Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Η ΓΑΖΑ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Γ. ΠΙΤΤΑΣ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ)

Λογάριαζα να ασχοληθώ σήμερα με την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ αλλά όταν διάβασα το άρθρο του αγαπητού μου φίλου Γ. Πίττα στον «Πολίτη» «Κυπριακή Αριστερά: Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» και στη συνέχεια την αναδημοσίευση του στη «ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ» έκρινα ότι έπρεπε να προβώ σε μια εκτενή ανάλυση της κατάστασης και στο δικό μου χώρο.
Ήδη κάποια πράγματα τα έχω πει και στον δικό του χώρο.

Με έκπληξη λοιπόν διάβασα το άρθρο του Γιώργου για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «Στόλο της Ελευθερίας».

Θα συμφωνήσω με τον Γ. Πίττα και την αναφορά του στο επίπεδο της πολιτικής ζωής της Κύπρου, ότι δηλαδή βρίσκεται στο στάδιο του ανήλικου. Θα πρόσθετα όμως ότι αυτή η μομφή δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών της Κύπρου. Που χωρίς καμιά διαφορά από τους πολιτικούς άγονται και φέρονται από συνθήματα αντί να ασχολούνται με την ουσία των πραγμάτων.

Με εξέπληξε λοιπόν ο Γ. Πίττας για τη βιασύνη του να κρίνει και να επικρίνει, χωρίς να έχει υπόψη του όλα τα δεδομένα!

Για να δούμε λοιπόν, με βάση τις πραγματικότητες αν στην προκειμένη περίπτωση ισχύει ο τίτλος του άρθρου του Γιώργου.
Και ασφαλώς η άποψη μου δεν θα βασιστεί πάνω στη συνθηματολογία και τη συναισθηματική πλευρά του ζητήματος αλλά θα βασιστεί πάνω στη σκληρή πραγματικότητα.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ = ΔΙΑΛΕΧΤΙΚΗ

Θέλω να σημειώσω ότι όσοι έχουν ενηλικιωθεί πολιτικά δεν χρησιμοποιούν συνθήματα, ούτε κινούνται στη βάση συναισθημάτων.
Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού αλλά (όπως έλεγε αν δεν κάνω λάθος και ο Θουκυδίδης) η αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων προς το δικό σου συμφέρον.

Λέει, λοιπόν ο Γ. Πίττας ότι «Αν μια χώρα απ’ όλες της Ευρώπης θα έπρεπε να ήταν μπροστά στις διευκολύνσεις προς τον «Στόλο της Ελευθερίας» και τους Παλαιστίνιους, αυτή είναι η κατεχόμενη Κύπρος».

Ο φίλος μου ο Πίττας πιάνεται για άλλη μια φορά αδιάβαστος. Διότι φαίνεται πως δεν γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έχουν πάρει πολιτικό άσυλο ή καλύπτονται από πολιτική προστασία στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι Παλαιστίνιοι.
Το γνωρίζει αυτό ο Γιώργος Πίττας;

Ωστόσο, ακριβώς επειδή η Κύπρος είναι κατεχόμενη χώρα, δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργεί εχθρούς αλλά να ψάχνει συνεχώς για «φίλους» ή τουλάχιστον να μη δημιουργεί εντάσεις κυρίως με ισχυρούς γείτονες.

Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η αριστερή κριτική του φίλου μου του Πίττα δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα. Και τα οποία φυσικά δεν υπήρχαν πριν από δύο χρόνια που η Κύπρος επέτρεψε σε πλοία να πάνε στη Γάζα.

Κατά την άποψη μου η βασική αρχή της αριστερής σκέψης είναι η διαλεχτική. Μελετάς τα πραγματικά δεδομένα, τα αξιολογείς και λαμβάνεις αποφάσεις.
Και αυτά τα δεδομένα πρέπει να τα αξιολογείς διπλά και τριπλά όταν οι αποφάσεις που θα λάβεις θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο τον εαυτό σου ή το κόμμα σου.

Αυτό λένε οι πενιχρές μου γνώσεις γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αριστερή σκέψη αλλά και πρακτική.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ποια είναι τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν;

1. Την ίδια μέρα που δημοσιεύθηκε το άρθρο του Γ. Πίττα, ο «Πολίτης» είχε πρωτοσέλιδο θέμα «Η Λευκωσία θέλει πάση θυσία οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ισραήλ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ τα οποία θα πρέπει να συνεκμεταλλευτούν οι δύο χώρες και σημειώνει:

«Αρον άρον οριοθέτηση

Σε απόρρητο σημείωμα, το οποίο ετοιμάστηκε από την υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση του Σώματος τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνεται ότι επιβάλλεται η επίσπευση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων με το Ισραήλ έτσι ώστε εντός των επόμενων, ει δυνατόν, μηνών να γίνει οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικές πηγές, η συζήτηση έχει αρχίσει, πλην όμως το Τελ Αβίβ φαίνεται να μην βιάζεται και τόσο πολύ. Ωστόσο, η Λευκωσία προτίθεται να πιέσει τα πράγματα για να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, λαμβανομένου υπόψη ότι η διαδικασία εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων εντός του οικοπέδου 12 έχουν ήδη αρχίσει με την ανάθεσή του στην αμερικανική Noble.
Τα πιο πάνω στοιχεία εξηγούν και το λόγο για τον οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση, στην παρούσα ιδιαίτερα φάση, δεν θα ήθελε τη διασάλευση των σχέσεων με το γειτονικό Ισραήλ.»

Διερωτώμαι λοιπόν αν ο Γ. Π. είχε υπόψη του αυτό το δεδομένο. Διερωτώμαι ακόμα κατά πόσον αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που πρέπει μια αριστερή κυβέρνηση να τον λάβει υπόψη της πριν πάρει μια απόφαση.
Εκτός και αν επιμένουμε να αποφασίζουμε δογματικά και στη βάση συνθημάτων για να φαινόμαστε αριστεροί.

2. Η υπουργός Συγκοινωνιών την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι το λεγόμενο κράτος των κατεχομένων ασκεί πιέσεις για να εγκαινιαστεί θαλάσσια γραμμή μεταξύ Αμμοχώστου και Χάιφας, αλλά η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν συναινεί.

Διερωτώμαι αν ο Γ. Π. είχε κι αυτό το δεδομένο υπόψη του και κατά πόσον με μια απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μεταφορά της βοήθειας, δεν θα σπρώχναμε το Ισραήλ να υπαναχωρήσει στην αρχική του απόφαση για λόγους εκδίκησης, όπως πάθαμε με τη Συρία (θα αναφερθώ πιο κάτω γι’ αυτό).
Τι είναι λοιπόν προς το συμφέρον του κυπριακού λαού;

3. Σύμφωνα με την «Αλήθεια» (Σάββατο 29 Μαΐου 2010), η κυβέρνηση του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2009 εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία απαγόρευε σε ιδιωτικά αεροπλάνα που είναι εγγεγραμμένα στο ισραηλινό νηολόγιο να πετούν πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο ή να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Τύμπου. Υπήρχε μάλιστα η αυστηρή προειδοποίηση ότι όποιοι παραβιάσουν το ΝΟΤΑΜ θα τους απαγορεύεται η χρήση του FIR του Ισραήλ.

Διερωτώμαι αν ο Γ. Π. είχε υπόψη του κι αυτό το γεγονός.
Και διερωτώμαι επίσης αν θα πρέπει να σπρώξουμε το Ισραήλ να αναθεωρήσει ή να μεταβάλει τη στάση του επειδή τα συγκεκριμένα πλοία χρησιμοποίησαν τα κυπριακά λιμάνια.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, έχοντας πάντα ως αφετηρία της σκέψης μας το πρόβλημα κατοχής που έχει η Κύπρος, είναι οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Όπως ξέρουμε οι σχέσεις αυτές έχουν διασαλευτεί σε μεγάλο βαθμό τελευταία.
Το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία κάνει ανοίγματα προς την Ελλάδα (κοινές στρατιωτικές ασκήσεις) και την Κύπρο.

Η Τουρκία από την άλλη που είναι κατοχική δύναμη, κατηγορεί το Ισραήλ για τον εποικισμό και για τον αποκλεισμό των παλαιστινίων και τον συνδέει με τον αποκλεισμό των κατεχομένων στην Κύπρο, τη στιγμή που η ίδια συνεχίζει τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου!

Θεωρεί άραγε τυχαίο το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωνε την Παρασκευή ότι αν ο στόλος φτάσει στα ανοικτά της Γάζας θα συλλάβει πρώτα το τουρκικό πλοίο;
Γιατί η Τουρκία προθυμοποιήθηκε να προσφέρει την Αμμόχωστο για αφετηρία της πλεύσης προς τη Γάζα;
Μήπως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα για να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ;

Να βοηθήσουμε λοιπόν την Τουρκία στο όνομα μιας αριστερής συνθηματολογίας; (Όχι σκέψης).

Πέραν τούτου με αφορμή τη διαμάχη, η Άγκυρα προσπαθεί να κάνει ανοίγματα προς τους άραβες προτάσσοντας κυρίως το θρήσκευμα.
Η κυπριακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτά τα ανοίγματα κάνει τις δικές της ενέργειες προς τον αραβικό κόσμο προσπαθώντας να εμπλέξει οικονομικά τις αραβικές χώρες (με πρώτο το Κατάρ) στην Κύπρο.
Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζουμε ή μπορούμε να υποψιαστούμε τη σημασία που έχουν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ χωρών και πού μπορούν να οδηγήσουν.

ΓΑΖΑ – ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ

Όσον αφορά την ισραηλινή κατοχή και τα όσα αναφέρει ο Γ.Π., θα έλεγα ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αρνείται αυτή την πραγματικότητα. Ούτε η Κύπρος αναίρεσε ποτέ την πάγια υποστήριξη της προς τους Παλαιστίνιους αλλά και τους δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο γενικότερα και αυτό είναι μια σωστή κίνηση.

