Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ



Πόσους νέους θα θρηνήσουμε ακόμα;

Όχι σε περίοδο πολέμου αλλά σε περίοδο ειρήνης ή σε περίοδο κατάπαυσης (μακροχρόνιας) του πυρός όπως λένε κάποιοι.

Διάβασα διάφορα σχόλια γύρω από το θέμα, με κάποια συμφωνώ με άλλα διαφωνώ, με άλλα έτσι κι έτσι.

Κατά την άποψη μου εκείνο που χρειάζεται να κάνει πρώτα απ’ όλα ο υπουργός και το ΓΕΕΦ είναι να δώσουν να καταλάβουν στους στρατιωτικούς ότι δεν είναι ούτε παντοδύναμοι ούτε έχουν εξουσία πάνω στις ζωές των στρατιωτών.

Να σταματήσουν να συγχύζουν ή να ταυτίζουν την (απαιτούμενη) πειθαρχία με τον αυταρχισμό. Την υπακοή με τον εξαναγκασμό.

Μιλάνε για εκσυγχρονισμό της Ε.Φ.

Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει μόνο νέο σύστημα διοίκησης, νέα όπλα, νέος τρόπος τροφοδοσίας και άλλα παρόμοια.

Σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας.
Δεν είμαι από αυτούς που απαιτούν εδώ και τώρα κατάργηση του στρατού. Υπό συνθήκες κατοχής δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Μόνο στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού μπορούμε να συζητούμε κατάργηση του.

Και ναι, διαφωνώ με όσους ζητάνε κατάργηση του με το δικαιολογητικό ότι δήθεν δεν προσφέρει τίποτε. Η Ε.Φ. στις συνθήκες που βρισκόμαστε προσφέρει και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα αν αλλάξουν κάποια δεδομένα.




Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουν πολλά στον ανθρώπινο παράγοντα, ώστε ο νέος να βρίσκεται σε ασφάλεια. Να νιώθει κι ο ίδιος ασφαλής και φίλος και συνεργάτης με τους αξιωματικούς του, όχι εχθρός και αντίπαλος.


Είναι λύση η επαγγελματικός στρατός; Αν δεν δούμε τις προδιαγραφές του δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ασφάλεια.

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι και στους επαγγελματικούς στρατούς έχουμε αυταρχισμούς, έχουμε κακοποιήσεις, έχουμε ακόμα και αυτοκτονίες.




Ας μη βρίσκουμε, λοιπόν, παντού την εύκολη λύση που φέρει ένα εύηχο τίτλο αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.



Εκείνο που χρειάζεται είναι μεν περισσότερος επαγγελματισμός αλλά και η πιο ανθρώπινη συμπεριφορά.


Και κυρίως οι ιθύνοντες να βλέπουν την ουσία και όχι την εικόνα.

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να καταργήσουμε τζιαι τον στρατό κύριε Μιχάλη, εν τούτον που θέλεις;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος 11/11/2013 8:12 π.μ.
thkievaze prota ti egrapse kai meta na milas

Σολιάτης είπε...

Τούτος ο τύπος ή γράφει για να γράφει χωρίς να διαβάσει το κείμενο, ή δεν καταλάβει τι διαβάζει;

Ανώνυμος είπε...

Ναι να καταργηθεί ο στρατός. Και πως τον έχουμε τι καταλαβαίνουμε; Όποιος έχει υπηρετήσει ξέρει πολλά καλά ότι δεν έχουμε υπόθεση (πέρα που τις ειδικές δυνάμεις). Λες και μπορούμε να τα βάλουμε με κανένα. Επίσης, έχουμε 2013 και ακόμα εξαναγκάζουμε κόσμο να κάνει κάτι με το ζόρι, π.χ. να πάει στρατό. Κανεί.

No Name είπε...

Έτσι για να γράφουμε με επιχειρήματα.

Η Κύπρος έχει μόνο στρατό ξηράς. Δεν έχει τες άλλες δύο στρατιωτικές διακλαδώσεις την αεροπορία και το ναυτικό.

