Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Είναι η πρώτη ανάρτηση μου από την ημέρα που εκλέχθηκε στην εξουσία η νέα, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, κυβέρνηση της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι σε καμία περίπτωση στήριξα αυτή την υποψηφιότητα.
Όμως, στην πολύχρονη ανάμιξη μου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, έμαθα ότι αν μια κυβέρνηση πετύχει ή αποτύχει (και εννοώ σε ζητήματα που εξαρτώνται από την ίδια) τότε πετυχαίνουμε ή αποτυγχάνουμε όλοι μας, σαν χώρα, σαν λαός.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση για το καλό όλων μας.
Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι δεν επικροτώ και δεν θα επικρίνω οτιδήποτε κατά τη δική μου εκτίμηση και κρίση δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Ορθά λένε ότι μια κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις και όχι από τις διακηρύξεις της.
Και είναι γεγονός ότι στις ελάχιστες μέρες που βρίσκεται ήδη στην εξουσία η νέα κυβέρνηση έχει να επιδείξει και θετικά και αρνητικά.

Τα θετικά

Στα θετικά της νέας κυβέρνησης καταγράφω την αποφασιστικότητα που δείχνει ότι έχει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο δυναμισμός που επέδειξε απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.
Φαίνεται ότι δεν ξέχασε τις πρακτικές που ανέπτυξαν κάποιοι από τους υπουργού της δεκαετίας της διακυβέρνησης Κληρίδη.

Άλλο θετικό είναι ο διορισμός σε υπουργικά πόστα των Ι. Κασουλίδη, Τ. Μητσόπουλου, Χρ. Στυλιανίδη και Γ. Λακκοτρύπη. Τον τελευταίο δεν τον γνωρίζω, όμως από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχα μου φάνηκε ότι θα τα πάει πολύ καλά.
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι παρά τη μετριοπάθεια που διακρίνει τουλάχιστον τους τρεις γνωστούς, εκείνο που θα κριθεί είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν ως μέλη της κυβέρνησης. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα κριθούν.

Θετικό είναι και το ότι έβαλε τους υπουργούς να υπογράψουν τον κώδικα συμπεριφοράς και ότι ο πρόεδρος θα ασκεί έλεγχο στα υπουργεία τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας.
Εκείνο που μένει είναι να δούμε τι και πόσα από αυτά θα εφαρμοστούν.

Κάτι άλλο που θεωρώ θετικό, αν και δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι ότι ο νέος πρόεδρος ενδιαφέρθηκε να τοποθετήσει πάνω από την είσοδο του προεδρικού το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα αρνητικά

Αρνητική είναι δίχως άλλο η ανακύκλωση παλιών υπουργών και που δεν είχαν και την καλύτερη εικόνα.
Προσωπικά εκτιμώ ότι αρνητική ενέργεια είναι ο διορισμός του Ιωνά Νικολάου στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης η οποία δίνει την αίσθηση της πλήρους κομματικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας.

Χωρίς να προεξοφλώ οτιδήποτε θεωρώ λανθασμένο τον διορισμό του Κυριάκου Κενεβέζου στο Υπουργείο Παιδείας. Πιστεύω ότι αν στη θέση αυτή διοριζόταν ο Τ. Μητσόπουλος τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι ένα πολύ δύσκολο υπουργείο και δεν νομίζω ότι ο Κ. Κενεβέζος θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει.

Επίσης εκφράζω μια ανησυχία ως προς ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία επιλογής των μαθητών που κέρδισαν οι μαθητές.

Επιφύλαξη έχω και για τον Χ. Γεωργιάδη στη θέση του Υπουργού Εργασίας. Ελπίζω να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Βεβαίως δεν μπορώ να μη σημειώσω στα αρνητικά τη μη συμπερίληψη γυναικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Θυμίζω ότι ο Ν. Αναστασιάδης είχε υποσχεθεί αξιοποίηση των γυναικών, εκσυγχρονισμό, την αξιοποίηση επιστημόνων ανδρών και γυναικών.
Στην πράξη όμως έπραξε το αντίθετο.

Ιδιωτικοποιήσεις

Άφησα τελευταίο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε προσωπικά στους εργαζόμενους στην ΑΗΚ και στη CYTA ότι δεν θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις, οι πρώτες δηλώσεις του Μιχάλη Σαρρή ήταν ενδεικτικές των προθέσεων της νέας κυβέρνησης.

Ακόμα πιο ανησυχητική ήταν η απάντηση του ίδιου του προέδρου το Σάββατο ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση καθορίστηκε το πρωί της Παρασκευής στην πρώτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.
Και οι δηλώσεις Σαρρή έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής.

