρόνια μετά το έγκλημα της Μικρασιατικής καταστροφής ο Βενιζέλος πήγε και υπέγραψε με τον Ινονού σύμφωνο φιλίας; Προδότης κι αυτός και οσφυοκάμπτης; Γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της σύγχρονης ελλάδας παλεύουν να συνομιλήσουν με αυτό το κράτος που έκανε όσα έκανε σε βάρος του ελληνισμού;


Αυτοί είναι "οι μύθοι που με βολεύουν" Αίολε, και κράτα για τον εαυτό σου τις κρίσεις σου για το τι είμαστε, "αφού δεν είμαστε Έλληνες", όπως αποφαίνεσαι, έχοντας μάλλον υποθέσει και το δικό μας DNA

Ψάξε να βρεις εσύ τι είσαι, γιατί εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, προτιμούμε να ταυτίζουμε τον Ελληνισμό με τον ανθρωπισμό και όχι με το ρατσισμό που αποπνέουν οι τοποθετήσεις σου. Και δε σε βάλαμε κριτή του τι είμαστε, κανένας λαός δε σε έχει βάλει κριτή του, ούτε σένα ούτε μας.

αιολος είπε...

Κα Aμαδρυάς

Είμαι πάντα ποιό προσεκτικός με τις γυναίκες όχι για τι τις θεωρώ το "αδύνατο φύλλο" απεναντίας εμείς είμαστε οι "αδύνατοι", αλλά δεν μου βγαίνει η επιθετικότητα σε γυναίκες.

Να σχολιάσω επ ευκαιρία την θέση σας για το σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου με την Τουρκία, εδώ θα βρείτε ποιές ήταν οι θέσεις του Βενιζέλου (εν ολίγοις ) στον μεσοπόλεμο:

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=151288

Για τα λοιπά θα επανέλθω (εργασία)

Μάριος είπε...

Ρε πάνσοφε μιχάλη, εσύ που ξέρεις να κάμνεις τες εικόνες να κλαίουν, ξέρεις και κανένα μυστικό να κάμνεις τους πεθαμένους να χαμογελούν;

Έπιασεν τίποτε το αυτί σου για την επικαιρότητα κύριε αστροδημοσιογράφε ή είσαι κι εσύ του δόγματος ρουφάτε ότι κλάνει το κόμμα;

sexy Μαρία είπε...

Αίολε ο λόγος που εκφράζεσαι επιθετικά μονάχα σε άνδρες και όχι σε γυναίκες είναι επειδή μέσα σου εδράζουν τα πιο πρωτόγονα ανθρώπινα συναισθήματα καθότι είσαι ρατσιστής.

Δεν φταις εσύ! Έτσι γεννήθηκες, είναι ξεκάθαρο θέμα γονιδίων, κάπου μέσα σου έχει χαθεί ένα εξελικτικό γονίδιο και νομίζεις ότι είσαι ακόμη μέσα στην αγέλη με τους υπολοίπους πιθήκους και θεωρείς απειλή όλα τα υπόλοιπα κοπάδια πιθήκων και φυσικά όλα τα αρσενικά της δικής σου αγέλης.

Μην ανησυχείς όμως αν δεν προκαλέσουν το θάνατο σου αυτά τα γονίδια μετά τα 60 θα ατονίσουν και θα αρχίσεις σιγά σιγά να σκέφτεσαι φυσιολογικά.

Μιχάλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μιχάλης είπε...

@ Μάριος

Επειδή είμαι πάνσοφος, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην είμαι και αργόστροφος!

Τι εννοείς με την ερώτηση:

«Έπιασεν τίποτε το αυτί σου για την επικαιρότητα κύριε αστροδημοσιογράφε ή είσαι κι εσύ του δόγματος ρουφάτε ότι κλάνει το κόμμα;»

Κάμε τα λλίον πιο λιανό.

Α! τζιαι χρωστάς μου κάποιαν απάντηση νομίζω;

Anef_Oriwn είπε...

Να συμπληρώσω σ’ αυτά που η Αμαδρυάς λαλεί στο πολυπραγματογνώμονα αλλά αχάπαρο Αίολο, ότι κατα την περίοδο της Οθωμανοκρατίας στην Κύπρο, υπήρξαν και κοινές εξεγέρσεις Γριστιανών τζιαι Τούρκων (το “τούρκων” με την έννοια τη θρησκευτική), όπως λόγου χάριν η εξέγερση με ηγέτη τον Γκιαούρ Ιμάμη το 1833 ...

Anef_Oriwn
Παρασκευή 10/7/2009 – 1:05 π.μ.

Μάριος είπε...

Μιχάλη ο παρέας σου ο Άνευ, που προφανώς στερείται ερωτικής ικανοποίησης, κάτι λαλεί για πούττους και για βίλλους στην τελευταία του ανάρτηση. Οι βίλλοι και οι πούττοι ποια κουλτούρα καλλιεργούν;

Αμαδρυάς είπε...

Φίλοι μου,

δε θα παρακολουθήσω τη συνέχεια. Λίγες μέρες διακοπών γαρ.

Όποιοι πάνε διακοπές να περάσουν καλά!

Αμαδρυάς είπε...

Και καπάκι προτού κλείσω κάνω το τελικό κλικ ήρθε το σχόλιο του Μάριου που έδωσε άλλο αέρα στη συζήτηση.Μα τόση φαντασία βρε παιδί μου..

Τρομάξαμε απ΄το πνεύμα της πολιτικής ανάλυσης του!

Και εις ανώτερα!

Μιχάλης είπε...

