Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Υπάρχει ελπίδα;

Από τις πρώτες μέρες της προεδρίας Χριστόφια φάνηκε η απουσία πολιτικής του προηγούμενου προέδρου.

Μέσα σε 15 μέρες έγινε το πρώτο βήμα που σκόνταφτε σε δικαιολογίες άνευ περιεχομένου, όπως φάνηκε εκ των υστέρων.

Η άμεση πρόσκληση του προέδρου για συνάντηση με τον Ταλάτ, αποκάλυψε την πραγματικότητα ότι η Άγκυρα προσπαθούσε να ροκανίσει τον χρόνο καλυπτόμενη πίσω από την πολιτική απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Μέσα σε ένα και κάτι μήνες στήθηκαν και άρχισαν τη λειτουργία τους οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας.

Κάποιοι χαιρεκακούσαν μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες τόσο στη Λήδρας όσο και στις επιτροπές.

Τώρα προσπαθούν να βρουν ψεγάδια, προσπαθούν να βρουν τρόπους να τις υπονομεύσουν.

Και είναι εδώ που τίθεται το ερώτημα αν αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν λύση.

Όπως και νάχει όμως, εκείνο που διαπιστώνει ο καθένας είναι ότι μέσα στον κόσμο επικρατεί αισιοδοξία. Και στους ε/κύπριους και στους τ/κύπριους.

Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο Πολίτης την Κυριακή και την Δευτέρα είναι ενδεικτική του κλίματος.

Ο Χριστόφιας και η πολιτική του καθίστανται σχεδόν καθολικά αποδεχτοί από το λαό, ε/κύπριους και τ/κύπριους.

Ακόμα και οι οπαδοί των λεγόμενων απορριπτικών κομμάτων στηρίζουν την πολιτική του (68% από το ΔΗΚΟ).

Το πιο σημαντικό όμως της έρευνας της Κυριακής είναι η αύξηση στο ποσοστό αισιοδοξίας σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο.

Πολύ /Μάλλον αισιόδοξο δήλωνε το 38% ενώ τώρα το 59%.

Πολύ/Μάλλον απαισιόδοξο δήλωνε το 57% ενώ τώρα το 37%.

Για να μην τα πολυλογώ όλα τα στοιχεία της έρευνας της Κυριακής εδώ:

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=790975&-V=archive&-w=%C4%C7%CC%CF%D3%CA%CF%D0%C7%D3%C7@&-P

Περισσότερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσίευση της Δευτέρας που αφορά του τ/κύπριους.

Αντιγράφω από την έκδοση της Δευτέρας:

«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ο βαθμός αποδοχής των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση μια λύσης στο Κυπριακό, όπου θα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, δείχνει σημαντική άνοδο και ανατρέπει τις σοβαρές επιφυλάξεις που είχαν μετρηθεί τον ίδιο καιρό πέρυσι. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνύπαρξη με τους Τ/Κ, καταγράφεται ένα πολύ υψηλό επίπεδο αποδοχής στην προοπτική εργασίας στους ίδιους χώρους (στο 85%), σε κοινούς χώρους διασκέδασης (στο 82%), αλλά και στην προοπτική μικτής παρουσίας παιδιών σε σχολικούς χώρους (στο 88%). Επιπλέον, το ποσοστό που είναι διατεθειμένο να ζει σε μικτή πόλη ή χωριό εκτοξεύεται από το 63% στο 83%. Αντίθετα, μειοψηφία παραμένει το ποσοστό το οποίο θα δεχόταν να εργοδοτηθεί από Τ/Κ (στο 47%) ή που θα αποδεχόταν να παντρευτεί κάποιο μέλος της οικογένειας τους Τ/Κ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αποδοχή στο ενδεχόμενο να ζήσουν κάτω από τ/κ διοίκηση, περιορίζεται στο 21%. Αν και σαφώς αυξημένο σε σχέση με το 5% μόλις που είχε καταγραφεί το 2007, το ποσοστό αυτό αναδεικνύει το χάσμα εμπιστοσύνης που υφίσταται ανάμεσα στη θετική προδιάθεση προς τους Τ/Κ από τη μία και την μειωμένη αποδοχή προς την ηγεσία της άλλης κοινότητας από την άλλη. Παρά ταύτα, σημειώνεται μια σχετική αύξηση στο ποσοστό των προσφύγων που θα ήταν διατεθειμένοι να ζήσουν στα βόρεια υπό τ/κ διοίκηση σε περίπτωση λύσης, προσεγγίζοντας το 29% (σε σχέση με ποσοστά κάτω από το 20% σε προηγούμενες μετρήσεις). Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 8% έως 10% του συνολικού πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων.

