Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ



Έληξε ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση, κρίσιμη για την ιστορία της Κύπρου.
Από αυτές τις εκλογές στάλθηκαν κάποια σημαντικά μηνύματα που το κάθε κόμμα και ο κάθε ένας πολίτης ξεχωριστά πρέπει να αξιολογήσουν.

ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Κατά γενική ομολογία το σημαντικότερο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες (όσοι ψήφισαν) είναι η καταρράκωση των απορριπτικών δυνάμεων αλλά και όλων σχεδόν όσων είχαν απορριπτικές θέσεις στο κυπριακό και βρίσκονταν σε κόμματα που υποστηρίζουν τη λύση του κυπριακού στη βάση της Δ.Δ.Ο.

Η ναυαρχίδα του απορριπτισμού και της κινδυνολογίας, το ΕΥΡΩΚΟ καταποντίστηκε στο 3,08% χάνοντας 1.9% της δύναμης του και μία έδρα στη Βουλή.

Η ΕΔΕΚ χάνοντας μικρό ποσοστό απέτυχε 0.03% παρέμεινε στάσιμη στα ποσοστά της αποτυγχάνοντας οικτρά όχι μόνο να εξαργυρώσει την αποχώρηση της από την κυβέρνηση αλλά και να τιμωρήσει το ΔΗΚΟ που παρέμεινε στην κυβέρνηση.
Η εκλογή Νικολαΐδη καθώς και η αποτυχία των Σιζόπουλου και Παπαδάκη που παρουσιάζονταν ως πιο «σκληροί» από το Ν. Νικολαΐδη στο κυπριακό στέλλει ένα διαφορετικό μήνυμα στην ηγεσία της ΕΔΕΚ.
Έτσι, ενώ το κόμμα ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να καταστεί μια ρυθμιστική δύναμη, στο τέλος κινδύνευσε να χάσει και ποσοστά.

Το ΔΗΚΟ, παρά τις συνεχείς και επίμονες προβλέψεις, κατάφερε να συγκρατηθεί στο 15.76% και να εξασφαλίζει και πάλι καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.
Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ηττήθηκαν οι εκφραστές του απορριπτισμού και της διάλυσης της συνεργασίας με την κυβέρνηση όπως οι Γ. Κολοκασίδης, Κ. Κενεβέζος, Χρ. Ερωτοκρίτου, Κ. Μαυρίδη.
Εξαίρεση αποτελούν οι Ν. Παπαδόπουλος και Ζ. Κουλίας.

Ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα τεκμηριώνουν ότι η πλειοψηφία των δυνάμεων και των προσώπων που εξέφραζαν ακραίο και φοβικό λόγο έμειναν εκτός Βουλής.

Όσον αφορά τον ΔΗΣΥ ισχύουν ανάλογα τα ίδια δεδομένα.
Οι εκφράζοντες αντι-ομοσπονδιακό και ακραίο λόγο όπως Α. Θεμιστοκλέους και Χρ. Κληρίδης έμειναν εκτός Βουλής.
Μεγάλη απώλεια είναι η μη επανεκλογή του Χρ. Πουργουρίδη, ενώ άξια παρατήρησης είναι η εκλογή του θεολόγου Α. Πιτσιλλίδη που κανένας δεν γνωρίζει το λόγο τον οποίο θα εκφράζει από εδώ και πέρα.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής εκφράζει κάποτε ένα ασταθή πολιτικό λόφο (κάποτε ακραίο και κάποτε μετριοπαθή) γι’ αυτό και δεν μπορεί κάποιος να προδιαγράψει την πορεία του.

Από την άλλη στο ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.
Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος.
Και αυτό δεν είναι καθόλου επιφανειακό αφού αυτός ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος δείχνει να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Δεν υπάρχει διγλωσσία όπως υπάρχει σε άλλα κόμματα ενώ κανένας δεν τάσσεται εναντίον της Δ.Δ.Ο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών ανέδειξαν την Κύπρο σε ακόμα μια παγκόσμια εξαίρεση.
Θυμίζουμε ότι η πρώτη παγκόσμια εξαίρεση ήταν η άνοδος του ΑΚΕΛ το 1991 τη στιγμή που όχι μόνο τα κράτη του σοσιαλιστικού στρατοπέδου κατέρρεαν αλλά καταποντίζονταν και τα κόμματα ανά το παγκόσμιο που είχαν την ίδια ή παρόμοια ιδεολογία με το ΑΚΕΛ.

Αυτή τη φορά το ΑΚΕΛ αποτέλεσε και πάλι την εξαίρεση.
Ενώ σε όλη την Ευρώπη τα κυβερνώντα κόμματα δοκιμάζονται και χάνουν σημαντικά ποσοστά λόγω της οικονομικής, στην Κύπρο το κυβερνητικό κόμμα σημειώνει αύξηση 1.36%.

Παρά τη σφοδρή πολεμική που δέχθηκε η κυβέρνηση τόσο από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων όσο και από τη μεγαλύτερη μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης και παρά την προσπάθεια μηδενισμού του έργου που επιτέλεσε, οι πολίτες με τη ψήφο τους έδωσαν τη στήριξη τους σε μεγάλο βαθμό.  

Η ΑΠΟΧΗ

Παρά ταύτα, εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα και την πολιτική ηγεσία είναι το μεγάλο ποσοστό αποχής.
Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, χρειάζεται δράση.
Και η δράση αυτή δεν μπορεί να αναπτυχθεί ούτε να έχει αποτελέσματα με τα κόμματα να θεωρούν ότι οι λόγοι της αποχής δεν αφορούν τα ίδια αλλά τους άλλους.

Πρέπει να τους προβληματίσει ο λόγος που εκφέρουν.
Πρέπει να τους προβληματίσουν οι τακτικές που χρησιμοποιούν.
Πρέπει να τους απασχολήσει γιατί δεν πείθουν το λαό ή γιατί ολοένα και περισσότεροι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική.

Ίσως η θεραπεία να είναι η συχνή και ειλικρινής επαφή με τους πολίτες αλλά και η σοβαρότητα που εκπέμπουν τα κόμματα.
Να μη θεωρούν ότι όσα λένε γίνονται πιστευτά.
Και κυρίως να μη νομίζουν ότι ο απλός πολίτης δεν έχει κρίση και ότι όσα του λένε τα πιστεύει, τη στιγμή που βλέπει τις πραγματικότητες.
Πρέπει με άλλα λόγια να κτυπηθεί το καρκίνωμα του λαϊκισμού που σε αυτές τις εκλογές πήρε πρωτόγνωρες διαστάσεις από πολλούς πολιτικούς και κόμματα.


91 σχόλια:

arxiepiskopos είπε...

Η Μεγάλη Κερύνεια έδωσε 36 βροντερά χαστούκια σ'αυτούς που ασελγούν στη νοημοσύνη του κυπριακού λαού! Βώβωσε τους Συλλούρηδες της απάτης,ρεζίλεψε την Αντιλογία,έκρυψε τους Ποντικούς στις τρύπες τους και ανέστειλε για μια βδομάδα την επόμενη αρχιεπισκοπική τσιόφτα!

Μιχάλης είπε...

Άκουγα κάποιους σήμερα στην Αντιλογία να λένε ότι ο λαός υπέγραψε το τέλος του ελληνισμού και της Κερύνειας.

Τολμούσαν κάποιοι να λένε ότι αυτοί που έχασαν παταγωδώς έχουν δίκαιο και οι άλλοι είναι λίγο πολύ μειοδότες!

Ανώνυμος είπε...

μας κοροιδευετε τουρκολαγνοι?το ενα τεταρτο σας εγραψε γιατι δεν σας εμπιστευετε.ειστε δευτερο κομμα ευτυχως.το δησυ σας παιρνει την προεδρια το 2013 και εσεις και το δηκο χαιρεστε.ο λαος θελει ψωμι παιδεια και ελευθερια.τιποτα απο αυτα δεν του δωσατε αλλα τα δωσατε στον εχθρο.

Μιχάλης είπε...

Και μετά ξύπνησες;

ιων σκεπτικός είπε...

Ως απλός πολίτης τούτου του τόπου θεωρώ άνευ σημασίας το ποιό κόμμα πήρε μερικές εκατοντάδες ψήφους περισσότερες ούτως ώστε να είναι πρώτο κόμμα. Σημασία έχουν δεκάδες άλλα πράγματα που έχουν σχέση με την πρόοδο του τόπου και την λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αυτοί που επιχαίρουν ότι ο ΔΗΣΥ είναι πρώτο κόμμα, λέγω ότι σηκώνει συζήτηση αφού περίμεναν να πάρουν άνετα 37% και πάνω.

πομπος είπε...

To οτι ο συναγερμος, το πιο γελοιο κομμα του τοπου, που δεν εχει σταθερες θεσεις σε κανενα ζητημα επιαε 6 χιλιαδες ψηφους παραπανω ανησυχει κανενα στο ΑΚΕΛ οξα θεωρουν το φυσιολογικο (οτι εν δεξιοι που εστραφηκαν πισω)?

kyriakos είπε...

