Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Παραθέτω το τελευταίο απόσπασμα της δήλωσης Χριστόφια στη διάσκεψη τύπου που έγινε την Παρακευή 6 Μαρτίου 2009 και το οποίο έχει σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ιστορίας.

Θεωρώ ότι η δήλωση του προέδρου είναι πολύ σημαντική και ξεκάθαρη και δεν σηκώνει παρερμηνείες.


98 σχόλια:

Terra Incognita είπε...

Μπράβο ρε Δημήτρη γαμώτο!!
Μπράβο!!

Αντρικκος είπε...

Μιχάλη,

αυτόν τον Χριστόφια ψηφίσαμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Εγώ παρακαλώ καθημερινά να δείχνει την αποφασιστικότητα που φαίνεται στο βίντεο που ανάρτησες και για όλα τα άλλα θέματα που διαχειρίζεται (κυρίως για την εσωτερική διακυβέρνηση). Οτιδήποτε λιγότερο εμένα προσωπικά θα με απογοητεύσει οικτρά...

Eva Neocleous είπε...

Μιχάλη,
παρόλο που έχει σχέση περισσότερο με την προηγούμενή σου ανάρτηση, μεταφέρω ένα σχόλιο από τη στήλη του Θουκύ στο σημερινό "Πολίτη":
"Η στήλη συγχαίρει το Μακαριότατο για την επίσκεψή του στο Κατάρ και τις συναντήσεις του με τους Σεΐχηδες για επενδύσεις. Αυτός είναι ο Μακαριότατος που γνωρίζουμε.
Μπίζνες, ταξιδάκια σε εξωτικά εμιράτα, χαλαρώσεις στο συντελεστή δόμησης, μεταφορά άμμου από παραλίες για τα ξενοδοχεία του. Όχι τώρα δέσποτά μου να ασχολείστε με θέματα παιδείας και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που δεν καταλαβαίνετε, όπως και πάλιν κάνετε σήμερα στην εγκύκλιό σας για την Ορθοδοξία: "Δεν μπορούμε ''στο όνομα της διαπολιτισμικής αγωγής να αλλοιώσουμε την Ιστορία μας, να καταργήσουμε τα εθνικά μας σύμβολα, να υποβαθμίσουμε τις εθνικές μας επετείους'', αναφέρει στην εγκύκλιό του για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά εμείς σημειώνουμε.
Το να ξεπουλάμε τη γη μας σε σεΐχηδες δεν είναι το ίδιο;"
----------------
Ωστόσο για το ΡΙΚ αλλιώς έχουν τα πράγματα.Εννοούν να παρουσιάζουν στο δελτίο(π.χ. απόψε)εκτενώς την όποια δραστηριότητα και δήλωση(επί παντός επιστητού) του Αρχιεπισκόπου, λες και το κανάλι ανήκει στην Αρχιεπισκοπή.
Είναι να μην εξοργίζεται ο Χριστόφιας μετά( αν και ως ο ανώτατος Πολιτειακός Άρχων πρέπει να έχει αυτοσυγκράτηση);

Μιχάλης είπε...

@ Terra Incognita

Προσωπικά δεν έχω καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του προέδρου.

Και πιστεύω ότι αυτό που λέει θα το κάνει.

Μιχάλης είπε...

@ Αντρικκος

Ισχύει το πιο πάνω σχόλιο με την προσθήκη ότι κινείσαι ανάλογα με το τι έχεις μπροστά σου.

Όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση, το ότι αφαίρεσε από τον αρχιεπίσκοπο την έγκριση για τον υπουργό παιδείας, είναι ένα άλμα μπροστά, δεν είναι βήμα.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επιχειρήσει να κάνει ότι είναι δυνατόν. Και αυτό το δείχνει η αποφασιστικότητα του.

Μιχάλης είπε...

@ Eva Neocleous

Καλό και εύστοχο το σχόλιο του «Θουκύ».

Χωρίς να παρακάμπτω αυτό που διαπιστώνεις για το ΡΙΚ, εγώ θα έλεγα ότι διαπιστώνω κάτι άλλο.
Ότι γίνεται ένας διάλογος κωφών.
Αν διαβάζατε τη χθεσινή εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου ή τη συνέντευξη του Λυσσαρίδη στη Σημερινή, θα διαπιστώνατε ότι, απ’ ότι φαίνεται, δεν άκουσαν τη σαφέστατη δήλωση του προέδρου για την ιστορία.

Τελικά οι υπερεθνικόφρονες και υπερ-έλληνες αυτού του τόπου δεν βάζουν μυαλό.
Και ύστερα σου λένε φταίει η έρμη η διχόνοια…

Δεν βλέπουν όμως ότι είναι πιστοί στο έργο που επιτελούν. Να προωθούν μια ζωή τη διχόνοια.

aiolos είπε...

Να τον χαίρεστε, θα σας προκόψει αν κάνει αυτά που λέει.
Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η Κύπρος από "προοδευτικάριους" που φτύνουν πατρίδα, ιστορία και θρησκεία.

Μιχάλης είπε...

Φίλε aiolos καταρχήν καλοδεχούμενος στις περιοχές μας...

Ομολογώ όμως ότι δεν έχω καταλάβει σε τι διαφωνείς με όσα λέει ο πρόεδρος.
Και σε ποιο σημείο (συγκεκριμένα) φτύνει πατρίδα, ιστορία και θρησκεία.

Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής;

aiolos είπε...

Eυχαριστώ για το καλωσόρισμά σου αγαπητέ Μιχάλη, να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα...... περίμενα διαγραφή του ποστ μου, η αντιδημοκρατική συμπεριφορά των "προοδευτικών" είναι πάγια κατάσταση και η απάντησή σου στην "άλλη πλευρά" με εκπλήσει.

Το τι συμβαίνει από τους κουμπάρους στην Κύπρο, εμείς οι καλαμαράδες που στέλνουμε όμως τα παιδιά μας (στην ΕΛΔΥΚ) να σας φυλάνε, τα παρακολοθούμε.

Ο "πολύς" Χριστόφιας λοιπόν έχει επιτελέσει "έργο" δες κάποιο από αυτό το "έργο" του

Σιωπηρή απαγόρευση της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, σταδιακή υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα δημόσια κτίρια (βλέπε κτίριο ΡΙΚ), αφαίρεση της λέξης «ελληνικός» από παντού (φεύγει η λέξη «ελληνόφωνα» από τον τίτλο σχολείων της Λάρνακας), συνεχής υπόμνηση ότι «η Κύπρος δεν θα γίνει δεύτερο ελληνικό κράτος», συστηματικές επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου και απόπειρα φίμωσης της Εκκλησίας.

Παρέμβαση από το ΑΚΕΛ στο Συνέδριο των Αποδήμων.
Ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους του ΔΗΣΥ μίλησε για «αυτοευνουχισμό του Κυπριακού Ελληνισμού» και δήλωσε με νόημα ότι ο κ. Δημητρίου είναι υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των κατεχομένων!
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας θα πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο της Παιδείας. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του κόμματος Γιώργος Βαρνάβας, δήλωσε ότι η μονομερής μετατόπιση του κέντρου βάρους της εκπαιδευτικής πολιτικής σε διδασκαλία τουρκικών λογοτεχνικών έργων, εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, είχε αποδεχθεί εκ περιτροπής Προεδρία (δηλαδή και Τούρκος Πρόεδρος, με το 18% να διοικεί το 82%!) και παραμονή 50.000 εποίκων

aiolos είπε...

Ας δούμε την σχέση Χριστόφια και εκκλησίας μέσα πό δηλώσεις τους:

Χριστόφιας:

«Επιδίωξη και στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το λαό, το έδαφος, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους μας και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα»
«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, γιατί θα συναντήσουμε άτεγκτες θέσεις, που έχουν τη ρίζα τους σε κατεστημένα της Τουρκίας, που θέλουν και μέσα από τη λύση να ασκούν έλεγχο πάνω στην Κύπρο, με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων»

Αρχιεπίσκοπος (δια του μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου):

επέκρινε τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό και ανέφερε ότι δημιουργούνται ερωτηματικά και γι' αυτό η «Εκκλησία ανησυχεί».
Επιζητούμε, ενημέρωση και ζητούμε διευκρινίσεις ακόμη και γι' αυτό, που όλοι οι πολιτικοί θεωρούν αυτονόητο: «Ό,τι δηλαδή η λύση θα προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».
Διερωτήθηκε αν η εκ περιτροπής προεδρία σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας «έχει να κάνει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χριστόφιας : «Το κυπριακό κράτος δεν είναι θεοκρατικό, αλλά προέκυψε από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960 και είναι συνεταιρικό με τους Τουρκοκυπρίους»
«θα πρέπει να πάψουμε να κυνηγούμε χίμαιρες και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό».
«οι πατριωτικές κορώνες μας έχουν οδηγήσει έως σήμερα στην ημικαταστροφή»

Ο κ. Χριστόφιας συμπλήρωσε ότι έχει εκλεγεί από το λαό με ποσοστό 55% και στο λαό και μόνο, όπως είπε, δίνει λογαριασμό.

«Δεν θα ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.

aiolos είπε...

Iδού και το μπλοκ μου για ΟΛΟΥΣ

http://igaiolos.blogspot.com/

aiolos είπε...

Θα ήθελα να ξέρεις αγαπητέ Μιχάλη ότι το μπλοκ σου το είδα στο Ελληνικό Φόρουμ, στο οποίο γίνηκε λόγος για το δημοσίευμά σου.

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=147026

Μιχάλης είπε...

Φίλε aiolos

Δεν ξέρω τι γίνεται με τα ελλαδικά ιστολόγια αλλά απ’ ότι ξέρω στα κυπριακά δεν παρατηρούνται διαγραφές. Ούτε από τους «προοδευτικούς» ούτε από τους «μη προοδευτικούς».

Και γιατί άλλωστε; Δεν θέλουμε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών;
Αν είναι για μονόλογους ας πάμε αλλού. Έτσι τουλάχιστον το βλέπω προσωπικά.

Να είσαι βέβαιος λοιπόν ότι τίποτε δεν πρόκειται να διαγραφεί από αυτό το ιστολόγιο, εκτός και αν είναι εκτός των κανόνων σωστού διαλόγου (ύβρεις κλπ.).

Δεν το ήξερα ότι το ιστολόγιο μου ταξίδεψε μέχρι το συγκεκριμένο φόρουμ, χαίρομαι γι αυτό.

Για τα υπόλοιπα να μου επιτρέψεις να επανέλθω αργότερα.

Να είσαι καλά…

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη χαίρομαι για τις δημοκρατικές σου ευαισθησίες, έχω πολύ άσκημη πείρα από την πολωτική νοοτροπία που επικρατεί στην Κύπρο, έχω τύχει να γράφω στην Τρυφιλάρα (φόρουμ) και κραύγαζαν «κάντου μπάν ρε» ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων δεν άντεξαν τον αντίλογο και με σούταραν ... προς και δική μου ευχαρίστηση.

Δες το Φόρουμ που σου γράφω είναι και δημοκρατικό (υπό την έννοια της πολυχρονιότητας) και μετέχουν πολλοί Κύπριοι, λίγο Κύπριο θεώρησε και εμένα που ο γιος μου πριν λίγους μήνες υπηρετούσε στην πράσινη γραμμή.

Δες το μπλοκ μου και τις δημοσιεύσεις μου στο Φόρουμ ή όπου αλλού και πες μου την γνώμη σου.
Αυτή την εποχή γράφω στο Φόρουμ στην ιστορία για τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη.

Μιχάλης είπε...

Φίλε μου εγώ δεν δίνω μεγάλη σημασία στις συμπεριφορές όπου κυριαρχούν μικροί και έφηβοι.
Ανάλογη συμπεριφορά θα δεις και στο ΑΠΟΕΛΛΑΣ, ακόμα και στο Φόρουν της νεολαίας του ΛΑΟΣ όπου με σούταραν κι εμένα έξω.

Το μπλογκ σου το είδα και παλαιότερα αλλά μετά το έχασα.
Θα ξαναμπώ τώρα που βρήκα το νήμα και ελπίζω να τα λέμε και από εκεί.
Θα δω και το φόρουμ αν και ο χρόνος μου για συμμετοχές είναι πολύ περιορισμένος.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο, θα σχολιάσω επιγραμματικά τις αναφορές σου.

Πιστεύω ότι είναι άδικο να κατηγορείται κάποιος για κάτι που δεν έκανε ή που δεν ευθύνεται.
Για τα περιστατικά που αναφέρεις και μερικοί τα αναγάγουν σε μεγάλα θέματα, θα πρέπει να ξέρεις ότι στην Κύπρο σχεδόν δεν συζητήθηκαν καν.

Μιλάς για σιωπηρή απαγόρευση της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου. Ζω στην Κύπρο και διερωτώμαι πότε έγινε αυτό.

Η περίπτωση του ΡΙΚ αποτελούσε πρωτοβουλία του διευθυντή του ιδρύματος και ο οποίος δεν είναι καν ΑΚΕΛικός. Βεβαίως θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτό έχει να κάνει και με το σύνταγμα μας που στα θέματα χρήσης των εθνικών συμβόλων της Δημοκρατίας και των εθνικών συμβόλων είναι εξαιρετικά ακριβής.
Αν θέλεις μπορώ να επεκταθώ σε αυτό και να εξηγήσω τι λέει το σύνταγμα.

Εγώ δεν είδα να φεύγει από κάπου το «Ελληνικός». Όπου υπήρχε υπάρχει. Σε αυτό το θέμα είχε αναφερθεί μόνο μία εφημερίδα αλλά δεν δόθηκε συνέχεια. Γιατί άραγε;
Και γιατί οι αντιπολιτευόμενοι τον Χριστόφια δεν το έκαναν θέμα; Μήπως ήταν κενό περιεχομένου;

Η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε ήταν δεύτερο ελληνικό κράτος. Ήταν και είναι ανεξάρτητο κράτος. Και τέτοιο θα πρέπει να παραμείνει και αυτός ήταν ο στόχος όλων των κυβερνήσεων μας. Δεν είναι προνόμιο ή θέση του Χριστόφια.
Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί κάποιοι επιμένουν για ένα δεύτερο ελληνικό κράτος τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα σημαίνει την καταστροφή και την οριστική τουρκοποίηση της Κύπρου.

Όσον αφορά τους τρεις που αναφέρεις Θεμιστοκλέους και Βαρνάβα θα πρέπει να σου πω ότι ελάχιστοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα όσα λένε. Και οι λόγοι είναι προφανείς.
Με αυτό που είπε ο Κολοκασίδης, δεν θα διαφωνήσω. Άλλωστε αυτό είπε και ο υπουργός Παιδείας τόσο με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών όσο και με άλλες ευκαιρίες.

Σε ότι αφορά την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αποτελεί δέσμευση του Τ. Παπαδόπουλου και όχι του Χριστόφια. Και η οποία ήταν υπό την έγκριση του εθνικού συμβουλίου. Σε παραπέμπω στην επιστολή Παπαδόπουλου προς τον Ανάν.

Αναφορικά με τη διαμάχη Χριστόφια και μητροπολίτη Πάφου που παραθέτεις και αποσπάσματα, εμείς που το ζήσαμε από πρώτο χέρι, διαπιστώσαμε ότι εκείνη η ομιλία του μητροπολίτη ήταν άκρως προσβλητική για τον πρόεδρο που ούτε λίγο ούτε πολύ του έλεγε ότι ήταν προδότης.

Το ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης αυτό είναι γεγονός.
Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει.
Ίσως τώρα να είναι σε περισσότερα πεδία αλλά έτερον εκάτερον.

Η εκκλησία πρέπει να περιοριστεί στα καθήκοντα της.

Όπως είπα σχολίασα επιγραμματικά.
Αν θέλεις διευκρινήσεις μπορείς να επανέλθεις.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είδα όλη τη διάσκεψη, είδα μόνο αποσπάσματα. Μπορεί κάποιος που την είδε να μου πεί τί είπε ο Χριστόφιας για τη σύλληψη ανθρώπων, επειδή απλά και μόνο διένειμαν φυλλάδια;

Φ.

Μιχάλης είπε...

Όχι ανώνυμε Φ.
Δεν έγινε καμιά αναφορά, ούτε τον ρώτησε κανένας.

Αυτό το θέμα υπάρχει μόνο για μερικούς που κατά την άποψη μου κάνουν τον ψύλλο κάμηλο.

Και το ότι ξεχάστηκε ακόμα και από εκείνους που το ανέδειξαν, δείχνει πόσο «σοβαρό» ήταν το πρόβλημα.

Όσον για το «απλά διένειμαν φυλλάδια» προσωπικά διαφωνώ.

Δεν ήταν απλά το μοίρασμα κάποιου φυλλαδίου…

Ανώνυμος είπε...

παρέμβαση από το ΑΚΕΛ στο Συνέδριο των Αποδήμων, ΕΓΙΝΕ για την αφαίρεση από το ρεπερτόριο συναυλίας δύο τραγουδιών, μελοποιημένων από τον αείμνηστο Μάριο Τόκα:

«Την Ελλάδα αγαπώ» αλλά και το «Χαίρετε Αμμόχωστος», του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Το πρόβλημα ήταν οι στίχοι του πρώτου, γραμμένοι από το χέρι του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος πέθανε στην αγχόνη των Βρετανών ιμπεριαλιστών για την πατρίδα:
«την Ελλάδα αγαπώ, αλλά κι εσένα, με έναν έρωτα μεγάλο αληθινό, τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα, τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό».

Την ίδια ώρα, για τις βρετανικές βάσεις, ούτε κουβέντα από το ΑΚΕΛ!

Ανώνυμος είπε...

H εκκλησία είχε δίκιαο να τον "πει" προδότη.

Ο Μητροπολίτη Πάφου, με θάρρος και καθαρότητα έθεσε το κυπριακό στις σωστές του βάσεις και επέκρινε τον πρόεδρο για την τρομερή κατολίσθηση στην οποία οδήγησε το θέμα στους λίγους μήνες της προεδρίας του.

Από θέμα εισβολής και κατοχής το μετέτρεψε σε θέμα ενδοκοινοτικών διαφορών. Σε αποδοχή δύο ισότιμων κρατών, που εξισώνει το 18% με το 82% και δημιουργεί ένα ρατσιστικό κράτος υπό την κηδεμονία της Τουρκίας.

Η ομιλία του Μητροπολίτη υπήρξε μια φωνή αξιοπρέπειας μέσα στο χάος της ηττημένης σκέψης της πολιτικής ηγεσίας.

Ποια ήταν η απάντηση του κ. Χριστοφια; Απαξιωτική, υβριστική για το λαό και τους αγώνες του, σταλινική νοοτροπία φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής.

Το κράτος δεν είναι θεοκρατικό, δήλωσε, αλλά προέκυψε το 1960 ως συνεταιριστικό με τους τ/κ συμπατριώτες μας. Αν αναφερόμαστε στους ήρωές μας και στον πολιτισμό μας, τότε θα καταστρέψουμε την Κύπρο και άλλα παρόμοια.


Διαστρεβλώνει την αλήθεια ως προς τις συμφωνίες του 1960.

Κατακεραυνώνει απαιτώντας να μη αναφερόμαστε στους αγώνες του κυπριακού λαού και στους ήρωές μας, ούτε και στον πολιτισμό μας, γιατί τότε θα καταστρέψουμε τον τόπο!

Στο Συνέδριο των Αποδήμων,ο Χριστόφιας αποκάλυψε την σταλινική του νοοτροπία.

Πρέπει να περιμένουμε ότι ο,τιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα, με αγώνες, με πολιτισμό, ιστορία, γλώσσα, Έθνος, Πατρίδα και όλα εκείνα που συνέβαλαν στη διατήρηση της εθνικής καταγωγής του Κυπριακού Ελληνισμού ανάμεσα στους αιώνες και χιλιετηρίδες, δεν πρέπει να αναφέρονται πια, για να μπορέσει ο πρόεδρος να παραδώσει την Κύπρο στην Τουρκία ανενόχλητος.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Φίλε μου,

Να μου επιτρέψεις με όλο τον σεβασμό και την αγάπη να σου πω ότι έπεσες κι εσύ θύμα προπαγάνδας. Και θα εξηγήσω γιατί:

Αν και τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί κατά κόρον, θα επαναλάβω ότι:
Αυτά που αναφέρονται στη συναυλία, γράφτηκαν ΜΟΝΟ από το «Κυπριακό Ποντίκι», μια εφημερίδα που δεν χρειάζεται να κάτι, διότι όσοι την διαβάζουν έχουν σχηματίσει άποψη. Από εκεί υπήρξε ανακύκλωση της δήθεν είδησης.
Κανένας άλλος δεν ασχολήθηκε. Ούτε δηλώσεις έγιναν, ούτε επικρίθηκε από τους λεγόμενους πατριώτες ο πρόεδρος για κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια δεν έδωσε κανένας σημασία διότι πρόκειται για κάτι που δεν έγινε!

Γιατί η Εκκλησία έχει δίκαιο να τον πει προδότη; Αν και σημειώνω ότι ο μητροπολίτης είπε ότι καμία τέτοια αιχμή δεν ήθελε να αφήσει και ούτε άφησε τέτοια αιχμή.

Όμως διερωτώμαι, τι περισσότερο έκανε που δεν έκαναν οι προηγούμενοι πρόεδροι;
Η αναφορά σε δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες δεν είναι εφεύρεση του Χριστόφια.
Υπάρχει στα ψηφίσματα των Η.Ε. από παλιά. Ούτε η Δ.Δ.Ο. είναι εφεύρεση του Χριστόφια για να κατηγορηθεί.

Πιστεύω ότι ορθά ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι το κράτος δεν είναι θεοκρατικό.
Και αυτό είχε ως μήνυμα ότι η Εκκλησία θα πρέπει να περιοριστεί στα καθήκοντα της. θέση που επίσης (τουλάχιστον φραστικά) είχαν όλοι οι πρόεδροι. Θα θυμίσω ότι ο προηγούμενος αρχιεπίσκοπος απείλησε τον τότε πρόεδρο Κληρίδη ότι θα τον αφορήσει, όταν ο Κληρίδης ανακοίνωνε την καθιέρωση του πολιτικού γάμου.

Να μου επιτρέψεις να πω ότι δεν είπε ότι η αναφορά στους ήρωες και στον πολιτισμό θα καταστρέψουν την Κύπρο.

«Διότι οι πατριωτικές κορώνες ως τώρα μας έχουν οδηγήσει σε ημικαταστροφή και αν συνεχιστούν αυτές οι πατριωτικές κορώνες στο όνομα της θρησκείας, στο όνομα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των ηρώων μας, θα καταστραφούμε τελείως. Αυτό να το έχουμε πάντα υπόψη μας».
Πιστεύω ότι εκείνο το «στο όνομα» είναι το κλειδί στην όλη αναφορά. Και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι ήθελε να πει.

Αν ο ίδιος έλεγε αυτό που του απέδωσαν κάποιοι, τότε προς τι η παρουσία του στα μνημόσυνα του Αυξεντίου και άλλων ηρώων;
Αν είναι ενάντια στον πολιτισμό μας, τότε γιατί εδώ και δεκαετίες το ΑΚΕΛ απονέμει το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς και έχει τιμήσει σωρεία ανθρώπων που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό σε Κύπρο και Ελλάδα;

Γι αυτό επιμένω ότι κάποια πράγματα από αυτά που τον κατηγορούν, δεν έχουν βάση. Πρόκειται για σκέτη και χοντροκομμένη πολλές φορές προπαγάνδα.

Ούτε για τον συνεταιρισμό του ’60 είχε άδικο. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ελληνικό κράτος. Ήταν ένα κράτος που την εξουσία συναποτελούσαν ε/κ και τ/κ.
Δεν βλέπω που είναι το ψέμα σε αυτό.

Επομένως αγαπητέ μου φίλε, τα όσα λένε κάποιοι περί απαγόρευσης των εθνικών αναφορών για παράδοση στην Τουρκία, όταν τα… βασανίσεις λίγο δεν ευσταθούν.

Όμως από την άλλη, με προβληματίζει η ευκολία που κάποιοι χρησιμοποιούν στις μέρες μας τη λέξη προδότης και τα παράγωγα της.

Ανώνυμος είπε...

H οικογένειά μου είναι μια Ελλαδική οικογένεια αριστερών και εγώ για μεγάλο διάστημα αριστερ΄ςο ήμουνα, δεν έπαβα βέβαια να είμαι και πατριώτης και τον κιαρό που κτύπαγα "ένα αριστερό" και τότε την αριστερά σαν πατριωτικό κόμμα την έβλεπα ..... ΟΧΙ ΠΙΑ..... η αριστερά ΄(στους Έλληνες) είναι πολύ επιρεπείς στους Εθνικούς συμβιβασμούς και αυτό με κάνει "τούρκο" πχ το ΑΚΕΛ δεν κατέδωσε τον Γρίβα στους Άγγλους λάθος κάνω;

Σήμερα ο Πρόεδρος καταθέτει στεφάνι απ΄ότι είδα στους τάφους των εκτελεσθένων που αυτοί κατέδωσαν.

Τέλος πάντων και εδώ την Ελλάδα το ΚΚΕ έβγαλε κάτι αποφάσεις περί Μακεδονίας που άστα να πάνε.

Αυτοί που στάθηκαν στα δύσκολα στον Ελληνικό λαό ήταν οι ιεράρχες .......σου παραθέτω κάποιες "δημοφηλείς" εργασίες μου δες τες.

http://igaiolos.blogspot.com/2008/02/1867-1922_20.html

http://igaiolos.blogspot.com/2008/04/blog-post_1124.html

http://igaiolos.blogspot.com/2008/04/a.html

Μιχάλης είπε...

Θεωρώ ότι είναι λάθος να ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Με την ίδια λογική φίλε, επειδή μια μερίδα της Δεξιάς προκάλεσε την καταστροφή στην Κύπρο, πρέπει να φορτώσουμε την ευθύνη σε όλη τη Δεξιά της Κύπρου, της Ελλάδας και του παγκόσμιου;

Επειδή κάποιοι Ελλαδίτες ευθύνονται για το 1974, τότε θα πρέπει να ενοχοποιήσουμε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας;

Η Αριστερά στην Κύπρο δεν έχει να επιδείξει προδοσίες, με όποια έννοια και χρησιμοποιεί κάποιος.

Θα σε απογοητεύσω αν σου πω ότι το ΑΚΕΛ δεν κατέδωσε τον Γρίβα;
Αυτή η ενέργεια αποδίδεται στον Ν. Ζαχαριάδη.

Πέραν τούτου, δεν υπάρχει κανένα βάσιμο στοιχείο που να αποδεικνύει το παραμικρό για προδοσίες αγωνιστών από το ΑΚΕΛ.

Όταν κοντέψει η 1η Απριλίου θα κάνω μια σχετική ανάρτηση.

Αυτό το θέμα αποτελεί αντικείμενο δικής μου εργασίας και ετοιμάζω και σχετικό βιβλίο.

aiolos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
aiolos είπε...

Είναι γεγονός :

ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ την 26ην Απριλίου 1955 χαρακτηρίζει τον αγώνα της ΕΟΚΑ επί λέξει: «τυχοδιωκτισμό με πασχαλιάτικα βαρελότα»! Και το υποκατάστατον του ΚΚΕ, η ΕΔΑ, αποκαλεί τους γενναίους μαχητας της ΕΟΚΑ «νταήδες με τυχοδιωκτικές ενέργειες» («Αυγή» 5-5-1955) και «αεροβομβιστές που προβοκάρουν τον αγώνα του Κυπριακού λαού»!!