Αν πάρουμε τα δεδομένα για το στρατό ξηράς η Κύπρος έχει ανώτερη τεχνολογία στα όπλα από τον τουρκικό στρατό ξηράς. πχ. τα άρματα Τ80 και τα πυροβόλα ζουζάνα.

Το έδαφος της Κύπρου δεν βοηθά για επιθετικό ελιγμό στη ξηρά. Εν τόσο μικρός ο χώρος που τα πυροβολικά θα κάμουν πολλη ζημιά τζιαι στους δύο στρατούς. Κανένας εν μπορεί να κάμει διασπορά ή υπερκέραση.

Θεωρητικά σε περίπτωση σύρραξης μόνο των στρατών ξηράς χωρίς ενίσχυση από την Τουρκία και αν καταφέρουμε να αναλάβουμε πρώτοι επιθετική πρωτοβουλία μπορούμε να νικήσουμε. Με ένα ελιγμό του τύπου χτυπούμε με τες επιλαρχίες μας το κέντρο του μετώπου μέχρι να πάμε στο Τρίκωμο.

Τζιαι τα πιο πάνω υποθετικά γιατί:

Η εκπαίδευση της εθνικής φρουράς είναι μηδαμινή. Μόνο οι αξιωματικοί είναι εκπαιδευμένοι. Οι κληρωτοί μαθαίνουν να βγάζουν σκοπιές και να καθαρίζουν. Άντε να μάθουν και γραφειακή δουλειά.

Βασιζόμαστε πάνω σε εφεδρείες άρα εν μπορούμε να έχουμε ετοιμότητα τζιαι άρα εν μπορούμε να αναλάβουμε πρώτοι επιθετική πρωτοβουλία.

Οι αριθμοί είναι σαφώς υπέρ της Τουρκίας. Οι Τούρκοι έχουν μια ατέλειωτη παροχή εφεδρείας σε σχέση με την ΕΦ.

Τζιαμέ που χάνουμε τελειωτικά το παιχνίδι εν η αεροπορία και το ναυτικό. Στην ξηρά εν γίνεται εύκολα ελιγμός, αλλά επειδή είσαι νησί όποιος ελέγχει τη θάλασσα ή τον αέρα κάνει (αερ)απόβαση όπου θέλει. Δημιουργεί προγεφύρωμα μες τες γραμμές σου και νικά σε στο ρελαντί.

Χωρίς να έχεις εμπιστοσύνη σε σύμμαχο που να μπορεί να απειλήσει σοβαρά την Τουρκία δεν μπορείς να έχεις στρατό. Η Ελλάδα δεν μπορεί και το απόδειξε στο παρελθόν και το αποδεικνύει στο παρών. Ούτε μέλλον φαίνεται να έχει η Ελλάδα.

Άλλους σύμμαχους στην περιοχή δεν έχουμε.

Ακόμα τζιαι να ψάξουμε για δημιουργίες συμμαχιών στο μέλλον, η κατάσταση στην περιοχή είναι τόσο ρευστή που κρατά τα χέρια μας δεμένα. Το χειρότερο όμως είναι το πολιτικό κόστος. Το να ψάχνουμε/πιστεύουμε για συμμαχίες σε ένα αβέβαιο περιβάλλον θέλει πολλά χρόνια, πράμα που θα μας αναγκάσει να συντηρούμε τη ντε φάκτο διχοτόμηση, με αποτέλεσμα να οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση.

Ο στρατός στην Κύπρο είναι παντελώς άχρηστος. Χάνουμε χρόνο, χρήμα, ποιότητα ζωής και προ-πάντων ζωές.

Ανώνυμος είπε...

Ισως η πρώτη φορά που με βρίσκουν θετικό γραφόμενα του Μ. Μίχαηλ.

ΣΦ

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/11/2013 8:12 π.μ.