Εν πάση περιπτώσει, η διάθεση συμβιβασμού επί της πτυχής του περιουσιακού καταγράφεται και αυτή σε κάποιο βαθμό, με το 46% να αποδέχεται το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν κάποιοι από τους πρόσφυγες αντί να επιστρέψουν όλοι στις εστίες και περιουσίες τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους ιδίους τους πρόσφυγες το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο, ξεπερνώντας το 50%.

Επιφυλακτικοί στην πράξη
Παρά την θετική προδιάθεση για συμβίωση σε περίπτωση λύσης, το στάτους κβο της διαίρεσης περιορίζει τους Ε/Κ στο βαθμό που μετουσιώνουν σε πράξη την επαναπροσέγγιση με την άλλη κοινότητα, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά το βαθμό στον οποίο μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Το ποσοστό που έχει μεταβεί στα κατεχόμενα τουλάχιστο μια φορά μετά το πρώτο άνοιγμα των οδοφραγμάτων έχει φθάσει τώρα το 60%, η συντριπτική όμως πλειοψηφία αυτών έχει μεταβεί μόνο μια ή δύο φορές (το 73%), με την τελευταία τους μετάβαση να χρονολογείται πριν 2 - 5 χρόνια. Αντίθετα, είναι εμφανές ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 7% έως 8% μεταβαίνει με συχνότητα ρουτίνας στα κατεχόμενα, έχοντας επισκεφθεί τόσες πολλές φορές που 'δεν θυμούνται', και με την τελευταία τους μετάβαση να έχει γίνει εντός του προηγούμενου μήνα.

Ανησυχία για εποίκους - επεμβάσεις
Η εκ νέου μετριοπαθής προσέγγιση και αισιοδοξία των Ε/Κ δεν παύει να αφαιρεί τον βαθμό ανησυχίας των Ε/Κ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού επί συγκεκριμένων καυτών πτυχών. Έτσι, παρά το γεγονός ότι με βάση την παρούσα κατάσταση η κοινή γνώμη δεν αναμένει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επελάσει στρατιωτικά προς τις ελεύθερες περιοχές, σχεδόν οι μισοί Ε/Κ (το 47%) ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά από τυχόν επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας σε αυθόρμητο επίπεδο ιδιαίτερους φόβους για την παρουσία εποίκων, των επεμβατικών/εγγυητικών δικαωμάτων της Τουρκίας ή για την πιθανή παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, με το 22% του συνόλου ή το 47% όσων εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες, να αναφέρονται στα θέματα αυτά».

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=790987&-V=articles

Θα ήθελα να διαβάσω τα σχόλια σας για την πιο πάνω έρευνα.

Προσωπικά πιστεύω ότι δείχνει νέα στοιχεία που δεν μπορεί παρά να είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την αποδοχή της επερχόμενης λύσης.

18 σχόλια:

Unknown είπε...

Μεταφέρω εδώ, χάριν της συζήτησης, ένα σχόλιο που έκανα στο λημέρι του Λεξιπένητα :



Καλώς ή κακώς το παιχνίδι πια παίζεται όχι μόνο στην ουσία αλλά και στο επικοινωνιακό επίπεδο, το ξέρουμε όλοι αυτό.


Στο επικοινωνιακό όμως επίπεδο, πολλά λέγονται για κατανάλωση και δημιουργία εντυπώσεων ή και συναισθηματικών εξάρσεων.

