Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

«Θα πονέσετε…»


Η κάθοδος της τρόικας στην Κύπρο έδωσε αφορμές για να ξεκινήσει νέος γύρος συζήτησης για το ποιος ευθύνεται για την κρίση.

Καταρχήν σημειώνω ότι η κρίση δεν είναι (μόνο) κυπριακή αλλά πανευρωπαϊκή. Και δεν χρειάζεται κανένας ειδικός για να το διαπιστώσει, όταν καθημερινά βλέπουμε τι γίνεται στις χώρες της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ευρωζώνης. Όπως βλέπουμε και τις συνεχείς υποβαθμίσεις των οικονομικών ή των τραπεζικών συστημάτων των χωρών αυτών, ακόμα και την υποβάθμιση του ίδιου του μηχανισμού στήριξης.
Και ασφαλώς η κρίση είναι κρίση του συστήματος και όχι απλά και μόνο θέμα της όποια κακοδιαχείρισης έγινε.

Στην Κύπρο πολλοί (με τη βοήθεια των ΜΜΕ) σχημάτισαν την άποψη ότι για ό,τι γίνεται ευθύνεται η κυβέρνηση. Προσωπικά δεν ισχυρίζομαι ότι η κυβέρνηση είναι άμοιρη ευθυνών. Επέδειξε ολιγωρία όχι στη λήψη μέτρων (διότι μέτρα λήφθηκαν άσχετα με το τι λένε οι διάφοροι) αλλά στο να επιμένει, να καταγγείλει και να στιγματίσει όσους δεν δέχονταν να υιοθετηθούν μέτρα που θα έπλητταν άλλες ομάδες πλην των εργαζομένων.

Οι τράπεζες το πρόβλημα

Κάποιοι ειρωνεύθηκαν τη δήλωση του βουλευτή Πάμπου Παπαγεωργίου ότι το πρόβλημα με τις τράπεζες μοιάζει με ελέφαντα και τα υπόλοιπα προβλήματα με κουνούπι.

Κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η ρίζα του κακού είναι οι τράπεζες. Κι όμως, όλοι αυτό δηλώνουν.

Αντιγράφω από τη «Σημερινή» της (27/7/2012):
«Ξεκάθαρη και «ωμή» φέρεται να ήταν η απάντηση των Τροϊκανών στον κ. Χριστόφια: «Ξέρετε, έχουμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα των τραπεζών και ότι δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία, όμως τα λεφτά που θα δώσουμε, τα θέλουμε πίσω. Και για να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Αντιγράφω από τη «Σημερινή» 28/7/2012:
«Το κλιμάκιο εντοπίζει πρόβλημα στο εποπτικό πλαίσιο και όχι στην εποπτεία των τραπεζών. Δεν επεκτάθηκαν περισσότερο ωστόσο επί του θέματος, λέγοντας στους βουλευτές ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτά που τους αφορούν. Το κλιμάκιο σημείωσε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που υπήρξε αίτηση στον μηχανισμό, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε. Προειδοποίησαν παράλληλα ότι εάν δεν υπογραφεί το μνημόνιο, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν».

Ο «Πολίτης» 28/7/2012 γράφει μεταξύ άλλων:
«Το ύψος της βοήθειας προς την Κύπρο, πάντως, δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 15 δις ευρώ, όπως ήδη γράφτηκε, αφού ΔΝΤ και Ε.Κ.Τ. επιμένουν πως οι ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση  κυμαίνονται μεταξύ 9 και 11 δις ευρώ, ενώ άλλα 4,5 δις ευρώ χρειάζεται το κράτος για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους ως τα τέλη του 2014».

Αυτά δεν τα λέει οποιοσδήποτε, τα είπε η ίδια η τρόικα ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Το ΔΝΤ
Το ίδιο το ΔΝΤ αναγνώρισε και με δήλωση του ότι το πρόβλημα είναι οι τράπεζες. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ (28/6/2012) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναγνώρισε κι ο ίδιος πού έγκειται το πρόβλημα.
Η ανταπόκριση αναφερόταν και σε πληροφορίες για το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος και σημείωνε μεταξύ άλλων:
«Η άποψη της ομάδας που χειρίζεται την Κύπρο είναι πως έχουν ήδη ληφθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση αρκετά μέτρα και χωρίς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις τράπεζες μετά το ελληνικό PSI ίσως δεν υπήρχε καθόλου ανάγκη για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης».