Καλά σου λένε ο Ανώνυμος 11/11/2013 10:21 π.μ. και ο Σολιάτης:

Το έγραψα 2 φορές:
- Δεν είμαι από αυτούς που απαιτούν εδώ και τώρα κατάργηση του στρατού. Υπό συνθήκες κατοχής δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Μόνο στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού μπορούμε να συζητούμε κατάργηση του.

- Και ναι, διαφωνώ με όσους ζητάνε κατάργηση του με το δικαιολογητικό ότι δήθεν δεν προσφέρει τίποτε.

Λίγη προσοχή και λιγότερη προκατάληψη δεν βλάφτει.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/11/2013 1:16 μ.μ.

Όπως έγραψα και στο κείμενο δεν είμαι υπέρ της κατάργησης του στρατού στις συνθήκες που βρίσκεται η Κύπρος σήμερα. Άμα το αναλύσουμε λίγο περισσότερο θα καταλάβουμε τι καταλαβαίνουμε που τον έχουμε.

Και εφόσον είναι ένα αναγκαίο κακό, εκείνο που προέχει είναι οι αλλαγές νοοτροπιών.
Δεν πρέπει να είμαστε της θέσης «πονάει χέρι κόβει χέρι». Υπάρχει και θεραπεία.

Μιχάλης είπε...

@ No Name

Φίλε, ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις.

Θα σχολιάσω μόνο εκείνα στα οποία έχω διαφορετική οπτική, με την υποσημείωση ότι συμφωνώ με όσα δεν σχολιάζω.

Κατά την άποψη μου η ύπαρξη της Ε.Φ. βασίζεται σε δύο πυλώνες: την άμυνα και την ύπαρξη της σαν αποτρεπτική δύναμη.
Δεν νομίζω να ισχυριστεί κάποιος στα σοβαρά ότι την έχουμε για να επιτεθούμε.

Και η εφεδρεία είναι ταγμένη αμυντικά, όχι επιθετικά.
Άρα δεν μιλούμε για ενδεχόμενο επίθεσης αλλά για άμυνα.

Καταλαβαίνεις ότι είναι δύσκολο να επεκταθούμε σ’ αυτά τα θέματα για ευνόητους λόγους.
Γι’ αυτό θα περιοριστώ να πω ότι το πρόβλημα με την εφεδρεία δεν είναι αυτό που αναφέρεις.

Μπορεί να μην έχουμε ναυτικό και αεροπορία αλλά έχουμε καλό αντιαεροπορικό σύστημα.

Υπάρχει και άλλο πρόβλημα που είναι η προμήθεια οπλισμού και αυτό έχει αλλού τη ρίζα του.
Και δεν νομίζω να είναι η Ε.Φ. που συντηρεί ή βοηθά στη συντήρηση της διχοτόμησης στην Κύπρο. Τα αίτια είναι καθαρά πολιτικά.

Κατά την άποψη μου, η ύπαρξη της Ε.Φ. είναι αναγκαία ενόσω είναι άλυτο το Κυπριακό. Ο κίνδυνος για νέα παρατράγουδα ενόσω δεν λύνεται το πρόβλημα είναι υπαρκτός.

Και κατά την άποψη μου και πάλι η Ε.Φ. είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε νέα επιχείρηση από πλευράς Τουρκίας.
Ξέρει ότι ένα νέο εγχείρημα δεν θα είναι περίπατος όπως ήταν το ’74.

Μπορεί να είναι σίγουρη η Τουρκία (και οι πιθανότητες αυτό λένε) ότι θα νικήσει. Είναι όμως διαφορετικό να ξέρει ότι θα το κάνει με ελάχιστες απώλειες και άλλο να ξέρει ότι θα έχει μεγάλες απώλειες.

Γι’ αυτό λέω ότι εφόσον είναι αναγκαία η ύπαρξη της, ας αλλάξουν κάποια δεδομένα, να γίνει πιο ανθρώπινη.

Μιχάλης είπε...

