Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Καταστροφικές και σατανικές λατρείες ή πως το φανταστικό παρουσιάζεται ως πραγματικό

Βρέθηκα που λέτε την περασμένη Τετάρτη στην αρχιεπισκοπή όπου ο επίσκοπος Καρπασία και υπεύθυνο για τις αιρέσεις, Χριστοφόρος (και όχι Χριστόφορος, όπως μας είπε) Τσιάκκας μας κατατόπισε – με αφορμή ένα συνέδριο – για τις καταστροφικές, ολοκληρωτικές και σατανικές αιρέσεις που δρουν στην Κύπρο.

Ας δούμε μερι
κές από τις θέσεις που ανέπτυξε:



Μετά που διάβασε ένα κείμενο για τη δράση τέτοιων οργανώσεων ανά το παγκόσμιο (σκοτώνουν μικρά παιδιά, προκαλούν ζημιά σε ανθρώπους κλπ), κλήθηκε να απαντήσει αν υπάρχουν και στην Κύπρο τέτοιες οργανώσεις.
Απ. «Στην Κύπρο έχουμε ομάδες σατανιστικές οι οποίες μυούν παιδιά είτε μέσω διαδικτύου, είτε ακόμα και μέσω διαφόρων συναντήσεων όπου τους οδηγούν σε πλήρη εξάρτηση από τον αρχηγό και την οργάνωση με τρομακτικές για την προσωπικότητα των παιδιών και ειδικά των εφήβων του Γυμνασίου και του Λυκείου».
Παρακαλώ προσέξετε την πιο κάτω δήλωση. Ερωτηθείς πως φτάνουν κοντά τους πληροφορίες για τη δράση αυτών των οργανώσεων, μας είπε ότι είναι κυρίως από τους γονείς των παιδιών αυτών.
Και συνεχίζει:
«Κυρίως όμως τα θύματα που έχουμε στην Κύπρο και αφορούν παιδιά, είναι γιατί οι ίδιοι οι γονείς έχουν ενταχθεί σε τέτοιες ολοκληρωτικές ομάδες και καταστροφικές λατρείες και τα παιδιά του προσπαθούν να τα εντάξουν και να τα ομαδοποιήσουν μέσα στις ομάδες αυτές με όλες τις αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις που έχει στην ανάπτυξη και στην προσωπικότητα ενός τέτοιου παιδιού».
Εδώ δεν θα κάνω σχόλιο, το αφήνω σε σας.
Ρωτήθηκε αν υπάρχουν αριθμοί και στοιχεία για όσα ισχυρίζεται. Η απάντηση ήταν αρνητική λέγοντας ότι το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αυξάνονται οι αριθμοί τέτοιων μυήσεων.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν μπορεί να δώσει παραδείγματα όπου μια σατανιστική ομάδα παρέσυρε κάποιο παιδί.
Απάντησε δίνοντας ένα παράδειγμα με ένα παιδάκι (Β’ Γυμνασίου) που οι γονείς του το παρέσυραν και το έκαναν Μάρτυρα του Ιεχωβά, απομονώνοντας το από τα άλλα παιδιά της τάξης και του σχολείου.
Ρωτήθηκε επίσης αν εντάσσει τους Μ.τ.Ι. στις σατανιστικές λατρείες και απάντησε:
«Δεν εντάσσεται οργάνωση των Μ.τ.Ι. στις σατανιστικές λατρείες με την έννοια του σατανισμού. Όμως στον επίσημο κατάλογο της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας η οργάνωση αυτή εντάσσεται ανάμεσα στις ολοκληρωτικές οργανώσεις».
Σημειώνω ότι όλες οι αναφορές του γυρόφερναν τους Μ.τ.Ι. Αυτό δείχνει ότι πραγματικός στόχος δεν είναι οι ανύπαρκτες σατανιστικές λατρείες που δρουν (δήθεν) στην Κύπρο αλλά η συγκεκριμένη οργάνωση, που φαίνεται ότι είναι και η μόνη που δημιουργεί προβλήματα στο… ποίμνιο.
Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει όχι μόνο από το ότι αναφερόταν συνέχεια σε αυτή την οργάνωση αλλά και από το ότι, όταν κλήθηκε να κατονομάσει συγκεκριμένες οργανώσεις, είπε ότι δεν έχει στοιχεία αλλά με βάση τα όσα γνωρίζει δρουν διάφορες ομάδες φιλοσοφικού περιεχομένου, οργανώσεις που ασχολούνται με την υγεία και την καλή ζωή αλλά και κάποιες εταιρίες που πίσω τους κρύβονται ύποπτοι στόχοι και σκοποί!!!
Τέλος, αναφέρθηκε και σε μία έρευνα που έγινε στα σχολεία και έδειξε ότι το 17% των μαθητών ασχολείται ή ασχολήθηκε ή έχει γνώση περί σατανισμού.
Και αυτό, είπε, είναι ανησυχητικό.
Όταν ρωτήθηκε αν η γνώση του θέματος από κάποιους νεαρούς σημαίνει και ενασχόληση, απάντησε καταφατικά.

Αυτά σε συντομία. Είπε και άλλα τα οποία πάνω κάτω καλύπτονται με όσα ανάφερα.

Σημ: Μέσα σε εισαγωγικά και με κυρτά γράμματα είναι οι επί λέξει αναφορές του επισκόπου.

68 σχόλια:

Sceptic Anonymous είπε...

Θεούλη μου... Κάποιος να τους πει ότι ξεπεράσαμε το μεσαίωνα εδώ και κάτι αιώνες. Σατανιστές και βλακείες στο τετράγωνο, δεν έχουμε δουλειά να κάνουμε και ασχολούμαστε τώρα με δαιμόνια και πνεύματα.

Τι άλλο θα ακούσουμε πλέον. Δεν κάνουν καμιά δέηση να τελειώσει κανένας αγωγός να φέρνουμε νερό από την Ελλάδα ή τουλάχιστον να βρέξει.

Μιχάλης είπε...

Είναι όπως λέμε "όφφου πλέον" έννεν;
:-)

rose είπε...

όφφου!

όχχου...
ωχ!
ΟΧΙ

ΟΧΕΝ!

η εκκλησία αντιθέτως ενισχύει τα καλά παιδια που είναι εκτός των μονολίθικών, καταστρεπτικών λατρειών.. που δεν χρησιμοποιουν τα συμβολα...που ο λόγος τους αναδύει αγαπη και ιδανικά...

- κοιταξτε τους χρυσαυγίτες στη Λήδρας για παραδειγμα με το δικέφαλο και την ελληνική σημαία-

Σε κάποια "τακτικά" παιδια προσφέρουν οικημα και συμβολική χορηγία για να δρουν χωρίς καθημερινες έγνοιες και που και που τους επισκέπτετε κι ενας πνευματικός...

Παρεπιπτόντως, είναι ντροπή να μην τον αποκαλούμε Χριστοφόρο
και οι αγράμματοι γνωρίζουν ότι είναι κατα το "Εωσφόρος"...

να το θυμόμαστε...

Μιχάλης είπε...

Χριστοφόρος αγαπητή μου είναι αυτός που φέρει τον Χριστόν.

Χριστόφορος, είναι αυτός που σέρνει τον Χριστόν.

Έτσι μας είπε και αμαρτίαν ουκ έχω...

rose είπε...

χε χε χε χε χε χε
κριμα που δεν έχει ηχητικά μηνυματα(σχόλια)σήκωσα τη γειτονια στο ποδάρι!

τι ταλαιπωρια πέρασες ανθρωπε μου!

Ανώνυμος είπε...

enoxloume?

Μιχάλης είπε...

@ Rose

Έγραψες ότι:

«κριμα που δεν έχει ηχητικά μηνυματα(σχόλια)σήκωσα τη γειτονια στο ποδάρι!».

Δηλαδή;

@ Ανώνυμος

Δηλαδή;

Ανώνυμος είπε...

από τα γέλια!

Ανώνυμος είπε...

...η εξηγηση του Χριστοφόρου για το ονομα του ηταν καταπληκτική..

και η εμμονή του επίσης..

Μιχάλης είπε...

Ε, τι να κάνωμεν;
:-)

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, σε πολλούς χώρους συναντάμε μεσαιωνικά μυαλά κι όχι μόνο στους θρησκευόμενους.
Ομολογώ ότι προσωπικά την εκκλησία την αντιμετώπιζα πάντα εξ αποστάσεως. Εύχομαι όμως να βρεθεί κανένας έξυπνος κληρικός και με άποψη που να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, να διαβάσει τα άρθρα σου και να κάνετε διάλογο. Σου έχουν γίνει λίγο εμμονή οι ιερωμένοι ή είναι η ιδέα μου; :)

Φιλικά,
από Λεμεσό

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος από Λεμεσό,

Φίλε μου,

Δυστυχώς οι περισσότεροι ιερωμένοι δεν κάνουνε διάλογο και αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Καταθέτουν τις απόψεις τους κι επιμένουν σε αυτές, άσχετα με το τι τους λέει ο συνομιλητής.

Όχι, δεν μου έχουν γίνει εμμονή.
Το φέρνει η κουβέντα.

Και για μένα είναι σημαντικό, και λέει πολλά, το ότι από ένα θέμα που μπήκε σε αυτό το μπλογκ, γεννήθηκαν πολλά άλλα ζητήματα.
Και θεωρώ ότι είναι ευκαιρία να τα συζητήσουμε διότι σπάνια συζητούνται σε τέτοια έκταση παρόμοια θέματα.

Από την άλλη, φαίνεται η εξουσία που έχει η Εκκλησία και που οι περισσότεροι φοβούνται να την αγγίξουν.

Όχι, δεν είναι θέμα εμμονής.

Ανώνυμος είπε...