Οίκος Fitch
Εξάλλου ο οίκος Fitch (ΚΥΠΕ 25/6/2012) θεωρεί ότι:
«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου είναι το αποτέλεσμα της ουσιαστικής αύξησης κεφαλαίου που ο οίκος πιθανολογεί ότι θα απαιτηθεί από τις κυπριακές τράπεζες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2012. (…) Αυτό, συμπληρώνεται, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζας, σε επιχειρηματικά και ιδιωτικά δάνεια και κατά δεύτερο λόγο στην αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού. (…) Εξάλλου αναφέρεται ότι ακόμη και με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η αβεβαιότητα για τις κυπριακές τράπεζες θα συνεχιστεί και θα χρειαστούν σημαντικές ενισχύσεις κεφαλαίου, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ως προς την δυνατότητα της οικονομική τους επιβίωσης.

Σημειώνω ότι αυτοί που σήμερα επικρίνουν την κυβέρνηση για το ότι κάλεσε την τρόικα είναι αυτοί που επιδίωκαν να έρθει η τρόικα, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε λύσεις που δεν έπλητταν τους εργαζόμενους.

Αντιγράφω και πάλι από τον «Πολίτη» (28/7/2012) το ακόλουθο σχόλιο:

«Μην εναντιώνεστε
Χθες ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση «να σταματήσει αυτή η άγονη αντιπαράθεση για το ποιος εναντιώνεται περισσότερο στα μέτρα της τρόικας, ποιος θα είναι περισσότερο αντιμνημονιακός και για το ποιος θα υπερασπιστεί περισσότερο τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του λαού μας»· Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φ. Φωτίου είχε πει πως το κόμμα του «έχει ξεκαθαρίσει κατά τη συνάντηση του με την τρόικα τις κόκκινες μας γραμμές και δεν πρόκειται να δεχθεί ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, το οποίο το μόνο που θα καταφέρει είναι να βαθύνει την ύφεση, να αυξήσει την ανεργία και ως εκ τούτου να καταστήσει δυσκολότερη τη δημοσιονομική εξυγίανση». Εν ολίγοις, ο αντιπρόεδρος ζητά να βγάλουν το σκασμό όσοι εναντιώνονται στην τρόικα (προφανώς γιατί ο άνθρωπος βλέπει την τρόικα να επιβάλλει πε-ρίπου όσα αυτός ζητούσε τόσο καιρό). Τα οποία, όμως, ο κ. Φωτίου κρίνει πως το μόνο που θα κατα-φέρουν είναι να βαθύνουν την ύφεση και να αυξήσουν την ανεργία».

Να θυμίσω επίσης ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τις συναντήσεις με την τρόικα (στον ΔΗΣΥ και στη βουλή) βγήκε έξω κι έδειχνε τρισευτυχισμένος…!

24 σχόλια:

Bananistanos είπε...

Η κρίση εν παγκόσμια αλλά εκτίπησε παραπάνω τζείνους που είχαν είδη προβλήματα. Όπως σε ατομικό επιπεδο όσοι εζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους και ήταν ήδη καταχρεωμένοι μια μικρή μείωση του εισοδήματός τους, τους οδηγεί στη χρεοκοπία.

Εγώ την οικονομία μας βλέπω την σαν κάποιο που έσχει καρκίνο (λόγω καταχρήσεων, καπνίσματος, παχυσαρκίας-->δημοσιονομικό) και ενεπλάκει σε τροχαίο με αποτέλεσμα να βρεθεί στην εντατική με πολλαπλά τραύματα (τράπεζες).Μιαν τζε εβρέθηκε στο νοσοκομείο πρέπει να αντιμετωπιστούν τζε τα τραύματα τζε ο καρκίνος τζε τα αίτια τους. Για το τροχαίο τιμωρία στον ένοχο τζε πιο αυστηροί κανονισμοί για το οδήγημα/λειτουργία των τραπεζών, για δε τον καρκίνο -->δίαιτα.

osr είπε...