Όμως κατεχόμενη δεν είναι μόνο η Παλαιστίνη. Είναι και τα υψώματα Γκολάν. Και θέλω να θυμίσω σε όσους θέλουν να ξεχνούν ότι η θαλάσσια σύνδεση Συρίας – Αμμοχώστου ξεκίνησε μετά που η κυπριακή κυβέρνηση (όχι του Χριστόφια) καταψήφισε το ψήφισμα των Η.Ε. για τα υψώματα Γκολάν. Και η Συρία μας εκδικήθηκε.
Δεν είδα τότε καμία αντίδραση απ’ όσους σήμερα αντιδρούν για το συγκεκριμένο θέμα με τους Παλαιστίνιους, ούτε καμιά ευαισθησία. Γιατί άραγε;
Η Συρία δεν έχει εδάφη υπό κατοχή; Η Συρία δεν είναι φίλη χώρα;

Οι σχέσεις Κύπρου Συρίας αποκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση Χριστόφια, αλλά η θαλάσσια γραμμή παρόλο που αραίωσε, δεν έχει σταματήσει ακόμα. Κοινώς μας έμεινε η «τάτσα»!

Η Γάζα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, περίπλοκη και καθόλου εύκολη.
Έλαβε υπόψη του ο Γ.Π. ότι αυτή η περιοχή κυβερνάται από τη Χαμάς και δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία χώρα;
Θυμίζει αυτό κάτι από κατεχόμενα; Εμμέσως θα αναγνωρίσουμε την αυτονομία μιας περιοχής τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε κι εμείς το ίδιο πρόβλημα με τα κατεχόμενα;
Τι μηνύματα στέλλουμε προς τα έξω;

Από την άλλη, το Ισραήλ όπως και η Τουρκία είναι κατοχικές δυνάμεις. Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το ζήτημα και κατηγορεί το Ισραήλ.
Η Κύπρος δεν αποδέχεται την κατοχή από το Ισραήλ – και αυτό είναι επίσημη θέση – και υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, και με βάση όσα ανέφερα πιο πάνω, δεν πρέπει να τινάξει τα πάντα στον αέρα στέλλοντας το μήνυμα ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε ένα ανύπαρκτο κράτος.

Θα επαναλάβουμε το αντιφατικό, που οι κυπριακές κυβερνήσεις (μέχρι τελευταία) υποστήριζαν την αυτονομία των Κούρδων; Αν είναι ποτέ δυνατόν μια χώρα που έχει μέσα στο έδαφος της μια κοινότητα που θέλει να αποσχιστεί και πασκίζει να το αποτρέψει, να έρχεται να υποστηρίζει την απόσχιση από άλλη χώρα, άσχετα αν είναι η Τουρκία!

Κλείνοντας σημειώνω ότι:

Οι αφορισμοί και τα συνθήματα Γ.Π. δεν είναι αριστερή σκέψη.
Το να μιλούμε για εχθρική στάση έναντι των Παλαιστινίων τη στιγμή που (όπως ήδη ανάφερα) η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν πάρει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο είναι παλαιστίνιοι, είναι το λιγότερο χωρίς πραγματικό περιεχόμενο.

Και με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, θα πω καταληκτικά ότι η αριστερή σκέψη δεν είναι προϊόν για εντυπωσιασμό, είναι ουσία με πρακτική εφαρμογή.

Με άλλα λόγια δεν είναι μάρκετιγκ.

Υ.Γ. Δεν προκάλεσε εντύπωση πως όλα τα κόμματα – τα οποία δεν βλέπουν τίποτε θετικό στη διακυβέρνηση Χριστόφια – σε αυτό το θέμα ομοφώνησαν ή τουλάχιστον δεν αντέδρασαν;
Γιατί άραγε;
Τι έχουν υπόψη τους;

* * *

ΠΡΟΣΘΗΚΗ


Άκουγα σήμερα το πρωί στο Ρ. Πρώτο την Ελένη Θεοχάρους η οποία πρωτοστάτησε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις προηγούμενες αποστολές.

Εξηγούσε γιατί ΔΕΝ έλαβε μέρος σε αυτή τη νέα αποστολή.


Όπως είπε δεν συμμετείχε διότι μαζί με άλλους διαπίστωσαν ότι η οργανωτική επιτροπή έχει διαβρωθεί από ανθρώπους της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να πατρονάρει τα πράγματα και να τα αξιοποιήσει για δικούς της σκοπούς.


Στόχος της είναι να ακολουθήσει παρόμοια ενέργεια για να σπάσει την απομόνωση των κατεχομένων στην Κύπρο.


Ο αγώνας, είπε, πρέπει να επικεντρωθεί στο να ανοίξουν τα σύνορα με την Αίγυπτο για να περνά από εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια.


Σε ότι αφορά τη στάση της κυβέρνησης είπε ότι εκτός των άλλων, αν η κυβέρνηση είχε υπόψη της και τα δεδομένα που η ίδια έχει γνώση, τότε ενδεχομένως ορθώς έπραξε.


Δευτέρα 31-5-2010


53 σχόλια:

Κ.Γ. είπε...

Αρχικά διαβάζοντας τα γραφόμενα του politisPittas συμφώνησα μαζί του.
Και οργίστηκα γι αυτή την αντιφατική και άκρως προκλητική στάση και απόφαση της αριστερής κυβέρνησης της Κύπρου.

Γιατί; Διερωτήθηκα;
Τόση σήψη και διαφθορά;
Τόση απόσταση μεταξύ λόγων και έργων;

Τώρα μόλις διάβασα τη δική σου ανάρτηση φίλε Μιχάλη.
Και ομολογώ ότι την περίμενα, διαβάζοντας τα σχόλια σου στο μπλογκ του Γιώργου.

Η όλη ανάλυση σου με έβαλε σε σκέψεις.
Δεν είχα υπόψη μου τις παραμέτρους που αναφέρεις.

Προβληματίζομαι λοιπόν και μάλλον θα επανέλθω αργότερα για σχόλια.

Πλωτίνος είπε...

Για σας. Το ζήτημα που θέτει ο Γ. Πίττας είναι ότι υπάρχει διαφοροποίηση της πολιτικής μας για την Παλαισ΄τινη. Υπάρχει ή μήπως όχι; Το παράδειγμα των προσφύγων που αναφέρει ο Μιχάλης είναι μια παράμετρος. Μια άλλη είναι η πολίτική κάλυψη στο Ευροκοινοβούλιο και αλλού. Η σημερινή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας ας ληφθει κατά την γνωμη μου και ως κριτική κατά των αδιέξοδων τακτικών μερίδας των παλιαστινίων όπως η Χαμάς που η ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ και η ανάγκη τους τυφλώνουν. Η Κύπρος και η κυβέρνησή της δεν πρόδωσαν ποτέ τον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία και ελευθερία. Αν οι ακτιβιστές ήθελαν να δείξουν τσαμπουκά ας τον έκαναν μόνοι τους και όχι να χρησιμοποιούν την Κύπρο. Ας ξεκινούσαν από την Ελλάδα, ή απο την Αίγυπτο. Όμως η Κύπρος έχει ανάγκη από σταθερότητα αυτή την περίοδο και δεν δικαιολογήται η κάλυψη του τσαμπουκά οποιουδήποτε.

Οι ακτιβισ΄τές που εμφανίστηκαν στην τβ προψές είναι οι ίδιοι επαγγελματίες "ακτιβιστές" που μια ζωή εκφράζουν αδιέξοδες πολιτικές χωρίς ουσιαστικό κόστος. Αντίθετα γνωρίζουν κατα παράδξο τρόπο πότε ακριβώς να ρευστοποιούν με το αζημείωτο ατή τη δράση. και ο νοών νοείτο..

Μιχάλης είπε...

@ Κ.Γ.

Αγαπητέ μου φίλε θα αναμένω τα σχόλια σου με ενδιαφέρον.

Μιχάλης είπε...

@ Πλωτίνος

Στέκομαι ιδιαίτερα στην αναφορά σου για κάποιους ακτιβιστές.
Ένας εξ αυτών έδωσε κάποτε διάλεξη στην “Έλευσι”.
Το κύριο χαρακτηριστικό της διάλεξης ήταν ότι για όσα κακά συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη είναι εβραϊκής έμπνευσης, επέμεινε ότι υπάρχει μια εβραϊκή συνωμοσία για έλεγχο του κόσμου και πως όσα κακά βρήκαν την Κύπρου οφείλονται στη δράση του σιωνισμού!

Και όσοι ήταν παρόντες τότε σε εκείνη τη διάλεξη θα θυμούνται ότι είχα έρθει σε έντονη αντιπαράθεση μαζί του.

Γι αυτό και δεν με παραξενεύουν οι όποιες δηλώσεις του αλλά και ο χαρακτήρας που προσπάθησαν να δώσουν κάποιοι τόσο στην αποστολή βοήθειας όσο και στις αντιδράσεις για την απαγόρευση της χρήσης λιμανιών.

Εκείνο που με παραξενεύει είναι που προοδευτικοί άνθρωποι ταυτίζονται πλήρως με ότι πιο εθνικιστικό υπάρχει επειδή τους φαίνεται ότι είναι δίκαιο.

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Εγώ δεν θα το πήγαινα τόσο βαθιά το θέμα φίλε Μιχάλη, το Κυπραιοποίησες πολύ το ζήτημα για να γίνεις κατανοητός..

Αδιαμφισβήτητα ως άτομα στηρίζουμε τον παλαιστινιακό αγώνα και την αποστολή, παρακολουθώ χρόνια αυτή την πρωτοβουλία και είναι δεδομένοι οι ιδεολογικοί μας δεσμοί με τους ανθρώπους που την διοργανώνουν

Με πείραξε βαθύτατα η κίνηση της Κύπρου, όμως πήρα μια βαθιά ανάσα και προσπάθησα να σκεφτώ του λόγους πίσω απο μια τέτοια αντίδραση.


Αρχικά θεώρησα πως ο μοναδικός παράγοντας που υπήρχε ήταν το Εθνικό θέμα, Μονάχα απο αυτή τη σκωπτική πλευρά να εξέταζε κανείς το δίλημμα η πλάστιγγα γέρνει προς την κατεύθυνση της απεμπλοκής απο την αποστολή καθότι δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα να κερδηθεί με την υποστήριξη. Το 2006 το αποδεικνύει.

Αλλά ο Κκεπραίος για να καταλάβει καλύτερα θέλει να ακούσει για τα πετρέλαια του.. Ας όψεται..

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Δυστυχώς ακόμα και τα αυτονόητα θα πρέπει να τα λέμε έτσι που έχουμε καταντήσει.

Και είναι να τρελαίνεσαι όταν βλέπεις κάποιους που θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό να βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα με τους εθνικιστές, κυρίως στην μέθοδο ερμηνείας των πραγμάτων.

Του άσπρου και του μαύρου. Ένα παράδειγμα;

Λένε οι εθνικιστές ότι όταν αναφέρεσαι στο πραξικόπημα, διαγράφεις την εισβολή.
Δηλαδή το ένα αναιρεί το άλλο.

