Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΗΤΑΝΕ ΜΗΝΑΣ ΜΑΗ ΤΟΥ 1958 Η έξαρση της μισαλλοδοξίας

- Κυριάκος Πατατάς από την Πηγή Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 6. 5. 1958.
- Σάββας Μένοικος από τις Γούφες Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 23. 5. 1958.
-
Δημήτρης Μάτσουκος από τη Γύψου Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 23. 5. 1958.
- Ανδρέας Σακκάς
από τα Πέρα Ορεινής Λευκωσία, δολοφονήθηκε στις 25. 5. 1958.
- Παναγιώτης Στυλιανού
από την Αχερίτου Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 29. 5. 1958.

Ιστορικού περιεχομένου αυτή η ανάρτηση.
Ανάρτηση μνήμης και τιμής προς κάποιους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους και των οποίων οι οικογένειες φέρουν μέχρι σήμερα – εντελώς ατεκμηρίωτα – το στίγμα των οικογενειών των προδοτών.

Οι προαναφερόμενοι έπεσαν από βόλια ελληνικά, σε μια κρίσιμη περίοδο της κυπριακής ιστορίας, την περίοδο λίγο πριν την λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Οι άνθρωποι αυτοί δολοφονήθηκαν χωρίς να δοθεί μέχρι σήμερα κανένα πειστικό τεκμήριο προδοσίας.

Όμως, όλα δείχνουν ότι αυτή είναι μια πτυχή της νεότερης κυπριακής ιστορίας που κάποιοι δεν θέλουν να θυμούνται.

Και δεν θέλουν να θυμούνται κυρίως για τρεις λόγους:

1. Για να μη χαλάσει η καλή εικόνα που έχτισαν κάποιοι καθώς και η μυθολογία περί καλών και κακών (στην προκειμένη περίπτωση «πατριωτών και προδοτών»).

2. Θεωρούν ότι η παραμικρή παραδοχή θα ενοχοποιήσει την πλευρά μας (κάτι ανάλογο που γίνεται με τις μη παραδοχές για άλλες πτυχές τις ιστορίας μας και τις ευθύνες ΚΑΠΟΙΩΝ – όχι του συνόλου του λαού).

3. Κάποιοι φοβούνται ότι αν γίνει και η παραμικρή παραδοχή, τότε θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και θα ζητήσουν εξηγήσεις και άλλοι συγγενείς όσων σκοτώθηκαν την περίοδο εκείνη.

Ο γράφων ισχυρίζεται ότι οι περιπτώσεις που αναφέρονται πιο πάνω ονομαστικά, δεν έχουν καμία σχέση με προδοσίες αλλά εντάσσονται σε σχέδιο μερίδας της ΕΟΚΑ (με εμπνευστή τον ίδιο τον Διγενή) για κτύπημα της Αριστεράς.

Οι θέσεις του γράφοντος έχουν αναλυθεί αρκετές φορές επαρκώς και τεκμηριωμένα κυρίως σε έντυπα μέσα, χωρίς ωστόσο να πάρει επαρκείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Ιστορικό πλαίσιο

Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να εξετάζονται μέσα στα ιστορικά πλαίσια της εποχής.
Θα πρέπει να εξεταστεί μέσα στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Κύπρο και στις πολιτικές αντιλήψεις της περιόδου.
Πρέπει να εξεταστεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του κλίματος που δημιουργήθηκε στην Κύπρο από τη δεκαετία του ’40 και συνεχίστηκε μέχρι και λίγο μετά το 1974.

Καλώς ή κακώς η Αριστερά στην Κύπρο απολάμβανε και απολαμβάνει ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό (σε αναλογία πληθυσμού) που απολαμβάνει οποιοδήποτε άλλο αριστερό κόμμα παγκόσμια.

Ο φόβος της ανόδου της Αριστεράς στην εξουσία οδήγησε τη Δεξιά να μην θέλει καμιά συνεργασία μαζί της.
Οδήγησε τη Δεξιά να απόσχει από τη «Διασκεπτική» (1947-48) με το φόβο μιας πιθανής νίκης της Αριστεράς σε περίπτωση λύσης.
Οδήγησε στον αποκλεισμό της Αριστεράς από κάθε σχεδιασμό ακόμα και δυναμικής αντίδρασης έναντι της αποικιοκρατίας.

Έτσι, όταν από το 1957 διαφάνηκε ότι το κυπριακό πήγαινε προς λύση, κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο διάλυσης της Αριστεράς.
Οι έγγραφες αναφορές του Γ. Γρίβα – Διγενή περί διάλυσης ή αποδυνάμωσης του ΑΚΕΛ πριν από τη λύση είναι εκεί για όποιον αμφισβητεί τα όσα αναφέρονται από τον γράφοντα.

Η έμπρακτη (μη φραστική) επίθεση κατά της Αριστεράς παρουσιάζει δύο χαρακτηριστικά:

1. Εντάθηκε στην τελική ευθεία, λίγο πριν την τελική κατάληξη σε συμφωνία επί του κυπριακού.

2. Επικεντρώθηκε κυρίως στην περιοχή Αμμοχώστου όπου το ΑΚΕΛ είχε την μεγαλύτερη εκλογική δύναμη.

3. Το μεγαλύτερο κύμα των δολοφονιών σημειώθηκε τον Μάιο του 1958.

* * *

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών αρνούνται ασφαλώς κάθε ευθύνη για τις δολοφονίες. Έτσι χώρισαν τους δολοφονημένους σε 7 ομάδες και από αυτές τις 7 θεωρούν ότι μόνο για τη «Ζ» κατηγορία φέρουν ευθύνη.

Εδώ κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι τα στοιχεία αυτά δίνονται σε "έρευνα" των «Συνδέσμων Αγωνιστών» που έγινε τον Νοέμβριο του 2002.
Η έρευνα αυτή αμφισβητήθηκε έντονα για έναν απλό λόγο, ότι δεν ρωτήθηκε κανένας άλλος εκτός από τους τομεάρχες και κάποια μέλη της ΕΟΚΑ στις περιοχές όπου έγιναν οι δολοφονίες.
Δεν επιδίωξαν να ρωτήσουν κανένα άλλο, ούτε καν μέλη των οικογενειών των θυμάτων που κατέχουν ακόμα και τα ονόματα των δολοφόνων.

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται ονομαστικά στην αρχή της ανάρτησης περιλαμβάνονται στην ομάδα «Ζ» εκτός από το Σάββα Μένοικο που εντάσσεται στην ομάδα «ΣΤ».

Και ενώ για τις ομάδες «Α» μέχρι «ΣΤ» (που σύμφωνα με τους ίδιους δεν ευθύνεται η ΕΟΚΑ) αναφέρουν την δική τους εκδοχή για το τι έγινε, για την κατηγορία «Ζ» που παραδέχονται ότι έχουν ευθύνη αναφέρουν:

«Για τους πιο πάνω η ΕΟΚΑ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την εκτέλεση τους ως συνεργάτες των Αποικιοκρατών και δεν θεωρείται σκόπιμο ούτε υπάρχουν σχετικοί φάκελοι για να παρουσιαστούν. Αλλά και αν ακόμα υπάρχουν δεν πρόκειται να στηθούν δικαστήρια».

Σαφής η αναφορά. Χωρίς να προσκομίζουν κανένα λόγο για την αφαίρεση ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ, αποκλείουν κάθε συζήτηση!!!
Γιατί;
Διότι όπως λένε:

Α) "Δεν θεωρείται σκόπιμο"!
Ποιος το κρίνει αυτό;

Β) "Δεν υπάρχουν φάκελοι"!
Τότε πού στηρίζουν τον ισχυρισμό τους;

Γ) "Και αν υπάρχουν δεν θα στηθούν δικαστήρια"!
Ποιος τους είπε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο;

Δηλαδή, αποφάσισαν και διέταξαν, τελεία και παύλα!
Και αυτό ενώ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αυτούς του ανθρώπους συνεργάτες των αποικιοκρατών!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

* * *

Κυριάκος Πατατάς από την Πηγή Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 6. 5. 1958.

Η περίπτωση αυτή εμπίπτει – σύμφωνα με τους «Συνδέσμους Αγωνιστών» - στην κατηγορία «Δ», δηλαδή στην κατηγορία όπου δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν τα αίτια δολοφονίας, επομένως λένε, δεν μπορεί να επιρριφθούν ευθύνες στην ΕΟΚΑ.
Και κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χωρίς να ψάξουν καθόλου το θέμα, αλλά βασιζόμενοι σε μια αναφορά στα απομνημονεύματα του Διγενή.

Για τον Κυριάκο Πατατά αναφέρουν ότι βρέθηκε νεκρός (έτσι απλά) αλλά:
«Δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν οι λόγοι του Θανάτου. Επίσης δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί αν υπάρχει σύνδεση του θανάτου του K. Πατάτα με τη δολοφονία που προηγήθηκε του αγωνιστή Ανδρέα Επιφανίου, τον οποίο δολοφόνησαν με μαχαίρι αριστεροί χωριανοί του. Επί του θέματος γράφεται στο "Χρονικό Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-1959" του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή: "Οι Κομμουνιστές της Πηγής εξεπέρασαν εις ενεργείας αίσχους και αποτροπιασμού, κάθε άλλην κοινότητα, δολοφονήσαντες εν ψυχρώ το επίλεκτον μέλος της Οργανώσεως Ανδρέα Επιφανίου, την 26.10.57, δια μαχαίρας". Πάντως από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ότι η ΕΟΚΑ διέταξε την εκτέλεση του. H πιο πιθανή αιτία είναι προσωπικοί λόγοι ή και προσωπική αντεκδίκηση σχετικά με την δολοφονία του Επιφανίου».

Εδώ διαπιστώνουμε ότι ενώ λένε ότι δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί αν η δολοφονία σχετίζεται με τη δολοφονία του Επιφανίου, αφήνεται η αιχμή ότι μπορεί να συνδέεται.

Κατά την άποψη μου αυτή η προσέγγιση δεν είναι σοβαρή. Διότι μπορεί κάποιος να ρωτήσει, αν ισχύουν αυτά, ποια η απόδειξη ότι δεν δολοφονήθηκε από μέλη της ΕΟΚΑ για εκδικητικούς λόγους;

Η άλλη άποψη λέει ότι ο Κ. Πατατάς ήταν οπλοποιός – οπλουργός και ήταν μέλος της ΠΕΟ.
Η φύση του επαγγέλματος του οδήγησε σε πιέσεις από πλευράς ΕΟΚΑ να εγκαταλείψει την ΠΕΟ και να ενταχθεί στην ΕΟΚΑ.
Ο ίδιος απάντησε επανειλημμένα αρνητικά.

Ένα καλοκαιρινό βράδυ του 1957 κάποιοι του έστησαν ενέδρα αλλά δεν κατάφεραν να τον σκοτώσουν.
Στις 26 Δεκεμβρίου 1957 έγινε το περιστατικό με τον Επιφανίου με το οποίο ο Πατατάς δεν είχε καμιά σχέση. Το μαχαίρωμα του Επιφανίου δεν είχε καμία σχέση με τα πολιτικά. Προκλήθηκε μετά από λογομαχία μεταξύ συγχωριανών σε καφενείο του χωριού και έγιναν συλλήψεις από τους Άγγλους, απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Κανένα μέλος του ΑΚΕΛ δεν κατηγορήθηκε ούτε συνελήφθη γι αυτή τη δολοφονία.
Ο Πατατάς είχε φιλικές σχέσεις με έναν από τους κατηγορούμενους.

Ωστόσο, στις 6 Μαΐου 1958 έπεφτε νεκρός σε δεύτερη ενέδρα.

* * *
Δημήτρης Μάτσουκος από τη Γύψου Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 23. 5. 1958.

Αυτή η περίπτωση εμπίπτει στην κατηγορία «Ζ» όπου δεν δίνεται κανένα στοιχείο, όπως ήδη αναφέραμε. Απλώς αναφέρεται ότι εκτελέστηκε για… συνεργασία με τους Άγγλους!

Σημειωτέον ότι η δολοφονία του έγινε το ίδιο βράδυ που έγινε και η δολοφονία του Σάββα Μένοικου.

Ο Μάτσουκος ήταν μέλος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, ιδιοκτήτης λεωφορείου. Ήταν πατέρας 6 παιδιών.

Όλη εκείνη την περίοδο δεχόταν συνεχώς πιέσεις να φύγει από την Αριστερά και να σταματήσει να μεταφέρει τους Αριστερούς της κοινότητας του σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις της Αριστεράς που γίνονταν κυρίως στην Αμμόχωστο και στα γύρω χωριά.

Στις αρχές Μαρτίου 1958 έλαβε επιστολή από την ΕΟΚΑ με την οποία τον εκβίαζαν ότι αν δεν εγκατέλειπε την Αριστερά θα πλήρωνε με τη ζωή του.

Λίγες μέρες αργότερα κάποιοι έβαλαν φωτιά στο λεωφορείο του, ενώ αυτό βρισκόταν στο Τρίκωμο, με τη δικαιολογία ότι οι κουρτίνες του λεωφορείου δεν ήταν… κυπριακής προέλευσης!
Τι γύρευε στο Τρίκωμο ο Μάτσουκος; Μετέφερε Αριστερούς του χωριού του σε μια εκδήλωση της ΠΕΟ.

Μέσα στον επόμενο μήνα (Απρίλη) τον συνέλαβαν μασκοφόροι στο Λευκόνοικο και τον κακοποίησαν. Την προηγούμενη μέρα μετέφερε Αριστερούς σε συγκέντρωση που έγινε στο χωριό Λάπαθος.
Μετά από όλα αυτά, ο "ξεροκέφαλος" Μάτσουκος έπεφτε νεκρός από τα βόλια μελών της ΕΟΚΑ στις 23 του Μάη του 1958.

Με βάση αυτό το ιστορικό, μπορεί να εξηγηθεί το γιατί οι «Σύνδεσμοι Αγωνιστών» προτιμούν να τον κατατάξουν στη συγκεκριμένη κατηγορία των συνεργατών των Άγγλων(;) και να μη δώσουν κανένα στοιχείο.

* * *

Ανδρέας Σακκάς από τα Πέρα Ορεινής Λευκωσία, δολοφονήθηκε στις 25. 5. 1958.

Δύο μέρες αργότερα διαπράττεται η δολοφονία του Ανδρέα Σακκά, μέλους του ΑΚΕΛ και πωλητή της «Χαραυγής».
Το επάγγελμα του ήταν οικοδόμος, λακκοτρύπης. Ήταν πατέρας 7 παιδιών και η γυναίκα του ήταν έγκυος στο 8ο.

Δολοφονήθηκε από μασκοφόρους μέσα στο καφενείο του χωριού με την κατηγορία του συνεργάτη των Άγγλων.
Την ώρα που μπήκαν οι μασκοφόροι στο καφενείο και του φώναξαν το όνομα του αποκαλώντας τον προδότη, εκείνος διαισθανόμενος το τέλος, τους φώναξε:
- Περιμένετε, πέστε μου πρώτα τι προδοσία έκανα."

Πριν τελειώσει τη φράση του έπεφτε νεκρός, διάτρητος από σφαίρες. Οι μασκοφόροι άφησαν ένα σημείωμα με δύο ξερές λέξεις: «Ήταν προδότης»!

Λίγες μέρες αργότερα κυκλοφόρησαν ένα φυλλάδιο το οποίο έλεγε ότι η προδοσία του Σακκά ήταν ότι προμήθευε τους Άγγλους με… γαϊδούρια και βράκες!!!
Χωρίς βέβαια να εξηγούν πού βρήκε τα γαϊδούρια και τις βράκες ο Σακκάς (αφού δεν ήταν έμπορος) και το κυριότερο, τι θα έκαναν [κυρίως τις βράκες] οι Άγγλοι!

Μέλη της ΕΟΚΑ της περιοχής επιμένουν ότι η κατηγορία ήταν φανταστική και ο Σακκάς δεν ήταν προδότης.
Παραθέτω φωτοτυπία μιας από τις επιστολές.


Αυτές τις επιστολές, οι "Σύνδεσμοι Αγωνιστών" ούτε καν τις έλαβαν υπόψη.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας του Σακκά, της Μαρίας, ένα χρόνο πριν τη δολοφονία τον κτύπησαν δύο συγχωριανοί του, η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο και οι κατηγορούμενοι πλήρωσαν πρόστιμο. Ο μάρτυρας κατηγορίας απειλήθηκε ότι θα εκτελεστεί και αναγκάστηκε να φύγει για την Αμερική (σ.σ. υπάρχουν ονόματα).

Επίσης, δύο μέρες πριν τη δολοφονία του, όταν έμαθε για τη δολοφονία του Μένοικου, άρχισε να φωνάζει ότι οι άτιμοι σκότωσαν ένα συνάδελφο του (εννοούσε της ΠΕΟ).

Ίσως και αυτό το ιστορικό να δείχνει τα αίτια της άρνησης των «Συνδέσμων» να εξηγήσουν γιατί δολοφονήθηκε ο Σακκάς.
Πάντως ο γράφων, απευθύνθηκε πριν μερικά χρόνια στον τομεάρχη της περιοχής (Α. Σ.) και του ζήτησε τη δική του εκδοχή για να πάρει την απάντηση ότι δεν έχει να πει τίποτε για το θέμα.

* * *

ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΙ

Παναγιώτης Στυλιανού από την Αχερίτου Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 29. 5. 1958.

Τέσσερεις μέρες αργότερα σημειώνεται νέα δολοφονία.
Πέφτει νεκρός ο Παναγιώτης Στυλιανού, μέλος του ΑΚΕΛ. Ήταν κτηνοτρόφος, πατέρας 6 παιδιών.

Οι συνθήκες δολοφονίας του ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες και άγριες.

Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του παρατηρήθηκε ότι σε χώρο που σύχναζαν δεξιά στοιχεία του χωριού του (στην Αχερίτου) κάποιοι κάρφωναν πάνω σε ρόπαλα μεγάλες βελόνες.

Το πρωί της 29ης Μαΐου 1958, ο Παναγιώτης βρισκόταν στο σπίτι του γείτονα του (του Τταντή) μαζί με τη γυναίκα του, την κόρη και τον πεντάχρονο γιο τους.
Κάποια στιγμή μπαίνει στην αυλή μια ομάδα μασκοφόρων που κρατούσαν τα ρόπαλα με τις βελόνες και όπλα.

Ο Στυλιανού δέχεται το πρώτο κτύπημα στο κεφάλι και πέφτει στο έδαφος ζαλισμένος.
Γυναίκα και κόρη σέρνουν τον Παναγιώτη σε ένα δωμάτιο και παράλληλα προσπαθούν να εμποδίσουν τους μασκοφόρους να μπουν στο δωμάτιο.
Σπάζουν τα χέρια και τα πλευρά της γυναίκας και τραυματίζουν την κόρη. Μπαίνουν στο δωμάτιο και λιώνουν το κεφάλι του Παναγιώτη και κατακρεουργούν το σώμα του με τα ρόπαλα.
Η γυναίκα του έμεινε στο νοσοκομείο 9 μήνες.

Η κόρη του είπε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν βγάλαμε τις ποδίνες του πατέρα μας στο νοσοκομείο, έπεφταν απ’ αυτές κομμάτια κρέατα και κόκαλα. Τον είχαν λιώσει με τα ρόπαλα…».

Ο δε γιος του ο Ανδρέας θυμάται ότι μια γριά ήρθε και έβαλε την παλάμη της μπροστά στα μάτια του μικρού για να μη βλέπει το αποτρόπαιο έγκλημα.

Οι «Σύνδεσμοι Αγωνιστών» λένε ότι απλά εκτέλεσαν έναν συνεργάτη των Άγγλων!
Τόσο απλά! Χωρίς κανένα δικαιολογητικό, χωρίς καμιά αναφορά στις συνθήκες δολοφονίας.

* * *

Σάββας Μένοικος από τις Γούφες Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στις 23. 5. 1958.

Η δεύτερη αποτρόπαια δολοφονία. Όπως αναφέραμε αυτή εντάσσεται στην κατηγορία «ΣΤ», στην κατηγορία δηλαδή για την οποία δεν ευθύνεται η ΕΟΚΑ!

Στην «έρευνα» τους οι «Σύνδεσμοι Αγωνιστών» αναφέρουν:

«ΣΑΒΒΑΣ MENOIKOΣ από τις Γούφες Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, η ΕΟΚΑ αναγκάστηκε να λάβει διάφορα μέτρα και επέβαλε διάφορες τιμωρίες μεταξύ των οποίων εκτός από την εκτέλεση, ο ξυλοδαρμός, η διαπόμπευση, το κόψιμο των μαλλιών και άλλα. Στις 23.5.58 ομάδα της ΕΟΚΑ ξυλοκόπησε τον Μενοίκου και τον έδεσε για παραδειγματισμό επί δένδρου ως προειδοποίηση για τις πράξεις που αναφέρονται στο Συνημμένο αρ. 9.

Ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα καρδιακής προσβολής και ουχί λόγω λιθοβολισμού από το αγανακτισμένο πλήθος. Τούτο ανακοινώθη και επισήμως από το Κυβερνητικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα».

Ομολογουμένως η αναφορά είναι πολύ διαφωτιστική για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν εκείνο το διάστημα.

Στην «έρευνα» γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο Σάββας Μένοικος από προδότης σε απατεώνα.
Σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η ΕΟΚΑ αναφέρεται στην προδοτική δράση του Μένοικου παραθέτοντας τις εξής κατηγορίες:


Όπως θα έχετε προσέξει, στην τελευταία γραμμή βάζουν στο στόμα του Α. Ζιαρτίδη απαξιωτικά λόγια για τον Μένοικο.

Εκεί που δεν υπάρχουν επιχειρήματα επιστρατεύονται οι ύβρις και οι χαρακτηρισμοί. Και αφού δεν μπορούν να στηρίξουν τα περί μη δολοφονίας δεν χάνουν τίποτε να τον χαρακτηρίσουν απατεώνα!

Με αυτή την υπόθεση η "έρευνα" των Συνδέσμων Αγωνιστών κονταροκτυπιέται με τα ίδια τα ντοκουμέντα της ΕΟΚΑ.

Ενώ στην «έρευνα» αναφέρεται ότι δεν ευθύνεται η ΕΟΚΑ για το θάνατο του Μένοικου (πέθανε από καρδιακή προσβολή!) και ότι ούτε το πλήθος τον σκότωσε με τις πέτρες, ένα άλλο ντοκουμέντο τους διαψεύδει.

Πρόκειται για προκήρυξη της ΠΕΚΑ (Πολιτική πτέρυγα της ΕΟΚΑ), λίγες μέρες μετά τις δολοφονίες του Μένοικου και του Μάτσουκου που έγιναν την ίδια νύκτα.

Ιδού το έγγραφο:


Με λίγα λόγια, εδώ μας λένε ότι εκτελέστηκαν δύο προδότες!
Δηλαδή τους εκτέλεσε η ΕΟΚΑ! Και η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη.

Τώρα η «έρευνα» ισχυρίζεται ότι η ΕΟΚΑ δεν τον εκτέλεσε αλλά πέθανε από… καρδιακή προσβολή!

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και λίγους μήνες πριν την έκδοση της έρευνας, (Μάιος του 2002) οι Σύνδεσμοι και ο ΣΙΜΑΕ θεωρούσαν τον Μένοικο ως εκτελεσθέντα από την ΕΟΚΑ!

