Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Σαράντα χρόνια μετά την εισβολή και την κατοχή του 37% του εδάφους μας από την Τουρκία, κάποιοι ψάχνονται ακόμα για τη λύση του Κυπριακού.

Και κυρίως ερμηνεύονται όροι και γεγονότα κατά το δοκούν σε βαθμό που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας.

Διερωτόμαστε πραγματικά:
-          Πότε θα εννοήσουν οι πολέμιοι της Δ.Δ.Ο. ότι η ερμηνεία που δίνουν σ’ αυτή τη μορφή λύσης είναι η τουρκική και όχι αυτή των Ηνωμένων Εθνών και της Ελληνοκυπριακής πλευράς;

-          Πότε θα εννοήσουν οι πολέμιοι της Δ.Δ.Ο. ότι με την πολεμική τους βοηθούν την Τουρκία αφού προωθούν τις θέσεις της Άγκυρας;

Η στρέβλωση των γεγονότων γίνεται συστηματικά από συγκεκριμένους κύκλους οι οποίοι δεν εννοούν να κατανοήσουν κάποια πράγματα.
Εμείς κατανοούμε ότι διαπνέονται από συγκεκριμένη νοοτροπία η οποία τους ωθεί να λένε όσα λένε. Όμως να μην παρουσιάζονται ως οι εκφραστές της απόλυτης αλήθειας.

Προωθητές των τουρκικών θέσεων
Προβάλλουν μια σειρά από θέσεις της Τουρκίας και θέτουν ερωτήματα (που φαντάζουν ως πατριωτικά) όμως στην ουσία εξυπηρετούν την Τουρκία.

Λένε για παράδειγμα ότι η λύση Δ.Δ.Ο. απαιτήθηκε από την Τουρκία μετά το 1974.
Αυτό είναι ορθό.
«Ξεχνούν» όμως κάτι πολύ σημαντικό. Ότι ναι, η τουρκική ερμηνεία της Δ.Δ.Ο. οδηγεί σε δύο κράτη.
Όμως η Ελληνοκυπριακή ερμηνεία, όπως και αυτή των Ηνωμένων Εθνών , οδηγεί σε ΕΝΑ κράτος με δύο συνιστώντα μέρη, όχι κυρίαρχα κράτη.
Και αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν ρίχνοντας μια ματιά στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και 2009 αλλά και στα ίδια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Θεληματική διαστρέβλωση
Θέτουν το ερώτημα, γιατί η Άγκυρα δεν επέτρεψε συνομιλίες μεταξύ αυτής και της Κυπριακής Δημοκρατία;
Απλούστατη η απάντηση, διότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλά ρωτούμε εμείς, γιατί όταν ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης επιχείρησαν να ανοίξουν ένα διάλογο με την ίδια την Τουρκία, οι ίδιοι, αυτοί που θέτουν το ερώτημα, τους κατηγόρησαν για σχεδόν προδοσία;

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η μόνη σωστή λύση είναι η επιστροφή στο κράτος του 1960.
Από την άλλη φωνασκούν γιατί να αποδεχθούμε την πολιτική ισότητα.
Ποιο είναι το λάθος τους;
1ον: Πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα αλλά αποτελεσματική συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας.
2ον: Πολιτική ισότητα υπάρχει και στο Σύνταγμα του 60 με την αναλογία 70-30.
Τι δεν καταλαβαίνουν λοιπόν;

Υποστηρίζουν ότι η «εκ περιτροπής προεδρία» είναι τουρκική εισήγηση.
Ωστόσο αν και υποστηρικτές του Τ. Παπαδόπουλου, αγνοούν την ξεκάθαρη αναφορά του ότι η «εκ περιτροπής» προεδρία ήταν εισήγηση της Ε/κυπριακής πλευράς.

Δημιουργούν την ψευδή εικόνα ότι με το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008 οι Τούρκοι πήραν «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς», δηλαδή όπως το ερμηνεύουν, δύο συνιστώντων κρατών.
Είναι όμως έτσι;
Πουθενά το συγκεκριμένο ανακοινωθέν δεν λέει κάτι τέτοιο. Ιδού η ακριβής αναφορά:
«Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μια Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς».

Γίνεται λόγος για συνιστώσες πολιτείες και όχι κράτη. Και αν παραπέμπουν στη λέξη “States” που την ερμηνεύουν σαν κράτος, τότε θα πρέπει να πούμε ότι εσκεμμένα διαστρεβλώνουν την έννοια.
Ναι, στα αγγλικά η λέξη αυτή σημαίνει κράτος, αλλά και Πολιτείες.
Παράδειγμα οι United States of America”. Όλοι ερμηνεύουμε αυτό τον προσδιορισμό ως «Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» και όχι ως «Ηνωμένα Κράτη Αμερικής».
Επομένως ας αφήσουν τις «εξυπνάδες» και τα λογοπαίγνια και ας επικεντρωθούν στην ουσία.
Ας σταματήσουν να συντηρούν και να προωθούν την τουρκική προπαγάνδα καλύπτοντας την με ένα ψευδοπατριωτικό καπέλο.

