Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Πως φόρτωσαν στην Κύπρο 4 δις «εν μία νυχτί»



Στους ώμους των Κυπρίων, «περίεργα δάνεια» σε Μοναστήρια και δάνεια για μετοχές

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Στις 31 Μαρτίου 2011, και ενώ η Ελλάδα κατέρρεε, η Κ.Τ. έδιδε το «ΟΚ» για μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκής»

Τέσσερα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ «φορτώθηκαν» στην Κυπριακή Δημοκρατία «εν μία νυχτί», τα οποία η Λευκωσία θα μπορούσε να γλυτώσει εάν δεν μετατρεπόταν η «Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία» από θυγατρική εταιρεία, σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd».
Μια ενέργεια που μετατόπισε το βάρος των όποιων επισφαλών δανείων της «Εγνατία» από τους ώμους του Ελληνικού κράτους στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εκτιμώνται πλέον στα περίπου 4δις ευρώ.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται περί τούτου αφού η μετατροπή της εν λόγω τράπεζας από θυγατρική σε παράρτημα της Λαϊκής, έγινε στις 31 Μαρτίου 2011, όταν η κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας ήταν πλέον γεγονός.

Περισσότερα δε ερωτήματα δημιουργούνται από το ύψος των επισφαλών δανείων που φέρονται να εντοπίστηκαν στην εν λόγω τράπεζα («Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία»), περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων πολλά αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δάνεια για αγορά μετοχών χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση, όπως και για αγορές μετοχών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση «περίεργα δάνεια» μεγάλων ποσών, εκατοντάδων εκατομμυρίων, έγιναν προς «Μονές και Μοναστήρια»(!), με καθόλου ή μη ικανοποιητικές εγγυήσεις (!) τα οποία και πάλι θεωρούνται επισφαλή.

Πολλές απορίες εγείρονται ως προς τον τρόπο που έδρασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος έδωσε (μαζί με τον Διοικητή της Κ.Τ. της Ελλάδος) και το «ΟΚ» για να προχωρήσει η μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd» σε περίοδο μάλιστα που οι πάντες γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων προέβηκε σε δημοσίευση της εξής Ανακοίνωσης Τύπου στις 31/3/11: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 - Διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία ''Marfin Popular Bank Public Co Ltd'' και της Ελληνικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ''Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία''». (Η ανακοίνωση παραπέμπει σε σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Κ.Τ., κάτι όμως που δεν εντοπίσαμε, ενώ το αρχείο ανακοινώσεων της Κ.Τ. για ολόκληρο το Μάρτιο του 2011 εμφανίζεται άδειο).

Άγνωστος πάντως παραμένει και ο ρόλος του Προεδρικού μιάς και είναι γνωστό, με δηλώσεις του κ. Βγενόπουλλου, πως είχε άμεση επαφή και επικοινωνία με τη κυπριακή ηγεσία, ενώ από την όλη εικόνα δεν πρέπει να εξαιρείται το τότε πολιτικοοικονομικό κλίμα περί παραμονής της βάσης της Λαϊκής στη Κύπρο.

Τα δύο αμείλικτα ερωτήματα είναι:
Πρώτον, πώς και γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε στην  «Marfin Εγνατία», ενόσω ήταν θυγατρική εταιρεία και άνηκε στη δική της δικαιοδοσία και εποπτεία, να παραχωρήσει, αν παραχώρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες (που μετέδωσε και το reuters), δάνεια χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις;
Δεύτερον, γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ο τότε Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης αποδέχθηκε και ενέκρινε την μετατροπή της «Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκή», σε μια τέτοια περίοδο, και όταν μάλιστα η εταιρεία παρουσίαζε τέτοια κακή κατάσταση με δάνεια που παραχώρησε χωρίς εξασφαλίσεις;

Πάντως, είναι ξεκάθαρο, ότι εάν η «Marfin Εγνατία» παρέμενε με το καθεστώς της θυγατρικής, θα υπαγόταν στην εποπτεία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα συνεπαγόταν αυτόματα ότι οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις στην Ελλάδα θα αποτελούσαν υποχρέωση του Ελληνικού Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων και από την άλλη, η θυγατρική θα είχε το δικαίωμα κεφαλαιοποίησης της από το «Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας καθώς και πρόσβαση στο Ελληνικό «Emergency Liquidity Assistance» για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας.