Και είναι βέβαιο πως η πλευρά των «απορριπτικών» θα προσπαθήσει να οργανώσει
εντυπώσεις, συναισθήματα, και συνθήματα. Θα επιχειρήσει να παρέμβει διχαστικά, και φοβάμαι όχι με τις αρλούμπες του Χρυσόστομου αλλά πολύ πιο συντεταγμένα και επικίνδυνα.

Είναι απαραίτητο να περασθούν στην κοινωνία ορισμένα πράγματα.

Όχι στο Σχέδιο Άναν.

Αυτό, είναι ένα μάλλον κούφιο περιεχομένου σύνθημα γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα επόμενο σχέδιο λύσης, που δεν θα συμπεριλαμβάνει τις πρόνοιες του προηγούμενου στις οποίες αμφότερες πλευρές είχαν συγκλίνει.

Και σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και όλοι οι αρμόδιοι, καλό θα είναι θα θυμίσουν έντονα στον κόσμο πως και ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος για δικούς του λόγους έλεγε πως το Σχέδιο ‘Άναν έπασχε ΜΟΝΟ σε 2-3 ζητήματα που αφορούσαν στις εγγυήσεις και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Παρθενογένεση:

Γιατί μας τρομάζει η λέξη; Μια καθαρά ΤΕΧΝΙΚΗ έννοια είναι που δεν καταργεί ούτε την ιστορία ούτε τον πολιτισμό ούτε τίποτα.

Μια ετικέτα είναι. Και στο κάτω κάτω της γραφής, δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να αναγεννηθεί σε ένα καινούργιο σχήμα, σε ένα πλαίσιο που θα είναι απαλλαγμένο από τα βαρίδια του χθες και την κατοχή.

Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, σημαίνει πως υπάρχει πέρα από τα ΔΥΟ συνιστώντα κρατίδια , ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας που συνθέτει διοικητικά την Ομοσπονδία την Κύπρου.

Ασφαλώς, αυτός ο Φορέας ΔΕΝ μπορεί να είναι η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μία Ετικέτα που περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες. Αλλά τι μένει στο τέλος;

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, από την ίδια την Κύπρο, ως Κύπρο με τους Κυπρίους Ε/Κ και Τ/Κ να συν-υπάρχουν και να χτίζουν το μέλλον του τόπου ΤΟΥΣ.


Νομίζω, πως η πρόσφατη δημοσκόπηση της Morvena που δημοσίευσε ο Πολίτης, είναι σε πολλά της σημεία εξαιρετικά ενθαρρυντική όχι μόνο για την Πολιτική που ασκεί ο νέος Πρόεδρος αλλά και κυρίως για τις τάσεις που αυτή η πολιτική απελευθερώνει στην Κυπριακή κοινωνία.

Ο Πρόεδρος, αποφεύγει την «συγκρουσιακή» συμπεριφορά με την προηγούμενη διακυβέρνηση και νομίζω καλά κάνει.

Απλά, δεν «απαντά» με λόγια και προχωρά βήμα βήμα σταθερά στην εφαρμογή της Πολιτικής του προκειμένου, τουλάχιστον η δική μας πλευρά να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει προκειμένου να διευκολύνει τις διεργασίες των Επιτροπών.

kyriakos είπε...

Η δημοσκόπηση είναι άκυρη από την στιγμή που η πολιτική Χριστόφια δεν είναι ξεκάθαρη. Ο Χριστόφιας προσπαθεί να ικανοποιήσει όλους για να πετύχει ένα κλίμα ενότητας και αποδοχής στο επόμενο σχέδιο.

Η Tουρκικη πλευρά διαφαίνεται πλέων ότι δεν την ενδιαφέρει μια νέα προσπάθεια για λύση αφού τα δύο βασικά της αιτήματα (το ναι της Κύπρου στην ένταξη της και η άρση της απομόνωσης των ΤΚ ικανοποιήθηκαν και χωρίς την λύση)


Γνωρίζοντας την αλεργική μας αντίδραση στο ΑΝΝΑΝ η Τουρκία μας το τρίβει στην μούρη απλά για να τορπιλίσει τις διαδικασίες..