Στην απόφασιν της 2ας Ολομελείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Δεκέμβριος 1934) έκτος από τον χαρακτηρισμό της εθνικής μας διεκδικήσεως επι της Βορείου Ηπείρου, ως «ιμπεριαλιστικού αλυτρωτισμού» υπάρχουν και κομμουνιστικαί θέσεις, για τα Δωδεκάνησα, που τότε ήσαν υπόδουλα στους Ιταλούς και για την αγγλοκρατουμένη Κύπρο. Λέγει λοιπόν το ΚΚΕ ότι η απελευθέρωσις της Δωδεκανήσου και της Κύπρου αποτελούν «πραγματοποίηση εξωτερικών ιμπεριαλιστικών βλέψεων». Αντιλαμβάνεσθε τί ισχυρίζονται οι προδόται; Ότι η απελευθέρωσις της Ρόδου και της Κύπρου είναι εξωτερική ιμπεριαλιστική βλέψις! Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να τα πληροφορούνται οι νέοι της Ελλάδος. Δια λεπτομέρειας εις «Πέντε χρόνια αγώνες 1931-1936» έκδ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αθ. 1946, σελ. 250.

Η 2α Ολομέλεια του ΑΚΕΛ (Κομμουνιστικόν Κόμμα Κύπρου) κατά την σύνοδόν της (13 Ιανουαρίου 1955) εψήφισε και ανεκοίνωσε εις προκήρυξίν της προς τον Κυπριακόν λαόν («Ν. Δημοκράτης» 15 Ιανουαρίου 1955) κατακρίνει την «ανταρτικήν δραση» και «καλεί τον λαόν να εντείνη στο έπαρκον την επαγρύπνηση τον και να φυλαχθή από οποιαδήποτε μορφής τυχοδιωκτικές περιπέτειες...». Τον Απρίλιον του ιδίου έτους δυναμώνει ο απελευθερωτικός άγων της ΕΟΚΑ τον οποίον οι κομμουνισταί αποκηρύσσουν καθαρώς:

«Το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στον εθνικό αγώνα του Κυπριακού λαού. Η αποκήρυξη των δυναμωτικών εκρήξεων από το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ αφαιρεί από τα χέρια των ξένων Κυριάρχων μας το πρόσχημα για ένταση των καταπιεστικών μέτρων»...

«Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να κρυβόμαστε στο σκοτάδι της νύκτας για να ρίχνουμε δυναμίτες και άλλες εκρηκτικές ύλες. Μ' αυτό δεν κατορθώνουμε τίποτε άλλο παρά να οπλίζουμε το χέρι του ξένου κυριάρχου για να μας κτυπήση πιο αποτελεσματικά. Αντίθετα με τον ανοικτό, ειρηνικό, παλλαϊκό, ενιαίο αγώνα, αφοπλίζουμε το χέρι του ξένου κυριάρχου από του να μας κτυπήσει και τον αναγκάζουμε σε υποχώρηση».

(«Ν. Δημοκράτης» 6 Απριλίου 1955)


Την προδοσίαν του Κυπριακού αγώνος κατήγγειλε η ιδία η ΕΟΚΑ, η οποία εκυκλοφόρησε το 1958 ειδικόν βιβλίον με τίτλον: «Η κομμουνιστική ηγεσία του Κυπριακού αγώνος» όπου (σελ. 44 κ.ε) κατονομάζονται οι κομμουνισταί προδοται και περιγράφονται αι προδοτικαί των πράξεις υπέρ των Άγγλων αρχής γενομένης με την ραδιοφωνικήν ομιλίαν του Ν. Ζαχαριάδη, ο οποίος απεκάλυψε την ηγεσία της ΕΟΚΑ. Η ΕΟΚΑ κατηγορεί δριμύτατα το ΚΚΕ το οποίον επρόδωσε στους Άγγλους το όνομα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Συνταγματάρχου Γ. Γρίβα:

«Και ενώ αι Κυπριακοί Αρχαί ζαλισμένοι από τον αιφνιδιασμόν της 1ης Απριλίου προσπαθούν ματαίως να βρουν ποίοι οι πρωτεργάται και αρχηγοί του κινήματος, ο αρχηγός του ΚΚΕ. Ζαχαριάδης εις την ραδιοφωνικήν εκείνην ομιλίαν του, αποκαλύπτει δια πρώτην φοράν εις τους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή. Και το ακελικόν όργανον «Ν. Δημοκράτης» έσπευσε να δημοσίευση την ομιλίαν εκείνην δια να μεταδοθή και εν Κύπρω παντού η προδοσία» (ένθ. άνωτ. σελ. 11).

Τον Μάιον του 1956 με απόφασιν της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατήγγειλε τον ένοπλον αγώνα της ΕΟΚΑ «ως λανθασμένη τακτικήν της τρομοκρατίας της ΕΟΚΑ... δίνει εις τους Άγγλους πατήματα... εξ αιτίας της ΕΟΚΑ υφίστανται τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως... εκείνοι που πιάσανε όπλο και κτύπησαν τον δυνάστην έφεραν καταστροφήν στον τόπον».

Αποτέλεσμα της στάσεως των κομμουνιστών ήτο το αγγλικόν ΒΒC (εκπομπή 29 Αυγούστου 1956) να επαινή το ΑΚΕΛ, διότι:

«μέ φυλλάδια του αντιτίθεται εις την ΕΟΚΑ και ζητεί συνέχισιν της εκεχειρίας και την ειρήνευσιν πράγμα που δεικνύει ότι το ΑΚΕΛ έχει συναίσθησιν των επιθυμιών του λαού».

Αλλως τε οι Άγγλοι επροστάτευαν τους κομμουνιστάς όπως η περίπτωσις του Ζιαρτίδη που ήλθε «στο Λονδίνον όπου παραμένει ανενόχλητος υπό την σκέπην του αγγλικού νόμου». («Ελευθερία» 27 Οκτωβρίου 1956). Επίσης οι κομμουνισται με έγγραφον της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ (Σεπτέμβρης 1955) εκάλεσε τους Κυπρίους «να σαμποτάρουν τον έρανον υπέρ των πολιτικών κρατουμένων»

«την εισφοράν, διότι τα χρήματα, προωρίζοντο δια την αγοράν όπλων της εγκληματικής ΕΟΚΑ».


Φυσικά μπορώ να γράψω και πολλά ακόμα για το θέμα...............
Τώρα συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ Μιχάλη ότι ατά λάθη πχ κάποιων δεξιών ή αριστερών ηγετών δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο μιας παράταξης και κυρίως δεν χαρακτηρίζουν τους οπαδούς της πολιτικής παράταξης.

Παρεπιπτώντως ΒΑΡΕΛΩΤΟΥΣ ποιούς αποκαλούσε το ΑΚΕΛ;

aiolos είπε...

Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος στον άνθρωπο και εγώ είμαι εθνικιστής
Κωστής Παλαμάς

aiolos είπε...

IΔOY KAI (δια στόματος ΑΚΕΛ)ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ


Τον Μάρτιον του 1957 το ΑΚΕΛ συνεδρίασε εν Ολομελεία και κατεδίκασε τας προηγουμένας αποφάσεις του κατά της ΕΟΚΑ. Συγκεκριμένως απεφάσισε ότι:


«Ταυτόχρονα η Κ.Ε. υπογραμμίζει ανοικτά ότι στη στάση μας έναντι της ΕΟΚΑ διεπράξαμε μια σειρά λάθη, μερικά από τα οποία αρκετά σοβαρά.

Πρώτα - πρώτα από την αρχήν υποτιμήσαμε σοβαρά το κίνημα της ΕΟΚΑ, θεωρώντας το σαν κίνημα μερικών δεκάδων φανατικών της δεξιάς, προωρισμένο να σβήση σε μερικούς μήνες και δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις προετοιμασίες που γίνουνταν πάνω από τρία χρόνια.

Δεύτερο η ανακοίνωση του Π.Γ. του Απρίλη του 1955 ήταν μια πολύ βιαστική και αψυχολόγητη ενέργεια που πρόδιδε σύγχισι και έλλειψι ψυχραιμίας και με τον τρόπο που έπιανε το ζήτημα θεωρητικολογώντας για ατομική τρομοκρατία με αποσπάσματα από τον Λένιν, δεν βοηθούσε καθόλου τες μάζες να δουν σωστά για ποιους λόγους το κόμμα μας διαφωνούσε με την τακτική του ένοπλου αγώνα.

Τρίτο οι χαρακτηρισμοί που σε ανακοινώσεις και σε άρθρα μας δώσαμε στην ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές της, αποκαλώντας τους «ψευτοδιγενήδες», «τραμπούκους», «βαρελόττους», «τρακατρούκες» κ.λπ. ήσαν προκλητικοί και σεχταριστικοί και ενώ δεν εξυπηρετούσαν καθόλου την εθνικήν μας υπόθεση και την ενότητα του λαού, ωπλίζαμε την ΕΟΚΑ και το μοναρχοφασισμό στην επίθεση τους ενάντια στο κόμμα και το Λαϊκό κίνημα και έρριχναν νερό στον μύλο της διάσπασης και του κινδύνου εμφυλίου σπαραγμού...».

gregoris είπε...

αίολε, σκοπεύκεις να μας κάμεις μάθημα εθνικής ιστορίας δαμέ; για να ξέρουμεν δηλαδή να πιάννουμεν σημειώσεις...

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ μου Αίολε μου χαλάς τη… μανέστρα.
Όπως είπα φυλάω αυτά τα θέματα για τον Απρίλη.

Καθώς έγραφα τα σχόλια μου ανάρτησες και το τελευταίο…

Εντούτοις θα δώσω σχολιάσω και πάλι επιγραμματικά τα όσα αναφέρεις, σημειώνοντας ότι δεν έχω πλήρη γνώση για τα πεπραγμένα του ΚΚΕ.

Θα περιοριστώ σε αυτά που γνωρίζω, επισημαίνοντας ότι ο χρυσός κανόνας της ιστορικής επιστήμης είναι να μην βασιζόμαστε σε αποσπάσματα αναφορών, κυρίως όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα παράθεσης ολόκληρων των κειμένων ή των αναφορών.

Γιατί το λέω αυτό; Σε παρακαλώ διάβασε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τα όσα ακολουθούν:

Καταρχήν αντιλαμβάνομαι ότι από κάπου αντίγραψες τις συγκεκριμένες αναφοράς.

Αρχίζοντας από την ανακοίνωση της 2ης ολομέλειας του ΑΚΕΛ (Γενάρης 1955) θα έλεγα ότι χρειάζεται προσοχή διότι η αναφορά που παραθέτεις περιέχει ανακρίβειες.

1. Στις 15 Ιανουαρίου 1955 ΔΕΝ υπήρχε ανταρτική δράση. Αυτή ξεκίνησε την 1η Απριλίου.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορούσε έκτροπα που σημειώθηκαν σε διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 1954. Τις διαδηλώσεις τις διοργάνωσαν από κοινού όλα τα οργανωμένα σύνολα, περιλαμβανομένων και των αριστερών.
Με τα έκτροπα που σημειώθηκαν δόθηκε η αφορμή στους Άγγλους να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα. Και η ανακοίνωση αναφέρεται σε αυτό το θέμα.

Ανακρίβεια είναι και το ότι τον Απρίλη δυναμώνει ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Τον Απρίλη δεν δυνάμωσε, ξεκίνησε.

2. Δεν είναι μυστικό ότι το ΑΚΕΛ αντιτάχθηκε στη διεξαγωγή ένοπλου αγώνα. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την ΕΟΚΑ. Το ΑΚΕΛ απέρριψε και συγκεκριμένη εισήγηση του Ζαχαριάδη για ένοπλο αγώνα.
Όπως δεν είναι μυστικό ότι απέδωσε διάφορους χαρακτηρισμούς στην ΕΟΚΑ, τους οποίους αναίρεσε τον Μάρτιο του 1957.

Όσον αφορά το απόσπασμα από τον Ν. Δημοκράτη της 6ης Απριλίου, θα έλεγα ότι η θέση αυτή τελικά δυστυχώς δικαιώθηκε. (Περαιτέρω ανάλυση τον Απρίλη).

3. «Μαύρη Βίβλος»: Το βιβλίο αυτό (το οποίο έχω) δεν έχει καμία απολύτως αξία. Όσα αναφέρονται σε αυτό είναι ατεκμηρίωτα και του στυλ που προανάφερα. Άλλωστε κανένας ιστορικός δεν έχει ασχοληθεί μαζί του. Και νομίζω ότι αυτό σημαίνει κάτι.
Χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς προπαγάνδας.

Και δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο Γρίβας αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση της αριστεράς για τη διερεύνηση των καταγγελιών του.

4. Ομιλία Ζαχαριάδη: Αντιλαμβάνομαι ότι βασίζεσαι σε απόσπασμα. Εγώ έχω στα χέρια μου ολόκληρη την ομιλία. Την εξασφάλισα εντελώς πρόσφατα.
Όμως δεν είναι αλήθεια ότι ο Διγενής αποκαλύπτετο για πρώτη φορά.
Οι Άγγλοι γνώριζαν για τον Γρίβα από τα τέλη του 1954.

Αυτό δεν θα το δεις σε κανένα από τα κείμενα που συμβουλεύεσαι.
Όπως και ότι σε αντίθεση με όσα γράφει το κείμενο που αντλείς τις πληροφορίες σου, ο Ν. Δημοκράτης αναδημοσίευσε την ομιλία όμως παράλειψε να αναφέρει τις σχετικές και επίμαχες αναφορές.

Όπως δεν θα διαβάσεις ότι η ίδια εφημερίδα (σε αντίθεση με τις… εθνικόφρονες) αρνήθηκε να δημοσιεύσει την επί πληρωμή επικήρυξη του Αυξεντίου. Γι αυτό και την πήγαν δικαστήριο και καταδικάστηκαν οι διευθυντές.

5. Ζιαρτίδης: Ο συγκεκριμένος ήταν Γ.Γ. της συνδικαλιστικής ΠΕΟ. Με βάση τον βρετανικό νόμο δεν κηρύχθηκε παράνομη, όπως παράνομη δεν κηρύχθηκε και η δεξιά ΣΕΚ, που μαζί με την ΟΧΕΝ αποτελούσαν την πηγή τροφοδοσίας με έμψυχο υλικό της ΕΟΚΑ.

Θα μπορούσα να γράψω δέκα φορές περισσότερα αλλά επιφυλάσσομαι…

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Η τελευταία ανάρτηση σου επιβεβαιώνει αυτό που ανάφερα για την απόφαση του Μαρτίου.

Σημειώνω και πάλι ότι η πηγή σου παραλείπει κάτι πολύ σημαντικό.
Ότι στην σχετική απόφαση, αναφέρεται ρητά ότι η θέση για το λανθασμένο του ένοπλου αγώνα παραμένει.

Αλήθεια, από πού αντλείς τις πληροφορίες αυτές;

Anef_Oriwn είπε...

Δράττομαι της ευκαιρίας που είναι εδώ ο εξ Ελλάδος αδελφός και μελετητής της κυπριακής Ιστορίας Aiolos (κι απολογούμαι που μπαίνω στη μέση του διαλόγου του με τον εδώ blogοδεσπότη Μιχάλη), για να του υποβάλω κάποια χιλιοειπωμένα (από μένα) ερωτήματα και απορίες που αφορούν τις “προδοσίες” από πλευράς ΑΚΕΛ κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ και την διαχρονική “ανθελληνικότητα” του Κόμματος αυτού.
Έχουμε και λεμε λοιπόν:

1. Ποιοι ήταν οι αριστεροί που πρόδωσαν, τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τους 4 του Αχυρώνα στο Λιοπέτρι, τον Γιωργάλλα, την κάθοδο του πλοιαρίου “Άγιος Γεώργιος”, τους απαγχονισθέντες;

2. Ποιους αγωνιστές της ΕΟΚΑ πρόδωσαν οι εν ψυχρώ, αγρίως και υπούλως δολοφονηθέντες Αριστεροί, όπως π.χ. ο Πέτρου, ο Ττοφαρής, ο Σακκάς, ο Κλεάνθους, ο Μένοικος (ΛΙΘΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΔΕΣΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΕΝΟΣ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ), ο Αρκοπάναος (δολοφονήθηκε με κτυπήματα από ξύλα που είχαν πάνω τους μπηγμένες καρφοβελόνες) κι άλλοι;

3. Γιατί μια σειρά αθλητικομορφωτικοί σύλλογοι της Αριστεράς (στην Κύπρο) έχουν ονόματα τοπωνυμίων της Ελλάδας ή έλκουν τα ονόματα τους από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό; Π.χ. Μαραθώνας, Όλυμπος, Παρνασσός, Σαλαμίνα, Προμηθέας, Ερμής, Ολυμπιάδα, Ηρακλής, Αρίων, Άτλας, Ορφέας, Σπάρτακος, Ολυμπιακός, Αλκή;

Αναμένω εναγωνίως τις απαντήσεις σας, γιατί ουκ ολίγες φορές ρώτησα κι απαντήσεις δεν πήρα.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 11/3/2009 – 11:55 μ.μ.

aiolos είπε...

Mου κάνει καλό να μαθαίνω και τις απόψεις της "άλλης πλευράς" Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πράγματα (αρκετά) από την περίοδο του Κυπριακού αγώνα που αγνοώ.

Φυσικά πολλά τα υποψιάζομαι.

Είναι γεγονός ότι όταν ένας λαός αγωνίζεται και ο πληθυσμός καθοδηγείται από τους μεν έτσι και από τους άλλους γιουβέτσι, υπάρχουν και ακρότητες, συνέβησαν από την αρχαιότητα μέχρι και τις ημέρες μας αυτά τα πράγματα, πχ στην διάρκεια της επανάστασης του 1821 Έλληνες σκότωσαν τον γιο του Κολοκοτρώνη, να μη αναφέρω άλλα παραδείγμα διότι ο gregoris θα πιάσει σημειωματάριο για να με παρακολουθήσει και δεν θέλω να τον βάλω στον κόπο, αγαπητέ μου gregoris "δαμέ" πρόσφυγας είμαι και με την βαλίτσα έτοιμη στην πρώτη οδηγία να του δίνω, το κακό είναι ότι και στην πραγματικότητα είμαι γόνος προσφύγων (Μ Ασία και Αν Θράκη) και πονώ αφάνταστα που υπάρχουν και σε σας προσφυγες.

Το κακό είναι ότι οι πρόσφυγες από αντίδραση παραγίνονται αριστεροί (από τα κατεχόμενα δεν είναι ο Κριστόφιας;) στην Ελλάδα όλη η αριστερά στηρίχτηκε στους πρόσφυγες μη κάνετε το ίδιο λάθος με μας.

Πατρίδα σας ρε δεν είναι η Κύπρος αλλά η Ελλάδα και χωρίς αυτήν δεν είστε τίποτα.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Αγαπητέ μου να μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι είναι αντιφατικό το να λες ότι αγνοείς πράγματα και όμως να βγάζεις συμπεράσματα και πολύ περισσότερο να υποψιάζεσαι κάτι.
Δεν κάνω τον δάσκαλο αλλά προσωπικά θεωρώ ότι αν κάτι δεν βασίζεται σε ολοκληρωμένη (όσο το δυνατόν) βάση, δεν μπορεί να δώσει ούτε ορθά συμπεράσματα (κατά το δυνατόν) ούτε σωστές υποψίες.

Σε ότι αφορά το θέμα των προσφύγων, φαίνεται ότι κι εδώ αγνοείς κάποια πράγματα.
Τα ιστορικά και πολιτικά δεδομένα της Κύπρου είναι πολύ διαφορετικά από της Ελλάδας.

Το ΑΚΕΛ από τις πρώτες εκλογές που έγιναν το 1943 (με το τότε εκλογικό σύστημα) είχε ένα ποσοστό γύρω στο 40%.
Τότε δεν υπήρχαν πρόσφυγες.

Σήμερα η δύναμη του κυμαίνεται γύρω στο 30%.
Υπάρχουν ολόκληρα χωριά στις ελεύθερες περιοχές που έχει συντριπτική πλειοψηφία και αυτό δεν έχει να κάνει τίποτε με το θέμα προσφυγιά.

Γι αυτό σου λέω, μη θεωρείς πως ότι έγινε στην Ελλάδα ισχύει και στην Κύπρο.

Η πατρίδα μας (μιλώ για τον εαυτό μου) είναι η Κύπρος. Η Κύπρος που βρίσκεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες σε σχέση με άλλα μέρη του ελληνισμού.
Και μιλώ ως κράτος.

Άλλο θέμα η εθνότητα. Εγώ νιώθω και δηλώνω Έλληνας και μέρος του ελληνικού έθνους, όμως αυτό δεν με εμποδίζει να βλέπω τα πράγματα σφαιρικά και όχι στενά και εθνικιστικά.

Διότι το μέλλον της Κύπρου δεν βρίσκεται ούτε στους κόλπους της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο σημαίνει οριστική διχοτόμηση και χάρισμα της μισής ή ολόκληρης στην Τουρκία.

Όλοι γνωρίζουμε τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα και την αναγνωρίζουμε.
Ακόμα προχθές ο πρόεδρος (όταν έδινε τα διαπιστευτήρια του ο νέος πρέσβης της Ελλάδας) το είπε αυτό, όπως και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Επομένως συνιστώ να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από την πραγματικότητα και όχι μέσα από τη σφαίρα του ιδεατού ή του φαντασιακού.

Να αντιληφθώ ότι δεν θέλεις να μου πεις τις πηγές σου;

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τη διαφήμιση στο ΑΠΟΕΛΛΑΣ. :-)
Όμως δεν προβλέπω να υπάρξει ανταπόκριση. :-)))

aiolos είπε...

Δεν έχω κάποιο βιβλίο συγκεκριμένο που έχω αντλήσει τις πληροφορίες (έχω κάποια βιβλία που ομως έχει εκδόσει η Κυπριακή Κυβέρνηση και αυτά δεν γράφουν βέβαια τέτοια πράγματα), γνωρίζω πράγματα και αναζητώ πληροφόρηση είτε γκουγλίζοντας είτε από την τοπική βιβλιοθήκη, θέλω όμως να ενημερωθώ και από βιβλία για το Κυπριακό, έχεις να μου συστήσεις κάποια συγκεκριμένη βιβλιογραφία;

Δεν κάνω τον παντογνώστη σε τίποτα(και ποιος είναι εξ άλλου), ΝΑΙ, έχω και πολλά κενά ιδιαίτερα στην Κυπριακή ιστορία , δεν νομίζω ότι γενικά πέφτω έξω στις κρίσεις μου για τα γεγονότα που αναφέρω.

Η αλήθεια είναι ότι συζητώ με πολύ κόσμο και ιδιαίτερα άτομα διαφορετικών απόψεων.

Στο ΑΠΟΕΛ πιστεύω ότι έχουν δημοκρατική διάθεση και ανοικτότερο μυαλό (πολύ περισσότερο από του "προοδευτικούς" των άλλων ανάλογων φόρουμ που έχω επισκεφτεί ) αν και λίγο ανταποκρίνονται σε ιστορικά ζητήματα.

Τώρα ο χρόνος........ αυτό είναι ένα ζήτημα, πάντα βρίσκεις τρόπο να ξεκλέβεις για να πληκτρολογήσεις κάποια πράγματα.

Τώρα θα πρέπει να ξέρεις ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας έχει ισχύ ενός δημάρχου πχ του Δήμου Πειραιά για τα Ελληνικά δεδομένα, για τα τουρκικά, δεν ξέρω, ας περιορίσει λοιπόν ο κος Χριστόφιας την έπαρση του, λίγη σεμνότητα δεν κάνει κακό.

Για τους Ελλήνοκύπριους και πως νοιώθουν , έχω να πω ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεων αν καταφέρει το ΑΚΕΛ να τους ξεκόψει από τον Ελληνικό κορμό, όχι από εμάς, εμείς πάλι τα παιδιά μας θα στείλουμε να σας υπερασπιστούν και θα υποστούμε οικονομικές θυσίες για να υπερασπιστούμε τον πλουτισμό σας, αλλά από την συνειδησιακή ζημιά που θα σας έχουν κάνει οι μεγαλοστομίες των "προοδευτικών".

Αναρωτήσου φίλε μου τις ενδοτικές απόψεις που μου έγραψες περί "οριστικής διχοτόμησης" τις έχουν οι τ/κ που ότι πει η μαμά τουρκία και οι Ε/κ προσπαθείτε τι να χάσετε τον ποιό σίγουρο φίλο και σύμμαχο σας (δεν μιλώ προσωπικά); Μήπως νομίζεται ότι δεν βλέπουμε τα πανώ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΤΑΙ" "ΓΑΜΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΑΣ", τα παιδιά μας φίλε μου υπηρετούν στην Κύπρο και μας μεταφέρουν άσκημα πράγματα για όλα τα θέματα.

gregoris είπε...

αίολε είπα να μεν το σχολιάσω αλλά αφού επιμένεις να σου το πω.
η ΕΛΔΥΚ εν ξένος στρατός στην Κύπρο τζιαι πρέπει να φύει όπως ούλλοι οι ξένοι στρατοί.
όσον για βιβλιογραφία για την Κύπρο
υπάρχει μπόλικη αν έσεις όρεξη να θκιαβάσεις για να μάθεις για να μεν συνεχίσεις να μας σύρνεις προπαγανδίστικα τσιτάτα έτσι στο κουτουρού.
1. Ρολάνδος Κατσιαούνης Η Διασκεπτική τζιαι
2. Labour society and politics in the second half of the 19th century
3. Μιχάλης Ατταλίδης Cyprus: Nationalism and international politics
4. Heintz Richter, Ιστορία της Κύπρου
5. Μιχάλης Μιχαήλ, Η εκκλησία της Κύπρου στην Οθωμανική περίοδο
έτσι για αρκήν

aiolos είπε...

Kατ αρχάς ευχαριστώ πολύ για την βιβλιογραφία, θα κοιτάξω να δω τι μπορώ να πάρω (το ζήτημα είναι ο χώρος, πια κινδυνεύουμε να βρεθούμε εμείς έξω από το σπίτι με τα βιβλία που συσωρεύονται .... και ποιός ακούει την γυναίκα μου).

Είπες:

"η ΕΛΔΥΚ εν ξένος στρατός στην Κύπρο τζιαι πρέπει να φύει όπως ούλλοι οι ξένοι στρατοί".

Ξέρεις φίλε μου το ποιό εύκολο είναι να φύγει η ΕΛΔΥΚ, εδώ στην Ελλάδα κάποιοι "προοδευτικοί" σύντροφοί σας το λένε, το ζήτημά σας φίλε μου δεν είναι η ΕΛΔΥΚ
το ζήτημά σας είναι πως θα φύγουν οι Άγγλοι και οι Τούρκοι, εκτός και αν θέτε κουμπάρε να φύγουν τα παιδιά μας που σας υπερασπίζονται και να μείνετ παρέα με τα μερμετζίκ!!!!! στην περίπτωση αυτή είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να πλυθούν όχι μόνο οι μανάδες σας και οι αδελφές σας, αλλά θα πρέπει να πλύνετε και τον δικό σας κώλ@@ο,εκτός και αν περιμένετε να σας υπερασπιστεί η διαλυμένη και διαβρωμένη ΕΦ ! Ή μήπως περιμένετε να σας υπερασπιστεί το πλήθος των φυγόστρατων.

Διότι αγαπητέ η μόνη δύναμη που διασφαλίζει ότι τα εσώρουχα του θυλικού πληθυσμού της Κύπρου δεν θα τα καρφώσουν στις ξιφολόχες τους οι μεμέτηδες είναι μόνο η ΕΛΔΥΚ ...... αυτά φίλε gregoris για να μη τίποτα άλλα πράγματα που πολύ θα σε στεναχωρήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Kαι μιας και μιλάμε για τον Χριστόφια δες και αυτά που λέγονται σε νήμα που άνοιξε Κύπριος:

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=146349

Μιχάλης είπε...