Λένε κάποιοι προοδευτικοί: η απαγόρευση της αποστολής βοήθειας στη Γάζα σημαίνει υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Η μέθοδος είναι η ίδια δε νομίζεις;

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είναι λάθος να κρίνουν άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά την απόφαση της κυβέρνησης στη βάση της αριστερής ή όχι ιδεολογίας της;

Δηλαδή μπορείτε να μου πείτε μια άλλη συγκρίσιμη χώρα με την Κύπρο όπου κυβερνούν οι … ιδεολογίες;

Μια κυβέρνηση εντολή έχει να διαχειρίζεται ορθά και να προασπίζει το συμφέρον της χώρας που κυβερνά. Με όσα διάβασα, και με όση συμπάθεια και να έχω στον αγώνα των παλαιστινίων, η σχετική απόφαση νομίζω ήταν μια ορθή απόφαση.

(Από τις λίγες. Γιατί συνήθως και ιδιαίτερα για τα οικονομικά – κοινωνικά ζητήματα – η κυβέρνηση Χριστόφια νομίζει πως λύνει θεωρητικά προβλήματα στην ανώτατη Λενινιστική σχολή. Αν εφαρμόσει την ίδια ρεαλιστική – ορθολογιστική στάση και σε άλλα θέματα θα με βρει φανατικό της υποστηρικτή.)

Ανώνυμος είπε...

κ. Στροβολιώτη, μελέτησες Μαρξισμό Λενινισμό; ή κουβέντα να γίνεται και νομίζεις πως μας εντυπωσιάζεις. (Σταύρος)

Ανώνυμος είπε...

πρεπει να αντρεπεστε προβατα του ακελ.για αλλη μια φορα η τουρκικη κυβερνηση σας φιμωνει την ελευθερια και συνεργαζεται με τους σιωνιστες,ερχονατι ομως οι εκλογες και θα απαλλαγουμε απο εσας τουρκοσπορα ανθρωπακια.δεν αντεχουμε πλεον να μας κλεβετε τα επιδοματα και τους μισθους μας.αυτη προδοτες φιλοτουρκοι ειναι η λαικη σας πολιτικη .να τη χεσω προδοτες.καπιταλιστες.οταν δω στελεχος του ακελ μπροστα μου θα τον σπασω που το ξυλο.φυετε που την κυπρο πηενετε στο ισραηλ,εξαλλου ο μαρξ σας εβραιος ηταν.ειδετε στην ελλαδα τι γινεται?συντομα και σε εσας κελφτες προδοτες πραξικοπηματιες εισβολεις χρηματοδοτες της τουρκιας.ουστ τουρκοι τουρκοι θα πεθανετε σε χωμα ελληνικο.

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Καλησπέρα φίλε.

Συμφωνώ με την 3η παράγραφο σου.

Στα υπόλοιπα δεν θέλω να υπεισέλθω διότι θα μας βγάλουν εκτός θέματος.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 5/30/2010 10:22 μμ

Κάτσε μέτρα πόσες αντιφάσεις έχεις μέσα σε 10 γραμμές.
Μετά συνέχισε τον ύπνο σου…

rose είπε...

Μιχάλη δυστυχώς τα επιχειρηματα που προσπαθείς να προβάλλεις ψυχραιμα αμέσως μετά με το σχολιασμο που ακολουθεί γίνονται ετεροβαρή ιδιαίτερα όταν θελεις να ταυτίσεις εθνικιστικες τασεις με την κριτικη προς την απόφαση της κυβερνησης ή το "ποιόν" των ακτιβιστών ...

[αν θελεις να το πάμε προς τα κει θα πάει πολύ μακριά πράγματι γιατί είναι το ΑΚΕΛ που υποστήριξε τον Τάσσο, είπε ΟΧΙ, συνεργάστηκε με την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ τους ΚΟυλιες του κλπ κλπ]

θελεις πράγματι να πάει προς τα εκει;

Μπορεί επίσης να γίνει ..."χάβρα Ιουδαίων" (όπως ο προλαλήσας ανωνυμος επιθυμεί να την μετατρεψει)

παραμένω σε αυτο που έθιξα από την αρχή στην επιχειρηματολογία μου...

οι χειρισμοι ήταν ατυχείς και φανερώνουν ότι δεν στηρίζονται σε αρχές ούτε σε κοινή λογική.

δείχνουν επίσης ένα ισχυρό λόμπυ το οποίο επηρεάζει τουλάχιστον Ακελ ΔΗΚΟ ΔΗΣΥ και ολα τα ΜΜΕ

Τα "απόρρητα έγγραφα" δεν είναι πλεον απόρρητα! οι αγαρμποι χειρισμοι συνεχίζονται!

Τα δε λιμανια της Τ/Κ πλευρας άνοιξαν επειδή και μετά που η Ε/Κ το χειρίστηκε όπως το χειρίστηκε.

Η Τουρκία συμμετείχε και διόλου δεν θιγονται τα στρατηγικά της σχέδια με το Ισραήλ...

κλπ κλπ

Το δε ύφος του εκπρόσωπου της Κυβερνησης ξεπέρασε κάθε φαντασία - ιεροκήρυκας με βούλα! Κατηχηση και χαρά, κηρύγματα απο τον άμβωνα, δαιμονοποιήσεις - λες και ξεκινησε ο Μεσαίωνας

Μεσαίωνας - αυτο ακριβως

στην "αριστερή" μας σκέψη

και αυτό είναι μια καθαρα προσωπική άποψη

Kokoui είπε...

Συμφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια.Όμως γιατί δεν επιδικνύει ο αγαπητός πρόεδρος και τον ανάλογο ρεαλισμό στην περίπτωση των βομολοχιών «συνεργατών» του, κατά αξιωματούχων των Η.Ε;Το εθνικό συμφέρον πάει εδώ περίπατο για χάρη της καρέκλας αγαπητέ Μιχαήλ;Όποτε μας συμφέρει δηλαδή, επικαλούμαστε το εθνικό συμφέρον ή την αριστερή ιδεολογία και όποτε δεν μας συμφέρει τα κάνουμε ή το ένα ή το άλλο ή και τα δυο μαζί,όπως στην περίπτωση των ψευδοπατριωτών του ΔΗΚΟ,γαργάρα;

Μιχάλης είπε...

@ rose

Έχεις δίκαιο ότι προσπάθησα, όπως πάντα, να δω τα πράγματα ψύχραιμα και μακριά από συναισθηματισμούς και συνθήματα βάζοντας κάτω όλα τα δεδομένα.

Δυστυχώς από ΚΑΝΕΝΑ δεν έλαβα καμία απολύτως απάντηση στα επιχειρήματα. Μόνο για τα πέριξ σχολιάζουν οι διαφωνούντες, για την ταμπακέρα ουδέν.

Πριν σχολιάσω τα πέριξ, σε ρωτώ ευθέως: Ένα κράτος που αντιμετωπίζει πρόβλημα αναγνώρισης ενός μέρους των εδαφών της σε ξεχωριστό κράτος, είναι φρόνιμο να προβεί σε ενέργειες που να αναβαθμίζουν ένα ίδιο φαινόμενο σε διπλανή χώρα;

Μιλάτε γενικά και αόριστα για τους παλαιστίνιους ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ότι ούτε και η κυβέρνηση των ίδιων των Παλαιστινίων ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ το κομμάτι που ελέγχει η Χαμάς.
Εκτός των άλλων, θέλεις να πάμε κόντρα και στην επίσημη Παλαιστίνη;

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι η διαστρέβλωση των όσων λέω.
Σε καμιά περίπτωση δεν ταύτισα τους εθνικιστές με όσους ασκούν κριτική κατά της κυβέρνησης στο θέμα της Γάζας.
Αναφέρθηκα στο ότι η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η ίδια, του άσπρου μαύρου. Και νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια.

Επιμένω αγαπητή μου φίλη ότι πριν γράψουμε κάτι, πρέπει να είμαστε ενήμεροι.
Όσοι παρακολουθούν έστω και στο ελάχιστο τι γίνεται αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ γνωρίζουν ότι οι δύο χώρες είναι στα μαχαίρια τους τελευταίους μήνες.
Τα στρατηγικά τους σχέδια είναι σε διάσταση γι αυτό έχουν και τη διαμάχη.
Επομένως τι μου λες ότι δεν θίγονται τα στρατηγικά σχέδια της με το Ισραήλ.
Αφού είναι σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους.

Και θυμίζω τι έγραψα προηγουμένως, ότι το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πρώτος στόχος του θα είναι τα πλοία με τουρκική σημαία. Αυτό σου λέει κάτι;

Όπως ανάφερα και σε προηγούμενο σχόλιο προς τον Στροβολιώτη, δεν θέλω να μπω σε άλλα θέματα.
Αλλά για να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, σου λέω ότι η υποστήριξη του ΑΚΕΛ προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο θα γραφτεί στην ιστορία του τόπου και του ίδιου του ΑΚΕΛ με ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Ελπίζω ότι αυτό σε καλύπτει.

Μιχάλης είπε...

@ Kokoui

Μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
Θα πω μόνο τούτο και δεν θα συνεχίσω, διότι όπως είπε δεν θέλω να αλλάξουμε θέμα.
Συμφωνώ ότι η στάση του ΔΗΚΟ (και όχι μόνο) δημιουργεί πρόβλημα.
Όμως αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει κανένας Χριστόφιας.
Η ΕΔΕΚ έφυγε, άλλαξε τίποτε; Σταμάτησε να τα βάζει με τα Η.Ε;
Τι εισηγείσαι να γίνει για να σταματήσουν, να τους κηρύξει εκτός νόμου;

Albedo_Zero είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη, ομολογώ ότι διαβάζοντας το άρθρο του Πολίτη Πίττα, οργίστηκα. Ως ρομαντικά κολλημένος με τον αριστερό ιδεαλισμό θύμωσα από την "προδοσία" της κυβέρνησης.
Μετά διάβασα το δικό σου ποστ και, τόσο συνειδητά όσο και υποσυνείδητα ζύγισα τα πράματα, και τα είδα ως έχουν, πέραν από όποιους συνθυματοενδυμένους συναισθηματισμούς και πέραν βολεμένων μου ψευτοεπαναστάσεων.
Εξακολουθώ να είμαι οργισμένος, αλλά για άλλους λόγους πλέον. Είμαι οργισμένος για τους 16 νεκρούς (όπως λένε τα πρακτορεία) και την υποκρισία του "παγκόσμιου σερίφη", είμαι οργισμένος που το 2010 χρειάζονται τόσες πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικές αλχημιστικές φόρμουλες για να γίνει το αυτονόητο...να φάει και να αναπνέυσει ελέυθερα ο παλαιστίνιος, ο κύπριος, ο έλληνας, ο κούρδος....σε τελική ανάλυση ο άνθρωπος. Μένω μέχρι εδώ. Ο λόγος μου δεν είναι τόσο συγκροτημένος ώστε να εκφράσει αυτά που ακριβώς σκέφτομαι.
Συγχαρητήρια για το ποστ.