Υπάρχουν δύο επιλογές

Ή οι διαδικασίες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο όπως την συμφωνία της 8 ιουλίου και να μείνουν τα πράγματα ως έχουν εις εύνοια της Τουρκίας

Ή να αιφνιδιάσουμε και να επαναφέρουμε οι ίδιοι τον ΑΝΝΑΝ στο τραπέζι Αφού όλοι το ξέρουμε ότι Καμία λύση δεν πρόκειται να διαφέρει ριζικά από το ΑΝΝΑΝ

Εσύ ΠΙΤΤΑ (ευτυχώς που αλλαξες την φωτογραφία σου bytheway)
Λες όχι στην επαναφορά του Ανναν (ότι λέει και η κυβέρνηση)
Δηλαδή να πούμε ψέματα στον λαό και να δώσουμε και άλλοθι στους καραγκιόζηδες να λέν ότι μας ‘’ξεσκέπασαν’’ και να βρίσκουν ομοιότητες με το ΑΝΝΑΝ όπως το παιχνίδι στη μηχανούδα του Touch

Η πιο σωστή πολιτική κίνηση για να επιτευχθεί λύση είναι η ξεκάθαρη επαναφορά του ΑΝΝΑΝ στο τραπέζι και όχι η επαναφορά του κάτω από το τραπέζι.

Άσε που στο τέλος η Τουρκία πάλι θα τορπιλίσει τις διαδικασίες και σε πανομοιότυπο σχέδιο και με το ανναν αφού πλέων δεν έχει ανάγκη για λύση..

kyriakos είπε...

Σήμερα στον φιλελεύθερο σελίδα έξι Άρθρο καποιού Ρεσάτ Ακάρ στην Χαλκίν Σεσί

..................................
Τι προνοούσε το σχέδιο που αποδεχθήκαμε?

ΟΤΑΝ την περασμένη εβδομάδα επανέλαβα τα όσα
γράφω για χρόνια τώρα για το περιουσιακό, ξεσηκώ-
θηκε ο κόσμος. Οι γνωστοί κύκλοι άρχισαν να μου
επιτίθενται όταν έγραψα ότι «ο καθένας θα επιστρέ-
ψει στην περιουσία του». Αν είχαν το θάρρος θα με
αποκαλούσαν προδότη και συνεργάτη των Ε/κ.
Όλοι αυτοί έχουν ξεχάσει το σχέδιο Ανάν το οποίο
υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Τ/κ. Το
σχέδιο αυτό μας το σύστησε η μητέρα πατρίδα.Κα-
νείς δεν έχει ξεχάσει τις συστάσεις της εξουσίας της
μητέρας πατρίδας, των μεγάλων δημοσιογραφικών
ομίλων και τους εκπροσώπους πολιτικών κομμά-
των που περιφέρονταν σε κάθε γωνιά της Κύπρου
για να συστήσουν το σχέδιο λέγοντας: «Αποδεχτείτε
το σχέδιο αυτό γιατί είναι ό,τι το καλύτερο για σας».
Μετά από αυτές τις προτροπές οι Τ/κ το υπερψήφι-
σαν . Αν το ίδιο συνέβαινε και με τους Ε/κ, σήμερα
πέραν των 100.000 Ε/κ θα είχαν επιστρέψει στις
εστίες και στα χωριά του.
Και τώρα ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια. Ας υπο-
θέσουμε ότι ο Ε/κ Μιχαλάκης , που επανάκτησε το
οικόπεδο που είχε στην Κερύνεια και το οποίο βρί-
σκεται δίπλα στο σπίτι σας, μερικά χρόνια μετά την
επίτευξη συμφωνίας αρχίζει να σας παρενοχλεί ή
να ανοίγει το πορτοφόλι του δείχνοντάς σας ποσό-
τητα ευρώ που θολώνουν το μάτι. Τι θα κάνετε; Πό-
σοι νομίζετε ότι θα πουν «δεν το πουλώ» ; Δεν εί-
μαστε εμείς αυτοί που με τη διαδικασία πωλήσεων
χάσαμε το 10% των εδαφών μας;
Οι δήθεν εθνικιστές που ενοχλήθηκαν επειδή έγρα-
ψα ότι όλοι θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους, τι
θα κάνουν αν δουν τα ευρώ με τους σάκους ; Αν κά-
ποιοι πουν ότι δεν πουλούν την περιουσία που κα-
τέχουν, αυτοί είναι όλοι όσοι την απόκτησαν με τον
ιδρώτα τους και πρόκειται για πραγματικούς εθνικι-
στές και πατριώτες.
Για τους άλλους το πιο γλυκό πράγμα είναι το χρή-
μα. Αυτοί πωλούν την περιουσία τους και στον
Εβραίο, και στον Ε/κ, και στον Άγγλο, και στον
Αρμένη.Αυτό ισχύει για όλους μέχρι και τον Ταλάτ.
Ο «Πρωθυπουργός», ο «ΥΠΕΞ» και άλλοι αξιωμα-
τούχοι της μητέρας πατρίδας δεν δηλώνουν ότι το
σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι και ότι πρέπει να
θεωρηθεί ως βάση στις διαπραγματεύσεις;
Αν τώρα ο Χριστόφιας το αποδεχτεί τότε οι Ε/κ πρό-
σφυγες από Μόρφου, Βατυλή, Αφάνεια , Ζώδια,
δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους;
Αυτά τα έχω ξαναγράψει και δεν με ενδιαφέρουν οι
δηλώσεις των δήθεν εθνικιστών.
Είναι εθνικό καθήκον να μεταφέρεις τη φωνή χιλιάδων
ανθρώπων οι οποίοι άφησαν στο νότο σημαντικές πε-
ριουσίες και δεν πήραν ως αντίκρισμα τίποτα στο βορ-
ρά.