@ aiolos
Φίλε, έχω προσέξει ότι δεν σχολιάζεις όσα παραθέτω ως απάντηση στα γραφόμενα σου. Τα προσπερνάς και πας παρακάτω, αλλά την ίδια ώρα ενώ αναγνωρίζεις τα κενά σου, λες ότι γενικά δεν πέφτεις έξω στις κρίσεις σου. Και αυτό τη στιγμή που όπως διαπιστώνεις, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λες.

Δεν έχω ιδίαν γνώμη για το ΑΠΟΕΛ, αφού το μόνο που κάνω είναι να περνώ κάποτε από εκεί, να διαβάζω και να φεύγω.

Όσον αφορά τα ουσιώδη, διαπιστώνω ότι έχεις μια προκατάληψη για τον πρόεδρο. Προκατάληψη που οδηγεί σε απόψεις που καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι πρόεδρος κράτους με όση ισχύ του δίνει το σύνταγμα. Από πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι έχει ισχύ ενός δημάρχου, αναμένω να το εξηγήσεις.

Ο Άνευ Ορίων σου έθεσε κάποια ερωτήματα. Απάντηση δεν πήρε αλλά απαντούν στην επιμονή σου ότι το ΑΚΕΛ θέλει να μας ξεκόψει από τον ελληνισμό.

Όσον αφορά τη διχοτόμηση, εξήγησα τι εννοώ. Και μιλώ για θέσεις και απόψεις υπεύθυνων ανθρώπων και όχι το τι λένε και γράφουν κάποια παιδάκια μέσα από το φανατισμό και τη διαμάχη τους με την αντίπαλη ομάδα.
Και επαναλαμβάνω ότι είναι λάθος να χρεώνουμε σε ολόκληρο λαό ή σε μια παράταξη (όπως είπες κι εσύ) τα λάθη ή τις ανοησίες κάποιων.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημήτρης Χριστόφιας,που από τις 24/02/2008 είναι,πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση(π.χ Βελτίωση αναλυτικών προγραμμάτων,πρόσθεση κάποιων γεγονότων στα βιβλία της Ιστορίας κ.ά).

Δεν μίλησε για παραχάραξη της Ιστορίας,όπως πολλοί προβάλλουν προς τα έξω(βλ. κ.Τορναρίτης,Αρχιεπίσκοπος και άλλοι).Μίλησε για πρόσθεση γεγονότων των οποίων τα αποτελέσματα έφεραν των χωρισμό των δύο κοινοτήτων και μετέπειτα την τουρκική εισβολή.Κανείς δεν είπε πως θα διαγραφεί ο σκαιός τρόπος με τον οποίο φέρθηκαν οι Τούρκοι.

Εκτός των πιο πάνω γίνεται λόγος από την αντιπολίτευση για κάποιες παροχές που λέχθηκαν προεκλογικά αλλά δεν δόθηκαν.Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας έγιναν οι πάρακάτω παροχές:
1.Πασχαλινό επίδομα σαν 14η σύνταξη 35εκ. ευρώ.
2.Αγορά νερού από την Ελλάδα 42εκ. ευρώ.
3.Αύξηση του ορίου του κατώτατου μισθού.
4.Ενίσχυση εισοδήματος εγκλωβισμένων.
5.Μηνιαίο επίδομα σε παραπληγικούς για την παροχή φροντίδας.

Υπάρχουν ακόμα 12 γενικές παροχές.

Η κυβέρνηση Χριστόφια έδωσε πάρα πολλά και έκανε πάρα πολλά.

Κάτι άλλο που θέλω να θίξω είναι ο ντόρος που γίνεται για τα βιβλία Ιστορίας.Δεν καταλαβαίνω αφού οι κύριοι που είναι εναντίον αυτής της αλλαγής δεν έχουν δεί ακόμα τα κείμενα πώς μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα για παραχάραξη;

Οίδομεν....

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Η σχέση Ελλάδας – Κύπρου (και όχι ε/κυπρίων) όπως και Τουρκίας – Κύπρου, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν συνειδητοποιήσουμε αυτό που είπα και προηγούμενα.
Ότι άλλο το κρατικό και άλλο το εθνικό επίπεδο.

Και αναφερόμενος στο θέμα της ΕΛΔΥΚ (με το δεδομένο του κράτους) επισημαίνω ότι η Ελλάδα δεν είναι εγγυητής των ε/κυπρίων ή του ε/κυπριακού κράτους αλλά της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπό αυτή την έννοια (την κρατική – επαναλαμβάνω) η ΕΛΔΥΚ και η ΤΟΥΡΔΥΚ είναι στρατιωτικές δυνάμεις που ανήκουν σε άλλα κράτη. Τα οποία κράτη είναι εγγυητές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εντύπωση που επικρατεί ότι η ΕΛΔΥΚ είναι παντοδύναμη, είναι λανθασμένη. Δέχομαι ότι ο γιος σου μπορεί να παραφούσκωσε τα πράγματα αλλά όπως και να το κάνουμε, η Ε.Φ. είναι υπολογίσιμη δύναμη.
Όσον αφορά τα περί φυγόστρατων, μπορώ κι εγώ να σου πω περί ναρκομανών κλπ., ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

Όσον αφορά τα περί αδελφών και μανάδων μας, να σε παρακαλέσω να είσαι πιο προσεκτικός.
Από το πρώτο μου σημείωμα σου είπα ότι δεν δέχομαι τέτοιου είδους εκφράσεις. Θέλω να διατηρώ ένα επίπεδο.

Το φόρουμ στο οποίο παραπέμπεις, το είδα. Είδα επίσης ότι εκεί έβαλες και όσα έγραψες εδώ για το ΑΚΕΛ.
Πιστεύω όμως ότι για να είσαι πιο σωστός θα πρέπει να παραθέσεις και την άλλη άποψη, εκτός και αν θέλεις να δείξεις μόνο εκείνο που πιστεύεις εσύ.

Κλείνω με μια είδηση από τη βουλή των ελλήνων που απαντά σε κάποια πτυχή που έθεσες προηγουμένως:

«Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας» και προανήγγειλε επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου όπως είπε, θα φροντίσει «να ακουστεί δυνατά» αυτό το μήνυμα».

aiolos είπε...

Αγαπητέ μου Μιχάλη έγραψες:

"έχω προσέξει ότι δεν σχολιάζεις όσα παραθέτω ως απάντηση στα γραφόμενα σου. Τα προσπερνάς και πας παρακάτω, αλλά την ίδια ώρα ενώ αναγνωρίζεις τα κενά σου, λες ότι γενικά δεν πέφτεις έξω στις κρίσεις σου. Και αυτό τη στιγμή που όπως διαπιστώνεις, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λες".

Μπορεί σε μερικά να συμφωνώ, δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε κάθετα σε όλα, μπορεί μερικά να τα μαθαίνω και να προβληματίζομαι, μη με θεωρείς δεδομένο σε όλα.

Γενικά όμως σε τι με έχεις πείσει ότι το ΑΚΕΛ δεν ήταν κατά του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ;

Δεν έχω καμιά προκατάληψη για τον κ Χριστόφια, αλλά τον έχω και σε ΦΥΛΑΞΗ διότι αυτά που είπε και κυρίως αυτά που κάνει μουλωχτά δεν μου πολυαρέσουν. Θα μου πεις «δεν μας νοιάζει, εμείς (ο Κυπριακός λαός) αυτόν θέλουμε και το τι νοιάζει εσάς τους Ελλαδίτες λίγο μας κόφτει!» ….. Δεν είναι όμως έτσι φίλε μου διότι την υπόθεση Κύπρος την έχει (και ορθά την έχει ) στις πλάτες της η Ελλάδα, και πάει στα κομμάτια το οικονομικό κόστος που το πληρώνει ο φτωχός Ελληνικός λαός (εν αντιθέσει με τον πλουσίως βιούντα Κυπριακό λαό), αλλά όταν το πράγμα φτάσει αλλού……….. τότε θα κληθούν τα παιδιά μας να πληρώσουν με το αίμα τους τις επιλογές σας.

Όσο αφορά την σεμνότητα που πρέπει να επιδείξει ο κος Χριστόφιας , οποίος τον είδα με Μουσολίνειο ύφος και την «Άρτα να φοβερίζει», δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η ισχύς του στηρίζεται στις θυσίες των Ελλάδιτών κυρίως.

Σε αυτό :

«Και επαναλαμβάνω ότι είναι λάθος να χρεώνουμε σε ολόκληρο λαό ή σε μια παράταξη (όπως είπες κι εσύ) τα λάθη ή τις ανοησίες κάποιων.»

Συμφωνούμε και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, αλλά οι ΑΠΟΝΤΕΣ του απελευθερωτικού αγώνα να μη γίνονται και τιμητές.

aiolos είπε...

Αγαπητέ μου spyros αυτές τις εξυπναδούλες τις ζήσαμε και εδώ στην Ελλάδα με την κα Ρεπούση και την «ιστορία» της …….. οι εξαγγελίες του κου Χριστοφιά και της παρέας του δεν είναι καθόλου προς την σωστή κατεύθυνση και επειδή «Έλληνες εσμέν» και ξέρουμε πως λειτουργούν οι πολιτικοί μας, το που το πάει ο σ Χριστόφιας είναι σαφές.

Θα ήθελα να ξέρεις επειδή μιλάτε αγαπητέ μου περί πραγματικών και όχι ιδεατών πραγμάτων ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ είναι η ύπαρξη Ελλήνων και τούρκων και φίλος το αρνί με τον λύκο δεν γίνονται. Οι αυτοί ή εμείς, άλως πλυθείτε……………

Αυτά περί παροχών γιατί εγώ ξέρω ότι ο μόνος που παρέχει είναι η Ελλάδα στην κύπρο;

aiolos είπε...

«Ότι άλλο το κρατικό και άλλο το εθνικό επίπεδο.»

Ως προς αυτό προς το παρών συμφωνώ, και ως προς τα σημερινά δεδομένα της Κύπρου που είναι σε μεταβατικό στάδιο, όπως για κάποιες δεκάδες χρόνια συνέβαινε και με την Κρήτη και την Κρητική πολιτεία.



«Και αναφερόμενος στο θέμα της ΕΛΔΥΚ (με το δεδομένο του κράτους) επισημαίνω ότι η Ελλάδα δεν είναι εγγυητής των ε/κυπρίων ή του ε/κυπριακού κράτους αλλά της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπό αυτή την έννοια (την κρατική – επαναλαμβάνω) η ΕΛΔΥΚ και η ΤΟΥΡΔΥΚ είναι στρατιωτικές δυνάμεις που ανήκουν σε άλλα κράτη. Τα οποία κράτη είναι εγγυητές της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Αυτά φίλε μου είναι στο ιδεατό τομέα που εσύ δεν αποδέχεσαι (έτσι;) διότι η πραγματικότητα είναι ότι :

Η ΕΛΔΥΚ υπερασπίζεται τους Ελληνοκύπριους και η
ΤΟΥΡΔΥΚ υπερασπίζεται τους τουρκοκύπριους
Και έτσι καταγράφτηκε το 1974 και προγενέστερα και μεταγενέστερα, η ΕΛΔΥΚ έσπειρα τα κόκαλα των παιδιών της στην Κυρήνεια και τον Πενταδάκτυλο για να υπερασπιστεί τους ε/κ όχι την Κυπριακή δημοκρατία (που έχει ημερομηνία θανάτου) και η ΤΟΥΡΔΙΚ δεν πολέμησε για την κυπριακή δημοκρατία ούτε για τους ε/κ αλλά για τους τ/κ…………. ΛΑΝΘΑΝΩ;
Ο γιός μου στο 2ο ΤΟ της ΕΛΔΥΚ δεν φύλαγε την απέναντι χανούμισα άλλα την «Κυπραία κόρην» μήπως πέφτω έξω;



«Η εντύπωση που επικρατεί ότι η ΕΛΔΥΚ είναι παντοδύναμη, είναι λανθασμένη. Δέχομαι ότι ο γιος σου μπορεί να παραφούσκωσε τα πράγματα αλλά όπως και να το κάνουμε, η Ε.Φ. είναι υπολογίσιμη δύναμη.»

Το τι είναι η ΕΛΔΥΚ αποδείχτηκε το 1974 όταν αντεπιτίθετο με Μ1 κατά τουρκικών αρμάτων μάχης, αν προδοθήκαμε και εμείς (οι Ελλάδίτες) και εσείς οι Κύπριοι , την ΕΛΔΥΚ μη την βάζεις στο ισοζύγιο.


«Όσον αφορά τα περί φυγόστρατων, μπορώ κι εγώ να σου πω περί ναρκομανών κλπ., ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.»

Γιατί εγώ ξέρω ότι γέμισε η Κύπρος ΤΡΕΛΟΧΑΡΤΑ; Και σπουδαστές εξωτερικού ;



«Όσον αφορά τα περί αδελφών και μανάδων μας, να σε παρακαλέσω να είσαι πιο προσεκτικός.
Από το πρώτο μου σημείωμα σου είπα ότι δεν δέχομαι τέτοιου είδους εκφράσεις. Θέλω να διατηρώ ένα επίπεδο.»

Νομίζω ότι το επίπεδο λόγου μου στον τομέα αυτό δεν είχε να κάνει με προσβολή μανάδων και αδελφών αλλά με υπόμνηση τι πρέπει να κάνουν γιοι και αδέλφια, αν άλλως αναλήφθηκες τους λόγους ξαναδιάβασε με.



«Το φόρουμ στο οποίο παραπέμπεις, το είδα. Είδα επίσης ότι εκεί έβαλες και όσα έγραψες εδώ για το ΑΚΕΛ.
Πιστεύω όμως ότι για να είσαι πιο σωστός θα πρέπει να παραθέσεις και την άλλη άποψη, εκτός και αν θέλεις να δείξεις μόνο εκείνο που πιστεύεις εσύ.»

Ναι έκανα ένα κόπυ αυτών που δημοσίευσα εδώ και στο Φόρουμ και στο Φρειφόρουμ και στο φόρουμ του ΑΠΟΕΛ και δεν θυμάμαι που αλλού.
Θέλω να ξέρεις ότι αν ανατρέξεις στο ΑΠΟΕΛ πχ θα δεις ότι ήμουνα απείρωςςςςςςςς οξύτερος και επιθετικότερος στις κρίσεις για την Κύπρο , την ΕΦ και το «άκαπνο» των Κυπρίων, αγαπητέ μου είμαι ελεύθερος άνθρωπος και τις απόψεις μου μόνο με αντίλογο μου τις αλλάζεις, για τον οποίο είμαι ανοικτός και έτοιμος για αναθεώρηση στα λάθη μου.

«Κλείνω με μια είδηση από τη βουλή των ελλήνων που απαντά σε κάποια πτυχή που έθεσες προηγουμένως:

«Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας» και προανήγγειλε επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου όπως είπε, θα φροντίσει «να ακουστεί δυνατά» αυτό το μήνυμα».»

Θέλω να ξέρεις ότι τους πολιτικούς τους έχω σε ελαχίστη υπόληψη, ψεύδονται διαρκώς, τα ίδια θα έλεγε ο Κ Καραμανλής ακόμα και αν είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αίολε,

Θα σου απαντήσω για την απάντησή σου προς εμένα στις 3/12/2009 3:16 μμ.

Φίλτατε έγραψες:

"Αγαπητέ μου spyros αυτές τις εξυπναδούλες τις ζήσαμε και εδώ στην Ελλάδα,με την κα Ρεπούση και την «ιστορία» της …….. οι εξαγγελίες του κου Χριστοφιά και της παρέας του δεν είναι καθόλου προς την σωστή κατεύθυνση και επειδή «Έλληνες εσμέν» και ξέρουμε πως λειτουργούν οι πολιτικοί μας, το που το πάει ο σ Χριστόφιας είναι σαφές."

Στο πρώτο σήμειο θα ήθελα να σου πώ πως εδώ είναι Κύπρος και ουδεμία σχέση έχουν οι πολιτικοί της Κύπρου με της Ελλάδας(μην μου πεις ότι είναι όλοι οι ίδιοι - δεν ευσταθεί).

Τώρα για το δεύτερο σημείο θα ήθελα να σου πώ ότι δεν χρειάζεται να υπερθεματίζεις το ότι είμαστε Έλληνες.Αυτό το ξέρουμε και είμαστε ήσυχοι μέσα μας.Άλλοι θέλουν να μας πουν ότι απειλήται η ελληνικότητα μας,το οποίο δεν ευσταθεί και πάλι.
Είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές.Αλλά πάνω απ'όλα είμαστε Κύπριοι.

Ευχαριστώ

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Φίλε μου σχολιάζω το σχόλιο σου που αναρτήθηκε στις 3.16 μ.μ.

Προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω ότι υπάρχουν πιο πολλές συγκλίσεις παρά διαφωνίες.
Και αυτό διότι η ενότητα είναι απαραίτητη ιδιαίτερα τώρα.

Γράφεις:
«Γενικά όμως σε τι με έχεις πείσει ότι το ΑΚΕΛ δεν ήταν κατά του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ;»

Μα δεν είπα ότι το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ. Όμως από το να μην είσαι υπέρ μέχρι την προδοσία έχει τεράστια διαφορά.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η άλλη πλευρά δεν έχει κατορθώσει μέχρι τώρα να στοιχειοθετήσει ούτε μία κατηγορία.

Επίσης:
«Συμφωνούμε και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, αλλά οι ΑΠΟΝΤΕΣ του απελευθερωτικού αγώνα να μη γίνονται και τιμητές».

Ακόμα μια διευκρίνιση: απελευθερωτικός αγώνας στην Κύπρο δεν έγινε από το 1955 μέχρι το 1959. Την περίοδο αυτή έγινε η ένοπλη εκδοχή του.
Και το ΑΚΕΛ συνέβαλε εκείνη την περίοδο με πολιτικά μέσα και συνέδραμε σε πολλές περιπτώσεις την ΕΟΚΑ.
Αν θέλεις, υπάρχουν κι εδώ αρκετά στοιχεία με ΑΚΕΛικούς (ανώτερα και κατώτερα στελέχη, απλά μέλη) που βοήθησαν αγωνιστές, μετέφεραν όπλα και φυλλάδια, έκρυβαν καταζητούμεμενους.

Όσον αφορά τον Χριστόφια, τι κάνει στα μουλωχτά;

Επίσης το θέμα του κόστους του φτωχού ελληνικού λαού και των πλουσίως βιούντων κυπρίων πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Ούτε το ένα ισχύει πλέον ούτε το άλλο.

Επίσης, αν έχεις την καλοσύνη, ανάφερε συγκεκριμένα πού το πάει ο Χριστόφιας στο θέμα της ιστορίας. Και με στοιχεία αν είναι δυνατόν.

gregoris είπε...

αίολε μετά που τες σεξιστικές σου αναφορές που δείχνουν άλλωστε πόσο άρρηχτα συνδεδεμένος εν ο εθνικισμός με την πατριαρχία, απαξιώ να ασχοληθώ άλλον μαζί σου. χαράς την βλάγκαν του μιχάλη πάντως. απλά υπενθυμίσω ότι στην Κύπρο εκτός που τους Έλληνες τους Τούρκους, τους Ελληνοκύπριους τζιαι τους Τουρκοκύπριους υπάρχουν τζιαι οι Κυπραίοι, βόρεια τζιαι νότια της πράσινης γραμμής. τζιαι οι κυπραίοι εν θέλουν ούτε την ελδυκ ούτε την τουρδύκ για προστασία.

aiolos είπε...

Aγαπητέ gregoris η υπερβολή και υπενθύμηση μου για το τι σημαίνει Αττίλας δεν έχουν να κάνουν ούτε με "σεξιστική" διαθέση, ούτε στόχος μου είναι να προσβάλω τους προσφιλείς μου Κύπριους, αλλά θα πρέπει να ξέρετε το τίμημα του εφησυχασμού και της διαθεσής σας για γλυκιά ζωή και καλοπέραση.

Λαοί που δεν είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για το σπιτικό τους, για την γη τους, για τον τρόπο ζωής τους απέναντι σε αλλοεθνείς η κατάληξή τους είναι δεδομένη.

Δεν θέλω να σε πικράνω, απ ότι κατάλαβες ευκολος συνομιλητής δεν είμαι και το δήλωσα από την αρχή, μαζί μου δύο δρόμοι υπάρχουν ή μιλάμε ή με σουτάρετε, αν κατάλαβα καλά στο μυαλό σου έχει το δεύτερο αυτό δεν εννοείς με το "χαράς την βλάγκαν του μιχάλη πάντως";

Θα σου πω κάτι και μη ξαναασχοληθής αν και είμαι σίγουρος ότι θα με διαβάζεις όπου με βρίσκεις.............. τα μιρμήγκια gregoris όταν είναι να πεθάνουν βγάζουν φτερά (πετούν και τα τρώνε στον αέρα τα πουλιά), με τον νεοπλουτισμό που έχετε στην Κύπρο μοιάζετε πολύ με μερμήγια με φτερά............


Δες πως επιβιώνει το Ισραήλ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ, άντρες γυναίκες ΟΛΟΙ........ δες πως αγωνίζονται οι Παλαιστήνιοι με το αίμα των παιδιών τους και πείνα αγωνίζονται για πατρίδα, οικογένεια, θρησκεία........ γίνονται στο όνομα του Αλλάχ ζωντανοί φορείς εκρηκτικών, σε ρωτώ έχει η πλαδαρότητά σας τίποτα από αυτά τα χαρακτηριστηκά;

Γεμίσατε Μολδαβές για τα όργιά σας, μπλαμπλάδες "προοδευτηκάριους" και φυγόστρατους την ώρα που οι τ/κ είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη.
Που πήγε το πνεύμα του Διγενή, του Αυξεντιού, του Καραολή, του Δημητρίου; Θα εκπλαγώ αν μου πεις ότι ο Σολομός ήταν ΑΚΕΛίτης, το ΑΚΕΛ εκτρέφει την υποταγή σας στο 18%.

aiolos είπε...

Αγαπητέ μου spyros διαφωνώ για το θέμα των πολιτικών κράτα την άποψη σου αφού νομίζεις ότι στην Κύπρο έχετε Δραγούμηδες και Βενιζέλους για πολιτικούς που ΑΜΦΙΒΑΛΩ.

Χαίρομαι που ξέρεις ότι είσαι Έλληνας, όλοι έχουμε κάποια καταγωγή και είμαστε υπερήφανοι για αυτή εσύ είσαι Κύπριος ό άλλος είναι Μακεδόνας, εγώ είμαι Μικρασιάτικης καταγωγής, αφού λοιπόν ξέρεις ότι είσαι Έλληνας ξέρεις και ποιος είναι ο αντίπαλός σου, ορθά; Ας τον ονοματίσουμε λοιπόν τον αντίπαλό σου (εντελώς τυχαία) Τούρκο και τουρκοκύπριο ορθά;

aiolos είπε...

“Μα δεν είπα ότι το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ. Όμως από το να μην είσαι υπέρ μέχρι την προδοσία έχει τεράστια διαφορά.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η άλλη πλευρά δεν έχει κατορθώσει μέχρι τώρα να στοιχειοθετήσει ούτε μία κατηγορία”.

Εντάξει με έπεισες σε αυτό το σημείο ότι έκανα λάθος την μη συμμετοχή να την βάλω στο ίδιο σακούλι με την προδοσία.
Πράγματι έχει διαφορά η χλιαρή στάση και η παρότρυνση σε μη συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (διότι αυτό το έκανε το ΑΚΕΛ) από πχ την ένοπλη συμπαράταξη με τον κατακτητή ή το ρουφιάνεμα με κουκούλα ή όχι.



«Ακόμα μια διευκρίνιση: απελευθερωτικός αγώνας στην Κύπρο δεν έγινε από το 1955 μέχρι το 1959. Την περίοδο αυτή έγινε η ένοπλη εκδοχή του.
Και το ΑΚΕΛ συνέβαλε εκείνη την περίοδο με πολιτικά μέσα και συνέδραμε σε πολλές περιπτώσεις την ΕΟΚΑ.
Αν θέλεις, υπάρχουν κι εδώ αρκετά στοιχεία με ΑΚΕΛικούς (ανώτερα και κατώτερα στελέχη, απλά μέλη) που βοήθησαν αγωνιστές, μετέφεραν όπλα και φυλλάδια, έκρυβαν καταζητούμεμενους.»

Δεν αμφισβητώ καθόλου ότι ο απλός ΑΚΕΛίτης στον αγώνα της ΕΟΚΑ πολλάκις θα αγνόησε τις εντολές του ΑΚΕΛ και θα πήρε μέρος σε σχέδια και επιχειρήσεις που σχεδίασε ο Διγενής και η ΕΟΚΑ, εγώ δεν κάνω το λάθος που κάνουν εδώ που κάποιοι ακραίοι λένε ότι το ΕΑΜ ήταν κομμουνιστικό (το ΕΑΜ είχε στις τάξεις του πατριώτες και η ραχοκοκαλιά του ήταν και κομμουνιστές), το κίνημα της ΕΟΚΑ σίγουρα θα είχε στις τάξεις του ΑΚΕΛίτες ………. Μέσα από αυτή την απομόνωση του το ΑΚΕΛ υποχρεώθηκε τον Μάρτιο του 1957 το ΑΚΕΛ να συνεδρίασει εν Ολομέλεια και καταδίκασε τας προηγουμένας αποφάσεις του κατά της ΕΟΚΑ.

«Όσον αφορά τον Χριστόφια, τι κάνει στα μουλωχτά;»

Αυτά δεν σου τα ανάφερα ήδη;

«Επίσης το θέμα του κόστους του φτωχού ελληνικού λαού και των πλουσίως βιούντων κυπρίων πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Ούτε το ένα ισχύει πλέον ούτε το άλλο.»

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.

«Επίσης, αν έχεις την καλοσύνη, ανάφερε συγκεκριμένα πού το πάει ο Χριστόφιας στο θέμα της ιστορίας. Και με στοιχεία αν είναι δυνατόν.»

Επέτρεψε να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή αυτό (εργασία γαρ)

Μιχάλης είπε...

@ aiolos (σχόλια ώρα 6:09 μμ)

ΕΛΔΥΚ – ΤΟΥΡΔΥΚ:

Δεν μιλώ για ιδεατό αγαπητέ μου. Αναφέρομαι στο ότι οι δύο δυνάμεις βρίσκονται εδώ στη βάση μιας συγκεκριμένης συμφωνίας. Και η συμφωνία αυτή είναι η συνθήκη εγγύησης η οποία στην πράξη (και όχι στο ιδεατό) βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.

Εκ των πραγμάτων οι δύο δυνάμεις υπερασπίστηκαν τους εθνικά δικούς τους και εφόσον ο διαχωρισμός υπάρχει ακόμα, αυτό ισχύει.

Αυτό δεν κάνει ούτε τη μία δική μας, ούτε την άλλη δική τους.

Από την άλλη κανένας δεν παραγράφει το τι έκανε η ΕΛΔΥΚ το 74. Ούτε στο πραξικόπημα ούτε στην εισβολή.

Στη δύναμη εξακολουθώ να επιμένω. 1000 άνδρες δεν έχουν την ίδια δύναμη με 40 χιλιάδες, ούτε τον ίδιο εξοπλισμό.

Γράφεις:
«Γιατί εγώ ξέρω ότι γέμισε η Κύπρος ΤΡΕΛΟΧΑΡΤΑ; Και σπουδαστές εξωτερικού;»

Αυτό δείχνει ότι και πάλι κρίνεις με βάση τα ελλαδικά δεδομένα και με βάση κάτι που πιθανό να σου είπαν.
Σε μας κανένας δεν πάει να σπουδάσει και μετά να κάνει τη θητεία του. Και δεν μπορείς με καμία δύναμη να το κάνεις αυτό.