@ ανωνυμε από την Λεμεσό
Τι θα έλεγες να ανοιγαμε ένα θέμα για το συντηρητισμό και τις γυναίκες;
ή τους ομοφιλόφιλους;
ή την κριτική σκεψη,
ή τη σχέση μας με το χρήμα,
ή την τηλεόραση,
ή τις Εξουσίες;
ή την τρέχουσα "ηθική"; κλπ κλπ

Είναι πολλοί οι μεσαίωνες δυστυχώς...
δεν εξαντλούνται τα θέματα

αυτό που με συναρπάζει είναι η πανάρχαια κουτοπονηριά του "συστήματος" που στις μέρες μας συνεχίζει και έχει αποτέλεσματα:
οτιδήποτε καινούριο το πολεμά αντλώντας εμπνευση από το ίδιο. ΜΕταμορφώνεται αντιγράφοντας τις μεθόδους του, θολώνει τις έννοιες, τους συμβολισμούς, για να μην βρισκει κανεις άκρη...

Γι αυτό και ότι είχα να ακούσω από τους παπαδες το άκουσα, ιδιαιτερα τα περί αγάπης και ανοχής...
πως αγαπά κάποιος χωρίς να σέβεται την ελευθερία του άλλου;

Ορισμένες φορές μαθαίνοντας για την εμπειρία που προκύπτει από άτομα που ακολουθησαν θρησκευτικά μονοπάτια και ανακάλυψαν κάτι για το φαινόμενο της ζωής αποκτά ενδιαφέρον...

άν και είνια δυσκολο να απομονωθεί από τις πεποιθησεις τους εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον...

ο χριστοφόρακος όμως σε λίγο θα μοιαζει με εκείνους που πολεμά αν δεν τους μοιαζει ήδη...

κάνουν εκστρατείες εναντιον του μίσους, του σκότους και των "δαιμόνων" με μίσος, σκότος και δαιμονοποιήση...

δεν έχουμε υπόθεση που λέμε...

rose είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=5Umrl7qJG2s

Ανώνυμος είπε...

είναι προσωπικό θέμα του καθενός μας σε τι θέλει να πιστεύει. όταν περιπλέκεται όμως με τα κοινά και δη την πολιτική τότε αρχίζει να μ΄ενοχλεί. κανονικά θα έπρεπε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, ακόμη και η εκκλησία. συνήθως όταν ξεφεύγει από τα όρια, σημαίνει ότι προσπαθεί να επιβληθεί, προβάλλοντας τις δικές της ιδεολογίες ως μόνο πρότυπο ζωής. κι εκεί ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ αντιμετώπιση.

κατά τ΄άλλα δε διακρίνω τίποτα το αθέμιτο στις μικρές ενορίες, οι οποίες ομολογουμένως στηρίζουν πνευματικά πολλούς ανθρώπους που προφανώς το έχουν ανάγκη ή τους γεμίζει αυτή η ενασχόληση με τα της θρησκείας και τα της εκκλησίας. μία δημοκρατική κοινωνία οφείλει να δείχνει ανοχή σε οργανωμένα σύνολα με την προυπόθεση ότι τα τελευταία σέβονται το νόμο-ακόμη και τον άγραφο.

από Λεμεσό

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω απόλυτα ανωνυμε από Λεμεσό

την ασχήμια σχολίασα, και τώρα συνυπογράφω την εμπλοκή στα κοινά που ανέφερες

Sike είπε...

"πραγματικός στόχος δεν είναι οι ανύπαρκτες σατανιστικές λατρείες που δρουν (δήθεν) στην Κύπρο αλλά η συγκεκριμένη οργάνωση"

το "δήθεν" δεν κατάλαβα γιατί μπήκε - θεωρώ το πολλά αφελές να απορρίπτονται οι θέσεις κάποιου άνευ αποδείξεως του αντιθέτου. Έκαμες, δηλαδή, έρευνα εσύ τζιαι ήβρες ότι έν έshει έτσι πράμαν; Οξά τα ίδια θα έλεες ό,τι τζιαι να ελάλεν ο "παπάς";

επί της ουσίας του quote, ο λόγος ίσως που επικεντρωνόταν στους Ιεχωβάδες εν επειδή εν η πιο (ίσως η μόνη; δεν ξέρω) ολοκληρωτική οργάνωση στην Κύπρο, ήθελε να αναφέρεται σε γνώριμα πράματα. Έθελες να μιλά για τες Σατανικές Ευνουχίστριες τζιαι να τον περιπαίζουν ότι εν που την τζοιλιάν του που τα φκάλλει τζιαι ότι στην Κύπρο εν εξανακούστηκεν έτσι πράμα; (η οργάνωση αυτή υπάρχει στην Ελλάδα btw).

Ανώνυμος είπε...

en polles oi organwseis pou prepei na kleioun kai kati NGO pou dithen kanoun ergo gia metanastes (den einai gia to KISA pou lalw) gynaikes klpklpklp kai trwne lefta twn forologoymennwn. En kapoioi pou taxoune kamei viomixania ayta kai vazoun stin pougka ta rialia. Xeiroteroii apo satanistes giati ksefitlizoun kai kalous skopous.

Zaharoula Pafos.

Ανώνυμος είπε...

Eleni

@Sike

το "δήθεν" δεν κατάλαβα γιατί μπήκε - θεωρώ το πολλά αφελές να απορρίπτονται οι θέσεις κάποιου άνευ αποδείξεως του αντιθέτου. Έκαμες, δηλαδή, έρευνα εσύ τζιαι ήβρες ότι έν έshει έτσι πράμαν; Οξά τα ίδια θα έλεες ό,τι τζιαι να ελάλεν ο "παπάς";

Giati diladi, prospatheis na mas peis oti ekane o papas ereuna? Edo leei oti den exei stoixeia k arithmous k par'ola auta upostirizei pos auxanontai oi arithmoi ton muiseon. E pos xerei oti auxanontai ama den xerei tous arithmous?Theia fotisi eixe?

K poia einai akrivos ta stoixeia pou parathese gia to oti uparxoun satanistikes organoseis (pou mporei k na uparxoun diladi).


********

Genikotera pantos, eite uparxoun satanistikes organoseis eite oxi stin Kupro, to 'thema' tou mallon den einai me tis en logo alla me tous M.t.I. K gia na eimai eilikrinis, den katalava poios einai o orismos tis 'oloklhrotikis organosis'? Mipos mporei na me diafotisei kapoios?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ζητάς εξυγίανση σ'ένα θεσμό στον οποίο δεν ανήκεις καθώς δηλώνεις άθεος.

Ανώνυμος είπε...

βρε τη "Ζαχαρούλα" από την Πάφο!

Ανώνυμος είπε...

Eleni

'Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ζητάς εξυγίανση σ'ένα θεσμό στον οποίο δεν ανήκεις καθώς δηλώνεις άθεος.'


Den to katalava auto to sxolio.Apeuthinete se mena kat'arxin?

Ανώνυμος είπε...

?????????????????
Zaharoula

Incus είπε...

Η υπόθεση βασικά είναι πολύ απλή. Ας μην περιπλέκουμε τα πράματα.

Η εκκλησία της Κύπρου είναι μια επιχείρηση που κατέχει ακόμα μιαν άλφα δύναμη και επιρροή στην ελληνοκυπριακή κοινωνία. Αυτή της η επιρροή ευτυχώς για ορισμένους, δυστυχώς για άλλους με την πάροδο του χρόνου μειώνεται. Οι λόγοι πολλοί ( αύξηση μορφωτικού επιπέδου, καλύτερη ενημέρωση, ευκολότερη πρόσβαση σε άλλες πνευματικές/παραψυχολογικές και μη εκλογές κτλ.).
Άρα δικαιολογημένα η εκκλησία της Κύπρου (θα μπορούσε να λέγετε και εκκλησία της Κύπρου ΛΤΔ όπως η Κόκα κόλα φέρει πειν) όπως και άλλες εκκλησίες ή θρησκείες ανά το παγκόσμιο βλέπει τον συναγωνισμό να την επηρεάζει και να της κοστίζει πελατεία αυτή τη στιγμή (την όση της έχει μείνει) και αντιδρά.

Βεβαίως, το παράδοξο, είναι ότι η συγκεκριμένη εκκλησία συμπεριφέρεται ως να πρέπει να έχει το μονοπώλιο στον συγκεκριμένο τομέα στην Κύπρο ( είναι δηλαδή ωσάν η Κόκα κόλα να έρχεται και να θέλει να απαγορεύσει στην Πέψι κόλα να διαφημίζεται και επιπλέων να προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι θα πάθουν δηλητηρίαση αν καταναλώσουν Πέψι κόλα).

Αυτό συμβαίνει μόνο σε άκρως καπιταλιστικές και δικτατορικές κοινωνίες και φυσικά δεν έχει θέσει σε κοινωνικά αναπτυγμένα κράτη.

Unknown είπε...

Έχω την αίσθηση πως όλη η ουσία είναι σε δύο σημεία.
1. η «ευθύνη» για το «πρόβλημα» που μετατίθεται στους γονείς (γιατί από αυτούς παίρνουν τις πληροφορίες οι νέοι) και,
2. η ταύτιση της γνώσης με την ενασχόληση.

Αυτά τα δύο σημεία –κατά τη γνώμη μου- φωτίζουν αφ ενός τον επικυριαρχικό ρόλο που επιδιώκει να παίξει η εκκλησία ακόμα και μέσα στο οικογενειακό κύτταρο και αφ ετέρου επιβεβαιώνουν , αν είναι δυνατόν στις μέρες μας , το κλασικό «πίστευε και μη ερεύνα» διότι η έρευνα οδηγεί στην γνώση και η γνώση στην αμαρτία άρα η έρευνα (αναζήτηση, ερώτημα, προβληματισμός ή περιέργεια) είναι ταυτισμένη με την «αμαρτία».

Θα γίνω μονότονος, αλλά για άλλη μία φορά θα πω ότι είναι κρίσιμο η Πολιτεία να τραβήξει μία ευδιάκριτη και χοντρή γραμμή από τη Θρησκεία (την όποια Θρησκεία) και να απέχει από κάθε είδους μεταφυσική αναζήτηση.