Unknown είπε...

Αυτό κατάλαβες Κυριάκο από το σχόλιο μου;

Κάποιος έχει πρόβλημα εδώ. Ή εσύ διαβάζεις αντίστροφα, ή εγώ δεν ξέρω να πριοσδιορίζω τις έννοιες με σαφήνεια.

Και...by the way που λένε στο χωρίο σου...τι είχε η προηγούμενη φωτογραφία; Μια χαρά ήταν! :-)

kyriakos είπε...

Η παλιά σου η φωτογραφία ήταν ζοφφή..

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά και συ συμφωνείς ότι πρέπει να σταματήσει τούτη η ιστορία με το ΚρυφοΑΝΝΑΝ?

stelios papalangi είπε...

θα συμφωνήσω σε πολλά που λέει ο κυριάκος. αυτά δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβω.

ας εκφράσω τις διαφωνίες μου.

σωστά λέει, ότι από τη δημοσκόπηση αυτή δεν μπορούμε να εξάγουμε απόλυτα συμπεράσματα. όπως και με το αναν (που δεν ξέρουμε αν όλοι ψηφισαν όχι για τους ίδιους λόγους), δεν μπορούμε να ξέρουμε για ποίους ακριβώς λόγους ο χριστόφιας χαίρει τόσης αποδοχής.
περα από αυτό, παραδοσιακά ο εκάστοτε πρόεδρος υποστήριζεται στο κυπριακό.

να μην ξεχνάμε ότι μια σειρά από (άλλες) δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι περίπου οι μισοί κύπριοι δεν αποδέχονται τη ΔΔΟ. αυτό φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με αυτή τη δημοσκόπηση, γι αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε γιατί ο χριστόφιας υποστηρίζεται.

από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες τάσεις η οποίες είναι αδιαμφισβήτητα θετικές. υποστηρίζεται από το κόσμο του δυση. αυτό όσο κι αν θα έπρεπε να θεωρείται φυσιολογικό, είναι ένας μεγάλος άθλος που επιτευχθηκε τα τελευταία χρόνια... και αυτή η τάση, φάνηκε είδη από τις προεδρικές.


όσον αφορά τη πρόταση σου θα διαφωνήσω. θεωρώ ότι ο χριστόφιας μέχρι τώρα το παίζει αρκετά έξυπνα. είναι ανυσηχητικές οι δηλώσεις εντευθεν και εντευθεν, αλλά προτιμώ να δω τα απότελέσματα των τεχνικών επιτροπών, για να πειστώ ότι είμαστε σε αδιέξοδο.