Εάν πάρουμε τις αναλογίες Ε.Φ. και ΕΛΔΥΚ, τότε, εάν επειδή έχουμε ένα ποσοστό νέων που κάνουν αίτηση απαλλαγής σημαίνει ότι γέμισε η Κύπρος τρελόχαρτα, τότε επειδή τα τελευταία χρόνια είχαμε αυτοκτονίες και θανάτους από ναρκωτικά (που δεν το σχολίασες) στην ΕΛΔΥΚ πάει να πει ότι γέμισε η Ελλάδα ναρκομανείς και ψυχολογικά άρρωστους που ρέπουν στην αυτοκτονία;
Έλα ρε φίλε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί βάζεις τα δύο σε αντιπαράθεση.

Όπως δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι οι άκαπνοι ε/κύπριοι.
Από τη μια κάποιοι μας λένε για ολόκληρη την Κύπρο που αγωνίστηκε ένοπλα την εποχή της ΕΟΚΑ, το 63-64, το 1974 και από την άλλη ότι είμαστε άκαπνοι,
Πόσες αντιφάσεις θα ακούσουμε ακόμα;

Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω (επίσης) αυτή την τάση που έχετε κάποιοι να κατηγοράτε κάποιους ότι διαχωρίζουν τον ελληνισμό από τους κύπριους και την ίδια ώρα βλέπουμε μια τάση απαξίωσης των κυπρίων.

Ελεύθερος άνθρωπος δεν είσαι μόνο εσύ, υπάρχουν κι άλλοι, θα έλεγα η συντριπτική πλειοψηφία.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos (για σχόλιο ώρα 8.02. μ.μ.)

Εύχομαι να σε έχω πείσει πραγματικά με τα στοιχεία που έδωσα για το ΑΚΕΛ την εποχή της ΕΟΚΑ.

Ακόμα μια διευκρίνιση για τους ΑΚΕΛικούς και τον αγώνα.
Δεν ήταν θέμα αγνόησης του κόμματος.
Αν πρόσεξες, έγραψα για ανώτερα και κατώτερα στελέχη καθώς και για απλά μέλη.
Όμως κανένας από αυτούς δεν πήρε μέρος σε επιχειρήσεις που σχεδίασε ο Διγενής.
Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Διγενής δεν ήθελε την αριστερά στον αγώνα.

Δεν έχω αντιληφθεί να έχεις αναφέρει κάτι απ’ όσα κάνει ο Χριστόφιας στα μουλωχτά, τουλάχιστον που να ισχύει.
Γι αυτό αν είναι αυτά που ανάφερες από την αρχή, τότε έχεις άδικο.

Θα ήθελα επίσης να μου αναφέρεις το πώς το ΑΚΕΛ εκτρέφει την υποταγή μας στο 18%, όπως είπες στον Γρηγόρη.

Γιατί διαφωνείς με το θέμα της φτώχιας και του πλούτου;
Αυτό ίσχυε κάποτε. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα πράγματα. Αν ζούσες εδώ θα το καταλάβαινες.
Όπως δεν ισχύει (εξ όσων γνωρίζω) και το ότι οι ελλαδίτες πληρώνουν για την Κύπρο.
Εξ όσων ξέρω, αυτό γινόταν κάποτε μετά την εισβολή αλλά σε κάποιο στάδιο σταμάτησε.

Αναμένω τα σχόλια σου όπως και για το θέμα της ιστορίας.
Με την ησυχία σου αν και πρέπει να έχεις υπόψη σου φίλε μου ότι αύριο βράδυ ή Σάββατο πρωί, αλλάζει η ανάρτηση. Αν πρόσεξες ανεβάζω (συνήθως) ένα άρθρο την εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

aiole στις 3/12/2009 7:45 μμ έγραψες:

"Χαίρομαι που ξέρεις ότι είσαι Έλληνας, όλοι έχουμε κάποια καταγωγή και είμαστε υπερήφανοι για αυτή εσύ είσαι Κύπριος ό άλλος είναι Μακεδόνας, εγώ είμαι Μικρασιάτικης καταγωγής, αφού λοιπόν ξέρεις ότι είσαι Έλληνας ξέρεις και ποιος είναι ο αντίπαλός σου, ορθά; Ας τον ονοματίσουμε λοιπόν τον αντίπαλό σου (εντελώς τυχαία) Τούρκο και τουρκοκύπριο ορθά;"

Αν είναι έτσι γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση μιλά για ελληνοτουρκική φιλία; Γιατί οι ελληνικές ομάδες φέρνουν Τούρκους στα ρόστερ τους;

Αν είναι να ονοματίσουμε και να ξέρουμε τους αντιπάλους μας αυτό σημαίνει ότι εχθροί μας είναι επίσης:
α)Η Παπική Εκκλησία
β)οι Λατίνοι το 1204
γ)Οι Πέρσες
δ)οι Άραβες
ε)Οι Σέρβοι
στ)Οι Βούλγαροι

και και και....

Τελος πάντων...δική σου άποψη και σεβαστή...

Όμως το να μου λαλείς ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εχθροί μας δεν το δέχομαι και διαφωνώ κάθετα μαζί σου.Οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέλφια μας και πρέπει να συμβιώσουμε μαζί τους.Έγιναν κοινοί αγώνες με τους τ/κ! Είναι και οι ίδιοι έμπρακτα πρόσφυγες γιατί το 1963 διώχθηκαν από ε/κ εθνικιστές "μάγκες"...μην ξεχνάς εκούσια κάποια γεγονότα...

aiolos είπε...

Τόσα πολλά ζητήματα έβαλες Μιχάλη , ας ξεκαθαρίσω ένα ένα :

{Γιατί διαφωνείς με το θέμα της φτώχιας και του πλούτου;
Αυτό ίσχυε κάποτε. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα πράγματα. Αν ζούσες εδώ θα το καταλάβαινες.
Όπως δεν ισχύει (εξ όσων γνωρίζω) και το ότι οι ελλαδίτες πληρώνουν για την Κύπρο.
Εξ όσων ξέρω, αυτό γινόταν κάποτε μετά την εισβολή αλλά σε κάποιο στάδιο σταμάτησε.}

Άκουσέ με δεν αμφισβητώ ότι θα υπάρχουν σαφώς και φτωχοί Κύπριοι ίσως μερικοί να είναι και φτωχότεροι κάποιων Ελλήνων. Εγώ μιλώ για το σύνολο του πληθυσμού. Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα που μου έδωσε ο γιός μου.

Όπως ξέρεις το σύνολο σχεδόν των παιδιών στην Ελλάδα είναι μορφωμένα, πολλοί έχουν πλήθος πτυχία , έτσι οι ΕΛΔΥΚάριοι πολλοί είναι πτυχιούχοι και κατέχουν γλώσσες, μεταπτυχιακά, κλπ, αυτά τα παιδιά παρ όλο ότι σαν φαντάροι παίρνουν κάποιο μισθό πχ αν θυμάμαι ο δικός μου έπαιρνε 350 Ε οι οικογένειες ενισχύουν με χρήματα, παρ όλα αυτά η ζωή στην Κύπρο είναι πολύ ακριβή και υποχρεώνονται να βγαίνουν κατά ομάδες και να παίρνουν ταξί προκειμένου να βγουν στην Λευκωσία, σε μια τέτοια διαδρομή ο ταξιτζής με την υπεροχή της ανώτερης οικονομικής του επιφάνειας θεώρησε ότι αυτοί οι φτωχοί Ελλαδίτες συγγενείς θα πρέπει να είναι και φτωχοί σε παιδεία και πτυχία, είναι κωμικό αλλά τους ρωτούσε αν έχουν τελειώσει το δημοτικό και όλοι είχαν μια βαλίτσα πτυχία, τέλος πάντων μη θεωρήσεις ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, ο νεοπλουτισμός είναι απ ότι φαίνεται εμφανέστατος πχ πήγε να αγοράσει μια σαρδέλα για την στολή του και η Κύπρια του είπε ότι « δεν κάνει πολλά μόνο δύο ευρώ» θέλω να ξέρεις ότι 1,50 μέχρι 1,70 κάνει το σουβλάκι στην Κύπρο πόσο κάνει το σουβλάκι;
Οι μισθοί λοιπόν των Κυπρίων δεν έχουν καμιά σχέση με τους Ελλάδικούς μισθούς. Και δεν μπορεί να έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα μέσα σε μια παλάμη μήνες.

Οι μισθοί λοιπόν της ΕΛΔΥΚ + τα χρήματα που στέλνουν οι οικογένειες από την Ελλάδα προστίθενται στο εισόδημα των Κυπρίων.
Τα Ελληνικά πανεπιστήμια (που συντηρούν οι Ελλαδίτες) είναι γεμάτα από Κύπριους φοιτητές οι οποίοι δωρεάν σπουδάζουν.
Η άμυνα της Κύπρου βαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.
Τέλος πάντων οι παροχές προς την Κύπρο τέλος δεν έχουν για πολλές δεκαετίες ΚΑΙ ΧΑΛΑΛΙ ΤΗΣ (υποχρέωσή μας είναι), αλλά αν και ωφελημένοι μη γίνεστε αχάριστοι.
Η ευημερία σας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Anef_Oriwn είπε...

Blogοδεσπότα Μιχάλη,
Σε καλησπερίζω όπως και τους υπόλοιπους βασικούς παίχτες Aiolo, Gregori και Spyro!
Καταιγισμό σχολίων είχε στη συζήτηση από ψες που πέρασα απ’ εδώ! Έβαλα κι εγώ κάποια ερωτήματα στον Aiolo, αλλά γαργάρα τα ‘κανε! Πάλι καλά όμως που ανασκεύασε κάποιες από τις αρχικές τοποθετήσεις του.

Spyrε,
Παρέλειψες (ή ξέχασες) να αναφέρεις ότι ο Βενιζέλος ήταν εκείνος που υπέγραψε (το 1930) τις πρώτες συμφωνίες με τον Κεμάλ Ατατούρκ για την ελληνοτουρκική φιλία!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 12/3/2009 – 10:40 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

Φίλε μου aiolos

Έβαλα πολλά ερωτήματα αλλά απαντήσεις πήρα μόνο για το βιοτικό επίπεδο των ε/κυπρίων και των ελλαδιτών.

Πιστεύω ότι κάτι έχεις με τους κύπριους. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι προσπαθείς να δείχνεις συνέχεια ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε μας και των ελλαδιτών.
Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι είναι αντιφατικά αυτά που βλέπω.

Εσύ μπορεί να άκουσες από το γιο σου κάποια πράγματα, εγώ τα ζω εδώ και 40 χρόνια.

Ο άντρας της αδελφής μου είναι ελλαδίτης και έκανε τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ.
Ο άντρας της αδελφής του γαμπρού μου, επίσης έκανε τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ.

Γνωρίζομαι και με 3-4 άλλα παιδιά που κάνουν τη θητεία τους τώρα στην ΕΛΔΥΚ.

Διερωτώμαι αγαπητέ μου γιατί δεν μου έχουν πει όλα αυτά που είπε σε σένα ο γιος σου.
Και να είσαι σίγουρος ότι οι δύο πρώτοι δεν ντρέπονται να μου μιλήσουν για τέτοια θέματα.

Μιλάς για ταξί. Μα απ’ ότι ξέρω, οι ΕΛΔΥΚάριοι μεταφέρονται από τα στρατόπεδα τους στο κέντρο της Λευκωσίας με λεωφορεία και με αυτά επιστρέφουν πίσω στα στρατόπεδα τους.

Επίσης, μήπως συγχύζεις την πίττα την ελληνική με την κυπριακή; Διότι, φαντάζομαι θα το ξέρεις, έχει τεράστια διαφορά από την ελληνική. Το σουβλάκι στην Κύπρο κάνει 5 ευρώ μίνιμουμ.
Άρα ο υπολογισμός σου είναι λάθος.

Ούτε οι μισθοί μας είναι μεγαλύτεροι από των ελλαδιτών.

Ίσως κάποιοι να λένε, μα τι κάθομαι και στα λέω όλα αυτά; Ή όπως λέει και ο Γρηγόρης χαράς τη βλάγκαν μου.
Τα λέω όλα αυτά για σου δείξω ότι σε πολλά πράγματα είσαι παραπληροφορημένος φίλε μου.

Όσον αφορά το τι αφήνουν οι ΕΛΔΥΚάριοι στην Κύπρο, θα σε παρακαλούσα να συγκρίνεις πόσα αφήνουν 1000 άτομα σε σύγκριση με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Όλα αυτά φίλε μου είναι αστείο ακόμα και να τα συζητούμε.

Άσε στην πάντα τα συμπλέγματα, διότι αυτή την εικόνα μου δίνεις, και δες τις πραγματικότητες.

aiolos είπε...

{ Αυτό δείχνει ότι και πάλι κρίνεις με βάση τα ελλαδικά δεδομένα και με βάση κάτι που πιθανό να σου είπαν.
Σε μας κανένας δεν πάει να σπουδάσει και μετά να κάνει τη θητεία του. Και δεν μπορείς με καμία δύναμη να το κάνεις αυτό.

Εάν πάρουμε τις αναλογίες Ε.Φ. και ΕΛΔΥΚ, τότε, εάν επειδή έχουμε ένα ποσοστό νέων που κάνουν αίτηση απαλλαγής σημαίνει ότι γέμισε η Κύπρος τρελόχαρτα, τότε επειδή τα τελευταία χρόνια είχαμε αυτοκτονίες και θανάτους από ναρκωτικά (που δεν το σχολίασες) στην ΕΛΔΥΚ πάει να πει ότι γέμισε η Ελλάδα ναρκομανείς και ψυχολογικά άρρωστους που ρέπουν στην αυτοκτονία;
Έλα ρε φίλε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί βάζεις τα δύο σε αντιπαράθεση.}

Δες Μιχάλη ξέρω περισσότερα απ όσα υποπτεύεσαι, ξέρω ότι οι νέοι σας πρώτα υπηρετούν και μετά σπουδάζουν, το γνωρίζω διότι έχω συνυπηρετήσει με Κύπριους σε παραγωγική σχολή του ΕΣ.
Πάρε τώρα μερικούς τρόπους που χρησιμοποιούν για απαλλαγή από την θητεία στην ΕΦ οι Κύπριοι:

- Χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για να κατηγοριοποιηθούν ως ψυχολογικά ανίκανοι π. Χ. «φυτεύουν» καρφιά για να φυτρώσουν κάγκελα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν με αγανάκτηση οι κληρωτοί στρατιώτες που υπηρετούν κανονικά τη θητεία τους, με αποτέλεσμα οι γιατροί της εθνικής φρουράς, να τους πιστεύουν και τους εντάσσουν ως κατηγορία Ι5.

- Άλλοι αιτούνται και καταφέρνουν να αναστείλουν τη θητεία τους αρκετές φορές με την απαράδεκτη δικαιολογία του «είμαι απροσάρμοστος», και στο σύνολο των 2 χρόνων αναστολής απαλλάσσεται από την θητεία του.

- Χρησιμοποιούν μέχρι και προσωπικούς γιατρούς η ακόμα και το λεγόμενο «μέσο» για να κατηγοριοποιηθούν ως Ι5.

Η ευκολία λοιπόν της απαλλαγής έχει πλέον γίνει μάστιγα για τους εναπομείναντες οπλίτες της ΕΦ οι οποίοι απορούν γιατί να υπηρετούν αφού είναι τόσο εύκολο να απαλλαγούν από τη θητεία τους, και με το δίκιό τους, καθώς οι απαλλαγμένοι θητείας δεν έχουν απολύτως καμία επίπτωση από την κατηγοριοποίησή τους ως Ι5 ή την πλήρη απαλλαγή τους, όπως σε άλλες χώρες όπου τους αρνείται για παράδειγμα η άδεια οδηγήσεως, τους αφαιρείται το δικαίωμα της ψηφοφορίας και της εργασίας στο Δημόσιο Τομέα, καθώς είναι πραγματικά ψυχολογικά διαταραγμένοι ή «απροσάρμοστοι».

Κώστας Παπακώστας: Έχουμε εγγράψει θέμα στη Βουλή

«Οι απαλλαγές από την Εθνική Φρουρά για ψυχολογικά προβλήματα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι παρουσιάζει αυξητική τάση. Τόσο εγώ, όσο και ο συνάδελφος Δώρος Χριστοδουλίδης έχουμε εγγράψει το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας κάτω από το γενικό τίτλο «Απαλλαγές από την Εθνική Φρουρά». Θα πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο και αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε με στόχο να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να ανακοπεί αυτή η αυξητική τάση. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλη του την έκταση και για παράδειγμα μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι αναχαίτισής του, όπως η καθιέρωση προγράμματος στην Ε. Φ για την υγιεί απασχόληση, κάτι που θα βοηθήσει στους στρατιώτες να μην πλήττουν σε ένα άγνωστό γι' αυτούς περιβάλλον, όπως είναι οι στρατιωτικές μονάδες. Ίσως να εξεταστούν και τρόποι συμπεριφοράς ανωτέρων αξιωματικών προς τους στρατιώτες με μια γενικότερη κατεύθυνση να υπάρξει η αναγκαία ψυχολογική ή άλλη στήριξη, αφού είναι πλέον γνωστό πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός νέου κατά την διάρκεια της σχολικής του ηλικίας από τη θητεία του στρατιώτη.

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις που σκόπιμα κάποιοι δηλώνουν ψυχολογικά ασθενείς, θα πρέπει και εδώ να επανεξεταστούν οι ιατρικές διαδικασίες που χρειάζονται για να εκδοθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία. Θα πρέπει ίσως αν είναι νομότυπο και κατόπιν σοβαρής μελέτης και εξέτασης όλων των πτυχών του προβλήματος, η απαλλαγή λόγω ψυχολογικών προβλημάτων να είναι υπό αναστολή, δηλαδή, να υπάρχει η ευχέρεια επανεξέτασης της υγείας των συγκεκριμένων προσώπων σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά το όλο πρόβλημα».

Ζαχαρίας Κουλίας: Την πληρώνουν οι ευσυνείδητοι

«Υποψήφιοι για να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά ή νεοσύλλεκτοί, δηλώνουν ότι έχουν προβλήματα προσαρμογής και ότι δεν νιώθουν ψυχολογικά καλά και δήθεν δεν μπορούν να κρατούν όπλα και να βρίσκονται στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς. Μόλις, όμως, κατορθώσουν να πάρουν απαλλαγή, κάνουν αίτημα και αποκαθίσταται χωρίς καμία συνέπεια στο υπόλοιπο της προσωπικής τους ζωή. Είναι αδιανόητο παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας χωρίς να παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα, ξαφνικά, όταν θα έρθει η ώρα να υπηρετήσουν, παρουσιάζονται να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και άλλα προβλήματα.

Χρειάζεται να υπάρξει ένας πιο σωστός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς ότι δεν μπορεί κάποιος με το παραμικρό να θεωρείται με ψυχολογικά προβλήματα και να απαλλάσσεται αμέσως από την στρατιωτική του θητεία. Πιστεύω ότι οι ιατρικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο ενδελεχή διότι αυτό το σύστημα λειτουργεί σε βάρος των ευσυνείδητων φαντάρων και πολιτών. Δεν νοείται κάποιος να βρίσκει «τρύπες» στις διαδικασίες και να ισχυρίζεται διάφορα πράγματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζει και δεν υποφέρει. Στο τέλος της ημέρας, την «πληρώνουν» τόσο οι ευσυνείδητοι, όσο και εκείνοι που πραγματικά υποφέρουν»


Κ. Κωνσταντίνου: Στιγμιαία είναι ψυχικά ασθενείς

«Σίγουρα είναι απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται, κάποιοι να εκμεταλλεύονται κάποια δεδομένα, προτάσσοντας λόγους ψυχικής υγείας για να μην εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και στη συνέχεια με διάφορους τρόπους, ενέργειες και διαδικασίες να αποκαθίσταται και να ακολουθούν μια διαφορετική πορεία, συνεχίζοντας ως φυσιολογικοί πολίτες στην κοινωνία. Από αυτό και μόνο διαφαίνεται ότι στιγμιαία εντάσσονται σε κάποια κατηγορία, απλά και μόνο να μην υπηρετήσουν στην Ε. Φ.

Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη και αυστηρή προσέγγιση από πλευράς ιατρών, οι οποίοι θα πρέπει ως ευσυνείδητοι να είναι σίγουροι πέραν πάσης αμφιβολίας για τα ιατρικά πιστοποιητικά που εκδίδουν σε αυτές τις περιπτώσεις»

Θέλω να ξέρεις ότι πολλά απ αυτά έχουν δημοσιευτεί στην ΧΑΡΑΥΓΗ

http://www.omhroi.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2038

aiolos είπε...

Αγαπητέ μου Anef_Oriwn εγώ δεν φυγομαχώ, μπήκα για συζήτηση και δεν σνομπάρω κανένα συνομιλητή, απλά δεν θα πρόσεξα την ερώτησή σου.

Θα πρόσεξες ασφαλώς ότι έχω το θάρρος να δεχτώ το σωστό, αλλά όχι το δογματικά σωστό, όπου λοιπόν έχω άδικο δεν θα διστάσω να το δεχτώ. Αλλά φίλε μου εσύ απ όλα αυτά που έχω "σύρει" σκέφτηκες μήπως και λέω την αλήθεια;

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Τζιαιρόν να τα πούμεν…

Ο φίλος μου ο aiolos ξεκίνησε επιθετικά αλλά σιγά –σιγά καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα φανταζόταν.

Το πρόβλημα με αρκετούς ελλαδίτες είναι ότι έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για την Κύπρο.
Άλλοι μας υπερτιμούν, άλλοι μας υποτιμούν, άλλοι μας ζηλεύουν, άλλοι μας αγαπούν.

Εγώ νιώθω ότι ο aiolos είναι κάπου μεταξύ όλων αυτών.

Έτσι είναι φίλε aiolos;

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Όσον αφορά το τελευταίο σου σχόλιο για τις απαλλαγές, φαίνεται ότι έχασες επεισόδια.

Ήδη αυτά που λένε οι βουλευτές (ο Παπακώστας είναι ήδη υπουργός άμυνας), έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή.
Και όσοι αιτούνται απαλλαγής έχουν πλέον συνέπειες…

aiolos είπε...

Mιχάλη δεν με κατάλαβες, δεν έχω τίποτα με τους Κύπριους τους οποίους θεωρώ συνέλληνες, και κανένα διαχωρισμό δεν θέλω να κάνω. Είναι ξεκάθαρα αυτά που λέω.

Λυπάμαι πολύ για πράγματα που συμβαίνουν, γνωρίζομαι με εξαιρετικά παιδιά Κύπριους τόσο στην γειτονία μου όσο και στις επισκέψεις μου στο Άγιο Όρος (το οποίο είναι γεμάτο από Κύπριους).

Μη βάζεις λοιπόν προθέσεις και σκέψεις που δεν κάνω.

Η απάντηση που έδωσα ήταν σε ένα κεφάλαιο που έθεσες και όχι σε όλα σε όσα έβαλες και πρέπει να είναι πάνω από δέκα πράγματα. Θα πάρεις απαντηση.

Μιχάλης είπε...

Φίλε μου,

Γράφω με βάση την εικόνα που σχηματίζω απ’ όσα γράφεις και τα οποία ακούω και από άλλους ελλαδίτες.

aiolos είπε...

{Όσον αφορά το τελευταίο σου σχόλιο για τις απαλλαγές, φαίνεται ότι έχασες επεισόδια.

Ήδη αυτά που λένε οι βουλευτές (ο Παπακώστας είναι ήδη υπουργός άμυνας), έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή.
Και όσοι αιτούνται απαλλαγής έχουν πλέον συνέπειες…}

Ξέρω πολύ καλά γιατί σου έβαλα τα λόγια του Παπακώστα.

aiolos είπε...

{Τζιαιρόν να τα πούμεν…

Ο φίλος μου ο aiolos ξεκίνησε επιθετικά αλλά σιγά –σιγά καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα φανταζόταν.

Το πρόβλημα με αρκετούς ελλαδίτες είναι ότι έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για την Κύπρο.
Άλλοι μας υπερτιμούν, άλλοι μας υποτιμούν, άλλοι μας ζηλεύουν, άλλοι μας αγαπούν.

Εγώ νιώθω ότι ο aiolos είναι κάπου μεταξύ όλων αυτών.

Έτσι είναι φίλε aiolos;}

Δεν κρύβω ότι είμαι εθνικιστής, ότι αγαπώ την πατρίδα μου και ότι περικλείει αυτή.
Σιχαίνομαι το ψέμα και δεν φοβάμαι την αλήθεια.
Για μένα η Κύπρος και οι Κύπριοι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Αιγινήτες , τους Υδραίους, τους Λαμιώτες..... όπως λοιπόν θα έκανα κριτική σε κάποιους από αυτούς ένα παραπάνω για τους Κύπριους οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και αυτοί "κοιμούνται και ονειρεύονται" αντί να σοβαρευτούν και να αφήσουν την λούφα, τον εφησυχασμό και τον πλουτισμό............για τα λοιπά σας τα "έσουρα". Και ο έχω ωτα ακούειν ακουέτω.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μου κάνει εντύπωση που κανένας δημοσιογράφος δεν ζήτησε δήλωσή για το μπαγλάρωμα ανθρώπων που είχαν το θράσος να..διανείμουν φυλλάδια ( και να πω εδώ ότι δεν ξέρω τί έγραφαν πάνω, αλλά ούτε και έχει και καμιά σημασία).
Βρίσκω πολύ σοβαρό ζήτημα την σύλληψη ανθρώπων που ειρηνικά διατυπώνουν την όποια άποψη. Είναι μια ενέργεια που όζει φασισμού.

Φλώρα

aiolos είπε...

{Όμως το να μου λαλείς ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εχθροί μας δεν το δέχομαι και διαφωνώ κάθετα μαζί σου.Οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέλφια μας και πρέπει να συμβιώσουμε μαζί τους.Έγιναν κοινοί αγώνες με τους τ/κ! Είναι και οι ίδιοι έμπρακτα πρόσφυγες γιατί το 1963 διώχθηκαν από ε/κ εθνικιστές "μάγκες"...μην ξεχνάς εκούσια κάποια γεγονότα...}

Οι αριθμοί λένε ότι στα γεγονότα του 1974 τις περισσότερες σφαγές Κυπρίων πραγματοποίησαν οι τ/κ τους περισσότερους βιασμούς πραγματοποίησαν οι τ/κ
Εσύ μπορεί να θεωρείς τους τ/κ αδέλφια σου αλλά να δούμε πως σε θεωρούν αυτοί όταν θα έρθουν ενόπλως στην πόλη σου έξω από το σπίτι σου!
Το προβατάκι μπορεί να θεωρεί τον λύκο αδέλφι του αλλά ο λύκος βλέπει το προβατάκι σαν μπριζόλα.
Αυτά αγαπητέ ή είναι διπλής κατεύθυνσης (και οι δύο να θεωρούν αλλήλους αδελφούς) η όταν είναι μονής κατευθύνσεως οι σχέσεις (λύκου – πρόβατου) καλύτερα να λείπει το βύσινο.

Όταν οι τούρκοι γενοκτονούσαν τους Αρμένιους το σύνθημά τους ήταν «σκοτώστε τα παιδιά των αρμένηδων διότι πρέπει να ζήσουν τα δικά μας παιδιά»
Εσύ τι γνώμη έχεις λες να άλλαξαν σύνθημα οι τούρκοι για τα παιδιά των Ελληνοκυπρίων;

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Αγαπητέ μου,
Το ξέρω ότι είσαι εθνικιστής. Το πρόβλημα είναι ότι εσείς οι εθνικιστές θεωρείτε (έστω και κάποιοι μπορεί να το αρνείστε) ότι είστε οι μόνοι που αγαπάτε την πατρίδα.

