Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ



Ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη με λύπησε και με στενοχώρησε, παρόλο που ήταν αναμενόμενος τις τελευταίες μέρες, αλλά και λόγω της ηλικίας του. Κάποτε, όπως όλοι μας, θα πέθαινε.

Με ενόχλησε – και δεν το κρύβω – η υπερβολή. Η υπερβολή όλων μας και  πρώτα απ’ όλα των μέσων ενημέρωσης.
Εδώ και τρεις μέρες αναμένοντας το μοιραίο τα μέσα ενημέρωσης είχαν την ευχέρεια να ετοιμάζουν αφιερώματα.
Σχεδόν όλα όμως, δεν απέφυγαν την υπερβολή.
Την υπερβολή για ένα άνθρωπο, όπως είπε και ο Χρ. Στυλιανίδης, που απεχθανόταν την υπερβολή.

Ίσως αυτό δείχνει και το τι μας διακατέχει σαν λαό, η υπερβολή, το συναίσθημα, η απουσία ορθολογισμού και θεωρήσεις στο πλαίσιο του «άσπρο –μαύρο» και «ύψος-βάθος».
Μέσες παράμετροι δεν υπάρχουν.

«Ο μεγάλος ηγέτης»

Αυτή κι αν είναι η μεγαλύτερη υπερβολή.
Το μόνο που λείπει να του βάλουν είναι το φωτοστέφανο.
Τα ίδια είχαμε και για τον Τάσσο (μιλώ για τους πιο πρόσφατους θανάτους πολιτικών).
Αλάνθαστοι, άσπιλοι, αμόλυντοι, ανεπηρέαστοι και δεν συμμαζεύεται.

Για μένα ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Κύπρο, όπως ήταν ο Μακάριος, ο Γρίβας, ο Παπαϊωάννου, ο Γιωρκάτζης, ο Τάσσος, ο Ντενκτάς, ο Κιουτσούκ και μερικοί άλλοι, άσχετα αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε με τις πράξεις, τις ενέργειες και τις πρακτικές τους.

Δεν είναι σχιζοφρενικό και δεν είναι ένδειξη διχασμένης προσωπικότητας όταν τον Τάσσο τον εξύμνησαν όλοι, ακόμα κι εκείνοι που τον έβριζαν για το σχέδιο Ανάν;
Όταν εξυμνούν σήμερα τον Κληρίδη ακόμα κι εκείνοι που τον έβριζαν σκαιότατα για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν;
Ξεχάστηκαν όλα αυτά σε μια στιγμή;
Και πώς γίνεται ένας που ήταν προδότης λόγω της στάσης του το 2004 (όπως τον έλεγαν) σήμερα να είναι θεός και αλάνθαστος;

Για μένα ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν και θα παραμείνει ένας πολιτικός που κύριο χαρακτηριστικό του ήταν σε μεγάλο βαθμό ο ρεαλισμός αλλά και πολλές φορές οι επιπολαιότητες.
Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το θάρρος του να λαμβάνει αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές.

Ορθά σημειώνει και ο Άνευ Ορίων ότι:
«Ο Γλαύκος Κληρίδης, παλινδρομώντας μεταξύ αστικού φιλελευθερισμού και συντηρητισμού/εθνικισμού υπηρέτησε την αστική τάξη [την οικονομική και πολιτική ελίτ του τόπου] και τα συμφέροντα της, τη παράταξη του [την εν πολλοίς περιπεσούσα Δεξιά της Κύπρου] και τους πολιτικούς κι άλλους σχεδιασμούς, σκοπούς και στοχεύσεις των Δυτικών για την Κύπρο».

Και σαν τέτοιος πρέπει να κριθεί, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Ο καθένας θα πρέπει να κρίνεται μέσα στο ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο ζει και δρα.

Η τόλμη του
·         Αναμφίβολα ήταν μεγάλη η τόλμη του να στηρίξει τον Μακάριο αντί του πατέρα του το 1959. Ήταν κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για την Κύπρο εκείνες τις εποχές, ακόμα και σήμερα.

·         Ήταν μεγάλη η τόλμη του να ζητήσει από τη Βουλή να καταδικάσει τον Γρίβα ως κοινό δολοφόνο λίγες μέρες πριν τον θάνατο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Β’.

·         Ούτε μπορούν να διαγραφούν οι προσωπικές του προσπάθειες για προστασία και απελευθέρωση αιχμαλώτων την περίοδο της εισβολής.

