Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ


Απόρρητα έγγραφα για την εξορία του Αρχ. Μακαρίου στις Σεϋχέλλες

 Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έγγραφα που αποδέσμευσε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και αφορούν την περίοδο κατά την οποία ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος βρισκόταν εξόριστος στις Σεϋχέλλες.

Ο Μακάριος εξορίστηκε από το αποικιακό καθεστώς στις 9 Μαρτίου 1956, μαζί με τους, Μητροπολίτη Κερύνειας Κυπριανό, παπα-Σταύρο Παπαγαθαγγέλου και Πολύκαρπο Ιωαννίδη. Αφέθηκαν ελεύθεροι στις 17 Απριλίου 1957.

Τα έγγραφα παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά λεπτομέρειες που αφορούν τόσο την απόφαση για εξορία του Μακαρίου και των συνεργατών του, όσο και για το τι σκεφτόταν αναφορικά με το κυπριακό την περίοδο εκείνη.

Τερματισμός της δράσης της ΕΟΚΑ
Στα έγγραφα περιέχονται σημαντικές αποκαλύψεις οι οποίες δυστυχώς πέρασαν απαρατήρητες σχεδόν από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Κύπρου, που ασχολήθηκαν με τα αποκαλυφθέντα έγγραφα.

Σχεδόν στο σύνολο του το περιεχόμενο των εγγράφων είναι λίγο πολύ γνωστό. Απλώς επιβεβαιώνονται τα όσα ήδη γνωρίζαμε.

Επομένως το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται σ’ αυτά τα στοιχεία.

Το νέο στοιχείο που βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι η αναφορά ότι ο Μακάριος προβληματιζόταν ως προς τα αποτελέσματα της δράσης της ΕΟΚΑ.

Στα έγγραφα γίνεται αναφορά στην κοινή επίσκεψη εκεί του Κρίτωνα Τορναρίτη και του Ντέηβιντ Πήαρσον, Γραμματέα του Βρετανού συνταγματολόγου Ράντκλιφ με σκοπό να εξηγήσουν στον Μακάριο οποιαδήποτε σημεία των συνταγματικών προτάσεων του Βρετανού συνταγματολόγου τα οποία πιθανόν να μην ήταν σαφή σε αυτόν.

Ο Μακάριος σύμφωνα με το έγγραφο, είπε στους δύο επισκέπτες ότι η έκθεση για τις συνταγματικές αλλαγές ήταν σαφής αλλά υπέδειξε ότι ο τόπος εξορίας στις Σεϋχέλλες δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος για να τις αξιολογήσει.
Γι’ αυτό εισηγήθηκε αλλαγή χώρου ή ακόμη και επιστροφή στη Κύπρο αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Αντίθετα γνωστοποιήθηκε στον Μακάριο ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ήταν πρόθυμος να επιτρέψει σε οποιουσδήποτε Κύπριους ή Έλληνες επιθυμούσε να δει, να επισκεφθούν τις Σεϋχέλλες και να συνομιλήσουν μαζί του.

Το έγγραφο καταλήγει με τα συμπεράσματα της επίσκεψης Τορναρίτη και Πήαρσον και όσον αφορά την αλλαγή χώρου για διαβουλεύσεις παρατηρεί ότι έφυγαν με την εντύπωση πως ο Αρχιεπίσκοπος θα ήταν πρόθυμος να προβεί σε κάποια ενέργεια για ειρήνευση σε περίπτωση αλλαγής του χώρου για διαβουλεύσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ήταν απρόθυμος να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις ενόσω εκκρεμούσε προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ γιατί φοβόταν , εκτιμά το έγγραφο, την αντίδραση του Ελλαδικού τύπου και την επίδραση του επί του Κυπριακού λαού.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Μακάριος είχε συνάντηση με τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη όπου του αποκάλυψε ότι η κατάσταση στην Κύπρο τον στενοχωρούσε πολύ και αν του διδόταν η ευκαιρία θα χρησιμοποιούσε όλη του την επιρροή να την τερματίσει. Η μέθοδος θα έπρεπε να αφεθεί στο χέρι του. Μια απλή καταδίκη της βίας θα αποτύγχανε λόγω του πατριωτικού αισθήματος των τρομοκρατών. Θα ξεκινούσε λοιπόν με έκκληση κάτω από τους κατάλληλους όρους και αν αποτύγχανε θα συνέχιζε με άλλα μέτρα στη διάθεσή του.

Η εντύπωση που πήρε ο Τορναρίτης ήταν ότι ο Μακάριος ήθελε να τερματιστεί η βία στην Κύπρο, ανεξάρτητα από το αν έφθανε σε λύση ή όχι, αλλά ήθελε πρώτα να δει το αποτέλεσμα της ελληνικής προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη και δεύτερον να μετρήσει τον παλμό του λαού στην Κύπρο.
Τα πρακτικά λένε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των απεσταλμένων, ότι ο Μακάριος δεν έβλεπε με καλό μάτι την ελληνική ανάμιξη στο Κυπριακό και κάπως δεν συμφωνούσε με τον Μητροπολίτη Κερύνειας και τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη.
Πίστευε ότι κανένας Ελληνοκύπριος δεν θα τολμούσε να διαπραγματευτεί εν τη απουσία του, όμως φοβόταν ότι τα πράγματα θα ξέφευγαν του ελέγχου αν συνεχιζόταν η βία... Υποσχόταν να έκανε ό,τι μπορούσε αν τερματιζόταν η εξορία.