@ ΣΦ

Πάλε καλά.
Γι’ αυτό λέω ότι δεν πρέπει να είμαστε ποτέ απόλυτοι στις απόψεις μας.
Γι’ αυτό λέω ότι πολλές φορές οι αντιπαραθέσεις γίνονται για να γίνονται.
Γι’ αυτό λέω ότι εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε ο ένας τον άλλον και του κάνουμε επίθεση για όσα νομίζουμε ότι λέει και όχι για όσα λέει.

Να είσαι καλά…

No Name είπε...

Μιχάλη κάποτε είχα τις ίδιες ιδέες με σένα.

Ότι η Τουρκία δεν θέλει να πληρώσει το κόστος μιας νέας σύρραξης.

Έχει κάποια επιχειρημήτα όμως.

Για να γίνει τουρκική απόβαση το 74 έγινε πρώτα προδοσία. Γιατί να μην ξαναγίνει προδοσία και ακόμα ένας περίπατος από τον τουρκικό στρατό;

Και σε περίπτωση σύρραξης οι απώλειες θα είναι δυσβάσταχτες κυρίως από τη δική μας την πλευρά. Τα δύο πυροβολικά είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο που θα γεμίσουν τη Κύπρο πτώματα. Οι δύο στρατοί θα κτυπηθούν μετωπικά και πολύ βίαια.

Εγώ πάντως δεν θέλω να πληρώσω αυτό το κόστος.

Ίσως η τουρκική ηγεσία να καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της βίας. Και η γλώσσα της βίας ευνοεί τη διχοτόμηση.

Δεν μου φαίνεται όμως η ύπαρξη στρατού διαπραγματευτικό χαρτί. Απεναντίας φαίνεται μου στοιχείο διχοτόμησης γιατί στη τελική η ύπαρξη (ελληνικού) στρατού έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο και ευνόησε τη διχοτόμηση εξαρχής.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Ειμαστε μια ημικατεχομενη χωρα,το να καταργηθει ο στρατος ειναι μια αποψη καταστρεπτικη,ουτοπικη και επικινδυνη για οσους την ασπαζοντε.
Αντιθετα πρεπει οποσδηποτε και με οποιοδηποτε κοστος,ειτε οικονομικο ειτε π.χ με περισσοτερες ουσιαστικες παρουσιασεις και ασκησεις,ο στρατος μας να γινει μαχιμος,αυτο ειναι το ζητουμενο,οι κληρωτοι και οι εφεδροι να εκπεδευτουν.

Συμφωνω και οτι πρεπει οι αξιωματικοι να ελεγχοντε,σιγουρα δεν μπορουν να εχουν εξουσια πανω στις ζωες των στρατιωτων ομως πρεπει να εχουν εξουσια.ο σεβασμος με τον φοβο ειναι αδελφια,πρεπει να επιβαλουν την πειθαρχια ,μιλαμε για στρατο και οχι για σχολειο,εχω την εντυπωση οτι σημερα εχουμε ενα εντελως απειθαρχο και ανεκπεδευτο στρατευμα.Καποιος φιλος αναφερθηκε στις ειδικες δυναμεις και εχει δικαιο,εκει τα πραγματα ειναι διαφορετικα γιατι απλα υπαρχει πρωτα πειθαρχια και μετα εκπεδευση.

Και για να μην παρεξηγηθω αυτα που αναφερω μπορουν να γινουν σε συναρτηση με αυτα που αναφερει ο Μιχαλης για ασφαλεια του στρατιωτη και μια σχεση φιλιας και αλληλοσεβασμου με τον αξιωματικο,αλλωστε ο εχθρος ειναι ενας και κοινος.

No Name είπε...

Αν εσύ Ανόρθωση θέλεις να πληρώσεις το κόστος να παραχωρήσεις την περιουσία σου στην εθνική φρουρά και να καταταχτείς εθελοντής για περισσότερη θητείά.

