Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών το ΑΚΕΛ μετά την ΑνεξαρτησίαΟι βρετανοί προσέγγισαν Μακάριο και Κιουτσούκ


Άλλο ένα καρφί στην μαύρη προπαγάνδα που θέλει το ΑΚΕΛ όργανο των Βρετανών βάζουν τα νέα αποδεσμευμένα έγγραφα του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αρκετοί δήθεν πατριώτες του εθνικιστικού χώρου επαναλαμβάνουν συνεχώς το ψέμα ότι το ΑΚΕΛ ιδρύθηκε από τους Βρετανούς για να εξυπηρετήσει τα σχέδια τους. Μάλιστα οι Κύπριοι εθνικιστές όταν γράφουν για το κόμμα της Αριστεράς, το γράφουν με αγγλικούς χαρακτήρες (AKEL) για να τονίσουν (οι καημένοι) το ψέμα που σερβίρουν.

Βεβαίως δεν χρειάζεται κάποιος να επιχειρηματολογήσει και πολύ για να αποδείξει του λόγους τους το αναληθές.
Μόνο και μόνο οι διώξεις που υπέστη από τους Βρετανούς το Κ.Κ.Κ. και στη συνέχεια το ΑΚΕΛ, καταρρίπτουν τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Να όμως που τους διαψεύδουν για άλλη μια φορά οι ίδιοι οι βρετανοί με τα έγγραφα που αποδέσμευσαν τελευταία.

Σύμφωνα με τα αποδεσμευμένα έγγραφα, αμέσως μετά την Ανεξαρτησία οι Βρετανοί επισκέφθηκαν τον πρόεδρο Μακάριο και τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ για τη δημιουργία κυπριακής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών

Απομάκρυνση των μη κομμουνιστών από το ΑΚΕΛ

Βρετανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τους δύο ηγέτες και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν ήταν εξ ολοκλήρου κομμουνιστικό και ότι στόχευε (ο Μακάριος) να καλυτερεύσει τις κοινωνικές συνθήκες και με αυτόν τον τρόπο να απομακρύνει τους μη κομμουνιστές από το ΑΚΕΛ. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε, επίσης, πει ότι και μέχρι να δημιουργηθεί μια οργάνωση ασφάλειας, ο ειδικός συντονιστής θα έπρεπε να είχε απευθείας επαφή μαζί του και με τον Υπ. Εσωτερικών, στον οποίο η οργάνωση ασφάλειας θα λογοδοτούσε».

Από την άλλη ο Φ. Κιουτσούκ είπε ότι «η οργάνωση ασφάλειας θα έπρεπε να λογοδοτούσε μόνο στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Ο Βρετανός αξιωματούχος Κέλαρ (που συζήτησε μαζί τους το θέμα) ήταν της γνώμης ότι η άποψη που θα επικρατούσε ήταν η τουρκική, εφόσον έτσι θα αποφεύγονταν και οι διαφωνίες μεταξύ της Αστυνομικής Δύναμης που ήταν υπεύθυνη για τις πόλεις, και της Χωροφυλακής που ήταν υπεύθυνη για τις αγροτικές περιοχές», γράφει σε έκθεσή/αναφορά του προς τους ανωτέρους του στο Λονδίνο, ο αξιωματούχος Κέλαρ.

Σύμφωνα και πάλι με τα αποδεσμευμένα έγγραφα, η Κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών και μάλιστα «συμφωνήθηκε όπως ένας μικρός αριθμός Κυπρίων γίνει δεκτός από τις Βρετανικές Υπηρεσίες για εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Έκτοτε, στο νησί είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων τμήματα της Ιντέλιτζενς Σέρβις (Μυστικές Υπηρεσίες Μ. Βρετανίας) αναλαμβάνοντας τον τομέα της αντικατασκοπείας.

