Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ. Γιάννη Ρίτσου.Μίκη Θεοδωράκη.Μάης 1936 (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ.ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ.

Ο Μίκης και ο Ρίτσος μιλουν για τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς το 1936.στη Θεσσαλονίκη.και ο Ρίτσος Διαβάζει στιχους απο τον Επιτάφιο και ο Μίκης Διευθυνει την ορχηστρα και η Μαρία Φαραντουρη τραγουδα τα 8 τραγουδια που μελοποιησε ο Μίκης.

ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. ΤΟ 1987 ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.




http://www.youtube.com/watch?v=P0i-dk95Jdg


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2013





ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2013



13 σχόλια:

pluton είπε...

Τα γεγονότα του 36 στην Θεσσαλονίκη, η οικογένεια μιλούσε με συγκίνηση για τα γεγονότα αυτά, τα οποία τα είχαν ζήσει στην Θεσσαλονίκη (η διαδρομή ήταν Μ Ασία, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς), θυμάμαι τον παραστατικό τρόπο που αφηγούντο πως οι καταστηματάρχες έκλειναν τα ρολά, ηχητικά παριστούσαν την βιασύνη τους, την προσχώρηση του στρατού με τους απεργούς και μετά την παραμονή της πόλης στα χέρια του κόσμου (για 3 μέρες), η αστυνομία είχε εξαφανιστεί.

pluton είπε...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δολοφονική επίθεση κατά των καπνεργατών έγινε από την τότε δημοκρατική κυβέρνηση, η δικτατορία του Ι Μεταξά έγινε σε 3 μήνες 4 Αυγούστου 1936.

Συμπέρασμα: Αυτού του είδους οι δημοκρατίες χύνουν πολύ εύκολα αίμα εργατών, τι σχέση μπορεί να έχει ο Μάιος του 1936 με το σήμερα για Ελλάδα και Κύπρο, η απάντηση είναι πολύ απλή : Η δημοκρατία του 1936 είναι ίδια με την δημοκρατία του μνημονίου που ζούμε στην Ελλάδα και που θα ζήσετε από εδώ και εμπρός και στην Κύπρο.

Τελικά στην Κύπρο υπερψηφίστηκε το μνημόνιο με μοναδική αρνητική ψήφο τα ΟΧΙ του ΑΚΕΛ που όμως το ΑΚΕΛ έφερε το ΔΝΤ και την τρόικα, δηλαδή αλήτες ψεύτες και υποκριτές πολιτικοί κοροιδέψτε τον χαζολαό.

Κοφτός είπε...

Πάντως ο Χριστόφιας όταν τους αποκαλούσε κλεφταράδες της υφηλίου ο εδώ συνεργάτης τους Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης αντί για συμπαράση, τον απειλούσε με φυλάκιση αν δεν υπόγραφε μνημόνιο. Τώρα ο κύριος αυτός θέλει συμπαράσταση. Όχι κύριε ΝΑΙκαρε. Στον δρόμο του μνημονίου και της μεγάλης Ευρωπαϊκής σου οικογένειας θα βαδίσεις μόνος. Όπως έστρωσες κοιμήσου καημένε. Η Κύπρος έφτασε μέχρι εδώ από ενέργειες δικές σου και των ανθρώπων σου. Βγάλε τώρα τα κάστανα από τη φωτιά εσύ ή παραιτήσου. Ότι έδωσες θα πάρεις ΑΘΑΝΑΤΕ.
Αλλά κι' εσείς τα παπαγαλάκια του αποφασίστε πως θα κατηγορείτε τον Χριστόφια. Τον κατηγορείτε που υπόγραψε μνημόνιο ή που δεν υπόγραψε; Διότι κάπου χάσατε το τόπι ρε ΑΘΑΝΑΤΟΙ κι' εσείς. Άλλοι τον κατηγορείτε έτσι και άλλοι αλλιώς.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μικης δεν ηταν στην νεολαια του Μεταξα τοτε;

pluton είπε...

Ο Μικης δεν ηταν στην νεολαια του Μεταξα τοτε;

Tι σημασία έχει αν ήταν στην ΕΟΝ πολύ πιθανά να ήταν, όλοι ήταν πχ ο Μ Γλέζος και ο Σάντας όταν κατέβασε την σημαία των γερμανών από την Ακρόπολη είναι βέβαιο ότι δεν ήταν ακόμα στο ΕΑΜ, το πιθανότερο είναι να ήταν μέλη της ΕΟΝ του Μεταξά, δηλαδή την σημαία στην Ακρόπολη την κατέβασε ένας ΕΟΝίτης που χαιρετούσε με ανάταση της δεξιάς χείρας, όπως ο Μιχαλιολιάκος.