To ροιτερς λέει ότι για τους δύο μεγάλους τοκογλύφους λαική και τράπεζα κύπρου θα χρειαστεί το κράτος της κύπρου να πάρει από τους φορολογούμενους πολίτες (άλλως κορόιδα άλλως μαλάκες) τουλάχιστον 10 ΔΙΣ

http://www.reuters.com/article/2012/06/28/us-cyprus-bailout-banks-idUSBRE85R13X20120628

εδώ το σχετικό απόσπασμα

It already has a virtually guaranteed bill of 2.3 billion euros to recapitalize its two largest banks, with the bailout possibly going deeper into broader fiscal requirements.

Cypriot authorities say no bailout figures have been discussed, but two euro zone officials have put the total cost at up to 10 billion euros – more than half its total output.

Το businisesinsider λέει ότι για τους τοκογλύφους τραπεζίτες θα χρειαστούν τουλάχιστον 9 ΔΙΣ και για τα δημοσιονομικά λιγότερο από τα μισά που “χρειάζονται” οι τοκογλύφοι δηλαδή περί τα 4 ΔΙΣ

http://www.businessinsider.com/the-ballooning-cyprus-fiasco-2012-7

εδώ το απόσπασμα

So since Monday, the despised Troika inspectors have been plying their trade. And it didn’t take long for it to seep out that the banks alone would now need a bailout of €9 billion—a stunning amount for the banks in such a tiny country. Plus, the government would need €4 billion. For total package of €13 billion.

αλλά λέει ο αρθρογράφος ότι τα 9 ΔΙΣ είναι πολύ περισσότερα αφού τα κακά δάνεια στην Κύπρο δεν γράφονται υπό την έννοια ότι οι κωλοτράπεζες που έκαναν δάνεια με υποθήκευση ακινήτων επειδή υποτίθεται έχουν την δυνατότητα για να εξοφλησουν τα κακά δάνεια να ανακτήσουν τα ακίνητα αυτά δεν γράφονται άρα δεν φαίνονται

δηλαδή ας πούμε ότι η λαική έκανε δάνειο σε ένα νέο ζευγάρι 400 χιλιάδες ευρώ και υποθήκευσαν το σπίτι που αγόρασαν το οποίο εκτιμήθηκε το 2007 πριν την καπιταλιστική κρίση στις 400 χιλιάδες ευρώ

το νέο ζευγάρι αδυνατεί να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του άρα το δάνειο αυτό παύει να εξυπηρετείται και θεωρείται κακό

αυτό όμως δεν καταγράφεται γιατί τάχα η τράπεζα μπορεί να βγάλει σε πληστιαρισμό το ακίνητο αυτό που εκτιμήθηκε το 2007 στις 400 χιλιάδες ευρώ

guess what όμως κοπέλια που λένε και στα εγγλέζικα χωρκά

το ακίνητο τωρά με την κατάρρευση των τιμών πάει τζαι εν πάει 180 χιλιάδες ευρώ το πολύ

άρα η τράπεζα ούτως ή άλλως έχει τεράστια ζημιά αφού αυτό γίνεται σε τεράστια κλίμακα

άλλωστε η οικοδομική φούσκα ήταν που προκάλεσε την κατάρρευση της Λιμαν μπράδερς το 2008

οπότε οι κυπριακές κωλοτράπεζες τοκογλύφοι έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο δεν φαίνεται και οι τράπεζες αρνούνται να καταγράψουν

εδώ το απόσπασμα

But the €9 billion for the banks is likely to grow even further—because bad debt isn’t bad debt in Cyprus. Under Cypriot rules, loans on the banks’ books that are over 90 days past due aren’t considered bad debt, and no losses have to be recognized, if the loans are secured. Hence, a mortgage that is in default doesn’t have to be written down because the bank might eventually obtain the property, which takes many years, and then sell it to recuperate its money. But property values have collapsed. And worse: the title-deed fiasco resulted in banks securing two or more mortgages with the same property—and only one of them has any value at all. But they’re all “secured”; hence, none have been written down.