Δεν μπορείτε να έχετε το μονοπώλιο και να θεωρείτε ότι όλοι εμείς που δεν δηλώνουμε εθνικιστές (εγώ δηλώνω εθνιστής) δεν νοιαζόμαστε για την πατρίδα.

Άλλο πρόβλημα είναι ότι κάνετε κριτική από τον καναπέ και με βάση πληροφορίες που πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστες αλλά τις θεωρείτε δεδομένες.

Φίλε μου, δεν μπορεί εσύ ή οι άλλοι ομοϊδεάτες σου να λέτε ότι εμείς οι κύπριοι κοιμούμαστε και ονειρευόμαστε και άλλα παρόμοια προσβλητικά για ένα ολόκληρο λαό.
Εμείς ζούμε την κατοχή και τις συνέπειες της στο πετσί μας.
Εγώ όπως και πολλοί άλλοι είμαστε πρόσφυγες φίλε μου. Μπορείς εσύ να ξέρεις καλύτερα από μένα ή από εμάς τι σημαίνει κατοχή;
Μην τρελαθούμε κιόλας!

Για τους τ/κύπριους.
Το άλλο λάθος που κάνετε είναι ότι ισοπεδώνετε λαούς και ομάδες ανθρώπων.
Όχι φίλε μου, δεν είναι όλοι οι τ/κύπριοι το ίδιο, όπως δεν είναι και όλοι οι ε/κύπριοι το ίδιο και πάει λέγοντας.

Σε ένα πόλεμο όλα είναι δυνατά. Άλλωστε το δικό μου σπίτι λεηλατήθηκε από Έλληνες και όχι από Τούρκους στις 15 Ιουλίου 1974.
Ο πατέρας μου (ένας φιλήσυχος άνθρωπος που δεν πείραξε ποτέ κανένα και δεν είναι ούτε καν αριστερός) ξυλοκοπήθηκε από Έλληνες την ημέρα του πραξικοπήματος.
Έλληνες (κύπριοι και ελλαδίτες) σκότωσαν κόσμο στο πραξικόπημα.

Αυτό σημαίνει αγαπητέ μου ότι όλοι οι ελλαδίτες και όλοι οι Έλληνες είναι δολοφόνοι και κακοποιοί;

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους τ/κύπριους.
Ξέρεις πόσους κοινούς αγώνες έχουμε στην Κύπρο με τους τ/κύπριους; Από τον καιρό της οθωμανοκρατίας μάλιστα;

Ξέρεις πόσοι τ/κύπριοι γλίτωσαν ε/κύπριους τον καιρό της εισβολής;
Από την άλλη κάποιοι άλλοι σκότωναν, βίαζαν, λεηλατούσαν.

Δεν μπορώ να θεωρήσω εχθρό μου τον Καβάζογλου, ούτε τον Γκιουργκάν ούτε τον Ατταλί, ούτε τον Κιαμίλ ούτε τον Ζεκί, ούτε, ούτε, ούτε.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν τους εθνικιστές που τους κατηγορούν ότι δεν είναι τούρκοι αλλά προδότες επειδή θέλουν ότι θέλω κι εγώ.
Το ίδιο κι εγώ για τους εθνικιστές δεν είμαι έλληνας και είμαι προδότης.

Εχθρός μου είναι ο Ντενκτάς, είναι ο Έρογλου, είναι ο Ακίν και άλλοι εθνικιστές τ/κύπριοι.

Αυτό το διαχωρισμό δεν μπορείτε να τον κάνετε Αίολε γι αυτό και οι εθνικιστές οδήγησαν την Κύπρο στα χάλια που την οδήγησαν.

«Οι ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τους απαίσιους σκοπούς τους, δημιούργησαν το μύθο και το ψέμα πως είναι τάχα αδύνατον να συνυπάρξουν ειρηνικά οι δύο κοινότητες στην Κύπρο. Και με τη βοήθεια των πρακτόρων τους, ξεσπίτωσαν 20 χιλιάδες Τούρκους και τους μάντρωσαν σε τόπους που δεν διαφέρουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μια δράκα φασίστες, βοηθούμενοι από τους ιμπεριαλιστές και χρησιμοποιώντας όπλα και φασιστικές μεθόδους, άρπαξαν την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα βάσανα του τουρκοκυπριακού πληθυσμού».

Αυτά θα μπορούσα να τα έλεγα εγώ ή ο οποιοσδήποτε ε/κύπριος.
Και όμως είναι λόγια του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, λίγο πριν τον δολοφονήσουν οι εθνικιστές της δικής του πλευράς.

Αυτός ο άνθρωπος είναι εχθρός σου Αίολε, επειδή έτυχε να γεννηθεί στην τ/κυπριακή κοινότητα;

Μιλάς για τους Αρμενίους και τη γενοκτονία τους. Καλά, πως εκτιμάς το ότι σήμερα Τουρκία και Αρμενία αρχίζουν να αποκαθιστούν σχέσεις;

Η διαφορά μας είναι ότι οι δικές σας αντιλήψεις χωρίζουν και διαχωρίζουν.
Οι δικές μας ενώνουν.

Μιχάλης είπε...

@ Φλώρα:

Επέτρεψε μου να σου πω ότι κακώς σου κάνει εντύπωση.
Διότι αυτή η περίπτωση παραφουσκώθηκε εκείνη η περίπτωση και μετά ξεφούσκωσε.

Και στο τέλος έχει φανεί ότι δεν υπάρχει θέμα γι αυτό και δεν ασχολείται κανένας.

Εμένα μου κάνει εντύπωση το ότι σχολιάζεις κάτι που δεν ξέρεις και μάλιστα αποφαίνεσαι ότι δεν έχει καμιά σημασία.
Σίγουρα δεν έχει σημασία όταν ένα φυλλάδιο καλεί σε ανταρσία το λαό και τον στρατό;
Ξέρεις τι σημαίνει αυτό;

aiolos είπε...

{Ο Μιχάλης είπε:
Εύχομαι να σε έχω πείσει πραγματικά με τα στοιχεία που έδωσα για το ΑΚΕΛ την εποχή της ΕΟΚΑ.}

Mε έχεις πείσει όπως σου έγραψα εδώ.
{Ο Αίολος είπε:
Εντάξει με έπεισες σε αυτό το σημείο ότι έκανα λάθος την μη συμμετοχή να την βάλω στο ίδιο σακούλι με την προδοσία.
Πράγματι έχει διαφορά η χλιαρή στάση και η παρότρυνση σε μη συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (διότι αυτό το έκανε το ΑΚΕΛ) από πχ την ένοπλη συμπαράταξη με τον κατακτητή ή το ρουφιάνεμα με κουκούλα ή όχι.}

{ Ο Μιχάλης είπε:

ΕΛΔΥΚ – ΤΟΥΡΔΥΚ:

Δεν μιλώ για ιδεατό αγαπητέ μου. Αναφέρομαι στο ότι οι δύο δυνάμεις βρίσκονται εδώ στη βάση μιας συγκεκριμένης συμφωνίας. Και η συμφωνία αυτή είναι η συνθήκη εγγύησης η οποία στην πράξη (και όχι στο ιδεατό) βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.

Εκ των πραγμάτων οι δύο δυνάμεις υπερασπίστηκαν τους εθνικά δικούς τους και εφόσον ο διαχωρισμός υπάρχει ακόμα, αυτό ισχύει.

Αυτό δεν κάνει ούτε τη μία δική μας, ούτε την άλλη δική τους.}

Ιδεατό είναι αγαπητέ για ΕΛΔΥΚ – ΤΟΥΡΔΥΚ και οι δύο τους υπερασπίζονται τους δικούς τους και το ξέρουν ΟΛΟΙ αυτό οι δε συμφωνίες για την Κυπριακή δημοκρατία ούτε μια μέρα δεν εφαρμόστηκαν , ούτε σήμερα εφαρμόζονται γι αυτό ξυπνηστε Κύπριο, το πρόβλημα της Κύπρου η Ελλάδα το αντιμετώπισε στις αρχές του αιώνα με την Κρήτη, εκεί βέβαια ο λαός ήταν διαφορετικός στην Κύπρο η μεγάλη πλειοψηφία έχει ξεπουληθεί με αντάλλαγμα την εύκολη ζωή.


{ Ο Μιχάλης είπε:
Εάν πάρουμε τις αναλογίες Ε.Φ. και ΕΛΔΥΚ, τότε, εάν επειδή έχουμε ένα ποσοστό νέων που κάνουν αίτηση απαλλαγής σημαίνει ότι γέμισε η Κύπρος τρελόχαρτα, τότε επειδή τα τελευταία χρόνια είχαμε αυτοκτονίες και θανάτους από ναρκωτικά (που δεν το σχολίασες) στην ΕΛΔΥΚ πάει να πει ότι γέμισε η Ελλάδα ναρκομανείς και ψυχολογικά άρρωστους που ρέπουν στην αυτοκτονία;}

Νομίζω ότι για το θέμα αυτό ήμουνα αρκετά κατατοπιστικός και σου υπέδειξα το πρόβλημα με δημοσιεύσεις της ΧΑΡΑΥΓΗΣ
Για την ΕΛΔΥΚ έχω να σου πω τα εξής:

1. Η προσέλευση στην ΕΛΔΥΚ γίνεται σε εθελοντική βάση, ο γιος μου δεν δήλωσε να έρθει εθελοντής στην ΕΛΔΥΚ αλλά δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός που έπρεπε να κατέβουν στην Κύπρο για δύο στρατιώτες, εγώ ΔΕΝ έβαλα κανένα μέσον για το θέμα του στρατού και ως εκ τούτου αφού εμείς θεωρήσαμε ότι η στράτευση είναι καθήκον (όπως και εγώ υπηρέτησα στον Έβρο) και δεν χρειάζεται μέσον πας όπου σε στέλνει η πατρίδα, τον έστειλαν υποχρεωτικά.
2. Δυστυχώς τα παιδιά τα έχουν κάνει κουραμπιέδες, ο υπερπροστατευτισμός τα έχει μαλακίσει, έτσι παρουσιάζονται μεμονωμένα κρούσματα αυτοκτονιών.
3. Η εκπαίδευση και η ζωή της ΕΛΔΥΚ είναι αρκετά σκληρή.

Τώρα το θέμα των ναρκομανών υπάρχει και στην Ελληνική κοινωνία, δεν ξέρω τι ισχύει στην Κύπρο.
Αλλά φυγόστρατοι στην Ελλάδα είναι κάτι σπανιότατο, εγώ δεν ξέρω από τον κύκλο μου κανένα τέτοιο.
Εσείς στην Κύπρο το έχετε κάνει θεσμό.

{ Ο Μιχάλης είπε:
Όπως δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι οι άκαπνοι ε/κύπριοι.
Από τη μια κάποιοι μας λένε για ολόκληρη την Κύπρο που αγωνίστηκε ένοπλα την εποχή της ΕΟΚΑ, το 63-64, το 1974 και από την άλλη ότι είμαστε άκαπνοι,}

Είπα:

{ Ο Αίολος είπε:
Που πήγε το πνεύμα του Διγενή, του Αυξεντίου, του Καραολή, του Δημητρίου;}

Σήμερα έχετε γίνει λαός εμπόρων, και ταυτόχρονα πουλάτε την ελευθερία σας με τις επιλογές σας.

{ Ο Μιχάλης είπε:
Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω (επίσης) αυτή την τάση που έχετε κάποιοι να κατηγοράτε κάποιους ότι διαχωρίζουν τον ελληνισμό από τους κύπριους και την ίδια ώρα βλέπουμε μια τάση απαξίωσης των κυπρίων.}

Δεν απαξιώνω όλους τους Κύπριους μόνο αυτούς που τους αξίζει, στην Κύπρο υπάρχει υγιές κομμάτι και το ξέρουμε, προσωπικά έχω πολύ καλή σχέση με Κυπρίους στο Άγιο Όρος, οι οποίοι τα ίδια λένε με μένα, ξέρω ότι υπάρχουν Κύπριοι με τσαγανό, τους «προοδευτικάριους» δεν τους έχω για τίποτα καλό (στο σύνολό τους).


Μπορείς να μου πεις τι θέση πήρε το ΑΚΕΛ για το σχέδιο Ανάν; Ήταν υπέρ ή κατά
Απ ότι είδες απαντώ δεν φυγομαχώ.

aiolos είπε...

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα νέο δημοψήφισμα, ούτως ώστε να ακουστεί και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα «ένα μεγάλο 'ναι' για λύση» στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί εκ νέου στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι «πιστεύω ότι ο ΓΓ θα απευθυνθεί σε εμάς και εμείς σε εκείνο». Όπως είπε, το «όχι» του ΑΚΕΛ στόχευε και στοχεύει να «τσιμεντώσει ένα μεγάλο 'ναι' όσο γίνεται πιο σύντομα και από την ε/κ κοινότητα». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν θεωρεί ανέφικτη την επανάληψη των δημοψηφισμάτων.

aiolos είπε...

{Μ ιχάλης είπε:
Άλλο πρόβλημα είναι ότι κάνετε κριτική από τον καναπέ και με βάση πληροφορίες που πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστες αλλά τις θεωρείτε δεδομένες.

Φίλε μου, δεν μπορεί εσύ ή οι άλλοι ομοϊδεάτες σου να λέτε ότι εμείς οι κύπριοι κοιμούμαστε και ονειρευόμαστε και άλλα παρόμοια προσβλητικά για ένα ολόκληρο λαό.
Εμείς ζούμε την κατοχή και τις συνέπειες της στο πετσί μας.
Εγώ όπως και πολλοί άλλοι είμαστε πρόσφυγες φίλε μου. Μπορείς εσύ να ξέρεις καλύτερα από μένα ή από εμάς τι σημαίνει κατοχή;
Μην τρελαθούμε κιόλας!}

Βρε Μιχάλη ξέρω ότι η Κύπρος έχει 40% πρόσφυγες, το ζήτημα όμως της θωράκισης της εθνικότητάς σας δεν θα πρέπει να είναι η μόνη και καθημερινή μέριμνά σας;
Εντάξει πονάτε το καταλαβαίνω εδώ πονώ εγώ για τις αλησμόνητες πατρίδες που είμαι δεύτερη γενιά από πρόσφυγες (Μ Ασία- Α Θράκη), αν είδες στο μπλοκ μου στο σύνολό του είναι προσανατολισμένο στην διατήρηση της Μικρασιατικής μνήμης, είναι δυνατόν αγαπητέ μου Μιχάλη να βλέπουμε «ΓΑΜΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΑΣ» τι να πω περισσότερο.
Θα ήθελα να σου μόνο ότι κατανοώ αρκετά πράγματα, κάποιες στιγμές τρελαίνομαι από θυμό και μπορεί να υπερβάλω λίγο, τώρα τι να σας πω εσείς είστε και άθεοι, αλλά τέλος πάντων ο Καπαδόκης Παίσιος που κοιμήθηκε πρόσφατα και είχα την τύχη να του μιλήσω έχει πει πράγματα για την Κύπρο και είναι καλά πράγματα.

{ Μ ιχάλης είπε:
Για τους τ/κύπριους.
Το άλλο λάθος που κάνετε είναι ότι ισοπεδώνετε λαούς και ομάδες ανθρώπων.
Όχι φίλε μου, δεν είναι όλοι οι τ/κύπριοι το ίδιο, όπως δεν είναι και όλοι οι ε/κύπριοι το ίδιο και πάει λέγοντας.

Σε ένα πόλεμο όλα είναι δυνατά. Άλλωστε το δικό μου σπίτι λεηλατήθηκε από Έλληνες και όχι από Τούρκους στις 15 Ιουλίου 1974.
Ο πατέρας μου (ένας φιλήσυχος άνθρωπος που δεν πείραξε ποτέ κανένα και δεν είναι ούτε καν αριστερός) ξυλοκοπήθηκε από Έλληνες την ημέρα του πραξικοπήματος.
Έλληνες (κύπριοι και ελλαδίτες) σκότωσαν κόσμο στο πραξικόπημα.

Αυτό σημαίνει αγαπητέ μου ότι όλοι οι ελλαδίτες και όλοι οι Έλληνες είναι δολοφόνοι και κακοποιοί;

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους τ/κύπριους.
Ξέρεις πόσους κοινούς αγώνες έχουμε στην Κύπρο με τους τ/κύπριους; Από τον καιρό της οθωμανοκρατίας μάλιστα;}

Σαν Έλληνες έχουμε μια τάση να αυτομαστιγωνόμαστε. Τα ίδια λένε και μερικοί δικοί μας για τους τούρκους και τα εγκλήματά τους στην Μ Ασία.

Το τι καλοί άνθρωποι είναι οι τούρκοι δεν λέγεται, ένα μικρό δείγμα εδώ:

http://igaiolos.blogspot.com/2008/01/blog-post_10.html

http://igaiolos.blogspot.com/2008/01/blog-post_07.html

Και αν ψάξεις στο μποκ μου θα βρεις αρκετά τέτοια.

{ Μ ιχάλης είπε:
Αυτό το διαχωρισμό δεν μπορείτε να τον κάνετε Αίολε γι αυτό και οι εθνικιστές οδήγησαν την Κύπρο στα χάλια που την οδήγησαν.}

Δες είναι πολύ παράξενο που ακόμα δεν θέλουν να ανοίξουν τον φάκελο της Κύπρου στην Ελλάδα, προσωπικά με έχει απασχολήσει το θέμα, πηγές δεν υπάρχουν, μη δογματίζεις λοιπόν διότι μπορεί να βλέπεις μόνο την βιτρίνα και όχι την ουσία………. Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανένα, αλλά πιστεύω ότι ο Ιωαννίδης εμπαίχτηκε από τους αμερικάνους σε μια στημένη υπόθεση όπως ο Χουσείν με την υπόθεση Κουβέιτ, όπως ο Σακιασβίλη με την υπόθεση Οσετία κλπ………. Και πάλι σου λέω δεν θέλω να δικαιολογήσω τα λάθη του Ιωαννίδη αλλά έχει έρθει σε γνώση μου ο ποιο κάτω διάλογος
Αμερικάνοι : «Να ανατρέψετε τον Μακάριο και να κάνετε ένωση»
Ιωαννίδης : « Αν επέμβουν οι τούρκοι τι θα γίνει;»
Αμερικανοί : «Αν επέμβουν οι τούρκοι θα σας δώσουμε την Κωνσταντινούπολη»

Σε ρωτώ ποιος αξιωματικός θα του έδιναν την Κωνσταντινούπολη και δεν θα έπεφτε στην λούμπα; Εντάξει βλάκας ήταν αλλά πιστεύω ότι τον πούλησαν και τον ενέπαιξαν οι αμερικάνοι, για αυτό φώναζε μετά στο πεντάγωνο «Μας κοροϊδέψατε», για αυτό δεν τον βγάζουν ακόμα από τη φυλακή διότι φοβούνται μήπως ανοίξει το στόμα του.

Ξέρεις ο Αττίλας 1 ήταν πολύ εύκολο από την ΕΛΔΥΚ να τον ρίξει στην θάλασσα, είναι απορίας άξιο γιατί προδόθηκε έτσι ο ΕΣ και από ποιους; Έχεις υπόψη σου τι έκανε ο Α/Γ «ΛΕΣΒΟΣ»;

aiolos είπε...

Μόλις δημοσίευσα για το ΛΕΣΒΟΣ εδώ

http://igaiolos.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

Ανώνυμος είπε...

Sugnomi pou mpaino stin mesh tis sizitisis sas alla nomizo oti agapite Aiole paralogizese...
Ta peri 'kourampiedon' pou den thelun na pane fantaroi k 'plousion' kuprion pou apolamvanun oikonomikes paroxes apo tin psarokostaina einai entelos aperiskepta sxolia...!! Den tha paratheso tin apopsi mou gia to strato genikotera dioti tha anoixei ena kainourgio thema. Auto apla pou thelo na sxoliaso einai oti opos esu exeis gio pou pige na upiretisei stin Kupro, etsi exo k ego( k o kathenas mas diladi) xaderfia, anipsia,gious ktl ktl pou upiretisan stin Ellada (alla k stin Kupro) kai to sumperasma pou evgalan k meteferan einai oti den mathaineis na uperaspizesai tin patrida katharizontas oli mera toualetes, h kanontas skopia 8 ores me 45 vathmous stin kardia mias polis h otan eisai anagkasmenos na uposteis tis akrotites k anomalies tou kathe enos komplexikou uperethikofrona anoterou sou...o skopos mou den einai na yperaspisto ton strato ths kuprou alla mipos k zeis se diaforetikh ellada? Diladi esu theoreis oi autoktonies alla k thanatoi apo narkotika ofilonte sto oti ta paidia einai kourampiedes? Telospanton, to stamatao edo to thema auto.

Eipes : Αυτό σημαίνει αγαπητέ μου ότι όλοι οι ελλαδίτες και όλοι οι Έλληνες είναι δολοφόνοι και κακοποιοί;

Ma me tin idia logikh den mporeis na valeis sto idio saki kai olous tous Tourkous!

Eipes episis oti oi Kuprioi spudazoun dorean stin Ellada k ena soro alla paremferh sxolia. K oi ellines (mexri protinos) spudazan dorean stin Agglia... Opos episis k mporoun na spudasun xoris didaktra se opoiodhpote dorean idruma tis EE k oxi mono...

Den einai h proth fora pou 'akouo' pantos tetoia sxolia apo elladites k me lupei pragmatika giati nomizo oti gia kapoio logo se merikous 'vgainei' mia epithetikh epixeirhmatologia oson afora tis sxeseis elladas-kuprou...Les k ola ta provlimata tis elladas pigazun apo ekei...! Kai mhn mou peis oti den isxuei auto dioti stin Ellada gennithika k megalosa opote ta viosa apo proto xeri :-)

Nomizo pantos oti kapoia stigmi prepei na apalagoume apo to sundromo metatheshs euthinon kathos k to sundromo 'pistopoihtikou' ethnikon fronumaton dioti Ellinas den einai ekeinos pou paei sto strato, misei tous Tourkous, h upostirizei tin ekklhsio-kratia.

Tora oson afora to thema paideias k Xristofia, den tha sxoliaso dioti sumfono apoluta me ton Michali. Apla mono na upogrammiso oti meta luphs mou paratiro pos kapoies fores oi anthropoi kleinune autia k matia prokumenou na min doune k akousoune kati pou tha tous valei se skepsh h tha tous protrepsei na ereunisun ligo parapano auta pou me tosh maestria (alla akomi k aprokalupta merikes fores) exoun perasei oi papagaloi tis propagandas.

Eleni

Ανώνυμος είπε...

Eipes : Αυτό σημαίνει αγαπητέ μου ότι όλοι οι ελλαδίτες και όλοι οι Έλληνες είναι δολοφόνοι και κακοποιοί;

Ma me tin idia logikh den mporeis na valeis sto idio saki kai olous tous Tourkous!

---Apologoume, lathos sxolio. Eixa thn entuposh oti to egrapse o Aiolos.
San skepsh omos me vriskei sumfonh.

Eleni

kyriakos είπε...

Ωραία η συζήτηση που γίνεται Μιχάλη.. Καιρός ήταν..
Τη ρούφηξα σαν σφουγγάρι!

Να σου πω την αλήθεια όμως.. Αυτό που μου έκανε στη τελική εντύπωση από τον διάλογο είναι το πώς τα γκεμπελικά γραφόμενα μιας παρακμιακής μιικροφυλλάδας φτάνουν στην Ελλάδα υπο μορφή ‘’είδησης’’ και ανακυκλώνονται φτάνοντας ξανά στα αφτιά μας ως αδιαμφισβήτητα γεγονότα, την ίδια ώρα που κανείς στη Κύπρο δεν δίνει πραγματικά σημασία στις αρλούμπες που γράφονται αρχικά στις στήλες αυτής της εφημερίδας. (και απορώ αν στη τελική τη διαβάζει πραγματικά και κάποιος αυτή τη φυλλάδα)
Γιατί ας πούμε δεν φτάνουν τα γραφόμενα του Πολίτη στην Ελλάδα με την ίδια ευκολία? Μήπως τελικά αυτή η εφημερίδα έχει στη πραγματικότητα και κάποιες ελληνικές ρίζες?
ΚΑΙ
Νοουμένου ότι όποτε πάω περίπτερο βλέπω τα αντίτυπα της μονίμως στοιβαγμένα, σκονισμένα και ατάραχα.. Ποιος τη χρηματοδοτεί ρε παιδί μου?
Απορώ πως είναι δυνατόν να είναι βιώσιμη η κυκλοφορία της σε Παγκύπρια κλίμακα για τόσο καιρό όταν στο τέλος της ημέρας τα φύλλα της επέστρεφαν απλά στο τυπογραφείο για ανακύκλωση..


Που μπορώ να βρώ στο ίντερνετ ολόκληρη την ομιλία του προέδρου?

aiolos είπε...

Αγαπητή Ελένη πραγματικά δεν ξέρω πώς να αντικρούσω αυτά που γράφεις!!!! Χώρια ότι είναι κουραστικότατα τα Γραικολεβαντίνικα που χρησιμοποιείς και αν θες προς διευκόλυνση γράφε Ελληνικά.

Δες αυτά τα οικογενειακά κλπ τα αφήνω γιατί δεν αφορούν και κανένα στο φινάλε, απλά μπήκαν στη συζήτηση, όχι για να γίνει κάποιος κομπασμός απλά έτσι για να μη νομίσει κανείς ότι είμαστε εντελώς ξένοι με την πραγματικότητα της Κύπρου, μέχρι εδώ λοιπόν και τελεία και παύλα.

{Η Ελένη έγραψε: . K oi ellines (mexri protinos) spudazan dorean stin Agglia...}

Μπορείς να ου πεις πότε συνέβη αυτό; Διότι εγώ όσους ξέρω που σπούδασαν στο εξωτερικό και στην Αγγλία οι οικογένειές τους έκαναν το σκατό τους παξιμάδι για να τα φέρουν βόλτα.

{ Η Ελένη έγραψε: den mathaineis na uperaspizesai tin patrida katharizontas oli mera toualetes, h kanontas skopia 8 ores me 45 vathmous stin kardia mias polis h otan eisai anagkasmenos na uposteis tis akrotites k anomalies tou kathe enos komplexikou uperethikofrona anoterou sou...o skopos mou den einai na yperaspisto ton strato ths kuprou alla mipos k zeis se diaforetikh ellada? Diladi esu theoreis oi autoktonies alla k thanatoi apo narkotika ofilonte sto oti ta paidia einai kourampiedes? Telospanton, to stamatao edo to thema auto. }

Μπορείς να μου πεις με ποιο τρόπο μαθαίνεις να υπερασπίζεσαι την πατρίδα, αν όχι με την πειθαρχία; Νομίζεις ότι πρέπει η σκοπιά στον στρατό να καταργηθεί, διότι τώρα τελευταία κάποιοι Κύπριοι πολιτικοί μίλησαν για ηλεκτρονική παρακολούθηση των στρατοπέδων και κατάργηση της σκοπιάς.
Ο στρατός είναι στρατός αγαπητή και τα άλλα είναι………… μπορείς να μου πεις σε ποιόν στρατό πχ έχουν καταργηθεί οι αγγαρείες, οι σκοπιές, τα καψόνια, η πειθαρχία κλπ τέτοια πραγματάκια που τέλος πάντων μετά το τέλος του στρατιωτικού τους όλοι όσοι υπηρέτησαν τα θυμούνται και τα συζητούν με παλιούς συναδέλφους τους με αγάπη.
Όσο αφορά τις αυτοκτονίες και τα ναρκωτικά ΄, έχω να σου πω ότι σε πολύ σκληρότερους στρατούς όπως πχ οι στρατοί των πρώην ανατολικών δημοκρατικών (σοβιετικών) αλλά και σε στρατούς με μεγάλη πειθαρχία και με πραγματικά δύσκολο στρατιωτικό αυτά τα φαινόμενα ήταν μηδενικά τα βουτυρόπαιδα μας σήμερα έγιναν πολύ μι μου άπτου ………… άντε μη χέσω τώρα. Κάτσε να είχαν κανένα γκατζόβλαχο υπαξιωματικό από πάνω τους και να τους έκοβε λίγη λόρδα, να βλέπαμε θα ήταν τόσο σοκολατένιοι. Έτσι υπηρέτησαν οι πατεράδες μας στην Αλβανία και οι παπούδες μας στην Μ Ασία. Οι χασικλήδες στα χρόνια των γονιών μας ήταν μαγκάκια δεν ήταν φλωράκια………Και σταματώ μέχρι εδώ μη πω και άλλα και πικρά.