·         Μεγάλη και η τόλμη του να στεγάσει και να δώσει αξιώματα στους πραξικοπηματίες του 74.

·         Ήταν μεγάλη η τόλμη του να στηρίξει το σχέδιο Ανάν, για το οποίο υπέστη και τον απόλυτο εξευτελισμό από τους σημερινούς υμνωδούς του, εντός και εκτός ΔΗΣΥ.

·         Πρέπει επίσης να σημειώσω και τη μετριοπάθεια του σε πολλά ζητήματα και την προσπάθεια του να αποφεύγει την όξυνση των πραγμάτων. (Γι’ αυτό θα αναφερθώ και λίγο πιο κάτω, περιγράφοντας τις αντιφάσεις του).

Οι αντιφάσεις του
Πρέπει να υπογραμμίσω ότι υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις και τραγικά αντιφατικός.

Παρουσιαζόταν, λοιπόν, ως ο μετριοπαθής πολιτικός που δεν ήθελε όξυνση των πνευμάτων και ήθελε να φαίνεται σωστός και δίκαιος.
Όμως, πολλές φορές δεν τηρούσε αυτή τη γραμμή, υπηρετώντας τις σκοπιμότητες της παράταξης του.
Αν ήταν ηγέτης των Κυπρίων ή των Ελλήνων της Κύπρου, όπως τον χαρακτήρισαν πολλοί, θα απέφευγε τέτοιες τοποθετήσεις.

Και εξηγούμαι:
- Όντας πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας μετείχε στην οργάνωση Ακρίτας που είχε στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

- Προσφωνούσε πάντοτε τον κόσμο με το «Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ» αντί με το Κυπριακέ λαέ, που σήμαινε αποδοχή ως μέρους του λαού και των Τ/κυπρίων.

- Εξίσωνε το νόμιμο κράτος με την παρανομία κάνοντας λόγο για «βία και αντιβία».

- Ενώ γνώριζε την αλήθεια για τις δολοφονίες των αριστερών επί ΕΟΚΑ ουδέποτε έκανε την παραμικρή προσπάθεια να κλείσει αυτό το θέμα.
Αντίθετα έβαζε λάδι στη φωτιά με εμπρηστικές δηλώσεις.

- Ήταν ο προαγωγός του εθνικισμού και του γριβισμού ακόμα και όταν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πατέρας του “πατριωτικού ρεαλισμού και της σωφροσύνης”;

Θεωρώ ότι ο τίτλος αυτός δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Κανένας δεν νομίζω να αμφισβητεί ότι ο Κληρίδης ήθελε λύση του Κυπριακού.
Τι έκανε όμως προς αυτή την κατεύθυνση;

Όπως είπα και πριν, μιλούσε κι αυτός για ένωση.
Αμέσως μετά παρουσιάστηκε (και ήταν) ως ο προάγγελος της ομοσπονδιακής λύσης.

Ενώ υποστήριζε την ομοσπονδία και στήριξε τον Βασιλείου λέγοντας συχνά ότι ο τότε πρόεδρος ακολουθούσε τη δική του πολιτική και ενώ στήριξε τις Ιδέες Γκάλι, έξι μήνες πριν τις εκλογές έγινε ο μεγαλύτερος πολέμιος του Βασιλείου πολεμώντας τις Ιδέες Γκάλι.
Και στο τέλος τις ενταφίασε, όπως ο ίδιος έλεγε.

Μετά σαν πρόεδρος ξεκίνησε μια προσπάθεια να άρει τις αρνητικές εντυπώσεις από τον ενταφιασμό και ξεκίνησε συνομιλίες.

Την ίδια περίοδο (της προεδρίας του) άρχισε να μιλά για «ενεργό ηφαίστειο», να μιλά για την Κύπρο που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας, να στήνει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, να παραγγέλλει τους S-300.

Kαι ρωτώ εγώ ο αφελής αν όλα αυτά αποτελούσαν σώφρονα πολιτική, μετριοπαθή πολιτική ή αν όλα αυτά δείχνουν ότι ήταν πράγματι "ο πατέρας του πατριωτικού ρεαλισμού και της σωφροσύνης", όπως διαλαλεί το ΡΙΚ για την εκπομπή του Γ. Καρεκλά;

Ας πάψουμε, λοιπόν να είμαστε υποκριτές και υπερβολικοί. Ας προσγειωθούμε στις πραγματικότητες και να βλέπουμε όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά τα πράγματα.
Και να κρίνουμε τον Γλ. Κληρίδη στη βάση αυτού που υπήρξε. Χωρίς εξάρσεις και φανατισμούς.