Μιχάλης είπε...

@ Michael

Δυστυχώς όταν πλέον λαμβάνονται αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι σκληρές πραγματικότητες.

Δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι είναι οι νεκροί. Οι πληροφορίες είναι συγχυσμένες.

Μιχάλης είπε...

Ρωτώ όμως όλους αυτούς που σχίζουν τα ιμάτια τους για την απόφαση της κυβέρνησης:

- Τελικά φαίνεται ότι ήταν ορθή η πληροφορία ότι οι ισραηλινοί θα έκαναν επίθεση πρώτα στα τουρκικά πλοιάρια. Γιατί άραγε; Και πόση σχέση έχει αυτή η επίθεση με όσα έγραψα στο αρχικό μου άρθρο και με όσα είπε σήμερα η Ε. Θεοχάρους;

- Θα αποφευγόταν η σύγκρουση αν η κυβέρνηση έδινε άδεια;

- Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα έβγαιναν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι φέρει ευθύνη διότι γνώριζε ότι οι ισραηλινοί θα επιτίθεντο και άφησε τα πλοιάρια να αποπλεύσουν.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΝ ΑΦΟΡΑ:

Ο «αριστερός» οπορτουνισμός εκδηλώνεται με υποτίμηση των αντικειμενικών νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, με αδυναμία κατανόησης και εκτίμησης των εξελίξεων στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με τακτική τεχνητής «επιτάχυνσης» της επανάστασης, με τυχοδιωκτισμό.

Unknown είπε...

Μιχάλη μου, αφού διάβασα προσεκτικά-όπως πάντα-τα όσα καταγράφεις θέλω να θυμήσω πως το Ισραήλ για διάφορους λόγους ΔΕΝ έχει οριοθετήσει σύνορα στη θάλασσα ακόμα παρόλο που αυτά υπάρχουν και είναι σε γνώση των Κυπριακών Κυβερνήσεων αλλά σε απολύτως ανεπίσημη φόρμα.

Επίσης:

Είναι μία συνηθισμένη πρακτική διεθνώς, αν ένα κόμμα μετέχει σε μία Κυβέρνηση, να έχει τον "αέρα" να διαφωνήσει ή να πάρει αποστάσεις από κάποιες πρακτικές.

Με αυτό, θέλω να πω, ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει τις αποφάσεις που έλαβε και την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ χωρίς οξύτητα-για να μην προκαλέσει ρήξη- να τηρήσει αποστάσεις και να σταθεί δίπλα στους Ακτιβιστές΄.

Επιπλέον, ο συνολικός τρόπος με τον οποίον έγιναν οι χειρισμοί είναι περίεργος.

Δηλαδή: Η αποστολή για τη Γάζα έμαθε τα "νέα" την εσχάτη στιγμή, ενώ οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από τις 21 του μήνα.

Το Σάββατο έγινε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη Καταστολής στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με λιμενικό, ναυτικό, ελικόπτερα κλπ )κάποιοι λένε και για δυνάμεις των Ισραηλινών υπηρεσιών αλλά δεν το γνωρίζω αυτό)

Είχαμε μία πλήρη ακύρωση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα-όπου το Σάββατο, αν ήθελα να πάρω τη βάρκα μου-που λεει ο λόγος- για να παω να ψαρέψω δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα.

Στην απλούστερη εκδοχή, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να σταθεί αρνητικά στον αποσοτολή στη Γάζα, να νουθετήσει έστω, και να κάνει την πάπια στο τέλος διακριτικά.

Όμως το επίκεντρο της δικής μου κριτικής είναι όπως κατέγραψα και στο κείμενό μου η Αριστερά και όχι η Κυβέρνηση τόσο.

Η Αριστερά-που θα μπορούσε έξυπνα να διαχωρίσει τη θέση της προκειμένου να ικανοποιήσει ΚΑΙ την Ουσία ΚΑΙ το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα.

Εκτός αν (για άλλη μια φορά) ταυτίζουμε πλήρως το Κόμμα (το όποιο Κόμμα) με την Κυβέρνηση. Πρακτική που το μόνο που καταφέρνει είναι να ακυρώνει την Δημοκρατία.

Η Αριστερά (εάν είναι Αριστερά) έχει υποχρέωση έναντι της Ιστορίας να συντηρεί ψηλά ΚΑΙ το Συναίσθημα που πηγάζει από το αίτημα της Δικαιοσύνης.

Και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, η κατά περίπτωση διαφοροποίηση του Κόμματος από μια Κυβερνητική Απόφαση-Κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει- θα την τιμούσε και θα εξυπηρετούσε την ίδια την Δημοκρατία σε θεσμικό επίπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στη Κυπριακή κυβέρνηση. Χίλιες φορές συγχαρητήρια.

Ευτυχώς και η Ελληνική κατάλαβε τι παίζεται, και καραδοκεί. Ο κόσμος γύρισε ανάποδα, μακάρι.

Disdaimona είπε...

Μιχάλη μου σε χαιρετώ.

Διαβασα με πολύ προσοχή το άρθρο σου και το άρθρο του Πίττα που στάθηκε η αφορμή για το δικό σου.

Αναγνωρίζω την προσπάθεια σου να δεις τα γεγονότα αναλύοντας τις λοιπές παραμέτρους καθώς και μια "ψυχραιμία" που ίσως φτάνει και στα όρια μιας πολιτικής ωμότητας.

Αυτό που δεν κατανοώ καθόλου είναι την εμπλοκή των όρων της διαλεκτικής σ΄αυτή την ανάλυση.

Από πού κι ως που οι πολιτικές επιλογές που συμφέρουν την χώρα μας ή την εκάστοτε χώρα του καθενός μπορούν να αιτιολογούνται με βάση τάχα τη διαλεκτική σκέψη; Από που κι ως που η πολιτική "συνθηκολόγηση" εις βάρος μάλιστα ενός μαρτυρικού αδελφού λαού είναι διαλεκτική πολιτική επιλογή και δεν είναι απλά και ξάστερα αυτό που μας συμφέρει. Θα εκτιμούσα αν λέγαμε πως "σόρυ παίδες" έτσι μας συμφέρει έτσι κάνουμε. Θεωρείς σωστό,επειδή η υφιστάμενη κυβέρνηση είναι και της αριστεράς να προσαρμόζουμε τον πυρήνα της μαρξιστικής θεωρίας ντε και καλά στα μέτρα της, μη τυχόν αποδειχτεί πως μια αριστερή κυβέρνηση κανει και μη αριστερές επιλογές;

Το να βαφτίζουμε το πολιτικό παιχνίδι των μουσικών καρέκλων, αυτό που συνιστά δηλαδή με απλούς όρους την ουσία του ιμπεριαλιστικού/καπιταλιστικού συστήματος , σύμφωνα με το οποίο πάντα κάποιος λαός θα μένει "χωρίς καρέκλα",χωρίς πατρίδα, χωρίς πλούτο, χωρίς δίκαιο,μέρος της διαλεχτικής για μένα είναι απαράδεκτο.

Από αυτή την άποψη, σίγουρα, ξαναλέω, το άρθρο σου δεν συνθηματολογεί, αλλά από την άλλη θεωρώ εντελώς άστοχο το γεγονός πως χρησιμοποιείς μαρξιστικούς όρους με απολογητικό για την κυβέρνηση τρόπο.

Unknown είπε...

Ανώνυμε 2:14 μμ

Η Ελληνική Κυβέρνηση κάλεσε νωρίτερα τον Ισραηλινό Πρέσβη στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διαμαρτυρηθεί σε έντονο ύφος μάλιστα για τις ενέργειες του Ισραήλ, και πριν από λίγη ώρα διέκοψε κοινή Ελληνο-Ισραηλινή στρατιωτική άσκηση και απέσυρε τις δυνάμεις της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ίδιο ζήτημα. Επίσης, δεν παρεμπόδισε την διακίνηση των ακτιβιστών σε κανένα σημείο της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου... τη συμπάθεια μου στους τραυματίες και τους συγγενείς των νεκρών...

Ομως, ψυχραιμία - καλό θα είναι να καταδικάσουμε μια αδικαιολόγητη, βάρβαρη ενέργεια, αλλά διαβάστε και λίγο πηγές από το Ισραήλ - ας μην εκτραχυνθούν περισσότερο τα πράγματα.

Τέλος: αγαπητέ Μιχάλη, διαφωνώ κάθετα με την προσπάθεια σου να χρησιμοποιήσεις την Θεοχάρους για να στηρίξεις την κυβέρνηση και τις θέσεις σου.
Η κυρία έχει την ατζέντα της, και οι εκ των υστέρων ισχυρισμοί της για να μην πω μ*λ*κίες δηλαδή, είναι άνευ σημασίας.

Αν ήταν ή όχι ορθή η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντικειμενική εκτίμηση. Βγάλε την Θεοχάρους από την εξίσωση.

Cyprus Republic είπε...

kALISPERA

Den exw ksanagrapsei edw :-)

Kai egw diavasa me prosoxi osa egrapse o kos Pittas to Savato kai twra to arthro tou kou Mihail.

Mihali den tha pw oti ayta pou les den stekoun. Alla tha pw pws einai mia logiki anthrwpou pou thelei na ypostiriksei tin Kybernisi me kathe tropo kai etsi paravlepei tin ousia.

Einai arketoi edw sto londino pou ypostirizoyn pws an i Kypros eixe epitrepsei ton apoplou tote i israilini epithetikotita tha eixe metriastei. Antitheta me tin apagorefsi apo mia xwra poy einai kai ayti katexomeni, edwkamen allothi sto israil kai nomimopoiisame to egklima.

Episis exw na pw pws gia alli mia fora afisame tin Tourkia na anadeixthei se kyriarxo toy paixnidiou YPER twn Palaistiniwn kai OLI i Evrwpi milaei gia ayto-deite kai kanena kseno enimerwtiko kanali!!!!!