Τι πρέπει να γίνει;
Προσωπικά δεν διαφωνώ ότι η Τουρκία επιδιώκει μέσω της λύσης να έχει έλεγχο στο κράτος που θα προκύψει από μία λύση.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το τι κάνουμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρώτα και κύρια να στηλιτεύουμε αυτές τις προσπάθειες της Τουρκίας και να καταστήσουμε τους στόχους της ανέφικτους.

Πώς;   
Όταν όλοι με μια φωνή στηρίξουμε αυτό που συμφωνήσαμε και περάσαμε (ως κράτος) και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ότι η λύση θα είναι ομοσπονδιακή (Δ.Δ.Ο.) που θα αποτελείται από ΕΝΑ κράτος, με ΜΙΑ διεθνή εκπροσώπηση και με ΜΙΑ ιθαγένεια.

Ας σταθούμε μια φορά ομόφωνοι απέναντι στην Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα για να γίνουμε πιο πειστικοί.
Με το να πολεμούμε ο ένας τον άλλο και να πλειοδοτούμε σε πατριωτισμό μόνο αρνητικές εντυπώσεις προκαλούμε και κανένας δεν μας παίρνει στα σοβαρά.

Τα εχέγγυα υπάρχουν. Και είναι οι ομόφωνες προτάσεις του 1989 και 2009.
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις…

6 σχόλια:

Αλαβρός Ταξίαρχος είπε...

Μιχάλη καλησπέρα. Στο κείμενο σου ακόμα μια φορα ελπίζεις ορισμένοι να "εννοήσουν" την σωστή ερμηνεία της ΔΔΟ τζαι την κατάληξη που θα έχουμε σε περίπτωση που απομακρυνθούμε που τη συγκεκριμένη λύση.

Νομίζεις ότι οι πολέμιοι της ΔΔΟ έν ξέρουν τα επακόλουθα; Πιστεύκεις πραγματικά οτι οι ψευτοπατριώτες τζαι συνεχιστές του Παπαδόπουλου όντως πιστεύκουν ότι μπορει να λυθεί διαφορετικά το Κυπριακό;

Συγγνώμη αλλά φαίνεσαι μου λλίο αφελης. Ξέρουν ΑΚΡΙΒΩΣ που μας παίρνουν με τες πράξεις τους τζαι τα λόγια τους. Έχουν έτοιμα τα τούβλα τζαι το τσιμέττο για να χτίσουν τον τοίχο της διχοτόμησης τζαι ψιθυρίζουν καθημερινά το "τζινοι ποτζί τζαι εμείς ποδά".

Δυστυχώς όμως ακόμα τζαι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης αποτυγχάνουν να δώσουν μια σαφή εικόνα στον κόσμο που παραπλανάται τόσο εύκολα που τους διχοτομηστές (που φορούν την μάσκα του συμπονετικού πατριώτη).

Σε μιά άλλη νότα να σε συγχαρώ για τα πολιτικά σου posts (με τα θρησκευτικά χαλούμεν τα λλιο αλλα δικαιούμαστε να διαφωνουμε τζαι κάπου). Βρίσκουν με πολλά σύμφωνο στις πλείστες των περιπτώσεων, συνέχισε ετσι.

Μιχάλης είπε...

@ Αλαβρός Ταξίαρχος

Αγαπητέ μου φίλε σε χαιρετώ.

Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι και πολύ ορθό το συμπέρασμα σου.
Δεν ελπίζω να «εννοήσουν» τίποτε, διότι δεν το θέλουν.
Ουσιαστικά στηλιτεύω την συμπεριφορά τους.
Είναι σχήμα λόγου αυτό που γράφω.

Ξέρουν πολύ καλά και τι κάνουν και πού οδηγούν τα πράγματα.

Με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δηλαδή το «αποτυγχάνουν να δώσουν σαφή εικόνα» δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Τι θέλω να πω;
Οι φωνές τους πνίγονται από τις φωνές των υπολοίπων και συν τοις άλλοις δεν τους ευνοούν τα μμε.
Τα μμε προτιμούν να δημιουργούν εικόνες και να προβάλλουν τον αρνητισμό.

Και είναι καλό από πλευράς τους να σταματήσουν κάποιες άστοχες δηλώσεις του τύπου ότι κανένας δεν θα επιστρέψει στην Κερύνεια και ότι αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε κλπ. Και μετά από αντιδράσεις να το παίρνουν πίσω.
Αυτού του τύπου οι δηλώσεις κάνουν ζημιά και βοηθούν τους εχθρούς της λύσης.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια (δεν μπορούμε όλοι να συμφωνούμε σε όλα).

Αλαβρός Ταξίαρχος είπε...

Ναι συμφωνώ απόλυτα ότι τα ΜΜΕ εν εξαιρετικά επιλεκτικά στο τι προβάλλουν. Τζαι δυστυχώς ενα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας στερείται της κριτικής άποψης.