@ Μάριος

Αν θεωρείς τον Βασίλη Μιχαηλίδη μεγάλο ποιητή και εθνικό κεφάλαιο, τότε θα πρέπει να μας εξηγήσεις γιατί θεωρείται τέτοιος αφού σε αυτόν ανήκει και το ποίημα που ανάρτησε ο Άνευ.
Όπως θα (έπρεπε ή πρέπει) να ξέρεις, δεν ονομάστηκε εθνικό κεφάλαιο επειδή έγραψε (μόνο) την 9η Ιουλίου.

Επομένως, με βάση τη «λογική» σου, θα πρέπει και ο Β. Μιχαηλίδης να στερείτο ερωτικής ικανοποίησης για να γράψει το συγκεκριμένο ποίημα.

Τι… λες; Έτσι είναι;

kyriakos είπε...

Νομίζω αν κάποιους τους ενοχλεί ένα ποίημα που γράφτηκε πριν 100 χρόνια πρέπει να πάνε να πάνε να τσακκαριστούν πάραυτα..


Μιχάλη ξέρεις παρόμοια ποιήματα εκείνης της εποχής απο άλλους ποιητές;

αιολος είπε...

Eδώ θα δείτε "σύντροφοι" τι σημαίνει εθνικισμός στον κομμουνισμό και πως τον εκμεταλλεύεται η τουρκία και οι ΗΠΑ, αν αυτά συμβαίνουν στην Λ Δ της Κίνας φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην Κύπρο του ΑΚΕΛ!

Κύπριοι Ο τούρκος σε όλα τα γεωγραφικά μηκή και σε όλες τις εποχές τούρκος μένει.

aiolos είπε...

MIA ΜΑΤΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Eδώ θα δείτε "σύντροφοι" τι σημαίνει εθνικισμός στον κομμουνισμό και πως τον εκμεταλλεύεται η Τουρκία και οι ΗΠΑ, αν αυτά συμβαίνουν στην Λ Δ της Κίνας φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην Κύπρο του ΑΚΕΛ!

http://ignatios100.blogspot.com/

Κύπριοι Ο τούρκος σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και σε όλες τις εποχές τούρκος μένει.

αιολος είπε...

Eίμαστε δίπλα στον Κινέζικο λαόπου δέχεται και αυτός δια των τούρκων επίθεση από τον Δυτικό ιμπεριαλισμό.

Όπως και στην Κύπρο, δέστε στο μπλοκ μου, ποιά η δυνατότητα συμβίωσης με τους τούρκους.

Για να είμαι και μέσα στο θέμα Μιχάλη περί συμβιώσεως, θα με υποχρέωνες αν το έστελνες αυτό και στους τ/κ εκπαιδευτικούς.

kyriakos είπε...

Ο βλάκας αλλάζει;

Unknown είπε...

Τώρα είδα αυτές τις "χαριτωμενιές". Μα προφανώς ο Μάριος ευχαρίστως θα έμπαινε σε μία επιτροπή λογοκρισίας χουντικού τύπου για να κόψει και να ράψει στα αρεστά μέτρα τον κάθε Μιχαηλίδη, τον κάθε Σεφέρη κλπ.

Αλλά τι να πει κανείς όταν δεν καταλαβαίνουν πως αυτά που γράφουν περιέχουν απίστευτες αυτοακυρώσεις...

Unknown είπε...

Τώρα Μιχάλη μου, για την κουλτούρα συμφιλίωσης...διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το πως την εννοούν κάποιοι και κυρίως για την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών...Μετά από τόσα χρόνια διαίρεσης οι στρεβλώσεις σε κοινωνικό επίπεδο είναι τεράστιες.

Η συμφιλίωση, και ας φανεί κυνικό αυτό που θα πω, δεν γίνεται με λουλούδια και τραγούδια αλλά με αμοιβαία συμφέροντα που μπορούν να παραχθούν μόνο μέσα από μία ΕΝΙΑΙΑ οικονομία που ακουμπά και τις δύο κοινότητες. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να περάσουμε από άλλα στάδια, πολλά άλλα στάδια... Δεν στο κρύβω δεν βλέπω λόγους να είμαι αισιόδοξος και η γκάφα (;) με τον Αμπας σε συνδυασμό με τα περί μη κόκκινων γραμμών (αν κατάλαβα καλά) με έχουν μπερδέψει.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Υπάρχουν συμφιλιώσεις και συμφιλιώσεις.
Υπάρχει μία μερίδα (όψιμων) συμφιλιωτών που θεωρούν ότι η συμφιλίωση μπορεί να επιτευχθεί με τον τρόπο που λες, λουλούδια και τραγούδια.

Το λυπηρό είναι ότι ενώ υπάρχει η διαχρονική και ουσιαστική προσπάθεια επαναπροσέγγισης με άλλο περιεχόμενο, επικράτησε να θεωρείται ότι η επαναπροσέγγιση, η συμφιλίωση κλπ., θα έρθουν μέσω αυτού που αναφέρεις.

Η προσπάθειες που αναφέρομαι εγώ εντάσσονται ακριβώς στο πλαίσιο που ορθά τοποθετείς, στην αναστροφή των στρεβλώσεων που είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των χρόνων του διαχωρισμού.

Δεν έχω υπόψη μου περί γκάφας με τον Αμπάς (κάποια προσωπικά προβλήματα με κράτησαν ολίγον μακριά από την επικαιρότητα την τελευταία βδομάδα) γι αυτό θα ήθελα να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος.

Όσον αφορά το θέμα των κόκκινων γραμμών, νομίζω ότι και πάλι έχει ερμηνευθεί λανθασμένα.
Αν θέλεις περισσότερα είμαι στη διάθεση σου.