I Tourkia twra paizei ton yperaspiti twn Palaistiniwn kai pairnei me to meros tis tous evrwpaious polites kai pernaei etsi ti grammi tis sto Kypriako.

Emeis paiksame to rolo tou Israilinou mpatsou!!!! POIOS???? H KYPROS!!!!!!!!!!

DIETHNWS REZILI KAI TO XEIROTERO SE VAROS MAS. VIVA TOURKIA LENE OLOI!

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Γιώργο απαντώ σύντομα επειδή δεν έσω χρόνο.,
Έχω την εντύπωση ότι δεν σχολίασες την ουσία.

Ακόμα και αν ακυρώσουμε το θέμα με τους υδρογονάνθρακες, τα υπόλοιπα σημεία είναι εκεί.

Σχολιάζω λοιπόν:

Σε καμιά περίπτωση δεν υποστήριξα ότι κυβέρνηση και κόμμα πρέπει να γίνονται ένα. Κάθε άλλο. Εγώ δεν το έθεσα έτσι.
Ρώτησα αλλά δεν πήρα απάντηση από κανέναν, γιατί κανένα κόμμα δεν αντέδρασε στην απόφαση της Κυβέρνησης, αντίθετα την στήριξαν;

Δεν ξέρω πως έγινε ακριβώς η όλη ιστορία. Άκουσα κι εγώ για ισραηλινά πτητικά μέσα αλλά αυτό λέχθηκε σε κάποιες ιστοσελίδες. Δεν το είδα σε κάποιο τηλεοπτικό δελτίο ούτε σε εφημερίδες.

Αν όντως ειδοποιήθηκαν την παραμονή, τότε αυτό είναι λάθος.
Όμως δεν με παραξενεύει που αναλήφθηκε επιχείρηση για να μην τους αφήσουν να μπουν στα χωρικά ύδατα από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι πως, αν οι αρχές απέκλεισαν τη θαλάσσια περιοχή και δεν θα μπορούσες – που λέει ο λόγος να πας βόλτα με τη βάρκα, δεν βλέπω πως ακυρώθηκε η εθνική κυριαρχία.
Θα ακυρωνόταν αν τη δουλειά αυτή την αναλάμβαναν π.χ. οι ισραηλίτες και όχι οι αρχές της Δημοκρατίας.

Έχω την άποψη ότι καμιά κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πήγαινε ενάντια στην αποστολή στη Γάζα.
Όσον αφορά τη νουθεσία, ούτε για αστείο δεν πρέπει να το λέμε.
Είχαν προειδοποιηθεί από το Ισραήλ ότι θα τους χτυπούσε και πήγαν, θα άκουγαν νουθεσίες;

Δεν καταλαβαίνω πως η κριτική σου επικεντρώνεται στην αριστερά και όχι στην κυβέρνηση αλλά το κείμενο σου μιλά για την κυβέρνηση της αριστεράς που πήρε τη σχετική απόφαση.

Τόσον η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η κυπριακή αριστερά αλλά και το σύνολο του κυπριακού πολιτικού κόσμου ανέκαθεν ήταν και είναι υπέρ του παλαιστινιακού λαού.
Αυτό δεν αλλάζει. Και αυτό φαίνεται καθημερινά.
Και ας μη ξεχνάμε ότι Παλαιστίνη δεν είναι μόνο η Γάζα.
Και όπως σου είπα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει άσυλο σε χιλιάδες παλαιστίνιους στην Κύπρο.
Άρα δεν τίθεται θέμα να δημιουργηθεί πρόβλημα με τους παλαιστίνιους.

Και όπως ξέρεις ούτε οι ίδιοι οι παλαιστίνιοι δεν αναγνωρίζουν τη Γάζα.
Κι εδώ είναι ένα άλλο ερώτημα που έθεσα και δεν πήρα απάντηση από κανένα.
Βοηθώντας ένα αυτόνομο κομμάτι, ποιο μήνυμα στέλλεις σε σχέση με το δικό σου κομμάτι που θέλει να αυτονομηθεί;
Ποιαν αξιοπιστία θα έχεις; Και έφερα ως παράδειγμα το γεγονός με τη Συρία.

Ανάφερα τις περιπτώσεις όπου το Ισραήλ απαγόρευσε οποιαδήποτε σύνδεση της κατεχόμενης Κύπρου με το Ισραήλ.
Έχοντας τώρα υπόψη μας το τι έγινε (και που το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα το έκανε) η Κύπρος δεν θα βρισκόταν μπλεγμένη σε αυτή τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ;

Με λίγα λόγια θα μπλέκαμε (ως κράτος) σε μια νέα περιπέτεια την οποία επιδιώκει η Τουρκία;
Διότι είναι και αυτός ο παράγοντας. Όπως έγραψα και στο κείμενο μου, το Ισραήλ στόχευε ειδικά τα τουρκικά πλοία. Και αυτά χτύπησε πρώτα. Γιατί;
Για να στείλει μηνύματα στην Τουρκία.

Όπως είχα αναφέρει είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα όλη αυτή η υπόθεση. Και το καλύτερο που έχει να κάνει ένα κράτος είναι να κρατήσει κάποιες ισορροπίες.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα θέμα: γιατί οι διοργανωτές δεν άκουσαν τις νουθεσίες της κυβέρνησης και δεν χρησιμοποίησαν άλλα λιμάνια; Γιατί δεν πήγαν στη Συρία;
Γιατί δεν πήγαν στο Λίβανο; Και γιατί επέμεναν να ξεκινήσουν από την Κύπρο;
Και ποια σχέση μπορεί να έχει αυτό με τις επιδιώξεις κάποιων;

Βλέπεις αγαπητέ μου φίλε το θέμα δεν είναι θεωρητικό.
Γι αυτό και επιμένω ότι δεν είδα απάντηση στα ερωτήματα μου.

Οι περισσότεροι μου γράφουν ότι είναι σωστά αυτά που παραθέτω, αλλά…

Ανώνυμος είπε...

Βιάζεσαι Pittas, βιάζεσαι.
Μιλάμε για διεθνή πολιτική και όχι για ποιήματα. Ρώσσικη ρουλέττα!
Οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν επαφή 24 ώρες το 24ωρο και είναι πλήρως συνεννοημένες.
Δες και τα άλλα κόμματα! Ε τί διάολο, πρέπει να βάλουμε και ντελάλη;

Ο ίδιος ανώνυμος 2:14

Kokoui είπε...

Όχι αγαπητέ Μιχάλη.Αλλά περίμενα από τον πρόεδρο να ενεργήσει με το τρόπο που ενήργησε στο θέμα της Γάζας.Δηλαδή,με τέτοιο,που να προστατεύει τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.Έστω και με μια υποτυπώδη ανακοίνωση,να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης από τις ανοίκιες αυτές επιθέσεις των διάφορων ψευδοπατριωτών.Ο παραλληλισμός που έχω κάνει,αυτό έχει ως αφετηρία.Τα καλός νοούμενα συμφέροντα του τόπου μας.Αλλά μάλλον, όταν πλήττονται και τα κομματικά συμφέροντα, τότε ο Χριστόφιας κάνει την πάπια.

Μιχάλης είπε...

@ Disdaimona

Σε χαιρετώ κι εγώ.

Τη διαλεκτική δεν είμαι εγώ που την ενέπλεξα σε αυτή την ιστορία αλλά ο Γιώργος που μίλησε για απουσία αριστερής σκέψης.
Και εξ όσων γνωρίζω, η αριστερή σκέψη βασίζεται στη διαλεκτική.

Η αριστερή ή δεξιά σκέψη καθορίζεται από κάποιες παραμέτρους. Επομένως στη λήψη των οποιοδήποτε αποφάσεων παίζει ρόλο ο τρόπος που σκέφτεται ο καθένας.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει. Εγώ δεν πιστεύω ότι η όλη υπόθεση αποτελεί συνθηκολόγηση σε βάρος ενός μαρτυρικού αδελφού λαού η συγκεκριμένη περίπτωση.
Αν είναι έτσι, τότε τι θα πρέπει να πούμε για το νόμιμο παλαιστινιακό κράτος που δεν αναγνωρίζει τις πράξεις της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα;

Θεωρώ ότι με αδικείς όταν λες ότι προσαρμόζω τον πυρήνα της μαρξιστικής θεωρίας στα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης. Και διερωτώμαι από πότε η παράθεση πραγματικών δεδομένων (να μην τα επαναλαμβάνω) αποτελεί προσαρμογή στην οποιαδήποτε ιδεολογία.

Και πολύ περισσότερο όταν αναγνωρίζεις ότι το άρθρο μου δεν συνθηματολογεί.

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Τη Θεοχάρους φίλε δεν την «χρησιμοποίησα» για να στηρίξω τις θέσεις μου.
Είναι μια προέκταση και μια εξήγηση του γιατί οι Ισραηλίτες προειδοποίησαν ότι θα έπλητταν πρώτα τα τουρκικά σκάφη.

Αυτό συνδέεται με τη διαμάχη του με την Τουρκία αλλά και με την κίνηση που έκαναν οι Τούρκοι να παραχωρήσουν αμέσως το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Είναι όλα συμπτώσεις;

Μιχάλης είπε...

@ Cyprus Republic

Σε χαιρετώ κι εσένα και σε καλωσορίζω στο χώρο μου.

Πιστεύω ότι είναι σχήμα οξύμωρο όλοι σας να λέτε ότι όσα γράφω είναι σωστά και από την άλλη ότι τα γράφω για να υποστηρίξω την κυβέρνηση, παραβλέποντας την ουσία. Για μένα ουσία είναι αυτά που γράφω.

Πιστεύω ότι είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι το Ισραήλ θα έκανε πίσω σε όσα είπε από πριν.

Και σε μια τέτοια περίπτωση τι θα γινόταν; Δεν θα έλεγαν όλοι (πάλι) viva Τουρκία;
Δεν θα έλεγαν ότι η Κύπρος ευθύνεται για το ότι έδωσε άδεια στα πλοία και ευτυχώς που βρέθηκε η Τουρκία να τα βάλει με το Ισραήλ;

Είτε έφευγαν από το λιμάνι της Λεμεσού είτε από τη Μερσίνα, το ίδιο θα γινόταν.
Και αν προσέξεις, όσοι το κατηγορούν σήμερα, δεν το κατηγορούν για το ότι άσκησε βία αλλά για ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ βία και κυρίως εκτός χωρικών του υδάτων.