Ανώνυμος είπε...

Distixos den mporo na grapso ellinika me ton upologisti pou xrisimopoio...texnikoi logoi. Exeis dikio oti einai kourastiko na ta diavazeis alla den mporo na ta allaxo tis ruthmiseis.

Ta oikogeneiaka k ta stratiotika (ta opoia- gia na exigoumaste- esu protos etheses) den einai tou parontos. Gi auto k eipa oti tin stamatao tin kouventa. Oson afora tora thn katarghsh ths skopias, topothethsh cameras ktl den ta sizitisan mono Kuprioi politikoi alla k Elladites--gia na voithiso tin ereuna sou: anhkoun se komma pou pithanos na theoreis esu prodotes.

Oso gia ta upopoloia peri stratou, episis diafono alla den aforoun thn paideia-toulaxiston oxi amesa k oxi to thema pou ethixe o michalis me authn thn anarthsh.Nomizo episis oti einai ligo astoxes oi sugkriseis sou..den nomizo na voithaei na sugkrineis to pos polemisan sthn Alvania oi paterades mas giati apla tora tha exelisotan teleios diaforetika enas polemos.

Telos,mexri k prin 2 xronia osoi eixane oikogeneiako eisodima kato apo £20000(an thumamai kala), den plironan didaktra gia to proto ptuxio(oxi metaptuxiako) stin Agglia toulaxiston. Exontas upopsin oti h pleiopsifia ton ellinon pou uper-agapoun tin patrida tous dilonoun polu polu ligotera apo o,ti kerdizoun,h suntriptikh pleiopsifia ton ellinon foithton (pano apo 95% an thumamai kala) den plironan katholou didaktra.

Eleni

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Έγραψες:
«Ιδεατό είναι αγαπητέ για ΕΛΔΥΚ – ΤΟΥΡΔΥΚ και οι δύο τους υπερασπίζονται τους δικούς τους και το ξέρουν ΟΛΟΙ αυτό οι δε συμφωνίες για την Κυπριακή δημοκρατία ούτε μια μέρα δεν εφαρμόστηκαν , ούτε σήμερα εφαρμόζονται γι αυτό ξυπνηστε Κύπριο, το πρόβλημα της Κύπρου η Ελλάδα το αντιμετώπισε στις αρχές του αιώνα με την Κρήτη, εκεί βέβαια ο λαός ήταν διαφορετικός στην Κύπρο η μεγάλη πλειοψηφία έχει ξεπουληθεί με αντάλλαγμα την εύκολη ζωή».

Δυστυχώς και πάλι δείχνεις ότι έχεις άγνοια. Αν η Ελλάδα αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα με την Κρήτη στις αρχές του αιώνα, τότε τι πήγε λάθος και στα μέσα του αιώνα χαντάκωσε το ζήτημα της Κύπρου;
Είχαμε ξεπουληθεί σαν λαός το 55-59;


Να σε παρακαλέσω να μην μου λες παραμυθάκια για το τι συμβαίνει στην ΕΛΔΥΚ και για την εκπαίδευση της. Σου το ξαναλέω ότι ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει εκεί. Έχω τις διασυνδέσεις μου.
Επαναλαμβάνω, χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, μη δίνεις και τόση βάση σε όσα σου είπε ο γιος σου.

Είναι επίσης δικαίωμα σου να επιμένεις ότι στην Κύπρο η φυγοστρατία έχει γίνει θεσμός. Εγώ απλώς επαναλαμβάνω ότι έχασες επεισόδια.

Από την μια μας λες ότι θεωρείς τους κύπριους αδελφούς κ.λπ., κλπ., και από την άλλη είμαστε επιδειξιομανείς, είμαστε λαός εμπόρων, πουλούμε την ελευθερία μας και άλλα πολλά.
Φίλε μου, όλα αυτά συνιστούν αντιφάσεις και σε παρακαλώ πρόσεξε τες.

Ποιο είναι το υγειές κομμάτι φίλε μου; Αυτοί που θέλουν να παραμείνει ο διαχωρισμός; Αυτοί που με πατριωτικά λόγια χαρίζουν στην ουσία την μισή Κύπρο στην Τουρκία;
Διότι σε θυμίζω ότι και η ΕΟΚΑ Β’ τους ίδιους πατριωτισμούς πουλούσε. Στο τέλος ποιο ήταν το αποτέλεσμα των πράξεων της;

Η θέση του ΑΚΕΛ (δυστυχώς) στο σχέδιο Ανάν δεν διέφερε καθόλου από αυτήν του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αυτό που λες για το νέο δημοψήφισμα ήταν και θέση του Τάσσου.
Και ο Τάσσος μιλούσε για βελτίωση του σχεδίου αλλά και για παραμονή εποίκων και περιορισμένο αριθμό ε/κυπρίων που θα επέστεφαν υπό τ/κυπριακή διοίκηση.

Και ποιος σου είπε ότι η θωράκιση τόσο της εθνικότητα μας όσο και της κρατικής μας οντότητας δεν είναι η καθημερινή μας μέριμνα;
Αυτό να το πεις σε κάποιους ομοϊδεάτες σου που στην ουσία δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την εξυβρίζουν καθημερινά.

Σου μίλησα για ισοπέδωση από πλευράς των εθνικιστών, για το ότι δεν είναι όλοι οι τ/κύπριοι το ίδιο όπως δεν είναι όλοι οι έλληνες το ίδιο και εσύ μου απαντάς:

«Σαν Έλληνες έχουμε μια τάση να αυτομαστιγωνόμαστε. Τα ίδια λένε και μερικοί δικοί μας για τους τούρκους και τα εγκλήματά τους στην Μ Ασία.»

Και για τον Ιωαννίδη. Φίλε μου το ξύλο δεν το έδωσε ο Ιωαννίδης. Τις βόμβες και τις δολοφονίες για 3 χρόνια δεν τα έκανε ο Ιωαννίδης.

Και δεν καταλαβαίνω αυτό το «αυτομαστίγωμα».
Η αυτογνωσία και η αναφορά σε δικά μας λάθη και εγκλήματα χωρίς να παραγράφονται τα εγκλήματα των άλλων, είναι αυτομαστίγωμα;
Και εφόσον μας ενδιαφέρει η αλήθεια, είναι υπηρεσία προς την αλήθεια το να αποκρύβουμε ή να μην λαμβάνουμε υπόψη μας τα δικά μας λάθη, παραλείψεις και εγκλήματα;

Ο διαχωρισμός δεν είναι από την πλευρά αυτών που αποκαλείς προοδευτικούς που γίνεται αλλά από τους εθνικιστές που θεωρούν το δικό τους έθνος άγιο και όλους τους άλλους εγκληματίες.

Αλλά από την άλλη, όταν έγραφες για το ΑΚΕΛ και τις δήθεν προδοσίες του, δεν έκανες διαχωρισμό; Τελικά οι μόνοι καλοί είναι οι εθνικιστές;

Γράφεις:
«Σε ρωτώ ποιος αξιωματικός θα του έδιναν την Κωνσταντινούπολη και δεν θα έπεφτε στην λούμπα;»

Μα αυτό δικαιώνει την άποψη μου ότι όσοι πιστεύουν σε συνθήματα αντί να βλέπουν τις πραγματικότητες, δεν είναι σε θέση να κρίνουν σωστά τα γεγονότα.

Μιχάλης είπε...

@ Ελένη,

Καλως όρισες και πάλι.

Καιρό είχες να περάσεις από τα ταράφια μας…

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Φίλε μου η αξιοπιστία της συγκεκριμένης φυλλάδας φάνηκε σήμερα όταν βγήκε με κύριο θέμα ότι το ΑΚΕΛ αλώνει το ΔΗΚΟ για να εκλεγούν αύριο στο συνέδριο του άνθρωποι προσκείμενοι στο ΑΚΕΛ.

Το έκανε θέμα ο Λάζαρος Μαύρος βγάζοντας καμιά δεκαριά στελέχη του ΔΗΚΟ στον αέρα και που διέψευσαν το δημοσίευμα μηδενός εξαιρουμένου.

Ο λόγος που διαδίδονται αμέσως οι ανοησίες της είναι διότι βρίσκουν έδαφος στα μυαλά κάποιων εθνικιστών που μασούν με πάσα ευκολία όσα γράφει.
Και αυτοί με τη σειρά τους τα πλασάρουν στο διαδίκτυο.

Ποιος τους χρηματοδοτεί δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ένα από τα βασικά στελέχη είχε μόνιμο γραφείο στον όροφο που βρίσκονταν τα γραφεία του εκλογικού επιτελείου του Τάσσου.

Την ομιλία Χριστόφια μπορείς να την διαβάσεις εδώ:
http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/all/6DB46F372201D926C225757100595DC9?opendocument


Εδώ μπορείς να διαβάσεις τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/all/A18CC8F1E1A8BA0FC22575710058DC90?opendocument

aiolos είπε...

Άκου Ελένη όποιος βλαμμένος και αν είπε για κάμερες, από όποια παράταξη και αν είναι, τον χαρακτηρίζω βρωμερό ψηφοθήρα που στοχεύει στις ψήφους των μανάδων των καλομαθημένων. Ήξερα ότι το όνομα αυτού του πολιτικού, τώρα μου διαφεύγει , τέλος πάντων τώρα αν συμμετείχαν και Ελλαδίτες ο λόγος είναι ότι οι Κύπριοι αποφεύγουν την στράτευση και όσοι στρατεύονται σε μεγάλο ποσοστό έχουν πειθαρχία προσκόπων στην καλύτερη περίπτωση , η ΕΦ πολύ λίγο μοιάζει με στρατό η δε πειθαρχία της είναι αξιοθρήνητος. Θέλω να σου πω ότι στρατός χωρίς πειθαρχία και χωρίς σεβασμό στην ιεραρχία δεν είναι στρατός, ο στρατιώτης είναι υποχρεωμένος να εκτελεί αναντιρρήτως τις πλέον παράλογες διαταγές, όλα αυτά έχουν τον λόγο ύπαρξής τους , σκοπιά 2-4 το βράδυ να φυλάς μια κολώνα της ΔΕΗ ναι και δεν έχει γιατί.

Όταν ήμουνα φαντάρος πέρασα από μια παραγωγική σχολή εφέδρων αξιωματικών (ΤΘ), στις τάξεις μας είχαμε και Κυπρίους, τρέχαμε με αθλητικό φανελάκι σε χιονοθύελλα (στην Αυλώνα), όχι μια φορά, αυτό που με παραξένευε ήταν ότι μας έβαζαν να τρέχουμε με τα χέρια ψηλά , αναρωτιόμουν μας εκπαιδεύουν για αιχμαλώτους; Εκτελούσα και εγώ και όλοι οι άλλοι, κάποια στιγμή αν και μεγάλος στην ηλικία (είχα πάρει αναβολή λόγω σπουδών) διαπίστωσα ότι είχα φτάσει στο σημείο αν μου έδιναν διαταγή να πηδήξω σε ένα γκρεμό θα εκτελούσα χωρίς σκέψη. Αυτός είναι ο σκοπός του στρατού να σε κάνουν να εκτελείς χωρίς σκέψη, διότι αλλοίμονο αν είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σε στιγμές μάχης, απλά τα παρατάς και πας σπίτι σου.

Περί φοροδιαφυγής των Ελλήνων, είναι γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τώρα 20.000 λίρες (προφανώς Αγγλίας ή Κύπρου;) δεν έχουν πολλοί Έλληνες, πχ ένας συνταξιούχος έχει σύνταξη από 400-1200 Ευρώ, ένας μισθωτός σε σούπερ μάρκετ ή άλλο εμπορικό παίρνει από 600 μέχρι την καλύτερη 1400 Ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι που κτυπούν μεροκάματα 3 με 4 την βδομάδα , τέλος πάντων η Ελληνική οικογένεια αγωνίζεται για να επιβιώσει και κυρίως στηρίζεται στην οικογενειακή συνοχή. Τώρα υπάρχουν και άνθρωποι που βγάζουν καλά λεφτά, αυτό που είναι σε υπέρ πληθώρα είναι οι επιστήμονες ………δηλαδή έχουμε επιστημονικό προλεταριάτο, όταν αποφασίζει να σπουδάσει παιδί του στο εξωτερικό τραβάει η οικογένεια χοντρό λούκι, προσωπικά σπουδάζω δύο παιδιά σε διαφορετικές πόλεις Δόξα τω Θεώ.

aiolos είπε...

Τι να σου απαντήσω αγαπητέ Μιχάλη για όλα αυτά που λες, σε κάποια έχεις δίκαιο και δεν χρειάζεται να πω τίποτα, σε κάποια άλλα απλά έχουμε άλλη οπτική και πώς να συμφωνήσουμε, αυτό που θεωρώ επικίνδυνο και θέλω να σταθώ είναι η εμμονή παντώς «προοδευτικού» (σε Ελλάδα και Κύπρο)να θεωρούν:

Τους τούρκους λαός αυτοί λαός και εμείς τι έχουμε να χωρίσουμε; Φταίνε οι στρατοκράτες
Τους Σκοπιανούς έχουν και αυτοί τα δίκια τους πρέπει να τους κατανοήσουμε
Τους αλβανούς πρέπει να τους δεχτούμε και να δείξουμε ανωτερότητα
Τους λαθρομετανάστες εμείς μήπως δεν έχουμε μετανάστες γιατί όχι και αυτοί στον τόπο μας ανοικτά σύνορα ας έρθει η μισή Ασία και η μισή Αφρική κοκ

Θα σταθώ μόνο στους τούρκους που σας αφορά αυτά τα αδέλφια σας οι τ/κ δεν θα διστάσουν για μια ακόμα φορά να σας μακελέψουν, σας ληστέψουν και σας πηδήξουν, όπως και οι γείτονες των Σμυρνιών το 1922 αυτό έκαναν, σου έβαλα ένα κομμάτι από την «Λωξάντρα» για την λογική των τούρκων στις σφαγές το διάβασες στο ξαναβάζω δες το.


http://igaiolos.blogspot.com/2008/01/blog-post_10.html

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,

Όι [τζιαι έshει] “… Τζιαιρόν να τα πούμεν…”! Ανεξάρτητα όμως αν ισχύει αυτό, να πω ότι Σε διαβάζω τακτικότατα και κανονικότατα ... Ομολογώ μάλιστα ότι η συζήτηση σ’ αυτό το post είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα! Κτύπησε ρέστα, ειδικά λόγω της παρέμβασης του αυτοαποκαλούμενου εθνικιστή Aioloυ (γιατί άραγε γράφει το nick του στα greeklish;). Ενδιαφέρουσα κι από άποψη περιεχομένου (δίνεται η ευκαιρία να ειπωθούν και κάποιες άλλες, καταχωνιασμένες σε κλειδαμπαρωμένα συρτάρια αλήθειες - πέραν της κατεστημένης και επιβεβλημένης, από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας, εθνικιστικής “αλήθειας”), αλλά κι από άποψη αποκάλυψης της γνωστικής “γύμνιας” (των πάσης φύσεως και είδους εθνικιστών – ο Aiolos το παραδέχεται για τον εαυτό του) και της ικανότητας τους να συζητούν!
Για το ζήτημα της τακτικής των εθνικιστών τα ‘χουμε ξαναπεί κι από αλλού. Τόσο για την αδυναμία τους να κάνουν συζητήσεις ουσίας, με επιχειρήματα και στοιχεία και χωρίς τα γνωστά και χιλιοειπωμένα στερεότυπα και έμμονες [τους] περί προδοσιών και ανθελληνισμού – είμαι σίγουρος ότι αν ο Aiolos τύχει και ξαναπαρουσιαστεί σ’ άλλα post θα λαλεί τα ίδια για προδοσίες από το ΑΚΕΛ) όσο και για την τακτική τους να πετάγονται ελλείψει επιχειρημάτων) από θέμα σε θέμα ή να βάζουν νέα θέματα στη συζήτηση.
Μιχάλη, θα σου πω τζιαι ‘γιώ (όπως τον Gregori) πως βλάγκαν έshεις μπολικη όπως τζιαι υπομονή του καμήλου! Κι εγώ έμπαινα (τζιαι ενίοτε μπαίνω ακόμα, άμα λάχει), σε τέτοιες anef_ουσίας και κατάληξης συζητήσεις με ομοϊδεάτες του Aioloυ (όπως παλαιότερα στο blog “… ες γην εναλίαν Κύπροn ...”, και πρόσφατα στο ελληνικό blog politikoblog). Αλλά εγώ συνήθως γίνομαι πιο επιθετικός και είρωνας!

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι είναι πάμπολλα (π.χ. για την Ιστορία αλλά και για τις νοοτροπίες και συμπεριφορές των κυπρίων). Όμως νομίζω ότι κάπου χάθηκε η μπάλα (ούτε η ΟΜΟΝΟΙΑ να ήμασταν) μ αυτά που λαλεί ο Aiolos για τους κύπριους (με βάση τα όσα του είπαν τρίτοι αλλά και με οδηγό τις προκαταλήψεις του)!
Η ανάδειξη κι καθορισμός κάποιων συμπεριφορών ως “εθνικών” και ο υπερτονισμός τοπικών ή “εθνικών” νοοτροπιών και ιδιαιτεροτήτων (χωρίς να εξετάζονται τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα μέσα στα οποία διαμορφώθηκαν αυτές), είναι μια καθαρά εθνικιστική τακτική που αποσκοπεί στην προβολή της ανωτερότητας της δικής τους (των εθνικιστών δηλαδίς) φυλής! Δεν κατάλαβα που το παει ο Aiolos λαλώντας μας διάφορα για τους κύπριους. Όπως, ας πούμεν “…Γεμίσατε Μολδαβές για τα όργιά σας, μπλαμπλάδες "προοδευτηκάριους" και φυγόστρατους την ώρα που οι τ/κ είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Που πήγε το πνεύμα του Διγενή, του Αυξεντιού, του Καραολή, του Δημητρίου; Θα εκπλαγώ αν μου πεις ότι ο Σολομός ήταν ΑΚΕΛίτης, το ΑΚΕΛ εκτρέφει την υποταγή σας στο 18% …”. [Μας ξαναπροέκυψε ο αντι-ΑΚΕΛισμός!]

Παρακάτω θα παραθέσω ένα (κάπως μακρύ) απόσπασμα από σημείωμα με σκέψεις κι απόψεις μου που κατάθεσα (πρόσφατα) σε συζήτηση σ’ άλλο blog (link:
http://erykini.blogspot.com/2009/02/part.html), για τις σχέσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και ελλαδιτών. Σ’ αυτό κάνω αναφορά κυρίως στους πολιτικούς λόγους που δημιούργησαν τις αντιπαραθέσεις και κι ένα κλίμα αντιπάθειας (από πλευράς ελληνοκυπρίων για τους ελλαδίτες):

“Με την ανάπτυξη του Ενωτικού κινήματος στην Κύπρο (επί αγγλικής αποικιοκρατίας και κατά τις αρχές του 20ου αιώνα), ως μορφή διεκδίκησης της ελευθερίας του τόπου, δημιουργήθηκε και ο μύθος της Μητέρας-Πατρίδας (της προστάτιδα και της απελευθερώτρια) με εσφαλμένες και παραπλανητικές όμως εικόνες και παραστάσεις για το τι εστί Ελλάδα (για το ελληνικό κράτος, την ελληνική εξωτερική πολιτική, για τη στήριξη αλυτρωτικών τάσεων και κινήσεων στην Κύπρο από πλευράς της επίσημης Ελλάδας) ...

”Διαχρονικά παρατηρούνταν μια διστακτικότητα από πλευράς ελληνικών κυβερνήσεων (εξαρτημένων οικονομικά και πολιτικά από τη Δύση – πρώτα από την Αγγλία και σε κατοπινό στάδιο από την Αμέρικα) να προωθήσουν ή/και να στηρίξουν τον “εθνικό” πόθο των ελλήνων της Κύπρου για Ένωση.
Στην Κύπρο όμως δεξιοί, ζαβροί τζιαι ζαβροδεξιοί (με προεξάρχουσα την Εθναρχία), συνέχιζαν το βιολί τους για την Ένωση! [Είχαμε και το Ενωτικό Δημοψήφισμα το 1950 – τότε μάλιστα όταν αντιπροσωπεία από την Κύπρο πήγε στην Ελλάδα για να παραδώσει τους τόμους με τις υπογραφές των κυπρίων για την Ένωση, ο τότε έλληνας πρωθυπουργός - ήταν ο Πλαστήρας αν δεν κάνω λάθος – είπε το περιβόητη για τους δύο πνεύμονες με τους οποίους αναπνέει η Ελλάδα, τον έναν εγγλέζικο και το άλλον αμερικάνικο]!
”Όπως είπα και πιο πάνω προεξαρχούσης της Εθναρχίας – με τους εκάστοτε Αρχιεπισκόπους επικεφαλής (γινόταν από τότε αυτό) γινόταν συστηματική προσπάθεια για την καλλιέργεια και εμπέδωση ελληνικής εθνικής συνείδησης στον πληθυσμό. Η ελληνική ταυτότητα αναδύθηκε [στην Κύπρο] σαν ανακλαστικό στην αποικιοκρατία όπου οι Εγγλέζοι προσπαθούσαν να επιβάλλουν το δικό τους ιδεολόγημα του “ανατολικού μείγματος”. Ο κόσμος τότες δεν αναφερόταν σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους αλλά σε “Γριστιανούς” τζιαι “Τούρκους”!
”Ο ελληνοκεντρισμός (ή/και εθνοκεντρισμός) των Γριστιανών ή ελληνοκυπρίων (όπως ονομαζόμασταν πλέον επισήμως) συνεχίστηκε και μετά την ανεξαρτησία με τη συμμετοχή μάλιστα και οργάνων του επίσημου κράτους (και πολύ πιο έντονα μάλιστα κατά και μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64.
”Θυμάμαι (αν δεν κάνω λάθος ήταν το 1965) όντας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου, επισκέφτηκε την Κύπρο ο τότε έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν ο εν λόγω πρωθυπουργός (θέλει λίγο ψάξιμο το θέμα, όμως νομίζω ότι δεν ήταν ο Παπαντρέου - λέτε να ήταν κι ο Βασιλιάς και να ‘χω ξεχάσει τόσο πολύ;). Πάντως θυμάμαι πολύ καλά ότι θα περνούσε (“ρεχτός”, που λεμε τζιαι στα κυπριακά) και από το χωριό μου (στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων) καθ’ οδό, δεν ξέρω για που, και στήθηκε ολόκληρη τελετή υποδοχής του (στο χωριό). Τον περιμέναμε (εναγωνίως) στον κεντρικό δρόμο μετά ελληνικών σημαιών, βαΐων και κλάδων να αριβάρει και να πατήσει ΚΑΙ τα (άγια) χώματα (στην ουσία τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο) του χωριού μας. (Έτσι θα είχαμε κι εμείς να διηγιόμαστε στις μελλούμενες γενιές το συγκλονιστικό αυτό γεγονός – όπως καλή ώρα τώρα).

”Κι έρχομαι και στο ψητό: Ο μύθος της Μητέρας – Πατρίδας άρχισε να ξεφτίζει και να αμφισβητείται έντονα πλέον (φυσικά πάντοτε υπήρχαν κι οι άλλες οι διαφορετικές τοποθετήσεις κυρίως από το χώρο της Αριστερός καθώς κι από μονάδες από τη φιλελεύθερη Δεξιά), όταν στην Ελλάδα ανήλθε στη εξουσία (πραξικοπηματικά) η χούντα των συνταγματαρχαίων! Ήταν τότε που έκανε και τη μεγάλη στροφή ο Μακάριος από το «ευκταίο» στο «εφικτό» (δηλ. από την επιδίωξη της Ένωσης στη στήριξη της Ανεξαρτησίας). Παράλληλα τότε ξεκίνησαν και οι άμεσες και απροκάλυπτες πλέον επεμβάσεις της ελληνικής χούντας στα της Κύπρου (απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου το Μάρτη του 1970, παράνομη κάθοδος του Γρίβα στην Κύπρο και ίδρυση της ΕΟΚΑ Β΄, πιέσεις στον Μακάριο για αποπομπή Υπουργών της Κυβέρνησης του, απαξιωτική στάση και συμπεριφορά των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς έναντι των κυπρίων στρατιωτών και δη των Αριστερών, επεμβάσεις ελλήνων αξιωματικών στην πολιτική ζωή). Τούτα όλα δημιούργησαν τις βάσεις για ένα αντι-ελληνικό κλίμα που σταδιακά εξελίχτηκε σε αντιπάθεια (ήταν τότε που καθιερώθηκε κι ο όρος “πουστοκαλαμαράες” – κυρίως για τους ελλαδίτες αξιωματικούς). Αυτή η αντιπάθεια κορυφώθηκε με τη διενέργεια του πραξικοπήματος, το οποίο έδωσε και την αφορμή για την τουρκική εισβολή με τα όσα τραγικά και θλιβερά επακολούθησαν (κατοχή, ξεριζωμός, σκοτωμένοι, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, πρόσφυγες). Όλ’ αυτά έπαιξαν τελικά καθοριστικό ρόλο. Σίγουρα όμως ισχύουν και τα όσα παραθέτεις κι εσύ από άποψη ψυχολογική και κοινωνιολογική.
”Φυσικά έχω την άποψη ότι τα πράματα έχουν αλλάξει κατά πολύ σήμερα. (Εξακολουθεί όμως και σήμερα να υπάρχει μια αντιπάθεια αλλά τούτη οφείλεται πιο πολύ σ’ έναν ελιτισμό, για να μη πω ρατσισμό και μια υπεροψία αποτέλεσμα του ψηλότερου βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουμε εμείς εδώ στην Κύπρο)”.

Καλή σας συνεχεία. (Ίσως επανέλθω για κάποια επιμέρους ζητήματα).

Anef_Oriwn
Παρασκευή 13/3/2009 – 10:16 μ.μ.

aiolos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
aiolos είπε...

Αγαπητέ μου Anef_Oriwn ο λιβανωτός (ραγιαδισμός) σου στον οικοδεσπότη μας δεν σε τιμά, άσε στην άκρη φίλε μου τις κρίσεις για το άτομό μου, εγώ γνωρίζω ότι παίζω "εκτός έδρας" και ότι η "εξέδρα" είναι με τους γηπεδούχους και εκφράζω τις απόψεις μου όχι από "καθ έδρας" αλλά με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Το να σας πείσω στις δεδομένες και δογματικές θέσεις που δουλέφτηκαν από "42 μάστορες και 60 μαθητάδες" επί έτη πολλά δεν έχω την φιλοδοξία. Κάποτε όμως θα πρέπει κάποιοι να σας πούνε και κάποια πράγματα που οι ΚΟΒΕΣ αποκρύπτουν.


Τώρα ένας από τους "42 μαστόρους" που διαμόρφωσαν τα πιστεύω σου είναι και ο συντάξας το κείμενο που παράθεσες ασφαλώς.


Αγαπητέ μου όταν ο Αττίλας 3 σας ρίξει στην θάλασα αποφάσισες που θα πας εμιγκρές; Στις συνοικίες του Λονδίνου ή στην "Νέα Λευκωσία" στην Πελοπόννησο;

Ανώνυμος είπε...

