Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ «ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ»


Πολλές φορές αναφερθήκαμε στο σύνδρομο της ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει το απορριπτικό μέτωπο και ότι αυτή την ηττοπάθεια προσπαθούν να την επενδύσουν με ψευδοπατριωτικό μανδύα. Έτσι δημιουργείται το φαινόμενο που ονομάσαμε «ηττοπαθής πατριωτισμός».

Το χαρακτηριστικό όσων έχουν προσβληθεί από αυτό το σύνδρομο είναι η συνοδεία του ηττοπαθούς λόγου με έντονο συναίσθημα και έντονα χρωματισμένη φωνή ώστε να φαίνεται μια ψευδο-αγανάκτηση.

Αναφερόμαστε σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στην εκπομπή «Αντιλογία» του αρχιεπισκοπικού Λόγου την Παρασκευή 24/6/2011, όπου ο συνάδελφος Παύλος Μυλωνάς αναφερόταν σε ακροατή κάποιου ραδιοφώνου ο οποίος υποστήριξε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Λεύκας είναι καλό να ενταχθεί στην ΚΟΠ και ότι αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.

Εξανέστη λοιπόν ο φίλος Π. Μυλωνάς ο οποίος θεώρησε ότι αυτή η εισήγηση (άκουσον-άκουσον) διαγράφει την… εισβολή!!!

Διαβάστε πως ακριβώς αντιμετώπισε το θέμα ο συνάδελφος:

«Του λέει ο άνθρωπος, (σ.σ. ο αθλητικογράφος), μα είναι και τα τεχνοκρατικά, ζητήματα, όπως πού θα παίζει αυτή η ομάδα πως θα παίζει;»

Και συνέχισε με ένα μελοδραματικό και γεμάτο… αγανάκτηση ύφος:
«Ούτε αν θα πηγαίνουν οι οπαδοί μας και να πληρώνουν εισιτήρια και φόρους στο ψευδοκράτος, ούτε αν θα γίνουν επεισόδια, ποιος θα αστυνομεύει στους αγώνες, αν θα είναι στα κατεχόμενα.
Τίποτε, τίποτε! Ντε φάκτο θα βοηθήσει την επανένωση!
Τι τους δίνουν και πίνουν, τι τους ταΐζουν; Δηλαδή εν θέμα λογικής να καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής;
Δημιουργούν φαντασιώσεις στο μυαλό τους μεσ’ τα αυτά που τους κάμνουν, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα εισβολής και δεν μπορεί να παίξει η Λεύκα. Διότι για να παίξει η Λεύκα πρέπει να κάνουμε εμείς σκόντο την από-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τι τους ποτίζουν ρε φίλε; Να μας δώσουν κι εμάς να ησυχάσουμε».

Και σχολίασε ο έτερος της Αντιλογίας Γ. Γεωργίου:
«Δεν τους ποτίζουν, σε ενημερώνω ξανά, τους ταΐζουν».

Καταρχήν θα συστήναμε στους συναδέλφους να είναι πιο ψύχραιμοι και να μην παθαίνουν αμόκ όταν ακούνε τη λέξη επανένωση ή τη λέξη λύση και κυρίως τη λέξη ομοσπονδία και δη τη διζωνική δικοινοτική, όπως ασφαλώς την εννοεί η Ε/κυπριακή πλευρά και όχι τη τουρκική που παραπέμπει σε δύο κράτη.

Σκεφτόμενοι ψύχραιμα λοιπόν, θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η προσπάθεια της Λεύκας, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, θα εξέθετε την τουρκική πλευρά.
Διότι:
1ον: Το αίτημα της Τ/κυπριακής ομάδας μπορεί να αξιοποιηθεί από την πλευρά μας ενάντια στην κατοχή.