Επαναλαμβάνω και σε σένα το ερώτημα: αν εμείς παλεύουμε να μην αναγνωριστεί το λιμάνι της Αμμοχώστου, θα ήταν σωστό να δώσουμε την έγκριση μας για απόπλουν με προορισμό ένα μη αναγνωρισμένο λιμάνι;
Που δεν αναγνωρίζεται ούτε και από την ίδια την παλαιστινιακή αρχή;

Και κάτι εκτός θέματος που μπορεί να σε βοηθήσει. Αν θέλεις να μετατρέπεις τους αγγλικούς χαρακτήρες σε ελληνικούς (και το αντίστροφο), μπορείς να το κάνει στη διεύθυνση http://services.innoetics.com/Greeklish/

Μιχάλης είπε...

@ Kokoui

Επιμένεις να με εμπλέξεις σε μια συζήτηση που δεν είναι της ώρας.
Θα περιοριστώ να πω ότι όταν το ίδιο το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι δεν το εκφράζουν δηλώσεις στελεχών του, τι άλλο θέλεις.

Από την άλλη όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος αυτού επιτίθεται κατά του Ντάουνερ, τι περιμένεις.

Κάποτε έγραψα ένα κείμενο και έλεγα ότι η καλύτερη οδός για το ΔΗΚΟ θα ήταν να ακολουθήσει την ΕΔΕΚ. Έτσι θα ησύχαζε και το ίδιο και η κυβέρνηση.

Disdaimona είπε...

Μιχαλη,
συνθηκολόγηση ονόμασα τους διάφορους "ελιγμούς" των κυβερνήσεων στα πλαίσια των παιχνιδιών που παίζονται στη λεγόμενη εξωτερική πολιτική.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είμασταν σε ένα πολιτικό "τραμπολίνο" εμείς, η Ελλάδα και από την άλλη η Τουρκία. Η Ελλάδα "έσωσε" τα προσχήματα την εσχάτη ακυρώνοντας τις ασκήσεις με το Ισραήλ.Εμείς δώσαμε την απαγόρευση απόπλευσης, προφανως μετά από σχετικές συνενοήσεις με στόχο βέβαια το στρίμωγμα της Τουρκίας.

όλο αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με καμιά διαλεκτική αντίληψη της ιστορίας,αφορά το πολιτικό παιχνίδι και τίποτε παραπάνω.
Αλλιώς πρέσβειρα της διαλεχτικής σκεψης στη Κύπρο θα έπρεπε να βαφτίζαμε τη Θεοχάρους!

Είπα πως θα ήταν καλύτερα να κάναμε μια ωμή παραδοχή πως στα πολιτικά παιχνίδια οι ιδεολογίες εκλείπουν και ας μην αναφερόμαστε σε ζητήματα διαλεκτικής της ιστορίας. Αυτό θεώρησα ατυχές. Σίγουρα χωρίς καμιά διάθεση να σε αδικήσω. Διαφωνώ όμως με τη τάση να "συμπιέζουμε" τις έννοιες για να χωράνε σε γεγονότα με τα οποία δεν έχουν κάμιά σχέση στη τελική.
Αν το ακελ δεν μπορεί ή δεν επιλέγει να ασκήσει μια άλλη εξωτερική πολιτική είναι ένα άλλο ζήτημα. Σίγουρα όμως στη προκειμένη η απόφαση δε βασίστηκε σε καμιά αριστερή ιδεολογία (εαν υπάρχει)

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα το ΑΚΕΛ Στις 6μ.μ. πλ. Ελευθερίας, καταδικάζει την Ισραηλίνη βαρβαρότητα, ευκαιρία να περάσετε από τα λόγια στη πράξη. Και για όσους κατηγορούν το ΑΚΕΛ, ένας απ' αύτους που θα μετέβαιναν στη Γάζα ήταν ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ (όχι λόγια πράξη)

Ανώνυμος είπε...

απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του...

Disdaimona είπε...

@ανώνυμος

δυστυχώς έχουν πεθάνει κάποιοι άνθρωποι. Δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σε αυτό το γεγονός. Καλώς ή κακώς εμείς σαν Κύπριοι νοιώθουμε ένα ιδιαίτερο βάρος γι αυτή την κατάληξη. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Είναι εντελώς απρεπές για μένα να προσπαθούμε είτε να "ρίξουμε" το ακελ είτε να το επεφημίσουμε για ότιδήποτε.Επιτέλους, πρέπει να έχουμε συνάισθηση πως μας αφορά άμεσα η βαρβαρότητα μιας χώρας και ως λαό και ως άτομα.
Από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και δικαιολογήτικά και εξηγήσεις για τις πολιτικές επιλογές ή απόψεις μας.

Γιατί να νοιώσω περίφανη αν το α ή β κόμμα θα διαμαρτυρηθεί; Νοιώθω θλίψη και αδυναμία που η βία και η στρατιωτική δύναμη ποδοπάτησε για άλλη μια φορά το δικαίωμα στη ζωή.

Είναι ντροπή πάλι να ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας. Είναι και αφελές. Ένας κόκκος άμμου είμαστε. Και γύρω μας επικρατεί ο νόμος της κολάσεως και της ωμής βιας.Αλόιμονο να χαρούμε κιόλας που θα διαμαρτυρηθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Απογοητευση κε Μιχαλη πολλα μεγα΄λη απογοητευση. Σαν ελληνοκύπριος φοιτητης στην Αθηνα πρεπει να σας πω οτι ντρεομαι και δεν εχω τι να πω σε αυτα που μου λαλουνε συντροφοι φιλοι και γνωστοι. Διάβασα αυτά [που γραφεις και δεν με πειθουνε.Να σου πω τι λενε εδω, λένε πως η Τουρκια έπαιξε στα ζαρια τη ζωη καποιων δικων τους και κερδισε τη ζαρια γιατι τωρα εμεις ειμαστε ο βοηθός σεριφης του Ισραηλ στην περιοχη ενω η Τουρκια μπηκε μπροστα ηρωικα στα ματια των Αραβων. (Συρία, Κατάρ κλπ) Ακομα κι ετσι λαθος εκαμανε. Απογηοητευση απο ολες τις μεριες.

Μιχάλης είπε...

@ Disdaimona

Συμφωνώ πλήρως με το τελευταίο σχόλιο σου.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώμυμος 6/01/2010 3:29 μμ

Δεν με πείθεις ότι δεν σε πείθουν τα όσα έγραψα. Διότι αν δεν σε έπειθαν θα έμπαινες στον κόπο να τα αντικρούσεις.

Έχω όμως μια απορία.
Αν έδινε άδεια η κυβέρνηση, σε τι θα άλλαζε η κατάσταση;

Ανώνυμος είπε...

1234

Αίσωπος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αρχικά φίλε Μιχάλη να σου πω πως εγώ στην αρχή αποδέχτηκα ως ορθή τόσο τη στάση της Κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για το εν λόγω ζήτημα. Μετέπειτα όμως μέσα από συζητήσεις με κόσμο που ανήκει στο πολιτικό χώρο του ΑΚΕΛ άρχισα να αλλάζω άποψη και το έψαξα λίγο περισσότερο. Αρχικά κάποια σχόλια για το POST σου
1. Θεωρώ μεγάλο ατόπημα να επιτίθεσαι με τέτοιο τρόπο στην πολιτική ωριμότητα του κυπριακού Λαού μιας και είναι ο ίδιος Λαός που εξέλεξε τον Δημήτρη Χριστόφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κρατά πρώτο κόμμα στην Κύπρο για περισσότερο από μια δεκαετία το ΑΚΕΛ. Είτε ο λαός ξεγελάστηκε από συνθήματα και φταίει o Πρόεδρος που τον ξεγέλασε είτε δεν στέκει η τοποθέτηση σου για την πολιτική ωριμότητα του Λαού. Στις μετρήσεις ο Πρόεδρος κρατά (και καλά κάνει ) ψηλά ποσοστά αποδοχής ακόμη.
2. Αρχικά επειδή θέτεις και το ζήτημα της διαλεκτικής που είναι από τους βασικούς όρους του Μαρξισμού-Λενινισμού να προσθέσω πως η διαλεκτική υπήρχε από την αρχαία Ελλάδα (κάτι που μάλλον το γνωρίζεις) και συνεχώς εξελισσόταν ( Ηράκλειτος, Πλάτωνας, Μπρουνό, Ρουσό, Ντιντερό) με κορύφωση (πριν από τον Μαρξ) την ιδεαλιστική διαλεκτική του Χεγκελ. Οι Μαρξ και Έγκελς απορρίπτοντας το ιδεαλιστικό περιεχόμενο της οικοδόμησαν την διαλεκτική στη βάση της υλιστικής αντίληψης. Άρα υπάρχει μια διαφορά στην διαλεκτική όπως την αντιμετωπίζουν οι κομμουνιστές και όπως την αντιμετωπίζουν αριστεριστές, προοδευτικοί κλπ. Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο που έχει τη σημασία του, πριν προχωρήσουμε στο πρακτικό.
3. Το ζήτημα με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (γκάζι). Μια Κυβέρνηση σωστά θα πρέπει να σταθμίσει τα συμφέροντα της. Τη δεδομένη στιγμή κατά την άποψη της κυβέρνησης το συμφέρον ήταν η από κοινού με το Ισραήλ εκμετάλλευση του φυσικού αερίου παρά μια συμβολική ενέργεια για την άρση της απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας (με τεράστια διεθνή προβολή εν το μεταξύ). Παρόλα αυτά υπάρχουν διεθνης κανόνες (δίκαιο της θάλασσας) που καθορίζουν τις ΑΟΖ, πόσο μάλλον από χώρες που έχουν υπογράψει την συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο αυτό. Αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/all/AB89462E00BC0F73C22575710025E69C?opendocument
Άρα δεν χρειάζεται να πέσουμε στα πόδια του Ισραήλ αλλά να εμμείνουμε στο διεθνές δίκαιο.
4. Αλλά ακόμη και αν δεχτώ το γεγονός πως η Κυβέρνηση ενήργησε με κριτήριο το οικονομικό συμφέρον του τόπου το ΑΚΕΛ μέσα από ιδεολογία που το διέπει θα έπρεπε να έχει ως βασικό κριτήριο για να τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα τον (προλεταριακό, όπως λέγαμε κάποτε) διεθνισμό ή διεθνιστική αλληλεγγύη. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτό το Λαϊκό κίνημα στην Κύπρο το κάνει. Σημασία όμως δεν έχει μόνο το να στέλνεις αντιπροσωπείες ή να κάνεις πορείες αλλά να βοηθάς ένα Λαό και να αγωνίζεσαι μαζί του με όλες τις μορφές πάλης. Η συμβολική ενέργεια για την άρση του αποκλεισμού είναι μια μορφή. Όμως και η ίδια η ουσία της βοήθειας είναι πολύτιμη για τους αποκλεισμένους παλαιστίνιους. Ζωτικής σημασίας θα έλεγα… Φάρμακα, τρόφιμα, τσιμέντο. Μιχάλη μπες στη θέση τους. Να ζεις μέσα σε παράγκες, να κοιμάσαι κάθε νύχτα με το φόβο πως μια ρουκέτα από τα αμερικάνικης παραγωγής ελικόπτερα θα σε κοιμίσει μια για πάντα. Και μια χώρα που διαχρονικά ήταν δίπλα σου να σου γυρίζει την πλάτη για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, τα οποία δεν μπορεί να είναι τόσο ζωτικά όσο μια ανθρώπινη ζωή.