Απαντώντας στα όσα είχε γράψει ο ακαδημαϊκός Αντώνης Λιάκος για τον Μένοικο, ο ΣΙΜΑΕ έγραφε μεταξύ άλλων στον «Πολίτη» σε άρθρο υπό τον τίτλο «Απάντηση σε ένα ιστορικό λίβελο» (25/5/2002):

«Ξεκινά το άρθρο του με αναφορά σε έναν εκτελεσθέντα, ο επικριτής του αγώνα του λαού μας. Ας έλθει στην Κύπρο να μάθει ποιος ήταν ο εκτελεσθείς για τον οποίο ενδιαφέρεται. Να μάθει γιατί και πως πέθανε, θα ενημερωθεί από εκείνους που γνώριζαν τον εκτελεσθέντα».

Πώς μέσα σε ένα χρόνο άλλαξαν γνώμη οι αγωνιστές;

Μήπως κατάλαβαν ότι δεν τους συμφέρει να συντηρούν και να φορτώνονται ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα, να συλλάβουν, να δέσουν και να λιθοβολήσουν ένα φτωχό και ανυπεράσπιστο άνθρωπο;

* * *

Καταλήγοντας, θα έλεγα ότι ήρθε ο καιρός να δούμε νηφάλια αυτές τις περιπτώσεις.
Να λεχθούν οι αλήθειες και να υπάρξει μια συνεργασία απ’ όλους για να κλείσουν αυτές οι πληγές.
Σημειώνω ότι εδώ αναφέρομαι μόνο στις περιπτώσεις που αφορούν τον μήνα Μάιο του 1958.

Ήρθε ο καιρός να πρυτανεύσει το πνεύμα της συμφιλίωσης και να αποκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι (και όχι μόνο της Αριστεράς) που έχασαν άδικα τη ζωή τους.

Να γίνει αυτό όσο είναι νωρίς, όσο υπάρχουν ακόμα ζωντανοί μάρτυρες.

Να αφήσουμε τα γόητρα και τους συναισθηματισμούς και να παραδεχτούμε λάθη, ακόμα και εγκλήματα.

Μόνο έτσι θα επέλθει η ψυχική κάθαρση και θα ησυχάσουν συνειδήσεις.

121 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,

Συγχαρητήρια (και πάλι) για το εξαιρετικό και αποκαλυπτικότατο κείμενο σου (τούτη τη φορά για τες άνανδρες και εν ψυχρώ δολοφονίες αθώων Αριστερών από τους μασκοφόρους του κομμουνιστικοφάγου Γρίβα).
Προσωπικά πάντα θα με συγκλονίζει ο μαρτυρικός θάνατος – λιντσάρισμα του Σάββα Μένοικου!
Την όλη τραγική ιστορία παρουσίαζε με ποιητικό τρόπο ο Τεύκρος Ανθίας στο ποίημα του “ΚΑΪΝ ΚΑΙ ΑΒΕΛ
(Για το γέρο το ΜΕΝΟΙΚΟ)”
, που μπορείτε να βρείτε ολόκληρο στο link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/05/3-195559-1958.htmlΠαραθέτω (ως φόρο τιμής) μερικούς στίχους εδώ:

“Μανιασμένο το πλήθος – τι μακάβρια σύναξη –
Με τα μάτια θολά, με το νου ζαλισμένο,
μ’ ένα πάγο καρδιά,
Το φτωχό μελλοθάνατο συνοδεύει μ’ απάθεια
στο στερνό του το βόγγο.

Δεν τον βάρεσε η λόγχη του κοινού μας εχθρού
Δεν τον βάρεσε βόλι της ασύδοτης μπότας
Που τραντάζει τη γη μας.

Από χέρια αδερφών και παιδιών του λαού
πέτρες, ξύλα ριχτήκανε
στο δεμένο αιχμάλωτο
Και νεκρόν τον παράτησαν σε μια λίμνη από αίμα”.
Για την ίδια (τραγική) ιστορία έγραψε (με λογοτεχνικό τρόπο τούτη τη φορά) το διήγημα του “Άουτο ντα φε” (λατινική έκφραση που σημαίνει “στην πυρά”) ο Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης. Το διήγημα το απέδωσε/διάβασε με συγκλονιστικό τρόπο ο ηθοποιός Αντρέας Τσουρής σε εκδήλωση (προς τιμή των δολοφονηθέντων Αριστερών) που έγινα πέρσι τέτοιες μέρες στο Συνοικισμό του Τσιακκιλερού στη Λάρνακα!

Anef_Oriwn
Σάββατο 30/5/2009 – 1:12 μ.μ.

stalamatia είπε...

Φαντάζομαι πέραν του ότι κανένας δεν πρέπει να σκοτώνει τον άλλο έτσι ,γιατί αποφάσισαν μόνοι τους να κάνουν τους δικαστές ,πως είναι πολύ σκληρό και αβάσταχτο στην οικογένεια του νεκρού να ζούνε με αυτό το στίγμα της προδοσίας.Εύχομαι κάποια στιγμή τουλάχιστον όσοι ήταν αθώοι (εγώ δεν γνωρίζω) να αποκατασταθεί το όνομα τους εστω και αργά γι'αυτούς.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Κάπου μέσα στα αρχεία μου θα πρέπει να έχω το “Άουτο ντα φε” απαγγελμένο από τον Ανδρέα Τσουρή.
Το απάγγειλε εξαιρετικά σε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής πριν δύο χρόνια (αν δεν κάνω λάθος) στο Τσιακκιλερό.

Μιχάλης είπε...

@ stalamatia

Ακριβώς αυτό είναι που θίγω κι εγώ.
Κυρίως το ζήτημα ότι κάποιες οικογένειες ζούνε με ένα αόριστο και ακαθόριστο στίγμα «προδοσίας».

Τα στοιχεία που υπάρχουν (όχι από τη μια πλευρά, ήδη παράθεσα και μια σχετική παραδοχή) λένε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν προδότες.

Εξάλλου οι αντιφατικές αναφορές από τους ίδιους ανθρώπους, σε κάποιες περιπτώσεις, δείχνουν προς εκείνη την κατεύθυνση.

Επίσης, το ότι κάποιοι κρατούν ερμητικά κλειστό το στόμα τους γι αυτές τις περιπτώσεις (ενώ σε άλλες μη αριστερών) είναι λαλίστατοι, επίσης κάτι δείχνει.

Εύχομαι και ελπίζω σύντομα να κλείσει αυτή η πληγή.

iordanou είπε...

Μιχάλη,

Αν τζιαι διαφωνώ με την ταύτιση ούλλης της Αριστεράς με το ΑΚΕΛ, το post σου εν εξαιρετικό τζιαι δείχνει την ΑΝΑΓΚΗ που έχουμε σαν άθρωποι τζιαι σαν κοινωνία να αποκατασταθούν κάποιες αλήθκεια να ησυχάσουν οι πεθαμένοι.

Μόνο όταν ανοίξει ξανά ένας φάκελλος που εκλείστηκε όπως όπως, μπορεί να κλείσει μετά μιαν τζιαι καλή τζιαι να πάμε μπροστά. Όσπου εν μισάνοιχτος, βουρά μας, τζιαι τυρρανά μας

stelios papalangi είπε...

εν θα ασχοληθώ τόσο με τους συνδέσμους.... το ξαναείπα, ότι τέτοιες εκτελέσεις είναι φυσιολογικές (αγώνας για εξουσία λέγεται) σε τέτοιους αγώνες - απλά ύστερα που κάποια χρόνια ανγνωρίζονται ως τετοιοι τζαι τέρμα. δακάτω έσσιει τόσα χρόνια τζαι κόμα ασχολούμαστε με ιστορίες που έπρεπεν να είχαν λήξει τουλάχιστο πριν μιαν 20ετία.

για τη χρονική επιλογή, ο δρουσιώτης που τον άκουα πριν λίον τζαιρό είπεν μιαν ενδιαφέρουσα άποψη. που τη σιτγμή που ο μακάριος έκαμεν τη γνωστή δήλωση για ανεξαρτησία, τζαι εξεκινήσαν οι συνομιλίες μεταξύ ελλάδας και τουρκίας, εμεταλλάχθηκε και αγώνας της εοκα στη κύπρο. από αντιαποικιακός σε αγώνα εξουσίας (και με τους τκς και με την αριστερά). ο αγώνας ήταν πλέον ποιός θα εκυβερνούσε αφού εφέφκαν οι εγγλέζοι.... ενδιαφέρον άποψη όντως.

όσο για τους λόγους που δεν θέλουν να συζητήσουν το θέμα οι σύνδεσμοι....
πιστέυω ότι το πιο σημαντικό λόγο τον άφησες πίσω. Οι σύνδεσμοι δεν θέλουν να ανοίξουν οι φάκελοι γιατι πάνω στην εοκα, έχουν κτίσει ένα ολόκληρο μύθο αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα, συνδέσμων, ρουσφεθκιών, προαγωγών, συγκάληψης, προβολής κλπ.... αν ξεκινήσει να καταρέει ο μυθος της εοκα, μπορεί που έχουν να χάσουν τζαι που φίτσιο τζαι που ρουσφέθκια. και κάτι τέθκιο είναι εθνικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.


τωρά για το ακελ.... ε πόσες φορές να τα πω;

όντως αποκλειστηκε από την εξουσία... αλλά και απέκλεισε εαυτόν. επειδή εν τζαι ώρα για φαί να το πω έτσι τηλεγραφικά:
μπορεί να είχαν τη περίοδο εκείνη (συγκριτικά πάντα) τες πιο νούσιμες ιδεές , τζίηνο που του ελίφκετουν ήταν πάντα τα @@.

έτσι το ακελ που το 48 ως και το 74 αρέσκεται να λέει ότι "είχαμε δίκαιο". όντως είχε δίκαιο, αλλά εν τζαι έκαμεν τζαι τίποτε για να αλλάξει τη κατάσταση. το ακελ όντως δεν κουβαλά ευθύνες εκτός κι αν θεωρήσουμε τη σιωπή - συννενοχή.

αιολος είπε...

Συγκλονιστικά πράγματα, για φαντάσου!!!!!!!! εντυπωσιακό το άρθρο σου Μιχάλη, αποστομωτικό θα έλεγα.

αιολος είπε...

«αυτοί που κάνουν επαναστάσεις στον κόσμο, αυτοί που θέλουν να κάνουν το καλό, δεν πρέπει να αναπαύονται παρά μόνο μέσα στον τάφο».


Μιας και ΑΝΕΥ γράφει ποιήματα με ήρωες της Π Διαθήκης, θεωρώ σκόπιμο να βάλω ένα επαναστάτη ποιητή να μιλήσει για κάτι άγνωστο στους κομμουνιστές....... όπως η αντιμετώπιση των αντεπαναστατών:


Λουϊ Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ
(Louis Antoine Leon de Saint Just,
25 Αυγούστου 1767 – 28 Ιουλίου 1794)

Ποιητής και συγγραφέας, ένας από τους ηγέτες του κόμματος των «Ορεινών» Ιακωβίνων και αχώριστος φίλος του Ροβεσπιέρου, υπήρξε ο δεύτερος σε μέγεθος επαναστάτης της Γαλλικής Επανάστασης.

Έγραψε λοιπόν στο :
«L’ Esprit de la Revolution» («Πνεύμα της Επανάστασης»)

«σε καιρούς αλλαγών, ό,τι δεν είναι νέο είναι ολέθριο».
Ο Σαιν Ζυστ πρότεινε ακόμα αυστηρότερη αντιμετώπιση των αντεπαναστατών, δίχως όμως να μπορέσει να αποτρέψει την συνομωσία τους.

Το ΚΚΕ σήμερα μιλά για «κάποιες υπερβολές» στην αντιμετώπιση των αντεπαναστατικών κέντρων!

Θέλετε Μιχάλη να μιλήσουμε για αντεπαναστάτες και την αντιμετώπισή τους, μήπως θέλετε να χρησιμοποιήσω την κομμουνιστική τακτική επί αυτού του θέματος;

Meropi είπε...

Αχ βρε Μιχάλη μου,
τι κόμπος στο στομάχι ήταν αυτός που είχα όταν διάβασα την ανάρτηση σου. Καμιά φορά έχω την εντύπωση ότι η ΕΟΚΑ έφαγε πιο πολλούς υποτιθέμενους "προδότες", παρά Άγγλους.

Λεμέσια είπε...

Ο καθένας μας θα έπρεπε να είναι υπέρ της διαλεύκανσης των υποθέσεων που αναφέρονται στην ανάρτηση. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δε θα είχε καμία ένσταση. Το ΑΚΕΛ συμμετέχει στην εξουσία εδώ και δεκαετίες, τώρα είναι και στην προεδρεία. Αν υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία, η γνώμη μου είναι, ότι θα έπρεπε η ίδια η αριστερά να δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Από ποιόν να περιμένει κανείς να προχωρήσει (ή μήπως να εκκινήσει...) την έρευνα; Και μη μου πεις από τους συνδέσμους αγωνιστών, γιατί δε νομίζω να το πιστεύεις αληθινά...

Μιχάλης είπε...

Χαιρετώ άπαντες,

Θα σχολιάσω αργότερα, δεν έχω χρόνο τώρα.

Μόνο να πω στον Αίολο ότι πάλι εστιάζει λάθος και μπερδεύει ΚΚΕ και άλλα παρόμοια.

Αγαπητέ μου Αίολε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με καμία αντεπανάσταση.

Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά. Έχουμε να κάνουμε με παιχνίδι εξουσίας, όπως αναφέρω στην ανάρτηση.
Κάτι ανάλογο αναφέρει και ο Στέλιος.

Γι αυτό αγαπητέ μου μην σπαταλάς άδικα χρόνο.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Anef_Oriwn είπε...

Ειλικρινά, ρε Αίολε, θα το χαρώ και θα τοπ πανηγυρίσω αν έστω και μια φορά επικεντρωθείς στο θέμα το post και πεις έστω τζιαι δκυό λόγια επί της ουσίας! Πετάσσεσαι (πετιέσαι) συνεχώς όπως τον πόρτον μέσ’ το βρατζιήν, και ΔΕΝ σου φτάνεις που ΔΕΝ κατέχεις ούτε και τις στοιχειώδεις γνώσεις επί του θέματος, ανακατώνεις τζιαι τα κουκιά με τες φακές!!! Τι σχέση έχουν ΡΕ, οι εν ψυχρώ δολοφονίες αθώων (οργανωμένων) Αριστερών με τες (ανυπόστατες) κατηγορίες περί προδοσίας, με αντεπαναστάσεις; Αίολε, πάλι έμπλεξες τα μπούτια σου!

Anef_Oriwn
Σάββατο 30/5/2009 – 7:20 μ.μ.

αιολος είπε...

Και να δεις που είχα από την αρχή την υποψία ότι είμαι εκτός θέματος.

Αυτό που έκανε η ΕΟΚΑ ήταν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, σωστά ;

Κάποιοι την ακουλούθησαν και κάποιοι όχι σωστά;

Αυτοί που δεν την ακολούθησαν ονομάζονται ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ σωστά;

Για να καταλάβεις αγαπητέ ΑΝΕΥ πόσο εκτός πραγμάτων είμαι οι κομμουνιστές σαν τον Μιτεράν αλλά και ο Ριζοσπάστης θεωρούν αντεπανάσταση μέχρι και την περεστρόικα, πόσο μάλλον όταν γίνεται ένοπλη σύγκρουση και κάποιοι είναι εναντίον των επαναστατών.

Ιδού και το σχετικό κείμενο του Ριζοσπάστη:

... η αντεπανάσταση μέσω περεστρόικα
Και συνεχίζει παρακάτω ο Φρανσουά Μιτεράν: «... Η περεστρόικα, την οποία έθεσε σε εφαρμογή αμέσως μετά την ανάδειξή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, αυτό μαρτυρά. Ο Βαντίμ Ζαγκλάντιν, στενός του σύμβουλος στο Κρεμλίνο, συνοδεία του οποίου είχε επισκεφτεί τη Γαλλία ως ιδιώτης το 1979, και ο οποίος ερχόταν να με δει από καιρού εις καιρόν, είχε επιστήσει την προσοχή μου στην εξαιρετική προσωπικότητα αυτού του τότε ελάχιστα γνωστού πολιτικού ("άνθρωπος ελεύθερος στη σκέψη και την κρίση του" μου είχε πει) και στη θέλησή του να ξεκινήσει μια επανάσταση μέσα στα πλαίσια του νόμου, αν ποτέ εκαλείτο να κυβερνήσει. Ο επιχειρηματίας Ζαν Μπατίστ Ντουμένγκ, κομμουνιστής, υπεύθυνος του Interagra, αξιαγάπητη προσωπικότητα και δεινός γνώστης των απόκρυφων του Κρεμλίνου, μου είχε πει παρόμοια λόγια και είχε προτείνει να δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ Γκορμπατσόφ και εμού. Και ο ένας και ο άλλος πίστευαν πως, αν ο θάνατός του είχε αφήσει το χρονικό περιθώριο, ο Αντρόποφ θα είχε εγκαινιάσει την αλλαγή και δήλωναν βέβαιοι πως ο Γκορμπατσόφ, από τον κύκλο των οικείων του, θα έπαιρνε τη σκυτάλη...».

Και καταλήγει ο Φρανσουά Μιτεράν, ένας από τους πιο συνειδητούς και ορκισμένους εχθρούς του κομμουνιστικού κινήματος: «... Οσο περισσότερο σκέπτομαι αυτές τις στιγμές της Ιστορίας που ζήσαμε, τόσο περισσότερο καταπλήσσομαι με τον όγκο του έργου, της φαντασίας, της ευφυΐας, του θάρρους που επέδειξε ο τελευταίος πολιτικός άνδρας υψηλού επιπέδου που ανέδειξε η Σοβιετική Ενωση, κι όλο και λιγότερο εκπλήσσομαι με την τελική του αποτυχία. Αποτυχία; Ναι, αν εξετάσουμε υπό το πρίσμα της εξουσίας, όχι, αν εξετάσουμε υπό το πρίσμα της Ιστορίας. Διότι όλα ξεκίνησαν στη Μόσχα»...

Ελπίζω να μη έχασα τον χρόνο μου.

αιολος είπε...

Δες τι δέχεται πχ ο Ριζοσπάστης λοταν γίνεται Εθνική Επανάσταση:

"Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους"

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3977623

Η ΕΟΚΑ ήταν πολύ ήπια.
Μήπως θέλετε να δούμε πως αντιμετωπίζουν οι κομμουνιστικές επαναστάσεις τους αντιπάλους τους; πχ στην Οκτωβριανή επανάσταση, την επανάσταση στην Κούβα , το Βιετνάμ στην Ελλάδα; που θέλετε να πάμε; Για να δούμε πόσο με το γάντι φέρθηκε η ΕΟΚΑ.

gregoris είπε...

η ΕΟΚΑ ήταν αντεπανάσταση τζιαι πρέπει επιτέλους να το αναγνωρίσουμεν. επέβαλεν την εξουσία της εκκλησιάς πάνω στην ε/κ κοινότητα τζιαι εκτροχίασεν το ουσιαστικά αντι-αποικιακό τζιαι μεταρρυθμιστικό κίνημα της δεκαετίας του 40, αποξένωσεν τες 2 κοινότητες τζιαι έθεσεν τες βάσεις για την καταστροφή της Κύπρου. οι αριστεροί που αντισταθήκαν στην κυριαρχία της ΕΟΚΑ τζιαι επληρώσαν το με την ζωή τους δεν πρέπει να προσεγγίζονται στο στυλ "εν κρίμα οι οικογένειες τους", ή "έκαμεν λάθη η ΕΟΚΑ". οι ανθρώποι τούτοι που αντισταθήκαν στην εθνικιστική υστερία τζιαι στον αντιδραστικό σκοταδισμό που εκπροσωπούσεν η φασιστικά οργανωμένη ΕΟΚΑ (με την απόλυτη της ιεραρχία) ήταν ήρωες. τζιαι μόνον το ότι εν εσιήψαν την κκελέ τους στες διχτατορικές μεθοδεύσεις των μασκοφόρων του Γρίβα καθιστά την στάση τους ηρωική.

Aceras Anthropophorum είπε...

Στέλιο είναι πολλά απλοϊκή η θεωρία με τα @@.

Εμίλησες με κόσμον που έζησεν τα γεγονότα; Ευτυχώς που δεν είχεν @@ όπως λες παρά να εξεκίναν εμφύλιο. Στην Ελλάδα τί εκέρδισεν η αριστερά με τα @@; Μιά θάλασσα γαίμα τζιαι καμπόσα ξερονήσια φυλακές.

Θεωρώ πολλά επιπόλαια τζιαι άδικην κατηγορίαν για τους αριστερούς της εποχής. 10 χρόνια πριν την Εόκα εκατοντάδες είχαν αφήσει οικογένειες να παν να πολεμήσουν τους Γερμανούς, τζιαι 20 χρόνια πριν ολόκληρη ομάδα επήεν να πολεμίσει στην Ισπανία.

Η μή συμπλοκή με την Εόκα ήταν πολιτική απόφαση την οποία ακόμα τζιαι σήμερα κρίνω σωστή. Εάν σε τζιείνην την συνεδρίαν της κεντρικής αποφασίζαν οφθαλμό αντι οφθαλμού δεν θα είχαμεν καμιά δεκαρκά νεκρούς αλλά νεκροταφεία ολόκληρα τζιαι αριστεράν ηττημένη τζιαι ξορατισμένην που τον τόπον.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, για να έχουμε καλό ρώτημα, η ΕΟΚΑ εκτελούσε μόνο ΑΚΕΛικούς;

stelios papalangi είπε...

@ ασερας

εν τζαι αναφέρουμουν μόνο σε μια απόφαση αλλά σε μια ολόκληρη περιόδο που το 48-74.

τζαι η αλήθκεια είναι ότι όταν εμιλούσα για @@, ούτε καν μου επέρασε που το νου η δημιουργία ένοπλων ομάδων ενάντια στην εοκα. δεν είχα ποτέ τέτοιες προσδοκίες που το ακελ.

εγώ εν άλλο που εννοούσα. όταν για παράδειγμα τη δεκαετία του 40 είχες κοινά συνδικάτα με τους τκς και έκαμνες απεργείες ολόκληρες, ε, πως γίνεται ως το τέλος του 50 να τους έχασες τέλια ;

δεν αντιλέγω ότι φταίει ο μακάριος, ο γρίβας η εοκα, η τμτ ο ντεκτάς οι εγγλέζοι οι αμερικάνοι, ο καπιταλισμός ο ιμπεριαλισμός κλπ κλπ.... εσύ ρε γαμωτό δεν φταίεις σε τίποτε; αφού του ειχες μαζί σου. ή για να μεν τα ρίχνουμε μόνον πα στο ακελ, μιλώ για τη κυπριακή αριστερά γενικότερα. μεταξύ της ιδεολογίας και της κοινότητας (ή του έθνους αν θέλεις) εθκιαλέαν πάντα το πρώτο. (και όχι μόνο στη κύπρο αλλά επανελλημένα παντου).


το ίδιο και πιο σπβαρό είναι η στήριξη του μακάριου. εν ίθελες να κάμεις ένοπλο αγώνα ; πολλά καλά κάμνεις. τον μακάριο ίντα τον στηρίζεις (για να μεν πω ότι έχεις συμβάλει στην εγιοποίηση του από το θάνατο του μέχρι και σήμερα);

να σου το πω απλά. ο μακάριος απόδειξε πληστάκης ότι ήταν ένας φτηνός λαικιστής. έτρεμεν την ιδέα άμπαν τζαι πουν τον προδότη (όπως έτρεμεν και τρέμει μέχρι σήμερα και το ακελ... μαλακία να τη κόφκεις με το μαχαίρι δηλαδή...). Που τη στιγμή που η μόνη αντιπολίτευση που είχε ήταν η ακροδεξιά, αναγκαστικά για να τους ικανοποιήσει ετράβαν προς το μέρος τους. ενώ αν είχε τζαι μιαν αριστερή εντιπολίτευση, που ένα κόμμα με 20-30%, πως θα ήταν τα πράματα ; τι θα αποφάσιζε ο λαικιστής ηγέτης μας ; τζαι ποιά θα ήταν η σχέση μας με τους τκς ; εν μπορείς να σκεφτείς πως θα ήταν η ιστορία.