@Ανώνυμος
το πρόβλημα είναι ότι οι κουμμουνιστές κάμνουν παραπάνω κοπελλούθκια τζαι δεν μπορείς να τους ιξιλείψεις..

Ανώνυμος είπε...

Χμμ, ναι Μιχάλη, το ΑΚΕΛ είναι όντως παγκόσμια εξαίρεση. Και για να τεκμηριώσω τη συμφωνία μου μαζί σου, αντιγράφω σχόλιο που έγραψα στο δικό μου ιστολόγιο, απαντώντας και σε εσένα:

«Δεισδαιμόνα και Μιχάλη,
Όπως επιγραμματικά δήλωσε και ο Οθέλλος, το ΑΚΕΛ δηλώνει κομμουνιστικό κόμμα.
Ε, δεν είναι!
Κομμουνιστικό είναι το ΚΚΕ της Παπαρήγα. Της ζήτησε ραντεβού ο Παπανδρέου για να δουν τις απαιτήσεις της Ευρώπης και δεν πάει. Προφανώς επειδή δε συμμετέχει σε καπιταλιστικά παιγνίδια. Μαγκιά της, η πλήρης ανευθυνότητα της – αλλά πάντως μένει σταθερή σε θέσεις.
Το ΑΚΕΛ συμμετέχει στο σύστημα, προσπαθεί να κρατά και τα ιδεολογικά προσχήματα και ξεκινά να παίζει ποδόσφαιρο με κανόνες του μπάσκετ. Ε, δεν γίνεται!
Αυτό αποτελεί πολιτική ανωμαλία. Αν θέλεις να διαχειριστείς σωστά τον καπιταλισμό, τότε υιοθετείς τους κανόνες του, και κάνεις παιγνίδι. Διαφορετικά Παπαρήγα!
Εννοείται φυσικά πως και η εθνοσοσιαλιστική ΕΔΕΚ αποτελεί ανωμαλία, και για αυτό ακριβώς τον λόγο το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να δει την ευκαιρία και να καλύψει το χώρο…
Ο ΔΗΣΥ, είτε συμφωνά κανείς μαζί του είτε όχι, δεν αποτελεί ανωμαλία. Είναι ένα κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, με προεκτάσεις μέχρι και την άκρα δεξιά, με πίστη και ατζέντα τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Τίποτα το παράξενο. Σε ένα «κανονικό» πολιτικό σύστημα, χρειάζεται να έχει το αντίβαρο του αριστερά του κέντρου. Ε, τώρα αυτός ο χώρος παραμένει ουσιαστικά κενός.»

Στροβολιώτης.

Ανώνυμος είπε...

malakismena kom-mounia ekatsete panw.

Σολιάτης είπε...

Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας επιβράβευσε την πολιτική ασυνέπεια την εμπλουτισμένη με εθνικιστικό παροξυσμό. Έτσι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας θα ζει με τα παραμύθια, θα εξακολουθεί να είναι βαθειά συντηρητικό και άντε να πάει ο τόπος μας μπροστά.
Δε νομίζω πως δόθηκαν έντονα μηνύματα σε όσους αντιστρατεύονται τη δ.δ.ο. αφού το ποσοστό το οποίο δενυπερψηφισε υποτίθεται αυτή την πολιτική πήγε στον συναγερμό που η πολιτική του συμπεριφορά δε δείχνει πως ακολουθεί με συνέπεια το στόχο της δ.δ.ο..

Ανώνυμος είπε...

soliati, edw tilliros!
me sigxizoume tis vouleftikes me to sxedio anan.

gamw tous nenekous!!!!

Σολιάτης είπε...

Στροβολιώτη αν δεν το κατάλαβες το ΚΚΕ αγωνίζετε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει να αντιμετωπίσει το ΑΚΕΛ, γί' αύτο και ανάλογη είναι και η δράση του. Το ΑΚΕΛ για την ώρα δεν έθεσε θέμα τον κοινωνικό-οικονομικό μετασχηματιμό της κοινωνίας μας, έτσι οι θέσεις του στις δεδομένες συνθήκες και το πρόγραμμα του καλείπτι και τον χόρο που λες.
Και επειδή στο προηγούμενο σχόλιο έγραψα μόνο τα αρνητικά, Βέβαια είναι νίκη για το ΑΚΕΛ σε τέτοιο πολιτικό σκηνικό σε περίοδο κρίσης να αυξήσει τα ποσοστά του και αυτό δεν είναι τυχαίο.

πομπος είπε...

Ο στροβολιωτης ειναι ακομη μια αποδειξη οτι οι συναγερμικοι εν βλημματα

Νίκος Αναστασιάδης είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΚΕΛ ΑΚΕΛ ΑΚΕΛ.

Νίκος Αναστασιάδης είπε...

Ανώνυμοι συναγερμικοί, ψάξτε το ονομά μου στην Εζεκεία Παπαϊοάννου. Στο 4ο όροφο.

Ανώνυμος είπε...

4400 ατομα ψήφισαν το ελαμ

αυτο φαινεται οτι δε σας ανησυχει

για μενα ειναι εκπληκτικα υψηλο το ποσοστο του ελαμ και φαινεται οτι ο ρατσισμος εθνικισμος ειναι καλα ριζωμενος στους Ελληνοκυπριους...

Δημήτρης Κουφοντίνας είπε...

Είχατε δει πώς είχα παραδoθεί;

http://www.youtube.com/watch?v=wwGTNp2toQs

Ανώνυμος είπε...

ΨΗΦΙΖΩ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΩ ΤΟ ΝΑΙ.
ΓΑΜΩ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ Ο ΜΙΧΑΣΛΗΣ.
ΚΟΡΟΙΔΑ !

Disdaimona είπε...

Στροβολιώτη μου συγνώμη,

αλλά νομίζω πως χρειάζεσαι να διαβάσεις λίγη παγκόσμια ιστορία.

υπάρχει και κάτι που λέγεται ιστορία,
αλλαγή, ρίξεις, πρόοδος, διαδοχή πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Τα τελευταία 8.000 χρόνια είναι διάσπαρτα από ιστορικά προτσές.

ο Φουκουγιάμα και το Τέλος της Ιστορίας δεν είναι ο αγαπημένος συγγραφέας ούτε καν των σοσιαλδημοκρατών!!

Και αποτελεί μεγάλο αναχρονισμό, θεωρίες τις οποίες έχει κράξει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να μας τις παρουσιάζετε ως το λίκνο του εκσυγκχρονισμού που ΕΜΕΙΣ δεν έχουμε.

Disdaimona είπε...

...όσο για τον κομμουνισμό, το ΚΚΕ, και την ανευθυνότητα της Παπαρήγα...άστο, γιατί εν το κατέχεις το σπορ.

και πάλι συγνώμη που μιλώ σε αυτόν τον τόνο.

αλλά το να γίνεται της μουρλής ανά το παγκόσμιο τζαι εμείς να παριστάννουμε πως τα ξέρουμεν ούλλα τα "διαχειριστικά" του αιώνιου καπιταλισμού - γιατί έτσι, η ιστορία σαν επροχώραν αποφάσισε να τα τακκώσει - σόρυ αλλά αυτό και αν είναι ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.

Μάριος Κέρογιαν είπε...

Καλωσόρισες Μίχαλη στο σπίτι σου. Αν θέλεις πάρε δικό μου γραφείο.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος 'Ω είπε...

ΖΗΤΩ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ! ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΠΕΡΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΟ .

Νίκος Αναστασιάδης είπε...

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ 2013.

Μιχάλης Μιχαήλ Junior είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=SRL6T874gBE

Ανώνυμος είπε...

ψαρεμα αρχισε. πραγματι υπαρχουν βλακες που πιστευουν εγραψε τουτα ο μιχαλης; :>

Σολιάτης είπε...

Στο blogger μπορεί να γράφει κανένας ό,τι θέλει με οποιοδήποτε όνομα. Για να ξεχωρίσετε, κοιτάξτε το όνομα του Μιχάλη. Πρέπει να είναι σε γαλάζιο χρώμα. Και έχει φωτογραφία του δίπλα στο όνομα. Τα σχόλια χωρίς φωτογραφίες μην δίνετε σημασία. Δεν γράφει ο Μιχάλης. Παιδάκια μωρολογούν.

Σολιάτης είπε...

Όταν ήρθε ο Μιχάλης, να διαγράψει αυτά. Μάλλον τώρα κοιμάται ή έχει δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Σολιάτη, ποιες είναι αυτές οι «πολύ διαφορετικές συνθήκες» που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ; Εγώ το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα την οικονομική κρίση.