Η ύπαρξη στρατού και η προσπάθεια του να επιβληθεί της κοινωνίας έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο ευθύς εξ αρχής.

Οι Τούρκοι δεν θα ερχόντουσαν αν δεν υπήρχε στρατός γιατί η Κύπρος προστατευόταν από το διεθνές νομικό πλαίσιο.

Θα μου πεις τι θα γίνει αν καταρρεύσει το υπάρχων διεθνές νομικό πλαίσιο.

Ε τότε κανένας δικός σου στρατός δεν μπορεί να σε προστατέψει από την Τουρκία οποιοδήποτε και να είναι το κόστος για να τον συντηρείς.

Η μόνη ελπίδα για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο είναι η αποοστρατικοποίηση.

Ανώνυμος είπε...

- Δεν είμαι από αυτούς που απαιτούν εδώ και τώρα κατάργηση του στρατού. Υπό συνθήκες κατοχής δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Μόνο στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού μπορούμε να συζητούμε κατάργηση του.


XRYSAYGITH

- Και ναι, διαφωνώ με όσους ζητάνε κατάργηση του με το δικαιολογητικό ότι δήθεν δεν προσφέρει τίποτε.

POLITIKH για τα ψηφουλάκια.

κατω η χουντα του ακελ.ολοι στο κελι είπε...

Πάντοτε το ΑΚΕΛ ηταν εναντια στο δικαιωμα να εχουμε αμυνα εναντια στην πατριδα του την Τουρκία.Ξεχνατε οτι ο Πετας και ο Κατσουριδης οπως και ο Χριστοφιας και ολα τα στελεχη του ΑΚΕΛ ησαν λιποταχτες και δεν πολεμησαν το 74?Ξεχνατε την οργανωση εναντια στο στρατό μας που ιδρυσαν και καθοδηγουν στελεχη της Γνωμης οπως ο αρχιγκέυ Στελιος Στυλιανού?Ξεχνατε τις χιλιαδες ΑΚΕΛΙΚΟΥΣ που δεν εκαναν στρατό?Την καταλήστευση του ταμειου αμυνας και το πεταμα του στρατου απο την κατοχικη χουντα Τουρκόφκια?Την στοχοποιηση της Ε.Φ απο ολα τα ανανικα καθαρματα του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΚΕΛ?ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΝΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΑς.Να δω αν δωσετε μπραβο στον αδερφο ΚΕΜΑΛ η αν καμετε κατι?Ασε τις υποκρισιες Κοκκινε Ιαβερη.Εισαι πρωτος στα ψευδη.Ελεγες οτι δεν θα ησουν στο ψηφοδελτιο αλλα τελικα ησουν!

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,

Αν γίνεται μεν διαγράψεις το πιο πάνω σχόλιο... Έχει μεγάλη πλάκα το καθίκι που το ‘γραψε! Ομολογώ πως χαμογέλασα διαβάζοντας το!

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

No Name

Διαφωνουμε,η μη υπαρξη στρατου ή μαλλον η ανεχεια και ο αποπροσανατολισμος του στρατου εφεραν τους Τουρκους.

Το οτι ο στρατος ειναι αποτρεπτικος παραγοντας το δειχνει η σταση της Τουρκιας οταν στην Κυπρο υπηρχε η μεραρχια.

No Name είπε...

Αφού μιλάς για την ελληνική μεραρχία Ανόρθωσης θέλω να μου πεις για τη συνάντηση της Χούντας με τον Ετσεβίτ στον Έβρο.

Επίσης θέλω να μου πεις κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί σήμερα να βοηθήσει την Κύπρο σε περίπτωση σύρραξης.


Στον άλλο που εύχεται να γίνει πόλεμος και να βιαστούν οι κόρες και οι γυναίκες μας.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι η ευχή σου υποδηλώνει ότι θεωρείς πιο μεγάλο κίνδυνο τους ακελικούς από τους Τούρκους. Είναι και έμμεση παραδοχή ότι πουλήσατε την μισή Κύπρο το 74 σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθείται το ΑΚΕΛ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το νόημα.

Δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς πόσες οικογένειες στην Κύπρο έχουν δολοφονημένους, πόσες έχουν βιασμένες κοπέλες και πόσο πόνο τους έχουν προκαλέσει οι Έλληνες συμπατριώτες τους.

Συνέχισε τις φωνές, τις απειλές, τους εκφοβισμούς και τις... ευχές στους συμπατριώτες σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε μισήσουν περισσότερο.

Το να με βάζεις να διαλέξω μεταξύ ελληνικού ή τούρκικου κατεστημένου για την Κύπρο είναι σαν να με βάζεις να διαλέγω τα ίδια καθάρματα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Απλα σου λεω οτι οταν υπηρχε και η μεραρχια και ενα υγιες στρατευμα οι Τουρκοι δεν...

ΣΗΜΕΡΑ η Ελλαδα απλα δεν....

No Name είπε...

Με η χωρίς μεραρχία αν δεν υπήρχε η προδοσία του πραξικοπήματος η Τούρκοι δεν...

Μιχάλης είπε...

@ No Name

Θα συμφωνήσω ότι για να γίνει η εισβολή προηγήθηκε η προδοσία.
Όμως αυτή η προδοσία του πραξικοπήματος συνίστατο στο ότι παραβιάστηκαν οι συμφωνίες εγγύησης και εφαρμόστηκαν από την Τουρκία οι πρόνοιες για επέμβαση.
Επομένως για να ξαναγίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν και πάλι νομικό έρεισμα. Οι εισβολές δεν γίνονται από το πουθενά χρειάζονται αιτία και αφορμή.

Δεν διαφωνώ καθόλου ότι θα γίνει μακελειό σε μια νέα σύρραξη. Και είναι γι’ αυτό που λέω ότι οι Τούρκοι μετράνε κι αυτό τον παράγοντα. Μπορεί να μην είναι ο πρώτος όμως τον μετράνε.

Αλλά, επειδή θεωρείς την Ε.Φ. ως μία από τις αιτίες της διχοτόμησης, θεωρείς ότι με τη διάλυση της θα ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση;

Και απ’ ότι ξέρω κανένας μέχρι σήμερα δεν έθεσε τον παράγοντα Ε.Φ. σαν διαπραγματευτικό χαρτί.

Κατά την άποψη μου δεν είναι η ύπαρξη ούτε του ελληνικού ούτε του τουρκικού στρατού που έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο.
Είναι η ενέργειες που προέβη ο ελληνικός στρατός. Η ύπαρξη του από μόνη της δεν δημιουργούσε πρόβλημα.

Θα επαναλάβω επίσης ότι είμαι υπέρ της αποστρατικοποίησης στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού.
Διαφορετικά είναι δώρο άδωρο να διαλύσεις το στρατό και να έχεις απέναντι σου 40 χιλιάδες τουρκικού στρατού. Αυτό δεν είναι αποστρατικοποίηση.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/13/2013 3:05 μ.μ.

Καλά κρασιά και καλό ξημέρωμα από την αιώνια νύχτα σου.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Ασφαλώς και δεν θα διαγράψω το ανόητο μήνυμα.
Άστο εκεί να βλέπουν όλοι το επίπεδο ορισμένων.

Άλλωστε σπάνια διαγράφω μηνύματα.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Ενώ επί της ουσίας για το θέμα αυτό συμφωνούμε, θα διαφωνήσω ως προς κάποιες εκτιμήσεις σου.
Έχει σε μεγάλο βαθμό δίκαιο ο No Name για τη μεραρχία. Ας μην απλουστεύουμε τα πάντα.