και πάμε στο γενικότερο πλαίσιο. ναι όντως, αν αποφάσιζεν να κτυπήσει πίσω είναι όντως τρομακτική η πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου.
ενώ με τη παθητικότητα του, άφηκε τη δεξιά να αλωνίζει, να έχουν κόντρες εξουσίας μεταξύ τους, τζαι στο τέλος να μας φέρουν τους τούρκους, με πρόσφυγες, νεκρούς κλπ.

έτσι εν καλύτερα δηλαδή ;

βεβαίως έτσι, μπορεί να πει κάποιος ότι το ακελ δεν έφτεεν. σωστά.
εν τζαι φταίει το ακελ, φταίει η δεξιά... μπράβο.
έχουμε μιαν αριστερά που απλά "δεν φταίει".... και όχι μόνο δεν φταίει, δεν έκαμεν τα λάθη του ΚΚΕ, αλλά και βεβαιώς το πιο σημαντικό από όλα, έχει και ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά!

εγώ θέλω μιαν αριστερά που να μεν φταίει ή που να εν παρόν και να διαμορφώνει το μέλλον ;

εν τζαι μιλώ σου με όρους επανάστασης αφού το ακελ με την επανάσταση μόνο τραγουδιστικά έχουν σχέση. εν πιο απλά πράματα που καρτερώ που το ακελ.

gregoris είπε...

γεια σου ρε στέλιο. τωρά που το εδιευκρίνησες εκάλυψες με πλήρως.
ανώνυμε η ΕΟΚΑ εχτυπούσεν γενικά όποιον αμφισβητούσεν τες μεθόδους της τζιαι την ιδεολογία της τζιαι εβαφτιζεν τον προδότη. αν δεν επήαιννες εκκλησιάν ας πούμεν τες κυριακές να ακούσεις το κήρυγμα εθεωρήσουν ύποπτος...το ότι σήμερα 50 χρόνια μετά η κριτική της ΕΟΚΑ θεωρείται ασέβεια προς τους νεκρούς της εν ενδεικτικό της ιδεολογικής κυριαρχίας της ΕΟΚΑ πάνω στο μετα-αποικιακό μας κρατικό μόρφωμα.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,

Όταν από τη μια μας τα λες σε έντονο ύφος μάλιστα διανθισμένο και με ειρωνικά σχολιάκια του στυλ “… το ακελ με την επανάσταση μόνο τραγουδιστικά έχουν σχέση …”, ή “… δεν είχα ποτέ τέτοιες προσδοκίες που το ακελ …” [για τη] ... “… δημιουργία ένοπλων ομάδων ενάντια στην εοκα…”, τι τελικά νομίζεις ότι έπρεπε να είχε γίνει; Πως να λειτουργούσε το ΑΚΕΛ; Τελικά έπρεπε (θα ήταν καλύτερα) να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την Εθναρχία και την εθνικιστική Δεξιά; Τούτο θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο, ναι ή ου; [Όλη αυτή η συζήτηση είναι τελείως υποθετική και τα πιθανά σενάρια ή/και συμπεράσματα το ίδιο υποθετικά ... Όμως τι νομίζεις εσύ ότι θα μπορούσε να γίνει όταν μάλιστα λες και το αντιφατικό “… μεταξύ της ιδεολογίας και της κοινότητας (ή του έθνους αν θέλεις) εθκιαλέαν πάντα το πρώτο…”. Μα καλά αν εθκιαλέαν την ιδεολογία εν θα ερκούνταν σε σύγκρουση με τη Δεξιά; Δεν εκατάλαβα όμως – εσύ υιοθετείς αυτή την πιθανή εξέλιξη (ασχέτως της άποψης σου για την “τραγουδιστική” σχέση του ΑΚΕΛ με την επανάσταση);]

**********
Αίολε,
Καλά κρασιά
Ή όπως λαλεί τζιαι ένας άσπονδος φίλος ποτζιεί στους Απο(κατα)στάτες,
Καλά κονιάκκια, αν και εν εποχή του ζουδκιού τώρα!

Anef_Oriwn
Σάββατο 30/5/2009 – 11:48 μ.μ.

stelios papalangi είπε...

@ ανευ


μα νομίζω απάντησα!!

και μάλιστα έθεσα και ερωτήματα που μάλλον θα έπρεπε να απαντήσεις. αφού συνήθως εσύ τζίζεσαι άμαν πούμε τίποτε για το ακλ.

τζαι αντί να απαντήσεις κάθεσαι τζαι ασχολείσαι με τρίχες, αν σου ειρωνευτίκαμεν το ακελ.
κάθεσαι τζαι κολλάς πα στα ειρωνικά σχολιάκια (που όντως εν ειρωνικά) λες τζαι δεν εξανάδες ειρωνία. πάενε στο μπλογκ ανευορίων να δεις μπόλικες :-)
(άμαν εν για τους ακροδεξιούς εν καλά άμαν εν για λόου μας πειράζει μας;)

πραγματικά εν εκαταλάβα γιατί μου ξαναπαρουσιάζεις τζίηνα που έγραψα - για να μου πεις ότι εν ειρωνίες ; ε ναι, ένι. εν τζίηνο το νόημα των όσων έγραψα ;


θεωρείς δηλαδή ότι το ακελ έχει την όποιαδήποτε σχέση με την επανάσταση ; πε μου ποιά τζαι πέρνω την ειρωνία πίσω. τζαι πόσο μάλλον όταν έχει (έχει ; είχε ; ) σαν ιδνάλματα άτομα που εν τζαι είχαν ενδιασμούς να ξεκινήσουν ένπλους εγώνες εμφυλίους κλπ

πε μου ποια ένι τζαι θα πάω στην ΚΕ να απολογηθώ ότι απεμπόλησα τη κουμμουνιστική ηθική, τζαι θα κοψω τες ειρωνίες για..... καμιάν εφτομάδα.


εν ολίγοις: εσύ είσαι ικανοποιημένος που τη στάση του ακελ που το 48-74 ;

(τζαι για να μεν μου τα γράφεις εσύ, γράφω σου τα εγώ. είσαι ικανοποιημένος ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις κλασικές γενικόλογιες κουμμουνιστικές δικαιολογίες :πρέπει να βάλουμε τα πράματα στο συγκεκριμένο ιστορικό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, ότι ανεβήκαν οι αστάθμητοι παράγοντες, ότι εκατεβήκαν οι στθαμισμένοι, λαμάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες και τες αντικειμενικές δυσκολίες, με τούτα ούλλα τα γνωστά τέλος πάντων εσύ είσαι ικανοποιημένος, ναι ή ου (κατά που λαλείς τζαι εσύ)

αν ναι, τότε προφανώς έχουμε διαφορετικές προσδοκίες που την αριστερά.

εν πολλά απλά τα πράματα.
....

τωρά για την άλλη αντίφαση όντως είναι αντίφαση, αφού εννούσα ότι εθκιαλέαν πάντα το δεύτερο.

εξάλου το έχω γράψει αρκετές φορές, και έφκαινε και από την όλη ανάρτηση ότι μεταξύ έθνους και ιδεολογίας τα αριστερά κινήματα εθκιαλέαν πάντα το έθνος.

έχεις δίκαιο. τα νούμερα ήταν ανάποδα.
.......

αιολος είπε...

@ Aceras Anthropophorum
Αυτά που γράφεις νομίζω ότι λογικά στέκουν.

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Κάποιος, από τους πρωτεργάτες της ΕΟΚΑ μου είχε πει κάποτε ότι από το 1957 και μετά, η ΕΟΚΑ δεν είχε καμία σχέση με την ΕΟΚΑ του 1955.
Χαλάρωσαν πολύ τα πράγματα και μέσα έμπαινε κάθε καρυδιάς καρύδι, χωρίς κανένα έλεγχο. Και είχε κι αυτό το γεγονός τη δική του συμβολή για το τι έγινε στη συνέχεια.

Είναι γεγονός ότι η ΕΟΚΑ «έφαγε» πολλούς που σήμερα αμφισβητείται αν ήταν όντως προδότες.
Και επισημαίνω ξανά ότι ενώ για μερικούς που όντως πρόδωσαν ή αναγκάστηκαν να ομολογήσουν λόγω βασανιστηρίων, είναι λαλίστατοι, για την πλειοψηφία των εκτελεσθέντων δεν λένε ούτε λέξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονες υποψίες ότι κάτι άλλο συνέβαινε.

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Θα συμφωνήσω ότι σε λαϊκή βάση υπάρχει το αίτημα για διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων.
Προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν αρκετές φορές.
Το ζητούμενο είναι να ληφθεί μια πολιτική απόφαση γι αυτές τις υποθέσεις διότι εξ’ όσων αντιλαμβάνομαι οι συγγενείς δεν επιλέγουν την δικαστική οδό, κυρίως διότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Επίσης, έχω την άποψη (χωρίς να είμαι σίγουρος γι αυτό), ότι για γεγονότα προ της Ανεξαρτησίας τα δικαστήρια δεν μπορούν να επιληφθούν.
Επίσης, κανένας δεν ζητά ευθύνες, ούτε δικαστήρια. Απλά μια αναφορά αποκατάστασης. Άρα η υπόθεση είναι πολιτική.

Έχεις δίκαιο ότι το θέμα θα πρέπει να προωθηθεί πολιτικά και κυρίως τώρα που το ΑΚΕΛ είναι εξουσία. Δυστυχώς όμως το κλίμα μέχρι στιγμής δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Γράφεις:

«Αυτό που έκανε η ΕΟΚΑ ήταν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, σωστά ;

Κάποιοι την ακουλούθησαν και κάποιοι όχι σωστά;

Αυτοί που δεν την ακολούθησαν ονομάζονται ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ σωστά;»
Όχι, έχεις λάθος ως προς το συμπέρασμα σου.
Διότι αντεπαναστάτης είναι εκείνος που πολεμά μια επανάσταση. Και αν θεωρήσουμε ότι η ΕΟΚΑ ήταν επανάσταση, η Αριστερά δεν την πολέμησε όπως θέλουν κάποιοι να μας πείσουν.

Όταν γίνονταν οι διαδηλώσεις εναντίον των απαγχονισμών των αγωνιστών, μπροστάρης ήταν η Αριστερά.
Όταν γίνονταν παναπεργίες, μπροστάρης ήταν η Αριστερά.

Η Αριστερά στήριξε τον στόχο της ένωσης με πολιτικά μέσα. Αυτή ήταν η διαφορά με την ΕΟΚΑ.
Συνεπώς η προσπάθεια σου να οδηγήσεις το θέμα σε επανάσταση και αντεπανάσταση είναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας.Και κάνεις και πάλι το ίδιο λάθος, προσπαθείς να βγάλεις συμπεράσματα για την Κύπρο με βάση το τι έγινε αλλού. Σου το λέω ξανά και ξανά, στην Κύπρο οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και το κυπριακό κομμουνιστικό κόμμα συμπεριφέρθηκε εντελώς διαφορετικά από τα άλλα, ακόμα και από το ΚΚΕ.
Όταν το καταλάβεις αυτό, τότε θα καταλάβεις πολλά πράγματα για την Κύπρο.

Ατυχέστατη και η παραπομπή σου στον Ριζοσπάστη. Διότι η αριστερά κάθε άλλο παρά προσκυνημένη ήταν στην Κύπρο. Άλλωστε, την περίοδο που μιλάμε, το ΑΚΕΛ βρισκόταν στην παρανομία που το είχαν ρίξει οι Άγγλοι αποικιοκράτες.Και το ΑΚΕΛ ήταν το ΜΟΝΟ κόμμα που έβγαλαν εκτός νόμου 2 ΦΟΡΕΣ οι Άγγλοι κατά τη διάρκεια της κυριαρχία τους.Αυτό ίσως να προσθέτει κάτι στην όλη ανάλυση;

Μιχάλης είπε...

@ gregoris

Το θέμα προσεγγίζεται από την πολιτική του σκοπιά πρώτιστα.

Πιστεύω ότι ένα λάθος που γίνεται από ορισμένους είναι ότι η ΕΟΚΑ προσεγγίζεται ως μια ξεχωριστή περίοδος στην κυπριακή ιστορία, διαγράφοντας ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από τη συνέχιση (με άλλη μορφή) των επιδιώξεων της εκκλησιαστικής και της δεξιάς πολιτικής που ήταν εν πολλοίς, αυτό που περιγράφεις.

Και όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Άγγλοι και η Εκκλησία αλληλοβοηθήθηκαν στην καταπολέμηση του κομμουνισμού στην Κύπρο και μάλιστα προχώρησαν και στη δημιουργία κόμματος της δεξιάς για να αντιμετωπίσει την αριστερά.
Αυτά κάποιοι κάνουν πως δεν τα βλέπουν…

Μιχάλης είπε...

@ Γ.Ι.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ταυτίζουν όλη την Αριστερά με το ΑΚΕΛ.
Στην προκειμένη περίπτωση (ιστορικά μιλώντας) η Αριστερά στην Κύπρο εκφραζόταν κατά κύριο λόγο με το ΑΚΕΛ.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αν και πάλι θα έλεγα ότι η κύρια δύναμη της Αριστεράς στην Κύπρο είναι το ΑΚΕΛ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μονοπωλεί το χώρο.

Όσον αφορά το θέμα με το οποίο ασχολείται η ανάρτηση, θα έλεγα ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ανοιχτεί κανένας φάκελος.
Συζήτηση και μάλιστα έντονη ανοίχθηκε πριν από μερικά χρόνια, αλλά μετά από την επίμονη άρνηση του Τ. Παπαδόπουλου έκλεισε το θέμα.

Μιχάλης είπε...

@ stelios

Ένα από τα δυστυχήματα σε τούτον τον τόπο είναι ότι ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν λήξει εδώ και χρόνια, έρχονται και παρέρχονται και μας βασανίζουν, εντελώς αχρείαστα θα έλεγα.

Πολλές φορές συμφωνώ με τις διαπιστώσεις του Μ. Δρουσιώτη, όμως σε αρκετές περιπτώσεις διαφωνώ με τα συμπεράσματα του.
Και στην προκειμένη (αν όντως είναι έτσι που το είπε), συμφωνώ ότι από το ’57 και μετά άλλαξε ο χαρακτήρας του αγώνα της ΕΟΚΑ. Διαφωνώ όμως ότι ο στόχος της έναντι της Αριστεράς μπήκε σε εφαρμογή από τη συγκεκριμένη χρονολογία και μετά.
Τα γραπτά του Διγενή μιλούν για επιθέσεις εναντίον της Αριστεράς από τις πρώτες κιόλας μέρες του 1955.
Από το ’57 και μετά εντάθηκαν.

Όμως, επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε ότι (κατά την άποψη μου) αποτελεί μύθο ότι η ΕΟΚΑ στράφηκε κατά των τ/κυπρίων.
Η ΕΟΚΑ στράφηκε κατά ε/κυπρίων και η ΤΜΤ κατά τ/κυπρίων.

Οι αψιμαχίες ΕΟΚΑ – Τ/κ ξεκινούν από τη στιγμή που οι Βρετανοί έριξαν στο παιχνίδι Τ/κ επικουρικούς στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την ΕΟΚΑ.
Και δυστυχώς ο Γρίβας δεν κατόρθωσε να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και θεώρησε αυτή την ενέργεια ως επίθεση των Τ/κ προς του Ε/κ και τους ενέταξε μέσα στους στόχους του.

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ.
Προσωπικά δεν είμαι από τους ανθρώπους που δεν βλέπουν ευθύνες στο ΑΚΕΛ.
Έχει τις δικές του ευθύνες.

Μια από τις μεγαλύτερες, είναι ότι μετά τις πετυχημένες κινητοποιήσεις ε/κ και τ/κ εργατών και εργαζομένων που ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του 30, στη δεκαετία του 50 «άφησε» τους τ/κ να περνούν σιγά σιγά στις τούρκικες συντεχνίες και τελικά το 1958 να έχουμε την τελευταία κοινή εκδήλωση.
Μέσα στην ανάλυση μου δεν διαγράφω τις συνθήκες της εποχής, τις πιέσεις που δέχονταν οι τ/κ από την εθνικιστική τους πτέρυγα.
Δεν μπορώ όμως να αφήσω έξω ότι η αριστερά με την οριστική στροφή της στο στόχο της ένωσης δεν κατάφερε να πείσει τους τ/κ για τις προθέσεις της.

Όμως θεωρώ σοφή την απόφαση (όπως ήδη αναφέρθηκε) να μην οδηγήσει τον τόπο στον εμφύλιο πόλεμο. Και αν δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του Γρίβα, αυτό οφείλεται στην αριστερά.

Όταν το 1947/48 πήγαινε μόνο του στη «Διασκεπτική», αυτή δεν ήταν μία @@ κίνηση;

Θέτεις το ζήτημα ότι ανάμεσα στο έθνος και στην ιδεολογία, το ΑΚΕΛ διάλεγε πάντα το πρώτο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση υπό αυτούς τους όρους, σημειώνοντας ότι η «άλλη» πλευρά λέει ακριβώς το αντίθετο, ότι πρώτα έβαζε το συμφέρον του κόμματος και μετά του έθνους (ή της κοινότητας)!

Θα συμφωνήσω ότι το ΑΚΕΛ συνέβαλε και συμβάλλει ακόμα στην αγιοποίηση του Μακαρίου. Θεωρώ όμως ότι η στήριξη του ιδιαίτερα μετά το 1963 ήταν ορθότατη θέση.
Μέσα από τη στήριξη προς τον Μακάριο εκφραζόταν η στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ανεξαρτησία.
Όμως να μου επιτρέψεις να πω ότι αυτή η πτυχή δεν εμπίπτει στη θεματολογία της ανάρτησης και θα προτιμούσα να το συζητήσουμε μια άλλη φορά.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα πως αν η πολιτική του ΑΚΕΛ ήταν ακίνδυνη για τους αντιπάλους του ή δεν ήταν τόσο ριζοσπαστική (ή επαναστατική), τότε προς τι όλος αυτός ο πόλεμος εναντίον του από το 1926 μέχρι πρόσφατα;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Αν διάβασες προσεκτικά την ανάρτηση, θα διαπίστωνες ότι η ερώτηση σου απαντάται κάπου μέσα στο κείμενο.

Όχι, δεν εκτελούσε μόνο ΑΚΕΛικούς.
Εκτελούσε και μη ΑΚΕΛικούς.
Εκτελούσε όλους με την ίδια κατηγορία αλλά στην ουσία για διαφορετικούς λόγους, τους οποίους έκρυβε μέσα στη νεφελώδη κατηγορία της προδοσίας.

stelios papalangi είπε...

@ μιχάλης

αναφορά μόνο σε δύο σημεία, αφού στα άλλα ή συμφωνούμεν ή θα τα αφήσουμε για άλλη φορά

1. δεν ανάφερα τη διασκεπτική γιατι τζαμέ τουλάχιστο το ακελ έκαμε μιαν α αυτοκριτική. αλλά αφού το έθεσες, @@ δεν είναι να πάεις στη διασκεπτική , αλλά να τη δεκτείς. πόσον μάλλον σε μιαν εποχή που ήρτεν ο λαός τζαι έδωκεν του 4 στες 6 δημαρχείες.

2. επειδή αναφέρεται ως επιχειρήμα σε κανενα δύο σημεία να πω το εξής: Ολίγον με απασχολεί για ποιούς λόγους κατηγορεί η "άλλη πλευρά" το ακελ.

Τούτον δεν είναι επιχείρημα. Μπορεί η "άλλη πλευρά" να έχει δίκαιο κι εγώ άδικο ή αντιστρόφως. Μπορεί του νου τα επιχειρήματα/ οι κατηγορίες του να είναι βάσιμα και του άλλου ανυπόστατα. Εν τζαι σουμάρουμεν τα τζαι διερούμεν δια δύο. Κατηγορά μας η δεξιά ότι είμσατε προδότες, η όποια εξ αριστερών κριτικη ότι δεν είμαστε αρκετά αριστεροί , άρα ο μέσος όρος των κατηγορίων ίντα που φκάλει ; φκάλει ακελ - άρα είμαστε μια χαρά.


το 48 επαρασήρθκες που τη δεξιά, το 50 το ίδιο, το τζαιρό της εοκα με την ευθύνην των άλλων, (όπως επαραδέκτηκες τζαι εσύ) δεν έκαμες κάτι εσύ για να αλλάξεις τη κατάσταση, τζαι μετά εστήριζες μακάριο. Διεθνιστικό κόμμα ήσουν μόνο σε επίπεδο ρητορικής. πρακτικά επαρασύρνεοσουν πάντα προς τη δεξιά. (με εξαίρεση πάντα θα το αναγνωρίζω τες απεργείες του 40)

λέεις μου συμφωνώ ή διαφωνώ. ίντα με κόφτει εμένα αν η δεξιά κατηγορεί σε ως προδότη. Αφού η κατηγορία εν ανυπόστατη. Εννα τη λάβω τζαι σοβαρά υπόψιν ;

τέλος να πω ότι εγώ έκαμα τη διάκριση μεταξύ ιδεολογίας και έθνους, και όχι μεταξύ συμφέρον του κόμματος και έθνους. βεβαίως το ακελ έβλπεν πάντα το συμφέρον του κόμματος (εξού και το διαζύγιο με την ιδεολογία)!

Anef_Oriwn είπε...

[Ανεξαρτήτως των απαντήσεων που έχει ήδη δώσει ο Μιχάλης στα όσα είπε ο Stelios, απευθυνόμενος σε ΜΕΝΑ, θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής]:

Steliε,
Η ένσταση/αντίδραση/κριτική μου στα όσα γράφεις δεν είναι απλώς αποτέλεσμα (όπως υπαινίσσεσαι) του ότι “… συνήθως […] … τζίζουμαι άμαν πούμε [πειτε] τίποτε για το ακλ...”, ή ένεκα των ειρωνικών (κατα του ΑΚΕΛ) ατάκων σου που εμπεριέχονται στο προηγούμενο κείμενο σου (το νεο κείμενο σου βρίθει από τέτοιες). [Τις παρεμβάσεις και τα σχόλια μου μπορεί να τα πάρεις και σαν έναυσμα για συζήτηση, αν δεν βαριέσαι ή δεν θεωρείς τέτοιες κουβέντες χάσιμο χρόνου].
[Εξ άλλου – όπως επισημαίνεις κι ΕΣΥ- η ειρωνεία είναι κάτι που χαρακτηρίζει έντονα τα γραπτά μου στο blog μου (και όχι μόνο) και ειδικά μάλιστα όταν αναφέρομαι ή σχολιάζω τις υπερβολές, τις ακρότητες και την στενοκεφαλιά των κάθε λογής εθνικιστών, θρησκόληπτων κι άλλων αναχρονιστικών και συντηρητικών καταστάσεων. Κάποτε τούτη η τακτική (της ειρωνείας) είναι και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τέτοια φαινόμενα.
Όμως έχω την άποψη ότι η δική σου ειρωνεία είναι αντιφατική αν όχι συγχυσμένη στην προκειμένη περίπτωση - κάτι που προσπάθησες να επεξηγήσεις στην τελευταία σου παρέμβαση, αλλά δεν το πολυκατάλαβα ... Δεν μπορεί από τη μια (ειρωνικά) να λες ότι η σχέση του ΑΚΕΛ με την επανάσταση ήταν “τραγουδιστική” κι από την άλλη να ΜΗΝ επικροτείς η να αποκλείεις την πιθανή ένοπλη αντίδραση του ΑΚΕΛ στις δολοφονίες και κακοποιήσεις Αριστερών κατα την περίοδο 1955-59, αλλά και μετά ... Λες χαρακτηριστικά: “… όταν εμιλούσα για @@, ούτε καν μου επέρασε που το νου η δημιουργία ένοπλων ομάδων ενάντια στην εοκα ...”.