Υ.Γ. Για τον Γλ. Κληρίδη θα μπορούσε να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο. Και δεν είναι δυνατόν μέσα σ’ ένα σύντομο κείμενο να αναφερθούν όλες οι πτυχές. Γι’ αυτό συγχωράτε με αν παρέλειψα κάποια από τα θετικά, τα αρνητικά ή τις αντιφάσεις του.

26 σχόλια:

zakos είπε...

Για μένα η πιο τραγική αντίφαση ήταν το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος αγωνιζόταν για τη ομοσπονδία , η παράταξη του θεωρούσε την ομοσπονδία ως προδοσία .

Ανώνυμος είπε...

Απ όλους τους Προεδρους που είχαμε μόνο ο Γ. Βασιλείου μπορεί να συγκριθεί μαζί του σε θέματα εκσυγχρονισμού του κράτους και ότι παράδωσαν την Κύπρο σε καλύτερη μοίρα απ ότι την παρέλαβαν.

Αυτός είναι αρκετός και επαρκής λόγος για να μνημονεύουμε τον Γλ. Κληρίδη θετικά.

ΣΦ

Anef_Oriwn είπε...

ΣΦ,
Μπορείς να ΜΑΣ επεξηγήσεις τι έκαμαν ο Κληρίδης ή και ο Βασιλείου «σε θέματα εκσυγχρονισμού του κράτους» και πώς «η Κύπρο [ήταν] σε καλύτερη μοίρα απ ότι την παρέλαβε», ο Κληρίδης όταν το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά τα χρόνια της Προεδρίας του;

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ.
ΕΔΩ Ο ΤΑΚΗΣ Χ"ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΕΒΑΛΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ.
ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝΤΕ ΑΔΙΚΑ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΖΕΚΙΑ.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ??????????

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΣΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΕΘΑΝΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΖΙΑΙ ΕΖΗΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ...

ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΝ ΠΟΛΛΑ ΗΠΙΟ ΤΖΙΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ...

Η ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΕΝ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ...

ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ...

ΤΩΡΑ Σ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΛΑΥΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΝ ΤΖΙΑΜΕ ΚΑΙ ΕΝ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ...

ΕΖΗΣΑΜΕΝ ΤΟΝ ΜΙΑΝ 10ΕΤΙΑ ΠΟΥ ΕΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ...

ΑΛΛΑ ΕΝΝΕΝ ΤΗΣ ΩΡΑΣ...ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ 94 ΧΡΟΝΩΝ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ...

Κώστας Ιωάννου είπε...

@Ανώνυμος
Ο Μιχάλης κατέγραψε θέσεις που αφορούν τα πολιτικά δρώμενα ιου Γλάυκου Κληρίδη. Εσένα δεν θα καταλάβει ούτε ο Άινστάιν κύριε ανώνυμε...
Εγώ θα πρόσθετα στα ΣΥΝ του, φίλε Μιχάλη, και την τόλμη που επέδειξε στην ΚΑΤΑΘΕΣΗ του να αναφέρει ότι ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν λανθασμένος με ολέθριες συνέπειες. Αυτό κανένας από τους σημερινους δοξαστές του δεν θα το αναφέρει. Πολλοί από αυτούς που σήμερα τον εξυμνούν, το 2004, τον έθαψαν πολιτικά και όχι μόνο. Να θυμιθούμε ποιοι μιλούσαν για την UNOPS και πως οι 'ναινέκοι' τα πήραν.
Να προσθέσω στα ΠΛΗΝ του, την τοποθέτηση της Κύπρου στον "αυτόματο πιλότο" όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση την δέυτερη πενταετία, που έφερε και το χρηματηστηριακό μεγα σκάνδαλο που ήταν η απαρχή της διάβρωσης του τραπεζικού συστήματος που κατέστρεψε την κυπριακή οικονομία.

Κώστας Ιωάννου είπε...

Συγνώμη, αναφερόμουν στον προηγόυμενο ανώνυμο.

Σολιάτης είπε...