Δεισδαιμόνα, δεν με ενοχλεί το ύφος. Οι γρίφοι με ενοχλούν. Τι εννοείς και εσύ με αυτό: «...όσο για τον κομμουνισμό, το ΚΚΕ, και την ανευθυνότητα της Παπαρήγα...άστο, γιατί εν το κατέχεις το σπορ.»
Το ΚΚΕ παίζει σε μια καπιταλιστική οικονομία. Είτε μένει έξω από το γήπεδο και λέει: φακκάτε! (που το κάμνει), είτε κοιτάζει πως λύνονται τα προβλήματα βάσει των κανόνων του παιγνιδιού.

Δεν υπάρχει τίποτα πολύπλοκο, ή δύσκολο για να καταλάβει κάποιος.

Α, η ιστορία; Ναι, λέει πως κάποιες ιδεολογίες απέτυχαν 100%, ενώ κάποιες άλλες επιδέχονται βελτιώσεις. Άλλη απορία; :)

Μιχάλης είπε...

Διέγραψα τα υβριστικά σχόλια που είχαν την υπογραφή μου.
Κάποιοι θρσύδειλοι που δεν έχουν την τόλμη να γράψουν το όνομα τους προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Αυτό και μόνο δείχνει τον πανικό αλλά και την πίκρα που τους έχουν δημιουργήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Anef_Oriwn είπε...

@ Strovoliotis,

Καρτερώ μέρα νύχτα για να δω πότε το αστικό καπιταλιστικό σύστημα [με τις ιδεολογίες του που ας πούμεν «επιδέχονται βελτιώσεις»!] θα λύσει τα παγκόσμια προβλήματα της φτώχειας, της πείνας, της ανισότητας, της δημοκρατίας!!!

Μιχάλης είπε...

@ ιων σκεπτικός

Μετά από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα ισχύει το «όλοι είναι νικητές»…

Μιχάλης είπε...

@ πομπος

Όλα τα αποτελέσματα θα αναλυθούν και θα βγουν συμπεράσματα.
Προσωπικά θα έλεγα ότι η πολυγλωσσία στον ΔΗΣΥ βοηθά να κρατά τα ποσοστά του και κάποτε να τα αυξάνει.

Βοηθά και το μήνυμα για συνένωση της Δεξιάς (που μέχρι τώρα αποτυγχάνει).

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Το ΕΛΑΜ πήρε και ψήφους διαμαρτυρίας ή για το «χάζι» από ορισμένους.
Βεβαίως είτε έτσι είτε αλλιώς στο αποτέλεσμα δεν μετρά η πρόθεση με την οποία ψήφισες.

Έχω την άποψη ότι πρέπει να μελετηθούν όλα αυτά τα φαινόμενα.

Μιχάλης είπε...

@ Στροβολιώτης

Ειλικρινά με στενοχωρούν κάποιες αναλύσεις σου διότι θεωρώ ότι δεν είναι του επιπέδου σου.
Δεν ξέρω τι σε πιάνει κάποτε και παρουσιάζεις κάποιες εμμονές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν είναι θέμα ταμπέλας αλλά ουσίας. Αν θυμάσαι επί χούντας η Ελλάδα ονομαζόταν Ελληνική Δημοκρατία!

Επί της ουσίας όμως:

Από την μια μας λες ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να αλλάξει και από την άλλη ότι το ΑΚΕΛ δηλώνει Κ.Κ. αλλά δεν είναι.
Τι ισχύει από τα δύο;

Το ΑΚΕΛ είναι ένα σύγχρονο κόμμα, όσο και αν δεν θέλετε να το δείτε με δημοκρατικότατες διαδικασίες. Και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα.

Όσοι βλέπουν τα πράγματα δογματικά (κι εσύ πολλές φορές τα βλέπεις δογματικά) θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα ξεπερασμένο, όπως ξεπερασμένες είναι και οι ιδέες του.
Ξέρω ότι πολλοί θα ήθελαν να έβλεπαν ένα ΑΚΕΛ σκληρό και άτεγκτο για να εξυπηρετούνται οι σκοποί τους. Αλλά όταν δεν διαπιστώνουν κάτι τέτοιο προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι έτσι είναι.

Ποιο αποτέλεσμα έχει η πολιτική της Παπαρήγα και ποιο του ΑΚΕΛ;
Θα ήθελες ένα ΑΚΕΛ που να αρνείται τα πάντα και να μην κάνει διάλογο με κανένα;

Το ΑΚΕΛ αγαπητέ μου αγωνίζεται μέσα στις συνθήκες που υπάρχουν στην Κύπρο. Και από τη στιγμή που έχει διακηρυγμένο στόχο ότι δεν ασχολείται με το θέμα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού ενόσω υπάρχει κυπριακό πρέπει να το λαμβάνεις υπόψη.

Ναι, διαχειρίζεται τον καπιταλισμό. Πες μου ειλικρινά τι θα ήθελες να έκανε το ΑΚΕΛ τώρα που είναι εξουσία;
Να προκαλέσει ανωμαλία; Τότε θα ήταν που θα έλεγες ότι αποτελεί ανωμαλία.

Τι αποτελεί ανωμαλία, να μείνεις έξω από το γήπεδο ή να παίζει μέσα στο γήπεδο;

Μιλάς για χρεοκοπημένες ιδεολογίες και για ιδεολογίες που επιδέχονται βελτιώσεων.
Ξεχνάς μερικά βασικά πράγματα: Όταν ξέσπασε η κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα, οι οικονομολόγοι κατέφυγαν στον Μαρξ για να βρουν λύσεις. Γιατί άραγε;

Ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός ήταν μονοκόμματος και εφαρμόστηκε παντού με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό και δεν δέχτηκε αλλαγές.
Καμία ιδεολογία δεν είναι αρνητική σε αλλαγές, διότι αυτό επιβάλλεται εκ των πραγμάτων.
Και το ΑΚΕΛ το 1991 έχει εκδώσει ολόκληρη μπροσούρα με τη δική του αντίληψη για το σοσιαλισμό. Την είδες ποτέ σου;

Και με βάση τις δικές σου απόψεις, γιατί να μην αποτελεί ανωμαλία ο ΔΗΣΥ που όπως λες είναι ένα κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, με προεκτάσεις μέχρι και την άκρα δεξιά, με πίστη και ατζέντα τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος;

Πώς συμβιβάζεται η άποψη της κεντροδεξιάς με τις απόψεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην οικονομία;
Πώς συμβιβάζεται και πόσο μη ανωμαλία είναι όταν έχει κάτω από τη σκέπη του ομοσπονδιακούς και αντι-ομοσπονδιακούς;
Πόσο σοβαρό είναι όταν μέσα στα ψηφοδέλτια του έχει ανθρώπους που λένε ακριβώς αντίθετα πράγματα;
Εξήγησε μου πώς μπορούν να συζευχθούν Χρ. Στυλιανίδης, Χρ. Κληρίδης, Σ. Σαμψών.
Είναι αυτό μη ανωμαλία, είναι εκσυγχρονισμός ή μια μεγάλη προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών, ότι τάχα καλύπτει όλες τις τάσεις;

Και ποια είναι η τελική και πραγματική του άποψη για τα μεγάλα ζητήματα;

Επομένως αγαπητέ μου φίλε, κρίνε τα πράγματα πιο νηφάλια και όχι με βάση το τι νομίζεις.

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελέσματα των εκλογών δίνουν τη δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας ακελ δηκο η οποία πρέπει να συνεχιστεί για να μην ξεπουληθεί η Κύπρος.

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη χαίρομαι για το ήθος σου.
Τελικά είσαι δυνατό μυαλό.

Θα ήθελα να σε γνωρίσω και από κοντά κάποτε. Θα επικοινωνήσω μαζί σου.

Disdaimona είπε...

Στροβολιώτη,

έχεις εξιδανικεύσει τον καπιταλισμό με αποτέλεσμα να μην μπορείς - κατά τη άποψη μου - να δεις τις πραγματικές του παραμέτρους.

Θεωρείς πως το καπιταλιστικο σύστημα σηκώνει βελτιώσεις. Εγώ θεωρώ πως το καπιταλιστικό σύστημα σηκώνει αλλαγή.

Την ακράδαντη βεβαιότητα σου πως σηκώνει βελτιώσεις που ακριβώς την στηρίζεις;

Κατά τη γνώμη μου τη στηρίζεις στο γεγονός, πως πολλές φορές στην ιστορία του "άλλαξε" προς το καλύτερο. Συμφωνώ. Γιατί άλλαξε; Για δύο λόγους:

1. γιατί κάποια κορόιδα με "αποτυχημένες" 100% ιδεολογίες έχυσαν τόνους αίματος μέσα στους δρόμους, στις φυλακές και στις εξορίες,- όταν κάποιοι άλλοι ελεγαν πως "ο καπιταλισμός είναι αιώνιος"- για να τον ανατρέψουν.
Αλλαξε λοιπόν, για να αποφύγει την αναρτοπή του. Εδωσε λίγα για να μη χάσει τα πολλά.

2. έκανε παραχωρήσεις γιατί είχε περιθώρια να κάνει παραχωρήσεις. όλες οι παραχωρήσεις που έγιναν από το κεφάλαιο προς τον λαό και τους εργαζόμενους έγιναν σε περιόδους μεγάλης ευρωστίας του κεφαλαίου.