Οι δικές μου κριτικές τοποθετήσεις στις θέσεις σου αποτελούν πιο πολύ αντίδραση σε μια στάση/συμπεριφορά
(νεο-αριστερή) η οποία τείνει/αρέσκεται (μήπως και παρεξηγηθεί για δογματισμό) ίσες αποστάσεις (και κατ’ επέκταση και επίρριψης σχεδόν ίσως ευθυνών για τα κακά που μας βρήκαν) στους δύο (κύριους) πολιτικούς χώρους της πολιτικής ζωής της Κύπρου – το ΑΚΕΛ και τη Δεξιά παράταξη. Τούτο φαίνεται και καθαρά μέσα από τα γραπτά σου, όπως λόγου χάριν να πούμεν όταν λες “… δεν αντιλέγω ότι φταίει ο μακάριος, ο γρίβας η εοκα, η τμτ ο ντεκτάς οι εγγλέζοι οι αμερικάνοι, ο καπιταλισμός ο ιμπεριαλισμός κλπ κλπ.... εσύ ρε γαμωτό δεν φταίεις σε τίποτε;”

Συμφωνώ μαζί σου όμως ότι η “… αριστερά … [πρέπει] να εν παρόν και να διαμορφώνει το μέλλον ...” (όπως και αυτή τη στιγμή), όμως για να πετύχει κάτι ή να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων πρέπει να έχει την στήριξη ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων!
Πέραν τούτου (κι όσο κι αν ειρωνεύεσαι “… τις κλασικές γενικόλογιες κουμμουνιστικές δικαιολογίες … [που υπαγορεύουν ότι] ... πρέπει να βάλουμε τα πράματα στο συγκεκριμένο ιστορικό κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο …” [διαφορετικά η μεθολογία μας γίνεται έντονα συναισθηματική], ΔΕΝ πρέπει να ξεχνούμε ότι λόγω διαφόρων συγκυριών καταστάσεων και γεγονότων (γύρω στα 1950) η Αριστερά έχασε τον πρώτο λόγο που είχε μέχρι τότε (κυρίως κατα τη δεκαετία του 1940) στον αντιαποικιακό αγώνα (και δεν λέγω ότι δεν έχει ευθύνες – αλλά δεν αποδομώ τα πάντα για να φαίνομαι και εκσυγχρονιστής). Στην ουσία η Αριστερά ηττήθηκε (στην πάλη για την πρωτοκαθεδρία του αγώνα), από την Εθναρχία και τη Δεξιά και πέρασε σε ρόλο δεύτερο.

Anef_Oriwn είπε...

(Συνεχίζω … ):

Οι λόγοι γι’ αυτό πολλοί (και αντικειμενικοί και υποκειμενικοί). Σταχυολογώ μερικούς:

1. Το ναυάγιο της Διασκεπτικής
2. Η ήττα της Ελληνικής Αριστεράς στον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα και η άνοδος του αντικομουνισμού στην Κύπρο.
3. Η αντι-ΑΚΕΛική και γενικότερα η αντι-Αριστερή σταση των αποικιακών αρχών στην Κύπρο.
4. Σε αντίθεση με το πιο πάνω η ανοχή που επεδείκνυαν οι αποικιακές αρχές προς την Εθναρχία και τις πολιτικές κινήσεις της Δεξιάς (στην αντιπαράθεση τους με την Αριστερά).
5. Η έλλειψη διάθεσης από την Εθναρχία για συνεννόηση με την Αριστερά για τη δημιουργία κοινών πρεσβειών ή την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.
6. Η στήριξη της Εθναρχία και της Δεξιάς από τις δεξιές ελληνικές κυβερνήσεις.
7. Το σύνθημα της Ένωσης (που εξέφραζε σε κάποιο βαθμό την επιθυμία των ελλήνων της Κύπρου για απελευθέρωση), που χρησιμοποιήθηκε όμως (κυρίως από τους εγγλέζους) για να διχάσει (πάνω σε εθνοτική βάση) τους κάτοικους του νησιού.
8. Οι επιθέσεις που δεχόταν το ΑΚΕΛ (δολοφονίες στελεχών, μελών και οπαδών του, βιαιοπραγίες και προπηλακισμοί) από εξτρεμιστικά στοιχεία της Δεξιάς και τους μασκοφόρους του Γρίβα, από τη στιγμή που δεν οδήγησαν σε μετωπική σύγκρουση, έφεραν το ΑΚΕΛ σε αμυντική θέση, με αποτελεσαμ συνεχως να βρισκεται υπό διαγμό καια αμφισβήτηση.
9. Η ανάληψη της εξουσίας (μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας) από την ΕΟΚΑΐτικη (μακαριακή) Δεξιά οδήγησε οργανωμένα (σε κρατικό επίπεδο πλέον) στην περαιτέρω περιθωριοποίηση της Αριστεράς (και του ΑΚΕΛ).

Κι εδώ είναι που μπαίνει το ερώτημα, για το πως διαφορετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει το ΑΚΕΛ, χωρίς μετωπική σύγκρουση και την πιθανότητα εμφυλίου ή ακόμα και την επιβολή δοτών λύσεων από τους ξένους; Έχεις απαντήσεις (σ’ αυτά) αγαπητέ Stelio, για να διαφωτίσεις τζι’ εμένα που “τζίζουμαι”; Και η πολιτική (κατα την ταπεινή μου γνώμη) δεν είναι πράξη ή έργο που διεκπεραιώνεται με ότι (συναισθηματικά ή παρορμητικά) μπορεί αν επιθυμεί ο καθένας ΜΑΣ!
[Παρεμπιπτόντως κι ΕΓΩ όταν τον Ιούνη του 1974 – ένα μήνα περίπου πριν το πραξικόπημα – οι ΕΟΚΑΒητατζιήδες εβάλαν πόμπες στο σύλλογο μας στο χωριό ήθελα να ανταποδώσουμε, αλλά δεν εισακούστηκα – ήμουν τζιαι νεαρός τότε. Ή τζιαι σήμερα ακόμα σχεδόν 50 χρόνια και βαλε μετά από το τραγικό γεγονός, - κατα τα χρόνια της ΕΟΚΑ - πολύ θα ήθελα να μάθω ποιοι ενέχονται στο μυστήριο θάνατο ατόμου της οικογένειας μου, - όχι για λόγους εκδίκησης αλλά για να μάθουμε επιτέλους τι πραγματικά έγινε τότε – αλλά κανένας δεν τολμά να αποκαλύψει τα εφτασφράγιστα μυστικά των Συνδέσμων Αγωνιστών και παρα(Αγωνιστών).

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 12:39 μ.μ.

aiolos είπε...

Μιχάλη τι να κάνουμε τώρα να αρχίσουμε να βάζουν δημοσιεύσεις για «βαρελώτους»;

Το ΑΚΕΛ θέλοντας μη θέλοντας προκειμένου να μη χάσει την εκλογική του πελατεία υποχρεώθηκε αργότερα να «δεχτεί» τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, είναι αυτό που λένε «θέλοντας ο Βλάχος μη θέλοντας ο ζωγράφος , ζωγραφίστηκε ο Χριστός με τσαρούχια».

Όσο αφορά την παρανομία του ΑΚΕΛ, υπάρχει και η άποψη της συμπαιγνίας ΑΚΕΛ αποικιοκρατών , εξ άλλου η αποικιακή Αγγλία έδωσε αρκετές φορές συγχαρητήρια στο ΑΚΕΛ για την στάση του, κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας που έκανε ο Κυπριακός λαός, η δε φυλάκιση των ηγετικών μελών του έγινε κατά τρόπο σκανδαλώδη για τις αποικιακές πρακτικές, ο δε Παπαϊωάννου συνελήφθη άντε τώρα, είναι μια ιστορία που τέλος πάντων έγινε κατά τρόπο πολύ ύποπτο.

Το ΑΚΕΛ δεν τήρησε ούτε καν ίσες αποστάσεις ευνόησε την αποικιακή πολιτική της Αγγλίας με υπόγειους τρόπους και σαμπόταρε τις ενέργειες της ΕΟΚΑ όσο το έπαιρνε, για να μη γίνει εντελώς ρόμπα.

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,
Δώσε παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία να αποδεικνύεται το μεγάλο (αλλά χιλιοειπωμένο) εύρημα σου ότι “… το ΑΚΕΛ δεν τήρησε ούτε καν ίσες αποστάσεις ευνόησε την αποικιακή πολιτική της Αγγλίας με υπόγειους τρόπους και σαμπόταρε τις ενέργειες της ΕΟΚΑ ...” . Και μην μας πετάξεις τα γνωστά περί “βαρελότων” (τα οποία το ίδιο το ΑΚΕΛ, πριν πετεινός λαλήσει τρις τα ανασκεύασε) ... Κάτι άλλο, που ΣΟΥ έχουν παπαγαλίσει, κι ΕΣΥ μηρυκάζεις έχεις να ΜΑΣ πεις;

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 1:24 μ.μ.

αιολος είπε...

πχ Όταν η ΕΟΚΑ κήρυξε "Παθητική αντίσταση" και ζήτησε από τους Κυπρίους να μπουκοτάρουν τα Αγγλικά προιόντα, το ΑΚΕΛ κινήθηκε δραστήρια μεταξύ των εμπόρων εισαγωγών, προφασισόμενο οικονομική καταστροφή καλλιεργούσε το έδαφος συνασπισμού με τους δυσαρεστημένους έμπορους εισαγωγών, αδιαφορόντας αν το μπουκοτάζ χτυπούσε τους Άγγλους.
Ο Γρίβας έγραψε σχετικα με αυτό το θέμα την 28/4/1958 στον Μακάριο.
"Σήμερον οι Κομμουνισταί κινούνται πολιτικώς , ενώ εμείς υπνώττομεν ...."

αιολος είπε...

«Σκληρόν το προς κέντρα λακτίζειν» ANEY.

3 Μαρτίου 1957 σκοτώθηκε ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, ο μεγάλος μας ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου. O λαός της Κύπρου σύσσωμος πια ήταν με την ΕΟΚΑ και τον Διγενή, Το ΑΚΕΛ κάτι έπρεπε τέλος πάντων να κάνει.

Μάρτιον του 1957 το ΑΚΕΛ συνεδρίασε εν Ολομελεία και κατεδίκασε τας προηγουμένας αποφάσεις του κατά της ΕΟΚΑ. Συγκεκριμένως απεφάσισε ότι:

«Ταυτόχρονα η Κ.Ε. υπογραμμίζει ανοικτά ότι στη στάση μας έναντι της ΕΟΚΑ διεπράξαμε μια σειρά λάθη, μερικά από τα οποία αρκετά σοβαρά. Πρώτα - πρώτα από την αρχήν υποτιμήσαμε σοβαρά το κίνημα της ΕΟΚΑ, θεωρώντας το σαν κίνημα μερικών δεκάδων φανατικών της δεξιάς, προωρισμένο να σβήση σε μερικούς μήνες και δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις προετοιμασίες που γίνουνταν πάνω από τρία χρόνια. Δεύτερο η ανακοίνωση του Π.Γ. του Απρίλη του 1955 ήταν μια πολύ βιαστική και αψυχολόγητη ενέργεια που πρόδιδε σύγχισι και έλλειψι ψυχραιμίας και με τον τρόπο που έπιανε το ζήτημα θεωρητικολογώντας για ατομική τρομοκρατία με αποσπάσματα από τον Λένιν, δεν βοηθούσε καθόλου τες μάζες να δουν σωστά για ποιους λόγους το κόμμα μας διαφωνούσε με την τακτική του ένοπλου αγώνα. Τρίτο οι χαρακτηρισμοί που σε ανακοινώσεις και σε άρθρα μας δώσαμε στην ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές της, αποκαλώντας τους «ψευτοδιγενήδες», «τραμπούκους», «βαρελόττους», «τρακατρούκες» κ.λπ. ήσαν προκλητικοί και σεχταριστικοί και ενώ δεν εξυπηρετούσαν καθόλου την εθνικήν μας υπόθεση και την ενότητα του λαού, ωπλίζαμε την ΕΟΚΑ και το μοναρχοφασισμό στην επίθεση τους ενάντια στο κόμμα και το Λαϊκό κίνημα και έρριχναν νερό στον μύλο της διάσπασης και του κινδύνου εμφυλίου σπαραγμού...».

ΚΑΙ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ:
Μάη 1957
“Για το Κόμμα μας δεν τίθεται καθόλου ζήτημα αναθεώρησης της θέσης του έναντι του ένοπλου αγώνα. Παίρνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες κυπριακές συνθήκες, τον συσχετισμό των δυνάμεων που συγκρούονται σ’ αυτό τον αγώνα, το στάδιο που περνά σήμερα ο εθνικός μας αγώνας, τον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης και γενικά κάθε παράγοντα που επηρεάζει την διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, παίρνοντας όλα αυτά υπόψη που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της ταχτικής και των μορφών πάλης, η Κ.Ε. πρέπει να επιβεβαιώσει ξανά την άποψη της ότι η ταχτική του ένοπλου αγώνα είναι ταχτική έξω τόπου και χρόνου, ουτοπιστική, καταδικασμένη στην αποτυχία, σε τελευταία ανάλυση αρνητική για τον εθνικό μας αγώνα…. Τονίζοντας την απόλυτη διαφωνία μας προς την ταχτική της ΕΟΚΑ ωστόσο δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε καθόλου στη στάση μας και στην εχτίμηση μας έναντι σ’ όλους εκείνους τους πατριώτες και αγωνιστές που πιστοί στο ιδανικό της λευτεριάς, θυσιάστηκαν σ’ αυτόν τον αγώνα, όσο ουτοπιστικό κι αν τον θεωρούμε εμείς αυτόν. Θα διαπράτταμε σοβαρό πολιτικό λάθος, αν ξεκινώντας από τη διαφωνία μας για την ταχτική της ΕΟΚΑ, συγχυζόμαστε και αρνούμαστε τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό και τη αυτοθυσία όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους, είτε στην σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας, είτε στην αγχόνη, ή κάτω από τα βασανιστήρια σ’ αυτόν τον αγώνα. Για όλους αυτούς αξίζει κάθε εχτίμηση από μέρους μας για τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους“.

Αυτά τα πολύ ξεκάθαρα έλεγε το ΑΚΕΛ το 1957 όταν ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας της ΕΟΚΑ


Σήμερα το ΑΚΕΛ επιμένει να διαχωρίζει την ΕΟΚΑ από τους αγωνιστές και αντίστροφα.

αιολος είπε...

Aυτό Έλληνες το έγραψαν;

« δεν είχεν άλλην δουλειά να κάμη από του να βγη στο βουνό αντάρτης (ο Διγενής) με αποτέλεσμα να τον κυνηγούν οι Άγγλοι και να μην τον πιάνουν, αλλά να πιάνουν εκείνους οι οποίοι ήσαν αθώοι».

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,

Ακόμα μια φορά την πάπια ποιείς και ΔΕΝ απαντάς σ’ αυτά που τίθενται και περί άλλων τυρβαζεις..
Γι’ αυτό κι εγώ θα επαναλάβω:
Δώσε παραδείγματα με βάση τα οποία να αποδεικνύεται το μεγάλο (αλλά χιλιοειπωμένο) εύρημα σου ότι “… το ΑΚΕΛ δεν τήρησε ούτε καν ίσες αποστάσεις ευνόησε την αποικιακή πολιτική της Αγγλίας με υπόγειους τρόπους και σαμπόταρε τις ενέργειες της ΕΟΚΑ ...” .

Τα αποσπάσματα από την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ που παραθέτεις αποδεικνύουν περίλαμπρα ότι το ΑΚΕΛ είχε το θάρρος και την τόλμη να παραδεχτεί τα λάθη του (που στο κάτω κάτω ήταν μόνο φραστικά) ... Κάποιοι άλλοι πότε θα παραδεχτούν τις αποτρόπαιες δολοφονίες αθώων ανθρώπων με την κατηγόρια του προδότη;
Πέραν τούτου για τα όσα ατεκμηρίωτα (και πάλι αναφέρεις – σε θολά νερά ψαρεύεις κι εσύ το έρμο) για τη στάση του ΑΚΕΛ στο ζήτημα της “Παθητικής Αντίστασης”, να σε αρωτήσω αν ξέρεις και τη στάση του ίδιου του Μακαρίου πάνω σ’ αυτό το θέμα (αν σου την έχει ψιθυρίσει κανένα παπαγαλάκι);

Στο δια ταύτα: Ήταν πολιτικές οι δολοφονίες των Αριστερών που αναφέρει ο Μιχάλης στο post του, ναι ή ου;

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 3:00 μ.μ.

αιολος είπε...

Εξαρτάται τι παπαγαλάκι πράσινο ή κόκκινο;

Μου ζήτησες ένα παράδειγμα για υπόσκαψη του αγώνα της ΕΟΚΑ από το ΑΚΕΛ και σου έδωσα το μποϋκοτάζ, ποιός τυρβάζει τώρα εγώ ή εσύ;

Η απόφαση του Μαρτίου του ΑΚΕΛ που έκανε αυτοκριτική έγινε μετά τον ηρωικό θάνατο του Γρηγόρη ΜΑΣ και την απομόνωσή ΣΑΣ………. και τον Μάη του ίδιου χρόνου ανασκευάσατε την πρώτη σας απόφαση. ποιος τυρβάζει τώρα;


Και όλα αυτά ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ που ήσασταν όχι μόνο απόντες αλλά και πολέμιοι ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΤΕ.


Και τώρα έρθω στο ζήτημα των "δολοφονιών" με το οποίο ζήτημα νομίζετε ότι μπορείτε να στρέψετε την ευαίσθητη κυπριακή καρδιά στα δικά σας προτσές (γιατί αυτό το παιχνίδι παίζετε με τους ευαίσθητους και αμάθητους συμπατριώτες σας).

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ή ΑΔΙΚΕΣ γίνονται σε όλες τις επαναστάσεις αγαπητέ, είναι μέρος του αγώνα, ψαρεύετε σε θολά νερά όταν πάτε να εξομοιώσετε κοινούς προδότες (γιατί υπήρχαν τέτοιοι) με πιθανά λάθη που κάνει ένα κίνημα σε συνθήκες επανάστασης.

Να αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ "ΣΥΝΤΡΟΦΟ" ΕΧΕΙ ΚΟΤΣΙΑ.


“Αν την επανάσταση δεν την έκανε ο Γρίβας με την ΕΟΚΑ, αλλά ο Παπαϊωάννου με το ΑΚΕΛ, εκτελέσεις δεν θα έκανε;”

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ:

Ο Παπαϊωάννου σαν μέλος των Διεθνών Ταξιαρχιών στην Ισπανία δεν πήρε μέρος σε άδικες εκτελέσεις ισπανών που θεωρούσε φασίστες και αντεπαναστάτες;

AIOLOS είπε...

@ ΑΝΕΥ

τα οποία το ίδιο το ΑΚΕΛ, πριν πετεινός λαλήσει τρις τα ανασκεύασε

Ξέρεις ΑΝΕΥ σε μια συζήτηση ενός μέλους του ΚΚΕ και του υιού Πλεύρη τον έπιασε να αντιφάσκει και σκληρά και αδίστακτα του είπε το μέλος του ΚΚΕ «Στο χωριό μια φορά ψεύτης για πάντα ψεύτης».
ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ:


http://blogoperatispentaras.blogspot.com/2009/01/blog-post_12.html


Εγώ δεν δέχομαι αυτή την άποψη του κομμουνιστή, αλλά ΑΝΕΥ , το ΑΚΕΛ πήρε την απόφαση δύο χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, μήπως λες λιγουλάκι ψέματα όταν λες το πιο πάνω;

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,

Τα “αν” εφυτέψαν τα τζιαι εν εβλαστήσαν!!! Και η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις του στυλ “αν γινόταν έτσι ή αλλιώς”, αλλά αναλύοντας και κρίνοντας συγκεκριμένα γεγονότα! Κι αυτά που βάζεις ΔΕΝ είναι προβληματισμοί αλλά προσπάθεια να υπεκφύγεις από το θέμα!
Το ερώτημα μου παραμένει τελικά αναπάντητο γι’ αυτό και το επαναλαμβάνω:
Δώσε παραδείγματα με βάση τα οποία να αποδεικνύεται το μεγάλο (αλλά χιλιοειπωμένο) εύρημα σου ότι “… το ΑΚΕΛ δεν τήρησε ούτε καν ίσες αποστάσεις ευνόησε την αποικιακή πολιτική της Αγγλίας με υπόγειους τρόπους και σαμπόταρε τις ενέργειες της ΕΟΚΑ ...” .
Και πάψε να κολλάς στο ζήτημα με τους “βαρελότους” για το οποίο έχει γίνει αυτοκριτική ενώ για το ζήτημα της “Παθητικής Αντίστασης” δεν έχεις παρουσιάσει ούτε ένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την όπια “αχαρακτήριστη” στάση του ΑΚΕΛ ...
Αντιπαρέρχομαι το ζήτημα αν ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν Επανάσταση (που ΔΕΝ ήταν) και ρωτάω: Για τα “… πιθανά λάθη που κάνει ένα κίνημα σε συνθήκες επανάστασης…”, δεν είναι πιο σωστό, ανθρώπινο και πραγματικά επαναστατικό να βγει μετά η ηγεσία του κινήματος και να πει ότι εδώ κι εκεί κάναμε λάθος κι απολογούμαστε (και στην προκειμένη περίπτωση τα λάθη δεν ήταν και λίγα); Τέτοιες πράξεις δεν ανεβάζουν το κύρος του οποιουδήποτε αγώνα και τον καταξιώνουν στη συνείδηση ΟΛΟΥ του κόσμου;

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 4:07 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Υ.Γ.:
Η ουσία Aiolε, είναι ότι υπήρξε αυτοκριτική για το συγκεκριμένο γεγονός ... Τα περί ψευτιάς στα αντιγυρίζω ... Είναι χαρακτηριστικό κάθε γκεμπελίσκου!

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 4:11 μ.μ.

αιολος είπε...

Έτσι γιατί τα πήρα στο κρανίο τώρα, οι πνευματικοί άνθρωποι αντί να επενδύουν στα αισθήματα μίσους και διαχωρισμού από τον Εθνικό κορμό, έχουν υποχρέωση να ενώνουν και να καταπραΰνουν τα λάθη που κάνουν οι Έλληνες, κείμενα σαν αυτό που έβαλε ο πνευματικός Μιχάλης και σιγοντάρει οι φιλο ποιητής ΑΝΕΥ κινείται σε αντίθετη τροχιά.

Καταμεσής του σκληρού αιματοβαμμένου Ελληνικού Εμφυλίου (διότι περί Κυπριακού εμφυλίου δεν μπορούμε να μιλάμε, ούτε καν κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, απλά σκοτώθηκαν τόσοι όσοι σκοτώνονται στα τροχαία το Πάσχα στην Ελλάδα), δες τι τραγούδι τραγούδαγε η Ανατολικοθρακιώτισα ΒΕΜΠΟ :

http://www.youtube.com/watch?v=W-VYZcmaCdU&feature=related

Αλλά αφού θέτε αντιπαράθεση εδώ είμαι.