2ον: Αν θα αγωνιστεί στην ΚΟΠ θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Όμως αυτό το απλό ο «ηττοπαθής πατριωτισμός» δεν μπορεί να το κατανοήσει. Ο «ηττοπαθής πατριωτισμός» υποβάλλει ότι εμείς είμαστε πάντα τα θύματα, οποιαδήποτε εξέλιξη σημειωθεί είναι σε βάρος μας και ότι πάντα εμείς είμαστε οι ηττημένοι.
Επομένως, γιατί να μη μείνουμε όπως είμαστε, χωρίς καμιά αλλαγή; Γιατί να μη μείνουμε στην «ασφάλεια» της ημικατοχής;

3ον: Κάνοντας αίτηση στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η συγκεκριμένη ομάδα σημαίνει ότι την αναγνωρίζει. Συνεπώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποβάλλει ο «ηττοπαθής πατριωτισμός», δηλαδή την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την από-αναγνώριση της, όπως φοβάται ο «ηττοπαθής πατριωτισμός».

4ον: Εκτός πραγματικότητας είναι ο φόβος του «ηττοπαθούς πατριωτισμού» για το ότι δήθεν οι Ε/κύπριοι οπαδοί θα μεταβαίνουν στο γήπεδο της ομάδας στα κατεχόμενα, θα πληρώνουν εισιτήρια και φόρους στο λεγόμενο κράτος, ότι θα γίνουν επεισόδια ή ότι οι αγώνες θα αστυνομεύονται από την λεγόμενη αστυνομία.
Και αυτά όλα για ένα απλούστατο λόγο: διότι το λεγόμενο κράτος δεν θα αποδεχθεί να αγωνιστεί μια ομάδα του κάτω από την ομπρέλα της ΚΟΠ.
Άρα, θα εκτεθεί διεθνώς.

Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούν ορισμένοι αυτά τα τόσο απλά θέματα;
Γιατί αφήνουν το φόβο να καλύπτει κάθε ίχνος λογικής και ορθολογικής σκέψης;

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του «ηττοπαθούς πατριωτισμού» είναι η επίθεση κατά των προσώπων και όχι των θέσεων τους.
Αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να συζητήσουν επί της ουσίας των αντίθετων θέσεων και αντ’ αυτού προσπαθούν να ομαδοποιήσουν και να πλήξουν τα άτομα που εκφράζουν την όποια διαφορετική άποψη.

Από εδώ πηγάζει το ερώτημα: «Τι τους ποτίζουν;» που σαφώς παραπέμπει ότι όσοι εκφράζουν αντίθετη άποψη από κάπου υποκινούνται! Εξ’ ου και η αναφορά σε «ταΐσματα»!
Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τις συνεχείς αναφορές του εργοδότη τους – του αρχιεπισκόπου – ότι αυτοί εκφράζουν (δήθεν) την πατριωτική και εθνική γραμμή στο κυπριακό, αυτόματα παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν διαφορετική άποψη δεν είναι ούτε πατριώτες ούτε εθνικά σκεπτόμενοι.
Κατά συνέπεια, αυτοί οι μη πατριώτες και μη εθνικά σκεπτόμενοι έχουν αυτές τις θέσεις επειδή από κάπου τα… παίρνουν!
Αφήνουμε τα συνεχή υπονοούμενα ότι οι έχοντες αντίθετη άποψη από τους ίδιους δεν έχουν δική τους άποψη αλλά κάποιοι τους την υποβάλλου.
Εξ’ ου και η αναφορά περί φαντασιώσεων και ότι κάποιοι τους δημιουργούν αυτές τις φαντασιώσεις.

Σκέφτηκαν καμιά φορά αν είναι το αντίθετο που συμβαίνει;

Από την άλλη, η συνεχής υποτίμηση και προσπάθεια απαξίωσης της αντίθετης άποψης οδηγεί και στην ομαδοποίηση. Αν π.χ. κάποιος (δεξιός ή αριστερός) εκφράσει διαφορετική άποψη από αυτή των ακραιφνών πατριωτών, αυτή η άποψη χρεώνεται σε όλους τους αντιπάλους.