Οι μεταφυσικές –θρησκευτικές αναζητήσεις, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σιγά –σιγά, είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου η δε Συστηματική Παιδεία οφείλει να εξοπλίζει τους νεαρούς Πολίτες με Γνώση επί των θρησκειών η οποία Γνώση όμως να είναι καθαρά Ιστορική και όχι κατηχητική και ηθικολογική.

Δεν δικαιούται δε, κατά τη γνώμη μου κανείς να χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό «Αίρεση» αναφορικά με τις Θρησκείες, ακριβώς γιατί η περιοχή αυτή είναι α) προσωπική και β) ως καθαρά πνευματική και φιλοσοφική δεν έχει «αιρετικές» ή μη πτυχές, αλλά απλώς πτυχές, παραλλαγές, εκφράσεις κλπ.

Στο πιθανό ζήτημα που θα εγείρει κάποιος, του τύπου «μα στον τόπο μας οι ορθόδοξοι συνιστούν το 90% του πληθυσμού…) έχω να παρατηρήσω πως στην Κύπρο (συνολικά και αδιαίρετα) ΔΕΝ ισχύει αυτό αλλά κυρίως έχω να υπογραμμίσω, πως το πλειοψηφικό καθεστώς μίας θρησκείας σε μία χρονική ιστορική περίοδο είναι προϊόν ιστορικών διεργασιών, πολιτικών αποφάσεων και συγκυριών αλλά και επίσης ότι δεν έχει καμία σημασία.

Ακόμα και αν ένα θρήσκευμα σε μία περιοχή εκπροσωπεί ενεργά το 99,9% του πληθυσμού της, και πάλι, δεν θα έπρεπε κατ’ ουδένα τρόπο να είναι «επίσημο θρήσκευμα του κράτους».

Ο ένας και μοναδικός –ας πούμε- που θέλει να ακολουθήσει άλλη διαδρομή, θα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ίσος και κατοχυρωμένος με όλο το υπόλοιπο 99,9%.

Όσο η εκκλησία έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν «πνευματικό ταγό» και «ηθικό διδάσκαλο και παιδαγωγό» τόσο θα έχουμε αυτά τα εξαιρετικά νοσηρά φαινόμενα που περιέγραψε ο Μιχάλης στο άρθρο του με διάφορους Επισκόπους να επιτίθενται ουσιαστικά κατά των Πολιτών, της ελεύθερης βούλησης και φιλοσοφικής αναζήτησης.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον το κήρυγμα των επισκόπων αφορά τους πιστούς και φυσικά του χριστιανούς, αυτοί οι οποίοι δεν ανήκουν σ'αυτό το σύνολο γιατί αντιδρούν?
Καθένας ασπάζεται ότι θέλει και λαμβάνει υπόψιν του αυτό που θέλει (και που η νοημοσύνη του, του επιτρέπει). Εγώ γιατί δεν ασχολούμαι δλδ με τον μουσουλμανισμό και τον ιουδαϊσμό? Εφόσον αυτούς τους αναπαύει αυτό που είναι και αυτοί οι οποίοι το πρεσβεύουν (αυτό που πιστεύει) τι μας νοιάζει εμάς?
΄Μόνο στην Κύπρο,μασόνοι, άθεοι και μάρτυρες του Ιεχωβά κατέβηκαν να ψηφίσουν στις...αρχιεπισκοπικές! (καλά ας μην πω ότι κατέβηκαν και εκλέκτορες άνθρωποι που βλέπουν εκκλησία και φτύνουν τον κόρφο τους).

(η ερωτηση του προηγούμενου σχολίου απευθυνόταν στον Μιχάλη και τα 3 απανωτά του ποστ εναντίον της εκκλησίας)

Anef_Oriwn είπε...

Ο (Επίσκοπος σήμερα) Τσιάκκας, ήταν πάντοτε ο ειδικός της Κυπριακής Εκκλησίας επί των αιρέσεων και του σατανισμού.

Δεν ξέρω αν έχει καμιά συγγένεια με τον έτερο Τσιάκκα, τον ειδικό επί των γερόντισσων (του “Μίλα μου”, ντε), αλλά κινδυνεύουμε να πάθουμε “τσιακκοσιν-ίωση”, μ’ όλα αυτά, που βλέπουμε κι ακούμε!

Εκείνο που θα ήθελα να παρατηρήσω (για να μην αφήνονται και λανθασμένες εντυπώσεις να αιωρούνται), με αφορμή τη θρησκοληψία και το δογματισμό των παπάδων, (όντως αγαπητέ Ανώνυμε, έβαλε τους πόσταν ο Μιχάλης με τα τρία τελευταία του posts, αλλά καλά κανει), είναι ότι και κάποιες άλλες (μικρές όμως) θρησκευτικές ομάδες που συναντάμε στην Κύπρο, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, ή οι Παλαιοημερολογίτες, (έχουμε κι απ’ αυτούς), δεν είναι λιγότερο δογματικοί και “ξερόκκελοι” (ξεροκέφαλοι).

Τέλος για τον τελευταίο Ανώνυμο (για δεν παίρνετε κανένα nickname –οι ανώνυμοι, ή μάλλον δεν βαφτίζεστε – για να είμαστε καις ο κλίμα του post και της συζήτησης - για να ξεχωρίζουμε κι εμείς ποιος είναι ποιος;):

@ Ανώνυμε,
Γράφεις τζιαι λαλείς μας: “… Εφόσον το κήρυγμα των επισκόπων αφορά τους πιστούς και φυσικά του χριστιανούς, αυτοί οι οποίοι δεν ανήκουν σ'αυτό το σύνολο γιατί αντιδρούν?
Καθένας ασπάζεται ότι θέλει και λαμβάνει υπόψιν του αυτό που θέλει (και που η νοημοσύνη του, του επιτρέπει)...?”. --- Είπες κάτι πολύ σημαντικό: “… που η νοημοσύνη του, του επιτρέπει…”. Εγώ θα πρόσθετα και οι γνώσεις του, και η πληροφόρησης που έχει, και η συναισθηματική του φόρτιση σε δεδομένες στιγμές και πολλά άλλα. Πέραν τούτου δεν πρέπει να μας απασχολεί τι λενε οι επίσκοποι και αν αυτά που λενε είναι τουλάχιστον ορθολογιστικά; Ωραία η λογική σου, αγαπητέ Ανώνυμε!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 7/7/2008 – 7:15 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

@ Sike

Καταρχήν σε χαιρετώ.

Το «δήθεν» το έγραψα έτσι διότι στην γλώσσα της Εκκλησίας σατανικό είναι καθετί που δεν είναι χριστιανικό ή δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές τους Γιαχβέ.

Δεν είναι καθόλου αφέλεια αυτό που έγραψα. Για παράδειγμα αν κάποιοι κάνουν μια τελετή και θυσιάσουν ένα κόκορα, αυτόματα για τον εν λόγω ιερωμένο είναι σατανιστές.
Οι 12θεϊστές για τον εν λόγω ιερωμένο και την ιδεολογία του είναι σατανιστές.
Οι λεγόμενες αιρέσεις δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά πλάνες και οι άνθρωποι αυτοί πλανώνται από τον «έξω από ‘δω» κ.ο.κ.

Σωστά λέει η Ελένη,
Αυτός δεν ήταν σε θέση να κατονομάσει τέτοιες λατρείες που δρουν στην Κύπρο. Όταν κλήθηκε να το κάνει αερολογούσε, μασούσε τα λόγια του και αμέσως βρήκε διέξοδο στους Μ.τ.Ι.
Και χρειάστηκε ερώτηση για να διευκρινίσει ότι αυτή η οργάνωση δεν εντάσσεται στις σατανιστικές λατρείες ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΥ.

Εγώ δεν έκανα έρευνα, διότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σατανάς. Βασίστηκα στο τι μας είπε ο εν λόγω ιερωμένος.

Όσον αφορά γενικότερα θέμα αυτό, θα θυμίσω όλη εκείνη την υστερία, με τα διάφορα τραγούδια της Μαρινέλας, του Χατζή και άλλων καλλιτεχνών, που τους έπιασε με τα κρυφά σατανιστικά μηνύματα που έκρυβαν οι δίσκοι τους όταν… τους άκουγες ανάποδα.


@ Ζαχαρούλα.

Δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι αλλά νομίζω ότι αυτό που συζητούμε δεν έχει σχέση με αυτό που γράφεις.

@ Ανώνυμος

Ναι, δηλώνω άθεος. Ζω όμως μέσα σε μια κοινωνία που επηρεάζεται θετικά, αρνητικά ή μέτρια από ότι συμβαίνει μέσα σε αυτήν.
Υπό αυτή την έννοια, εφόσον με αφορά το θέμα και με επηρεάζει γράφω, κρίνω, επικρίνω, επικροτώ κλπ.

Να λοιπόν γιατί αντιδρώ.
Αν εσένα δεν σε ενδιαφέρει και δεν ασχολείσαι με το τι γίνεται γύρω σου (και δεν εννοώ μόνο τον μικρόκοσμο της Κύπρου), είναι δικό σου θέμα.

Ας πούμε δεν έχεις άποψη για το πολεμικό Ισλάμ; Σε αρκεί το ότι αναπαύει αυτούς που το πρεσβεύουν; Και όλοι αυτοί οι άδικοι σκοτωμοί; Δεν σε αφορούν;

Τυγχάνει να είμαι ένας από τους άθεους που ψήφισαν στις αρχιεπισκοπικές. Δεν είχα σκοπό να πάω αλλά όταν είδα το πρωί στον «Φιλελεύθερο» κάποιες δηλώσεις και φωτογραφίες πήγα κατευθείαν στο εκλογικό κέντρο.
Στη σκέψη μου επικρατούσε το ρητό: «το μη χείρον βέλτιστον».

Κατά τα άλλα εκφράζω τη συμφωνία μου στην ουσία των γραφομένων από τους φίλους Incus και politispittas.