Και δεν υπήρξε αποπροσανατολισμός του στρατού. Ο στρατός είχε διαμορφωθεί στη βάση των κατευθύνσεων που του έδωσαν και στελεχώθηκε με το κατάλληλο προσωπικό για να κάνει ότι έκανε.
Και αυτές οι κατευθύνσεις ξεκίνησαν με την έλευση της μεραρχίας. Δεν είναι τυχαίο όπως σημειώνει και ο No Name ότι αυτή αποχώρησε όταν φάνηκε ότι χούντα και Τουρκία θα συμφωνούσαν για λύση του Κυπριακού.

Μην ξεχνάς ότι στα γεγονότα της Κοφίνου η μεραρχία δεν έλαβε μέρος, κι αυτό ίσως λέει πολλά.
Πάντως είναι μεγάλο θέμα αυτό και σηκώνει από μόνο του ολόκληρη συζήτηση.
Επισημαίνω απλώς ότι η άφιξη της μαζί με τον Γρίβα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.

Κυριάκος είπε...

Εγώ άκουσα με τα αυτιά μου τον Μαρίνο Σιζόπουλο της ΕΔΕΚ, που ήταν πρόεδρος της επιτροπής για τον φάκελλο της Κύπρου, να λέει ότι η Ελληνική μεραρχία ήρθε στην Κύπρο για να ανατρέψει τον Μακάριο και να επιβάλει την διχοτομική λύση του σχεδίου Άτσεσον.
Αλλά στην Κύπρο όλοι νόμιζαν ότι ήρθε να μας προστατέψει. Όπως το 74 που όλοι νόμιζαν(ο ζοππόβορτος εθνικάφρων λαός δηλαδή) ότι το πραξικόπημα έγινε για να έρθει η πολυπόθητη Ένωση που δήθεν ο Μακάριος δεν επιθυμούσε.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΛΑΟΥ.
ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΝΤΡΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ.

Κυριάκος είπε...

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ.

Και ποιοί υπηρετούν στον στρατό παρακαλώ ως αναλώσιμα ανθρώπινα κρέατα; ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ. Και ποιοί θα κληθούν να κατακρεουργήσουν τις εξαθλιομένες μάζες του φτωχού λαού σε περίπτωση που σηκώσει κάποια μέρα το κεφάλι και εξεγερθεί; ΕΜΕΙΣ. Εμείς που μας πίνουνε το αίμα. Και θα μας κάνουν μνημόσυνα και προτομές και θα μας ψέλνουνε και θα μας υμνούνε ότι τάχα γλυτώσαμε το έθνος. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ.

Μιχάλης είπε...

@ Κυριάκος

Ναι, υπάρχει κι αυτή η ισχυρή εκδοχή, ότι η μεραρχία δεν ήρθε για να μας προστατεύσει αλλά για να μας πιέσει.
Όμως όπως έγραψα, είναι μεγάλο θέμα και δεν σηκώνει να συζητηθεί τώρα εδώ.

Η θεώρηση σου περί στρατού είναι εν πολλοίς ορθή, αφού στην ουσία μαζί με τις υπόλοιπες λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας, είναι δύναμη καταστολής που διαθέτει το κράτος. Και σε ένα αστικό κράτος, ασφαλώς θα προστατεύσουν τα συμφέροντα των αστών και όχι το λαό.

Όμως, καλώς ή κακώς ο στρατός είναι η δύναμη (εκτός των άλλων που αναφέρεις και συμφωνώ) που θα υπερασπιστεί τα σπίτια και τις οικογένειες μας σε κάθε αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε εχθρό.
Ισχύουν και το ένα και το άλλο.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Οταν λεω αποπροσανατολισμος του στρατου εννοω οτι ο στρατος "ασχολειτω" με αλλες καταστασεις.

Οσο για τα γεγονοτα της Κοφινου ειναι μεγαλη ιστορια ,ισως μια αλλη φορα την συζητησουμε.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Μιχαλη, ο κυπριακος στρατος ειναι πολυ σημαντικος και επικρατει τοση λογικη που ειναι κριμα να συζηταμε για οποιανδηποτε αλλαγη του...

Και θα σου πω την εμπειρια μου απο τον στρατο...