Σήμερα Στροβολιώτη το κεφάλαιο δεν διαθέτει ευρωστία. Αν διέθετε, δεν θα γινόταν της κακομοίρας σε τόσες χώρες - και πάλι με νεκρούς. Θα τα βρίσκαν στο τραπέζι, αφού πια ζούμε και στην εποχή που οι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύονται και πολλά λύνονται δια του διαλόγου.

Το μεγάλο ζήτημα της εποχής, είναι ποιές μεθόδους θα επεξεργαστεί το κεφάλαιο τώρα που δεν μπορεί πια να κάνει "βελτιώσεις" και που οι οικονομίες - ακόμα και της υπερδύναμης ΗΠΑ - είναι υπερχρεωμένες στο ΔΝΤ.

Η ιστορία δείχνει πως η δυσχέρια του κεφαλαίου να παράγει κεφάλαιο, οδήγησε ΟΛΕΣ τις φορές σε αυξηση των ακραίων εθνικιστικών, φασιστικών αντιλήψεων και επικράτηση του φασισμού. Ο Χίτλερ είχε τη πλειοψηφία του κόΑνσμου μαζί του. αυτός ήταν ο τρόπος "διάσωσης" του κεφαλαίου.

Η Παπαρήγα δεν πάει στο τραπέζι Στροβολιώτη γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τραπέζι. Όσο υπήρχε μόνο το ΚΚΕ καθόταν και έτρωγε τα μούτρα του για τους εργαζόμενους.

Αυτό που συζητήται στα τραπέζια είναι η αφαίμαξη των εργαζομένων - εργατών, μικρομεσαίων ιδιωτών και δημοσίων υπαλλ. - μέσω της κατάργησης ΌΛΩΝ των εργατικών δικαιωμάτων.

Το δεύτερο που συζητήται είναι η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στο ΔΝΤ -αυτά τα συζητάνε οι εκσυγχρονιστές δεξιοί και φιλελευθεροι,υπέυθυνοι! Οι παλαιολιθικοί ανευθυνοι κομμουνιστές δεν τα συζητάνε!

εγώ δεν θα σου πω πως ο καπιταλισμός απέτυχε 100%. Ο καπιταλισμος μας έδωσε τη δημοκρατία την οποία χρειαζόμαστε ως βάση για να διεκδικήσουμε ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, τερματισμό των πολέμων, ευημερία για όλους και τη ΑΡΧΗ της Ιστορίας που αξίζει στον ΚΑΘΕ άνθρωπο.

Τέλος, καμνεις όπως του εθνικιστές που μιλούν για τη λύση, άμα μιλάς για τον κομμουνισμό. Είσαι πίσω που την κουρτίνα τζαι θωρείς σκιές.

Anef_Oriwn είπε...

Παραθέτω κι εδώ [με μικρές συντακτικές διορθώσεις] σχόλιο που παράθεσα και στο Blog του Strovolioti, όπου ο αγαπητός Blogοδεσπότης ονομάζει την παρουσία του ΑΚΕΛ στα πολιτικά δρώμενα και τον τρόπο που λειτουργεί ως «ανωμαλία».

*********************************
Strovoliotis,

Αυτό που ΕΣΥ ονομάζεις «ανωμαλία» στο ΑΚΕΛ και το επικρίνεις είν’ αυτό που στην ουσία καθορίζει τον αριστερό το χαρακτήρα του Κόμματος και το διατηρεί στην Αριστερά. Είναι την αντιπαράθεση του Κόμματος [έστω και σε θεωρητικό επίπεδο – αλλά πολλές φορές και σε πρακτικό] με το αστικό καπιταλιστικό σύστημα και την προσπάθεια του όπως οι επιπτώσεις από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση να μην επιμεριστούν αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους που θεωρείς ως «ανωμαλία»; Όμως αυτή η συνέπεια [κι όχι «ανωμαλία»] του ΑΚΕΛ [απέναντι στους εργαζόμενους] αποτελεί κι έναν από τους βασικούς λόγους που το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να τυγχάνει τόσης μεγάλης εκτίμησης από το εκλογικό σώμα της Κύπρου. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό φίλε Strovoliotis κάποιος που εμφορείται από νεοφιλελεύθερες απόψεις και στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα να θεωρεί το ΑΚΕΛ ως «ανωμαλία». Στην ουσία είναι «ανωμαλία» για το καπιταλιστικό σύστημα. Στην προκειμένη περίπτωση εν ο γιαλός που εν στραβός. Αστικά κόμματα έχουμε αρκετά. Δεν θα μετατρέψουμε και το ΑΚΕΛ σε ακόμα ένα τέτοιο!
Και ειλικρινά διερωτούμαι γιατί η φιλολογία ΣΟΥ περί «ανωμαλίας» ΔΕΝ πιάνει και τον “Συναγερμό”! Λόγου χάριν πόσο ομαλό ή ανώμαλο [με την επίσημη πολιτική του “Συναγερμού” στο κυπριακό αλλά και σ’ άλλα θέματα] ήταν το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στην Αμμοχώστου [κι όχι μόνο]; Ενδιαφέρον είναι να μελετήσει κάποιος σε ποιους έβαζαν σταυρούς προτίμηση οι “συναγερμικοί” της Ελεύθερης Περιοχής Αμμόχωστου. Ας πούμεν πως γίνεται κάποιος να ψηφίζει τον Λευτέρη Χριστοφόρου [«τούτου» ο λόγος του ΔΕΝ είναι «ανώμαλος»;] ή τον Γιώργο Γεωργίου και παράλληλα να ψηφίζει και τον Σαμψών;

Θέκλα Πετρίδου είπε...

Μιχάλη μου! Θέκλα θέλει σε! Πότε έρχεσαι;

Ούτοπος είπε...

Κουμμμουννισμοοςςς θα επικρατει στην κυπρο. κουμμμουνισμοςςς.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι,

Πρώτα πρώτα χαλαρά! Ετελειώσαν οι εκλογές!

@ανεφ,

Πιθανόν να περιμένουμε πολύ μέχρι να λύσει ο καπιταλισμός όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι όμως το μόνο σύστημα που δύναται να προσπαθήσει.

@Μιχάλη,

Νομίζω το έκανα σαφές πολλές φορές: χίλιες φορές το ΑΚΕΛ παρά το ΚΚΕ! Το ΑΚΕΛ παίζει εντός του συστήματος και φυσικά καλά κάνει, αλλά με ανεπαρκή προσόντα.

Δεν βλέπω τίποτα δογματικά, δεν είμαι ερωτευμένος ούτε με ιδεολογίες ούτε με κόμματα: αν δουλεύει είναι καλό! Και είναι φανερό στα δικά μου μάτια και τη δική μου κρίση, πως η οικονομική πολιτική του ΑΚΕΛ οδηγεί σε χρεοκοπία. Και αυτό γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν βασικές οδηγίες χρήσης του συστήματος.

Μιχάλη μου ας τον μύθο για την προσφυγή οικονομολόγων στον Μαρξ (που είναι απαραίτητος για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών της αγοράς). Η πικρή αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ορατή και πρακτική εναλλακτική επιλογή. Και αυτό σημαίνει αυτό που λέω πολλές φορές: δεν μπορείς να παίζεις μάππαν με τους κανόνες του μπάσκετ!

Για τον ΔΗΣΥ απάντηση ξανά: και εκείνος και όλα τα ανάλογα κόμματα αλλού, έχουν όντως τάσεις που φθάνουν μέχρι την άκρα δεξιά. Δεν αμφισβητούν το οικονομικό – κοινωνικό σύστημα όμως. Αυτό εννοώ όταν το λέω πως το ΑΚΕΛ αποτελεί ανωμαλία: διαχειρίζεται ένα σύστημα στο οποίο δεν πιστεύει!

@Δεισδαιμόνα,

Θα είμαι σύντομος.

Επαναλαμβάνω, δεν εξιδανικεύω τίποτα!

Τίποτα!

Ούτε όμως θεωρώ πως η «κανονική» κατάσταση του κόσμου είναι μια τέλεια δίκαιη και ευτυχισμένη κοινωνία. Συνεπώς οι προσδοκίες μου είναι περιορισμένες από το *όποιο* σύστημα.

Για τα λοιπά που λες, θα ρωτήσω πάλι κάτι απλό, ή ακόμα και απλοϊκό: ποιο άλλο σύστημα θα τα κατάφερνε καλύτερα;


Στροβολιώτης.

Hugo Chávez είπε...

Camarada, no me enojo; te amamos! :)

¡Viva la revolución!

Χαμάλης είπε...

Οι διαφορετικοί ρόλοι ΚΚΕ και ΑΚΕΛ.