Υ.Γ. Σχόλια για την Εκκλησία θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Άλλωστε υποσχέθηκα και αποσπάσματα από τη Βίβλο.
Στη ώρα τους θα αναρτηθούν και θα σχολιαστούν κι αυτά.
Δεν πιστεύω να είναι κακό αυτό.

stalamatia είπε...

Πολύ Κατινίστικος Χρίστόφόρός.
Συνάξετε τον.

Ανώνυμος είπε...

@ Σταλαματιά
μου άρεσε το "Χρίστόφόρός" !

@ ανωνυμοι/ες και Sike

Γιατί αποτελέι θέμα ταμπού να συζητούμε για τις ακραίες θέσεις που εκφράζονται από ιερωμένους;

Γιατί θέτετε όρια στο βαθμό, τη συχνοτητα ή το βάθος που μπορεί ο Μιχάλης ή οποιοσδήποτε άλλος να ασχοληθεί με ένα θέμα;

Τι πραγματικά ενοχλεί;


@ Γιωργο
θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ για το δικαίωμα του ενός και μόνου ατόμου να μπορεί να ζήσει ελευθερα αναμεσα ακόμα και σε μια συντρηπτική πλειοψηφία ενός δογματος.

Εχω την υποψία όμως πως μια τετοια κατακτηση ήδη αφορά κοινωνίες που ειναι πολυπολιτισμικές.

Θυμήθηκα ενα καλοκαιρινό σεμιναριο πριν 3-4 χρόνια για τις διακρίσεις, ήταν πολύ "σικ" θέμα και για να πούμε την αληθεια ΟΥΔΕΙΣ είχε ιδέα για την ΕΕ.

Ηρθαν σχεδόν ΟΛΟΙ, εκπροσωποι οργανισμών, κυβερνητικοι και μη, θρησκευτικές οργανωσεις, νεολαίες κλπ

Δυο οργανωσεις ξεκίνησαν απο το ίδιο σημείο να πληροφορηθούν πως μπορούν να αξιοποιήσουν την Ευρωπαική και εθνική νομοθεσία για να προστατευτούν από διακρίσεις εις βάρους τους.

Εμειναν ικανοποιημενες μεχρι εκεί...

Μετά πληροφορήθηκαν ότι δεν γίνεται να είσαι θυμα διακρισης ή υπερασπιστης των ανθρωπινων δικαιωματων από τη μια και από την άλλη να κάνεις διακρίσεις έναντι άλλων (στο καταστατικό, τα μελη, τη προσβαση σε διαδικασίες, τη διαδικασία παράπονου ή αλλού)

Λοιπόν, η μια οργναωση έφυγε "προβληματισμένη" και άλλαξε το καταστατικό της μετά από ένα χρόνο και διορθωσε σημεία που θα μπορούσαν να αποκλείσουν 3ους να συμμετάσχουν.

Η άλλη οργάνωση έφυγε νωρίτερα γιατί "μόνο όσοι συμφωνούν με τις πεποιθησεις μπορούν να ενταχθουν" και αυτό το σημείο δεν τους αφορούσε



Θελω να πω δηλαδή ότι είναι πιο ενοχλητική η επιλεκτική "ευαισθησία" κάποιων από τη γραφικότητα των "Τσακκων"

που και εγω ελπίζω, Ανευ, να μην είναι μεταδοτικός ιος, γιατι επιθετικός έιναι σιγουρα
:-)

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτη εμμονή με τους παπάδες, συστηματική απόπειρα συκοφάντησης και γελοιοποίησής τους, απανωτά post κατά της Εκκλησίας. Δικαίωμά σας παιδιά. "Το έφερε η κουβέντα"... Αυτό ως επιχείρημα δεν γίνεται πιστευτό...

Η Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να απευθύνεται στο χριστεπώνυμο πλήρωμα και να λέει την άποψή της. Όσοι αντιδρούν σε αυτό, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναδεικνύουν τα αυταρχικά τους σύνδρομα.

Οι αιρέσεις και η δράση τους, αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν θύματα εξαιτίας τους, διαλυμένες οικογένειες, παραβίαση εκ μέρους τους νομοθεσιών για τα προσωπικά δεδομένα.

Στην περίπτωση των Ιεχωβάδων, παρέμβαση σε θέματα υγείας, καθώς δεν επιτρέπουν στα μέλη τους μεταγγίσεις αίματος, με αποτέλεσμα να απειλούνται ζωές. Αυτό μάλλον, δεν συγκινεί όσους από εσάς μαίνεστε κατά της Εκκλησίας. Γιατί αν σας συγκινούσε, θα κάνατε μια αναφορά.

Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία (οι περισσότερες, χώρες με κοσμική αντίληψη) και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, οι σαϊεντολόγοι έχουν μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, παρά τις -όχι ανεξήγητες- πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην Ελλάδα τουλάχιστον, έγιναν δολοφονίες από "σατανιστές", ενώ καταστράφηκαν οικογένειες από αιρέσεις. Είναι απύθμενα υποκριτικό και αισχρό να υποστηρίζετε όλους αυτούς που δολοφονούν ψυχές ευάλωτων συνανθρώπων μας, μόνο και μόνο για να υπονομεύσετε τον εθνικό κορμό.

Αυτό προδίδει ιδιοτέλεια, ευτέλεια και ως φαινόμενο, ιδεολογικοπολιτική & ηθική εξαχρείωση.

Και κάτι τελευταίο, επειδή κάποιοι δηλώνουν, αναφαίρετο δικαίωμά τους, άθεοι: ξέρετε τι γνώμη είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για αυτούς που δήλωναν αυτό ακριβώς το πράγμα; Αν θέλετε, μπορώ να σας διαφωτίσω σχετικά. Θα παραθέσω μόνο τη ρήση του Σωκράτη: «Το θείον τοσούτον και τοιούτον εστί, ώσθ’ άμα πάντα ορά και πάντα ακούειν και πανταχού παρείναι και άμα πάντων επιμελείσθαι». Ελπίζω να σας αρκεί.

Είναι όντως δύσκολο να αγαπήσεις κάτι περισσότερο από τον εαυτό σου! Το καταλαβαίνω. Αυτή είναι ακριβώς και η υπέρβαση που διδάσκει ο Χριστιανισμός. Σε κάποιους "ορθολογιστές", που νομίζουν οι πλανεμένοι ότι τα ξέρουν όλα, χαλάει τη σούπα. Ψυχραιμία παιδιά...

Μια πορία: εσείς, οι κήρυκες της ελευθεριότητας, γιατί χάνετε την ανοχή σας, όταν βλέπετε παπάδες;

Ανώνυμος είπε...

γιατί δεν παίρνεις ένα ονοματάκι να μας τα πεις αυτά;

Sike είπε...

1. rose, δεν θέτω όρια στην ενασχόληση κανενός με κάποιο θέμα. Παρέθεσα απλώς τη γνώμη μου όπως αυτή υπέθεσα ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη ως "σχόλιο". Αλλιώς θα τα'χε απενεργοποιήσει.

2. μιχάλη, όταν το πρωτοάκουσα σκέφτηκα ότι ήταν απλώς μια εξυπνάδα που ήθελε να γίνει απόφθεγμα όταν μεγαλώσει. Με την απάντησή σου, συνειδητοποίησα ότι -γουάου- ισχύει: "the greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he did not exist" (Usual Suspects, 1995)

3. καλημέρα

Sike είπε...

originally, η εξυπνάδα είναι του Baudelaire :)

rose είπε...

@ sike
το σχολιο ήταν αυτο που ήταν και η φιλοξενια του στο μπλοκ επίσης...

στο περιεχόμενο του σχολίου σου αναφέρθηκα και χαίρομαι που αναγνωρίζεις το δικαίωμα κάποιου να ασχολείται με ένα θεμα μέχρι να το εξαντλήσει.

έτσι κι αλλιώς εμείς παταμε το κουμπάκι και μπαίνουμε στο μπλοκ κάποιου και αποφασίζουμε ή όχι αν μας αφορά για να το σχολιάσουμε...

δεν επιλέγω μπλοκ που δεν με αφορά
και δε σχολιάζω... ή δεν σχολιαζω αν δεν εχω τιποτα να πω...

κι οταν το κάνω, το σχόλιο μου βρίσκεται σε κοινή θεα και πιθανόν ανοικτό προς καθε κατευθυνση συζητησης ...

dokisisofi είπε...

exasa tipote?

a nai! exasa ton Mihali na dilonei oti psifise stis arxiepiskopikes!
yaaaaaaaaaaaaaaaaaaay!

an katevaine o X.Tsiakkas na psifisei stis ekloges tou AKEL pws tha sas akougotan?
metamonterno?
paranoiko?
alloprosallo?
i apla antideontologiko kai ekswfreniko?
de tha eprepe na isxiei kai gia tin periptosi tou Mixali tote?

Kai ti psifises re Mixali?

Kai gia pes, pws sxoliazeis tin emploki twn kommatwn stin ipostiriksi tou enos (kai oxi tou allou) ipopsifiou?

poli kalimera sas!

Sike είπε...

rose, δεν κατάλαβα πώς η συνέχιση του θέματος σε τόνο συγκαταβατικό με αφορά. Τέλος πάντων, δεν αρέσκομαι σε "λαλώ σου 1, λαλείς μου 10" συζητήσεις, ειδικά σε ξένα χωράφια.

rose είπε...

μου απαντησες
σου απαντησα
μου απαντησες ξανα

το συγκαταβατικό που το βρήκες;

ποια ειναι τα ξενα χωράφια ;

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη το θεωρείς σωστό να ψηφίζεις αρχιεπίσκοπο όταν δεν ανήκεις στο σώμα της εκκλησίας? το θεωρείς έντιμο?

Unknown είπε...

@Ανώνυμε...δεν ξέρω γιατί θεωρείς τις τοποθετήσεις ώς "άθεες". Προσωπικά, δεν είμαι "άθεος" πιστεύω μάλιστα πως η "αθεΐα" είναι παρά Φύσιν Θέσις. Δεν θα το εξηγήσω τώρα εδώ, είναι ολόκληρο, μεγάλο αλλά διαφορετικό θέμα από αυτό που τοποθέτησε ο Μιχάλης προς συζήτηση.