S

osr είπε...

Σε μια άλλη οικονομική ιστοσελίδα γίνεται λόγος για 10 ΔΙΣ που “χρειάζονται” οι τοκογλύφοι που το κράτος αλλά αναφέρεται τζαι μια άλλη παράμετρος αυτή που είπαμε προηγουμένως με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία τα ανεβάζει στα 152 ΔΙΣ!!!!!!!!!! ΜΙλάμε για τεράστια νούμερα

http://www.policymic.com/articles/10222/cyprus-bailout-shows-why-paul-krugman-is-wrong-about-europe
Cyprus has also requested a bailout in an effort to recapitalize its banks. The crisis in Greece has had a direct impact on Cyprus banks, which have a huge exposure to the Greek economy. The country is seeking 10 billion euros of support. In total, Cyprus has total loans of 152 billion euros, or eight times its gross national product.

Είναι παραδεκτό ότι χρειάζονται 4 ΔΙΣ για την λεγόμενη δημοσιονομική εξυγίανση

Και πολύ πέραν των 10 ΔΙΣ για τους τοκογλύφους

Ποιος προκάλεσε το πρόβλημα στην κυπρούλα μας την μαρτυρικήν μεγαλόνησον που λαλεί τζαι ο κύκος κύκου κιρικού; ποιος;;;

zep είπε...

Οντως κραει τους ο πονος. Που ο κομμουνιστης εν υπαρχει περιπτωση να δεχτει ετσι "μετρα".

Ανώνυμος είπε...

ολοι οι πολιτες νιωθουν ευτυχισμενοι με την τροικα κεφαλαιοκρατες του ακελ.τωρα θα αναγκαστειτε να πληξετε τους ψηφοφορους σας.δηλαδη τους δημοσιους υπαλληλους τους φοροφυγαδες,τους λαθρομεταναστες και τους κεφαλαιοκρατες και τους εισβολεις στους οποιους δωσατε παρανομα περισοτερα δικαιωματα ακομα και απο τους προσφυγες.δεν μας λες μιχαλακη εντεταλμενε δημοσιογραφε του σταλινικου ακελ εσεις δεν καλεσατε την τροικα?φταιειτο δησυ η το δηκο και η εδεκ?θα δουμε τι θα λετε οταν ο επομενος προεδρος βρει στοιβα τα προβληματα που φερατε στον τοπο

Αίσωπος είπε...

Έχω μιαν απορία ανώνιμε 7/28/2012 10:26 μμ
Τι σημαίνει σταλινικό;

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη,

αντιγράφοντας από τη «Σημερινή» 28/7/2012 λες:

«Το κλιμάκιο εντοπίζει πρόβλημα στο εποπτικό πλαίσιο και όχι στην εποπτεία των τραπεζών. [...]»

Μέχρι χθες, τόσο ο Σταύρος Ευαγόρου όσο και ο Χρίστος Χριστοφίδης κατακεραύνοναν τον Αθανάσιο Ορφανίδη, τονίζοντας ότι φταίει διότι δεν υπήρχε "σωστή και επαρκής εποπτεία των Τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα".

Απφασίστε τελικά τί φταίει: η εποπτεία ή το εποπτικό πλαίσιο; Διότι το "εποπτικό πλαίσιο" δεν το καθόρισε ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

Και για να μην ξενχιόμαστε, στις 23/07/2010 (μεσούσης της οικονομικής κρίσης και 2 χρόνια αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου το ΑΚΕΛ) ο τότε Υπουργός της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, Χαρίλαος Σταυράκης δήλωνε:

«Ως Υπουργός Οικονομικών παραμένω αισιόδοξος ότι, λόγω και της καλής εποπτείας που γίνεται από την Κεντρική Τράπεζα και της συνετής διοίκησης των κυπριακών τραπεζών, οι κυπριακές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα»

Ανώνυμος είπε...

ήθελα νά ξερα ποιος πούστης έκανε αίτηση για βοήθεια από το ταμείο στήριξης.

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος
Μάλλον ο Κληρίδης έκανε την αίτηση...

Ανώνυμος είπε...