Ανησυχητική, λοιπόν, η δήλωση Αναστασιάδη ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πει περισσότερα πριν τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ.

Αυτά ως μια πρώτη αναφορά.
Στην πορεία θα πούμε και θα γράψουμε κι άλλα…


11 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Νοιώθω ότι μ’ αυτήν μου την παρέμβαση θα ανοίξω τους ασκούς του Αιόλου [όχι αυτούς τού πάλαι ποτέ Εώλου, άλλως Plutonα σήμερα], αλλά εκείνους το Θεού των Ανέμων!

Λοιπόν, αγαπητέ Μιχάλη,
Μετά λύπης μου θέλω να παρατηρήσω ότι μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο ΣΟΥ, προβάλλεται με μανιχαϊστικό τρόπο η «πρώτη αναφορά» ΣΟΥ και η προκαταρκτική αξιολόγηση των νέων υπουργών που επιχειρείς. Ας πούμεν, οι μεν [υπουργοί] εν καλά παιθκιά [και ίσως ικανά – προς ποιαν κατεύθυνση όμως;], ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι! Προσωπικά θεωρώ ότι αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι πολιτικές και δη όταν δεν λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψη η κοινωνικο-ταξική διάσταση αυτών των διορισμών και οι πολιτικές και οικονομικές φιλοσοφίες και προσεγγίσεις της νέας κυβέρνησης. Ας πούμεν, γιατί «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα […] αν στη θέση του Υπουργού Παιδείας διοριζόταν ο Τ. Μητσόπουλος»; Ή τι πάει να πει «εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση για το καλό όλων μας»; Λαμβανομένων υπ’ όψη των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας ένεκα της οικονομικής κρίσης [εντός κι εκτός Κύπρου], πώς μπορεί να υπάρξει «καλό για όλους μας»; Εν οι εργαζόμενοι που εν να φαν την φάκκαν για ακόμα μια φορά!

Σίγουρα «μια κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις και όχι από τις διακηρύξεις της», αλλά διερωτούμαι αν δεν μπορούμε να δούμε προς ποιαν κατεύθυνση θα κινηθούν οι «πράξεις» μιας κυβέρνησης της Δεξιάς, όταν μάλιστα κι ΕΣΥ ο ίδιος επισημαίνεις από τώρα αρκετά αρνητικά…
Α, και πώς «ελπίζεις να μας εκπλήξει ευχάριστα» ο νέος Υπουργός Εργασίας κος Χ. Γεωργιάδης; Να τραβήξει με τους εργαζόμενους, όταν μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, φαίνεται να μην τηρούσε, ως εργοδότης-ξενοδόχος, σημαντικές πρόνοιες της εργατικής νομοθεσίας;

Σολιάτης είπε...

Και σε συνέχεια των όσων γράφει ο aneforiwn, μήπως είναι θετικό ένας υπ. εσωτερικών να έχει στην ιδιωκτησία του (άσχετα αν τώρα τα έδωσε στην οικογένεια του) μέσα μαζικής επικοινωνίας;

Ανώνυμος είπε...

Ρε φτανέ Ανεφ, εν εκαταλαβες ακόμα οτι ο Μιχαλάκης εν μαννός; Ούλλον μαλακίες γράφει ο μασώνος.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Σχολιάζω κάπως βιαστικά.

Δεν βλέπω να ανοίγεις οποιουσδήποτε ασκούς, είτε του Αιόλου ή του έωλου ή οποιουδήποτε άλλου.

Νομίζω ότι κάπου παρεξήγησες τα πράγματα. Το θέμα δεν είναι αν οι υπουργοί είναι καλά ή κακά παιδιά.
Είναι δεδομένη η πολιτική που θα ακολουθήσουν. Και το γράφω στο κείμενο ότι θα ακολουθήσουν την πολιτική που θα χαράξει η κυβέρνηση και όχι την προσωπική τους.
Και για μένα είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι αυτές οι πολιτικές. Ήδη κάποια δείγματα δόθηκαν από την πρώτη μέρα.

Όμως όπως και να το κάνουμε έχει σημασία η νοοτροπία και ο τρόπος συμπεριφοράς. Αλλιώς θα λειτουργήσει ο Μητσόπουλος και αλλιώς ο Ιωνάς ή ο Χάσικος. Και επαναλαμβάνω, μιλώ ως νοοτροπίες και όχι ως πολιτικές.
Είναι διαφορετικό κάποιος να είναι συζητήσιμος και διαφορετικό να κάνει ότι θέλει και όπως θέλει.