Ωστόσο δεν μπορώ να μη σου πω πως όταν η κριτική στην εκκλησία ή την ορθοδοξία ή τον χριστιανισμό ή τον βουδισμό ή οποιοδήποτε θρήσκευμα (και τον τρόπο που ασκεί κοινωνική παρέμβαση) γίνεται αντιληπτή ως...αθεΐα κάτι δεν πάει καλά. Και ομολογώ πως συζητώντας με μέλη άλλων θρησκευτικών ρευμάτων αυτή την αντίδραση δεν την είδα. Μόνο στο Ισλαμ και σε ορισμένες εκφάνσεις του Χριστιανισμού η κριτική κατά της συγκεκριμένης Θρησκείας ταυτίζεται με την αθεΐα , πράγμα που δηλώνει σε τελευταία ανάλυση μία αφόρητα δογματική αντίληψη περί του Θείου. Μία αντίληψη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα ευτράπελα μεν αλλά επικίνδυνα "συμπτώματα" που καταγράφει ο συγγραφέας του άρθρου εδώ.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Καταρχήν είναι καλή η εισήγηση, οι ανώνυμοι να βάζουν ένα όνομα ή ψευδώνυμο για να ξεχωρίζουμε ποιος είναι ποιος.

Αν πάρεις το πρώτο ποστ που δημοσιεύθηκε για την Εκκλησία θα δεις ότι ανεφύησαν πολλές πτυχές τις οποίες είπαμε ότι θα συζητούσαμε. Κι αυτό κάνουμε και ξεκαθαρίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αυτό εννοώ ότι το έφερε η κουβέντα.

Δεν υπάρχει καμία εμμονή αγαπητέ/η μου.
Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τέτοια ζητήματα στο βαθμό που γίνεται σήμερα (και που δεν τολμούσαμε να κάνουμε πριν μερικά χρόνια) ενοχλεί κάποιους οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι να συζητούν τέτοια θέματα.

Το να σχολιάζουμε και με μια δόση χιούμορ, καμιά φορά, όσα λένε οι ιεράρχες (χωρίς να πληρώνουν και φόρο), δεν σημαίνει ότι τους γελοιοποιούμε.
Αλλά με κανένα τρόπο δεν δέχομαι ότι τους συκοφαντούμε. Επειδή είναι βαρύτατη αυτή η κατηγορία που εκτοξεύεις, σε καλώ να την τεκμηριώσεις. Διαφορετικά μένεις εκτεθειμένος.

Και από πότε η έκφραση αντίθεσης άποψης από αυτήν της Εκκλησίας είναι αυταρχικό σύνδρομο; Τόσο ενοχλεί η κριτική;

Το ότι οι όποιες αιρέσεις προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία θα πρέπει να μένει στο απυρόβλητο και να δρα αυθαίρετα και να ανακατεύεται εκεί που δεν έχει αρμοδιότητες.
Και αυτό σε καμιά περίπτωση σημαίνει ότι εγκρίνω, τουλάχιστον εγώ τις αρνητικές συνέπειες της οποιασδήποτε αίρεσης.
Όσον δε αφορά την αίρεση, θα πρέπει κάποτε να διασαφηνιστεί κι αυτό, τι είναι δηλαδή και τι δεν είναι αίρεση.
Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα. Η δημοσιογραφική διάσκεψη του Τσιάκκα αφορούσε την Κύπρο κι εκείνο που διαπιστώνουμε είναι πως δεν έχει στοιχεία να καταθέσει για τη δράση τέτοιων οργανώσεων στο νησί μας.

Δεν κατάλαβα σε τι αποσκοπεί η αναφορά σου στην Αρχαία Ελλάδα. Εγώ θα έλεγα ότι αν ΌΝΤΩΣ είναι έτσι τα πράγματα, ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, τότε επιβεβαιώνεται ότι ΟΛΕΣ οι θρησκείες δρουν με τον ίδιο τρόπο.
Αν θέλεις κάνεις και μια μεταφορά στα νέα ελληνικά αυτό του Σωκράτη;

Το τι διδάσκει ο χριστιανισμός μπορεί να είναι και θέμα ερμηνείας. Το να διδάσκει την ατομική σωτηρία του καθενός ξεχωριστά, δεν νομίζω να προάγει την υπέρβαση του εγώ.
Και το αποκορύφωμα του χριστιανικού εγωισμού είναι οι συνεχείς αναφορές στο Εγώ Ειμί… και στο ότι όλοι πλην του χριστιανισμού είναι πλανεμένοι.
Και μάλλον είναι η σούπα του θρησκευτικού κατεστημένου που χαλά με τις παρεμβάσεις των άθεων.

Τέλος, ποια ανοχή χάνουμε (μιλώ για μένα). Διαπίστωσες να μην ανέχομαι κάποιες απόψεις; Πολύ περίεργες ερμηνείες έχουν κάποιοι για την κριτική.
Η κριτική κατά της Εκκλησίας είναι εμμονή, είναι έλλειψη ανοχής, είναι πλάνη, είναι εγωισμός κλπ.!
Συμπέρασμα;
Να το βουλώσουμε; Αυτό μας καλείς να κάνουμε;

Μιχάλης είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ:
Ξεκαθαρίζω ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτό το μπλογκ και ότι ουδέποτε θα γίνει διαγραφή οποιουδήποτε σημειώματος, εκτός και αν είναι υβριστικό και προσβλητικό για τον οποιονδήποτε.

Μιχάλης είπε...

@ Sike

Το ρητό που παραθέτεις μου θυμίζει το άλλο ρητό που λέει ότι οι άθεοι πιστεύουν στην ύπαρξη του θεού επειδή πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει!!!

Τέτοια τεχνάσματα είναι γνωστά από τα πρώτα χρόνια της επιβολής του χριστιανισμού. Δεν είναι κάτι νέο.

Και κατά την άποψή μου, αποσκοπούν στο να ευνουχίσουν την σκέψη του ανθρώπου και την αφαίρεση κάθε κριτικής διάθεσης.

@ dokisisofi

Άρεσε σου θωρώ τούτον που έγραψα!
Μόνο που διαπιστώνω ότι όταν η συζήτηση είναι γενική και αόριστη οι παρεμβάσεις σου είναι κατά… ριπάς.

Όταν συγκεκριμενοποιηθεί, και πολλές φορές απαντά σε δικές σου θέσεις, λάμπεις δια της απουσίας σου.

Ναι, όπως είπα, ψήφισα για δύο λόγους. α) ανάφερα το «μη χείρον βέλτιστον» και β) διότι θέλω να έχω λόγο σε ότι με επηρεάζει.

Το παράδειγμα σου με τον Τσιάκκα και το ΑΚΕΛ (αλλά και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα) είναι ατυχές. Διότι για να ψηφίσεις σε εσωκομματικές εκλογές πρέπει να είσαι μέλος.
Εγώ έχω το δικαίωμα να ψηφίζω στις εκκλησιαστικές εκλογές αφού, θεωρητικά αλλά και πρακτικά είμαι ακόμα μέλος της Εκκλησίας. Ακόμα να με αφορίσουν.

Επομένως αυτό δεν είναι τίποτε από όσα καγχαστικά αναφέρεις.
Νομίζω ότι είναι φανερό το τι ψήφισα όταν αναφέρθηκα στο μη χείρον. Πάντως όχι τον άκρατο σκοταδισμό, τον θρησκευτικό φανατισμό και τη θρησκοληψία.

Την εμπλοκή των κομμάτων την σχολιάζω ακριβώς το ίδιο όπως πιο πάνω που εξηγούσα τα σκεπτικό γιατί ψήφισα εγώ.
Και αν το αντιστρέψουμε, με ποιο σκεπτικό οι ιεράρχες τάσσονται υπέρ πολιτικών υποψηφίων;

Ανώνυμος είπε...

Χάρης

Άσε τους αρχαίους βρε ανώνυμε, μην τους εμπλέκεις σε τούτο το θέμα, άλλη η έννοια της αθεΐας τότε, άλλη τώρα, σκέψου μόνο ότι τους χριστιανούς τους κατηγορούσαν για αθεϊα, διότι δεν επεδείκνυα σεβασμό στις υπόλοιπες λατρείες η θρησκευτικές αντιλήψεις... Παρόμοιο κατηγορητήριο (άλλα με διαφορετικό σκεπτικό) εκσφενδόνιζαν οι Ιουδαίοι πρώτα και αργότερα οι χριστιανοί κατά των εθνικών. Βέβαια το κατηγορητήριο τους ήταν περαιτέρω εμπλουτισμένο ( δαιμονολάτρες, ειδωλολάτρες, άθεοι, μωροί, θύραθεν παιδείας διδασκόμενοι, ελληνίζοντες κτλ).
Μεγάλο το θέμα, αλλά άσχετο με την παρούσα συζήτηση ...

Ανώνυμος είπε...

η ανωνυμία είναι βασική αυτοπροστασία όταν έχεις να κάνεις με ένα αριστερό κατεστημένο που έχει δύναμη.

Η...χωροδία εδώ είναι επώνυμη. Μιχάλη δεν ασκεις εξουσία ως δημοσιογράφος που είσαι;

Εσύ Πίττα ξεπερνάς τον Γκέμπελς με τις τεχνικές προπαγάνδας και το ξέρεις.

Η εκκλησία διαθέτει μόνο τον άμβωνα και απευθύνεται ούτως ή άλλως σε πιστούς που γεμίζουν τους Ναούς.

Εσείς από μικρόφωνα και εφημερίδες και τώρα μπλογκς δηλητηριάζεται ψυχές συστηματικά και βγάζεται το έδαφος από τα πόδια των νέων μας.

Πίττα αν εσύ έχεις σχέση με το "θείον" όπως το αποκαλείς εγώ είμαι αστροναύτης. Είσαι κυνικός και επικίνδυνος. Αλλα τι περιμένει κανείς από μοσχοπληρωμένους πολυεθνικούς διαφημιστες; Άθρησκοι, Απάτριδες, Άφιλοι, οπαδοί του πολυπολιτισμικού πολτού.