αιολος είπε...

ANEY απορία ψάλτου βηξ.

αιολος είπε...

Όποιος θέλει να διαβάσει για την προσφυγοπούλα Βέμπο .... Εδώ:

http://igaiolos.blogspot.com/2008/01/blog-post_29.html

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΩΡΗΑ [Μ. ΤΡΑΪΦΟΡΟΥ - Θ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ] (Σ. Βέμπο) (1947, COLUMBIA DG ...).

«Ένα τραγούδι θα σας πω για τον λεβέντη,
τον ασπρομάλλη μου το γέρο τον Μωρηά
και βάλτε αδέρφια μου για να στηθεί το γλέντι
Τριπολιτσιώτικο κρασί και ψησταριά.

Στήσε χορό ξενητεμένε Μωραΐτη,
απόψε ας παίξουνε λαγούτα και βιολιά
και πες πως γύρισες στο πατρικό σου σπίτι
και πως σε πήρανε οι γέροι σου αγκαλιά.

Γειά και χαρά σας Μωραΐτες αδερφοί
και σεις κοπέλες γειά σας,
τη λευτεριά η Ελλάδα μας
χρωστάει στη λεβεντιά σας.

Τώρα που αίμα αδερφικό το χώμα ιδρώνει
κι η Ελλάδα πνίγει την Ελλάδα στα βουνά,
έβγα απ' τον τάφο Θοδωρή Κολοκοτρώνη
κι αδέρφια κάνε όλους τους Έλληνες ξανά.

Τα όμορφα χρόνια τα παλιά να ξαναζήσουν
και στου Ταΰγετου την πιο ψηλή κορφή,
των πρόγονών μας οι σκιές χορό να στήσουν
και να τους λέει τ' αγέρι ετούτη τη στροφή.

Γειά και χαρά σας Μωραΐτες αδερφοί
και σεις κοπέλες γειά σας,
τη λευτεριά η Ελλάδα μας
χρωστάει στη λεβεντιά σας.

Γειά και χαρά σας Μωραΐτες αδερφοί,
που η μάνα αν δεν σας γέννα,
ούτ' Άγια Λαύρα θα 'χαμε, ουτέ Εικοσιένα».

αιολος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=xenwvwLlCX8

To AKEΛ που ήταν, όταν οι Βαρελότοι πολεμούσαν;

http://www.youtube.com/watch?v=9umTAPrt9HY

aiolos είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=6AzOaxofuro&feature=related

Μιχάλης είπε...

Επιγραμματικά κάποια σχόλια και θα επανέλθω:

@ stelios

Θαρρώ ότι ο Άνευ έχει δίκαιο όταν επισημαίνει τα αρνητικά για το ΑΚΕΛ σημεία των καιρών. Και πιστεύω ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να εξετάσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις του.

Το ξαναλέω ότι για μένα η στροφή στην ένωση με τον τρόπο που έγινε ήταν λάθος το οποίο στοίχησε στη συνέχεια..

Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω ότι πήγε στη Διασκεπτική μέσα σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και ανάλογου κλίματος στην Κύπρο.
Σήμερα είναι εύκολο να λέμε ότι έπρεπε να δεχτεί. Εκείνες τις ώρες όμως;

Όταν αναφέρθηκα στην κατηγορία της άλλης πλευράς, ήθελα να πω ότι όταν έχουμε για το ίδιο πράγμα δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κατηγορίες, τότε κάπου το πράγμα δεν πάει καλά.

Μιχάλης είπε...

@ αίολος,
Αν καταφέρεις να ξεχωρίσεις την αντίθετη άποψη ως προς τη μέθοδο και όχι ως προς το στόχο, τότε θα καταλάβεις πολλά πράγματα.

Καλείσαι με στοιχεία να αποδείξεις όλες τις κατηγορίες κατά του ΑΚΕΛ.
Και να τεκμηριώσεις όσα λες, όχι με τραγουδάκια της Βέμπο και φιλμάκια που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα μας.

Και καλείσαι πάνω απ΄ όλα να καταθέσεις αποδείξεις για τη συμπαιγνία ΑΚΕΛ αποικιοκρατών.

Προσωπικά είμαι πρόθυμος να συζητήσω κάθε πτυχή που θα θέτεις, με τον όρο όμως ότι θα παραθέτεις σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία για όσα κατηγορείς.

Θα σε καλούσα επίσης να παραθέσεις τα συγχαρητήρια που πήρε το ΑΚΕΛ από τους βρετανούς.
Καλό θα ήταν όμως να βρεις και να παραθέσεις τα βρετανικά συγχαρητήρια και εκδηλώσεις θαυμασμού προς τον αρχηγό της ΕΟΚΑ.

αιολος είπε...

Σαν αρχή πάρε αυτό:

http://www.noitikiantistasis.com/wordpress/?p=583

αιολος είπε...

Ο Άγγλος διευθυντής των κεντικών φυλακών, όταν εξήλθαν των κρατητηρίων οι ΑΚΕΛιτες ηγέτες τους έδωσε ΕΥΦΗΜΟΝ ΜΝΕΙΑ "Η διαγωγή των κομμουνιστών κρατουμένων υπήρξε, εν αντιθέσει προς εκείνην των εθνικοφρόνων ταραξιών, λίαν ικανοποιητική , η δε συμπεριφορά των έναντι των Αρχών των κρατητηρίων ήτο μάλλον συμπεριφορά συνεργασίας μετ αυτών."

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,
Σ’ ευχαριστούμε τα μέγιστα που παραθέτεις στοιχεία που καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι εγγλέζοι αποικιοκράτες ΔΕΝ χαρίστηκαν καθόλου στο ΑΚΕΛ και το είχαν στην παρανομία μέχρι λίγο πριν την Ανεξαρτησία!!! (Υποψιαζόμουν ότι έχεις κρυπτο-κομμουνιστικές τάσεις, αλλά με εκπλήσσεις)!
Εκείνο που ΔΕΝ κατάλαβα είναι τη συμπαιγνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας να παραμείνει το ΑΚΕΛ στην παρανομία ... Δηλαδή η (τότε) ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την τουρκική (δηλ. τους προαιώνιους εχθρούς μας) να παραμείνει ένα κόμμα που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και υποστήριξης από τους έλληνες της Κύπρου στην παρανομία – και τα μέλη και οι οπαδοί του να θεωρούνται παράνομοι και κατ’ επέκταση και παραπτωματίες και να παραμείνουν στη φυλακή;

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 7:10 μ.μ.

αιολος είπε...

To BBC ανακοινώνει μετ επαίνων την απόφαση του ΑΚΕΛ που με έγγραφο της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ (Σεπτέμβρης 1955) καλεί τους Κυπρίους; "Να σαμποτάρουν τον έρανον υπέρ των πολιτικών κρατουμένων... διότι τα χρήματα, προωρίζοντο διά την αγοράν όπλων της εγκληματικής ΕΟΚΑ".

Θες να συνεχίσω Μιχάλη;

Μιχάλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
αιολος είπε...

Τα αμφισβητείς;

Μιχάλης είπε...

Ναι συνέχισε, πηγές δεν βλέπω όμως.

Θα σχολιάσω μετά, δεν έχω χρόνο σήμερα.

Μόνο μια συμβουλή, μην πολυενθουσιάζεσαι...

αιολος είπε...

Δεν ενθουσιάζομαι

Το πρώτο :

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΑΓΩΝΟΣ 1955-1959

ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ - ΔΙΓΕΝΗ
ΑΘΗΝΑ 1961
ΣΕΛ 183-184

Απάντησε επ αυτού και προχωρώ.

stelios papalangi είπε...

@ ανευ

για να ξεκαθαρίσω κάτι. ο λόγος που αναφέρουμε ειρωνικά στη σχέση του ακελ με την επανάσταση δεν είναι γιατί θεωρώ ότι έπρεπε να την είχε κάμει, αλλά επειδή υπάρχει μια εν γένη αντίφαση μεταξύ των ινδαλμάτων που προσκυνά και των δικών του πράξεων.

άρα δεν υπάρχει αντίφαση. Αν εγίνετουν να σου το βάλω με νούμερα: η μαχήτικότητα της επανάστασης εν 10, εγώ περιμένω που το ακελ να κάμει 2 (δηλαδή τίποτε ένοπλο) τζαι τελικά κάμνει μισό. άρα τούτο το να μου παρουσιάζεις ότι υπήρχαν μόνο δύο επιλογές, ή εμφύλιος ή αυτό που εκάμαμεν, τζαι αφού ο εμφύλιος ήταν χειρότερος άρα καλά εκάμαμεν δεν στέκει ως επιχειρηματολογία.


Πάρε το θέμα της ανάρτησης του μιχάλη.

ήρτεν η εοκα τζαι εκαθάριζεν αριστερούς. σωστή λέω η απόφαση να μεν αντιδράσει χρησιμοποιώντας αντίστιχη βία.

Τι είναι το ΛΙΓΟΤΕΡΟ που θα εμπορούσε να κάμει ;

Τουλάχιστο να αποκαταστήσει τη μνήμη τους. Εκάμαμε "δημοκρατία" που το 60 ως το 74 εν είπεν τίποτε αν και εστήριζεν τον παπά, αλλά δεν έγινε κάτι. θα μου πεις εκυβένρνα η εοκα εδεχούμαστουν επιθέσεις που την ακροδεξιά.... καλά, πάλε δέχουμε το.

μετά εφκάλαμεν τον τζυπρή. τη δεκαετία του 80 πλέον ο κίνδυνος παραστρατιωτικών οργανώσεων είχεν εκλείψει.... έγινε κάτι ; όχι... άτε το δεκτώ ότι δεν το επιτρέπαν οι αντικειμνεικές δυσκολίες του ψυχρού πολέμου, ο πόλεμος στο αφγανιστάν, η πετρελαικη κρίση κλπ κλπ. άρα πάλε δεν φταίμε.

εφκάλαμεν το βασιλείου - δική μας επιλογή τούτη τη φορά. τζαι εμπήκαμεν πλέον στη δεκαετία του 90, όπου υπήρχε πλέον δημοκρατία τάξη και ασφάλεια. Τι έγινε ;
τίποτε.... ποιοί ήτο ο αστάθμιτοι παράγοντες που αποτρέψαν να γίνει το ΕΛΑΧΙΣΤΟ.... άτε, να το δεκτώ ότι εκατάρευσεν ο υπαρκτός, υπερίσχισε ο νεοφιλελευθερισμός, σε συνδιασμό με το πόλεμο στο ιρακ και την αποδόμηση της γιουρκοσλαβίας , δεν το επιτρέπαν οι αντικειμενικές συνθήκες να καθαρίσει το όνομα τούτων των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ανθρώπων.

μετά εφκήκεν ο κληρίδης.... εντάξει εντάξει μεν πεις τίποτε. συμφωνώ απόλυτα, εκυβερνούσεν η δεξιά τι άλλο θέλεις ;

μετά εφκάλαμεν τον σύντροφο τάσσο. ο οποιός μας έταξεν ότι κάτι θα εγίνετουν. τζαι που τη στιγμή που μας έταξεν άρα εμείς είπαμεν του - άρα δεν φταίμε (που στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και το σημαντικό - να μη φταίμε, και όχι το όνομα των εκτελεσθέντων αριστερών). Ο άδρώπος που άλλαξε σιορ, ας πούμε ότι τελικά είσσιεν πολλες δουλειές με το ανάν - εε, εν ετσιάττισε.

τωρά; τωρά είμαστε κυβέρνηση. ο ΥΠΑΜ δικός μας, ο αρχηγός της αστυνομίας δικός μας, δεν έπρεπε να φοούμαστε τίποτε. ένεν ; αλλά.... υπάρχει οικονομική κρίση. υπάρχουν οι σύνδεσμοι αγωνιστών, τι θα πουν μετά τα εθνικιστικά ΜΜΕ;

. άρα καλύτερο θα ήταν να μεν το ανακινήσουμε το θέμα... ε, εννα τσακωνούμαστε τωρά ; προέχει η εθνική ενότητα. εν το αφήνουμε καλύτερα ως την άλλη πενταετία ; που ξέρεις μπορεί ως τότε οι σύνδεσμοί να έρτουν να το αποδεκτούν που μόνοι τους τζαι να μεν χρειαστεί να έρθουμε σε ρίξη.


......
εννά μου πεις πάλε ειρωνέφκεσαι.

ε μα ; !

Ζητώ επανάσταση ;
φαίνεται σου να ζητώ ένοπλό αγώνα ;

φαίνεται σου να ζητώ κάτι το ακατόρθωτο ;
φαίνεται σου να ζητώ κάτι που οι αντικειμενικές δυσκολίες το κάμνουν ν φαίνεται αδύνατο ;

ΕΧΕΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ!!! Πότε με το καλό θα είναι ευνοικές οι συνθήκες ;

όχι για να καθαρίσουμε τους δεξιούς. για να ανοίξει απλά ένας διάλογος ;


Αλλά να σου πω έτσι ειλικρινά. Βολέφκει το ακελ να με κλείσει το θέμα. Θα παραμείνει ένας απλός τρόπος για να συσπειρώνουμε τους δικούς. Το να ανοίξουμε τη συζήτηση θα έχει πιθανόν κόστος αφού θα μας φέρει σε σύγκρουση με τους συντρόφους (εδώ και 7 χρόνια) του δηκο. άσε που αν κλείσει πάλε εν μας συφέρει. θα χάσουμε ένα καλό λόγο να κατηγορούμε τη δεξιά.

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,
Γιατί δεν μας παραθέτεις αυτούσια την ανακοίνωση της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ όπου μιλά για “εγκληματική ΕΟΚΑ”, για να διαπιστώσουμε κι εμείς ιδίοις όμμασι, πόσο “αντεπαναστατικά” λειτουργούσε το ΑΚΕΛ;
Με το να μας παραθέτεις τι λέει ο Γρίβας στα βιβλία του (για το ΑΚΕΛ) είναι σαν να σου λεω κι ΕΓΩ ότι αυτό ή εκείνο το ‘γραψε ο “Ριζοσπάστης” ...
Δεν μας παρατάς ρε Έωλε;

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 7:54 μ.μ.

stelios papalangi είπε...

@ ανευ

στα υπόλοιπα.

όχι δεν θεωρώ κρατώ ίσες αποστάσεις μεταξύ των ευθηνών της δεξιάς και του ακελ.

Αλλά αφενώς εν τζαιρός να δεκτεί τζαι το ακελ κριτική. Αφ ετέρου θα πρέπει που καιρό εις καιρού να ρωτούμεν: κάτω που τούτες τες αντίξοες συνθήκες ποιόν ήταν το καλυτερο που θα εμπορούσαμεν να πράξουμεν. τζαι τζίηνο που πράξαμεν ήταν όντως το καλύτερο...

εν τζαι κάμνουμεν κριτική στο ακελ, όπως νομίζουν ούλλοι οι οργανωμένοι των κομμάτων (τι σύνδρομο καταδίωξης έχουν ούλλοι οι κοματικοποιημένοι - εν απίστευτο!! ένας ψυχολόγος/ κοινωνιολόγος πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με το θέμα) - για να πολεμήσουμε το κόμμα και να το πληγώσουμε. κάμνουμε κριτική άμπα τζαι γίνει καλύτερο.

τέλος, επειδή στο μπλογκ του μιχάλη, τσιατίζει τζαι δεν έχουμε σοβαρό δεξιό αντιλόγο (ο ένας που υπάρχει είναι τόσον εκτός τόπου και χρόνου, που πλέον δεν χάνω το χρόνο μου). Άρα οι συζητήσεις αναγκαστικά θα περιστραφούν γύρω που μιαν άλλη κριτική για το ακελ.


που τζαμέ τζαι τζι επαράθεσες 10-11 λόγους, (που εν μέρη συμφωνώ) και σε ούλλα φκαίνει το συμπέρασμα ότι εμείς δεν φταίμε.

Καμνεις κάτι νύξεις ότι, κάπου, μπορεί και ίσως να υπήρχαν κάποιες μικρες και ελάχιστες ευθηνες αλλά βεβαίως δεν τες απαριθμείς με τον ίδιο τροπο που το έκαμες για τες δυσκολίες.

(να με σχολιάσω, ότι στους μισούς λόγους αναφέρεται η εθναρχία ως αντρόσσιην στις πράξεις του ακελ, αλλά 15 χρόνια υποστηρίζαμεν τον παπα τζαι ως το 2003 εκάμναμεν προεκλογικές εκστρατίες με τη φάτσα του στο πέτο!!!! παράδοξο ; όχι. αντίφαση ; σίουρα όχι )


και φκαίνει αβιαστα η ερώτηση: τον τζαιρό που εκάμναν τες απεργείες στα μεταλία οι συνθήκες ήταν καλύτερες ;

άρα πιστέφκω θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι ο απεργείες ήταν λανθασμένες.


και θα συμφωνήσω και μαζί σου: καλά έκαμεν το ακελ. Δεν φταίει σε τίποτε. Δεν επροκάλεσεν εμφύλιο ....ΟΟΟΟχι. άφηκε τη δεξιά να προκαλεί δικοινοτικές ταραχές, πραξικοπήματα κλπ. αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν είχαμεν εμφύλιο. και το πιο σημαντικό είναι ότι για ούλλα τούτα δεν φταίμεν εμείς. η διαφίμιση πρέπει να εν που εμάς που το επήρεν.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,
Shερετούμεν!

[Μόλις εστραφηκα που το ψυχολόγο μου τζιαι αισθάνομαι έτοιμος να πω ακόμα λίγα λόγια. Πάντως εκαθησύχασε με ότι ΕΣΟΥ εν πολεμάς το κόμμα και ούτε θέλεις να το πληγώσεις τζι’ ότι κάμνεις “… κριτική άμπα τζαι γίνει καλύτερο…” Έτσι τείνω να ξεπεράσω το “σύνδρομο καταδίωξης … [που έχω τζι’ εγιώ όπως] ... ούλλοι οι κοματικοποιημένοι ...” ]

Με τους 9 λόγους που παράθεσα (κι όχι 10-11όπως λες - και μόνο τους 3, κι όχι τους μισούς, ανάφερα τη λέξη Εθναρχία) προσπάθησα να επεξηγήσω τις δυσκολίες μέσα στις οποίες έπρεπε να λειτουργήσει και να κινηθεί το ΑΚΕΛ και να πάρει τις σωστές (διαχρονικά) αποφάσεις. Σίγουρα η στήριξη της πολιτικής της Ένωσης (με υπερτονισμό της ελληνικότητας των ελληνοφώνων κατοίκων της Κύπρου) και μάλιστα και η συνέχιση αυτής της (έστω λεκτικά) πολιτικής και μετά την Ανεξαρτησία ήταν λανθασμένη.
Όμως (για να ‘μαι ειλικρινής) δεν υπολόγιζα ότι θα ήσουν τόσο δογματικός (πολιτικά) που να θεωρείς (έτσι αφήνεις να νοηθεί) λανθασμένη (και) την υποστήριξη που έδωσε (σε δύσκολους καιρούς για την ανεξαρτησία της Κύπρου) προς τον Μακάριο, επειδή στο παρελθόν υπήρξε έντονη αντιπαλότητα με την Εθναρχία. Τούτο είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε διεξοδικά για να καταλήξουμε κι εδώ σε κάποια κοινά συμπεράσματα όπως πράξαμε και με τ’ αλλά θέματα όπως:
1. “οι απεργείες [του 1948] ήταν λανθασμένες” [Ήταν αριστερή παρέκκλιση).
2. “… άφηκε τη δεξιά [έτσι για χάζιν] να προκαλεί δικοινοτικές ταραχές, πραξικοπήματα κλπ…”.

Anef_Oriwn
Κυριακή 31/5/2009 – 8:53 μ.μ.

Σώτος είπε...

Ζητούμε άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των δολοφονηθέντων αριστερων.ΟΙ εθνικισμοι και η μισαλλοδοξία τα πραξικοπήματα που έφερεν η ακροδεξιά αυτα πρέπει να μείνουν στη συνείδηση του λαού μας.
Ο λαός έχει κρίση γιαυτό καιανέδειξε Πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια που θα πρέπει να βραβευτει με το ΝΟΒΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ για τις πραγματικά άοκνες προσπαθειες του για επανένωση της Κύπρου!
Ζητούμε Ειρήνη Αποστρατικοποίηση, Επανένωση!

Μιχάλης είπε...

Κύριε Σώτο,

Οι προβοκατσούλες σου αλλού, όχι εδώ σε παρακαλώ

Μιχάλης είπε...

@ stelios

Όπως είπα και άλλες φορές δεν έχω πρόβλημα να γίνει κριτική προς όλους. Και πρώτος σημειώνω ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις.

Αλλά φίλε Στέλιο, είναι ένα πράγμα η κριτική και άλλο η ισοπέδωση των πάντων.

Έρχεται η ακροδεξιά και λέει: τι εκάμνετε κύριοι 50 χρόνια και τώρα θυμηθήκατε το θέμα;
Είναι αλήθεια ότι από το ’60 μέχρι το ’74 το ΑΚΕΛ υποστήριζε το Μακάριο. Εξήγησα γιατί αλλά δε το σχολίασες (εκτός και αν δεν το πρόσεξα).
Όμως το ΑΚΕΛ, στην προκειμένη περίπτωση, είχε το θάρρος να θέσει το θέμα ήδη από το 1958 χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να κρίνει αν οι συνθήκες επέτρεπαν να τεθεί ένα τέτοιο θέμα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Αυτό δεν το λέω ως ελαφρυντικό.
Θεωρώ ότι οι αντικειμενικές συνθήκες δεν επέτρεπαν να τεθεί τέτοιο θέμα. Και δεν αναφέρομαι για κανένα ψυχρό πόλεμο, ούτε για τον πόλεμο του Αφγανιστάν ούτε για την πετρελαϊκή κρίση Στέλιο.

Θεωρείς ότι το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε κατάληξη ή έστω πιθανότητα συζήτησης μέσα στις έντονες εσωτερικές αντιπαλότητες (αλλά και τις διακοινοτικές) από το ’60 μέχρι το ’74;
Αλλά και πιο μετά;

Θα σε θυμίσω ότι όταν συζητείτο ο φάκελος της Κύπρου στην κυπριακή βουλή, έγινε Ο χαμός. Και οι συζητήσεις αυτές περιστράφηκαν και γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Εκεί ο καθένας έλεγε και άκουγε μόνο εκείνα που έλεγε ο ίδιος.
Πως μπορούσε να έχει κατάληξη αυτό το θέμα;

Όταν τα πράγματα άλλαξαν, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τότε άνοιξε το θέμα.
Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να το ανοίξεις απλά για να το ανοίξεις. Θα σε θυμίσω τι έγινε επί προεδρίας Τάσσου όταν φάνηκε ότι ο ΔΗΣΥ θα ήταν έτοιμος να συζητήσεις το θέμα με μια δήλωση που έγινε από την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Θυμάσαι ότι έγινε του κουτρούλη ο γάμος;
Και δεν έγινε τίποτε για ακόμα ένα άλλο λόγο. Και αυτός ο λόγος ήταν ο Τάσσος. Ο ίδιος έλεγε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Έκλεισε την πόρτα για κάθε συζήτηση.

Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζετε, αλλά ξέρω από πρώτο χέρι τι γίνεται. Πόσες δυσκολίες υπάρχουν γι αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Προσωπικά σε βεβαιώνω ότι το θέμα θα ανακινηθεί σύντομα. Θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια.
Το ζητούμενο Στέλιο είναι να θέσεις το θέμα και να έχεις αποτέλεσμα.
Αν το θέσουμε τώρα, μέσα (και πάλι) σε όλη αυτή την αντιπαλότητα και τη λογική του παράλογου, θεωρείς ότι θα έχει επιτυχία;
Και μιλώ γι αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο που ζούμε τώρα.