Εγώ θέλω να ρωτήσω όλους αυτούς που λένε πως ο Κληρίδης ήταν πολύ καλός πολιτικός (είτε το πιστεύουν, είτε το λένε γιανα πουν κάτι). Τι είναι αυτό το σπουδαίο που έκανε το οποίο τον ξεχωρίζει από άλλους πολιτικούς; Π.χ s300, αν πίστευε ότι θα μπορούσε να τους φέρει, ήταν αφέλεια(εγώ είμαι ποιό διορατικός, αφού στις συζητήσεις εξηγούσα γιατί δεν θα έρχονταν), όπως και η πολιτική του ενεργού ηφαιστείου, που μας οδήγησε;Αν πραγματικά ήθελε την δ.δ.ο. πόσο κατάφερε να πείσει τους οπαδούς και τα μέλη του κόμματος του; Ο υπεύθυνος του προεδρικού γραφείου μας είπε ότι ήταν από τους καλύτερους πολιτικούς της ευρώπης, πως το συμπέρανε; Ο καθένας ανοίει το στόμαν του τζαι ότι θέλει λαλεί μας.

Σολιάτης είπε...

διόρθωση: πιό διορατικός

Μιχάλης είπε...

@ zakos

Φίλε σε χαιρετώ.
Συμφωνώ μαζί σου.
Όμως δεν ήταν μόνο αυτό.

Δες κι αυτό, είναι ενδιαφέρον και 100% πραγματική υπενθύμιση γεγονότων.

http://erascy.blogspot.com/2013/11/blog-post_17.html

Μιχάλης είπε...

@ ΣΦ

Έχεις δίκαιο, ανέπτυξε τη δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου κάνοντας όλους τους Κύπριους πλούσιους.
Παρέδωσε έλλειμμα 6%, επιτέθηκε στα δικαιώματα των εργαζομένων, ξεκίνησε την εκστρατεία των ιδιωτικοποιήσεων...

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/17/2013 7:23 μ.μ.

Σίγουρα δεν διάβασες το κείμενο για να γράφεις αυτό που γράφεις.
Ούτε το κείμενο του Τάκη διάβασες.

Αν στο κείμενο βλέπεις κατηγορίες και όχι γεγονότα που έγιναν, τότε σίγουρα δεν το έχεις διαβάσει ή αν το διάβασες και κατάλαβες αυτό που έγραψες, τότε σίγουρα δεν κατάλαβες τι διάβασες.

Κάτι άλλο που με πείθει ότι δεν διάβασες το κείμενο μου, είναι η αναφορά σου ότι δεν έβαλα και τον Εζεκία.
Κι όμως τον έβαλα, αλλά αφού δεν το διάβασες δεν το είδες.

Νομίζω δεν χρειάζεται να σου πω κάτι άλλο.
Αυτοακυρώθηκες.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/17/2013 7:44 μ.μ.

Ναι το κείμενο είναι ήπιο.
Και γράφτηκε σαν αντίδραση στην υποκρισία όλων που εκάμαν τον Κληρίδη φοινιτζιά ενώ μέχρι εχτές τον έβριζαν.

Μιχάλης είπε...

@ Κώστας Ιωάννου

Αγαπητέ Κώστα θα μπορούσαμε να πούμε πολλά.
Είπαμε να σεβαστούμε την ώρα του θανάτου ενός ανθρώπου.
Να τον τιμήσουμε με αυτό τον τρόπο για όσα πρόσφερε στον τόπο (θετικά και αρνητικά).

Με ενοχλεί η υποκρισία που έχουμε εδώ στην Κύπρο.
Πραγματικά πρέπει να ντρεπόμαστε γι’ αυτά τα πράγματα που δεν γίνονται πλέον ούτε στις τριτοκοσμικές χώρες.


Μιχάλης είπε...

@ Σολιάτης

Ακριβώς φίλε, ανοίγουν το στόμα τους και λένε ότι θέλουν, νομίζοντας ότι δεν έχουμε μνήμη, γνώμη και άποψη.
Προσπαθούν να μας υποβάλουν εκείνο που αυτοί θέλουν.
Και σ’ αυτό πρωταγωνιστές είναι τα ΜΜΕ.

Σολιάτης είπε...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10151949771921141&id=566496140&refid=7&_ft_=qid.5947336285082560074%3Amf_story_key.-6205765949346618220&fbt_id=10151949771921141&_rdr#s_320b5fa5fe165dc55c3e4874e8d57562

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΚΑΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.....ΠΟΛΛΑ ΑΠΛΟ....ΟΤΑΝ ΤΟ 74 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΨΑΧΝΑΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΠΛΟΙΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑΓΟΙ ΗΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ...ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗ...