Τζαι γιατί το λέω τουτο:
Εδοκίμασα πολλές φορες σε ορισμένα άτομα (διαφόρων ηλικιών τζαι με διαφορετική μόρφωση) την πρακτική του reverse engineering. Δηλαδή να ξεκινήσεις ανάποδα τη συζήτηση τζαι να την φέρεις στο τι ειπώθηκε σήμερα στην τηλεόραση. Παρα μα πάρα πολλυς κόσμος θεωρεί λογικό οτι οι Τουρκοκύπροι έχουν "κερδίσει" ορισμένα προνόμοια τζαι ότι εν πρόκειτε να τα αφήσουν, οτι ήδη ζούμε σε 2 ζώνες τζαι οι νέες γενιές δύσκολα θα φύουν που τον τόπο που ζούν τωρά τζαι γενικά αμαν τους ρωτάς αποσπασματικά ερωτήσεις που φέρνουν σε ΔΔΟ συμφωνούν σε παρα πολλά σημεία. Παραδέχονται ότι θέλουν να ζήσουν ξανα με τους Τουρκοκύπριους όταν όμως τους ρωτάς απευθείας για την ΔΔΟ απαντούν ότι εν προδοτική τζαι διχοτομική γιατί έτσι προβάλλεται τζαι διαφημίζεται!

Μιχάλη εμεγάλωσα με την καραμέλα του "Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια". Με την ελληνοκεντρική παιδεία που εν φαίνεται να αλλάζει σύντομα όσο κακό τζαι να προκαλεί στα μυαλά των νέων (για να μεν παρεξηγηθώ, είμαι λάτρης της Ελληνικής ιστορίας τζαι αρκετά περήφανος για τους προγόνους μου). Το 2004 ήμουν 16 χρονών τζαι στο μυαλό μου είχα ότι η λύση του Κυπριακού ηταν μια τεράστια σκούπα που θα "καθαρίσει τον βορρά" τζαι θα πάν οι προσφυγες στα σπίθκια τους χωρίς ίχνος Τουρκου στην περιοχή. Φαντάζεσαι πόσο γερός πάτσος ήταν το Ανάν για ενα 16χρονο που επι 10 χρόνια μπολιάζεται με τούτες τες ιδέες που την δημόσια παιδεία!

Εν κρίμα να συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε γενιές του μίσους τζαι της έχθρας. Γι'αυτό εγώ προσωπικά εν φταίω τόσο τα ΜΜΕ όσο την παιδεία. Γιατί ότι τζαι να πείς ο καθένας κάμνει τη δουλειά του, εν στην κρίση του καθενός να θκιαλέξει ποιόν να ακολουθήσει τζαι δυστυχώς τζίνη η κρίση καλλιεργείται (η καταπατείται) σε νεαρή ηλικία.

Άρα ίσως να εν λάθος η προσέγγιση να αλλάξουμε τα ΜΜΕ γιατί εν σάννα σίρνουμε αυκά στον τοίχο.
Άποψη μου φυσικα.

Ανώνυμος είπε...

κοκκινε ιαβερη ποσταρε μας τις δεκαδες ανακοινωσεις που εβγαζε κατα καιρους το ακελ εναντια στην ομοσπονδια.δειξε μας τις ελληνικες σημαιες και τις ανυπαρκτες κυπριακες που ειχατε στις πορειες σας.δειξε μας ολες τις εθνικιστικες σας θεσεις που ειχατε μεχρι την εισβολη.ας ειναι καλα η μαμα σας που εισεβαλε και σας εδωσε αιματηρα επιχειρηματα για να πολεματε τους αντιπαλους σας.δειξε μας τελος τους καταλογους των ακελικων που συνεχαρησαν το πραξικοπημα.κατι βιομηχανοι,βολευτες,ξενοδοχοι.κατι κατσουριδηες.

Μιχάλης είπε...

@ Αλαβρός Ταξίαρχος

Ακριβώς αυτή η αντίληψη που περιγράφεις φίλε είναι η πραγματική εικόνα μέσα στην Ε/κυπριακή κοινότητα.
Τολμώ να πω ότι είναι μια σχιζοφρενική κατάσταση.

Όσα γράφεις για την παιδεία απηχούν και τις δικές μου απόψεις φίλε.
Εκεί είναι το πρόβλημα των προβλημάτων.

Ωστόσο δεν είπα ότι πρέπει να αλλάξουμε τα μμε. Διότι τόσο οι καναλάρχες όσο και οι λειτουργεί, μέσα σ’ αυτό το σύστημα παιδείας έχουν μεγαλώσει.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Είσαι πραγματικά αξιοθρήνητος.
Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ μαζί σου διότι:
Α) Εκτοξεύεις κατηγορίες ανώνυμα, γνωρίζοντας ότι γράφεις ανοησίες και αστήριχτα πράγματα.
Β) Ποτέ το ΑΚΕΛ δεν αρνήθηκε τα ελληνικά σύμβολα και αυτό δεν είναι μυστικό.
Αλλά αυτό πόρρω απέχει από τον εθνικισμό.
Γ) Δώσε έστω και ένα στοιχείο για τα όσα αστοιχείωτα γράφεις.