Το ΚΚΕ, μετά την τριακανταετή γενοκτονία του από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο ως το '74 (πρόκειται για την τελευταία γενοκτονία Ελληνικού πληθυσμού), επιβίωσε ως μια μικρή μόνον πολιτική δύναμη που δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει αποφασιστικά την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Έτσι περιορίζεται στην προσπάθεια να διαφυλάξει την μνήμη, την ιστορία του, την ιδεολογία του και την κοσμοθεωρία του. Προσπαθεί επίσης να αφυπνήσει τον λαό για την εκμετάλλευση και την καταπίεση που υπόκειται από το κεφάλαιο. Γι' αυτό απέχει από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Άν δεν μπορείς να επηρεάσεις τις αποφάσεις γιατί να συμμετέχεις; Για να επωμίζεσαι μέρος της ευθύνης;

Το ΑΚΕΛ όμως είναι μεγάλη πολιτική δύναμη στην Κύπρο. Μπορεί να διαμορφώνει τις αποφάσεις και αυτό ακριβώς κάνει. Και συμμετέχει και επωμίζεται και τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ούτε το ΑΚΕΛ ούτε το ΚΚΕ θέλουν την κοινωνικοοικονομική αλλάγή στη χώρα τους αυτή τη στιγμή. Και δεν θα το έκαναν έστω και αν είχαν το 100% του λαού σύμφωνο. Διότι αυτή η αλλαγή θα έστρεφε εναντίον της χώρας τους και του λαού τους το πανίσχυρο και αμείλικτο διεθνές κεφάλαιο με καταστρεπτικές συνέπειες. Γι' αυτό είναι υποχρεωμένα απλά να περιμένουν μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες παγκόσμια.

Εκείνοι που μιξοκλαίνε και υποδεικνύουν στο ΑΚΕΛ, "μα δεν είστε καλοί αριστεροι γιατί αν ήσασταν καλοί αριστεροί θα κάνατε κι' αυτό και κείνο και το άλλο", αυτό ακριβώς επιδιώκουν υποσυνείδητα. Δεν έχουν άλλο τρόπο να τα βάλουν με το ΑΚΕΛ και προτιμούν να έρθει η καταστροφή του απ' έξω. Ατύχησαν!

Χαμάλης είπε...

"Δεν βλέπω τίποτα δογματικά, δεν είμαι ερωτευμένος ούτε με ιδεολογίες ούτε με κόμματα: αν δουλεύει είναι καλό! Και είναι φανερό στα δικά μου μάτια και τη δική μου κρίση, πως η οικονομική πολιτική του ΑΚΕΛ οδηγεί σε χρεοκοπία."

Πότε εν να έρτει τούτη η χρεωκοπία που λαλείς ρε έξυπνε; Εδώ σε θέλω κάβουρα! Αφού εν φανερόν στα μμάθκια σου ότι εν να έρτει χρεωκοπία, φανέρως μας τζι' εμάς με κάποιαν ακρίβειαν πότε εν να έρτει τούτη η χρεωκοπία να δούμεν αν καταλάβεις καλά. Έξυπνε!

Να δείτε που ο Στροβολιώτης εν να μας πει για τα μελλούμενα τωρά. Ήβραμεν προφήτην ποτζιεί που έν το περιμέναμεν!
Παΐσιε ε ε ε . . . . παραιτήσου!

Disdaimona είπε...

Χαμάλη,

ο Μαρξ δεν είπε πουθενά πως η ανατροπή του καπιταλισμού πρέπει να γίνει ταυτοχρόνως ανα το παγκόσμιο, οποτε καθίστε να περιμένουμε το τάιμινγκ.

Καταρχήν είναι εντελώς ανομοιότυπες οι συνθήκες στη κάθε χώρα. Τετοια στιγμή κατάλληλη για όλους παγκοσμίως δεν θα υπάρξει.
Δεν μπορούμε να κρυβόμασε κάτω από το σλόγκαν των κατάλληλων συνθηκών.

Αυτό που ισχύει και είπε ο Μαρξ, είναι πως όντως υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που σηματοδοτούν την κατάρρευση του καπιταλισμού από τα μέσα, δηλαδή το ίδιο το σύστημα φτάνει στο σημείο της σήψης του και εκεί ειναι ο ρόλος των κομμουνιστικών κομμάτων να κάνουν την ανατροπή.

Αυτό που επίσης είπε ο Λενιν, ειναι πως δεν νοείται επαναστατική ανατροπή χωρίς τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του κόσμου. Προκειται για λαϊκή επανάσταση. Πολλές φορές ο όρος δικτατορία του προλεταριάτου μας συγχίζει. Θεωρούμαι πως πρόκειται για επιβολή μιας τάξης ή μιας ιδεολογίας πάνω σε όλες τις υπόλοιπες.

Αυτό ειναι λάθος. Όταν ο Λενιν πέτυχε την επανάσταση, το περιβάλλον πέραν των κομμουνιστών ήταν σαφέστατα σοσιαλδημοκρατικό και ενάντια στο τσάρο στη πλειοψηφία του.

Δυστυχώς ο Στάλιν εκμεταλλευόμενος τον σύντομο θάνατο του Λενιν μετέτρεψε το όλο εγχείρημα σε μια πολιτική διχτατορία η οποία δυσφημίζει εκτοτε τον κομμουνισμό.
Αδίκως για τον κομμουνισμό αλλά δικαίως για το σύστημα που επεβλήθει.

Είναι δική μας υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας απέναντι στη δημοκρατία ως προυπόθεση για τον κομμουνισμό.
Ο κόσμος δεν γνωρίζει και δυστυχώς η προπαγάνδα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον σταλινισμο εναντίον του μαρξισμού.

Είναι υποχρέωση μας να το ξεκαθαρίσουμε και για τους εαυτούς μας εφόσον λεγόμαστε κομμουνιστές.

Να δούμε τον κομμουνισμό στις πραγματικές του διαστάσεις και δυνατότητες και να μεν λέμε μυθολογίες για τον κομμουνισμό ότι θα ρθεί μια μέρα για όλους μας σαν την δευτερη παρουσία ένα πράμα.

Disdaimona είπε...

Φίλε Στροβολιώτη,

η εικόνα που έχεις για τον καπιταλισμο είναι εντελως αποσπασματική. Ο κόσμος δεν είναι μόνο η δυτική Ευρώπη.

Ζήσαμε όλοι μια χαρά πολλά χρόνια και δεξιοί και αριστεροί με το παραμυθάκι, πως απλά τα υπόλοιπα 2/3 του κόσμου δεν εφανήκαν τόσο τυχεροί όσο εμείς οι ευνοούμενοι του συστήματος.

δυστυχώς ούτε εμείς πλεον είμαστε ευνοούμενοι.

δεν γνωρίζω αν ο καπιταλισμος είχε τη δυνατότητα σε κάποια στιγμή πριν το ΄80 να βάλει τροχοπεδι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αναχαιτίσει τις φούσκες και την τελική κατάρρευση.

Τώρα είναι πλεον αργά.

Ο μαρξισμος προέβλεψε το τέλος του καπιταλισμού εξαιτίας ακριβώς της ανεξέλεγκτης και ανευ όρων παραγωγής υπερκέρδους των λίγων, δηλαδή των εντελώς ελάχιστων κάπου 2% του πληθυσμού της γης εις βάρος του υπολοίπου 98%.

Μια καλή αρχή για να μιλούμε θα ήταν να αποφασίσεις πως ο μαρξισμος/κομμουνισμός εννεν μια ιδεολογία. Εν μια ρεαλιστικότατη αποτίμηση του οικονομικού μοντέλου και των δυνατοτητων δικαιότερης κατανομής πλούτου.

Έχεις μιαν αντίληψη πως οι κομμουνιστές εν απλά ουτοπικοί ιδεολόγοι
τζαι τούτο σε εμποδίζει από το να βρεις μπορεί τζαι για τον εαυτό σου χρήσιμες και σωτήριες λύσεις έστω τζαι αν δεν τον ασπάζεσαι.

Φυσικά υπάρχει καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε τη ζωή μας τζαι θεωρώ οικονομική θρησκοληψία την αποψη ότι ο καπιταλισμος είναι πανακεια.

κανένα σύστημα δεν είναι πανάκεια. η ιστορία πάντα θα εξελίσσεται.
δεν μας κάμνει το χατήρι να μας αφήσει στις ψευδαισθήσεις μας.

αν σε ενδιαφέρει εσένα έστω ενας πιο καλός κόσμος, πρέπει να αποδεχτείς πως υπάρχει η δυνατότητα του και να ψάξεις με ανοιχτότητα μυαλού τα αντικειμένικα δεδομένα.

σέβομαι την καχυποψία σου απέναντι στον κομμουνισμό για του λογους που είπα στο Χαμάλη.

Disdaimona είπε...

Φυσικά, περιμένω κι εγώ από σένα Στροβολιώτη να μας πεις πως ακριβώς δουλεύει καλά ο καπιταλισμός.

και ελπίζω η απόδειξη να μην εξαρτάται από τα προσωπικά σου περιουσιακά στοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

αναζητείται ψυχίατρος για να θεραπεύσει σχιζοφρενές αυτού του μπλόγκ. το κάνατε σούππα. βάζετε ό,τι κατεβαίνει.