Ημερομηνία: 09.10.2012

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση μας γιατί δεν λέει κάτι για αυτό. Γιατί δεν το χρησιμοποιούμε αυτό το άρθρο σαν όπλο; Πολύ πιθανόν επειδή είναι και ο Βγεννόπουλος μέστο κόλπο.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Πώς δεν λέει η κυβέρνηση;
Δεν άκουσες την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα ρίχνει στις τράπεζες;

Αναφέρθηκαν και στο άρθρο, αναφέρθηκαν και στη διαπίστωση του Tony Barber στο Blog της Financial Time, αναφέρθηκαν και στην ανακοίνωση των Moody’s.

Ακόμα και σήμερα ο Χρ. Χριστοφίδης στον ΑΣΤΡΑ αυτά έλεγε.

Μιχάλης είπε...

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ MOODY’S

Ως αποκλειστικό λόγο για τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, οι Moody’s επαναλαμβάνουν την τραπεζική κρίση στην Κύπρο.
Προχωρούν επίσης ένα βήμα παραπέρα και προβαίνουν στην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 140%, λόγω των ζημιών του τραπεζικού συστήματος και στο 160% στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Στην υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής, προχώρησε σήμερα ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας ότι για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα χρειαστούν περισσότερα από 8 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση των Moody’s, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου έχει υποβαθμιστεί σε caa3 από b3/E+ και η αξιολόγηση των καταθέσεων και των μη εξασφαλισμένων δανείων της έχει υποβαθμιστεί σε Caa1 από Β2, με αρνητικό ορίζοντα.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Λαϊκής Τράπεζας υποβαθμίστηκε σε caa3 από caa1 και η αξιολόγηση των καταθέσεων και των μη εξασφαλισμένων δάνειων της υποβαθμίστηκε σε Caa1 από Β3, με αρνητικό ορίζοντα.
Όσον αφορά στην Ελληνική Τράπεζα, η πιστοληπτική αξιολόγησή της υποβαθμίστηκε σε caa2 από b2 και η αξιολόγηση των καταθέσεων και των μη εξασφαλισμένων δανείων της υποβαθμίστηκε σε Β3 από B1 με αρνητικό ορίζοντα.
Εξηγώντας τους λόγους των υποβαθμίσεων των κυπριακών Τραπεζών, οι Moody’s αναφέρουν ότι και οι τρεις Τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση, σε βαθμό που ποικίλει για την κάθε μια, για να οικοδομήσουν τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια. Με βάση το κεντρικό σενάριο των Moody’s, οι Τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα από 8 δις ευρώ, για να φτάσουν τον στόχο του 10% στα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια (core Tier 1), που είναι το σύνηθες για χώρες που δέχονται πακέτο στήριξης.
Ο Οίκος σημειώνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας διαφέρουν, καθώς τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια (core Tier 1) της Λαϊκής Τράπεζα κυμαίνονται στο 4,3% (συμπεριλαμβανομένου και του 1.8 δις ευρώ που έλαβε ως κρατική στήριξη), της Τράπεζας Κύπρου στο 5,1% και της Ελληνικής Τράπεζας στο 8,3%.
Σύμφωνα με τους Moody’s, ο δεύτερος λόγος της υποβάθμισης, ο οποίος αποτελεί στοιχείο του πρώτου, είναι η πρόβλεψη του Οίκου για περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος στις πρωτογενείς αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι Moody’s αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2012, υπήρξε μια απότομη επιτάχυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τους Moody’s, θα συνεχίσει να επηρεάζει την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, κατ `αναλογία με τη σχετική έκθεση τους σε δανεισμό στην Ελλάδα. Τα μεικτά δάνεια στην Ελλάδα υπολογίζονται στο 44% των μεικτών δανείων της Λαϊκής, στο 34% της Τράπεζας Κύπρου και στο 17% της Ελληνικής Τράπεζας.