ενώ έχεις δίκαιο, ότι το νεο σχέδιο δεν θα διαφέρει πολύ από το αναν, ο χριστόφιας δεν μπορεί να το επαναφέρει στο τραπέζι. θα επαναφέρει τις βασικές πτυχές του, με λίγη τύχη θα πετύχει και κάνα δύο βελτιώσεις, και θα πρέπει να το ξαναπουλήσει στο λαό ως "κυπριακή λύση", τονίζοντας τις βελτιώσεις που πέτυχε.

δεν είναι αρκετά δυνατό επιχείρημα, ότι θα τον "ξεσκεπάσουν οι καραγκίοζηδες". αυτοί έτσι κι αλλίως τα ίδια θα λένε είτε επαναφέρει το σχέδιο με αυτό το όνομα είτε όχι.

και σε αυτό έχει δίκαιο ο γιώργος. το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι σημαντικό. μην το υποτιμάς.

kyriakos είπε...

Εχω τους λόγους μου να πιστεύω ότι ακόμα και το ΑΝΑΝ να επαναφέρουμε η Τουρκία στο τέλος θα αρνηθεί να το υπογράψει στις οριστικές συμφωνίες. (Διότι πολύ απλά δεν της συμφέρει ένα τέτοιο σχέδιο ή κάτι παρόμοιο.) Ο μόνος λόγος που εμμένουν στο Αννάν και επιμένω σε αυτό, είναι η αλεργική μας αντίδραση.
Αν τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τότε θα αναγκαστούν να αλλάξουν αμήχανα πολιτική και να μπούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αλλιώς θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Η ουσία είναι να μην καταφέρει η ΤΚ πλευρά να τορπιλίσει τις διαδικασίες,

Καλύτερα να επαναφέρουμε το Ανναν ξεκάθαρα παρά να καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Αμφιβάλλω αν θα επιτρέψει ο ΤΑλατ να ξεκινήσουμε διαπραγματευσεις στις πρόνοιες του σχεδίου χωρίς να διαφημίζουμε το όνομα.
Εμάς μπορεί να μας συμφέρει η ουσία του σχεδίου αλλά στον Ταλατ συμφέρει το όνομα.

.....
Στο υποθετικό απομακρυσμένο σενάριο ότι καταφέραμε να βάλουμε το αννάν στο τραπέζι με άλλο όνομα. Ο Ταλάτ θα έχει σίγουρα τεράστιο πρόβλημα να ξαναπουλήσει το νέο σχέδιο στους ΤΚ άρα πιθανών να φτάσουμε πάλι σε αδιέξοδο..

Γιαυτό πιστεύω η ξεδιάντροπη επαναφορά του Ανναν και μια σωστή διαφημιστική καμπανιά εκατομμυρίων όπως αυτή που έστησε ο Τασσος με τα κονδύλια της κυβέρνησης τότε για το ΟΧΙ είναι η πιο σωστή σίγουρη και ρεαλιστική διαδικασία για λύση.

Φυσικά Πρώτα πρέπει να ανατραπεί η αρνητική άποψη που έχει ο κόσμος για το ΑΝΝΑΝ να το επιβεβαιώσει με μυστικές δημοσκοπήσεις Και μετά να το επαναφέρει ο Χριστόφιας.
Πρέπει να τονιστούν τα θετικά και να επαναφέρουν στην κανονική τους διάσταση τα αρνητικά.

Κρίνω ότι Η κατάσταση που μας οδήγησε η καταστροφική πολιτική του Τασσου δεν μας επιτρέπει πλέων ‘’επικοινωνιακά παιχνίδια’’
παρά μόνο σοβαρή πολιτική δράση χωρις φοβίες για πολιτικό κόστος.

Μιχάλης είπε...