Πηγα στρατο, δεν χρησιμοποιησα ποτε μεσο και κατεληξα σε φυλακια της πρασινης γραμμης οπου βγαιναμε εξοδο μια φορα καθε 2 βδομαδες...
Μας κολλουσαν οι μονιμοι αξιωματικοι, μας ειχαν φορτωσει φυλακη για το τιποτα...
Παραδειγμα, εμεινα 3 βδομαδες μεσα, μετα απο συμφωνια με τον επιλοχια για να παρω αδεια επειδη παντρευοταν η πρωτη μου ξαδελφη...Και παραμονη της διανυχτερευσης και του γαμου και ενω ημουν αναφορα, εφαγα 10 μερες φυλακη επειδη ενω βρισκομουν στο σημειο της αναφορας, ο λοχαγος πηγε στο φυλακιο μου και βρηκε την ξυφολογχη μου ακαθαρτη...Εντομεταξυ η ξυφολογχη μου ηταν πανω στην εξαρτιση την οποια φορουσα και ειχα μαζι μου...

Ε και δεν πηγα στον γαμο της ξαδελφης και εμεινα 40 ημερες χωρις εξοδο, επειδη η ατιμη ξυφολογχη μου βρισκοταν σε 2 μερη την ιδια ωρα και στο ενα ηταν και ακαθαρτη...

Η λογικη των Κυπριων μονιμων αξιωματικων...

Εντομεταξυ να πω οτι ολοι οι στενοι μου φιλοι επειδη εβαλαν μεσον καποιους πολιτικους του συναγερμου βλεπε Χασικος, ηταν σε στρατοπεδα που εβγαιναν 4-5 φορες την εβδομαδα και ειχαν μηδεν φυλακη...

Τελος να αναφερω οτι η μοναδικη φορα που χρεωθηκα ειτε στολη ειτε αρβυλα ηταν στο ΚΕΝ... Τα αρβυλα διαλυθηκαν μετα απο 2 χρονια στρατο και οταν πηγαινω εφεδρος μου κανουν παραπονο επειδη δεν φορω αρβυλα και επειδη η παραλλαγη ειναι σχισμενη και της λειπουν κουμπια...

Μαλιστα 2 φορες με εδιωξαν να παω να βρω αρβυλα...

Και αυτο που μου λενε καθε φορα ειναι οτι πρεπει να παω να αγορασω και αρβυλα και νεα παραλλαγη επειδη δεν δικαιουμαι ακομη να χρεωθω αλλην απο τον στρατο..Σε 10 χρονια θα δικαιουμαι...

Επισης, 27 μηνες στρατιωτης και δεν εφαγα στρατοδικειο... Και αν τωρα που ειμαι εφεδρος ξεχασω να παω μια φορα τοτε παω αμεσως στρατοδικειο...

Μιχάλης είπε...

Ε, αγαπητέ μου φίλε είναι αυτά που λέω ότι πρέπει να αλλάξουν.
Και άλλα πολλά.

Δεν γίνεται π.χ. η μόνη τους έγνοια είναι αν είσαι σωστά ντυμένος και αν είσαι εντάξει στις ασκήσεις ακριβείας.
Ή να παζουν τα παλικάρια ανάλογα με τα αστέρια πάνω στις επωμίδες.

Ανώνυμος είπε...

Καλο το άρθρο σου Μιχάλη και στοχευμενο το μονο για τα στελέχη της ΕΦ λιγο μηδενιστικο δεν ειναι ολη πιστεύω αλλαξα τα πραγματα έμεινε ενα 30% περίπου που δεν ξερει να συμπεριφερτη σωστα στους Στρατιωτες.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ φίλε ίσως να έχεις δίκαιο.
Σίγουρα δεν εννοώ όλους του αξιωματικούς.
Έχω φίλους, έχω γνωστούς οι οποίοι κάθε άλλο παρά μπορεί να ενταχθούν στην ομάδα που αναφέρω.