Anef_Oriwn είπε...

Χαμάλη,

Αν δεν κάμνω λάθος [κι απ’ όσα αντιλαμβάνομαι διαβάζοντας κάποτε τίτλους τυ “Ριζοσπάστη”] το ΚΚΕ σήμερα μιλά για «αποσταθεροποίηση και ανατροπή του αστικού πολιτικού συστήματος» στην Ελλάδα. Επειδή όμως ΔΕΝ έχω εμβαθύνει στο θέμα δεν αντιλήφτηκα [αν και προσπάθησα λίγο] τι ακριβώς εννοεί ή τι εισηγείται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ανώνυμος είπε...

Χαμάλη, αφού οι συνθήκες δεν είναι καλές για την μεγάλη αλλαγή, το ΚΚΕ (και δευτερευόντως όπως λες, το ΑΚΕΛ), πως βγάζει το ψωμί του; Γιατί είναι πολύ ωραίο να λες πως έχω ιδέες, έχω ένα πιο όμορφο κόσμο στο μυαλό μου, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να σας τον φέρω, οπότε τι κάνουμε μέχρι τότε; Καθόμαστε κερκίδα και βρίζουμε τους παίκτες στο γήπεδο;


Εγώ δεν ξέρω αν είσαι έξυπνος, αλλά αν νομίζεις πως μιλάς με βλάκα, τότε ειλικρινά διερωτώμαι γιατί κάνεις τον κόπο;

Πάντως έμαθα πέντε οικονομικά στο σχολείο, νομίζω αντιλαμβάνομαι πως δουλεύει το διεθνές οικονομικό σύστημα, και σου λέω με σχετική σιγουριά πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες η Κύπρος θα βρεθεί σε οικονομικά αδιέξοδα, που ίσως να την οδηγήσουν στην ανάγκη να ζητήσει στήριξη από την ΕΕ.

Και ειλικρινά, αν βγω ψεύτης, δεν θα στενοχωρηθώ καθόλου, γιατί δεν είναι καθόλου αστείο!

Δεισδαιμόνα μου, πότε ανέφερα όλα αυτά που λέγεις για τα 2/3 του άλλου κόσμου;

Το τι λέει ο κομμουνισμός ή όχι δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει αν *δουλεύει*.

Για τον καπιταλισμό επαναλαμβάνω: δεν είναι ιδανικό σύστημα! Κάπου δουλεύει καλύτερα από άλλου, σε κάποιες εποχές καλύτερα από άλλες. Αλλά ξέρεις το βασικό ερώτημα είναι το εξής: γιατί να θεωρούμε πως υπάρχει ένα τέλειο σύστημα; Εγώ θεωρώ πως αυτό είναι ουτοπία, άρα περιορίζομαι να κρίνω τις διαθέσιμες (η) πρακτικές επιλογές.

Στροβολιώτης.

Ανώνυμος είπε...

Το ΑΚΕΛ ήρθε στην εξουσία με μυστική έγκριση των Αγγλοαμερικανών. Τότε σχέδιο ήταν να έρθουν στην εξουσία σε δύο πλευρές τα δυο αριστερά κόμματα. Στα κατεχόμενα έληξε ΡΤΚ του Ταλάτ και εδώ το 2013 θα λήξει το ΑΚΕΛ. Ήρθαν με μία διεθνή επιχείρηση και θα φύγουν μαζί.

Χαμάλης είπε...

Στροβολιώτη,
άσε τις αοριστολογίες σε παρακαλώ.

"Και είναι φανερό στα δικά μου μάτια και τη δική μου κρίση, πως η οικονομική πολιτική του ΑΚΕΛ οδηγεί σε χρεοκοπία."
Αυτά είπες.

" Αφού εν φανερόν στα μμάθκια σου ότι εν να έρτει χρεωκοπία, φανέρως μας τζι' εμάς με κάποιαν ακρίβειαν πότε εν να έρτει τούτη η χρεωκοπία να δούμεν αν καταλάβεις καλά."

Αυτά σε ρώτησα και άσε τα "ίσως" κλπ.

Παραδέχομαι ότι γίνομαι αγενής. Αλλά δεν ανέχομαι τις απαράδεκτες "κουτσουλιές" μέσα στα λεγόμενα κάποιου, που επιχειρηματολογεί κοσμίως ενίοτε, αλλά στα ξαφνικά σου τη ρίχνει από τα πλάγια. Αυτό είναι πιό μεγάλη αγένεια από τη δική μου.

Dis και Άνεφ,
Μας σημαδεύει ο μεγάλος αδελφός! Δεν μπορούμε να αρπάξουμε και μείς το λαστιχούιν μας. Είναι αδίστακτος και δεν θα μας δώσει καμιά ευκαιρία. Θα πυροβολήσει. Πρέπει να περιμένουμε να βρεθεί άλλος που να τον απασχολήσει ή να μας προστατεύσει. Είναι τακτική αυτοσυντήρησης. Ποιός θέλει την αυτοκτονία;
Αυτό εννοούσα.

Ανώνυμος είπε...

Τους επώμενους μήνες θα δούμε όλοι μαζί πώς τα υπόλοιπα κόμματα θα αφήσουν το ΑΚΕΛ μόνο του λόγω της πολιτικής που ακολουθεί στο εθνικό ζήτημα.

Ελλην είπε...

http://filopatria.wordpress.com/128/%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%BA%CF%85-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/

Χαμάλης είπε...

Dis
"Αυτό που ισχύει και είπε ο Μαρξ, είναι πως όντως υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που σηματοδοτούν την κατάρρευση του καπιταλισμού από τα μέσα, δηλαδή το ίδιο το σύστημα φτάνει στο σημείο της σήψης του και εκεί ειναι ο ρόλος των κομμουνιστικών κομμάτων να κάνουν την ανατροπή."

Αυτά ίσχυαν την εποχή του Μάρξ, που ο κόσμος ήταν πολύ μεγαλύτερος. Δεν μπορούσε ο καταρρέων αδελφός να αρπάξει ότι ήθελε κι' απ' από όπου ήθελε για να διασωθεί. Όμως εμίτσιανεν ο κόσμος. Σήμερα ισχύει πάλι ο Μάρξ, αλλά η κατάσταση είναι πολύ δυσκολώτερη. Μόλις δει τα δκιόστενα ο "αδελφός", ανακαλύπτει χημικά όπλα δίπλα στο ΙΡΑΚ τζι' αρπάσσει του τα πετρέλαια. Στήνει επανάσταση δίπλα στη Λιβύη τζι' αρπάσσει της τα πετρέλαια. Τζιαί πόσα πόσα άλλα. Με λλία λόγια αν δει κίνδυνον κατάρρευσης του ο "αδελφός", όι μόνον δεν βρίσκουν την όποιαν ευκαιρίαν τα κομμουνιστικά κόμματα να κάμουν παιχνίδιν, αλλά κινδυνεύουν τζιαί τα κεκτημένα των εργαζομένων στο κράτος τους, αλλά τζιαί το ίδιον το κράτος τους.
Διότι όταν το θηρίον "ο αδελφός" πληγωθεί, εν πιο επικίνδυνον τζιαί καταστροφικόν.
Φυσικά υπάρχει το κρίσιμον σημείον "τραυματισμού" του θηρίου που το καθιστά ανήμπορον. Υπάρχει η σίουρη τζιαί αναπόφευκτη πορεία, τα θηρία "αδελφοί" να φαηθούν μεταξύ τους. Νομοτέλεια!
Εν σε τούτα που προσβλέπουμεν.

Άνεφ, δεν μπορώ να σχολιάσω τα του Ριζοσπάστη, sorry.

Ανώνυμος είπε...

disdaimouna Είσαι μάνα πάνω στην ιδεολογία του περασμένου αιώνα.
Ξύπνα ! εν έτη 2011 ο αϊ Βασίλης δεν υπάρχει!

the Idiot Mouflon είπε...

@Μιχαήλ

Είπαμε για δικαιώματα των ΛΟΑΤ... κάποιος εσυνάφερε τα τραβέλια.... εεεε.... επήραν θάρρος τζιαι τα τρόλλια τωρά!

http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet)

Anef_Oriwn είπε...

Χαμάλη,

Πολύ παραβολικά μιλάς κι ώρες ώρες και ΔΕΝ πιάνω!

Χαμάλης είπε...

Sorry Άνεφ,
Κάμε copy paste δαμέ ότι θέλεις, να σου το εξηγήσω όπως ο άγγελος στον Ιωάννην της αποκάλυψης.

Σολιάτης είπε...

the Idiot Mouflon δηλαδή εσύ έγραψες όλες αυτές τις μαλακίες;

ΣΟΛΙΑΤΗΣ είπε...