Τέλος: βολεύει ο το ΑΚΕΛ να μην κλείσει αυτό το θέμα;
Εγώ λέω πως όχι. Το ΑΚΕΛ θέλει να κλείσει. Πότε άλλωστε αποτέλεσε θέμα σύγκρουσης με σκοπό να συσπειρώσει τους οπαδούς του; Ποτέ!
Αλλά κι εδώ κάπου κάνεις ένα λάθος. Το ΑΚΕΛ όποτε αναφέρεται σε αυτό το θέμα δεν κατηγορεί τη δεξιά, κατηγορεί μια συγκεκριμένη μερίδα.

Γι αυτό σου λέω Στέλιο, όχι όλα ίσα κι όμοια.

Μιχάλης είπε...

@ αίολος

Φαίνεται ότι δεν ξέρεις πως ακόμα και οι οπαδοί του Γρίβα δεν παίρνουν πλέον στα σοβαρά τα απομνημονεύματα του Γρίβα.

Και αφού τα διαβάζεις, κάνε τον κόπο να τα διαβάσεις προσεκτικά και να δεις πόσες αντιφάσεις έχει μέσα.

Πέραν τούτου, διάβασε και όσα λέει για το σχέδιο του να κτυπήσεις την αριστερά αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ενέργεια του.

Αλήθεια, για τα στοιχεία που παραθέτω στην ανάρτηση τι λες;
Πως σχολιάζεις π.χ. την επιστολή του στελέχους της ΕΟΚΑ αλλά και τα άλλα που παραθέτω;

Θα σου το πω ξανά. Ίσως να μην γνωρίζεις ότι αυτά που προσπαθείς εδώ έχουν συζητηθεί κατά κόρον και έχουν δοθεί στοιχειοθετημένες απαντήσεις και πλέον αυτά που αναφέρεις θεωρούνται ξεπερασμένα.
Ακόμα και οι υποστηρικτές της ΕΟΚΑ αποφεύγουν να συζητήσουν στη βάση που προσπαθείς να θέσεις εσύ το ζήτημα.

aiolos είπε...

Μα τα έχω ήδη σχολιάσει βρε Μιχάλη αυτά

@ αιολος

Περί Κυπριακού εμφυλίου δεν μπορούμε να μιλάμε, ούτε καν κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, απλά σκοτώθηκαν τόσοι όσοι σκοτώνονται στα τροχαία το Πάσχα στην Ελλάδα.

@ αιολος

Η ΕΟΚΑ ήταν πολύ ήπια.

@ αιολος
ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ή ΑΔΙΚΕΣ γίνονται σε όλες τις επαναστάσεις αγαπητέ, είναι μέρος του αγώνα, ψαρεύετε σε θολά νερά όταν πάτε να εξομοιώσετε κοινούς προδότες (γιατί υπήρχαν τέτοιοι) με πιθανά λάθη που κάνει ένα κίνημα σε συνθήκες επανάστασης.

“Αν την επανάσταση δεν την έκανε ο Γρίβας με την ΕΟΚΑ, αλλά ο Παπαϊωάννου με το ΑΚΕΛ, εκτελέσεις δεν θα έκανε;”



Δηλαδή με δύο λόγια οι όποιες εκτελέσεις (δίκαιες ή άδικες) είναι μέσα στο ζητούμενο μιας επανάστασης , τα πάθη είναι ηυξημένα , πολλές φορές γίνονται αντεκδικήσεις προσωπικού περιεχομένου, χωρίς να έχει δοθεί άνωθεν εντολή, μερικές φορές γίνονται εκτελέσεις προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό, δεν υπάρχει επανάσταση που να μη έχουν συμβεί αυτά, στην περίπτωση της Κύπρου συνέβησαν ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΑ τέτοια γεγονότα και η φρίκη που βγαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις για την Κύπρο ήταν ΜΗΔΑΜΙΝΗ, δηλαδή οι ποιο άγριες δολοφονίες που παρουσιάζετε συγκριτικά είναι παιδική χαρά, αν θέτε μπορώ να σας φέρω παραδείγματα από συντρόφους σας πως ενήργησαν. Ακράδαντα πιστεύω ότι αν τον απελευθερωτικό αγώνα τον χειριζόταν το ΑΚΕΛ, θα ήταν πολύ σκληρότερη και θα έχυνε πολύ περισσότερο αίμα.
Τώρα παίζετε ένα παιχνίδι «πτωματολογίας» ανακατώνοντας ενόχους και αθώους και ψαρεύεται επί του αποτροπιασμού που προκαλούν ούτως η αλλιώς οι θάνατοι, αυτό το παιχνίδι το έχουν παίξει όλοι:
1. Μετά την Βάρκιζα η δεξιά ξέθαβε πτώματα και τα παρουσίαζε σε κοινή θέα, πολλοί από τους νεκρούς ήταν εκτελεσμένοι από τους Γερμανούς και όχι από την ΟΠΛΑ.
2. Στην «πηγάδα» του Μελιγλά έγινε το έλα να δεις με την εκμετάλλευση των νεκρών .
3. Και για να μη μακρηγορώ πρόσφατα οι Αμερικάνοι αναζητούσαν πτώματα και ομαδικούς τάφους στο Κόσοβο , Ιράκ και Αφγανιστάν και ότι νεκρούς έβρισκαν τους έκαναν λαϊκό παζάρι.

Αυτό κάνετε και εσείς εκεί τώρα (ανεπιτυχώς) διότι η ΕΟΚΑ έκανε ΗΠΙΟ αγώνα και σκότωσε ελάχιστους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν ένοχοι προδοσίας, από τον Γρίβα με βάση την πρακτική του και την σκληρότητά του κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο θα περίμενα ΠΟΛΥ ΑΙΜΑΤΗΡΟΤΑΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, με εκπλήσσει πόσο ειρηνικά ενήργησε .

Υλάτης είπε...

Αγ. Μιχάλη χαιρετώ


Θα ήθελα με πολύ έντονο τρόπο να αναφέρω ότι η απομυθοποίηση του Αγώνα του 55 πρέπει να γίνει τάχιστα ανεξαρτήτως κόστους και συνεπειών. Η ιστορία μας δεν δύναται να είναι η βάση για έξαρση του εθνικισμού αλλά η εξιστόρηση των πραγματικών γεγονότων, φορέας αυτοκριτικής και επαναπροσδιορισμού των ιδεολογικών μας πλαισίων.
Οι κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις που ακούονται από τους «τάχατες» προστάτες των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών που αποσκοπούν στην συγκάλυψη των οποιαδήποτε γεγονότων αποτελεί εξίσου προδοτική ενέργεια στον αγώνα της κοινωνίας για την επιβίωση της ως κρατική οντότητα.

Και καμιά φορά διερωτούμαι, δεν θα έπρεπε η ίδια ευαισθησία που μας διακατείχε για το θέμα των αγνοουμένων να εφαρμοστεί σε όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις?

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Σέβομαι το ότι επιμένεις σε κάτι το οποίο με βρίσκει σφόδρα αντίθετο.
Το ότι δεν πρέπει να μιλάμε για δολοφονίες και άλλα παρόμοια επειδή ήταν σε μικρό βαθμό σε σχέση με το τι έγινε αλλού!!!

Πρωτοφανής θεωρία!
Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να λέμε τίποτε για τους νεκρούς της εισβολής επειδή στον Β’ Παγκόσμιο υπήρξαν πολλαπλάσιοι νεκροί.

Αίολε, πραγματικά λυπούμαι που ένας εύστροφος άνθρωπος προσπαθεί να παραστήσει δεν ξέρω κι εγώ τι στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει εγκλήματα.

Δεν μας ενδιαφέρει το τι γίνεται στο σπίτι του καθενός Αίολε, μας ενδιαφέρει τι γίνεται στο δικό μας.
Και για το δικό μας σπίτι όλοι εκείνοι οι νεκροί είναι μεγάλος αριθμός. Αλλά και μεγάλος να μην ήταν, ήταν ανθρώπινες ζωές και όχι αριθμοί.

Μιχάλης είπε...

@ Υλάτης

Δεν είναι δουλειά κανενός κόμματος να απομυθοποιήσει οτιδήποτε.
Το γράψιμο των πραγματικών γεγονότων διαφόρων περιόδων είναι δουλειά των ιστορικών και των ερευνητών.

Είναι γεγονός ότι η ιστορία μας δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να την αξιοποιήσουν και να την χρησιμοποιήσουν για εθνικιστικούς σκοπούς.

Μην περιμένεις την ίδια ευαισθησία με το θέμα των αγνοουμένων. Αν και αυτούς αρκετά τους εκμεταλλεύθηκαν πολλοί, σε βαθμό εγκληματικότητας.

αιολος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, λόγω των θέσεων μου δεν τα πολύ ακούω.

Δες Μιχάλη οι νεκροί είτε ένας είναι είτε εκατό εκατομμύρια την ίδια βαρύτητα έχουν, το σπίτι του ενός κλαίει και εκεί εντοπίζεται ο πόνος.


Σεβαστό και υποκλίνομαι ΑΛΛΑ, Μιχάλη η Κύπρος θα πρέπει να χρωστά ευγνωμοσύνη στον Γρίβα για πολλά πράγματα, το κυριότερο είναι ότι έκανε επανάσταση 4 χρόνια παρακαλώ και σκοτώθηκαν λιγότεροι από 200 άνθρωποι, η ένοπλη αυτή αναίμακτη επανάσταση πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες. Ξέρεις τι είναι αυτό για μια επανάσταση 4 χρόνων ούτε 40 νεκροί τον χρόνο και πολεμούσε με την Βρετανική αυτοκρατορία με τις Ιντελιτσενς Σέρβις τις και τους πράκτορές της (και επί αυτού έχω στοιχεία), με την Τουρκία που ήταν ο κύριος μοχλός των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με μια Ελλάδα αδύναμη, με μια Γαλλία με βλέψεις αυτή την εποχή στο Σουέζ, με μια Αίγυπτο που δεχόταν επέμβαση, με ένα ΑΚΕΛ εχθρικό, με μια Υδρόγειο στο μάτι του ψυχροπολεμικού κυκλώνα.

Μιχάλη μόνο στο τείχος του Βερολίνου περισσότερους σκότωσαν οι Ανατολικογερμανοί φρουροί απ΄ ότι η ΕΟΚΑ στον απελευθερωτικό αγώνα.

Κερί κάθε μέρα πρέπει να ανάβετε στον Γρίβα που σας πέρασε από τέτοια καταιγίδα στεγνούς.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,
Από τις χτεσινές δυο παρεμβάσεις σου μόνο τη δεύτερη αντιλήφτηκα για τη όποια έκαμα και κάποια σχόλια. Σήμερα πήρα χαπάρι την πρώτη (ώρα 7:48 μ.μ.) όταν πρόσεξα ότι ο Μιχάλης σχολίαζε κάποια πράγματα, που ΕΣΥ είχες γράψει κι ΕΓΩ δεν είχα δει ... Όπως και να ‘χει όμως, επειδή κάποιες απαντήσεις έχει δώσει ήδη ο Blogοδεσπότης, ΕΓΩ δεν θα προσθέσω κάτι άλλο (για την ώρα) ... Έχουμε όμως μιαν ανοικτή κουβέντα στο δικό σου blog και θα προσπαθήσω να καταθέσω εκεί κάποια σχόλια ... [Εξ άλλου εδώ λέγονται και έωλες κουβέντες – εξώλης και προώλης – που μπορεί να μας κάνει να ξεφύγουμε – κι ΕΜΕΙΣ - και να φέρουμε και τον Blogοδεσπότη σε δύσκολη θέση].

Anef_Oriwn
Δευτέρα 1/6/2009 – 4:51 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Ρε φίλε, λυπούμαι αλλά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε.

Χαίρομαι που δέχεσαι ότι είτε ένας είτε χίλιοι οι νεκροί, η βαρύτητα είναι η ίδια.

Μόνο που έχω την εντύπωση ότι προσπαθείς να το χαλάσεις με τη συνέχεια που δίνεις.

θα ήταν καλό να ψάχνεις πριν γράφεις κάτι.
Έβγαλες συμπέρασμα ότι πρέπει να χρωστούμε και ευγνωμοσύνη στον Γρίβα επειδή, όπως λες μας έβγαλε στεγνούς.

Φίλε μου, όταν μιλάμε για 200 ανθρώπους δεν μιλούμε για το σύνολο των νεκρών.
Μιλούμε για εκείνους που εκτέλεσε η ΕΟΚΑ.

Έξω οι αγωνιστές που έπεσαν, έξω εκείνοι που απαγχονίστηκαν, εκείνοι που πέθαναν στα βασανιστήρια κλπ.
Έξω και οι βρετανοί που σκοτώθηκαν.

Αλλά, από την άλλη, όταν μετρήσεις με βάση τις αναλογίες πληθυσμών, θα δεις ότι η Κύπρος πλήρωσε τίμημα.
Γι αυτό άλλωστε και η ΕΟΚΑ δεν γράφτηκε στο Γκίνες σαν η μόνη αναίμακτη επανάσταση…

Και γιατί να ανάβουμε κερί παρακαλώ σε αυτό τον κύριο;
Πόσο στεγνούς μας άφησε 14 χρόνια ύστερα από την ΕΟΚΑ;

Σώτος είπε...

@MIXALH
Αμ νομιζεις οτι ειμαι προβοκάτορας είσαι χαζός

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Σώτο,

Δεν ξέρω αν είμαι χαζός αλλά κανένας δεν ζήτησε καμία απολύτως αποζημίωση των δολοφονηθέντων αριστερών.

Είναι άλλο να μείνουν στη συνείδηση του λαού οι δολοφόνοι και η μισαλλοδοξία και άλλο η αποζημίωση.

Σώτος είπε...

Που βλέπεις το παραλογο στη αποζημίωση όταν σήμερα χιλιάδες ελληνες αντιστασιακοί που έχασαν δικούς τους απο τους ναζι ζητούν αποζημιώσεις απο την γερμανία?

Μιχάλης είπε...

Δεν είναι θέμα παράλογου αγαπητέ μου.
Αφού λέμε ότι οι οικογένειες δεν ζητούν ούτε εκδίκηση ούτε αποζημιώσεις ούτε δικαστήρια.
Είναι δικό τους αίτημα.

Άλλωστε η περίπτωση αυτή δεν είναι η ίδια με τις περιπτώσεις των αντιστασιακών που έπεσαν από τους ναζί. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα αυτό.

αιολος είπε...

Αγαπητέ μου Μιχάλη ξέρω τι λέω:

Σύμφωνα με τα επίσημα Βοτανικά αρχεία από την δράση της ΕΟΚΑ έχασαν την ζωή τους συνολικά 362 Κύπριοι και 142 Βρετανοί. Άλλες Βρετανικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των Κυπρίων νεκρών σε 500. Oι απαγχονισμένοι ήταν 9.

Τέλος αυτοί είναι οι αριθμοί από 362+142 Βρετανοί έως 500+142 Βρετανοί.

Ακόμα και ο Γκάντι που έκανε την επανάσταση του στην Ινδία χωρίς ένοπλη αντιπαράθεση, υπήρξαν περισσότεροι νεκροί.

Απλά αναφέρομαι στους 198 Κυπρίους διότι αυτούς θεωρείτε ότι είναι χρεωμένοι στις απώλειες που προξένησε η ΕΟΚΑ, σε αυτούς βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπως:

ΠΑΚΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 12.2.1957 Θύμα έκρηξης βόμβας σε μπαρ στη Λεμεσό στις 8.2.1957
ΠΟΥΜΠΟΥΡΗ ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΑ 13.6.1956 Σκοτώθηκε από βλήμα που ρίφθηκε κατά περιπόλου της αστυνομίας της ΡΑΦ στη Λευκωσία

Και σαν αυτές περιπτώσεις είναι αρκετές.


Η Επανάσταση της ΕΟΚΑ έγινε από τον Γρίβα, αλλά ο Γρίβας δεν ήταν μόνος, αν δεν γινόταν από τον στρατηγό θα γινόταν οπωσδήποτε, Ε! λοιπόν είχατε την τύχη να είναι ο Γρίβας και να έχετε πραγματικά μια επανάσταση με ελαχιστότατες απώλειες. Αυτό είναι το έργο του Διγενή, η ατυχία σας ήταν ότι πέθανε αυτός ο άντρας και ευθύς αμέσως έγιναν τα γεγονότα του 1974, με Γρίβα δεν θα είχατε σήμερα κατεχόμενα, ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, επιφυλάσσομαι

Σώτος είπε...

Eγω σου λέω και επιμένω οτι τα πραγματα δεν είναι διαφορετικά και οτι ο φασισμός ένα πρόσωπο έχει μόνο με διαφορετικά ονόματα ειτε ειναι Γριβας είτε είναι Πινοσέτ είτε Πατακός είτε Ιωαννίδης.Φυσικα προέχει η ηθική αποκατάσταση των οικογενειών των δολοφονηθέντων αριστερών κανείς δεν μιλά για εκδίκηση, μιλάμε για ηθική αποζημίωση κυρίως.

εν ριπή είπε...

Έχω βρει το ιστολόγιο σας εντελώς τυχαία και πρέπει να πω εντύπωση μου έκανε ο αριθμός των σχολίων και η υπομονή που ανταλλάσετε απόψεις με άλλους συνμποκερς. Θα εισηγηθώ σε εσάς και στους υπόλοιπου συνμπλοκερς να δημιουργηθεί ένα μπλοκ στο οποίο να φιλοξενει αυτού τους είδους τις συζητήσεις αλλά σε μορφή αναρτήσεων, αντί σχολίων. Και θα ήταν χρίσημο να βαθμολογούμε στα σχόλια την απάντηση. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρων. Αναμένω από Μιχάλη και Αίολο.

Anef_Oriwn είπε...

Μια άποψη (για τον Γρίβα) θα υπό, που το αιρετικό και δκιαολιζόμενο μυαλό μου εσκέφτηκε (για τους αριθμούς των νεκρών της περιόδου 1955-59, με βάση τα όσα κατατίθενται εδώ – μυαλό είν’ αυτό κι όπου κι όπως θέλει ταξιδεύει):
Για να υπάρχουν τόσο λίγοι Βρετανοί νεκροί (μόνο 142) και τόσο πολλοί (συγκριτικά) κύπριοι (362) [στοιχεία που παραθέτει ο Aiolos, σύμφωνα με τα Βοτανικά(;) αρχεία], μήπως ο Γρίβας (όντας μια ζωή πράκτορας των εγγλέζων, δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί τους;

Anef_Oriwn
Δευτέρα 1/6/2009 – 11:53 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

@ aiolos

apo pu vgazis to simperasma oti an zuse o grivas stin isvoli den 8a ixamen simera katexomena?
I ikanotita tu griva sto na organoni taktikes epixirisis ke oxi antarrtopolemo apodixtikan to 1964 otan aftos itan arxigos ton ellinikon ke kipriakon dinameon tis kipru.Den katafere tin oliki katalipsi tu 8ilakos mansura- kokkinons afu i turkokiprioi ixan protaksi isxiri antistasi ke ixan aeroporiki ipostiriksi,kati pu epanalif8ike to 1974 se poli megaliteri klimaka.
Isxirizese oti me ti parusia tu griva sti kipro 8a mporusame na anatrepsume katastasis poli xiroteres apo afti tu avgustu tu 1964 sti tiliria,apo ti stigmi pu ute eki o grivas ta katafere?
Ti parapano 8a prosfere o grivas stin amina tis kipru?Mipos perisoteres ektelesis aristeron me prosximata paromia ma afta tu 55-59?Perisoteres sfages amaxon turkokiprion sta metopis8en?
O grivas pe8ane noris gia na di ta apotelesmata ton prakseon,tu idiu,ke ton omoideaton,pu se sinergasia me tin xunta edosan tin misi kipro stus attiles.An 8elis esi na exis fotografia tu griva ke na tu anavis kantili kane to.Den xrazomaste aiole fotografies ke kantilia gia na 8imomaste tis iroikes praksis tu griva ke ta apotelesmata tus.Mia matia sto sklavomeno pentadaxtilo mas arki.

αιολος είπε...

Kατ αρχάς αγαπητέ Σώτος ήδη κάνω αναρτήσεις στα μπλοκ μου ΟΧΙ μόνο για την Κύπρο, εδώ έχετε επικεντρωθεί στο Κυπριακό μέρα νύχτα, το καταλαβαίνω, κατανοώ αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι το Κυπριακό θα λυθεί σε συνάρτηση με άλλα ζητήματα, έχω πολλές ενστάσεις με τον τρόπο που σκέπτεται , ζει και ενεργεί το σύνολο των κυπρίων, δικαίωμά σας αλλά και από αυτό θα εξαρτηθεί η λύση του Κυπριακού, μη εκπλήσσεσαι αγαπητέ μου ξέρω τι λέω και μπορώ να τα θεμελιώσω.
Τα σχόλια φοβάμαι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε για το κυπριακό η τριβή των συζητήσεων , όσο και αν ο κάθε ένας μένει στις θέσεις όλο και κάτι αλλάζει και σε κάποιο τομέα μπαίνουν σκέψεις και τέλος αυτό στο μυαλό του ανθρώπου λειτουργούν με βραδυφλεγές φυτίλι, η ζωή αποδεικνύει κάποια στιγμή ότι βρε αυτός ο τρελός που μας είχε ζαλίσει εδώ σαν και να ήξερε τι λέει.

Αγαπητέ Anef_Oriwn την περίμενα αυτή την σύγκριση και σκεπτόμουνα «κανείς δεν θα κάνει την σύγκριση Βρετανικών και Κυπριακών απωλειών;», ο λόγος που έβαλα έτσι τα στοιχεία ήταν και για να προκαλέσω αυτές τις κρίσεις, συνέχεια ακούω αυτό το περίφημο «Τελικά η ΕΟΚΑ κατάφερε να σκοτωθούν περισσότεροι Κύπριοι από Βρετανοί», αναρωτιόμουνα μα αυτοί οι άνθρωποι τόσο επιρρεπείς σε «σλόγκαν – κοροϊδίες» είναι;
Λοιπόν δεν υπάρχει στα χρονικά των επαναστάσεων κατά ξένου δυνάστη αντιπαράθεση που ο εισβολέας να έχει περισσότερες απώλειες από τον υπόδουλο.

Στο Βιετνάμ σκοτώθηκαν 40.000 αμερικανοί και κάποια εκατομμύρια Βιετναμένοι.
Στην Αλγερία οι απώλειες των Γάλλων ήταν απείρως λιγότερες των Αλγερινών.
Στην Ελληνική Επανάσταση οι Έλληνες είχαν απείρως περισσότερες απώλειες των Τούρκων.
Στην επανάσταση των Κούρδων τη νύφη την πληρώνουν οι κούρδοι και όχι οι τούρκοι.
Στην Αμερικανική επανάσταση οι μεγάλες απώλειες ήταν στους Αμερικάνους όχι στους Βρετανούς.
Τέλος πάντων αυτός είναι κανόνας χωρίς εξαιρέσεις, σταματήστε πια να γίνεστε θύματα ΧΑΖΟ ΣΛΟΓΚΑΝ, σκεφτείτε και λίγο …………….

