Ήδη κάποια πράγματα τα έχω πει και στον δικό του χώρο.
Με έκπληξη λοιπόν διάβασα το άρθρο του Γιώργου για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «Στόλο της Ελευθερίας».
Θα συμφωνήσω με τον Γ. Πίττα και την αναφορά του στο επίπεδο της πολιτικής ζωής της Κύπρου, ότι δηλαδή βρίσκεται στο στάδιο του ανήλικου. Θα πρόσθετα όμως ότι αυτή η μομφή δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών της Κύπρου. Που χωρίς καμιά διαφορά από τους πολιτικούς άγονται και φέρονται από συνθήματα αντί να ασχολούνται με την ουσία των πραγμάτων.
Με εξέπληξε λοιπόν ο Γ. Πίττας για τη βιασύνη του να κρίνει και να επικρίνει, χωρίς να έχει υπόψη του όλα τα δεδομένα!
Για να δούμε λοιπόν, με βάση τις πραγματικότητες αν στην προκειμένη περίπτωση ισχύει ο τίτλος του άρθρου του Γιώργου.
Και ασφαλώς η άποψη μου δεν θα βασιστεί πάνω στη συνθηματολογία και τη συναισθηματική πλευρά του ζητήματος αλλά θα βασιστεί πάνω στη σκληρή πραγματικότητα.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ = ΔΙΑΛΕΧΤΙΚΗ
Θέλω να σημειώσω ότι όσοι έχουν ενηλικιωθεί πολιτικά δεν χρησιμοποιούν συνθήματα, ούτε κινούνται στη βάση συναισθημάτων.
Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού αλλά (όπως έλεγε αν δεν κάνω λάθος και ο Θουκυδίδης) η αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων προς το δικό σου συμφέρον.
Λέει, λοιπόν ο Γ. Πίττας ότι «Αν μια χώρα απ’ όλες της Ευρώπης θα έπρεπε να ήταν μπροστά στις διευκολύνσεις προς τον «Στόλο της Ελευθερίας» και τους Παλαιστίνιους, αυτή είναι η κατεχόμενη Κύπρος».
Ο φίλος μου ο Πίττας πιάνεται για άλλη μια φορά αδιάβαστος. Διότι φαίνεται πως δεν γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έχουν πάρει πολιτικό άσυλο ή καλύπτονται από πολιτική προστασία στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι Παλαιστίνιοι.
Το γνωρίζει αυτό ο Γιώργος Πίττας;
Ωστόσο, ακριβώς επειδή η Κύπρος είναι κατεχόμενη χώρα, δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργεί εχθρούς αλλά να ψάχνει συνεχώς για «φίλους» ή τουλάχιστον να μη δημιουργεί εντάσεις κυρίως με ισχυρούς γείτονες.
Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η αριστερή κριτική του φίλου μου του Πίττα δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα. Και τα οποία φυσικά δεν υπήρχαν πριν από δύο χρόνια που η Κύπρος επέτρεψε σε πλοία να πάνε στη Γάζα.
Κατά την άποψη μου η βασική αρχή της αριστερής σκέψης είναι η διαλεχτική. Μελετάς τα πραγματικά δεδομένα, τα αξιολογείς και λαμβάνεις αποφάσεις.
Και αυτά τα δεδομένα πρέπει να τα αξιολογείς διπλά και τριπλά όταν οι αποφάσεις που θα λάβεις θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο τον εαυτό σου ή το κόμμα σου.
Αυτό λένε οι πενιχρές μου γνώσεις γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αριστερή σκέψη αλλά και πρακτική.
ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ποια είναι τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν;
1. Την ίδια μέρα που δημοσιεύθηκε το άρθρο του Γ. Πίττα, ο «Πολίτης» είχε πρωτοσέλιδο θέμα «Η Λευκωσία θέλει πάση θυσία οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ισραήλ».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ τα οποία θα πρέπει να συνεκμεταλλευτούν οι δύο χώρες και σημειώνει:
«Αρον άρον οριοθέτηση
Σε απόρρητο σημείωμα, το οποίο ετοιμάστηκε από την υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση του Σώματος τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνεται ότι επιβάλλεται η επίσπευση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων με το Ισραήλ έτσι ώστε εντός των επόμενων, ει δυνατόν, μηνών να γίνει οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικές πηγές, η συζήτηση έχει αρχίσει, πλην όμως το Τελ Αβίβ φαίνεται να μην βιάζεται και τόσο πολύ. Ωστόσο, η Λευκωσία προτίθεται να πιέσει τα πράγματα για να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, λαμβανομένου υπόψη ότι η διαδικασία εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων εντός του οικοπέδου 12 έχουν ήδη αρχίσει με την ανάθεσή του στην αμερικανική Noble.