Μιχάλης είπε...

Επιπρόσθετα, οι Moody’s σημειώνουν την έκθεση των τραπεζών σε δάνεια προς τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε μαρασμό, καθώς και μεμονωμένους δανειστές, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και των υπό πρόταση μέτρων λιτότητας.
Για τον Ιούνιο του 2012, το ποσοστό των μη εξυπηρετούντων δανείων ανήλθε στο 22,3% για τη Λαϊκή Τράπεζα (από 13,9% το Δεκέμβριο του 2011), στο 14,2% για την Τράπεζα Κύπρου (από 10,2% το Δεκέμβριο του 2011) και στο 15,8% για την Ελληνική (από 13,2% το Δεκέμβριο του 2011).
Ο τρίτος λόγος της υποβάθμισης των κυπριακών Τραπεζών από τους Moody’s εντοπίζεται στις πιέσεις ρευστότητας που δέχεται το τραπεζικό σύστημα, λόγω εκροών καταθέσεων.
Οι Moody’s αναμένουν οι εκροές καταθέσεων να συνεχιστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, σημειώνοντας πως στην Κύπρο οι εκροές προέρχονται κυρίως από ξένες καταθέσεις. Αυτό, όπως αναφέρει ο Οίκος Αξιολόγησης, θα αποδυναμώσει ακόμη παραπάνω το προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών και θα ασκήσει πίεση επί των αποθεμάτων ρευστότητας τους.
Ο Οίκος αναφέρει, επίσης, ότι η δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες είναι πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, σημειώνει ότι αναμένει πως θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια στις τράπεζες από την εξωτερική βοήθεια που θα λάβει η Κυβέρνηση από την Τρόικα.
Ο Οίκος αναφέρει πως οι αξιολογήσεις των Τραπεζών θα επιδεινωθούν σε περίπτωση αύξησης της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, και/ή σε περίπτωση που η εξωτερική βοήθεια δεν θα είναι επαρκής για τη σταθεροποίησή τους.
Από την άλλη, η αναδιάρθρωση και η κατάργηση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών, θα μπορούσε να ασκήσει, σε βάθος χρόνου, πιέσεις για αναβάθμιση των αξιολογήσεών τους.

arxiepiskopos είπε...

Σημασία έχει πως εμείς θα κληθούμε οσονούπω να πληρώσουμε τα σπασμένα,ο δε κύριος Ορφανίδης θα κοιμάται ήσυχος.Παρεμπιπτόντως(άσχετο αυτό)μέχρι στιγμής δε βρέθηκε κανένας να κατηγορήσει το Χριστόφια ότι ευθύνεται για την πτώση του γερανού στη Λάρνακα. Λέτε η αντιπολίτευση να υπέστη κόπωση; Γιατί να σοβαρεύτηκε,αποκλείεται!

Ανώνυμος είπε...

ρε ψευδο-αρχιεπίσκοπε έχει μεγάλες ευθύνες για όλα ο Χριστόφιας.
για το γερανό που ανάφερες πάλι φταίει γιατί είναι γκαντέμης.περνούσε τις προάλλες από τις Φονικούδες και είπε ο γρουσούζης: αμάν, ήντα μεγάλος γερανός!


Ανώνυμος είπε...

To ΑΚΕΛ ετελιωσε οσο και αν προσπαθειτε να σωσετε οτι σωζεται..

Το 2008 οταν ο Λιλληκας αποφασισε να υποστηριξει Τασσο ουσιαστικα εδικαιωθηκε...