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Ο Γλαυκος Κληριδης ηταν ο ανθρωπος ο οποιος εγινε η αιτια να γνωρισω τον παππου μου.

Αιχμαλοτος των Τουρκαλαδων το 74 για εξι μηνες υποστηκε τα πανδεινα,και δεν ειναι σχημα λογου, ο Κληριδης μεσολαβησε προσωπικα,διεμυνησε στον Ραουφ Ντεκτας το ονομα του,και μετα απο πολλες διαδικασιες (οι Τουρκοι αρνουνταν οτι τον κρατουσαν)γλιτωσε στο παρα πεντε την μεταφορα του στην Τουρκια.

Αυτα για τον ανθρωπο Γ.Κληριδη.

Για τον πολιτικο, η μεγαλη μου απορια ειναι πως ενας στενος συνεργατης του Μακαριου καταφερε να ενταξει στο κομμα του τους λεγομενους "Γριβικους" "ενωτικους" του τοτε καιρου και να καταφερει να τους εχει κοντα του μεχρι να τον εγκαταλειψουν με την μη ελευση των Ρωσσικων πυραυλων και μετεπειτα το 2004.

Εχω την εντυπωση οτι και αυτη και αλλες του "κινησεις" ηταν ψηφοθηρικες, χρησιμοποιησε το πατριωτικο αισθημα του λαου ,γιαυτο και οι αντιφασεις του.

Τωρα για τους ποιους υπηρετησε δεν ξερω,το μονο που ξερω ειναι οτι ο καθενας υπηρετει τους δικους του.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γλ. Κληρίδης δεν ηταν θεός, ουτε τέλειος. Παρέδωσε μια Κύπρο στην Ε.Ε. και με ένα προτεινόμενο σχέδιο λύσης που τώρα πια δεν έρχεται καλύτερο του ούτε στα 100 χρονια. Αυτά περί ελλείμματος 6% και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα πολύ φοβάμαι άλλοι τα "πέτυχαν".

ΣΦ

Σολιάτης είπε...

Ποιοί ήταν αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό; Ένας κρύφτηκε σε πρεσβεία και ο οποιός μιλούσε για μεταπραξηκόπιμα και τώρα υμνεί τον Κληρίδη, μήπως περιμένει να του το ξεπληρώσουν όταν έρθει η ώρα;

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 11/18/2013 2:21 μ.μ.

Είναι φανερό ότι σύγχυσες τις ημερομηνίες.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Χαίρομαι που χάρις στον Κληρίδη γνώρισες τον παππού σου.
Το έγραψα άλλωστε ότι είχε σημαντική συμβολή στο θέμα της απελευθέρωσης αιχμαλώτων.

Από εκεί και πέρα οι αντιφάσεις τους είναι δεδομένες, έστω και αν πολλοί δεν θέλουν να τις βλέπουν.

Μιχάλης είπε...

@ ΣΦ

Είναι αλήθεια ότι έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. Από την άλλη όμως μετά διαπίστωσαν όλοι ότι μας έβαλε με πολλά κενά και παραλείψεις. Κι αυτό είναι γεγονός.
Για το Ανάν πώς εξηγείς ότι όλοι εκείνοι που τον έβριζαν μέχρι προχθές για το σχέδιο αυτό, τώρα τον δοξάζουν;

Το έλλειμμα που άφησε είναι γεγονός.
Όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα, φαίνεται ότι ξέχασες ποια ήταν η στάση των πολιτικών του τέκνων.

ΛΟΥΚΑΣ είπε...

ΣΕ ΜΕΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΛΥ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΠΡΟΥ-ΠΡΟΥ ΝΑ ΥΜΝΕΙ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΟΤΑΝ ΤΟ 2004 ΤΟΝ ΥΒΡΕΙΖΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ. ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΙΑΡΙΣΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΡΙΔΗ. ΕΛΕΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

@ Μιχαλης

Μονο και μονο που καταφερε την ενταξη της Κυπρου καλυψε πληρως τα εργασιακα δικαιωματα. Πουθενα στον κοσμο δεν προστατευονται αυτα οσο στην ΕΕ βασει του Κεκτημενου.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=82&langId=el

Εκτος και αν με τον ορο εργασιακα δικαιωματα εννοιες ολοι να ειναι δημοσιοι υπαλληλοι, να τρωμε και να πινουμε με δανεικα!

ΣΦ

Ανώνυμος είπε...

ΦΕΡΑΙΦΩΝΟ