Ανώνυμος είπε...

5. Δηλαδή εκεί οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα, δίψα και αρρώστιες, ζεσταίνονται με φωτιά και εμείς αρνούμαστε να βοηθήσουμε να φτάσουν φάρμακα για να έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο ή για να μην γίνει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα κατεχόμενα. Έχουν κι αυτά τη σημασία τους αλλά οι δεκάδες ανθρώπινες ζωές ιεραρχούνται πιο πάνω. Αν ήμουν Παλαιστίνιος δεν νομίζω να έδειχνα κατανόηση, εδώ που τα λέμε Κυπραίος είμαι τζαι δεν δείχνω…
6. Κάπου εδώ να βάλω και ένα ερώτημα. Πες βυθίσουν οι Ισραηλινοί κανένα πλοίο και πάρει η Τουρκία ή άλλη χώρα το θέμα π.χ. στον ΟΗΕ για καταδίκη. Εμείς κατά την άποψη σου τι πρέπει να κάμουμε?? Σκέφτου ένα ψήφισμα που καταδικάζει το Ισραήλ. Τότε, τι θα γίνει; Πάλι θα βαρούν παραπάνω τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή το ψήφισμα? Τζαι αν μου πεις το ψήφισμα να σε ρωτήσω τι θα αγκρίσει παραπάνω τους ισραηλινούς το ψήφισμα ή ο απόπλους της ανθρωπιστικής αποστολής από κυπριακά λιμάνια ?? Απλά τούτο το σκεπτικό δεν καταλήγει κάπου.
7. Το ζήτημα με την γραμμή Χαιφα-Αμμόχωστος να σου πω…πιστεύεις πραγματικά ότι οι Ισραηλινοί εν κάμνουν τα δρομολόγια για τα μάθκια τα δικά μας?? Πραγματικά τωρά εν σαν να λέμε πως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί (η Γερμανία και η Γαλλία) δεν θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. γιατί έχει υπό κατοχή την Κυπριακή Δημοκρατία. Μόλις περάσεις η μπόρα μεταξύ τους ( τα δικά τους τα ενδοιμπεριαλιστικά δηλαδή) μεν έχεις έννοια τζαι ο Σιμόν Πέρες άμα λάχει θα πάει να φάει τζαι ψάρι στην Κερύνεια.

Ανώνυμος είπε...

8. Το ζήτημα με την αναγνώριση δεν το αντιμετωπίζουμε προφανώς από την ίδια οπτική γωνιά. Δηλαδή εσύ θέτεις στην ίδια μοίρα τα κατεχόμενα με την Λωρίδα της Γάζας «Η Γάζα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, περίπλοκη και καθόλου εύκολη. Έλαβε υπόψη του ο Γ.Π. ότι αυτή η περιοχή κυβερνάται από τη Χαμάς και δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία χώρα; Θυμίζει αυτό κάτι από κατεχόμενα; Εμμέσως θα αναγνωρίσουμε την αυτονομία μιας περιοχής τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε κι εμείς το ίδιο πρόβλημα με τα κατεχόμενα;»

Νομίζω αναποδογυρίζεις την κατάσταση, με εξοφρενικό τρόπο. Στην Κύπρο είναι η κατοχική δύναμη που θέλει αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος. Στο παλαιστινιακό ζήτημα, η κατοχική δύναμη εμποδίζει την ανεξαρτησία του κράτους της Παλαιστίνης. Πώς θα μας φαινόταν αν η Τουρκία μάζευε όλους τους εγκλωβισμένους Ε/κ στην Καρπασία και επέβαλλε εκεί πλήρη αποκλεισμό οδηγώντας τους σε αργό θάνατο; Δεν θα ήταν σωστή κίνηση να σπάσουμε τον αποκλεισμό και να προσεγγίσουμε ένα λιμάνι στην κατεχόμενη Κύπρο για φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους. Ακόμα κι αν ο ηγέτης των εγκλωβισμένων ήταν ένας «εξτρεμιστής». Έτσι, μπορείς να κάνεις παραλιλισμούς.

9. Τώρα όσον αφορά το προοδευτικοί άνθρωποι να συμφωνούν με εθνικιστές που λές δεν το πολυκατάλαβα. Αν εννοείς το παράδειγμα του κύριου που έδωσε διαφωνώ και εγώ με τις λογικές που λένε πως για όλα φταιν οι Εβραίοι. Αλλά πε μου τζαι εσύ τωρά όταν ένας Χρυσαυγήτης κρούζει την Αμερικάνικη σημαία και φωνάζει αμερικάνοι θα πεθάνεται (http://www.youtube.com/watch?v=ZXcSZ2443qo ) που διαφέρει με ένα κομμουνιστή που κρούζει την Αμερικάνικη σημαία και φωνάζει Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει?? (εγώ πιστεύω πως διαφέρει για να μην υπάρχει παρεξήγηση). Όμως αν με τη λογική σου είναι πρόβλημα να συμφωνούν προοδευτικοί ανθρώποι με εθνικιστές, τότε άλλο τόσο πρόβλημα (αν όι μιαλιττερο) είναι να συμφωνούν προοδευτικοί άνθρωποι-κόμματα, με αστικά φιλοιμπεριαλιστικά κόμματα, αλλά και με τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές.
10. Και τώρα κάποιες δικές μου εκτιμήσεις. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Ακελ με τούτη την πράξη δείχνουν μια υποτέλεια στον ιμπεριαλισμό. Τζαι τούτο γιατί εν μετά που πιέσεις των Ισραηλινών που εκάμαμε ότι εκάμαμε (όχι δεν έχω κανένα μες το Προεδρικό αλλά εν ο Τριανταφυλλίδης του ΑΚΕΛ που ελάλε πως θα επάεναι αλλά άλλαξε γνώμη μετά που η Κυπριακή Δημοκρατία είπεν οι). Όταν ο ιμπεριαλισμός θωρεί σε να κάμνεις ένα βήμα πίσω θα κάμνει δκυο μπροστά.

Τζαι καλά φίλε Μιχάλη το Ισραήλ εν ένα πράμα, αν έρτουν άυριο οι Άγγλοι τζαι πουν εμας εν μας κόφτει η Ε.Ε. αν δεν μας δώσετε τζαι λίο που πας την Πάφο για βάσεις θα αναγνωρίσουμε τα κατεχώμενα τζαι θα κάμνουμε πτήσεις λονδίνο-τύμπου. Τι να κάμουμε ένα κουτσί τόπος είμαστε να μεν τους δώκουμε λιο να πνάσουμεν? Αν έρτουν οι Αμερικάνοι τζαι πουν μας «ακούτε αύριο λοαρκάζουμε να μπούμε στη Συρία, στο Ιράν, κλπ. Τζαι θέλουμε λιμάνια τζαι αεροδρόμια να περνούμε τζαι αν δεν δεχτείτε θα αναγνωρίσουμε τα κατεχόμενα» ( χεστήκαν από τις διεθνείς συμβάσεις οι Αμερικάνοι εδώ που τα λέμε) τι να κάμουμε φίλε Μιχάλη?? Ή θα έχεις μια αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση τζαι θα είσαι σταθερός σε τζίνη (αφού τούτη η κατεύθυνση πρέπει να είναι και για τον ίδιο τον αγώνα του κυπριακού, Διασταύρωστο που μέσα στις θέσει ς του ΑΚΕΛ τζαι αν κάμνω λάθος πε μου [ Τωρά που το σκέφτουμε , εν είμαι τόσο σιούρος, για το αντιμπεριαλιστικός αλλά τσιέκαρε εσύ που μπορείς … Που είσαι Εζεκία να μας δεις δεν είμαστε σίουροι για το αντιμπεριαλιστικό; ) ή θα είσαι μια ποτζί μια ποδά.

Πιστεύκω ότι το ΑΚΕΛ επήρεν απόφαση πολλά γλίορα…πρέπει κάποια στιγμή να μάθει να ακούει τζαι λίο τον κόσμο του…εν εμείς που είμαστην η δύναμη του. Έτζαι να φκει η ηγεσία να δώκει φυλλάδια μες τον κόσμο τον άλλο ΜΑΗ που έχουμε εκλογες(καλώς, έχει άλλα καθήκοντα) εν εμείς που να φκούμε αλλά πρέπει να έχουμε τη δύναμη να φκούμε τζαι πρέπει να έχουμε πράματα να πουμε. Τζαι τη θα πω εγώ του νεολαίου που εφκήν μες τους δρόμους για την Παλαιστίνη?? Κρύψε φίλε. Έχουμε φυσικό αέριο.

Συντροφικά
Χρ.Χρ.

Anef_Oriwn είπε...

Τώρα τούτος ο "Χρ.Χρ." ποιος εν που ένι; Χρου Χρου, δηλ. Χρίστος Χρίστου ή κατά τους ΒεΣε-τάδες ο "Anef_Oriwn";

Άσχετο - μια από τες πιο τεκμιριωμένες τοποθετήσεις που διάβασα [του Χρι Χρι] ...

Μιχάλης είπε...

Φίλε Χρ.Χρ.

Σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να αφιερώσεις χρόνο για να απαντήσεις στα όσα έχω καταθέσει.

Αντιλαμβάνεσαι ότι για να γράψω μια απάντηση χρειάζομαι κάποιο χρόνο τον οποίο δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή.
Θα επανέλθω το απόγευμα ή το βράδυ.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Χρ. Χρ. παραθέτω την απάντηση την οποία σου υποσχέθηκα.