Κάποιος ανόητος π.χ. 5/24/2011 1:47 πμ Χρησιμοποίησε σε 2 περιπτώσεις το όνομα Σολιάτης για να πετύχει τι δεν ξέρω, πάντως νομίζω είναι αντιληπτό πως δεν είμαι εγώ.
Στροβολιώτη, αν και σου απάντησαν οι φίλοι Μιχάλης, aneforiwn, Χαμάλης και δισδαιμώνα, (να πω πως χαίρομαι τη συζήτηση ιδιαίτερα επειδή οι φίλοι θέτουν ιδεολογικά ζητήματα), λοιπόν θεωρείς πως δεν υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες στην Κύπρο από την Ελλάδα, Μόνο και μόνο η κατοχή ενός μεγάλου μέρους της Κύπρου δεν σου λέει τίποτε; Εμείς έχουμε πρώτα και κύρια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και όχι διαμάχη για το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα. Το ΚΚΕ δεν κάθεται και παρακολουθεί, δεν μένει εκτός επειδή δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά αγωνίζεται με τον τρόπο του ν’ αλλάξει την πορεία της χώρας και να την βγάλει από τα αδιέξοδα και την υποτέλεια που την οδήγησαν οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές (ποια η διαφορά αλήθεια;) κυβερνήσεις. Το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο να συνταχθεί μαζί του για πλήρη ρήξη με το σύστημα. Σε μια έκδοση του Ριζοσπάστη φίλε aneforiwn νομίζω ήταν ομιλία της σ. Παπαρήγα αναλυόταν πολύκαλά τι επιδιώκει το ΚΚΕ και πως θα το πετύχει, παραδεχόμενο βέβαια πως δεν υπάρχουν οι υποκειμενικές συνθήκες αλλά θα αγωνιστεί να το πετύχει διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Εγώ τείνω να συμφωνήσω με τον φίλο Χαμάλη, στις απόψεις που εκφράζει.
Στροβολιώτη, κάποτε η δεξιά κατηγορούσε το ΑΚΕΛ πως απόφευγε να κυβερνήσει για να μην αναλάβει εύθηνες(για να το μειώσει στα μάτια του κόσμου). Τώρα που ανάλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου στην πιο δύσκολη περίοδο μας λέτε πως δεν χειρίζεται καλά τον καπιταλισμό. Μήπως τον χειρίζονται καλά οι ομοϊδεάτες σου σε άλλες χώρες που μείωσαν ωφελήματα των εργαζομένων κατάργησαν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και τελικά είναι σε δυσχερέστερη θέση από την Κύπρο; Αν θεωρείς πως ο καπιταλισμός δεν είναι καλό σύστημα αγωνίζεσαι να το αλλάξεις και όχι να τον συντηρήσεις. Γιατί ο καπιταλισμός αναπόφευκτα οδηγεί αργά η γρήγορα στον φασισμό. Και τι άλλο από φασισμός είναι η επέμβαση στο Ιράκ, Αφγανιστάν, με άλλο πρόσωπο βέβαια. Τα πράγματα έχουν μια νομοτέλεια και δεν πρέπει να τα βλέπεις αποσπασματικά.

Σολιάτης είπε...

ούτε και εδώ 5/24/2011 11:21 μμ
είμαι εγώ. Και επειδή δενθα κάτσω να ασχολούμαι με τον κάθε μαλάκα που θέλει να ποσκολιέται και αποπροσανατολίζει την συζήτησει δεν θα κάνω διευκρινήσεις διότι οι απόψεις μου νομίζω είναι καθαρές.

ΣΟΛΙΑΤΗΣ είπε...

οχι 3 περιπτώσεις (5/24/2011 11:21 μμ).

Σολιάτης είπε...

5/24/2011 11:39 μμ ούτε αυτός δεν είμαι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

μιχάλη θελεις να καμεις καμιαν ομιλια στον ελαμ για τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο?

Ανώνυμος είπε...

Ρε σολιάτη τελικά ποιος μαλάκας σολιάτης είσαι? Αποφάσισε και πες μας! Μας τα έπρηξες με το δεν είσαι αυτός κι εκείνος και ο άλλος σολιάτης!

Μιχάλης είπε...

@ Στροβολιώτης

Περιμένω κι εγώ να μας πεις συγκεκριμένα πώς θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία με την πολιτική του ΑΚΕΛ.
Θέλω επίσης να μας εξηγήσεις ποια είναι αυτά τα ανεπαρκή προσόντα.

Μήπως Τα επαρκή προσόντα είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου όπως επιδιώκουν ο ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα;

Μήπως για να είχε τα προσόντα το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να κάνει ότι έκαναν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις τους; Να μειώσουν μέχρι και 40% τις συντάξεις, να κόψουν μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, να οδηγηθούν τα ευάλωτα οικονομικά στρώματα στην εξαθλίωση;
Και μη μου πεις ότι όλα αυτά είναι θεωρίες. Τα βλέπουμε καθημερινά.

Αυτό που έγραψα για τον Μαρξ δεν είναι μύθος. Θα σε θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση οι εφημερίδες έγραφαν ότι οι οικονομολόγοι κατέφυγαν στον Μαρξ για να βρουν λύσεις.

Ο μαρξισμός λέει ότι το πρώτο πράγμα που κάνει ένα κομμουνιστικό ή αριστερό κόμμα είναι η διαχείριση του καπιταλισμού προς όφελος των εργαζομένων.
Αν αυτό αποτελεί ανωμαλία, χαίρομαι πολύ.

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 5/25/2011 12:01 πμ

Είπαμε ότι η βλακεία έχει και τα όρια της.
Και το ΕΛΑΜ έχει τόση σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό όση έχω εγώ με την αστροναυτική.

aiolos είπε...

Το ξέρουμε Μιχάλη το ΑΚΕΛ είναι δεύτερο κόμμα στην Κυπριακή Βουλή, τι συμπεράσματα θα βγάλετε αυτό είναι άλλο, εσύ πως πήγες;

Τα αίτια της ήττας του ΑΚΕΛ ασφαλώς θα τα αναλύσετε, θα πρέπει να λάβετε μια επισήμανση που έκανα πριν τις εκλογές

http://ignatios100.blogspot.com/2011/02/blog-post_28.html

Θα έπρεπε να πείτε στον Χριστόφια μακριά από τον ΓΑΠ είναι γκαντέμης ο άνθρωπος, τέτοια ανευθυνότητα του Χριστόφια……… φιλία με τον Γιωργάκη;

aiolos είπε...

Περί της γκαντεμιάς του Τζέφρυ και εδώ :

http://ignatios100.blogspot.com/2011/05/3.html

Τι έγινε μειώθηκαν οι ψήφοι του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές;

Το ΕΛΑΜ για πρώτη φορά στις εκλογές 1,08% καθόλου άσκημα.

Το συνεργαζόμενο με το ΑΚΕΛ κόμμα έχασε 2,5% αυτό είναι "κακές συνανανστροφές ......".

Ο ΑΝΕΦ τι κάνει χαίρεται;

aiolos είπε...

Επιπρόσθετα πρέπει να σημείωσω κάτι εδώ. Είμαι ένας γκέι Ελλαδίτης.

aiolos είπε...

Επιπρόσθετα πρέπει να σημείωσω κάτι εδώ. Είμαι ένας γκέι Ελλαδίτης.

aiolos είπε...

Για όσους δεν καταλαβαίνουν γράφω 2 φορές.

Θέκλα Πετρίδου είπε...

αίολε,

θέκλα θέλει σε.

Ανώνυμος είπε...

"Το ΕΛΑΜ για πρώτη φορά στις εκλογές 1,08% καθόλου άσκημα."

Είδε ο γύφτος τη γενιά του, κι' αναγάλιασ' η καρδιά του.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Ίσως δεν ξέρεις ότι από το 1991 και εντεύθεν η πρωτιά εναλλάσσεται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές.

Έχει μεγάλη σημασία ότι παρόλο τον ολοκληρωτικό πόλεμο που δέχθηκε το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση από όλα τα κόμματα και σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης αύξησε τα ποσοστά του κατά 1,5%.
Και μέσα σε συνθήκες όπου όλα τα κυβερνώντα κόμματα στην Ευρώπη καταποντίζονται, το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που αύξησε τα ποσοστά του.

Οι ψήφοι μειώθηκαν σε όλα τα κόμματα λόγω της αποχής, δεν μειώθηκαν μόνο στο ΑΚΕΛ.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ πρέπει να σου πω ότι ήταν η έκπληξη των εκλογών διότι όλοι περίμεναν ότι θα έχανε σημαντικά ποσοστά. Και ο λόγος είναι οι εσωτερικές του αντιπαραθέσεις.

Το ΕΛΑΜ ναι πήρε αυτό το ποσοστό όμως όχι εκείνο που αναμενόταν από κάποιους. Και αυτό παρά τη στήριξης που έτυχε ακόμα και από τον αρχιεπίσκοπο.

Και κάτι τελευταίο, τον Γιωργάκη μην τον ανακατεύεις σε αυτές τις ιστορίες.

πομπος είπε...