Με εξαιρετική ελαφρότητα ταυτίζουν, εξισώνουν και απαξιώνουν έννοιες και ορολογίες που καμία σχέση έχουν μεταξύ τους. Συγχύζουν την παγκοσμιοποίηση με το διεθνισμό, την πολύ-πολιτισμικότητα με την από-εθνοποίηση ή την πολιτισμική πολτοποίηση και ένα σωρό άλλα.
Διερωτήθηκαν καμιά φορά αν όλα αυτά τους αφήνουν εκτεθειμένους μπροστά στο ακροατήριο τους;
Τους προβλημάτισε καμιά φορά ότι παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες που καταβάλλουν παραμένουν μια περιθωριοποιημένη ομάδα;
Ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες, στον μεγαλοϊδεατισμό και τον βοναπαρτισμό τους;

Υ.Γ1. Προσέξαμε ότι στην πρόθεση της ομάδας της Λεύκας αντέδρασαν αρνητικά οι εν λόγω συνάδελφοι και οι Γκρίζοι Λύκοι. Και αντέδρασαν σχεδόν με τα ίδια επιχειρήματα (από την ανάποδη ασφαλώς)! Γιατί άραγε;

ΥΓ.2. Φαίνεται ότι αυτό το άρθρο (δημοσιεύεται στην τρέχουσα έκδοση της Γνώμης) ενόχλησε κάποιους. Έτσι, ίσως, εξηγείται η ανοίκεια επίθεση που δέχθηκα από αέρος από τους συντελεστές της εκπομπής.

11 σχόλια:

ματιλτα είπε...

Οι δκυό τους εν που τα κλασσικά παραδείγματα αθρώπων που μάχουντε εναντίων της Επανένωσης, τζαι για την δράση τους τούτη τζαι ποτίζουν τους τζαι ταΐζουν τους.

Διότι αν αύριο ας πούμε ότι αλλάξαν γνώμη τζαι αρκέψουν να την λαλούν στα ράδια τζαι κάμνουν εκπομπές στο "σπίτι της συνεργασίας" μαζί με τουρκοκύπριους συναδέλφους τους, η φουντάνα εννα κοπεί πάραυτα.
Τζαι για τα δημοσιογραφιλλίκια τζαι για τα ποντίτζια.

Ζ. είπε...

Γιατί ασχολείσαι μαζί τους φίλε Μιχάλη;
Ακούω τους κι εγώ κάποτε αλλά οι άνθρωποι είναι που άλλον πλανήτη.
Δεν τηρούν κανένα κανόνα δεοντολογίας, κάμνουν τα όλα όπως τα θέλουν και είναι πολλές φορές που πιάστηκαν αδιάβαστοι.

Άκουσα και την επίθεση εναντίον σου. Άκουσα σε κι εσένα και σε βεβαιώνω ότι η παρέμβαση σου ακούστηκε πολύ καλά.
Δεν ήταν επιθετική αλλά συνενωτική.
Τους είπες να κάτσουμε σε ένα διάλογο μεταξύ μας να τα βρούμε και σου απάντησαν με υβρεολόγιο.

Θα σου πω μόνο ότι ο κόσμος που τους ακούει ξέρει και κρίνει. Και τους έκρινε και στις εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φερέφωνα του αρχιεπισκόπου

zakos είπε...

Φίλτατε Μιχάλη
Προσπαθώ να ακούω όποτε μπορώ την συγκεκριμένη εκπομπή και διασκεδάζω πολύ με τούς τύπους και το ύφος τους. (Τώρα τους κάνουμε διαφήμιση)
Μου έκανε εντύπωση που με τόση προπαγάνδα που έκαναν υπέρ ΕΥΡΩ ΚΟ τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Φαίνετε όμως ότι δεν πήραν τα μηνύματα.
Οι εκπομπές τους μετά τις εκλογές είχαν πολύ γέλιο.

Μολέσκης είπε...

μιλούσα τις προάλλες με το Σαββίδη και μου είπε ότι η ΚΟΠ είναι έτοιμη να δεχτεί την ομάδα της Λεύκας, αρκεί να δηλώσει για έδρα της κάποιο γήπεδο στις ελεγχόμενες περιοχές από την κυπριακή δημοκρατία και ο πρόεδρος της να διορίζεται από εμένα!

αιμα τιμη χρυση αυγη ανθελληνα είπε...