Ο Χριστοφιας και το ΑΚΕΛ ηταν ανετοιμοι για εξουσια..Που την μια το ΑΚΕΛ αρκεψε να ακολουθει μιαν πολιτικη της σιγανης παπαδιας, με νεα προσωπα χωρις προσωπικοτητα που στο τελος εφανηκαν ανικανοι να υποστηριξουν στα διαφορα ΜΜΕ την κυβερνηση Χριστοφια και το ιδιο το ΑΚΕΛ..

Που την αλλην ο Δημητρης λογω low προφιλ ηταν ευκολος στοχος για τα υπολοιπα κομματα και στο τελος εδιαλυσαν τον στην κυριολεξια..Οποιον ρωτησεις ακομα και μη φανατικους ΑΚΕΛικους λαλουν σου οτι ηταν ο χειροτερος προεδρος που ειχε ποτε η Κυπριακη δημοκρατια..

Ο Χριστοφιας δεν ηταν ο χειροτερος προεδρος..Απλα δεν ειχε την υποστηριξη που επρεπε και γυρω του ανθρωπους που ξερουν να μιλουν, που ξερουν να λαλουν τα πραματα με τ ονομα τους και να περνουν το δικαιο στον λαο..
Οπως δηλαδη εν ο Κατσουριδης τον οποιο το ιδιο το ΑΚΕΛ εκρατησε στο περιθωριο ακομη και αν δεν το παραδεχονται..

Αβερωφ, Νικολας Παπαδοπουλος και πολλοι αλλοι εκαταφεραν να περνουν ευκολα τις αποψεις τους και τις λαμογιες τους αφου δεν ειχαν καποιον απεναντι τους του χαηρκου να τους απαντησει...

Ο Χριστοφιας επροσπαθουσε 5 χρονια να ακροβατει μεταξυ των αλλων κομματων και της ανθρωπινης πολιτικης του...

Το 2004 με την σταση του ΑΚΕΛ στο δημοψηφισμα που ουσιαστικα για μενα ερεζιλευτηκε επειδη ουσιαστικα εμεινε μεστην μεση επειδη δεν ηξερε σε ποιον εσυμφερε να γινει αρεστο, σ αυτους που ελεγαν ΟΧΙ ή στο ΝΑΙ που ηθελε το ιδιο το κομμα...Δεν κρινω την αποφαση του, κρινω το πως πηρε εκεινη την αποφαση και για μενα το ΑΚΕΛ εδειλιασε τοτε...

Ουσιαστικα το 2004 για πολλους το ΑΚΕΛ επαθε μπλακ αουτ...Δεν ηξεραν τι να πουν δημοσια ποιαν θεση να παρουν...Και οταν σε μιαν κρισιμη κατασταση ενα κομμα συμπεριφερεται ετσι τοτε σημαινει οτι κατι δεν παει καλα...

Καταφερε να φκει στην εξουσια χωρις να ειναι ετοιμο και χωρις να εχει τους ανθρωπους γυρω που τον προεδρο που θα μπορουσαν να τον στηριξουν...

Και ειδαμε που εκαταληξαμε..

Τωρα για πολλα χρονια τα αλλα κομματα θα εχουν το πατημα της καταστροφικης 5ετιας του Χριστοφια..

Και το ΑΚΕΛ οπως παντα θα στηριζετε σε ανθρωπους που εμαθαν να του ειναι πιστοι, τα λεγομενα αρνια και τους αλλους που ενω διαφωνουν πληρως με την πολιτικη του και με τα οσα καμνει το ψηφιζουν για να μην βγει δεξιος προεδρος..Ετσι καταντησε το ΑΚΕΛ..

Τωρα με την υποψηφιοτητα Μαλα ειναι το κερασακι στην τουρτα ενος ανυποθετου ΑΚΕΛ οπως εκαταντησε στις μερες μας..Ενος ΑΚΕΛ που ριχνει λευκη πετσετα στους δεξιους και τους δινει την εξουσια..