Τα πιο πάνω στοιχεία εξηγούν και το λόγο για τον οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση, στην παρούσα ιδιαίτερα φάση, δεν θα ήθελε τη διασάλευση των σχέσεων με το γειτονικό Ισραήλ.»
Διερωτώμαι λοιπόν αν ο Γ. Π. είχε υπόψη του αυτό το δεδομένο. Διερωτώμαι ακόμα κατά πόσον αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που πρέπει μια αριστερή κυβέρνηση να τον λάβει υπόψη της πριν πάρει μια απόφαση.
Εκτός και αν επιμένουμε να αποφασίζουμε δογματικά και στη βάση συνθημάτων για να φαινόμαστε αριστεροί.
2. Η υπουργός Συγκοινωνιών την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι το λεγόμενο κράτος των κατεχομένων ασκεί πιέσεις για να εγκαινιαστεί θαλάσσια γραμμή μεταξύ Αμμοχώστου και Χάιφας, αλλά η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν συναινεί.
Διερωτώμαι αν ο Γ. Π. είχε κι αυτό το δεδομένο υπόψη του και κατά πόσον με μια απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μεταφορά της βοήθειας, δεν θα σπρώχναμε το Ισραήλ να υπαναχωρήσει στην αρχική του απόφαση για λόγους εκδίκησης, όπως πάθαμε με τη Συρία (θα αναφερθώ πιο κάτω γι’ αυτό).
Τι είναι λοιπόν προς το συμφέρον του κυπριακού λαού;
3. Σύμφωνα με την «Αλήθεια» (Σάββατο 29 Μαΐου 2010), η κυβέρνηση του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2009 εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία απαγόρευε σε ιδιωτικά αεροπλάνα που είναι εγγεγραμμένα στο ισραηλινό νηολόγιο να πετούν πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο ή να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Τύμπου. Υπήρχε μάλιστα η αυστηρή προειδοποίηση ότι όποιοι παραβιάσουν το ΝΟΤΑΜ θα τους απαγορεύεται η χρήση του FIR του Ισραήλ.
Διερωτώμαι αν ο Γ. Π. είχε υπόψη του κι αυτό το γεγονός.
Και διερωτώμαι επίσης αν θα πρέπει να σπρώξουμε το Ισραήλ να αναθεωρήσει ή να μεταβάλει τη στάση του επειδή τα συγκεκριμένα πλοία χρησιμοποίησαν τα κυπριακά λιμάνια.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, έχοντας πάντα ως αφετηρία της σκέψης μας το πρόβλημα κατοχής που έχει η Κύπρος, είναι οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Όπως ξέρουμε οι σχέσεις αυτές έχουν διασαλευτεί σε μεγάλο βαθμό τελευταία.
Το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία κάνει ανοίγματα προς την Ελλάδα (κοινές στρατιωτικές ασκήσεις) και την Κύπρο.
Η Τουρκία από την άλλη που είναι κατοχική δύναμη, κατηγορεί το Ισραήλ για τον εποικισμό και για τον αποκλεισμό των παλαιστινίων και τον συνδέει με τον αποκλεισμό των κατεχομένων στην Κύπρο, τη στιγμή που η ίδια συνεχίζει τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου!
Θεωρεί άραγε τυχαίο το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωνε την Παρασκευή ότι αν ο στόλος φτάσει στα ανοικτά της Γάζας θα συλλάβει πρώτα το τουρκικό πλοίο;
Γιατί η Τουρκία προθυμοποιήθηκε να προσφέρει την Αμμόχωστο για αφετηρία της πλεύσης προς τη Γάζα;
Μήπως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα για να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ;
Να βοηθήσουμε λοιπόν την Τουρκία στο όνομα μιας αριστερής συνθηματολογίας; (Όχι σκέψης).
Πέραν τούτου με αφορμή τη διαμάχη, η Άγκυρα προσπαθεί να κάνει ανοίγματα προς τους άραβες προτάσσοντας κυρίως το θρήσκευμα.
Η κυπριακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτά τα ανοίγματα κάνει τις δικές της ενέργειες προς τον αραβικό κόσμο προσπαθώντας να εμπλέξει οικονομικά τις αραβικές χώρες (με πρώτο το Κατάρ) στην Κύπρο.
Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζουμε ή μπορούμε να υποψιαστούμε τη σημασία που έχουν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ χωρών και πού μπορούν να οδηγήσουν.
ΓΑΖΑ – ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ
Όσον αφορά την ισραηλινή κατοχή και τα όσα αναφέρει ο Γ.Π., θα έλεγα ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αρνείται αυτή την πραγματικότητα. Ούτε η Κύπρος αναίρεσε ποτέ την πάγια υποστήριξη της προς τους Παλαιστίνιους αλλά και τους δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο γενικότερα και αυτό είναι μια σωστή κίνηση.