Unknown είπε...

Λες ψέμματα αγαπητέ.
Αστροναύτης, δεν είσαι, κάπου θα σε είχα πετύχει.

Τα υπόλοιπα στην κρίση των άλλων.

rose είπε...

@ανωνυμε

ποιος κρατά τη δυναμη στα χέρια του τώρα;

αυτος που εμφανίζεται με το όνομα του και την ιστορία του και κρίνεται;
ή αυτός που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία και συκοφαντεί;

και επειδή πολλά "Α" χρησιμοποιείς

τι θα έλεγες για ακόμα ένα;

ΑΝΤΡΟΠΗ σου

:-)

rose είπε...

προς τη χορωδία

κάντε εναν έρανο για την εκκλησία να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό, εφημερίδα, τράπεζα, ξενοδοχεία, εργοστασια, χωράφια, εντυπα, ένα μαγαζάκι σε κάθε γειτονια (ενορία) ένα δίσκο ανοικτό χωρίς αποδειξεις πληρωμων...

αντε βοηθήστε και εσεις την πολυφωνία

μην απομονώνετε τους παπαδες στον άμβωνα

Ανώνυμος είπε...

Eleni

@anonumos

Kapoies fores pragmatika diskoleuomai na pistepso oti eiponontai tetoia pragmata. Diavasa k xanadiasa to post sou k akomi trivo ta matia mou.
Ma einai dunaton??

Einai dunaton na min mporeikapoios na diakrinei poios pragmatika kanei propaganda? Ean uparxei kapoios pou xerei apo propaganda oso kanenas allos, einai h idia h ekklhsia...H sundesh me ton Goebbel mallon einai ligo apotuximenh dioti h ekklhsia den a htan akrivos to numero 1 target group tou...telospanton, auto den einai tis parousis.

H anonumia einai autoprostasia apo poion? Apo tin pleiopsifia tou laou pou dilonoun Xristianoi Orthodoxoi?

H ekklhsia diathetei mono ton amvona tis?Nomizo oti to na ethelotufloume sto ti akrivos ginetai, mono piso mporei na mas paei. Stin ellada toulaxiston (k milao gia Ellada giati eimai pio oikeia me to ti ginetai sta MME ekei) h ekklhsia oxi mono xrisimopoiei (kurios) ta kanalia gia na perasei tis apopseis tis alla se pliroforo oti exei k diko tis ( onomazetai 3E).

Pragmatika ean kanei ton kopo kapoios na parakolouthisei eidhseis esto k gia 10 lepta tin mera, tha dei oti papades den leipoun pote apo ta legomena 'parathura'. Eidika to teleutaio diasthma pou exoune na polemisoune kata tou gamou ton omofulofulon...!! Parepiptontos, ta anthropina dikaiomata exoune graftei lene apo gay, gi auto einai toso 'xalara'..--To akousame k auto!!!!

K telos, allo athriskos k allo atheos. K fusika oudeis sundesh uparxei metaxu tou na eisai atheos/athriskos k tou na min sevesai/agapas tin patrida sou.

***Telika, o oros 'episimi thriskia' tou kratous exei kanei megalh zhmia...

Ανώνυμος είπε...

Eleni

oopss...xexasa 1E...:-)

4E legetai to kanali

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Πραγματικά δεν παίζεσαι!

Δεν σου είπα να γράψεις το όνομα σου. Είπα να βάλεις ένα όνομα ή ψευδώνυμο για να σε ξεχωρίζουμε από τους άλλους ανώνυμου, από τους οποίου ζήτησα να κάνουν το ίδιο.

Για τη δύναμη του… κατεστημένου σου απάντησαν άλλοι συζητητές.
Όλος ο κόσμος ξέρει ότι το πιο βαθύ κατεστημένο στην Κύπρο (και στην Ελλάδα) είναι η Εκκλησία με τις περιουσίες της, με τα κανάλια της, με τις βιομηχανίες της με τις τράπεζες της κλπ.
Μόνο τον άμβωνα διαθέτει η Εκκλησία;
Και ο έλεγχος του πιο βασικού στοιχείου μιας χώρας; Της παιδείας; Αυτόν δεν το υπολογίζεις;

Φαίνεται ότι είτε δεν θέλεις να καταλάβεις είτε πραγματικά δεν ξέρεις ποιος είναι ο ρόλος ενός δημοσιογράφου και τι σημαίνει τέταρτη εξουσία, όπως λέγεται.
Βλέπεις ότι μέσα από τα γραφόμενα σου βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εγωισμός είναι αυτό των ανθρώπων της Εκκλησίας;
Όποιος δεν δέχεται αυτά που λέει η Εκκλησία δηλητηριάζει ψυχές και είναι επικίνδυνος!!!
Αποδεικνύεσαι τέλειος μαθητής του αποστόλου Παύλου: «όποιος δεν πιστεύει στον Χριστό είναι ανάθεμα», έτσι δεν λέει;
Βλέπεις δημοκρατία; Βλέπεις ανοχή που έχει ο χριστιανισμός προς τους άλλους;

Όσο για το απάτριδες πρόσεξε πότε το χρησιμοποιείς. Διότι μεγαλύτερος οπαδός της απατρίας είναι ο χριστιανισμός. Διάβασε ολίγον τι αγίες Γραφές και τα ξαναλέμε.

dokisisofi είπε...

Pos den exei sxesi me to theion o Pittas! Pistevei eis mian thean Elenin mitera pantokrateira:PPP
(alla paizei na einai mithos opws polles thriskeies).

Sovara twra Mixali, esy de mas eleges oti den itheles na vaftiseis ta paidia sou, oti theoreis tous Xristianous dolofonous tou arxaiou politismou kai xeiroterous apo tous Tourkous?
Kai twra mou les oti anikeis sto swma tis ekklisias? Xmm...kai zitas tin eksigiansi tis ap'oti tin "kseftilizei"? Na sai kala vre!
Na poumen tou Pafiou na se timisei me kanena xriso stavro, i mipos protimas..foinika?:PP

Elega kai allou, opou me katigorisan oti "eimai to pnevma tis antilogias", oti ousiastika den kanw tipota allo para na episimainw asinepeies thesewn. Kai edw paratirw mia meizona ipokrisia.
Den eimai se thesi na gnorizw na elatiria tis, alla pragmatika, xarin tou dialogou, tha ithela na mou eksigisei kane nas/kamia apo tin compania sas, pws ginetai na apaksieis ena thesmo sta themelia tou, kai parallilana theleis tin eksigiansi tou. An ksekinisw egw twra na fonazw giati oi ginekes den ginontai xotzides i ravinisses kai giati oi katholikoi me apokaloun airetiki (ws orthodoksi) afto tha einai swsto ek merous mou?

Koita Mixalaki, egw den einai tixea pou estrepsa ti sizitisi stin emploki twn kommatwn stis arxiepiskopikes. Piges na psifiseis, giati afto sou eipan sto komma na kaneis, giati to komma sou (to opoio den kserw poio einai) tha eixe na "risei" polla apo ta aksiokatakrita kata ta alla kefalaia tis ekklisias.Sou thimizw oti o Xristofias prin tis ekloges episimane tin minin tou sinagermou enantion twn eksomologitiriwn sta sxoleia (kanontas oti ki egw twra, episimansi tis asinepeias twn thesewn tou) kai parallila protathike gia proedria apo enan ierea. Epipleon, to AKEL kai to DHSY taxtikan fanera iper enos ipopsifiou stis arxiepiskopikes, kai na sou thimisw oti o Pafou ( ton opoio katakeravnwnete) einai ekei me ta elei tou ipopsifiou pou ta kommata ipostiriksan, mono kai mono gia na vgei ektos paixnidiou o Lemesou. Gi'afto ki egw twra aporw me tin stasi pollwn. Tha loustoun afta sta opoia stathikan sinenoxoi.
Elikrina de nomizw na eftase i Kipros se megaliteri ipokrisia kai parakmi. Toulaxiston sta liga xronia pou zw.
Exoume kseperasei ta senaria tou Gyssman sto "Kiries kai kirioi kalinixta sas". Kata poly.
Gi'ayto , osoi exoun skeletous stis ntoulapes as tis asfalizoun kala prin milisoun.

Kai kati allo. @Eleni, den exoume
4e stin Kipro. Oute kan stin pougka.
Xairete. ( en Kyriw pantote:PP)

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστιανισμός δεν προτάσσει το "εγώ". Το ότι θέτει την σωτηρία της ψυχής ως προτεραιότητα είναι σαφές: όμως, αυτό γίνεται μέσω της θυσίας υπέρ των άλλων, της μοιρασιάς των αγαθών, της καλής πράξης. Σταματείστε να διαστρεβλώνετε τα πάντα! Γιατί ημιμαθείς δεν είστε.

Μπορείτε να χύσετε όσο δηλητήριο θέλετε. Σηκώστε και άλλα post κατά της Εκκλησίας. Βαράτε την, σπιλώστε την. Πετάξτε λάσπη. Δημοκρατία έχουμε πάντα. Σας υπενθυμίζω όμως ότι η Εκκλησία είχε πάντα πολλούς εχθρούς. Και πάντα επιβίωνε, περιτριγυρισμένη από διάφορες ύαινες.

Και στην αρένα έριξαν τους Χριστιανούς και στις κατακόμβες τους "στρίμωξαν". Τον Χριστό τον σταύρωσαν. Σήμερα, σκοτώνουν Χριστιανούς στην Ινδονησία, στην Αίγυπτο, στο Τσαντ, στη Νιγηρία. Που είναι όσοι φωνάζουν για τα "ανθρώπινα δικαιώματα";

Όμως, μακριά από τον Θεό, η ψυχή είναι κενή. Η ύλη δεν νοηματοδοτεί τίποτα. Ο υλισμός απέτυχε να συγκινήσει τους λαούς, έφερε αδιέξοδα, μιζέρια και βία. Αυτό που ζούμε σήμερα, στην εποχή του καταναλωτισμού και των ψεύτικων παραδείσων.