Στο στόχαστρο το ΑΚΕΛ

Για όσους ασχολούνται με την πραγματική Κυπριακή Ιστορία, γνωρίζουν ότι την περίοδο αμέσως μετά την Ανεξαρτησία αναπτύχθηκε στην Κύπρο μεγάλο αντικομουνιστικό δίκτυο τόσο των αμερικανών όσο και των βρετανών με κύριο στόχο την παρακολούθηση του ΑΚΕΛ, της σοβιετικής πρεσβείας και των πρεσβειών των άλλων (τότε) σοσιαλιστικών χωρών.

Ο Μακάριος παραχώρησε με προθυμία χώρους για να εγκατασταθούν αμερικανικά  συστήματα παρακολούθησης στον Γερόλακκο, στη Μια Μηλιά και σε άλλες περιοχές, πέρα από τις δραστηριότητες των βρετανών.

Είναι επίσης γνωστό ότι ρίχθηκε και άφθονο χρήμα για τον σκοπό αυτό το οποίο διατέθηκε σε Κύπριους (Έλληνες και Τούρκους).

Πολλές φορές έχουν δημοσιευθεί στοιχεία ότι επικεφαλής της διαχείρισης τέτοιων κονδυλίων ήταν ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν ιδρυθεί και οργανώσεις που είχαν ξεκάθαρο αντικομουνιστικό χαρακτήρα, όπως ο ΑΣΕΝ («Αντικομουνιστικός Σύνδεσμος Εθνικής Νεολαίας») που στόχευαν στην προπαγάνδα ανάμεσα στους νέους για να μην… παρασυρθούν από την Αριστερά.
Άλλες οργανώσεις που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση είχαν ως επικάλυμμα τον πατριωτισμό και τον εθνικό προσανατολισμό.

Όλοι αυτοί βρίσκονταν κάτω από την αμερικάνικη και βρετανική επιρροή και δρούσαν με την οικονομική βοήθεια που διοχετευόταν προς αυτούς μέσω των ιστών που έστησε ο Γιωρκάτζης.

Από της ίδρυσης του το Κυπριακό κράτος είχε αντικομουνιστικό προσανατολισμό.
Δεκάδες χιλιάδες δολάρια δαπανήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τον «κομουνιστικό κίνδυνο» στην Κύπρο, οι αριστεροί  αποκλείστηκαν από τη δημόσια υπηρεσία και θεωρούνταν δεύτερης κατηγορίας πολίτες.
Είναι γνωστή η περίπτωση ενός αστυνομικού που πρόσκειτο στην αριστερά και δεν έπαιρνε καμία προαγωγή ενώ δικαιωματικά θα έπρεπε να προαχθεί.
Όταν  ο τότε Γ.Γ. της ΠΕΟ Ανδρέας Ζιαρτίδης έθιξε το θέμα στον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, εκείνος του απάντησε: «είναι αριστερός; Και πώς μας εγέλασε και μπήκε στην αστυνομία;»

Αυτό το περιστατικό δείχνει την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Κύπρο.
Και δεν υπήρχε βεβαίως περίπτωση να υπάρξουν άλλα δεδομένα, αφού τα ηνία του κράτους ανέλαβαν άνθρωποι της ΕΟΚΑ.

Επίσης, είναι γνωστό ότι δύο φορές σε συνέδρια του ΑΚΕΛ ανακαλύφθηκαν μικρόφωνα που κατέγραφαν τις εργασίες των συνεδρίων. Έρευνες που διεξήχθηκαν τότε, κατέδειξαν ότι πίσω από τις παρακολουθήσει βρίσκονταν κλιμάκια της ΚΥΠ υπό την καθοδήγηση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Παρόλα αυτά, το ΑΚΕΛ συμπεριφερόμενο υπεύθυνα και πατριωτικά, στάθηκε δίπλα στο Μακάριο. Τον στήριξε και τον υποστήριξε στις δύσκολες στιγμές, παρόλο που ο ίδιος ο Μακάριος το κρατούσε σε απόσταση όσον αφορά τα δρώμενα στο εσωτερικό.
Κλασική είναι η περίπτωση που ο ίδιος ο Μακάριος δεν δέχθηκε να δώσει όπλα στο ΑΚΕΛ όταν το κόμμα του έδωσε κατάλογο χίλιων και πλέον μελών του για να εξοπλιστούν και να προασπίσουν τη Δημοκρατία σε περίπτωση πραξικοπήματος, αλλά και για αντιμετώπιση της ΕΟΚΑ Β’.