Τι εννοώ καλό για όλους μας. Εννοώ πρώτα απ’ όλα σαν εργαζόμενοι και δεύτερο ως κράτος.
Και πάλι ξέρω τι να περιμένω. Όμως αν η οικονομία πάει καλά, αυτό θα είναι καλό για όλους. Ασφαλώς έχει σημασία με ποιο τρόπο θα πάει καλά. Αν θα γίνει με κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων σίγουρα δεν θα είναι για το καλό όλων.

Όταν λέω ότι ελπίζω να μας εκπλήξει ευχάριστα ο Χάρης Γεωργιάδης, εννοώ να λειτουργήσει ως υπουργός Εργασίας, όπως λειτουργούσαν όλοι οι προκατόχοι του μέχρι σήμερα.

Και επαναλαμβάνω, θα δούμε σύντομα πώς θα λειτουργήσουν.


Μιχάλης είπε...

@ Σολιάτης

Σίγουρα δεν είναι θετικό να διοριστεί ένας υπουργός εσωτερικών που έχει ή είχε σχέση με μέσα ενημέρωσης.
Όπως δεν είναι θετικό που διορίστηκε υπουργός υγείας κάποιος ο οποίος έχει άμεση σχέση με συμφέροντα (όποιων και αν είναι) στο συγκεκριμένο υπουργείο.

pluton είπε...

Στον ελάχιστο χρόνο που έχω παρακολουθώ μετά προσοχής ότι προλαβαίνω αυτά που λέγονται στο ένδοξο νησί του Γρίβα και της ΕΟΚΑ, επειδή όμως κάποιοι δεν ξέρουν την σημασία των λέξεων μια διευκρίνηση

αίολος = ο αβάσιμος, ο αναξιόπιστος, ο αστήρικτος

έωλος (με δασεία) = ο μπαγιάτικος


Το γράφω διότι προφανώς με το έωλος (με δασεία) ο ΑΝΕΥ εννοεί αίολος.

arxiepiskopos είπε...

Τι έγινε φιλαράκια?

pluton είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

"Όταν ακούω να λένε ότι ο Έλληνας πολίτικος κ Πόπουλος βρίσκεται λίγο προς τ αριστερά του κ Σκοπόπουλου, δεν καταλαβαίνω τι εννοούν, δεν καταλαβαίνω τουλάχιστον περισσότερο απ όσο θα καταλάβαινε κάποιος που ζει στο φεγγάρι>" A.P. Herbert


Πόσο καλά καταλαβαίνουν οι ξένοι τις Ελληνικές παραδοξότητες και υπερβολές!!!

όταν λέμε ότι ο κος Χριστόφιας είναι αριστερότερος του ΓΑΠ και ο ΓΑΠ αριστερότερος του Σαμαρά και του Αναστασιάδη τι εννοούμε στην μπακάλικη μέτρηση των πολιτικών; Ότι ο αριστερός είναι υπέρ των εργατών και του λαού και ο δεξιός υπέρ του Κεφαλαίου και των μονοπωλίων, τουλάχιστον εγώ έτσι το καταλαβαίνω.

Όταν λοιπόν ο αριστερός σου βάζει το Κεφάλαιο και την αντεργατική πολιτική από την πίσω πόρτα (βλέπε Χριστοφιας και σοσιαλιστής ΓΑΠ) και ο δεξιός υλοποιεί την πολιτική των αριστερών (βλέπε Σαμαράς και Αναστασιάδης) εγώ λέω ότι αυτοί παίζουν τον παπά και μας δουλεύουν, το διαφορετικό μήπως τελικά είναι αυτό που χτυπούν οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι εργατοπατέρες και γενικά το κατεστημένο ΔΗΛΑΔΗ η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και η Άκρα Δεξιά;

Ρωτάω εγώ ο αφελής τώρα...
(αυτές είναι τοποθετήσεις ΑΝΕΥ που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου ΄το α με Α΄ βλέπε να μαθαίνεις)....

pluton είπε...

Kαι επειδή η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά είναι γνωστή, κάπου εκεί στα Εξάρχεια (δεν μιλώ για την συμβιβασμένη αριστερά σας μιλώ για ΑΡΙΣΤΕΡΑ, όσο αφορά την Άκρα Δεξιά, έχει αυτή ονοματεπώνυμο... σ εμάς λέγεται Χρυσή Αυγή και για εσας ΕΛΑΜ.

pluton είπε...

O ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ


http://kourdistoportocali.com/UsersFiles/admin/2013/03/Chavez-died.jpg

Ένας ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ που δεν δήλωνε αριστερός.

Συγκρίνετε τον με τους αριστερούς του ΔΝΤ και των ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

ο Μιχάλης είναι gay