Για το αν ο Γλέζος ήταν μέλος της ΕΟΝ έχουν γραφτεί πολλά πχ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Γλέζος ήταν δραστήριο μέλος της ΕΟΝ υπάρχει μια φωτογραφία του.

http://www.zougla.gr/assets/images/400x300/854298.jpg

ως αεροπόρου της ΕΟΝ δηλαδή φαλαγγίτης εκλεκτός. Ο Γλέζος έσπευσεν εκ των πρώτων να καταταγή ως εθελοντής. Είχε μάλιστα προκαλέσει τόσην εντύπωσιν η πειθαρχία και ο φανατισμός που επέδειξεν ως φαλαγγίτης, ώστε επελέγη διά να εκπαιδευθή εις το ανεμοπορικό τμήμα της Νεολαίας. Ας σημειωθεί ότι η επιλογή διά την Ανεμοπορία της Ε.Ο.Ν. εβασίζετο σε αυστηρά κριτήρια, δεδομένου ότι οι εκπαιδευόμενοι επρόκειτο να αποτελέσουν στελέχη της ελληνικής αεροπορίας. Ητο φανατικός φίλος της Δικτατορίας, απεστάλη το 1938 εις το Βελεστίνον του Βόλου όπου υπήρχε το Πανελλήνιον Στρατόπεδον Εκπαιδεύσεως εις την Αεροπορίαν. Την εκπαίδευσίν του εκεί ανέλαβον οι τότε εκπαιδευταί κ.κ. Γεώργιος Πέσκε, ο γνωστότατος ζωγράφος και ανεμοπόρος Ερρίκος Βασενχόρεν και ο Ιωάννης Αδοσιάδης.

Γράφει πολύ ενδιαφέροντα πρα΄γματα γι τον Φαλαγγίτη Γλέζο εδώ:

http://www.zougla.gr/blog/article/623056



Αυτά για να μη σας παραμυθιάζουν με ψέματα.

Κοφτός είπε...

Κι' εγώ όταν ήμουν παιδάκι πήγαινα στο κατηχητικό, ήμουν πρόσκοπος, φανατικό χριστιανόπουλο και και και . . . . . Όλα αυτά με υπόδειξη των δασκάλων και καθηγητών της ελληνοχριστιανικής δήδεν παιδείας.
Σκατά! Τίποτα δεν ήμουν με απόφαση δική μου. Προσπαθούσαν να με προγραμματίσουν έτσι. Όταν μεγάλωσα ακόμα λίγο και άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο, τους έγραψα όλους στ' αρχίδια μου και γράφτηκα στην ΚΝΕ. Φοιτητής πια.

Ανώνυμος είπε...

Ο αριστερος Μικης στην νεολαια του μοναρχοφασιστα Μεταξα που καθιερωσε το 8 ωρο που χαιρετουσε ναζιστικα και ειπε το μεγαλο οχι στον φασισμο-ναζισμο.Πολυ μπερδεμενο.

Κύκλος είπε...

Δεν είπε όχι στον φασισμό-ναζισμό, αφού ήταν κι' αυτός φασίστας. Είπε ΟΧΙ μη μου πειράζετε την πίττα μου. Είναι όλη δική μου και τη θέλω για τον εαυτό μου. Αυτό το ΟΧΙ είπε αγαπητέ ανώνυμε.

Ανώνυμος είπε...

Η πίττα ποιά ήταν;
Δηλαδή έκανε λάθος;
Να μήν γιορτάζουμε;
Ηταν και ο Μίκης φασίστας;
Τί σημαινει φασίστας;
Ο Στάλιν δεν ήταν φασίστας;
Ηταν δημοκράτης;
Ηταν μοναρχης δικτάτορας αλλα οχι φασίστας;

Κύκλος είπε...

Η πίττα που ήθελε ο Μεταξάς για τον εαυτό του, γι' αυτό και είπε ΟΧΙ στους Ιταλούς φασίστες, ήταν η εξουσία επί του Ελληνικού λαού.

Ότι κι' αν έκανε θα έπεφτε. Όπως και έγινε.

Να γιορτάζουμε την αντίσταση του Ελληνικού λαού επί του ξένου και ντόπιου φασισμού.

Είναι φανερό ότι δεν ξέρεις τι είναι ο φασισμός. Ψαξ' το πρόχειρα στην Βικιπαίδεια. Μπορείς.

Ο Στάλιν ήταν κομμουνιστής ηγέτης και αρχηγός κράτους που προσπαθούσε να εφαρμόσει το κομμουνιστικό σύστημα.

Ναι ήταν δημοκράτης διότι ο κομμουνισμός είναι η ανώτερη μορφή δημοκρατίας.

Δεν ήταν ούτε μονάρχης δικτάτορας ούτε φασίστας. Ήταν κομμουνιστής. Γι' αυτό το τόσο μίσος και τόση λάσπη εναντίον του από τον ιμπεριαλιστικό κύκλο του διεθνούς κεφαλαίου. Ο Στάλιν ανέλαβε μια φτωχή γεωργική χώρα και την έκανε πυρηνική υπερδύναμη. Αυτά τα είπε ο Τσώρτσιλ όχι εγώ. Και όταν πέθανε τον έκλαψε το 95% του λαού της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά και τώρα στην θρησκευτικοκρατούμενη Ρωσσία άρχισε να επανέρχεται η αίγλη του και να αποκαθίσταται το όνομα του, ως ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες του Ρωσσικού λαού. Κατέστησε την Ρωσσία τόσο ισχυρή που ο Αγγλοαμερικανικός παράγοντας τη βλέπει και ξερογλύφεται αλλά δεν τολμά να της επιτεθεί.

Ανώνυμος είπε...

Και στην Β.Κορέα έκλαιγαν όλοι αφόυ όποιος δέν έκλεγε πήγενε φυλακή.



Crisis and Critique είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Crisis and Critique είπε...

Θεσσαλονίκη, Μάης 1936: Η ζωή και ο θάνατος του Τάσου Τούση, του ανθρώπου που έγινε σύμβολο
- της Ρούλας Γκόλιου
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/04/blog-post_30.html