Όμως κατεχόμενη δεν είναι μόνο η Παλαιστίνη. Είναι και τα υψώματα Γκολάν. Και θέλω να θυμίσω σε όσους θέλουν να ξεχνούν ότι η θαλάσσια σύνδεση Συρίας – Αμμοχώστου ξεκίνησε μετά που η κυπριακή κυβέρνηση (όχι του Χριστόφια) καταψήφισε το ψήφισμα των Η.Ε. για τα υψώματα Γκολάν. Και η Συρία μας εκδικήθηκε.
Δεν είδα τότε καμία αντίδραση απ’ όσους σήμερα αντιδρούν για το συγκεκριμένο θέμα με τους Παλαιστίνιους, ούτε καμιά ευαισθησία. Γιατί άραγε;
Η Συρία δεν έχει εδάφη υπό κατοχή; Η Συρία δεν είναι φίλη χώρα;
Οι σχέσεις Κύπρου Συρίας αποκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση Χριστόφια, αλλά η θαλάσσια γραμμή παρόλο που αραίωσε, δεν έχει σταματήσει ακόμα. Κοινώς μας έμεινε η «τάτσα»!
Η Γάζα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, περίπλοκη και καθόλου εύκολη.
Έλαβε υπόψη του ο Γ.Π. ότι αυτή η περιοχή κυβερνάται από τη Χαμάς και δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία χώρα;
Θυμίζει αυτό κάτι από κατεχόμενα; Εμμέσως θα αναγνωρίσουμε την αυτονομία μιας περιοχής τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε κι εμείς το ίδιο πρόβλημα με τα κατεχόμενα;
Τι μηνύματα στέλλουμε προς τα έξω;
Από την άλλη, το Ισραήλ όπως και η Τουρκία είναι κατοχικές δυνάμεις. Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το ζήτημα και κατηγορεί το Ισραήλ.
Η Κύπρος δεν αποδέχεται την κατοχή από το Ισραήλ – και αυτό είναι επίσημη θέση – και υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, και με βάση όσα ανέφερα πιο πάνω, δεν πρέπει να τινάξει τα πάντα στον αέρα στέλλοντας το μήνυμα ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε ένα ανύπαρκτο κράτος.
Θα επαναλάβουμε το αντιφατικό, που οι κυπριακές κυβερνήσεις (μέχρι τελευταία) υποστήριζαν την αυτονομία των Κούρδων; Αν είναι ποτέ δυνατόν μια χώρα που έχει μέσα στο έδαφος της μια κοινότητα που θέλει να αποσχιστεί και πασκίζει να το αποτρέψει, να έρχεται να υποστηρίζει την απόσχιση από άλλη χώρα, άσχετα αν είναι η Τουρκία!
Κλείνοντας σημειώνω ότι:
Οι αφορισμοί και τα συνθήματα Γ.Π. δεν είναι αριστερή σκέψη.
Το να μιλούμε για εχθρική στάση έναντι των Παλαιστινίων τη στιγμή που (όπως ήδη ανάφερα) η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν πάρει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο είναι παλαιστίνιοι, είναι το λιγότερο χωρίς πραγματικό περιεχόμενο.
Και με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, θα πω καταληκτικά ότι η αριστερή σκέψη δεν είναι προϊόν για εντυπωσιασμό, είναι ουσία με πρακτική εφαρμογή.
Με άλλα λόγια δεν είναι μάρκετιγκ.
Υ.Γ. Δεν προκάλεσε εντύπωση πως όλα τα κόμματα – τα οποία δεν βλέπουν τίποτε θετικό στη διακυβέρνηση Χριστόφια – σε αυτό το θέμα ομοφώνησαν ή τουλάχιστον δεν αντέδρασαν;
Γιατί άραγε;
Τι έχουν υπόψη τους;
ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άκουγα σήμερα το πρωί στο Ρ. Πρώτο την Ελένη Θεοχάρους η οποία πρωτοστάτησε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις προηγούμενες αποστολές.
Εξηγούσε γιατί ΔΕΝ έλαβε μέρος σε αυτή τη νέα αποστολή.
Όπως είπε δεν συμμετείχε διότι μαζί με άλλους διαπίστωσαν ότι η οργανωτική επιτροπή έχει διαβρωθεί από ανθρώπους της Τουρκίας.
Ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να πατρονάρει τα πράγματα και να τα αξιοποιήσει για δικούς της σκοπούς.
Στόχος της είναι να ακολουθήσει παρόμοια ενέργεια για να σπάσει την απομόνωση των κατεχομένων στην Κύπρο.
Ο αγώνας, είπε, πρέπει να επικεντρωθεί στο να ανοίξουν τα σύνορα με την Αίγυπτο για να περνά από εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε ότι αφορά τη στάση της κυβέρνησης είπε ότι εκτός των άλλων, αν η κυβέρνηση είχε υπόψη της και τα δεδομένα που η ίδια έχει γνώση, τότε ενδεχομένως ορθώς έπραξε.
Δευτέρα 31-5-2010