Αγαπητέ Ανώνυμος δυσκολεύομαι λίγο με το γραικολεβαντίνικα, σαν νόημα αν κατάλαβα λες πως θα εμπόδιζε ο Γρίβας την τουρκική εισβολή, λοιπόν ο Γρίβας κατ αρχάς δεν επέτρεπε το χαζο πραξικόπημα του Ιωαννίδη, ασχέτως αντιθέσεών του με τον Μακάριο, ο θάνατός του ελευθέρωσε την εξαλλοσύνη απ όλες τις πλευρές και αυτή την εξαλλοσύνη εκμεταλλεύτηκαν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Άγγλοι, , Τούρκοι . Αλλά και εισβολή να γινόταν ήταν δυνατή όπως αποδείχτηκε η αντιμετώπισή της, τραγικά λάθη των Ελλήνων έκαναν τους τούρκους μάγκες.

αιολος είπε...

Kατ αρχάς αγαπητέ Σώτος ήδη κάνω αναρτήσεις στα μπλοκ μου ΟΧΙ μόνο για την Κύπρο, εδώ έχετε επικεντρωθεί στο Κυπριακό μέρα νύχτα, το καταλαβαίνω, κατανοώ αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι το Κυπριακό θα λυθεί σε συνάρτηση με άλλα ζητήματα, έχω πολλές ενστάσεις με τον τρόπο που σκέπτεται , ζει και ενεργεί το σύνολο των κυπρίων, δικαίωμά σας αλλά και από αυτό θα εξαρτηθεί η λύση του Κυπριακού, μη εκπλήσσεσαι αγαπητέ μου ξέρω τι λέω και μπορώ να τα θεμελιώσω.
Τα σχόλια φοβάμαι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε για το κυπριακό η τριβή των συζητήσεων , όσο και αν ο κάθε ένας μένει στις θέσεις όλο και κάτι αλλάζει και σε κάποιο τομέα μπαίνουν σκέψεις και τέλος αυτό στο μυαλό του ανθρώπου λειτουργούν με βραδυφλεγές φυτίλι, η ζωή αποδεικνύει κάποια στιγμή ότι βρε αυτός ο τρελός που μας είχε ζαλίσει εδώ σαν και να ήξερε τι λέει.

Αγαπητέ Anef_Oriwn την περίμενα αυτή την σύγκριση και σκεπτόμουνα «κανείς δεν θα κάνει την σύγκριση Βρετανικών και Κυπριακών απωλειών;», ο λόγος που έβαλα έτσι τα στοιχεία ήταν και για να προκαλέσω αυτές τις κρίσεις, συνέχεια ακούω αυτό το περίφημο «Τελικά η ΕΟΚΑ κατάφερε να σκοτωθούν περισσότεροι Κύπριοι από Βρετανοί», αναρωτιόμουνα μα αυτοί οι άνθρωποι τόσο επιρρεπείς σε «σλόγκαν – κοροϊδίες» είναι;
Λοιπόν δεν υπάρχει στα χρονικά των επαναστάσεων κατά ξένου δυνάστη αντιπαράθεση που ο εισβολέας να έχει περισσότερες απώλειες από τον υπόδουλο.

Στο Βιετνάμ σκοτώθηκαν 40.000 αμερικανοί και κάποια εκατομμύρια Βιετναμένοι.
Στην Αλγερία οι απώλειες των Γάλλων ήταν απείρως λιγότερες των Αλγερινών.
Στην Ελληνική Επανάσταση οι Έλληνες είχαν απείρως περισσότερες απώλειες των Τούρκων.
Στην επανάσταση των Κούρδων τη νύφη την πληρώνουν οι κούρδοι και όχι οι τούρκοι.
Στην Αμερικανική επανάσταση οι μεγάλες απώλειες ήταν στους Αμερικάνους όχι στους Βρετανούς.
Τέλος πάντων αυτός είναι κανόνας χωρίς εξαιρέσεις, σταματήστε πια να γίνεστε θύματα ΧΑΖΟ ΣΛΟΓΚΑΝ, σκεφτείτε και λίγο …………….

Αγαπητέ Ανώνυμος δυσκολεύομαι λίγο με το γραικολεβαντίνικα, σαν νόημα αν κατάλαβα λες πως θα εμπόδιζε ο Γρίβας την τουρκική εισβολή, λοιπόν ο Γρίβας κατ αρχάς δεν επέτρεπε το χαζο πραξικόπημα του Ιωαννίδη, ασχέτως αντιθέσεών του με τον Μακάριο, ο θάνατός του ελευθέρωσε την εξαλλοσύνη απ όλες τις πλευρές και αυτή την εξαλλοσύνη εκμεταλλεύτηκαν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Άγγλοι, , Τούρκοι . Αλλά και εισβολή να γινόταν ήταν δυνατή όπως αποδείχτηκε η αντιμετώπισή της, τραγικά λάθη των Ελλήνων έκαναν τους τούρκους μάγκες.

Anef_Oriwn είπε...

Αίολε,
Καλείς τους άλλους να σκεφτούν και λίγο αλλά εσύ παραμένεις αιωνία κολλημένος στις έμμονες και τις εμπάθειες σου. Αν και δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κάποιος με τα όσα γράφεις γιατί τι νόημα έχουν οι συζητήσεις, οι διάλογοι και τα επιχειρήματα όταν ο άλλος ΔΕΝ στοχάζεται, θα σε τιμήσω (ακόμα μια φορά) με την προσοχή μου … Ώρες ώρες είναι ολοφάνερο (από τη έπαρση με την οποία μιλάς), ότι έχεις καβαλήσει το καλάμι ... Προσπαθείς (ως να έχεις ανακαλύψει την ταshινόπιτταν) να διαφωτίσεις εμάς του αμόρφωτους ιθαγενείς, για το τι συμβαίνει στην Κύπρο ας πούμε – ανεξάρτητα (αν ως συνήθως) μπλέκεις τα σώβρακα με τις φανέλες ...

Αίολε, να διευκρινίσω (γιατί φαίνεται παίζεις τζιαι πελλόν) ότι όταν εδώ μιλάμε και αναφερόμαστε συγκριτικά (παραθέτοντας και αριθμούς) στις απώλειες και τους νεκρούς βρεττανούς και ελληνοκύπριους εκείνης της περιόδου, δεν μιλάμε γενικά για όλους τους νεκρούς, αλλά ΜΟΝΟ για τις εκτελέσεις ή/και δολοφονίες (βρεττανών και ελληνοκυπρίων) που έκανε η ΕΟΚΑ (εκείνη την εποχή), υπό την καθοδήγηση του πράκτορα των εγγλέζων, Γρίβα! Τα θύματα από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν ήταν πιο πολλά γιατί σκοτώθηκαν σε μάχες με τους εγγλέζους!

[Για τις εκτελέσεις ρίξε και μια ματιά σ’ αυτό το link: http://www.makarios.ws/cgibin/hweb?-A=717&-V=history].

Anef_Oriwn
Τρίτη 2/6/2009 – 5:19 μ.μ.

αιολος είπε...

Άκουσε φίλε μου ΑΝΕΥ, όλα αυτά που μου γράφεις και με κατηγορείς είναι προφανές ότι δεν περιγράφουν εμένα και ως εκ τούτου δεν τα σχολιάζω.

Για τον Μακάριο έτυχε να έχω διαβάσει κάποια πράγματα που λένε Κύπριοι (φυσικά μπήκα στην σελίδα του την οποία είχα υπόψη μου), τώρα τι γράφουν γι αυτόν τον κύριο οι Κύπριοι σε Ελληνικά μέσα συζήτησης ιδού:

"Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μακάριος Δρουσιώτης άρχισε τις ύβρεις ενάντια στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον κατάλογο που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο θέμα...
Εδώ και χρόνια Συνδέσμοι Αγωνιστών αλλά και διάφοροι άλλοι καλούν τον αυτοαποκαλούμενο ιστορικό να αναφέρει πηγή για όσα γράφει και είμαστε ακόμη σε αναμονή. Ακόμη ένα σημείο είναι ότι τα νούμερα του Δρουσιώτη είναι σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που αναφέρει το ΑΚΕΛ (μιλά για 81 άτομα). Ας συμφωνήσουν λοιπόν για τα ψέματα τους"

Είναι αλήθεια αυτά;

Anef_Oriwn είπε...

Αίολε,

Ενώ από τη μια παραπονιέσαι ότι σου προσάπτω κατηγορίες και πράγματα που δεν είναι αλήθεια, από την άλλη είσαι έτοιμος να υιοθετήσεις (χωρίς δεύτερη σκέψη) ότι λέγεται για τον Μακάριο Δρουσιώτη, από τρίτους εδώ κι εκεί ... Δεν νομίζεις ότι είναι αντιφατικό αυτό;
Πέραν τούτου οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών αντι να αφορίζουν (κι ΕΣΥ μαζί τους) όσους κάνουν κριτική για πράξεις που έγιναν εκείνη την περίοδο, ας μας αποκαλύψουν επιτέλους ποιους και τι πρόδωσε ο άλφα και ο ωμέγα δολοφονηθέντας ή έστω πως και γιατί σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν όσοι αναφέρονται στον κατάλογο που παραθέτει ο Μακάριος Δρουσιώτης!

Anef_Oriwn
Τρίτη 2/6/2009 – 6:45 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Δυστυχώς φίλε μου εξακολουθείς να κάνεις πανηγύρι με το νου σου, που λέμε στην Κύπρο.

Το ζητούμενο δεν είναι όλα αυτά που αναφέρεις. Το ζητούμενο της ανάρτησης είναι κατά πόσον οι προαναφερόμενοι ήταν [ή δεν ήταν] προδότες και δικαίως [ή αδίκως] εκτελέστηκαν.
Βεβαίως καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτό και επιχειρείς να οδηγήσεις το θέμα σε άλλες ατραπούς.

Προσπαθείς να δώσεις αριθμούς για τα θύματα της τετραετίας. Μόνο που αγαπητέ μου φίλε θα πρέπει να ξέρεις ότι πουθενά δεν θα βρεις ακριβής αριθμούς.
Άλλωστε τα στοιχεία που δίνονται ποικίλουν.

Κάνεις όμως ακόμα ένα λάθος, συγκρίνοντας είτε ανόμοια πράγματα, είτε κάνεις λανθασμένες συγκρίσεις.

Πρώτον: η περίοδος της ΕΟΚΑ δεν ήταν εμφύλιος πόλεμος. Αυτός αποφεύχθηκε χάρις στην ψυχραιμία που επέδειξε η Αριστερά.

Δεύτερον: προσπαθείς να μας πείσεις ότι και σε άλλους πολέμους τα «εγχώρια» θύματα ήταν περισσότερα από τα «ξένα».
Έτσι προσπαθείς να συγκρίνεις τα θύματα στο Βιετνάμ, την Αλγερία, την επανάσταση του 1821, το κουρδικό, την αμερικανική επανάσταση.

Όλα αυτά τα παραδείγματα είναι εντελώς διαφορετικά από την περίπτωση της Κύπρου. Διότι είτε μιλάμε για ανοικτούς πολέμους που περιλάμβαναν από βομβαρδισμούς μέχρι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, είτε για ανοικτά επαναστατικά κινήματα.

Στην Κύπρο η έκταση των επιχειρήσεων δεν ήταν τέτοια. Σε καμιά περίπτωση οι Άγγλοι δεν βομβάρδισαν χωριά, δεν έκαναν ομαδικές εκτελέσεις (όπως π.χ. οι ναζί στην Ελλάδα).
Ούτε η ΕΟΚΑ κτυπούσε ανοικτά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Βρετανών.

Μιλούμε δηλαδή για εντελώς διαφορετικές συνθήκες πολέμου, όπου δεν είχαμε ούτε καν συμμετοχή του λαού στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Μη συγκρίνεις, λοιπόν ανόμοια πράγματα.

Ακόμα, στην προκειμένη περίπτωση μιλούμε για ανθρώπους που σκότωσε η ΕΟΚΑ, όχι για τις παράπλευρες απώλειες. Έχει κι αυτό τη σημασία του.

Όσον αφορά τον Γρίβα.
Η επανάσταση δεν μόνο από τον Γρίβα. Αν δεν ήταν ο Μακάριος ούτε Γρίβας θα υπήρχε ούτε ΕΟΚΑ.
Όσον αφορά το ότι με τον Γρίβα δεν θα είχαμε κατεχόμενα, σε προτρέπω να διαβάσεις το βιβλίο το στενού συνεργάτη του Γρίβα, Σπ. Παπαγεωργίου «Μακάριος δια πυρός και σιδήρου».

Μακάριος Δρουσιώτης:
Ποιοι κύριοι λένε αυτά που λες βρε Αίολε; Από την ημέρα που μου γνωστοποίησες το συγκεκριμένο φόρουμ, κατά καιρούς, παρακολουθώ τι γράφουν μερικοί.
Και η συγκεκριμένη παράθεση που βάζεις είναι από εκείνο το φόρουμ.

Ρωτάς αν είναι αλήθεια.
Όχι δεν είναι.
Θεωρείς τυχαίο που όσοι επιτίθενται στον Μ.Δ. λένε ότι βρίζει την ΕΟΚΑ αλλά δεν έχουν παραθέσει ούτε μία λέξη για να αποδείξουν αυτά που του αποδίδουν;

Ο κατάλογος που παρουσίασε, οι φίλοι σου στο φόρουμ επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως κατάλογο αριστερών που δολοφόνησε η ΕΟΚΑ, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι. (αυτό φαίνεται και από το απόσπασμα που παραθέτεις).

Ποια πηγή τον καλούν να παρουσιάσει; Όλα τα βιβλία το είναι γεμάτα από αναφορές σε πηγές και παραπομπές. Μια ματιά θα σε πείσει.

Εκείνο που δεν λένε οι φίλοι σου εκεί στο φόρουμ, είναι ότι ο ΣΙΜΑΕ και οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών υποσχέθηκαν ότι θα απαντήσουν σελίδα προς σελίδα στο βιβλίο του Δρουσιώτη για την ΕΟΚΑ.
Πέρασαν 7-8 χρόνια και ακόμα περιμένουμε να δούμε την απάντηση.

Και κάτι τελευταίο: ο Μ.Δ. ποτέ δεν αποκάλεσε τον εαυτό του ιστορικό.
Ιστορικό τον αποκαλούν οι πολέμιοι του.

ΑΙΟΛΟΣ είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη εγώ μιλώ πολύ συγκεκριμένα και λέω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, άλλο αν δεν συμφωνείς, τώρα από το φόρουμ που μιλάμε δεν έχω ιδιαίτερα γνωστούς παρά συνομιλητές.

Καλά κάνεις και το παρακολουθείς είναι δειγματοληπτικό της Ελληνικής κοινωνίας και κυρίως μια πολύ μεγάλη βάση ποικίλων θεμάτων, στατιστικά σου βάζω μερικά νούμερα που δείχνουν το αληθές αυτού.

- Σύνολο δημοσιεύσεων 1.842.580
- Σύνολο θεμάτων 68.682
- Σύνολο μελών 8.940

Αφού το παρακολουθείς θα έχεις διαπιστώσει ότι το Κυπριακό είναι ένα ανοικτό θέμα για τους Έλληνες.

Ο εμφύλιος αποφεύχθηκε κυρίως λόγω της στάσεως του Μακαρίου στον οποίο προσέφυγε πολλές φορές το ΑΚΕΛ, αλλά και της διαλλακτικής στάσης τόσο της αριστεράς όσο και του Γρίβα.

Θα ήθελα να σου πω ότι το ΑΚΕΛ ετοιμαζόταν και οπλιζόταν για να κάνει πόλεμο με την ΕΟΚΑ.

Ο Γρίβας αναφέρει ότι:

Η αριστερά μέσω Αγγλίας και δια του ΑΟΕΛ προμηθεύεται όπλα από την Τσεχοσλοβακία. Για να αναμετρηθεί ενόπλως με την ΕΟΚΑ.

Τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ οι μεν αριστερά τις υπολογίζει σε 198 η δε πλευρά του Γρίβα σε λιγότερες από 90, πολλούς από αυτούς τους θεωρεί συνεργάτες των αποικιοκρατών και καταδότες.

Τώρα εξήγησα θαρρώ πειστικά τι συμβαίνει στις επαναστάσεις, εσείς κάνετε την τρίχα τριχιά και υπερβάλετε, θέλετε να δημιουργήσετε ήρωες λόγω της απουσίας σας στα πεδία των μαχών ψαρεύοντας μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή προδοτών μπας και βρείτε κανένα ατυχές θύμα προκειμένου να αμαυρωθεί ο αγώνας ανεξαρτησίας της Κύπρου, ΤΑΣ ΝΙΚΑΣ ΑΝΕΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΟΙΕΙΣΘΑΙ

Μιχάλης είπε...

Αίολε

Παρενθετικά αναφέρω ότι παρακολουθώ μέσα μέσα το συγκεκριμένο φόρουμ και διαπιστώνω σε πόσο τραγική κατάσταση είναι η Ελλάδα.
Προσπάθησα να παρακολουθήσω κάποιες συζητήσεις αλλά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι έχουν το δικό σου χαρακτηριστικό.
Ενώ το αρχικό θέμα είναι Α, από το τρίτο ή τέταρτο σχόλιο η συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό θέμα.

Παρακολουθώ τι λένε και για το κυπριακό και αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τέλος πάντων…

Ας έρθουμε στο θέμα μας.
Ο εμφύλιος στην Κύπρο αποφεύχθηκε όταν η Κ.Ε. με μία ψήφο διαφορά απέρριψε (σε δεύτερη συνεδρίαση) την καταφυγή στη βία ως αντίδραση στις δολοφονίες στελεχών της.
Ναι, συνέβαλε ΚΑΙ ο Μακάριος και όχι μόνο. Και ο Καραμανλής, και ο πατριάρχης και πολλοί πολλοί άλλοι που κατσάδιασαν τον Γρίβα για την τακτική του.
Ο Μακάριος του υπενθύμιζε ότι στόχος είναι οι Άγγλοι και όχι οι αριστεροί.
Ο Γρίβας στο θέμα αυτό δεν ήταν καθόλου διαλλαχτικός.
Αντίθετα απαντούσε στις επικρίσεις ότι έγραψε «επιτιμητικάς επιστολάς» προς τον Μακάριο και σε άλλους στην Ελλάδα γιατί αντιδρούσαν στις δολοφονίες κομμουνιστών! Και σημείωνε:
«Δεν πρόκειται, βεβαίως, να αποκαλύψω το όλον σχέδιον εξουδετερώσεως, πάσης κομμουνιστικής αντιδράσεως το οποίο εφήρμοσα με συνετήν εμμονήν, παρά τας ρηθείσας αντιδράσεις...».

Νομίζω ότι αυτό (ως ένα μικρό δείγμα) δείχνει πόσο «διαλλαχτικός» ήταν ο Γρίβας.

Σου είπα σε προηγούμενο σχόλιο ότι πλέον τα όσα λέει ο Γρίβας εναντίον της Αριστεράς, εδώ και πολύ καιρό δεν λαμβάνονται υπόψη, διότι πολλά έχει αποδειχτεί ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Και ένα από αυτά είναι και το θέμα των όπλων του ΑΚΕΛ. Ακόμα και ο Σπ. Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Κυπριακή Θύελλα» παραδέχεται ότι αυτά αποτελούσαν απλώς προπαγανδιστικές μανούβρες του Γρίβα και ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ αποδείχθηκε βάσιμος ο ισχυρισμός του.

Θα σε προκαλέσω ξανά:
Λες ότι η Αριστερά υπολογίζει τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ σε 198.
Πού το βρήκες αυτό και πού το βασίζεις;

Και πού βασίζεις το ότι η πλευρά του Γρίβα μιλά για 90.

Λυπούμαι αλλά νομίζεις ότι εξήγησες πειστικά.
Εκκρεμούν απαντήσεις…

Τα περί έλλειψης ηρώων και τα περί αμαυρωσης, δεν αξίζει να τα σχολιάσω.

μαέστρος είπε...

Αιολο
Αιολε εισαι τσογλάνι του πατακού.αιντε τραβιχτου και μην βρίζεις τα ιερα και τα οσια του κυπριακού λαού τούς αγίους αγνούς δολοφονηθέντας αριστερούς. ο Γρίβας ηταν ενας χίτης συνεργάτης των γερμανων αντικομμουνιστής φασίστας και ηθικός αυτουργός των δολοφονιών και πρωτεργάτης του προδοτικού πραξικοπήματος που έφερε την κατοχή στην Κύπρο.τελεία κασι παύλα

αιολος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη έχετε ένα ελιτισμό στην συμπεριφορά σας βλέπετε με "υπηρμένη την όφρυν" τους Έλληνες, όταν λες :

@ Μιχάλης
Παρενθετικά αναφέρω ότι παρακολουθώ μέσα μέσα το συγκεκριμένο φόρουμ και διαπιστώνω σε πόσο τραγική κατάσταση είναι η Ελλάδα.
Προσπάθησα να παρακολουθήσω κάποιες συζητήσεις αλλά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι έχουν το δικό σου χαρακτηριστικό.
Ενώ το αρχικό θέμα είναι Α, από το τρίτο ή τέταρτο σχόλιο η συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό θέμα.

Κρίνοντάς με απαξιωτικά (επειδή από το πληκτρολόγιό μου δεν ακούς αυτά που θα ήθελες να ακούσεις) και κρίνοντας τους Έλληνες με τον τρόπο που τους κρίνεις, πέρασε μήπως από το μυαλό σου ότι υπάρχουν 8.940 μέλη και φυσικά αρκετοί αυτών έχουν την όποια διάθεση και κυρίως είναι άνθρωποι ποικίλης κουλτούρας, γνώσης και ήθους;

Εδώ στο δικό σου συζητησιακό χώρο που παίρνουν μέρος 10-25 άνθρωποι παρουσιάζονται φαινόμενα σαν αυτό :
@μαέστρος
Και δεν είναι ο μόνος, θα έλεγα ότι κοινώς έχετε καβαλήσει το καλάμι.

Για την αξιοπιστία ή όχι των γραφομένων από τον Γρίβα, έχω να πω ότι :

Τα γραφόμενα του Γρίβα είναι η αυθεντική ιστορία από τον δημιουργό της ανεξαρτησίας σας, άνθρωποι που κρίνουν τα κείμενα του Διγενή με τον τρόπο που εσείς τα κρίνετε (δεν είσαι ο μόνος) μοιάζουν πολύ με αυτούς που έκριναν ότι τα κείμενα του Μακρυγιάννη είναι για την φωτιά και έπρεπε να περάσουν 150 χρόνια για να τα δουν με θαυμασμό.

Προτιμώ την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ μαρτυρία του Γρίβα, έστω και αν είναι φανατική από την ΑΚΑΠΝΗ μαρτυρία του ΑΚΕΛ.
Ξέρεις αν είχα να επιλέξω μεταξύ των γραφτών (απομνηνευμάτων):

Σαράφη και Ιωάννη Ράλλη προτιμώ του Σαράφη
Ζούκωφ και Βλασόφ προτιμώ του Ζούκωφ

Ελπίζω να είναι κατανοητά αυτά που λέω.