Προσωπικά θα συμφωνήσω ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο.
Πέραν τούτου όμως είναι και η ουσία.
Κατά την άποψη μου το να αρχίσουμε να συζητούμε ξανά επαναφορά του Ανάν θα κάνει ζημιά διότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να το δεχτεί. Από την άλλη μια τέτοια προσπάθεια πέραν του ότι θα πυροδοτήσει νέες εσωτερικές συγκρούσεις, θα αποτελέσει και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Στο βάθος όλοι ξέρουμε (το έλεγε άλλωστε και ο Τάσσος) ότι σχέδια και ιδέες των Ηνωμένων Εθνών δεν χάνονται.
Πτυχές του σχεδίου οπωσδήποτε θα συζητηθούν αφού η τουρκική πλευρά θα επικαλείται το Ανάν.
Απ’ ότι ξέρω, ήδη στις επιτροπές για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στο τραπέζι βρίσκονται οι πρόνοιες του σχεδίου και συζητούνται. (Είναι, προς το παρόν, η μονή επιτροπή στην οποία παρουσιάζεται πρόβλημα και διαφαίνεται οριστική διαφωνία).
Στις άλλες το επίπεδο συνεννόησης είναι καλό.

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kyprios είπε...

Ας μη συζητήσουμε ολόκληρο το σχέδιο Ανάν που θα επαναφέρει μνήμες του 2004. Πρέπει να συζητήσουμε όμως τα σημεία εκείνα που χρησιμοποίησαν οι απορρηπτικοί για να το πλήξουν. Δεν τα 0υμουμαι όλα αλλά μερικά ειναι:
*Η Τουρκία θα ελέγχει (ή θα έχει βέτο για) την υφαλοκρηπίδα μας
*Αφέντες στο Βορρά και συνέταιροι στο Νότο
*Οι Τ/Κ θα μπορούνε εύκολα και με το νόμο να αποσχιστούν
*Δε θυμούμαι άλλα. Παρακαλώ συμπληρώστε.

Πρέπει επίσης να συζητηθεί το θέμα των χρηματοδοτήσεων από ξένους. Παρόλο που το αγνόησα τότε νομίζω ότι ίσως να έγιναν κάποιες "ύποπτες" χρηματοδοτήσεις. Ας ζητηθούν από τους κατήγορους αποδείξεις και άν πράγματι έγιναν να εντοπιστούν οι "ένοχοι" και να δώσουν εξηγήσεις. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις να ζητηθεί απολογία.

Τα πιο πάνω θα επανεμφανιστούν σίγουρα σε περίπτωση νέου σχεδίου λύσης.

Μιχάλης είπε...

@ Kyprios

Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μεταξύ των ε/κυπρίων αλλά μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Γιατί να δώσουμε στον κάθε απορριπτικό το δικαίωμα να ενσπείρει πάλι τη διχόνοια;

Άλλωστε πάνω σε τι θα συζητήσουμε μεταξύ μας;
Τα ζητήματα που αναφέρεις (όπως και άλλα που δεν αναφέρεις) δεν μπορούν να συζητηθούν διότι δεν ξέρουμε ποια κατάληξη θα έχουν αν τελικά ευοδωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε.
Τα πάντα ή αρκετά πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ένα παράδειγμα: μία από τις κύριες αντιδράσεις αφορούσε το θέμα των εγγυήσεων. Κανένας δεν ξέρει ποια θα είναι αύριο η κατάληξη αυτής της συζήτησης.
Μπορεί, λέω μπορεί, να συμπεριληφθεί μέσα στους εγγυητές και η Ε.Ε. Επομένως;

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να σου πω ότι έγιναν κάποιες έρευνες αλλά αποτέλεσμα μηδέν.
Και επειδή ζούμε στην Κύπρο, ας ψάχνουμε είτε για απολογίες είτε για παραδοχές.

Kyprios είπε...

@Μιχάλης

Ο λόγος που επιμένω στη συζήτηση είναι διότι είμαι σίγουρος ότι αυτά θα τα επαναφέρουν οι απορριπτκοί λίγο πριν να αποφασίσουμε για το επόμενο Σχέδιο. Πολύς κόσμος τα θεωρεί αληθινά και τα έχει αποδεχτεί. Τώρα έχουμε αρκετό χρόνο να τα συζητήσουμε πιο ήρεμα σε βάθος και να τα καταρρίψουμε.

Μιχάλης είπε...

