Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΕΦΑΛΙ;

Η Δημοκρατία διασφαλίζει μεταξύ άλλων και την ελευθερία έκφρασης.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να μεταχειρίζεται βίαια μέσα.

Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν διάφορα κρούσματα που ενώ κάποιοι επικαλούνται αυτό το δικαίωμα τους, οι πράξεις και οι ενέργειες τους κάθε άλλο παρά εντάσσονται μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια.
Το «διαφωνώ μαζί σου αλλά θα αγωνιστώ να έχεις το δικαίωμα να διαφωνείς» δεν ισχύει για τους συγκεκριμένους τύπους.

Αναφέρομαι σε δύο συγκεκριμένα δεδομένα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες.
Επιγραμματικά θα αναφέρω τη δημιουργία ενός νέου μπλογκ που ενώ επικαλείται την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο(;!) δεν επιτρέπει την έκφραση αντίθετης άποψης με διάφορες ψευδοδικαιολογίες και ψευδοπροφάσεις.
Και δεν φτάνει αυτό, κηρύσσει ανεπιθύμητους και διαγράφει τις αναρτήσεις όσων διατυπώνουν διαφορετική άποψη από τη δική τους.
Την ίδια ώρα οι αναρτήσεις τους δεν έχουν κανένα επιχείρημα παρά μόνο ύβρεις, χλευασμούς και ειρωνείες.

Το δεύτερο, στο οποίο θα σταθώ ιδιαίτερα, είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε τη νύκτα της 24ης Απριλίου στο χώρο που γινόταν το αποτυχημένο συλλαλητήριο για την επέτειο του «Όχι», στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Επίθεση εναντίον του Κώστα Γεννάρη


Ο δημοσιογράφος Κώστας Γεννάρης κατάγγειλε (με επιστολή που έστειλε στην Ενωση Συντακτών, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ΜΜΕ) ότι έπεσε θύμα επίθεσης εκείνο το βράδυ από στελέχη και μέλη του γνωστού Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης Πρώτη Γραμμή.

Συγκεκριμένα κατάγγειλε ότι είχε μεταβεί στο συγκεκριμένο σημείο για τις ανάγκες ενός ζωντανού ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την εκπομπή «Οδύσσεια».
Σε κάποια στιγμή τον πλησίασε ο δικηγόρος Παναγιώτης Κλεοβούλου και προσπάθησε να τον παρεμποδίσει από την εκτέλεση του καθήκοντος του.

Σύμφωνα πάντα με τον Κ. Γεννάρη, ο Κλεοβούλου του ζήτησε να του πάρει συνέντευξη, κάτι που ο δημοσιογράφος αρνήθηκε ευγενικά.

Σε λίγο «ο Κλεοβούλου μεταμορφώθηκε από ένα ευγενή δικηγόρο σε ένα προβοκάτορα. Διαπίστωσα ότι πίσω μου ακριβώς και μπροστά από την κάμερα μετακινήθηκε ένα τεράστιο πανό με σύνθημα «Κλείστε τα οδοφράγματα, σκοτώνουν τα παιδιά μας». Οπως ήταν φυσικό, ζήτησα εξηγήσεις για την πράξη αυτή, υποδεικνύοντας ότι με παρεμποδίζει στη δουλειά μου και ότι η προσπάθεια επιβολής της αξίωσής τους για συνέντευξη αποτελεί φασισμό. Τότε άρχισε να εκδηλώνεται μια εκπληκτική εχθρότητα, με φωνές, βρισιές, συνθήματα και «δικαιολογίες» του τύπου «ο χώρος είναι δημόσιος. Οι προσπάθειες των ελάχιστων αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί εκείνη τη στιγμή να καλμάρουν τα πράγματα και να πρυτανεύσει η λογική, αντιμετωπίστηκε με προκλήσεις και απειλές.

Εκεί βρισκόταν και ο Κρίνος Μακρίδης, ο οποίος αρχικά προσπάθησε να πείσει τους συνοδοιπόρους του να με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου και να κάνουν ότι ήθελαν μετά.

Στη συνέχεια όμως με πλησίασε για να μου πει: «Κώστα φύγε γιατί θα σου κάνουν κακό»! Επρόκειτο για μια φασιστική προσπάθεια να παρεμποδιστεί η σύνδεση και το υπέδειξα εκεί σε όλους. Και προς επιβεβαίωση της διαπίστωσης με πλησίασε ο επικεφαλής των «διαδηλωτών», ο Κλεοβούλου, ο οποίος μου είπε: «Είναι χρόνια που σε έχω στο στομάχι και θα σε κανονίσω εγώ. Θα σε σέρνω στα δικαστήρια από τη Δευτέρα». Υπενθυμίζω ότι τον κύριο αυτό ούτε τον γνωρίζω, ούτε τον έχω ξαναδεί.
Πάτησε μάλιστα το καλώδιο του μικροφώνου μου και όταν αστυνομικός του υπέδειξε ότι καταστρέφει ξένη περιουσία, απάντησε: «αυτός έβαλε το καλώδιο κάτω από το παπούτσι μου»! Ενώ άλλοι μου φώναζαν: «συναγελάζεσαι με τους Τούρκους στα κατεχόμενα, σε ξέρουμε». Η σύνδεση άρχισε υπό αυτές τις συνθήκες και όταν έγινε αντιληπτό από τους «διαδηλωτές» ότι άρχισε η σύνδεση, άρχισαν και οι φωνές και τα συνθήματα, ενώ την ίδια στιγμή ανέμιζαν σημαίες και πανό μπροστά από την κάμερα, παρεμποδίζοντας έτσι τη λήψη εικόνας.