α τον μιζαδόρο. τέτοιος γάϊδαρος ήταν και μας πούλησε το μουλάρι, αφού πρώτα χάρισε τους Σ300 και μετά τα πήρε χοντρά με το Χάσικο και τον Κατσιαρίστρα

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΠΡΙΟΙ...

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...

ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΛΙΡΑ ΜΑΣ..

ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΜΑΣ..

ΕΚΑΤΣΑΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ 74 ΟΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝ ΕΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ...

ΕΙΧΑΜΕ 10000 ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΖΙΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΛΑΛΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΕΝ ΕΘΩΡΟΥΣΑΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..

ΤΖΙΑΙ ΕΠΗΑΜΕΝ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ...

ΤΙ ΕΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕΝ; ΕΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ; ΕΒΟΗΘΗΣΕ ΜΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ;
ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΜΠΗΚΑΜΕ;

ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΖΗΤΗΣΤΕ ΟΣΟ ΕΝ ΚΑΙΡΟΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ...

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Ανώνυμος είπε...

αμα γαμησουμε πρωτα τους αριστερους, μετα τους δεξιους, μετα τους κεντρωους, επειτα τους ανενταχτους και τελος αμα ολοι μηδενος εξαιρουμενου μετοικησετε, τοτε θα δει κι αυτος ο τοπος μια ασπρη μερα.

pluton είπε...

Θλιβερά πράματα, αλλά μη φοβάστε εκεί στην Κύπρο κυβερνά το ΑΚΕΛ έτσι δεν υπάρχει κανένας φόβος να επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα, το ΔΝΤ και εδώ στην Ελλάδα δεν φοβόμασταν διότι είχαμε στην εξουσία το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, τώρα νοιώθουμε ακόμα πιο ήρεμοι με την ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, o Κουβέλης και η Ρεπούση είναι φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες από 3.000 λόγω της κρίσης (αυτός τουλάχιστον είναι ο επίσημος αριθμός των αυτοχείρων), στην Κύπρο σε δύο χρόνια από σήμερα ποιός λέτε να είναι ο επίσημος αριθμός των αυτοκτονιών;

pluton είπε...

Όταν λέει θα πονέσετε μη πάει το μυαλό σας σε κωλικούς, ούτε σε οδοντικό πόνο, όχι ο πόνος αυτός είναι σαν το κόψιμο με χαρτί, όταν κόβεσαι δεν το καταλαβαίνεις, μετά βλέπεις τα αίματα και λες μα δεν πόνεσα καθόλου; Για να σας το πω πιο κατανοητά η γάτα όταν γλύφει λίμα της αρέσει διότι γλύφοντας την λίμα ταυτόχρονα γεύεται το αίμα της, όταν σταματήσει απλά δεν έχει γλώσσα…… κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

Σε εμάς ο πρόεδρος της διεθνούς σοσιαλιστικής μας είχε πει « Μη φοβάστε πρόεδρος του ΔΝΤ είναι ο Στρος Καν που είναι σοσιαλιστής» ….. μη φοβάστε λοιπόν υπεύθυνη στο κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Κύπρο είναι η κομψομόλα του Τσαουσέσκου κ. Βελκουλέσκου θα συζητήσει με την υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους που σπούδασε στην Σόφια του συντρόφου Τοντόρ Ζίβκοφ και δεν θα πονέσετε, αλλά θα ματώσετε. Αυτά έχει ο σοσιαλισμός «ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΛΕΠΙΔΑ».

pluton είπε...

Στην Ελλάδα δύο χρόνια μνημόνιο έφερε την Χρυσή Αυγή στο 7% (ακατέβατα και το πιθανότερο με ανοδικές τάσεις)..... Σε δύο χρόνια στην Κύπρο σε τι ποσοστό βλέπετε το ΕΛΑΜ;

pluton είπε...