1. Ίσως αν έβαζα ένα «αν» στην αναφορά μου θα αποφευγόταν η παρεξήγηση. Ότι δηλαδή αν το επίπεδο της πολιτικής της Κύπρου είναι σε ανήλικο στάδιο, τότε κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβαίνει και με το λαό της αφού – όπως λέγεται – ο κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει.
Ωστόσο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να μη βλέπουμε ότι μια μερίδα του λαού δεν ασχολείται με την πολιτική και αποφασίζει τι θα πράξει την παραμονή των εκλογών (ούτε λόγος για ενεργό εμπλοκή) και συνήθως αποφασίζει στη βάση κάποιων συνθημάτων. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί πολιτικοί μας εισήγαγαν την λεγόμενη «ατάκα» σε κάθε δήλωση που κάνουν. Και το κάνουν αυτό υπό μορφή συνθήματος διότι ξέρουν ότι «πιάνει τόπο».
Υπάρχει ασφαλώς και μια μερίδα πολιτών η οποία σκέφτεται με βάση το δικό της σκεπτικό και έχει συγκεκριμένη θέση και άποψη.

2. Γνωρίζω την πορεία της διαλεκτικής μέσα στο χρόνο.

3. Δεν αμφιβάλλει κανένας για το ότι πρέπει να υπάρχει εμμονή στο Διεθνές Δίκαιο.
Στο δικό μου μυαλό υπάρχει διασύνδεση του σπασίματος της απομόνωσης ενός λαού (ο οποίος ασφαλώς και είναι αποκλεισμένος) και της διασύνδεσης του με την άρση του λεγόμενου αποκλεισμού των τ/κυπρίων. Και το ερώτημα είναι εδώ. Αν αύριο έρθουν κάποια πλοία για να άρουν τον αποκλεισμό των κατεχομένων ποια θα ήταν (είναι) η θέση μας;
Όπως τόνισα και σε προηγούμενο σημείωμα το θέμα της Γάζας είναι δύσκολο και πολύπλοκο.
Ωστόσο το ζητούμενο είναι τι θα άλλαζε αν η κυπριακή κυβέρνηση έδινε άδεια στα πλοία. Θα αποφευγόταν το μακελειό;
Μπορεί τώρα που είναι αρχή να φαίνεται ότι η Τουρκία έχει το πάνω χέρι και κερδίζει τις εντυπώσεις. Ας αναμένουμε να δούμε και τη συνέχεια.
Από την άλλη, διερωτώμαι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν λιμάνια άλλων γειτονικών χωρών και επιλέγηκε η Κύπρος. Ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;
Το ότι υπάρχει διεθνής κανόνας που ορίζει τις ΑΟΖ είναι γνωστό. Προσωπικά η διεθνής πολιτική των τελευταίων χρόνων με δίδαξε ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Βλέπεις ότι το Ισραήλ κατηγορείται για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αλλά τα ίδιο επικαλείται μέρος της σύμβασης που του δίνει το δικαίωμα να κάνει ότι έκανε.
Και ειλικρινά δεν θεωρώ ότι πέσαμε στα πόδια του Ισραήλ. Τα πράγματα δεν είναι μαύρο άσπρο.
Γιατί ας πούμε, δεν πέσαμε στην παγίδα της Τουρκίας;

Μιχάλης είπε...

4. Μα η αλληλεγγύη δεν σταμάτησε και ούτε θα σταματήσει. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Και θεωρώ απόλυτη την προσέγγιση ότι επειδή έγινε αυτό σβήνονται όλα τα άλλα.
Άκουγα σήμερα το πρωί τον παλαιστίνιο από τη Γάζα που έβγαλε ο ΑΣΤΡΑ. Ήταν συγκλονιστικός. Ωστόσο όπως ζούνε αυτοί οι άνθρωποι με το φόβο των ρουκετών των ισραηλινών, άλλο τόσο ζουν με το φόβο των πυραύλων της Χαμάς οι εβραίοι. Ούτε αυτό πρέπει να το ξεχνούμε.
Και όπως τα παιδιά των παλαιστινίων τρέμουν κάθε βράδυ, το ίδιο τρέμουν και τα παιδιά των ισραηλινών. Έτσι δεν είναι; Όπως τρέμουν και όταν ακόμα κάθονται σε μια καφετέρια από το φόβο μήπως κάποιος ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάζεται και παίρνει μαζί του αθώους ανθρώπους. Άρα τα πράγματα φίλε δεν είναι μονόπλευρα.
Το ότι το Ισραήλ είναι ο κατακτητής, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την πληρώνει ο αθώος λαός είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.

5. Αποστολή βοήθειας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ιδιαίτερα μέσω των γειτονικών αραβικών χωρών. Αλλά γιατί ούτε κι αυτές δεν φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν άδεια; Δεν είναι άραβες αυτοί; Και ποια είναι οι στάση των παλαιστίνιων έναντι των ομοεθνών τους αράβων;

Όμως πιστεύω ότι υποτιμάς το θέμα της θαλάσσιας σύνδεσης με τα κατεχόμενα.

6. Νομίζω εκ των πραγμάτων το ερώτημα σου έχει απαντηθεί. Η Κύπρος καταδίκασε την επιδρομή του Ισραήλ.

7. Σε καμιά περίπτωση είπα ότι το Ισραήλ το κάνει για τα ωραία μας τα μάτια. Το κάνει μετά τη διαμάχη του με την Τουρκία.

8. Θα διαφωνήσω ότι αναποδογυρίζω τα πράγματα. Μιλούμε και στις δύο περιπτώσεις όπου μια εδαφική περιοχή ζητά αυτονομία. Και θεωρώ ότι δεν θα ήταν στάση αρχών να φωνάζουμε για την απαίτηση αυτή της Τουρκίας για τα κατεχόμενα και από την άλλη να υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία ενός άλλου κομματιού. Αλήθεια, γιατί ακόμα και η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναγνωρίζει αυτό που γίνεται στη Γάζα.

9. Αναφέρθηκα σε κάποιους προοδευτικούς, όχι σε όλους. Και δεν τους ταύτισα με τίποτε. Απλώς σημείωσα ότι μερικοί από αυτούς σκέφτονται κάποτε με τον ίδιο αφοριστικό τρόπο. Δεν είπα ότι συμφωνούν.

10. Έχεις κάθε δικαίωμα να έχεις τις δικές σου εκτιμήσεις. Μόνο που τις θεωρώ παρατραβηγμένα τα παραδείγματα που θέτεις διότι από τις χώρες που αναφέρεις δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Και σε θυμίζω ότι όταν βρετανικές εταιρίες προσπάθησαν να δρομολογήσουν πτήσεις, η ίδια η κυβέρνηση τους, τους απέτρεψε. Και ούτε αυτοί το έκαναν επειδή μας αγαπούν. Όπως ανάφερα και στην ανάρτηση μου οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν είναι αγαπητικιές.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Κοπέλια, συγχωρείστε μου λλίον το ύφος τζιαι τη φρασεολογία.

Ότι είμαστεν μιτσιοί πιστεύκω παραδεχούμαστεν το ούλλοι. Άτε τζιαι θέλουμεν πολλά. Μπορούμεν να βοηθήσουμεν τους Παλαιστίνιους; Όι. Εντάξει, ήταν να μας πουν μερικά μπράβο τζιείνοι ποτζιεί τζιαι να φάμεν μουστουνιές που τους άλλους ποδά. Πάλαι ήταν να 'μαστεν οι γααάροι!
Εν έτσι που θέλουμεν;
Ειδικά στην περίπτωσιν τούτην τωρά, την επιχείρησιν της Γάζας εκαππέλιασεν την ο Ερτογάν τζιαι ο Νταβούτογλου. Γι τούτον, εκοξιάσαμεν εμείς τζιαι τραβούν τζιείνοι τωρά. Καλά να πάθουν, για να μεν νομίζουν οι Τούρτζιοι ότι έχουν αρτσιήθκια. "Είπα σου τζιυρά να κλάννεις, μα να μεν το πολλοκάμνεις" λαλεί η παροιμία. Έτσι ταπείνωσιν η Τουρτζιά έσιει που το 1919 να πάθει. Μακάρι να μεν εμπορέσει να την καταπιεί τζιαι να βκάλει τα μάθκια της μόνη της.
Εν τα βάλλει με τον Εβραίον να πετάσσεται πάνω τζιαι να φακκά χαμαί.

Να βάλω τζιαι ένα στοίσιημαν; Αν προχωρήσει η Τουρτζιά να κάμει πυρηνικόν εργοστάσιο, εν να την βουλιάξει ολόσωστην ο Εβραίος.

Φίλε μου σύναξε τον νουν
να μεν πιστεύκει οτι του πουν
τζιαί κρύψε μάνι μάνι
άησ΄τους Τούρκους να φακκούν
με τους Εβραίους να πσιαστούν
στον κώλον τους ρεπάνι.

Ανώνυμος είπε...

Στηρίζουμε Χριστόφια για επανένωση της πατριδας μας τζιε οι στους εξοπλισμούς τζιε την στρατικοποίηση του κυπριακου τζιε όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας,τα προβλήματα είναι πολιτικά τζιε μονο με πολιτικά μέσα επιλύονται, τζιε που εννα χάσω τρείς υπαλλήλους εφέδρους αύριο σε άσκηση,τζιε που εννα στιχίσει στην οικονομίαν μας πεντε εκατομμύρια λίρες,προσωπικά εμείς στον ιδιωτικό τομέα ζημιώνουμε,αλλα πιστέφκω καμία ευθύνη δεν φέρει ο Πρόεδρος,τζιε κανεί που καπιοι υπερπατριώτες νομίζουν εννα σώσουν την΄Κύπρο,χτίζοντας πχ στην Πύλα σε αντιαρματικές τάφρους,οι ρε πατριώτες του γλυκού νερου!!!!

Πλωτίνος είπε...

Εκτός θέματος αλλά για τον ανώνυμο 8:48 (6/03/2010)

Ο Χριστόφιας θέλει να λύσει το κυπριακό γιατί όποιος δεν καταλάβει με τα μηνυματα που μας έρχονατι απο το ΕΔΑΔ και αλλού ότι άλλη ευκαιρία δεν έχει, τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το κυπριακό θα λυθεί τον χειμώνα έιτε έτσι έιτε αλιώς. Διαλεγουμε και πέρνουμε ομοσπονδία ή διχοτόμηση, ταιβάν και τ/κ κράτος σε 20 χρόνια;;

Ας φέρουμε το νού μας..