ΥΓ Για τις αιρέσεις: κρίμα να τις χρησιμοποιείτε ορισμένοι ως "πολιορκητικούς κριούς", επικαλούμενοι τα δικαιώματά τους, για να χτυπήσετε την Εκκλησία... Απλά, αποδεικνύετε πόσο αμοραλιστές είσαστε. Τα δικαιώματα των αιρέσεων να καταστρέφουν ζωές νέων ανθρώπων πουλώντας θρησκευτική ηρωίνη, υπερασπίζεστε;

Πραγματικά, απογοητεύομαι με τις απόψεις κάποιων. Και την υποκρισία τους.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μιχάλης είπε...

Διέγραψα το τελευταίο σχόλιο του Ανώνυμου επειδή αναρτήθηκε (από λάθος όπως αντιλαμβάνομαι δύο φορές.

Μιχάλης είπε...

@ dokisisofi

Εκείνο που έχεις κατηγορηθεί από τους περισσότερους αγαπητή μου φίλη είναι ότι διαστρεβλώνεις τα λεγόμενα των άλλων για να στηρίξεις τους συλλογισμούς σου.

Και όπως διαπιστώνω το κάνει ακόμα μια φορά.
Σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι η Εκκλησία είναι χειρότερη από τους Τούρκους.
Εσύ το διαστρέβλωσες αυτό που είπα, σε διόρθωσα αλλά ακόμα το χρησιμοποιείς. Αυτό δεν νομίζω να είναι και τόσο έντιμο.

Ούτε είπα ποτέ ότι θέλω την εξυγίανση της Εκκλησίας. Είπα ότι η Εκκλησία θα πρέπει να περιοριστεί στα δικά της χωράφια και να μην ανακατεύεται εκεί που δεν είναι δουλειά της.
Επομένως, όσα χτίζεις πάνω στις διαστρεβλώσεις νομίζοντας ότι με εκθέτεις, αντιλαμβάνεσαι ότι μόνο εσένα εκθέτουν ως διαστρεβλωτή.

Επομένως τα περί υποκρισίας κάπου αλλού θα πρέπει να τα απευθύνεις.

Το ξέρω ότι δεν κάνεις τυχαία πράγματα, το έχω διαπιστώσει. Και κατάλαβα ότι στρέφεις αλλού τη συζήτηση όταν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις και μαζί με τη διαστρέβλωση κάμνεις παναΐρκα με το νου σου.
Και επισημαίνω ξανά ότι όταν το θέμα είναι συγκεκριμένο ουδέποτε αρθρώνεις μία λέξη. Μόνο στα γενικά μιλάς. Και το επαναλαμβάνω, συνήθως και στα γενικά, αν δεν διαστρεβλώσεις δεν στήνεις υπόθεση.

Αν νομίζεις ότι είμαι πειθήνιο όργανο του οποιουδήποτε, πλανάσαι πλάνην οικτράν. Και όσοι με ξέρουν μπορεί να σου το επιβεβαιώσουν. Επιδιώκω να είμαι ενημερωμένος για ένα ζήτημα και μετά να τοποθετηθώ. Και την τοποθέτηση μου δεν θα μου την αλλάξει κανένας εκτός και αν με πείσει.
Φίλοι μου μπορούν να σε διαβεβαιώσουν ότι η θέση μου από την αρχή ήταν ότι δεν θα πήγαινα να ψηφίσω εκτός και αν έβλεπα ότι είχε πιθανότητες εκλογής εκείνος ο οποίος δεν ήθελα να βγει με κανένα τρόπο.
Και όταν διαπίστωσα – την τελευταία στιγμή – ότι υπήρχε αυτός ο – κατεμένα κίνδυνος – πήγα και ψήφισα.
Δεν βλέπω που βρίσκεις την υποκρισία. Ίσως δεν μπορείς να μπεις στον τρόπο σκέψης μου γι αυτό αντιδράς έτσι.
Συνεπώς, λυπούμαι να πω ότι η δική μου ασυνέπεια βρίσκεται μόνο μέσα στο δικό σου μυαλό και πουθενά αλλού.

Το παράδειγμα που δίνεις με την υποψηφιότητα του Χριστόφια από έναν ιερέα, ο οποίος εν πάση περιπτώσει δεν είναι ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ιερέας, δείχνει ότι είσαι χιλιόμετρα μακριά από το τι γίνεται στην πραγματικότητα.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Πραγματικά φίλε μου, εσύ βλέπεις ότι η Εκκλησία την οποία υπερασπίζεσαι θυσιάζεται για τον άλλον, μοιράζει τα αγαθά της, κάνει καλές πράξεις; Εφαρμόζει με λίγα λόγια αυτά που εσύ ονομάζεις χριστιανισμό;
Αν ναι, τότε μάλλον ζούμε σε δύο διαφορετικές χώρες.
Αν όχι τότε υπερασπίζεσαι κάτι το οποίο δεν εφαρμόζει αυτό που λέει ότι πιστεύει.

Θα σε παρακαλέσω αντί να γράφεις αφορισμούς περί δηλητηρίων, λάσπης κλπ., να καταθέσεις την άποψη σου για όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο μου.

Όμως σε παρακαλώ να μην είσαι τόσο μονοκόμματος. Το να μας λες, ουσιαστικά ότι μόνο οι χριστιανοί παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες που αναφέρεις, μοιάζει ολίγον τι με ανέκδοτο.
Το ότι σκοτώνονται μόνο χριστιανοί γι αυτό το λόγο, και πάλι τέτοιο φαντάζει.

Όσον αφορά τον υλισμό, άστον στην ησυχία του διότι σίγουρα η έννοια που του δίνω εγώ είναι διαφορετική από αυτήν που του δίνεις εσύ και η Εκκλησία. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς άλλους όρους.

Όσον αφορά το υστερόγραφο σου, προτιμώ να μην το σχολιάσω.
Θα σε καλέσω μόνο να καταθέσεις, έστω και μια φορά μια άποψη επί των θεμάτων που συζητούμε παρά να αφορίζεις και να μιλάς με την ξύλινη εκκλησιαστική γλώσσα.
Στο κάτω κάτω κανένας δεν σου απαγόρευσε να πιστεύεις ότι θέλεις. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Α! Και περιμένω την απάντηση στο ερώτημα που έθεσα, κατά πόσον η κριτική προς την Εκκλησία συνιστά εμμονή, έλλειψη ανοχής, πλάνη, εγωισμό κλπ.!

Να το βουλώσουμε; Αυτό μας καλείς να κάνουμε;

Δέχεσαι την παύλεια ρήση: όποιος δεν πιστεύει στο Χριστό είναι ανάθεμα;

Μιχάλης είπε...

Σε λίγο θα γίνει νέα ανάρτηση.

Αύριο είναι η επέτειος της 9ης Ιουλίου 1821 και όπως υποσχέθηκα παλαιότερα, θα αναρτήσω ένα σχετικό κείμενο.

Διαισθάνομαι ότι θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις αλλά είναι μια ευκαιρία να δούμε με ένα άλλο φακό και αυτό το ζήτημα.

Η συζήτηση σε αυτό το θέμα μπορεί να συνεχιστεί.

dokisisofi είπε...

mporeis na mou peis pote exw katigorithei oti diastrevlonw apopseis kai apo poion? kai na me peiseis (an iparxei tetoia periptosi) oti efstathei?
orea methodos! rixnoume laspi ki opoiou piasei! epanalamvanontas de mparoufes perimenoume apo to xrono na tis katastisei gegonos! eisai antidimokratikos kai favlos kai den theleis dialogo to katalavame mixalaki. Alla krata kai kapoia prosximata eneka tou eapggelmatos! mi sigxizesai toso poli! oudeterotita kai nifaliotita! afta de lene gia tous dimosiografous?

Kai gia na katalavw, arneisai oti eipes oti o monos logos pou vaftises ta paidia sou einai ipotin piesi siggenwn giati alliws tha ta fonazan tourkouthkia?
to arneisai? esy den eisai pou episkeptomenos tin Efeso eipes oti oi Tourkoi den prolavan na kanoun tin katastrofi pou idi ekanan oi Xristianoi? ki afta ta arneisai?

Pos perimeneis na mas peiseis otan les oti anikeis sto soma tis ekklisias kai oti psifises ton kalitero ypo tis peristaseis?

Kai den sxoliases tin ipostiriksi twn kommatwn enos sigkekrimenou ipopsifiou me talento stis oikonomikes epixeiriseis (alithia an ithelan mia Ekklisia makria apo oikonomies kai me pnevma apostoliko giati ipostiriksan ton sigkekrimeno ta kommata? giati fonazoun tora me ton Pafo? an ithelan aktimosines kai kathara pnevmatiko ergo kai oxi politiko as ipostirizan ton Lemesou. tooooosu ipokrisia pia!)


polla ta anapantita erotimatika kai to na aforizeis to kentri tis dokisisofis den ta apomakrinei.
patakson men apantison de.

Μιχάλης είπε...

@ dokisisofi

Το πότε και πόσες φορές κατηγορήθηκες για διαστρέβλωση είναι εκεί γραμμένα.
Δεν θα μπω στη διαδικασία να ψάξω να σου τα παραθέσω. Άλλωστε δεν έχω τον χρόνο να ασχοληθώ.
Απλώς παρακάτω θα αναφέρω τα εντελώς πρόσφατα.

Μπορεί να είμαι αντιδημοκρατικός και φαύλος με βάση τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ αντιλήψεις περί δημοκρατίας και φαυλότητας.
Και θα πρέπει να ξέρεις ότι ο δημοσιογράφος δεν είναι κάτι νερόβραστο. Ο δημοσιογράφος ΠΡΕΠΕΙ να έχει άποψη.