ακουσε πρακτορα του αναν υβριστη των προσφυγων πατριδοκαπηλε τουρκοακελικε ολος ο λαος αντιστεκεται στο ξεπουλημα της κυπρου της πατριδας του.γιατι δεν βριζεις και τον λαο?εισαι ενας δειλος?μονο να λαδωνεσαι απο τους ξενους τους οποιους το δηθεν κομμουνιστικο σου κομμα αποκαλουσε ιμπεριαλιστες.τωρα γινατε τζει που τους καπιταλιστες.δεν υπαρχουν πλεον διαδηλωσεις κατα των εβραιων ουτε κατα φονιαδων των λαων αμερικανων οπως λεγατε.και αυτο γιατι ο τουρκοφκιας εκλεχτηκε με την αμερικανικη δυναμη.εκλεχτηκε γιατι ειναι παναθλιος αιμοβορος κομμουνιστης.που ο κομμουνιστης ειναι ατομο που τους συμφερει να συμπορευετεαι με τον εκαστοτε κατα κτητη της γης του.απο συεμφερον οχι τιποτε αλλο.ετσι βλεπουμε σημερα τα παναθλια σας ασιχη.ενω υπαρχουν τοσοι ελληνες χωρις χερια και ποδια η στα ψυχιατρεια η κουβαλουν σφαιρες μεσα τους εσεις μιλατε για επαναπροσεγγιση με αυτους που μας εσφαζαν.αποκαλειτε χωρις ντροπη αδελφο σας τον τουρκο.ο τουρκος εινια βαρβαρος και πρεπει να πεθανει.και θα γινει αυτο το 2013 οταν θα απαλλαγουμε απο σας και την κατοχη σας.η κυπρος θα ενωθει με την ελλαδα οπως επιθυμε ι ο λαος.τουρκοι αρμενιοι κομμουνισται ολοι θα σφαγουν.

Ανώνυμος είπε...

χρυσαυγίτη πρόσεχε να με κοπείς κατά τη μεγάλη των κομμούνων σφαγή.

η ουσία του σύγχρονου κομμουνισμού βρίσκεται στο δρόμο που ΕΓΩ έχω χαράξει. Δηλαδη μίζα-ρουσφέτι-δολοπλοκία-κλοπή κτλ.

Anef_Oriwn είπε...

Αρκησεν αλλά ήρτεν τζιαι μάλιστα με καλήν πραμάτεια για να ΜΑΣ διασκεδάσει ακόμα καλύτερα! Αναφέρομαι στο ππούλιν με ώρα εμφάνισης 7/02/2011 3:11 μμ

Ανώνυμος είπε...

Anef_Oriwn ντροπή σου. στη Σιβηρία να κόβεις ξύλα θα σε στείλω. κάτσε μάθε τη διαφορά που έχει το ππούλιν με το σούπερ μαλάκα, γιατί συγχίζεις τους.

με αγάπη ο νέος κομμουνοπατέρας σας
Νικολάκης το τζιτζίκι, άλλως Νίκαρος, άλλως Αδόλφος.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος Γεωργίου και ο Παύλος Μυλωνάς πόσα κερδίζουν από την αρχιεπισκοπή για κάθε χρήση συγκεκριμένων λέξεων:

Τιμοκατάλογος της εκπομπής Αντίλογος:

επίδομα / 70 cent
λαθρομετανάστης / 60 cent
χριστόφιας / 30 cent
ορθόδοξος / 60 cent
μακαριώτατος / 90 cent
αρχιεπίσκοπος / 75 cent
ραδιόφωνο άστρα / 55 cent
εθνική υπόθεση / 45 cent
εζεκίας παπαϊωάννου / 50 cent
αλλοδαπός / 60 cent
επιταγή / 75 cent
επανένωση / (-1 ευρώ)
επαναπροσέγγιση / (αν ακολουθηθεί με βρίση 40 cent αν όχι -50 cent)
χριστιανός / 70 cent
έλληνες / 65 cent
τούρκος / 60 cent
ευρωπαϊκή ένωση / 20 cent
κομμουνιστής / 50 cent
σημαία / 35 cent
κυπριακή δημοκρατία / 40 cent

Ανώνυμος είπε...

Ορισμένοι δημοσιογράφοι δυστυχώς δεν μπορούν να βγάλουν κάλη εφημερίδα που πουλάει αρκετά. Για αυτό επιλέγουν να νοικοκυρεύουν από την πλάτη του αρχιεπισκόπου...