Το ΑΚΕΛ πέρασε δύσκολες στιγμές στη μακρόχρονη ιστορία του.
Σήμερα περνά επίσης δύσκολες στιγμές, όχι όμως δυσκολότερες από αυτές του παρελθόντος.
Με σωστές αποφάσεις, σωστές κινήσεις και αξιοποίηση των σωστών στελεχών, μπορεί να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η ιστορία του κόμματος αυτό διδάσκει.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ότι οι Βρέτανοι είχαν πράκτορες πριν και μετά την Ανεξαρτησία είναι δεδομένο.

Πράγματι, ένας από αυτούς ήταν και ο Π. Γιωρκάτζης, ο λεγώμενος Χουντίνι για τις δήθεν αποδράσεις του από τα κρατητήρια των Βρετανών.

Άλλος ήταν και ο Λαγοδόντης, ο μεγαλύτερος ίσως προδότης της Κύπρου.

Οφείλουμε Μιχάλη να παραδεχθούμε πως οι Βρετανοί δεν ενδιαφέρονταν μόνο για το Ακελ αλλά και για άλλα σύνολα.

Επίσης ότι οι δοσίλογοι προέρχονταν απ όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Ακελ.

ΣΦ

Σολιάτης είπε...

είναι εύκολη λύση να λέμε πως δοσίλογοι υπήρξαν απ' όλους τους χώρους και από το ΑΚΕΛ. Πως αποδεικνύεται; (χωρίς να αποκλείω ίτιδήποτε)

Ανώνυμος είπε...

Προσεξτε πως ο σπουδασμενος στα κομματικα κεντρα χεραγωγησης του λαου στην σοβιετια κοκκινος ιιαβερης καθοδηγει το μυαλο σας.προσπαθει να παρουσιασει το κομμα σας ...καημενο και αθωο παιδακι αποκρυπτοντας τα ιστορικα γεγονοτα που μαρτυρησαν ολοι οι τεως γενικοι γραμματεις αλλα και στελεχη σας στα βιβλια τους.σιωπα για την προδοτικη συνεργασια με την αγγλια.με την γραμμη που παιρνατε απο το κκε αγγλιας.με τις συναντησεις με τους βρετανους στα κρατητηρια πυλας. αποφευγει να στραφει κατα του μουσκου παρολο που ανηκει στη αντιμακαριακη πτερυγα του προδοτικου φιλοτουρκικου ακελ.στοχος να συνεχισει η προσκολληση του κομματος στον μεγαλυτερο του εχθρο.ενω στα γραφεια απουσιαζουν οι φωτογραφιες του μουσκου και ο αντρος τον αποκαλει ολετηρα οπως ελεγε και ο ιεζεκιηλ στις λαικες οργανωσεις επιβληθηκε η λατρεια προς τον ακροδεξιο αντικομμουνιστη μουσκο

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 12/18/2013 1:57 μ.μ.

Παρά να μιλάς γενικόλογα ίσως θα ήταν καλύτερα να αναφέρεις συγκεκριμένα ποια είναι τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεσαι και τι μαρτυρούν οι πρώην Γ.Γ. του κόμματος και τα στελέχη.
Θα ήταν ενδιαφέρον να τα δουμε.
Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω γιατί είσαι εντελώς, μα εντελώς εκτός πραγματικότητας.