Αγαπητέ μου μαέστρο δεν θα σχολιάσω ότι γράφεις εξ άλλου την ίδια τακτική ακολουθώ με όλους τους υβριστές μου, απεναντίας κατανοώ την ξινίλα σου και την χολή σου όπως και την ξινίλα και την χολή των λοιπών "θαυμαστών " μου. λοιπόν φίλε μου να σε ενημερώσω διότι στις κόβες οι σύντροφοι σου είπαν πολύ παραμύθι. Ο Γρίβας ήταν πράγματι Χίτης, δεν καταλαβαίνω γιατί το λες υποτιμητικά;
Η "Χ" δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς ΠΟΤΕ και φυσικά δεν πολέμησε τους Γερμανούς, ήταν μια ομάδα που φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει μεταπελευθερωτικά τους κομμουνιστές, αντικομμουνιστές ήταν, τον αφορισμό Χίτης = Γερμανοπροδότης είναι μια εικόνα που κατασκεύασε το ΚΚΕ για να απαξιώσει την "Χ" , κάθε αντίθετος φίλε μου με τον κομμουνισμό δεν είναι a priori φασίστας αυτή η λογική μόνο σε ακραίες προσωπικότητες εμφανίζονται των πόλων.
Ο Γρίβας επίσης όταν γίνηκε η επέμβαση των Τούρκων το 1974 ήταν νεκρός, αν πρέπει να του χρεώσουμε την τουρκική εισβολή εγώ εν συντομία θα έλεγα (πρότεινα) να του χρεώσουμε και την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Βλέπω ότι απώλεσες την ψυχραιμία σου.
Αλήθεια, από πότε έγινα υβριστής σου ή μιλώ αφ’ υψηλού;
Μήπως είσαι εσύ που προσπαθείς να μας πεις ότι είμαστε ανιστόρητοι και ότι μόνο εσύ γνωρίζεις την ιστορία της Κύπρου;
Μήπως είναι εμένα που αμφισβητούν ακόμα και οι ομοϊδεάτες μου;

Αμφισβητείς ότι στο συγκεκριμένο φόρουμ δεν τελειώνει ποτέ καμία συζήτηση επειδή από τα πρώτα σχόλια η συζήτηση εκτρέπεται σε άλλες ατραπούς;
Αυτό σημείωσα. Αν το αμφισβητείς είναι δικαίωμα σου.

Αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ουσία των ζητημάτων.

Έγραψες ότι στη μη έναρξη εμφυλίου πολέμου στην Κύπρο συνέβαλε ΚΑΙ η διαλλαχτικότητα του Γρίβα.
Σου απάντησα με γραπτό του ίδιου του Γρίβα που σε διαψεύδει.
Αντί να το σχολιάσεις, πας (ως συνήθως) αλλού.

Υπεραμύνεσαι της αξιοπιστίας των γραφομένων του Γρίβα!
Πες μου λοιπόν, διαβάζοντας τα πιο κάτω, ποιο από τα δύο ισχύει:

Στα απομνημονεύματα του Γρίβα, σελ. 73 διαβάζουμε ότι τη νύκτα της 13ης του Δεκέμβρη:

«Άπαντα τα εξ (6) μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος – του Πολιτικού Γραφείου – ήτοι Εζεκίας Παπαϊωάννου, Ζιαρτίδης, Φάντης, Παυλάκης, Κατσουρίδης και Σάββας Ιωάννου, παρέμειναν έξω των κρατητηρίων και έδρων «εν παρανομία».

Στη σελίδα 97 γράφει:

«Ο Γ. Γραμματεύς του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου, κατά τρόπον παράδοξον και λίαν ύποπτον, εδραπέτευσεν από το Νοσοκομείον. Ο Παπαϊωάννου εκρατείτο μετά των άλλων Ακελικών στελεχών εις Πύλαν, συλληφθείς την 13ην Δεκεμβρίου 1955».

Σημειώνω ότι ο Παυλάκης Γεωργίου (ο αξιόπιστος Γρίβας δεν ξέρει ούτε το επίθετο του) ήταν ο πρώτος ΑΚΕΛικός που απέδρασε από τις φυλακές.

Ποια από τις δύο αναφορά είναι σωστή; Και με βάση αυτό, πόσο αξιόπιστος και αυθεντικός μάρτυρας μπορεί να κριθεί ο Γρίβας;

ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΕΠ’ ΑΥΤΟΥ.

Και όπως ανάφερα σε προηγούμενο σχόλιο, υπάρχουν πολλές τέτοιες αντιφατικές αναφορές στα βιβλία του Γρίβα.

Τέλος, όσον αφορά τον Γρίβα και την εισβολή, θα ίσχυαν αυτά που λες αν η εισβολή ήταν ανεξάρτητη από το πραξικόπημα. Και αν το πραξικόπημα ήταν ανεξάρτητο από την κατάσταση ανωμαλίας που επέβαλε ο Γρίβας με την ΕΟΚΑ Β’.
Αλλά δυστυχώς δεν είναι!

aiolos είπε...

Όχι Μιχάλη μιλώ χωρίς οργή και ψύχραιμα, συνήθως βρίσκομαι εκτός ψυχραιμίας όταν έχει να κάνει με συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις. Τώρα δεν συντρέχουν αυτά για να αρχίζω να βάζω youtube με εθνικά άσματα!!!!!!!

Μια διαπίστωση έκανα, δεν ισχύει;

Δες Μιχάλη εγώ δεν έχω καμιά δυσκολία να παραδεχτώ το ορθό και το αληθές, όλοι οι ιστορικοί μπορούν να γράψουν πράγματα που ενδεχομένως να είναι αντικρουόμενα αυτό οφείλεται στις διαφορετικές προσλαμβάνουσες πληροφορίες, τα βιβλία του Γρίβα πέρα από τα όποια λάθη που μπορεί να έχει δεν παύουν να είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΗΓΗ , την πηγή αυτή κανείς μα κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει, ούτε ημέτερος ούτε ενάντιος, προσπαθώ να βρω βιβλία με τον Κυπριακό αγώνα εδώ στην περιοχή μου και δεν βρίσκω, έτσι τις περισσότερες φορές καταφεύγω σε δημόσιες βιβλιοθήκες ή στο ιντερνετ, εσείς για αυτά τα ζητήματα έχετε περισσότερες ευκαιρίες. Το συγκεκριμένο που βάζεις θα το ελέγξω και θα σου πω.

Τώρα αυτό είναι επιχείρημα;

@ Μιχάλης

Σημειώνω ότι ο Παυλάκης Γεωργίου (ο αξιόπιστος Γρίβας δεν ξέρει ούτε το επίθετο του) ήταν ο πρώτος ΑΚΕΛικός που απέδρασε από τις φυλακές.



Τώρα σχετικά με αυτό :

@ Μιχάλης


Αμφισβητείς ότι στο συγκεκριμένο φόρουμ δεν τελειώνει ποτέ καμία συζήτηση επειδή από τα πρώτα σχόλια η συζήτηση εκτρέπεται σε άλλες ατραπούς;


Έχω να σου πω ότι τα νήματα που εγώ ανοίγω και υψηλότατους αριθμούς αναγνωσιμότητας έχουν και καταλήγουν.
Υπάρχουν νήματα που η συζήτηση εκτρέπεται και μερικές φορές γίνεται και χαβαλές και εκεί έγκειται και η δημοκρατικότητα του «ιδιοκτήτη» και των συντονιστών, πως την βλέπετε εσείς ότι ανοίγοντας ένα θέμα, εν τη ροή του λόγου δεν μπορεί να εκτραπείς και σε άλλες συζητήσεις, αυτό είναι ένα θέμα που μόνο στις ρομποτικές συζητήσεις μπορεί να γίνει , καλό είναι να γίνεται συζήτηση επί του θέματος αλλά τα ιστορικά θέματα αγαπητέ μου Μιχάλη δεν μπαίνουν σε συρματοπλέγματα, αν καταφέρνατε τέτοια καχεκτική, υποτονική συζήτηση θα πρέπει να ανήκετε σε ομάδα ζόμπι.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Δεν διαφωνώ καθόλου ότι τα βιβλία του Γρίβα είναι μια πρωτογενής πηγή.
Όμως θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι ο άνθρωπος είχε και κάποιες εμμονές.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι γράφει πράγματα που δεν ευσταθούν, όπως το θέμα της εισαγωγής όπλων από το ΑΚΕΛ αλλά και άλλα που ο ίδιος (και όσοι τα υιοθετούν χωρίς έρευνα) ως γεγονότα.

Άλλο δείγμα είναι αυτό που σου έγραψα όπου λέει ότι ο Παπαϊωάννου ΔΕΝ συνελήφθη εκείνο το βράδυ, ενώ αργότερα λέει ότι είχε συλληφθεί.
Αναμένω να το ψάξεις και να δώσεις τη δική σου εκδοχή.

Εγώ πάντως έχω την εξήγηση.

Η αναφορά στον Παυλάκη είναι επιχείρημα, από την άποψη του ότι λέει πως δεν συνελήφθη, ενώ συνελήφθη και ήταν ο πρώτος από τους ΑΚΕΛικούς, όπως είπα, που απέδρασε.

Και όταν σου λέει ότι δύο (όχι τυχαίοι) δεν συνελήφθησαν αλλά στην πραγματικότητα συνελήφθησαν, τότε ναι, πάσχει η αξιοπιστία του, έστω και αν είναι πρωτογενής πηγή.

Δεν θα αναλωθώ σε συζήτηση για το συγκεκριμένο φόρουμ. Απλώς θα σημειώσω ότι είναι άλλο να εκφεύγει η συζήτηση και μετά να επανέρχεται και άλλο να μην επανέρχεται ποτέ.

Τους χαρακτηρισμούς δεν τους σχολιάζω. Τους αφήνω στην κρίση του καθενός.

Ανώνυμος είπε...

Ρε, μα τούτος ο αίολος που κάμνει πως τα ξέρει ούλλα, κάπου έγραψε τζιαι αρωτούσεν να μάθει ποιος εν ο Μακάριος Δρουσιώτης.

Γράφουν αλλού, λαλεί, τζιαι θέλει να μάθει ίντα κόμμαν ένι.

Κατά τα άλλα κάμνει σας τον δάσκαλο εσάς δαμέσα τζιαι πέρνετε τον στα σοβαρά.
Κύριε ελέησον πκιον!!!

αιολος είπε...

Aγαπητέ ανώνυμε εγώ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΙΑ, ποτέ ........... Ο Μακάριος Δρουσιώτης γιατί πρέπει να είναι γνωστός στους πάντες; Ποιός είναι ο Ηρόδοτος ή Ντοστογιέφσκυ ;

Θα πρέπει να ξέρεις ότι ρωτώ χωρίς ντροπή να μάθω ότι δεν ξέρω, παράξενοι είστε την μια με κατηγορείτε για παντογνωσία και την άλλη για αμάθεια..... διαλέξτε και αν δεν μπορείτε υπάρχει η απάντηση, αναζητητής της αλήθειας είμαι και κυρίως δεν θέλω να είμαι στο κωλοτσεπάκι κανένός.

Παναγούλης είπε...

@αιολο
Αίολε δεν σε βρίζω απλα χαιδευτικα σου το λέω εισαι πολιτικά κρετίνος δηλαδή ηλίθιος , εκανες για να ήσουνα μέλος του εγκληματικού συνδικάτου της ΕΟΚΑ Β, τέτιους τύπους τους γυρεύανε κιαι τους στρατολογούσαν, με αρχηγό τον χίτη Γρίβα που άνοιξε τις κερκόπορτες στον Αττίλα και ευθύνεται 1000% ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΉ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ, η συζήτηση μαζί σου και ο διάλογος ειναι αυγά πανω στον τοίχο λογω του σοβαρου κρετινισμού σου

Μιχάλης είπε...

Νομίζω ότι ο Αίολος έχει δίκαιο, δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει οποιοδήποτε όνομα είναι γνωστό στην Κύπρο.

@ Παναγούλης,

Το είπα πολλές φορές,οι χαρακητρισμοί να λείπουν.

αιολος είπε...

Όχι Μιχάλη άσε τον λαό του ΑΚΕΛ να εκφραστεί ελεύθερα, εξ άλλου χαιδευτικά μου μιλά ο κος Παναγούλης, και απ ότι φαίνεται είναι πολύ ενημερωμένος σε θέματα τρομοκρατίας και παρακράτους, τι έγινε κε Παναγούλη είχαμε κάποια υποτροφία από το κόμμα για εκπαίδευση στην Στάζι;

Μιχάλης είπε...

Αίολε,

Μη νομίζεις ότι όσοι διαφωνούν μαζί σου ή όσοι γράφουν εδώ είναι του ΑΚΕΛ.

Μην καταλήγεις σε συμπεράσματα χωρίς να ξέρεις.

Άλλωστε μαζί σου διαφώνησαν και κάποιοι ομοϊδεάτες σου, σε κάποιο άλλο μπλογκ.
Είναι κι αυτοί ΑΚΕΛικοί και δεν το ξέρουμε;

αιολος είπε...

Βρε παιδί μου εγώ ομοιδεάτες δεν έχω στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ Β είναι κρυπτόμενη.

Μιχάλης είπε...

Νομίζεις :-)))

αιολος είπε...

Στο εκτός θέματος διάλειμα λέω να ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ στον ΑΝΕΥ, σήμερα λοιπόν ΑΝΕΥ γιορτάζει η ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία Μάρθας και Μαρίας, για αυτές ειπώθηκε το «περί πολλά τυρβάζει», εσύ τώρα δεν δέχεσαι χρόνια πολλά για την Μάρθα και Μαρία αλλά φαντάζομαι δέχεσαι για το "τυρβάζει"

http://www.sigmalive.com/simerini/politismos/145485

αιολος είπε...

Όσο και αν παρακολουθώ τα "προοδευτικά" μπλοκ βλέπω κριτική για τους Ελλαδίτες και τα "κακά" που σας έκαναν, για την Ελλάδα που είναι ένα τόσο τριτοκοσμικό κράτος που σας προκαλεί αναγούλα στο οφ σορ στομάχι σας, για τον "φασίστα" Γρίβα που σας ελευθέρωσε από την αποικιοκρατία όταν οι "σύντροφοι" τύχαιναν προστασίας από τους αποικιοκράτες, για την ΕΟΚΑ που είναι μεν το ΕΑΜ της Κύπρου αλλά επειδή δεν το γέννησε κομμουνιστική μήτρα είναι εγκληματικό κλπ κλπ ...... ένα πράγμα δεν βλέπω ........... συζήτηση για λαθρομετανάστες ή μήπως δεν έχετε τέτοιους στην Κύπρο;;;;;;;;;;;;;;;;;

Και κυρίως για ΕΠΟΙΚΟΥΣ, ΑΓΑΠΗΤΕ Μιχάλη τι γίνετε; Εσείς που είστε ευαίσθητοι για όλα,......γι αυτό το θέμα τι γίνεται; Όποιος το αναφέρει, το κόμμα του βάζει πιπέρι στο στόμα;

Μιχάλης είπε...

Προς τι αυτή η επίθεση έτσι ξαφνικά Αίολε;

Έφαγες κάτι και σε πείραξε;
Και μη μου πεις ότι αυτά όλα είναι εντός θέματος ή ότι είναι παρμεφερή!

Θα απαντήσω όμως πιο ύστερα, δεν έχω χρόνο τώρα.

Μιχάλης είπε...

@ Αίολος

Παραπονιέσαι πως σε κατηγορούμε άδικα ότι περί πολλών τυρβάζεις.
Η τελευταία σου ανάρτηση επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι όντως τα πράγματα έτσι είναι.

Δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται σε άλλα «προοδευτικά» μπλογκ (αν και θα ήταν καλό να γίνεις πιο συγκεκριμένος για το ποια εννοείς) αν ασκούν κριτική προς τον οποιονδήποτε.
Προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει αυτά που καταλογίζεις, τουλάχιστον στα ιστολόγια που παρακολουθώ εγώ.

Σε προκάλεσα και περιμένω απάντηση για να τεκμηριώσεις την κατηγορία περί προστασίας από τους αποικιοκράτες.
Η ΕΟΚΑ δεν ήταν ΕΑΜ. Ας μην τα κάνουμε όλα ίσα κι όμοια.
Η ΕΟΚΑ δεν είχε κοινωνικούς στόχους όπως είχε το ΕΑΜ.

Οι λαθρομετανάστες και οι έποικοι δεν έχουν σχέση σε αυτή τη συζήτηση και διερωτώμαι γιατί τους βάζεις στη συζήτηση από το πουθενά.

Πραγματικά ώρες ώρες διερωτώμαι πως σκέφτεσαι.

αιολος είπε...

Να δεχτώ ότι εδώ "τυρβάζω" για άλλα , αλλά κάτι είδα και τα πήρα...

Ποιοί ήταν οι κοινωνικοί στόχοι του ΕΑΜ;
Εγώ ξέρω ότι ΕΑΜ = Ελληνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και αυτό λέει τι ήταν το ΕΑΜ και ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

AIOLOS είπε...

Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό, σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...». Στο Ιδρυτικό επίσης αναφερόταν ότι «...το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με την διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του ελληνικού λαού [...] με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιάς συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος...».

Μιχάλης είπε...

Εύκολα τα παίρνεις απ’ ότι φαίνεται.

Το ΕΑΜ εκτός από την απελευθέρωση είχε στόχους για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους, για το κεφάλαιο, για το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που θα δημιουργούσε.

Η ΕΟΚΑ δεν είχε τίποτε απ’ όλα αυτά. Είχε μόνο στόχο την απελευθέρωση.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη ένα θέμα που είχε ενδιαφέρον και θα μπορούσε να εξελιχθεί στην βάση μιας παραγωγικής συζήτησης με πλούσια επιχειρηματολογία (θετικής η αρνητικής υφής ) έπεσε νεκρό και μνημονεύθηκε. Αγαπητέ Μιχάλη τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ζήνων

Eva Neocleous είπε...

Mιχάλη,
είχα διαβάσει το άκρως ενδιαφέρον θέμα της ανάρτησής σου από την πρώτη μέρα.Φτάσαμε όμως στην "εκπνοή" του χρόνου(φαντάζομαι θα προχωρήσεις σε άλλη ανάρτηση αύριο)και νιώθω πως ίσως τα σχόλια τώρα να περιττεύουν.Ας είναι όμως.
Είναι που μονοπώλησε κι ο αγαπητός κ. Αίολος τη συζήτηση, εκτρέποντάς την, ως συνήθως...
Επί της ουσίας τώρα.Η μνήμη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Οι αποσιωπήσεις, η μισή αλήθεια ή και η διαστρέβλωση της αλήθειας δε βοηθούν ένα λαό να πάει μπροστά.Η Ιστορία οφείλει να αναδεικνύει την αλήθεια, καταγράφοντας λάθη,παραλείψεις, αλλά και ηρωικές πράξεις.
Οι πληγές θα χάσκουν όσο επιλέγεται η φίμωση και η αποσιώπηση.
Συγχαρητήρια για το κείμενό σου!

ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.17 είπε...

Μπράβο μπράβο...έτσι να θυμάστε τις παπαριές που σας πουλούν οι κομματάρχες σας προεκλογικά για να συσπειώνεται το ΚΟΜΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα συσπείρωσης.Άλλοι το έχουν με όσα τερτίπια κι αν μηχανεύονται.

ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.18 είπε...

Φυσικά δεν έχει πρόβλημα. Αυτή η ανάρτηση αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της τακτικής συσπείρωσης που φαίνεται ότι ακόμα φέρνει καλά αποτελέσματα.

Που είπαμε ότι δουλεύκεις κύριος; Στο ΑΣΤΡΑ; Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα ΑΚΕΛ;

Μιχάλης είπε...

@ Eva Neocleous

Σκέφτομαι να βρω τρόπους να σταματήσει η εκτροπή της συζήτησης σε άλλα ζητήματα.

Η μνήμη δεν πρέπει να σβήνει για οτιδήποτε έχει συμβεί και σε οποιαδήποτε περίοδο.
Η συμφιλίωση και η ενότητα δεν γίνονται πράξη – όπως λες κι εσύ – με φίμωση και αποσιώπηση αλλά με την έκθεση και την ανάλυση των υπαρκτών γεγονότων.

Προσωπικά δηλώνω ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ αυτή την πτυχή, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους.

Μιχάλης είπε...

@ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.17

Αν αναφέρεσαι στο συγκεκριμένο θέμα της ανάρτησης, ούτε καν θίχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία.

Aslan είπε...

Δεν ειναι τιποτα Μιχαλη. Απλα τουτοι η Δηκοικοι πίθηκοι κλαιν απο τωρα τα αποτελεσματα του θλιβερου κώματος τους

αιολος είπε...

@ Μιχάλης

Λοιπόν εσύ είσαι πραγματικά ιδεολόγος.
Να είσαι καλά.

παπαράτσι 114 είπε...

@αιολο
αιλε είσαι πραγματικά σιαλμούτα υποκριτής και προβοκάτορας άλλους να δουλεύκεις αιντε τράβα το δρόμου σου χουντοφασιστόμουτρο

χριστακης χαραλαμπους είπε...

Όσα δεν λέει ο Μιχάλης Μιχαήλ βολεμένος με καλό μισθό στο ΑΚΕΛ και ανταμειβόμενος με ηγετικό πόστο όπως όλοι οι έμμισθοι στο κόμμα.

1.Περίπτωση Μιχαηλίδη Κ.Πύργος.Οι σύνδεσμοι αγωνιστών απήντησαν με το βιβλίο τους το 2002.Ο Μιχάλης Μιχαήλ εσκεμμένα δεν έβαλε την απάντηση τους.Απάντησαν ότι η εκτέλεση δεν έγινε από την ΕΟΚΑ αλλά είχε ελατήρια προσωπικά.Η σύζυγος Μιχαηλίδη συναντήθηκε με τον τομεάρχη της περιοχής και της εξήγησε το πως εκτελέστηκε ο σύζυγος της.Της δόθηκε επιστολή για να την δώσει στον Γρίβα διότι θα πήγαινε Αθήνα.Η σύζυγος πήγε εκεί αλλά δεν πήγε στον Γρίβα.Το ΑΚΕΛ την εξωθούσε μετά σε εφημερίδες για να πλάσει άλλο ένα αδίκως εκτελεσθέντα. Κάτι άλλο που δεν λέει ο Μιχαήλ. Μετά τον θάνατο του Ακελιστή οι συγγενείς του κατεπρόδωσαν την ΕΟΚΑ.Εξαιτίας τους συνελήφθησαν ήρωες όπως ο Στέλιος Τριταίος και άλλοι.Μετά την προδοσία τους μετέφεραν Αγγλία για να μην τους σκοτώσει η ΕΟΚΑ.Εκεί είχε πάει μετά από μήνες διαβημάτων και ο πληγωμένος Σ.Τριταίος και οι προδότες πήγαν να τον βρουν στο νοσοκομείο! ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΗΡΩΑ.
2.Περίπτωση Σακκά.Ο Σακκάς θεάθηκε να περιφέρεται με τους Άγγλους κατακτητές.Προειδοποιήθηκε αλλά έλεγε ότι δεν φοβάται την ΕΟΚΑ.
Όταν εκτελέστηκε στην κηδεία του η σύζυγος του φώναζε.Ο Μιχαήλ δεν τα αναφέρει αυτά
για να μην μάθει ο ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ και την άλλη πλευρά των
γεγονότων.

3.Μένοικος.Ο Μένοικος τρομοκρατούσε τα μέλη της ΕΟΚΑ στην περιοχή του.Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες οι οποίες και παρατίθενται για την
δράση του.Κάτι που επίσης δεν αναφέρει ο Μιχαήλ είναι ότι κοπέλα συγγενικό πρόσωπο του Μένοικου και μάλιστα στο χωριό του ήταν μέλος της ΕΟΚΑ.

4.Εφόσον ο φόνος Πατατάς δεν έγινε από την ΕΟΚΑ γιατί το ΑΚΕΛ τον έχρισε προδότη που εκτέλεσε η ΕΟΚΑ και τον αποκατέστησε?Γιατί δεν
αποκατέστησε το ΑΚΕΛ τις δεκάδες άλλων που εκτέλεσε η ΕΟΚΑ αλλά δεν άξιζαν ένταξης σε καταλόγους?

χριστακης χαραλαμπους είπε...

Σημείωσις..Στην κηδεία Σακκά η σύζυγος φώναζε.....