Η δεξια θα καταστρεψει την Κυπρο...Ειδικα με τον Νικολακη σε ρολο προεδρου του ΔΗΚΟ...Και την επιστροφη των ασωτων υιων μετα το φαγωμα του Καρογιαν...

Αλλα το ΑΚΕΛ δεν θα ειναι αμοιρο ευθυνων...Πεθυμησαμε το ΑΚΕΛ των παλιων δεκαετιων, δυστυχως πλεον οι μονοι που αξιζουν ειναι ο Αριστος και ο Κατσουριδης...Οι υπολοιποι ειναι για να σπαζει μαζι τους πλακα ο καθε Χριστοφορου και ο καθε Φουλης...

Το ΑΚΕΛ εχει δυο επιλογες..ή γινεται ξανα λαικο κομμα της αριστερας με πολιτικους που εχουν ισχυρη προσωπικοτητα ή ο Συναγερμος θα του ριχνει τουλαχιστον 10-15% διαφορα ετσι στο ανετο...

Ως αριστερος μακαρι να μεν εζουσα ποτε μου αυτη την 5ετια με τον καθε μαλαππαππα που αναγιωσε το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ και εμαζεψαν μας τους μονοφατσια τωρα μεστο ΑΚΕΛ..

ΑΚΕΛ και Ομονοια, ιδια πολιτικη σιγανων τονων και οι φασιστες εκαμαν τους με τα κρεμμυδακια..

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε [10/13/2012 5:52 π.μ.],

Ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις αν και εμποτισμένα με δόσεις κακεντρέχειας, ισοπέδωσης και μηδενισμού! Ποια ήταν η δική σου συμβολή ούτως ώστε να μην ισχύσει ή έστω να απαμβλυνθεί αυτό που λες [σίγουρα υπερβάλλοντας] ότι «ως αριστερος μακαρι να μεν εζουσα ποτε μου αυτη την 5ετια με τον καθε μαλαππαππα που αναγιωσε το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ και εμαζεψαν μας τους μονοφατσια τωρα μεστο ΑΚΕΛ..» Πως ο κάθε ένας από εμάς που θέλει να ονομάζει συνειδητά τον Εαυτό του Αριστερό αντιμετώπισε την υστερία της Δεξιάς και των Μέσων της. Και πως συμβάλαμε [διαχρονικά] η Αριστερά να διατηρήσει μέσα της το σκουλούτζιην της ριζοσπαστικότητας και της αμφισβήτησης των αστικών θεσμών και πρακτικών… Αυτό που ΕΣΥ ονομάζεις «low προφιλ» [για τον Χριστόφια], ΕΓΩ το λέω «πολιτική αφέλεια» [διανθισμένη με στοιχεία αριστερό-χριστιανικής ηθικής] που καμία σχέση έχουν με τον ιστορικό ρόλο της Αριστεράς [και είναι κάτι που σίγουρα δε αγγίζει μόνο τον Πρόεδρο]…
Πέραν τούτου κάποιες από τις διαπιστώσεις σου μπορεί να φαίνονται τελικά ως ορθές όμως τους λείπει η πολιτική και ιδεολογική τεκμηρίωση… Ας πούμεν μιλάς για «ενα ΑΚΕΛ που [με την υποψηφιότητα Μαλά] ριχνει λευκη πετσετα στους δεξιους και τους δινει την εξουσια..», όμως το ΑΚΕΛ εν τη διακυβέρνηση του τόπου που είχε [κι θα έχει ακόμα για μερικούς μήνες] κι όχι την εξουσία!!! Αυτή εξακολουθεί να την κατέχει το βαθύ κράτος της Δεξιάς!!!
Δες τους προβληματισμούς μου στην τελευταία μου ανάρτηση [στο Blog μου] κάτω από το κεφάλαιο “Μακροσκελές καταληκτικό σχόλιο ΕΜΟΥ τού Ιστολόγου” – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/10/1322012.html