Ναι, είπα ότι βάφτισα τα παιδιά μου λόγω πίεσης. Αυτό τι σχέση έχει τώρα με όσα συζητούμε;
Όμως επειδή διαμαρτύρεσαι για το ότι σου είπα ότι διαστρεβλώνεις αυτά που λένε οι άλλοι, στην περίπτωση με τους Τούρκους είπα αυτό που γράφεις ΤΩΡΑ, όχι αυτό που έλεγες στο προηγούμενο σημείωμα.
Αυτό που γράφεις τώρα, δηλαδή:
"esy den eisai pou episkeptomenos tin Efeso eipes oti oi Tourkoi den prolavan na kanoun tin katastrofi pou idi ekanan oi Xristianoi?»

Και όχι:
«kai xeiroterous apo tous Tourkous» που μου αποδίδεις στο προηγούμενο.
Αν το ερμήνευσες λανθασμένα δεν φταίω εγώ.

Ούτε είπα ότι ανήκω στο σώμα της Εκκλησίας με τον τρόπο που το βάζεις. Είπα ότι με ενδιαφέρει ότι με αφορά και με επηρεάζει και ότι ΕΦΟΣΟΝ δεν με έχουν διαγράψει από τα κατάστιχα τους, άσκησα ένα δικαίωμα που μου παρέχεται.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μίλησα για εξυγίανση της Εκκλησίας, όπως διαστρεβλωτικά και πάλι μου αποδίδεις.

Τα κόμματα αποφασίζουν με βάση τα δικά τους δεδομένα. Το καθένα εξήγησε ποια ήταν η στάση του και γιατί και δεν βλέπω το λόγο γιατί να κάτσω τώρα να σχολιάζω γιατί υποστήριξαν τον α ή τον β υποψήφιο.
Και μου λες ότι δεν σχολίασα αυτό το θέμα, όταν υπάρχουν αρκετά για τα οποία περιμένω ακόμα απαντήσεις.
Και μη μου πεις πάλι να σου παραθέσω τι δεν απάντησες. Αν δεις το απογευματινό μου σχόλιο θα δεις ότι απάντησες επιλεκτικά.

rose είπε...

@ Μιχάλη

η συγχιση ορισμενων τους κανει να συμφωνούν με οτιδήποτε διαφωνεί μαζί σου...

χωρίς να εξετάζουν την ποιότητα ή είδος του αντεπιχειρήματος

εχω μια απορία, πόσοι (αν θες και μπορείς να πεις) επισκεφτηκαν την αναρτηση συνολικά;

Μιχάλης είπε...

Κάποιοι με κατηγόρησαν ότι χύνω δηλητήριο κατά της Εκκλησίας, βαράω την Εκκλησία, σπιλώνω την Εκκλησία.
Ειλικρινά διερωτώμαι, δηλώσεις σαν και τη σημερινή του αρχιεπισκόπου, δεν προβληματίζουν;
Δεν δίνουν αφορμή για να γίνουν σχόλια;

Για ποια δήλωση μιλώ; Μα του αρχιεπισκόπου φυσικά, απολαύστε την:

«Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της Αγγλικανικής εκκλησίας να επιτρέψει τη χειροτόνηση γυναικών και τις αντιδράσεις του Βατικανού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι αυτή είναι «πράγματι μια απαράδεκτη κατάσταση γιατί ένα τμήμα της αγγλικανικής εκκλησίας προ πολλού είχε δεχθεί τις γυναίκες στην ιεραρχία της και έγιναν επίσκοποι. Τώρα κάποια άλλη παραφυάδα ακολουθεί τα ίδια ίχνη και έχουμε νέες χειροτονίες γυναικών στην Αγγλικανική εκκλησία», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό «θα αποβεί εις βάρος της Αγγλικανικής εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι με αυτή την νοοτροπία η Αγγλικανική εκκλησία θα συρρικνώνεται και στο τέλος δεν θα τους μείνουν Χριστιανοί. Θα είναι ελάχιστοι οι χριστιανοί που θα μείνουν πιστοί στην Αγγλικανική εκκλησία», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «εμείς καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες οποιασδήποτε εκκλησίας. Βρισκόμαστε σε διάλογο με τους Αγγλικανούς και εκεί που πλησιάζει ο ένας τον άλλο ξαφνικά θέτουν αυτά τα εμπόδια που δυσκολεύουν σίγουρα τον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών», είπε ο Μακαριότατος.

Σε ερώτηση εάν αυτό αφορά την Εκκλησία της Κύπρου κατά κάποιον τρόπο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως από τη στιγμή που υπάρχει διάλογος μεταξύ «ημών και των Αγγλικανών ακριβώς το όλο θέμα μας αφορά γιατί ο διάλογος αυτός προχωρούσε σταθερά αλλά με αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες νομίζω ότι είναι εμπόδια ανυπέρβλητα».»
(ΚΥΠΕ 9-9-2008)

Και μετά μας λένε κάποιοι να μην σχολιάζουμε, να μην κρίνουμε και να επικρίνουμε.
Μετά από αυτή τη δήλωση, δεν σηκώνει ολόκληρη συζήτηση;
Δεν θέλω όμως να συζητήσω τώρα το θέμα.
Το βάζω κι αυτό στη σειρά και θα σχολιαστεί σύντομα σε μια νέα ανάρτηση.
Και θα επεκταθούμε και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της γυναίκας από τον χριστιανισμό.

Ανώνυμος είπε...

na sxoliaseis kai giati tote oi ginekes den anevainoun stis psiloteres vathmides sto masonismo, sto mousoulmanismo, evraismo kai de simmazevetai.
Na eisai sfairikos.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Αν και είπα ότι δεν θα ήθελα να μπω στη συζήτηση αυτού του θέματος, θα επαναλάβω ότι δεν αποτελεί άλλοθι το τι κάνουν κάποιοι άλλοι που μπορεί να χαρακτηρισθούν και χειρότεροι.

Γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα θρησκεύματα. Πιστεύω ότι η απάντηση βρίσκεται σε μια κοινή βάση.

Περισσότερα στην ώρα τους…

rose είπε...

@ Μιχαλη
την ειδηση την ακουσα και ήθελα να γραψω... αλλά αν ανοιξεις το κεφάλαιο αυτο θα κάνουμε πολλά γλέντια

rose είπε...

τελικα έγραψα για τις δηλωσεις του ττομη β'

(στο μπλόκ)

και ησυχασα...

να δούμε τι θα φέρει η ψαριά

φασιστας ακελικος είπε...

το κυριοτερο μελημα σατανιστων σαν τομ κομμουναρο μιχαλακη ειναι να αποδειξουν οτι δεν υπαρχουν.εξαλλου εναι ευρεως γνωστο οτι ο σατανισμος στελεχωνεται απο αριστερους,η αρχη γινεται με το ροκ.παπακωνσταντινο μαχαιριτσας κλπ,τραγουδια κατα του ....συστηματος.τραγουδια υπερ της καταστροφης του κοσμου.αναρχια κλπ.ειδαμε τι αναρχια θελει ηα ριστερα.βλεπουμ που μας γεμισαν ξενους δολοφονους.μετα ερχονται οι αιρον μει.....και αλλα σατανιστικα συγκροτηματα.αυτα εσεις τα λετε .οι σατανιστες..σημερα οι θρασυδειλοι σατανιστες κρυβονται πισω απο την μασονια και την αρχαιολατρεια.στην κυπρο ιδρυσαν την οργανωση ελευσις που πασαρει μια αριστερη ελληνικη ιστορια μαζι με τους μασονους του υσεε.ο μιχαλακης ηγειτε της κυριας ομαδας της λευκωσιας.τον δεκεμβριο του 2010 ησαν 24 ατομα στην ομαδα του.20 ελληνοκυπριοι 1 αρμενης και τρεις τουρκοι εποικοι τους οποιους ο μιχαλακης εβγαλε κυπριακα διαβατηρια αφου ησαν.....τουρκοκυπριοι.οι τελετες τους γινονται στο δασος αθαλασσας διπλα απο το νεο νοσοκομειο.επισης γινονται στο αδειο χωριο αγιος σωζομενος.ο σατανισμος στην κυπρο .....απασχολει περιπου 200 ατομα.κυριως ξενους.αγγλους ιρλανδους και γερμανους.οι κυπριοι εκει ειναι δημοσιογραφοι,καθηγητες και τραπεζικοι ολοι μελη του ακελ!!!!τον νοεμβριο του 2010 δημοσιογραφος του φιλελευθερου προσεγγιστηκε απο μελος της ομαδας του μιχαλη.ηθελε να ξεφυγει.σφαζουμε ανθρωπους ειπε.καμε κατι.σφαξαμε 12 ατομα τα οποια ειναι στον καταλογο εξαφανισθεντων.ο μιχαλης μου ειπε οτι εχει ανωθεν εντολες για αυτα.να σκοτωνουμε και δεν θα παμε φυλακη.ο νομος ειναι μαζι μας ειπε.δυστυχως αορατες δυναμεις πολεμησαν και απετρεψαν την δημοσιευση των 11 σελιδων με την μαρτυρια του πρωην σατανιστη.ο οποιος ξεφυγε τελικα.ο μιχαλακης εγινε θηριο.η αστυνομια κυνηγησε τον ...αποστατη.στις ειδησεις μας ειπαν για διαρρηκτη!!!ο μιχαλακης φοβαται γιατι εχουμε στην κατοχη μας δεκατρια βιντεο απο τις τελετες τους και ενα βιντεο απο τελετη του μιχαλακη σε μασονικη στοα στην λαρνακα.

χριστακης χαραλαμπους είπε...

Φυσικά και υπάρχουν σατανιστές στην Κύπρο.Υπάρχουν περιγραφές στην σελίδα της Παγκύπριας Ένωσης Γονέων.Υπήρχε άρθρο στον Πολίτη όταν δούλευες εκεί νομίζω με μαθήτρια που είχε εξαφανιστεί στα κατεχόμενα.Κανένας όμως δεν έχει ασχοληθεί εις βάθος με το θέμα όπως και στην Ελλάδα.