@ Aiolos,

Me auta pou grafeis, anereis monos sou ta dika sou epixeirhmata. Otan gia paradeigma anafereis oti oi fantraroi / stratos prepei na ekteloun entoles xoris na to skeftontai kan - akomi k tis pio paralloges- auto kallista mporei na xrisimopoithei san epixeirhma k apo tin allh pleura px Tourkikos stratos.

Otan egrapsa prohgoumenos oti pleon stin epoxh mas 'paizume' me diaforetika zaria/dedomena ennousa oti ean mas petaxoun mia piriniki vovma den nomizo na voithisei idiaitera to oti kata tin diarkeia tis ekpaideushs sou etrexes me ta xeria pshla..! Telospanton, den eimai idikos sta themata amunas alla -apopsi mou einai pantos- pos ean h thitia epave na einai upoxreotikh, tha vlepame to posoi pragmatika pane me tin thelisi tous.

Telos, oson afora ta peri misthon stin Ellada, mia xara ta gnorizo ola auta.To sxolio mou htan omos gia to epixeirima sou peri dorean ekpaideushs pou parexoume stous kuprious eis varos tou ellina forologoumenou. K auto pou sou eipa einai oti dorean den spudazoun mono oi Kuprioi stin Ellada. Ara mallon astoxo to epixeirhma sou.


@Anef_Oriwn

''ο τότε έλληνας πρωθυπουργός - ήταν ο Πλαστήρας αν δεν κάνω λάθος – είπε το περιβόητη για τους δύο πνεύμονες με τους οποίους αναπνέει η Ελλάδα, τον έναν εγγλέζικο και το άλλον αμερικάνικο''

O G.Papandreou htan autos :-)

''Τούτα όλα δημιούργησαν τις βάσεις για ένα αντι-ελληνικό κλίμα που σταδιακά εξελίχτηκε σε αντιπάθεια (ήταν τότε που καθιερώθηκε κι ο όρος “πουστοκαλαμαράες” – κυρίως για τους ελλαδίτες αξιωματικούς''

Authn thn antipatheia mporo na tin katalavo k na thn dikaiologiso. Auto pou den mporo na katanohso me tipota einai to antristrofo...ti mania k antipatheia 'poianei' kapoious Elladites orismenes fores me tous Kuprious.(Xero pos den einai tou parontos ....)



Eleni

aiolos είπε...

{Η Ελένη έγραψε:
Me auta pou grafeis, anereis monos sou ta dika sou epixeirhmata. Otan gia paradeigma anafereis oti oi fantraroi / stratos prepei na ekteloun entoles xoris na to skeftontai kan - akomi k tis pio paralloges- auto kallista mporei na xrisimopoithei san epixeirhma k apo tin allh pleura px Tourkikos stratos.}

Όλοι οι στρατοί εκτελούν τυφλά εντολές των ανωτέρων, αυτό είναι σε όλους γνωστό, αντιλαμβάνομαι την πονηριά σου θες να πεις ότι «δες για τα εγκλήματα των τούρκων στην Κύπρο δεν φταίνε οι τούρκοι αλλά οι εντολές των ανωτέρων»
Άκουσέ με Ελένη μπορείς να ξεχωρήσεις την διαφορά «εκτελώ εντολή σαν άνθρωπος» και «εκτελώ εντολή σαν βάρβαρος».
Στον Χιτλερικό στρατό εντολές εκτελούσαν και οι Γερμανοί στρατιώτες και οι Αυστριακοί στρατιώτες και οι συνεργάτες τους «Έλληνες» ……….. οι σκληρότεροι ήταν οι τρίτοι, οι επιεικέστεροι ήταν οι δεύτεροι.
Αν βρισκόμουνα σε πόλεμο και έδινα εντολή και βρισκόταν κάποιος να μη την εκτελέσει στην ψύχρα σου λέω ότι τον είχα φάει. Ο πατέρας μου είναι αριστερός (σταλινικός) στον εμφύλιο τον έβαλαν να πολεμήσει στον Εθνικό στρατό, και πολέμησε αν και πολύ θα ήθελε να είναι με τον ΔΣΕ, διότι αν κουνούσε τον κώλο του αριστερά ή αν στραβοκατουρούσε (αριστερά) ….. «ζωή στα κατσικομούλαρά του». Σαν τον πατέρα μου υπήρχαν και χωρικοί που πολέμησαν στον ΔΣΕ και θα ήθελαν να πολεμήσουν στον ΕΣ


{ Η Ελένη έγραψε:
Otan egrapsa prohgoumenos oti pleon stin epoxh mas 'paizume' me diaforetika zaria/dedomena ennousa oti ean mas petaxoun mia piriniki vovma den nomizo na voithisei idiaitera to oti kata tin diarkeia tis ekpaideushs sou etrexes me ta xeria pshla..! Telospanton, den eimai idikos sta themata amunas alla -apopsi mou einai pantos- pos ean h thitia epave na einai upoxreotikh, tha vlepame to posoi pragmatika pane me tin thelisi tous.}

Υπάρχουν πολλά που δεν τα καταλαβαίνω λόγω των λατινικών στοιχείων, ούτε αυτό που γράφεις τώρα το καταλαβαίνω, μερικά τα αντιλαμβάνομαι νοηματικά.

{Η Ελένη έγραψε:
Telos, oson afora ta peri misthon stin Ellada, mia xara ta gnorizo ola auta.To sxolio mou htan omos gia to epixeirima sou peri dorean ekpaideushs pou parexoume stous kuprious eis varos tou ellina forologoumenou. K auto pou sou eipa einai oti dorean den spudazoun mono oi Kuprioi stin Ellada. Ara mallon astoxo to epixeirhma sou.}

Άκουσε Ελένη ο Κύπριος φεύγει από τον τόπο του και έρχεται στην Ελλάδα και λέει θα σπουδάσω ιατρική και μπαίνει στο Πανεπιστήμιο και γίνεται γιατρός, το Ελληνάκι για να φτάσει να μπει στο πανεπιστήμιο η οικογένειά του έχει πουλήσει ένα σπίτι στα φροντιστήρια, καταλαβαίνεις την διαφορά; Εγώ να πω χαλάλι για τους Κύπριους αλλά τις θυσίες που κάνει η Ελλάδα πρέπει να τις αναγνωρίζεται.


{Anef_Oriwn έγραψε:


''Τούτα όλα δημιούργησαν τις βάσεις για ένα αντι-ελληνικό κλίμα που σταδιακά εξελίχτηκε σε αντιπάθεια (ήταν τότε που καθιερώθηκε κι ο όρος “πουστοκαλαμαράες” – κυρίως για τους ελλαδίτες αξιωματικούς''

Η Ελένη έγραψε: Authn thn antipatheia mporo na tin katalavo k na thn dikaiologiso. Auto pou den mporo na katanohso me tipota einai to antristrofo...ti mania k antipatheia 'poianei' kapoious Elladites orismenes fores me tous Kuprious.(Xero pos den einai tou parontos ....}

Δεν υπάρχει καμιά αντιπάθεια προς τους κύπριους, οι Έλληνες τους θεωρούν τους Ε/κ Έλληνες εκτός μερικών βλαμμένων του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για Κύπριους, τέτοιοι υπάρχουν και σε σας.
Τώρα στην Ελλάδα όλοι βρίζουν όλους

Οι Βολιώτες τους λένε Αυστριακούς
Οι Κοζανίτες τους λένε Σούρδους
Οι κάτοικοι του Έβρου τους λένε Γκατζόληδες
Τους Θεσσαλονικείς τους λένε Βούλγαρους και τους ΠΑΟΚτζήδες
Άσε τι γίνεται στο ποδόσφαιρο:
Τους ΑΕΚτζήδες χανούμισες
Τους ολυμπιακούς γαύρους
Τους Παναθηναικούς βαζέλες
Τις Σμυρνιές τις λέγανε πουτάνες, όπως και τις Πατρινιές κλπ κλπ
Και αυτό που λες “πουστοκαλαμαράες” για τους Ελλαδίτες οι δικοί μας σας λένε «πουστοκούμπαρα», Κυπραίικα γαϊδούρια και τις γυναίκες κόρες.

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,

Το τι αντίληψη έχεις για τους άλλους (και πόσο εκτιμάς την άποψη τους) φαίνεται καθαρά μέσα από τους έμπλεους έπαρσης και εμπάθειας χαρακτηρισμούς κι αφορισμούς σου όπως, λόγου χάριν να πούμεn (που λαλεί τζι’ ο γείτονας μου ο Κολοκάσης) “… Τώρα ένας από τους "42 μαστόρους" που διαμόρφωσαν τα πιστεύω σου είναι και ο συντάξας το κείμενο που παράθεσες ασφαλώς…”!
Πόσο υποτιμάς τους άλλους!!! [Το κείμενο που παράθεσα είναι αποκλειστικά δικό μου!]. όμως τι είν’ εκείνο που σε κάνει να νομίζεις ότι οι δικές ΣΟΥ απόψεις είναι ανεξάρτητες και δημιούργημα των κυττάρων του δικού σου εγκεφάλου κι όχι εμφυτευμένες εκεί μέσα μετά από (εθνικιστική) προπαγάνδα δεκαετιών;
Και γιατί διαισθάνομαι ότι κατά βάθος σαν να και παρακαλείς “… ο Αττίλας 3 [να] μας ρίξει στην θάλασα [για να] αποφάσισω που θα παω εμιγκρές; Στις συνοικίες του Λονδίνου ή στην "Νέα Λευκωσία" στην Πελοπόννησο ...”; Αντιλαμβάνεσαι ότι εκπέμπεις πίκκα, μιζέρια και ρεβανσισμό; Αν διαφωνείς μ’ αυτά που γράφω, ιδού η Ρόδος ιδού και το ππήδημα – αντέκρουσε τα (με επιχειρήματα όμως κι όχι με αφορισμούς και “κατάρες”)!!!

Παρεμπιπτόντως το τι ξέρεις (ή χαμπαρίζεις) για την Κύπρο το είδαμε και στις αρχές αυτής της συζήτησης όταν μιλούσες για προδοσίες από πλευράς ΑΚΕΛ για να μας πεις μετά “… Εντάξει με έπεισες σε αυτό το σημείο ότι έκανα λάθος την μη συμμετοχή να την βάλω στο ίδιο σακούλι με την προδοσία.
Πράγματι έχει διαφορά η χλιαρή στάση και η παρότρυνση σε μη συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (διότι αυτό το έκανε το ΑΚΕΛ) από πχ την ένοπλη συμπαράταξη με τον κατακτητή ή το ρουφιάνεμα με κουκούλα ή όχι…”, αλλά για να επανέλθεις στο τέλος στα ίδια!

Αναφορικά με την φανφαρόνικη κορώνα σου για “λιβανωτό (ραγιαδισμό) [από μέρους μου] στον οικοδεσπότη μας ...”, να πω ότι μετατρέπεσαι σε “δάσκαλο που δίδασκε και γνώμη δεν εκράτει”, καθώς και στα δικά σου σχόλια υπάρχουν “… κρίσεις [...] για το άτομό μου …”. Πέραν τούτου κανείς μας δεν μπορεί αν μένει στο απυρόβλητο από τη στιγμή που γράφει και εκφράζεται δημόσια έστω και μέσα από ένα «εκτός έδρας» blog! Πέραν τούτου αποτελεί η έκφραση απόψεων με “αξιοπρέπεια και σεβασμό”, περιλαμβάνει και το βρίσιμο με αφοριστικούς χαρακτηρισμούς ενός ολόκληρου λαού ή ενός κινήματος ή κόμματος που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο αυτού του λαού; Και μετά κατηγορείς άλλους για δογματισμό!!!
Καλά λεει κάπου ο Blogοδεσπότης Μιχάλης (πάλι τον λιβανίζω) “… Το πρόβλημα είναι ότι εσείς οι εθνικιστές θεωρείτε (έστω και κάποιοι μπορεί να το αρνείστε) ότι είστε οι μόνοι που αγαπάτε την πατρίδα…”!

******
Eleni,

Σ’ ευχαριστώ για την διόρθωση, αν και εξακολουθώ να νομίζω ότι ήταν ο Πλαστήρας ή μάλλον ότι δεν ήταν ο Παπαντρέου – έτσι νόμιζα κι εγώ αρχικά (θα το ξαναψάξω πάντως).
Αναφορικά με την “… antipatheia 'poianei' kapoious Elladites orismenes fores me tous Kuprious …”, πιστεύω αυτή χαρακτηρίζει κυρίως τους εθνικιστές και η αντιπάθεια τους έχει να κάνει πιο πολύ με την αδυναμία τους να καταλάβουν ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα ισχυρό Αριστερό κίνημα, μ’ όλα τα λάθη και τις αδυναμίες του (κάτι που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων (ελληνοκυπρίων) που δεν μισεί τους τούρκους και δεν εχει πρόβλημα να ζήσει μαζί με τους τουρκοκύπριους (τους προαιώνιους εχθρούς και αντιπάλους μας - όπως τους λαλεί ο Aiolos)

Anef_Oriwn
Παρασκευή 13/3/2009 – 11:55 μ.μ.

aiolos είπε...

Αγαπητέ ου ΑΝΕΥ-ΟΡΩΝ κάπου λάθεψες με μένα και λογικό είναι προερχόμαστε από άλλους κόσμους Αρειανός εγώ Σείριος εσύ, όπως λέει και το τραγούδι «Αλλοιώς μου μίλησε η ιστορία» και σε μένα και σε σένα, με μια διαφορά ότι εγώ για μεγάλο μέρος της ζωής μου πέρασα από τον Σείριο. Εξηγούμαι:

{Έγραψε ο Anef_Oriwn: Το τι αντίληψη έχεις για τους άλλους (και πόσο εκτιμάς την άποψη τους) φαίνεται καθαρά μέσα από τους έμπλεους έπαρσης και εμπάθειας χαρακτηρισμούς κι αφορισμούς σου όπως, λόγου χάριν να πούμεn (που λαλεί τζι’ ο γείτονας μου ο Κολοκάσης) “… Τώρα ένας από τους "42 μαστόρους" που διαμόρφωσαν τα πιστεύω σου είναι και ο συντάξας το κείμενο που παράθεσες ασφαλώς…”!
Πόσο υποτιμάς τους άλλους!!! [Το κείμενο που παράθεσα είναι αποκλειστικά δικό μου!]. όμως τι είν’ εκείνο που σε κάνει να νομίζεις ότι οι δικές ΣΟΥ απόψεις είναι ανεξάρτητες και δημιούργημα των κυττάρων του δικού σου εγκεφάλου κι όχι εμφυτευμένες εκεί μέσα μετά από (εθνικιστική) προπαγάνδα δεκαετιών;
Και γιατί διαισθάνομαι ότι κατά βάθος σαν να και παρακαλείς “… ο Αττίλας 3 [να] μας ρίξει στην θάλασα [για να] αποφάσισω που θα παω εμιγκρές; Στις συνοικίες του Λονδίνου ή στην "Νέα Λευκωσία" στην Πελοπόννησο ...”; Αντιλαμβάνεσαι ότι εκπέμπεις πίκκα, μιζέρια και ρεβανσισμό; Αν διαφωνείς μ’ αυτά που γράφω, ιδού η Ρόδος ιδού και το ππήδημα – αντέκρουσε τα (με επιχειρήματα όμως κι όχι με αφορισμούς και “κατάρες”)!!! }

Έπαρση, εμπάθεια, υποτίμηση, πίκκα, μιζέρια, ρεβανσισμός και “κατάρες” πίστεψέ με είναι επιθετικοί προσδιορισμοί που δεν μου αρμόζουν δεν με ενοχλούν (γιατί σε άλλον πάνε) και τα ξεπερνώ.
Στο κείμενο που παράθεσες από την νεώτερη ιστορία της Κύπρου που μπορεί να είναι και αλήθεια πιστεύεις ότι δεν βγάζουν πίκκα και μιζέρια; Αγαπητέ μου Οι Κρήτες εξέλεξαν βουλευτές τους οποίους τους έστειλαν στην Ελληνική Βουλή να δηλώσουν ότι θένε Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση τους αντιμετώπισε με χωροφύλακες στον Πειραιά και τους είπε να γυρίσουν πίσω και ότι αποποιείται την ένωση με της Κρήτης με την Ελλάδα, γιατί το έκανε αυτό η Ελλάδα; Δεν ήθελε και δεν πονούσε για την Κρήτη; Γιατί στο γράφω αυτό, στο κείμενό σου μίλησες για την Κυπριακή αντιπροσωπεία που πήγε (Πλαστήρα ή Παπανδρέου) με τους τόμους των υπογραφών της Ένωσης και την αντιμετώπισε με ρήσεις του στυλ «δέστε να έχετε υπόψη ότι η Ελλάδα έχει δύο πνεύμονες (ΗΠΑ _ Αγγλία) και μη μας φέρνετε σε δύσκολη θέση» διότι αυτό ήταν το νόημα των λόγων του, ε! τι περίμενες να σου πει τότε ο πρωθυπουργός, σκέψου λίγο που σας έχουν μπαφιάσει με ανθελληνισμό οι Χριστόφιες σας. Η Ελλάδα τι ήταν τότε αγαπητέ;
Ένα κράτος που είχε βγει από ένα αιματηρό πόλεμο στην Αλβανία, τα οχυρά, την πείνα και τις καταστροφές της κατοχής και ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο……… 10 χρόνια πολέμησε όλους τους ισχυρούς της γης και τα τσιράκια τους Ιταλούς, Γερμανούς, Βούλγαρους, Αλβανούς, Άγγλους, Αμερικάνους, Σοβιετικούς, και πήγαιναν κάποιοι πατριώτες Κύπριοι με τα δικά τους (δίκαια) αιτήματα χωρίς να σκεφτούν την κατάσταση του άλλου και στην απάντηση την επιφυλακτική αντίνα σκεφτούν του το καταλόγισαν, ξέρεις με τι μοιάζει αυτό; Σαν να πας να ζητήσεις στέγη από την μάνα που το σπίτι της είναι καμένο και αν σου πει βρε δεν βλέπεις το χάλι μου να της πεις μετά μάνα είσαι εσύ στην ανάγκη μου δεν μου στάθηκες.

Φίλε μου αυτό “… ο Αττίλας 3 [να] μας ρίξει στην θάλασσα [για να] αποφασίσω που θα πάω εμιγκρές; Στις συνοικίες του Λονδίνου ή στην "Νέα Λευκωσία" στην Πελοπόννησο ...” το εξέλαβες σαν ρεβανσισμό; Τι να σου πω αν πρέπει να δώσω χαρακτηρισμό θα το έλεγα ένα ταρακούνημα για να αφήσετε όλα αυτά που σας οδηγούν σε αυτό που σου έβαλα (να γίνεται εμιγκρέδες) για ξαναπήγαινε και διάβασε το κείμενό μου δεν λέω ποιο πάνω «Κάποτε όμως θα πρέπει κάποιοι να σας πούνε και κάποια πράγματα που οι ΚΟΒΕΣ αποκρύπτουν»;

Αυτά επί τούτων και εγώ εδώ είμαι και η Ρόδος.

{ Έγραψε ο Anef_Oriwn: Παρεμπιπτόντως το τι ξέρεις (ή χαμπαρίζεις) για την Κύπρο το είδαμε και στις αρχές αυτής της συζήτησης όταν μιλούσες για προδοσίες από πλευράς ΑΚΕΛ για να μας πεις μετά “… Εντάξει με έπεισες σε αυτό το σημείο ότι έκανα λάθος την μη συμμετοχή να την βάλω στο ίδιο σακούλι με την προδοσία.
Πράγματι έχει διαφορά η χλιαρή στάση και η παρότρυνση σε μη συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (διότι αυτό το έκανε το ΑΚΕΛ) από πχ την ένοπλη συμπαράταξη με τον κατακτητή ή το ρουφιάνεμα με κουκούλα ή όχι…”, αλλά για να επανέλθεις στο τέλος στα ίδια! }

Ξέρεις τι κατάλαβα, ότι ο δογματισμός σας είναι τόσο πελώριος που δεν επιτρέπει στην αυθεντία σας την οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση στις απόψεις, αυτό είναι άκρατος Σταλινισμός, Ε! εγώ δεν είμαι έτσι ΕΥΤΥΧΩΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ

“… Εντάξει με έπεισες σε αυτό το σημείο ότι έκανα λάθος την μη συμμετοχή να την βάλω στο ίδιο σακούλι με την προδοσία.
Πράγματι έχει διαφορά η χλιαρή στάση και η παρότρυνση σε μη συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (διότι αυτό το έκανε το ΑΚΕΛ) από πχ την ένοπλη συμπαράταξη με τον κατακτητή ή το ρουφιάνεμα με κουκούλα ή όχι…”.

Το αλάθητο το αφήνω σε σας. Και αλλού να πιάσω τον εαυτό μου σε λάθος θέση πάλι δημόσια θα το παραδεχτώ χωρίς ντροπή.

{ Έγραψε ο Anef_Oriwn: Αναφορικά με την φανφαρόνικη κορώνα σου για “λιβανωτό (ραγιαδισμό) [από μέρους μου] στον οικοδεσπότη μας ...”, να πω ότι μετατρέπεσαι σε “δάσκαλο που δίδασκε και γνώμη δεν εκράτει”, καθώς και στα δικά σου σχόλια υπάρχουν “… κρίσεις [...] για το άτομό μου …”. Πέραν τούτου κανείς μας δεν μπορεί αν μένει στο απυρόβλητο από τη στιγμή που γράφει και εκφράζεται δημόσια έστω και μέσα από ένα «εκτός έδρας» blog! Πέραν τούτου αποτελεί η έκφραση απόψεων με “αξιοπρέπεια και σεβασμό”, περιλαμβάνει και το βρίσιμο με αφοριστικούς χαρακτηρισμούς ενός ολόκληρου λαού ή ενός κινήματος ή κόμματος που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο αυτού του λαού; Και μετά κατηγορείς άλλους για δογματισμό!!!
Καλά λεει κάπου ο Blogοδεσπότης Μιχάλης (πάλι τον λιβανίζω) “… Το πρόβλημα είναι ότι εσείς οι εθνικιστές θεωρείτε (έστω και κάποιοι μπορεί να το αρνείστε) ότι είστε οι μόνοι που αγαπάτε την πατρίδα…”!}

Φανφαρόνικη κορώνα, έχεις όμως με ένα κόλλημα με τους επιθετικούς προσδιορισμούς, έστω αφού σε βολεύει (περί ορέξεως σπανακόπιτα)…….. Δες φίλε μου δεν βρίζω κανένα είτε το θέτε είτε όχι ζείτε στην Κύπρο που οι τούρκοι κατέχουν το 40% και ζητάτε μέσω του Χριστόφια δουλική συνύπαρξη με τους βιαστές σας υπό την εποπτεία των τούρκων στρατοκρατών, εμείς οι εθνικιστές λοιπόν βλέπουμε ότι βαδίζετε σε ναρκοπέδιο μες στην τρελή χαρά. Και προσωπικά μεγάλωσα και ζω σε συνοικία προσφύγων, έχω βιώματα παιδιώθεν και θα τα κουβαλώ μέχρι να πεθάνω , πήγαινε στο μπλοκ μου και θα το καταλάβης, για μένα καλός τούρκος είναι ………. Ας μη το πω σκληρά ας το πω ο αφοπλισμένος τούρκος.

Ανώνυμος είπε...

@ Aiolos

''Άκουσε Ελένη ο Κύπριος φεύγει από τον τόπο του και έρχεται στην Ελλάδα και λέει θα σπουδάσω ιατρική και μπαίνει στο Πανεπιστήμιο και γίνεται γιατρός, το Ελληνάκι για να φτάσει να μπει στο πανεπιστήμιο η οικογένειά του έχει πουλήσει ένα σπίτι στα φροντιστήρια, καταλαβαίνεις την διαφορά; Εγώ να πω χαλάλι για τους Κύπριους αλλά τις θυσίες που κάνει η Ελλάδα πρέπει να τις αναγνωρίζεται.''

kala eisai sovaros? douleuomaste? Kat'arxin oi istories apo to soi sou den me aforoun katholou. Ego sou leo me to sxolio mou pos milas gia mia katastash xoris na tin gnorizeis kala dioti sxedon oloi oi EE polites (k oxi mono) mporun na spoudazoun se dorean idrumata allon xoron kai esu mou apantas me istories peri ellinopoulon pou spoudazoun me thusies! Ti sxesh exei auto? Diladi esena to provlima sou einai oti oi Kuprioi den spoudazoun me thusies ? Auto diladi einai to thema sou?? Milises gia Kuprious pou spoudazoun eis varos ton Ellinon forologoumenon k sou apantisa oti den einai etsi ta pragmata ARA einai akuro to sxolio sou. To pos akrivos douleuoun ta panepistimia k to poso dithen 'epivarunontai' apo mh ntopious foitites to xero apo proto xeri dioti autin einai h douleia mou...Den mou to eipe oute o gios oute o xaderfos!

Telos, apla na sou po oti einai akros geloio na katakrineis esu tin dogmatikothta (anaferomai sto sxolio sou ston Anef) dioti apoteleis to pio antiprosopeutiko deigma ths

Loipon,Aiole epeidh den vgainei akrh mazi sou k epeidh o Michalis anarthse kainourgio keimeno, stamatao thn kouventa


Eleni

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Ως τελευταίο μου σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση θα σχολιάσω μόνο την τελευταία σου παράγραφο:

«Δες φίλε μου δεν βρίζω κανένα είτε το θέτε είτε όχι ζείτε στην Κύπρο που οι τούρκοι κατέχουν το 40% και ζητάτε μέσω του Χριστόφια δουλική συνύπαρξη με τους βιαστές σας υπό την εποπτεία των τούρκων στρατοκρατών, εμείς οι εθνικιστές λοιπόν βλέπουμε ότι βαδίζετε σε ναρκοπέδιο μες στην τρελή χαρά. Και προσωπικά μεγάλωσα και ζω σε συνοικία προσφύγων, έχω βιώματα παιδιώθεν και θα τα κουβαλώ μέχρι να πεθάνω , πήγαινε στο μπλοκ μου και θα το καταλάβης, για μένα καλός τούρκος είναι ………. Ας μη το πω σκληρά ας το πω ο αφοπλισμένος τούρκος».

Να γιατί επιμένω ότι οι αντιλήψεις των εθνικιστών είναι στρεβλές, και μη μου πεις ότι αυτό που θα πω είναι δογματικό ή υβριστικό.

Αυτά που λες περί δουλικής συνύπαρξης κλπ., (έστω και αν είναι ή δεν είναι έτσι) δεν είναι γραμμή που ακολουθείται εδώ και ένα χρόνο που ανέλαβε ο Χριστόφιας.

Ακολουθείται από το 1977 που υπογράφηκαν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, όπως λέγονται.
Και αυτή τη γραμμή ακολούθησαν οι Σ. Κυπριανού, Γ. Βασιλείου, Γλ. Κληρίδης, Τ. Παπαδόπουλος.
Γιατί επικεντρώνεστε μόνο στον Χριστόφια λες και γίνεται για πρώτη φορά κάτι τέτοιο;

Γι αυτό λέω, είτε υπάρχει ημιμάθεια είτε ελλιπής πληροφόρηση, είτε προκατάληψη και δογματισμός από μέρους σας.

Γιατί δεν τα λέγατε αυτά τόσα χρόνια και τα θυμηθήκατε τώρα; Μήπως σας ενοχλεί το ότι η Κύπρος κυβερνάται για πρώτη φορά από ένα αριστερό;
Μήπως αυτό είναι το πρόβλημα;

Μπορώ να έχω μια συγκεκριμένη απάντηση επί τούτου;

aiolos είπε...

Βεβαίως και μπορείς να έχεις απάντηση αγαπητέ Μιχάλη.