Σήμερα στην Λαϊκή συνάντησα ένα φίλο ΠΑΣΟΚο, ήταν υπάλληλος στην Ολυμπιακή για τέτοιο ΠΑΣΟΚο μιλάμε, έριξα δημόσιο τα μπινελίκια μου, θυμήθηκα τις Άγιες ημέρες της Χούντας (δημόσια) και ο άνθρωπος προσπαθούσε να με πείσει ότι δεν θέλει να ακούει πια για το ΠΑΣΟΚ (άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε), χωριστήκαμε δέχτηκα τα θερμά συγχαρητήρια των μανάβηδων, ψώνισα σταφύλια τα οποία ο μανάβης σε ένδειξη απέραντης συμπαράστασης τα ζύγισε βαριά - βαριά και τα πλήρωσα ελαφριά ελαφριά .........

Σε δύο χρόνια πόσοι Κύπριοι θα αποτάσσονται με τα βδελυγμίας το ΑΚΕΛικό τους παρελθόν;

pluton είπε...

Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο.

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Ο Έμπορος δανείζεται λεφτά από Εβραίο τοκογλύφο, υπογράφουν μνημόνιο ένα κομμάτι κρέας από τον κακοπληρωτή.

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Ο Έμπορος δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος του και ο τοκογλύφος ζητά να του κόψει ένα κομμάτι κρέας.

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ

Τον Έμπορο συμβουλεύει κάποιος να δεχτεί να του κόψουν ένα κομμάτι κρέας αρκεί να μη χυθεί στάλα αίμα.

Όπου Έμπορος δες Ελληνικός λαός, Κυπριακός λαός κλπ

Όπου τοκογλύφος δες ΔΝΤ, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα κλπ

Όπου συμβουλάτορας δες Μεταξάς, Νέστωρ Κίχνερ κλπ

Και όπως είπε ο Ι Μεταξάς :

«Ενίοτε, μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι' έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;). Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους»

Πιστεύεται ότι ο Χριστόφιας ή ο Σαμαράς μπορούν να πουν τέτοια πράγματα;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είν' αυτός ο Σαμαράς είπαμε;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ είπε...

O Σαμαράς μα δεν ξέρεις ποιός είναι ο Σαμαράς αδελφέ !!!!!!


Μα είναι Ο Πίου της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. (το πιστόλι με την αποκώλυση αμφιγλυστωειδούς).


http://www.youtube.com/watch?v=-6TgGWMOa2k

pluton είπε...

AΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΓΙΝΕ ΚΡΑΤΟΣ:

Να μη ξεχνάμε ότι ο Νέστωρ Κίχνερ επωφελήθηκε από την δεδικασμένη απόφαση μη πληρωμής του χρέους του 1939 του Ιωάννη Μεταξά (4η Αυγούστου αύριο ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ).

[ Το κράτος πλήρωσε τα δις δολ που έχασαν οι πολίτες από τις Τράπεζες]

Η πλέον οδυνηρή -οικονομικά και κοινωνικά- περίοδος στη μεταδικτατορική Αργεντινή έλαβε και επίσημα τέλος την Παρασκευή.


Η κυβέρνηση κατέβαλε και την τελευταία δόση του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που έχασαν περίπου 66 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, στην οικονομική κρίση του 2001.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο τους και πέτυχαν τελικά να δικαιωθούν μετά από χρόνια.

Αρκετοί άλλοι προτίμησαν να δεχθούν το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η μεταβατική κυβέρνηση του 2002, ώστε να εισπράξουν ένα μέρος των χρημάτων που έχασαν. Στην πορεία -όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά- αρκετοί πούλησαν αυτά τα ομόλογα, για να εισπράξουν μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία δόση, ύψους σχεδόν 2,5 δισ. δολαρίων καταβλήθηκε στους δικαιούχους την Παρασκευή. Το συνολικό ποσό που κάλυψε το ομόλογο ήταν σχεδόν 20 δισ. δολάρια.

«Τα χρήματα αυτά έπρεπε να τα έχουν πληρώσει οι τράπεζες» υπενθύμισε.

Στην ομιλία της ο πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θυμίζει την Αργεντινή εκείνης της περιόδου, γνωστή ως «corralito».

Mιλώντας σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Αίρες, η πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:

«Τι θυμίζει η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Μήπως τη Γαλλική Επανάσταση; Μήπως τη δική μας Μάχη για την Ανεξαρτησία; Θυμίζει την Αργεντινή του 2001, όταν η «σωτηρία» του 2000, το μεγάλο κούρεμα του 2001 έκαναν τους πολίτες να πιστέψουν ότι οι καταθέσεις τους ήταν διασφαλισμένες.

» Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνουν. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη αν ο κόσμος χάνει τη δουλειά του, χάνει το σπίτι του και τις οικονομίες του;»

Η ίδια πάντως, ξεκαθάρισε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης «δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά για προβληματισμό».

pluton είπε...

Επ ευκαιρεία της 4ης Αυγούστου ας θυμηθούμε κάτι που προετοίμασε την δικτατορία:

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΟΦΟΥΛΗ* ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ**

Η συμφωνία Τσαλδάρη – Σοφούλη ναυάγησε με ευθύνη των δημοκρατικών. Στις 2/4/1936 αποκαλύφτηκε συμφωνία Σοφούλη Σκλαβαίνα για να ψηφίσουν οι κομμουνιστές βουλευτές σαν πρόεδρο Βουλής τον Σοφούλη, στις 19/2/1936 υπήρξε έγγραφη συμφωνία, που προέβλεπε εν ολίγοις:
Το Παλλαϊκό Μέτωπο ψηφίζει τον Σοφούλη πρόεδρο Βουλής και οι Φιλελεύθεροι υπόσχονται
1. Κατοχύρωση λαϊκών ελευθεριών.
2. Ακύρωση νόμου που αφαιρούνται εκλογικά δικαιώματα στους καταδικασθέντες με το ιδιώνυμο.
3. Κατάργηση του Ν 4229
4. Αμνηστία στους βουλευτές του Παλλαϊκού Μετώπου.
5. Γενική αμνηστία στους εξόριστους και καταδιωκόμενους.
6. Κατάργηση της υπηρεσίας Αμύνης του Κράτους.
7. Καταπολέμηση των δικτατορικών και φασιστικών τάσεων και διάλυση των οργανώσεών τους.
8. Καθιέρωση της Απλής αναλογικής.
9. Ελάττωση σε ένα δίμηνο της τιμής του ψωμιού..
10. Κατάργηση προσωποκρατήσεων για χρέη στο Δημόσιο, μέχρι 3.000 δραχμές.
11. Πενταετές χρεωστάσιο για τα χρέη των αγροτών
12. Εφαρμογή Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ζήτημα το έκανε γνωστό ο Ριζοσπάστης και το έφερε στην Βουλή ο Ι Ράλλης***, η συζήτηση που ακολούθησε στην Βουλή ήταν νίκη του Σοφούλη διότι αποκαλύφτηκε ότι και το Λαϊκό κόμμα είχε έλθει σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις με το ΚΚΕδια μέσου του Κ Αγγελόπουλου και του Δ Γληνού.


* Σοφούλης είναι αυτός ο πολιτικός που στον Εμφύλιο υπήρξε ο πολιτικός νους που πολέμησε τον ΔΣΕ

**Σκλαβαίνας την εποχή αυτή το Νο 2 το ΚΚΕ, μετά τον Ζαχαριάδη

*** Ο Ι Ράλλης είναι ο τρίτος κατοχικός πρωθυπουργός ο δημιουργός των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Απ ότι είδατε εκτός του συμφώνου: ΣΟΦΟΥΛΗ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ. Υπήρχε και το σύμφωνο : Κ Αγγελόπουλου και του Δ Γληνού

Δηλαδή το Ζαχαριαδικό ΚΚΕ ήταν και με τον Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ. Ήταν επείσης και με τον Μεταξά. Αν θέλετε πληροφορείες στην διάθεσή σας.

Ανώνυμος είπε...

αν πάψουμεν να ταϊζουμεν τους ρουμάνους όπως εκπρόσωπος του ΔΝΤ εννα σωθεί η οικονομία του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

ο χριστοφιας είναι πουστης και κερατόυκλης. η αλισαβου κοφκει τον μεσα

Ανώνυμος είπε...

First off I want to say awesome blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you don't mind.
I was interested to know how you center yourself
and clear your head prior to writing. I have had
difficulty clearing my mind in getting my ideas out. I
truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15
minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin.
Any ideas or tips? Kudos!
my webpage - soccer transfer news