Το ΑΚΕΛ επιαε περιπου 1000 ψηφους παραπανω αποτι το 2006.

Επιτυχια αμα σκεφτεις οτι 131 χιλιαδες αχρηστοι δεν επιαν να ψηφισουν τζιαι ακομα 30 χιλιαδες επισης αχρηστοι δεν επιαν να γραφτουν.

πομπος είπε...

Σορρυ, 113 χιλιαδες αχρηστοι

Ανώνυμος είπε...

pompo trampouko

Ανώνυμος είπε...

Στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ ετοιμάζονται να υπογράψουν το μνημόνιο που τους επέβαλε το (ΔΝΤ) Δε Νομίζω Τάκη!
Η ομονοια περιορίζει τους προϋπολογισμούς της.
Τελικά το πρωτάθλημα θα είναι μια κούρσα μεταξύ ΑΕΛ και αποελ?

ΑΕΛ ΛΑΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΡΕ!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.yialousa.org/downloads/Enosis_201105.pdf

aiolos είπε...

Nαι παρακολούθησα στο ΡΙΚ και τα αποτελέσματα και τις ομιλίες που γίνηκαν προεκλογικά, κυρίως του κου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ναι είπαν ότι όλοι έχασαν ψήφους (πιθανά λόγω αποχής)....... ξέρω στην Κύπρο είστε διαφορετικοί, αλλά αυτό που ξέρω ότι αυτοί που απέχουν δεν είναι ποτέ οι Αριστεροί, ο πατέρας μου 90 χρονών με μπαστούνι και καθετήρα και το ΚΚΕ του δεν μπορεί να μη το ψηφίσει κάθε φορά.

Απ ότι ακουσα εκεί από τους εκπρόσωπους των κομμάτων, όλοι κερδισμένοι και χαρούμενοι, αλλά ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είπε και δεν τον διέψευσε ο του ΑΚΕΛ ότι είχε 15 χρόνια να συμβεί κάτι τέτοιο με το ΔΗΣΥ .......... όπως και να έχει το πράγμα το ΑΚΕΛ είναι δεύτερο κόμμα στην Βουλή, μειοψηφών κόμμα δηλαδή, πόσους βουλευτές βγάζει η κυπριακή βουλή;

Άκουγα 19 ΑΚΕΛ, 20 ΔΗΣΥ, 9 ΔΗΚΟ σωστά τα γράφω; Σούμα τι;

Θα ήθελα να πω στους κύπριους, που μίλησαν απαξιωτικά για τον ελλαδίτη (αίολο), ότι μη καβαλάνε το καλάμι και ότι έχει ο καιρός γυρίσματα, και να το πω με κάτι από την Γραφή ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΜΕΝΗΝ ΟΦΡΥΝ.

aiolos είπε...

Πιστεύω μιχάλη ότι αν η εκκλησία έριχνε το βάρος της προς κάποιο υποψήφιο, πολλοί θα ψαχνόντουσαν.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Αγαπητέ μου φίλε και πάλι μεταφέρεις τα δεδομένα της Ελλάδας στην Κύπρο και βγάζεις λανθασμένα συμπεράσματα.

Η αποχή επηρέασε όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα περασμένων αναμετρήσεων παραθέτω πίνακα:

1985
ΔΗ.ΣΥ 107.223 33,56% έδρες 19
ΔΗ.ΚΟ 88.322 27,65% έδρες 16
Α.Κ.Ε.Λ 87.628 27,43% έδρες 15
Ε.Δ.Ε.Κ 35.371 11,07 έδρες 6

1991
ΔΗ.ΣΥ, Φιλελεύθεροι 122.495 35,81% έδρες20
ΑΚΕΛ 104.771 30,63% έδρες 18
ΔΗ.ΚΟ 66.867 19,55% έδρες 11
ΕΔΕΚ 37.264 10,89% έδρες 7
Α.ΔΗ.ΣΟ.Κ. 8.199 2,40%
(αποχωρήσαντες από ΑΚΕΛ)

1996
ΔΗ.ΣΥ. – ΦΙΛΕΛΕΥΘ. 127.380 34,47% έδρες 20
Α.Κ.Ε.Λ. 121.958 33,00% έδρες 19
ΔΗ.ΚΟ 60.726 16,43% έδρες 10
Ε.Δ.Ε.Κ. 30.033 8,13% έδρες 5
Κ.Ε.Δ. 13.623 3,69% έδρες 2


2001
ΑΚΕΛ 142.647 34,71% έδρες 20
ΔΗΣΥ 139.732 34,00% έδρες 19
ΔΗΚΟ 60.977 14,84% έδρες 9
ΕΔΕΚ 26.770 6,51% έδρες 4
ΝΕ.Ο 12.334 3,00% έδρες 1
Ε.ΔΗ. 10.640 2,59% έδρες 1

2006
Α.Κ.Ε.Λ. 130.637 31,13% έδρες 18
ΔΗΣΥ 128.334 30,34% έδρες 18
ΔΗ.ΚΟ 75.429 17,92% έδρες 11
Ε.Δ.Ε.Κ. 37.531 8,91% έδρες 5
ΕΥΡΩ.ΚΟ 24.152 5,75% έδρες 3
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 8.192 1,95% έδρες 1

2011
ΔΗ.ΣΥ 138.614 34,27% έδρες 20
ΑΚΕΛ 132.163 32,67%, έδρες 19
ΔΗΚΟ 63.783 15,77% έδρες 9
ΕΔΕΚ 36.119 8,93% έδρες 5
ΕΥΡΩ.ΚΟ 15.712 3,88% έδρες 2
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 8.954 2, 1,96% έδρες 1
Ε.ΛΑ.Μ 4.350 1,08%

Από τους πίνακες κρίνεις αν ισχύει αυτό που λέει ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ή όχι.

Στην κυπριακή βουλή δεν ισχύουν όσα ισχύουν στην ελληνική. Λειτουργεί διαφορετικά.
Έτσι το ΑΚΕΛ ή γενικά το δεύτερο κόμμα δεν είναι μειοψηφών.

Όσον αφορά την εκκλησία απέτυχε παταγωδώς αγαπητέ μου φίλε αφού έριξε το βάρος της προς το ΕΥΡΩΚΟ και το ΕΛΑΜ.
Σε δύο συνεντεύξεις του ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για τα καλά παιδιά του ΕΛΑΜ!

Αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις θα έλεγα ότι δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν διάλογο.

Cool-is είπε...

Μιχάλη νομίζω κάπου έκανες λάθος στο μέτρημα. Το ΔΗΚΟ δεν είναι 8 έδρες που πήρε, συν έναν ανεξάρτητο cool-ία βουλευτή?

Ανώνυμος είπε...

2001

AKEΛ 21 εδρες
ΔΗΣΥ 20

Ανώνυμος είπε...

"Η ναυαρχίδα του απορριπτισμού και της κινδυνολογίας, το ΕΥΡΩΚΟ καταποντίστηκε στο 3,08% χάνοντας 1.9% της δύναμης του και μία έδρα στη Βουλή."

Το ΕΥΡΩΚΟ έχασε το 33% της δύναμης του.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιά μου, νομίζω ο Ζαχαρίας Κουλίας μετά από έναν μήναν θα περάσει στο ΕΛΑΜ.

aiolos είπε...

Aν είναι έτσι τα αποτελέσματα (που σίγουρα έτσι θα είναι), σαχλαμάρες έλεγε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ο ΑΚΕΛίτης μες την καλή χαρά γιατί δεν αντέδρασε;

Για τον αίολο ας λένε ότι θένε, αυτό που με πειράζει είναι η απαξίωση της Ελλάδος.

Είδα και τα αποτελέσματα προπύργια του ΑΚΕΛ η Λάρνακλα και η Κυρήνεια (βοράς και νότος).

Cool-ις είπε...

O Sugarίας Coolίας κάνει σα μωρό παιδί. Κτυπιέται, κλαίει και οδύρεται επειδή δεν τον πήρε λούνα Παρκ ο παπάκης του και δεν του αγόρασε παγωτό τριαντάφυλλο.
Σε 2-3 μέρες θα του δώσουν μια καραμέλα να πιπιλά και θα του περάσει και θα είναι το πιο φρόνιμο παιδάκι! Ιδίως αν του αγοράσουν κι ένα τρίτροχο ποδηλατάκι!

Σατανάς ο Κουλίας είπε...

Σύμφωνα με το σατανικό σχέδιο του αρχιεπισκόπου, ο Κουλίας διορίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο για ο ίδιος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εκκλησίας και θα έμπαινε στη βουλή με ψήφους του ΔΗΚΟ. Η μαριονέτα της αρχιεπισκοπής ο δικηγόρος του Σατανά ο Κουλίας μετά βαρέθηκε φιλοακελική τάση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και τώρα ετοιμάζεται να γίνη κομματάρχης.

Ο Κουλίας θα ταϊζει τους οπαδούς του νέου του κόμματος με κουπόνια.

Περιμένετε για περαιτέρω πληροφορίες.