Όλοι κάτι είμαστε κανείς δεν προέρχεται από παρθενογένεση, o Xριστόφιας προέρχεται από ένα κόμμα, από μια παράταξη, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε ότι οι κομμουνιστές είναι πολύ ενδοτικοί σε εθνικά θέματα, πέραν τούτου η λεκτική του προς τους τ/κ κάπου με κάνει να κουμπώνομαι , πρακτική του στα ζητήματα της περιχαράκωσης απέναντι στους πυλώνες που οικοδομούν το Έθνος μας με κάνει κα ανατριχιάζω, επ ουδενί ένας Μακάριος, ή ο Αρχιεπίσκοπος ή κάποιος ιεράρχης θα ήταν πόσο ανεπιφύλακτα ανοικτοί, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παπαδόπουλος με έκανε να είμαι περισσότερο σίγουρος.

Το κατέβασμα του παντελονιού και τα προκαταρκτικά σαλιαρίσματα με το υποκατάστατο του εν στύση στρατιωτικού τουρκικού κατεστημένου, με παραπέμπει σε παραφύση ενδεχόμενα και ξέρεις υποψιάζομαι ότι ο δικός μας κώλος θα πονάει.


Τουτέστι προτιμώ λιγότερες διαχύσεις και ποιο μετρημένα βήματα, διότι αλλιώς να ελίσσεται ο Παπαδόπουλος, ή οι ιεράρχες που δεν έχουν δώσει δήγματα συναλλαγής να το πω ενδοτικότητας να το πω (διάλεξε εσύ την λέξη) και αλλιώς ο Χριστόφιας που λεκτικά τουλάχιστον είναι έτοιμος για όλα.

Δηλαδή εσύ γιατί νομίζεις ότι οι τ/κ θεωρούν καλύτερο συνομιλητή τον Χριστόφια και ξερογλύφονται, μήπως επειδή είναι έτοιμοι να κάνουν υποχωρήσεις ή μήπως επειδή περιμένουν και άλλες υποχωρήσεις από τον σ Χριστόφια;

Αγαπητή Ελένη αυτά που γράφεις στις τελευταίες θέσεις σου είναι ακατανόητα, τι δεν καταλαβαίνεις ότι επί σειρά δεκαετιών που δεν υπήρχε η ΕΕ η μόνη οδός σπουδών για τον Κύπριο ήταν η Αθήνα; Ότι οι συνθήκες εισόδου στις σχολές είναι ετεροβαρείς ; ότι τα πανεπιστήμια έχουν κόστος λειτουργίας και αλλιώς τα έξοδα με 80.000 φοιτητές και αλλιώς με 85.000 ; Τι δεν καταλαβαίνεις ότι ο Κύπριος σπουδαστής με την λίρα του υπερέχει από τον Έλληνα με την δραχμούλα του;
Όσο αφορά την δογματικότητα και την δυνατότητα προσαρμογής τι να πω ………….

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Τελικά προσπαθείς να με πείσεις ότι ο Άνευ Ορίων έχει δίκαιο.
Οι παλινδρομήσεις σου δεν έχουν τελειωμό.

Όμως απαντάς και πάλι με γενικολογίες.

Σε ρώτησα αρκετές φορές και απάντηση δεν πήρα:
Συγκεκριμένα παραδείγματα για όλα αυτά που κατηγορείς τον Χριστόφια έχεις;

Τα άλλα όλα είναι φιλολογίες.

Πες μου βρε αδελφέ: δεν του έχω εμπιστοσύνη διότι έκανε το Α, το Β, το Γ.
Και τότε το συζητούμε.

Με αοριστολογίες δεν βγαίνει άκρη.


Σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια, έχεις και πάλι λανθασμένη εικόνα.
Επί σειρά ετών αλλά ακόμα και τώρα, οι προορισμοί των κυπρίων για σπουδές είναι δύο: η Ελλάδα και η Αγγλία (παλαιότερα ήταν και οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες).

Θα ξέρεις φαντάζομαι ότι ο Τ. Παπαδόπουλος, ο Σπ. Κυπριανού και πολλοί άλλοι σπούδασαν σε αγγλικά πανεπιστήμια.

Θα αγνοείς επίσης ότι στην Κύπρο φοιτούν τα τελευταία χρόνια δεκάδες ελλαδίτες εντελώς δωρεάν στα κυπριακά πανεπιστήμια.

aiolos είπε...

Mιχάλη αππό την αρχή έδωσα παραδείγματα της τακτικής Χριστόφια.

{Ο αίολος είπε:

Σιωπηρή απαγόρευση της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, σταδιακή υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα δημόσια κτίρια (βλέπε κτίριο ΡΙΚ), αφαίρεση της λέξης «ελληνικός» από παντού (φεύγει η λέξη «ελληνόφωνα» από τον τίτλο σχολείων της Λάρνακας), συνεχής υπόμνηση ότι «η Κύπρος δεν θα γίνει δεύτερο ελληνικό κράτος», συστηματικές επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου και απόπειρα φίμωσης της Εκκλησίας.

Παρέμβαση από το ΑΚΕΛ στο Συνέδριο των Αποδήμων.
Ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους του ΔΗΣΥ μίλησε για «αυτοευνουχισμό του Κυπριακού Ελληνισμού» και δήλωσε με νόημα ότι ο κ. Δημητρίου είναι υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των κατεχομένων!
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας θα πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο της Παιδείας. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του κόμματος Γιώργος Βαρνάβας, δήλωσε ότι η μονομερής μετατόπιση του κέντρου βάρους της εκπαιδευτικής πολιτικής σε διδασκαλία τουρκικών λογοτεχνικών έργων, εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα.}

Φυσικά δεν θα κάθομαι να καταγράφω κάθε κίνηση ή λέξη του σ Χριστόφια, αυτά που γράφω ούτε παλινοδίες έχουν ούτε είναιακατανόητα ακόμα και στο τελευταίο μου ερώτημα που θεώρησες "γενικό" και 'φιλολογικό" το προσπέρασες

{έγραψε ο αίολος:

Δηλαδή εσύ γιατί νομίζεις ότι οι τ/κ θεωρούν καλύτερο συνομιλητή τον Χριστόφια και ξερογλύφονται, μήπως επειδή είναι έτοιμοι να κάνουν υποχωρήσεις ή μήπως επειδή περιμένουν και άλλες υποχωρήσεις από τον σ Χριστόφια;}

Παραμίλησα και είπα τόσα πράγματα τι πρέπει να κάνω δηλαδή, εδώ ακόμα και οι Κύπριοι βλέπουν με δυσπιστία ένα νέο εκλεγμένο πρόεδρο ως προς τις κινήσεις του, αυτό φαίνεται και από το νέο θέμα που ανέβασες αλλά και από τους λόγους των ιεραρχών

{Ο αίολος έγραψε :

Ο Μητροπολίτη Πάφου, με θάρρος και καθαρότητα έθεσε το κυπριακό στις σωστές του βάσεις και επέκρινε τον πρόεδρο για την τρομερή κατολίσθηση στην οποία οδήγησε το θέμα στους λίγους μήνες της προεδρίας του.

Από θέμα εισβολής και κατοχής το μετέτρεψε σε θέμα ενδοκοινοτικών διαφορών. Σε αποδοχή δύο ισότιμων κρατών, που εξισώνει το 18% με το 82% και δημιουργεί ένα ρατσιστικό κράτος υπό την κηδεμονία της Τουρκίας.

Η ομιλία του Μητροπολίτη υπήρξε μια φωνή αξιοπρέπειας μέσα στο χάος της ηττημένης σκέψης της πολιτικής ηγεσίας.}

Προφανώς βλέπεις επιλεκτικά !!!! Αγαπητέ μου Μιχάλη οι απόψεις για το άτομό μου του Άνευ Ορίων ή της Ελένης ή του Γρηγόρη ή όποιου άλλου δεν με αφορούν, θα θεωρούσα παράλογο να μη συμφωνείτε στην δαιμονοποίηση του αντίλογού σας, δηλαδή του αίολου.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Νομίζω ότι με αδικείς και μάλιστα κατάφορα, όταν μου λες ότι προσπαθώ να σε δαιμονοποιήσω.

Αυτή την εντύπωση σου έδωσα με όλη αυτή τη συζήτηση που κάναμε;

Το να εντοπίζω αντιφάσεις ή παλινδρομήσεις είναι διαμονοποίηση;

Στην ουσία τώρα:
Τίποτε δεν βλέπω επιλεκτικά.

Λες ότι έδωσες παραδείγματα, τα οποία παραθέτεις ξανά.

Παραλείπεις όμως να πεις ότι σε αυτά πήρες απάντηση ένα προς ένα, χωρίς να αντιτάξεις οτιδήποτε.

Αυτό δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει:
1. Ότι πηδάς από το ένα θέμα στο άλλο απαντώντας εσύ επιλεκτικά,
2. Δέχθηκες τις εξηγήσεις που σου έδωσα.

Αν θυμάσαι μάλιστα ανάφερα ότι τα περισσότερα που παράθεσες ήτα από το Κυπριακό Ποντίκι.

Ανάφερα επίσης επανειλημμένα ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν εφαρμόστηκε πριν από ένα χρόνο αλλά από το 1977.
Ούτε αυτό το σχολίασες.

MARINOS είπε...

Όπως τα λέει εδώ ο Πρόεδρος, με καλύπτει απόλτα.
Και δε νομίζω να έχει οποιοδήποτε καλόπιστο άτομο που να μην καλύπτεται από τη ξεκάθαρη αυτή δήλωση του Πρόεδρου.

Μιχάλης είπε...

Μα, γι αυτό αγαπητέ μου Μαρίνο επέλεξα να αναρτήσω το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Το θεωρώ ως το πιο σημαντικό από όλη τη διάκεψη, διότι με τον πιο επίσημο τρόπο ξεκαθάρισε τους στόχους και τις επιδιώξεις του.

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,

Αν και όπως λαλεί (πιο πάνω) τζιαι η Eleni “… den vgainei akrh mazi sou k [,,,] o Michalis anarthse kainourgio [ενδιαφέρον] keimeno …” (ήδη τα ‘χουμε τσουγκρίσει κι εκεί), εγώ θα συνεχίσω για ακόμα λίγο απ’ εδώ, για μια απάντηση (ίσως και η τελευταία) στα όσα γράφεις και μου προσάπτεις στην τελευταία σου απάντηση προς εμένα - ημερ. 14/3/2009, ώρα 9:48 π.μ., (και μιλώ για το Σείριος – το Σύριος θα το προτιμούσα γιατί και οι Σύριοι είναι μεσογειακοί. Για τους άλλους Σύριους ή καλύτερα κι ορθότερα τους Συριανούς, τους έχουν μια ιδιαίτερη εκτίμηση, αν και δεν έχω παει εκεί, ένεκα του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και γιατί κατάφεραν να κρατήσουν τη ιδιαιτερότητα του καθολικού τους θρησκεύματος, εν τω μέσω ενός ελληνορθόδοξου ωκεανού).

Κατ’ αρχάς να πω ότι θεωρώ ατυχέστατη και προβοκατόρικη την προσφώνηση σου προς ΕΜΕ (στην αρχή του κειμένου ΣΟΥ), ως ΑΝΕΥ-ΟΡΩΝ, όταν υπογράφω ως Anef_Oriwn (που είναι κάτι τελείως διαφορετικό).

Αλλά παμε παρακάτω:
1. Οι «επιθετικοί προσδιορισμοί» που λαλείς ότι σου προσάπτω (χωρίς να διευκρινίζεις αν η λέξη «επιθετικός» είναι παράγωγο της λέξης «επίθετο» ή της λέξης «επίθεση», όπως “Έπαρση, εμπάθεια, υποτίμηση, πίκκα, μιζέρια, ρεβανσισμός και “κατάρες””, αποτελούν απόρροια του ύφους και του στυλ των δικών σου κειμένων. Δεν σε (επί)κρίνω για το ότι έχεις τις οποιεσδήποτε διαφορετικές (από τις δικές μου) απόψεις (με τις οποίες καταφανώς διαφωνώ), αλλά γιατί μας ήρθες (από το Κέντρο εδώ στην Επαρχία) και με ύφος χιλίων καρδιολόγων (ή μήπως είναι καρδιναλίων;), ως παντογνώστης και κατέχων το αλάθητο του Πάπα (αν και είσαι ελληνορθόδοξος) [εγώ θα ‘λεγα ακόμα κι ως εφευρέτης της ταshινόπιττας αλλά και της σπανακόπιτας], να μας κάνεις το δάσκαλο και να μας παραδώσεις μαθήματα πατριωτικής συμπεριφοράς, ελληνικότητας, για το ποιοι είναι οι [αιώνιοι] αντίπαλοι μας, ή για το πως “… εσείς οι εθνικιστές λοιπόν βλέπετε ότι [εμείς] βαδίζουμε σε ναρκοπέδιο μες στην τρελή χαρά ...”.! [Είδαμε και που μας οδήγησαν οι εθνικιστές το 1974!]. Διερωτούμαι ακόμα τι αδογμάτιστο επίπεδο εκφράζουν τα λόγια σου όπως “… ζητάτε μέσω του Χριστόφια δουλική συνύπαρξη με τους βιαστές σας …”, ή “… καλός τούρκος είναι ………. Ας μη το πω σκληρά ας το πω ο αφοπλισμένος τούρκος …”, (το πες και πολύ sicάτα).

2. Τα όσα παράθεσα από κείμενο μου από σχόλιο μου σ’ άλλο blog καθόλου “… δεν βγάζουν πίκκα και μιζέρια …”. Εκεί εγώ επεξηγούσα τους λόγους που κατά τη δική μου ταπεινή άποψη διαμόρφωσαν μέσα στο κυπριακό λαό μια “αντιπάθεια” προς τους Ελλαδίτες. Η κριτική μου επικεντρωνόταν στις μεθοδεύσεις του ελληνικού (δεξιού) κράτους ή του “εθνικού κέντρου” όπως διάφοροι αρέσκονταν (και αρέσκονται ακόμα) να το λαλούν, της ελληνικής χούντας και των ελλαδιτών χουντικών στρατιωτικών που υπηρετούσαν τότε στην Κύπρο και τις επεμβάσεις τους στα εσωτερικά της Κύπρου. Εκτός κι αν είσαι θιασώτης της χούντας των συνταγματαρχαίων και θεωρείς ότι καλώς έπρατταν.

3. Γράφεις τζιαι λαλείς μου: “...Ένα κράτος που είχε βγει από ένα αιματηρό πόλεμο στην Αλβανία, τα οχυρά, την πείνα και τις καταστροφές της κατοχής και ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο……… 10 χρόνια πολέμησε όλους τους ισχυρούς της γης και τα τσιράκια τους Ιταλούς, Γερμανούς, Βούλγαρους, Αλβανούς, Άγγλους, Αμερικάνους, Σοβιετικούς, και πήγαιναν κάποιοι πατριώτες Κύπριοι με τα δικά τους (δίκαια) αιτήματα χωρίς να σκεφτούν την κατάσταση του άλλου και στην απάντηση την επιφυλακτική αντίνα σκεφτούν του το καταλόγισαν, ξέρεις με τι μοιάζει αυτό; Σαν να πας να ζητήσεις στέγη από την μάνα που το σπίτι της είναι καμένο και αν σου πει βρε δεν βλέπεις το χάλι μου να της πεις μετά μάνα είσαι εσύ στην ανάγκη μου δεν μου στάθηκες...”. --- Κι ερωτώ, συμπαθέστατε κατά τ’ άλλα Aiolε: Μήπως τότε και μ’ αυτά τα δεδομένα ήταν εκτός τόπου και χρόνου το σύνθημα της Ένωσης όπως και ο (ένοπλος μάλιστα) αγώνας της ΕΟΚΑ, όταν η Μητέρα – Πατρίδα (για τους δικούς της λόγους) δεν μπορούσε να μας στηρίξει; (Στους λόγους που αναφέρεις να προσθέσουμε και το ότι οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις της Δεξιάς ήταν υποχείρια των άγγλων και των αμερικάνων και δεν μπορούσαν να βγουν έξω από τη βουλή τους).

4. Η «διορθωτική κίνηση στις απόψεις [σου]» που έκανες (όταν ουκ ολίγες φορές πιάστηκες αδιάβαστος) ήταν προσωρινή! Για λίγη μόνο ώρα ξαπόστασες και μετά επανήλθες κορδωτός καμαρωτός και συνέχισες δριμύτερος τις λεκτικές εθνικιστικές σου επιθέσεις. (Επιμένεις σαν αγύριστο κεφάλι για παρέμβαση του Χριστόφια στο Συνέδριο των Αποδήμων, όμως δες και γενικότερα τις λες για τον Χριστόφια που στο κάτω κάτω εκλέχτηκε Πρόεδρος από το 53% του κυπριακού λαού – ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τον οποίο υπεραμύνεσαι από το μόλις 8%).

5. Καλή Κυριακή!

Anef_Oriwn
Κυριακή 15/3/2009 – 10:34 μ.μ.

aiolos είπε...

{AΝΕΥ ΟΡΙΩΝ είπε: Αν και όπως λαλεί (πιο πάνω) τζιαι η Eleni “… den vgainei akrh mazi sou k [,,,] o Michalis anarthse kainourgio [ενδιαφέρον] keimeno …” (ήδη τα ‘χουμε τσουγκρίσει κι εκεί), εγώ θα συνεχίσω για ακόμα λίγο απ’ εδώ, για μια απάντηση (ίσως και η τελευταία) στα όσα γράφεις και μου προσάπτεις στην τελευταία σου απάντηση προς εμένα - ημερ. 14/3/2009, ώρα 9:48 π.μ., (και μιλώ για το Σείριος – το Σύριος θα το προτιμούσα γιατί και οι Σύριοι είναι μεσογειακοί. Για τους άλλους Σύριους ή καλύτερα κι ορθότερα τους Συριανούς, τους έχουν μια ιδιαίτερη εκτίμηση, αν και δεν έχω παει εκεί, ένεκα του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και γιατί κατάφεραν να κρατήσουν τη ιδιαιτερότητα του καθολικού τους θρησκεύματος, εν τω μέσω ενός ελληνορθόδοξου ωκεανού).}

Όχι επέλεξα τον Άρη για μένα και τον Σείριο για σένα … μιας και σε άλλους πλανήτες βρισκόμαστε, εσύ σμίκρυνες τις αποστάσεις, τώρα η Ελένη δίκαιο έχει γενικά εγώ είμαι από άλλο ανέκδοτο και εσείς από άλλο, τι να σου πω ας σου το πω τούρκικα καλύτερα και ρώτα τα αδέλφια σου τους τ/κ :
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΚΑΦΑΣΑΝ



{AΝΕΥ ΟΡΙΩΝ είπε: Κατ’ αρχάς να πω ότι θεωρώ ατυχέστατη και προβοκατόρικη την προσφώνηση σου προς ΕΜΕ (στην αρχή του κειμένου ΣΟΥ), ως ΑΝΕΥ-ΟΡΩΝ, όταν υπογράφω ως Anef_Oriwn (που είναι κάτι τελείως διαφορετικό). }

Όχι όχι αυτά τα πούστικα μακριά από μένα, πρόκειται περί λάθους, όταν θα την κάνω την στραβή θα το καταλάβεις, αυτό είναι λάθος και το διαπίστωσα από τον Μιχάλη όταν σε μετάφρασε από τα γραικολεβαντίνικα στα ρωμαίικα.



{AΝΕΥ ΟΡΙΩΝ είπε:
Αλλά παμε παρακάτω:
1. Οι «επιθετικοί προσδιορισμοί» που λαλείς ότι σου προσάπτω (χωρίς να διευκρινίζεις αν η λέξη «επιθετικός» είναι παράγωγο της λέξης «επίθετο» ή της λέξης «επίθεση», όπως “Έπαρση, εμπάθεια, υποτίμηση, πίκκα, μιζέρια, ρεβανσισμός και “κατάρες””, αποτελούν απόρροια του ύφους και του στυλ των δικών σου κειμένων. Δεν σε (επί)κρίνω για το ότι έχεις τις οποιεσδήποτε διαφορετικές (από τις δικές μου) απόψεις (με τις οποίες καταφανώς διαφωνώ), αλλά γιατί μας ήρθες (από το Κέντρο εδώ στην Επαρχία) και με ύφος χιλίων καρδιολόγων (ή μήπως είναι καρδιναλίων;), ως παντογνώστης και κατέχων το αλάθητο του Πάπα (αν και είσαι ελληνορθόδοξος) [εγώ θα ‘λεγα ακόμα κι ως εφευρέτης της ταshινόπιττας αλλά και της σπανακόπιτας], να μας κάνεις το δάσκαλο και να μας παραδώσεις μαθήματα πατριωτικής συμπεριφοράς, ελληνικότητας, για το ποιοι είναι οι [αιώνιοι] αντίπαλοι μας, ή για το πως “… εσείς οι εθνικιστές λοιπόν βλέπετε ότι [εμείς] βαδίζουμε σε ναρκοπέδιο μες στην τρελή χαρά ...”.! [Είδαμε και που μας οδήγησαν οι εθνικιστές το 1974!]. Διερωτούμαι ακόμα τι αδογμάτιστο επίπεδο εκφράζουν τα λόγια σου όπως “… ζητάτε μέσω του Χριστόφια δουλική συνύπαρξη με τους βιαστές σας …”, ή “… καλός τούρκος είναι ………. Ας μη το πω σκληρά ας το πω ο αφοπλισμένος τούρκος …”, (το πες και πολύ sicάτα). }

Αγαπητέ μου ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ δεν θες να με (επί)κρίνεις αλλά με επικρίνεις αποφάσισε τέλος πάντων τι θες;
Καρδινάλιος δεν θα ήμουνα επ ουδενί όπως ορθά είπες Ορθόδοξος και επειδή είμαι σχετικά νεοφώτιστος, και λίγο φανατικός, επειδή φίλε μου περπατάς στην περπατησιά μου σε καμιά δεκαριά χρόνια σε βλέπω στην ενορία σου δεύτερο στασίδι δεξιά να κάνεις γονυκλισίες.

Τα λοιπά φίλε μου μετά πολλού εθνικιστικού πόνου τα εννοώ μέχρι μυελού οστέων. Αν και γενικά την γλώσσα της αληθείας μιλώ και το ψεύδος μισώ ( ΨΕΥΔΕΣΘΑΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΝ , ΑΛΗΘΕΙ ΓΕΝΝΑΙΟΝ Απολλώνιος).



{AΝΕΥ ΟΡΙΩΝ είπε:
2. Τα όσα παράθεσα από κείμενο μου από σχόλιο μου σ’ άλλο blog καθόλου “… δεν βγάζουν πίκκα και μιζέρια …”. Εκεί εγώ επεξηγούσα τους λόγους που κατά τη δική μου ταπεινή άποψη διαμόρφωσαν μέσα στο κυπριακό λαό μια “αντιπάθεια” προς τους Ελλαδίτες. Η κριτική μου επικεντρωνόταν στις μεθοδεύσεις του ελληνικού (δεξιού) κράτους ή του “εθνικού κέντρου” όπως διάφοροι αρέσκονταν (και αρέσκονται ακόμα) να το λαλούν, της ελληνικής χούντας και των ελλαδιτών χουντικών στρατιωτικών που υπηρετούσαν τότε στην Κύπρο και τις επεμβάσεις τους στα εσωτερικά της Κύπρου. Εκτός κι αν είσαι θιασώτης της χούντας των συνταγματαρχαίων και θεωρείς ότι καλώς έπρατταν.}

Αγαπητέ μου γιατί με ρωτά τι πιστεύω; Φάκελο θα να μου κάνεις; Όσο αφορά για τους στρατιωτικούς που τόσο σιχαίνεσαι έχω να σου πω ότι πολλοί τούτων «τοις κείνων ρήμαση πειθόμενοι» άφησαν την πνοή τους στην Κυπραία γη, υπερασπιζόμενοι με το αίμα τους την Κύπρο ………. Έκαναν οι ηγέτες τους λάθος έστω, αλλά θα σου βάλω ένα τραγούδι από το έπος του 1940 προσάρμοσέ το σε παρακαλώ στον ΕΦΕΔΡΟ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ που έπεσε το 1974 στην Κύπρο

http://www.youtube.com/watch?v=E2B-AvzAkOk

Όταν το ακούω «βλακωδώς» συγκινούμαι, μέχρι που κλαίω.


{AΝΕΥ ΟΡΙΩΝ είπε:
3. Γράφεις τζιαι λαλείς μου: “...Ένα κράτος που είχε βγει από ένα αιματηρό πόλεμο στην Αλβανία, τα οχυρά, την πείνα και τις καταστροφές της κατοχής και ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο……… 10 χρόνια πολέμησε όλους τους ισχυρούς της γης και τα τσιράκια τους Ιταλούς, Γερμανούς, Βούλγαρους, Αλβανούς, Άγγλους, Αμερικάνους, Σοβιετικούς, και πήγαιναν κάποιοι πατριώτες Κύπριοι με τα δικά τους (δίκαια) αιτήματα χωρίς να σκεφτούν την κατάσταση του άλλου και στην απάντηση την επιφυλακτική αντί να σκεφτούν του το καταλόγισαν, ξέρεις με τι μοιάζει αυτό; Σαν να πας να ζητήσεις στέγη από την μάνα που το σπίτι της είναι καμένο και αν σου πει βρε δεν βλέπεις το χάλι μου να της πεις μετά μάνα είσαι εσύ στην ανάγκη μου δεν μου στάθηκες...”. --- Κι ερωτώ, συμπαθέστατε κατά τ’ άλλα Aiolε: Μήπως τότε και μ’ αυτά τα δεδομένα ήταν εκτός τόπου και χρόνου το σύνθημα της Ένωσης όπως και ο (ένοπλος μάλιστα) αγώνας της ΕΟΚΑ, όταν η Μητέρα – Πατρίδα (για τους δικούς της λόγους) δεν μπορούσε να μας στηρίξει; (Στους λόγους που αναφέρεις να προσθέσουμε και το ότι οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις της Δεξιάς ήταν υποχείρια των άγγλων και των αμερικάνων και δεν μπορούσαν να βγουν έξω από τη βουλή τους). }

Αχ αγαπητέ μου ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ αν σκεφτόμασταν έτσι μήτε 1821 θα υπήρχε μήτε Ελλάδα.
Πως το λεν οι Πόντιοι να δεις (θα στο πω μεταφρασμένο) «Ο λογικός μέχρι να σκεφτεί ο παλαβός πάει και έρχεται».

{AΝΕΥ ΟΡΙΩΝ είπε:
4. Η «διορθωτική κίνηση στις απόψεις [σου]» που έκανες (όταν ουκ ολίγες φορές πιάστηκες αδιάβαστος) ήταν προσωρινή! Για λίγη μόνο ώρα ξαπόστασες και μετά επανήλθες κορδωτός καμαρωτός και συνέχισες δριμύτερος τις λεκτικές εθνικιστικές σου επιθέσεις. (Επιμένεις σαν αγύριστο κεφάλι για παρέμβαση του Χριστόφια στο Συνέδριο των Αποδήμων, όμως δες και γενικότερα τις λες για τον Χριστόφια που στο κάτω κάτω εκλέχτηκε Πρόεδρος από το 53% του κυπριακού λαού – ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τον οποίο υπεραμύνεσαι από το μόλις 8%).}

Λάθος με ζύγιασε, δέχομαι λάθη μου (ένα αντιθέσει με σας που είστε αλάθητοι), η αλήθεια φίλε μου δεν είναι με την σλαβική σας ιδεολογία αλλά με το φως του Ελληνισμού.
Το Χριστόφια τον έχουμε βάλει στο μικροσκόπιο (σαν την μύγα μες το γάλα) και το ξέρει……….. τα λοιπά σε αφήνω να τα φανταστείς.

{AΝΕΥ ΟΡΙΩΝ είπε:
5. Καλή Κυριακή! }

Να είσαι καλά συνέλληνα.