Φίλε μου,
Οι λεγόμενοι απορριπτικοί ότι θέλουν ας επαναφέρουν.
Το θέμα δεν είναι τι έλεγε το Ανάν αλλά το τι θα λέει η νέα συμφωνία, το νέο σχέδιο, αν τελικά υπάρξει.
Επομένως αν αρχίσουμε τώρα να συζητούμε τι έλεγε ή δεν έλεγε το Ανάν, τότε πολύ φοβούμαι ότι θα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ μας, η άλλη πλευρά θα παρακολουθεί το τι λέμε και θα αναπροσαρμόζει ανάλογα τις δικές της θέσεις.

Με λίγα λόγια θεωρώ ότι είναι άτοπο να ανοίξουμε τώρα μια τέτοια συζήτηση.

Μιχάλης είπε...

Να και μια ενιδαφέρουσα είδηση από το ΚΥΠΕ σήμερα:

"Ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου.

Ο κ. Ιζτζιάν θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι ''ο εκ Τουρκίας πληθυσμός που μεταφέρθηκε στο νησί δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση'', αναφέρεται.

Στο μεταξύ το Κόμμα Νέα Κύπρος διοργάνωσε χθες ανοικτή συζήτηση με θέμα τον πληθυσμό στα κατεχόμενα.

Ολοι οι ομιλητές παραδέχτηκαν ότι τα άτομα που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία αλλοίωσαν τη δημογραφική σύνθεση του νησιού και ότι αυτό έγινε κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου καθότι αποτελεί έγκλημα πολέμου".

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Ολο και πληθαίνουν τα άρθρα στον Τκ τύπο που φαίνεται να είναι και οι ίδιοι δυσαρεστημένοι με τους εποίκους…
Όμως πάλι μην περιμένετε και πολλά σε αυτό το θέμα..
Είναι πολιτική άγκυρας και αυτό δεν αλλάζει εύκολα
Το πιο πιθανό είναι να διώξουν οι ΤΚ από μόνοι τους αυτούς που έχουν ποινικό μητρώο και τους φτωχούς..

Ή αλήθεια είναι ότι
Οι έποικοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους Γκέττο και στα κατεχόμενα όπως έκαναν σε όλες τις χώρες του κόσμου γιαυτό και δεν τους θέλει κανένας...

Οι Τκ δεν συναναστρέφονται με τους περισσότερους εποίκους και οι γάμοι μεταξύ των δύο κοινοτήτων θεωρείτε ταμπού.

Πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να αφομοιωθούν οι έποικοι όμως στο τέλος θα αφομοιωθούν .. Η Κύπρος δεν έιναι Γερμανία είναι εκ φύσεως ένας μικρός γεωγραφικός χώρος..
Μέσα σε 50 χρόνια αν τους αποδεχτούμε και εμείς όπως δεχόμαστε τους Βουλγάρους και τους ιρακινούς θα μιλούν όλοι κυπριακά απλά δεν θα βγαίνουν πας τα ντεπόζιτα..

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Συμφωνώ με όσα αναφέρεις για τους έποικους και τις σχέσεις τους με τους τ/κύπριους.

Άλλωστε όποιος πάει στα κατεχόμενα θα τα διαπιστώσει αυτά.

Πιστεύω όμως ότι το πρόβλημα μπορεί να ρυθμιστεί μόνο με μια συνολική λύση κατά την οποία ένας αριθμός θα μείνει και άλλοι θα φύγουν.

Για την αφομοίωση πιστεύω ότι ήδη οι πρώτες ομάδες που ήρθαν έχουν αφομοιωθεί.
Το πρόβλημα είναι η συνεχής ροή και νέων εποίκων αλλά και η παράλληλη μείωση του αριθμού των τ/κ.

stalamatia είπε...

Πάντα υπάρχει ελπίδα, θέληση δεν ξέρω αν υπάρχει ,γιατί χωρίς θέληση η ελπίδα πάει περίπατο χωρίς εισιτήριο επιστροφής και υποτείθετε ότι αυτό το εισιτήριο το πήρε ο πρώην και έφυγε. Και υποτείθετε ότι ο νυν κρατάει και την ελπίδα αλλά και τη θέληση . Για να δούμε