Διαφωνίες με τους συνεξόριστους
Ο Αρχιεπίσκοπος, συνεχίζει το έγγραφο, δεν φαινόταν να τα πήγαινε καλά με τους δύο συνεξορίστους του, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας και τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη, οι οποίοι προσπαθούσαν να τον πείσουν να φτάσει στα άκρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο Αρχιεπίσκοπος καταλήγει το έγγραφο γνήσια επιθυμεί να κάνει μια κίνηση για ειρήνευση , όχι όμως από τις Σεϋχέλλες, αν δεν πραγματοποιείτο η προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ.
Για τις συνταγματικές αλλαγές παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να τις συζητήσει με τον κ. Τορναρίτη απεκάλυψε ότι τις είχε μελετήσει προσεκτικά και φαινόταν να είχε εντυπωσιασθεί.

Ο κ. Τορναρίτης είχε επίσης την εντύπωση ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα συνέχιζε να αρνείται να διαβουλευθεί για τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι που να του δινόταν η ευκαιρία να σφυγμομετρήσει προσωπικά τη δημόσια γνώμη στη Κύπρο.

24 σχόλια:

akel watch είπε...

να δουμε τι αλλο θα σκεφτεις μεγαλομασωνε αγγλοδουλε για να εξυπηρετησεις την τουρκοεθνικιστικη προπαγανδα.

anef+koriwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

κύριε Μιχαήλ. το άρθρο σου με οδηγησε να ψάξω να δω αν λεεις την αλήθεια και αν οι εφημερίδες απέκρυψαν αυτό που γράφεις.
Τελικά φαίνεται να έχεις δικαιο το πιο σημαντικό είναι αυτό που γράφεις.
Μου κανει εντυπωση η προσοχή που διάς σε αυτά τα θεματα και εντοπίζεις σημεία.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
buhda είπε...

Τελικά θεωρώ ότι είναι απέραντα θλιβερό, να διαβάζει κανείς σχόλια από ανθρώπους που κανονικά έπρεπε να τους χαρακτηρίζει η ορθή λειτουργία της φαιάς ουσίας που εμπεριέχεται στα κρανία τους, να επιδίδονται σε παρουσίαση σχολίων που εκπορεύονται από ανύπαρκτες και εν πολλοίς μεταφυσικές φαντασιώσεις.

Αν αυτές οι φαντασιώσεις είχαν ερωτικό περιεχόμενο θα έλεγα ας πάει στον διάβολο. Δεν πειράζει. Ανθρώπινον.

Όταν όμως οι φαντασιώσεις έχουν ως βάση τους εθνικιστικά παραμύθια τότε τα πράγματα αλλάζουν επειδή αυτό αγγίζει τα όρια της παθογένειας και μίας όζουσας νοσηρότητας. Αναφέρομαι σε τρία από τα σχόλια που αναρτήθηκαν εδώ.

Δεν θα σχολιάσω ούτε κατά ένα γιώτα τον τρόπο που τα λαλίστατα ΜΜΕ μελέτησαν, αντιλήφθηκαν και σχολίασαν οτιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΚΡΙΤΩΝ είπε...

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΥΧΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΟΤΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΔΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.

ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΗΠΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΟΥΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.

ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ, ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ.

ΑΠΟΡΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΟΥΝ;

anef+omogenwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
avantgarde είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
buhda είπε...

εν να το γράψω κυπριακά περκιμον το καταλάβουν κάποιοι που επιχειρούν να σχολιάσουν. Κάποιοι εισαστον που τα πούτταρα στα μούνναρα καλώς εβρέθημαν.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΝΑΝ ΚΑΜΝΕΙ ΜΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΑΓΧΩΝΗ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ..

ΠΕΛΛΟΤΟΠΟΣ ΠΕΛΛΟΚΟΣΜΟΣ

σπανός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
βασιλίσσα μπεάτριξ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
socialist international είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μιχάλης είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Διέγραψα μια σειρά από σχόλια τα οποια δεν είχαν καμία σχέση με το θέμα και όσα ήταν υβριστικά.

Χαμάλης είπε...

Επίσης φίλε Ανώνυμε 4/20/2012 7:49 μμ κάμνει εντύπωσιν τζιαί η μόνιμη εκλογή στη βουλή του γιού του οκταήμερου πραξικοπηματία προέδρου Σαμψών με τες ψήφους του προδωμένου Κυπριακού λαού.
Τί να πεις!
Πράγματι: ΠΕΛΛΟΤΟΠΟΣ ΠΕΛΛΟΚΟΣΜΟΣ

Σχόλιο διεγράφη είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Σχόλιο διεγράφη είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση από αχάπαρο:

Που μπορώ να βρω τα αρχεία που απελευθερώθηκαν από το Foreign Office; Υπάρχουν κάπου στο διαδίκτυο;

Kyprios είπε...

Παρόλο που ίσως να ήταν σωτήριο αν σταματούσε τον αγώνα η μετέπειτα πολιτεία του Μακαρίου με κάνει να αμφιβάλλω για την πρόθεσή του να το κάνει. Μαλλον νόμιζε ότι τους έσυρε του νώμου του στη συνάντηση.

Ανώνυμος είπε...

28 Μαρτίου 1957 η απελευθέρωση των εξορίστων όχι 17 Απριλίου. Δεν ξέρεις τα βασικά και κάνεις και ανάλυση μεγάλε ερευνητή