Το μεγάλο πανό στο μεταξύ μετακινόταν συνεχώς για να βρίσκεται από πίσω μου. Από το στούντιο της ΕΡΤ με ρωτούσαν γιατί δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας και τελικά μου ζήτησαν να διακόψουμε και για δική μου ασφάλεια. Πράγμα που έγινε. Παρέμεινα στο χώρο για αρκετή ώρα για διάφορους λόγους: ο ένας ήταν γιατί πριν καταφθάσουν οι «διαδηλωτές», είχε περάσει στις ελεύθερες περιοχές T/κ συνάδελφος με τη σύζυγό του και ήθελαν να τον βοηθήσω να επιστρέψει στα κατεχόμενα με ασφάλεια.


Άλλος λόγος ήταν γιατί μετά τις απειλές δεν ήμουν σίγουρος ότι δεν θα με περίμενε κανένας σε κάποια γωνιά για να με χτυπήσει. Και βεβαίως ήθελα να δω την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς στο μεταξύ είχε φθάσει εκεί αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει τους «διαδηλωτές». Οι οποίοι ωστόσο, στο μεταξύ γύρισαν το πανό τους προς την κατεύθυνση των κατεχομένων και γιουχάϊζαν όποιον περνούσε στα κατεχόμενα».


(Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας Κ. Γεννάρη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
http://www.haravgi.com.cy/site-article-24677-gr.php)

Ας σημειωθεί ότι οι κύριοι αυτοί ανάρτησαν στο διαδίκτυο σχετικό φιλμάκι με τα κατορθώματα τους, το οποίο κατέβασαν αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας.

Την επομένη της δημοσίευσης, ο κ. Κλεοβούλου έστειλε επιστολή – απάντηση – στις εφημερίδες στην οποία κάνει λόγο περί «σιδηρούν παραπετάσματος» «γκούλαγκ» και «τυραννικών καθεστώτων», χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Χριστόφια ως «καθεστώς το οποίο σήμερα κυβερνά».
Ενώ κατηγορεί τον δημοσιογράφο Γεννάρη ότι αυτός «άρχισε να ουρλιάζει» εναντίον των διαδηλωτών, το φιλμάκι που είχαν ανεβάσει στο διαδίκτυο τον διαψεύδει.

Το κείμενο του κ. Κλεοβούλου διαβάστε το εδώ:

http://protigrammi.com/?p=584

Το θέμα έφτασε στην Ένωση Συντακτών η οποία με ανακοίνωση της (28 Απριλίου 2009) καταδικάζει τα όσα έγιναν και σημειώνει ότι:

"Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απειλητική επίθεση που υπέστη ο συνάδελφος Κώστας Γεννάρης και τη φιμωτική παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής αποστολής του και καταγγέλλει τις απαράδεκτες αυτές πράξεις ως ανοικτή επίθεση
και απειλή εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και του θεμελιώδους δικαιώματος ελευθερίας έκφρασης καθώς και του βασικού και αναφαίρετου δικαιώματος πληροφόρησης των πολιτών. Είναι σίγουρα απολύτως σεβαστή
η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη και κριτική τοποθέτηση και έκφραση,
αλλά είναι παντελώς ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα κάθε φιμωτική
ή απειλητική προσπάθεια και ενέργεια όπως αυτή που εκδηλώθηκε
εναντίον του Κώστα Γεννάρη".

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (30/4/2009) η οποία σημειώνει:

«Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας παρακολούθησε τηλεοπτική εικόνα στην οποία καταγράφηκαν τα γεγονότα καθώς και σύντομες ταινίες που τοποθετήθηκαν σε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι άτομα και ομάδες έχουν το δικαίωμα έκφρασης των απόψεών τους, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σεβασμό προς το δικαίωμα της Ελευθερίας Εκφρασης των άλλων.
Στην προκειμένη περίπτωση διαπίστωσε ότι οι διαδηλωτές όχι απλώς υπερέβησαν τα δικαιώματά τους, αλλά παραβίασαν το δικαίωμα της Ελευθερίας Εκφρασης δημοσιογράφου. Η ενέργειά τους ήταν φιμωτική, γιατί είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της δημοσιογραφικής του αποστολής και την παραβίαση του δικαιώματος για απρόσκοπτη πληροφόρηση.
Υπό το φως των ανωτέρω, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας καταδικάζει με έντονο τρόπο την ενέργεια των διαδηλωτών, την οποία θεωρεί ως στρεφομένη εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων, του δικαιώματος πληροφόρησης του κοινού και της Ελευθερίας Εκφρασης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή δεν βασίστηκε μόνο στη μαρτυρία του Κώστα Γεννάρη αλλά παρακολούθησε – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – και σχετικό το βίντεο.Άποψη μου είναι ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι μόνο η αρχή.

Και για να προλάβω τυχόν «καλοθελητές» δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν εισηγούμαι τη φίμωση κανενός.
Απλώς θέλω να επισημάνω ότι ελευθερία έκφρασης δεν σημαίνει παρεμπόδιση της έκφρασης του άλλου.
Ελευθερία έκφρασης δεν σημαίνει ότι έχω το δικαίωμα να βρίζω τον άλλο και να τον απαξιώνω.
Δεν σημαίνει να καλώ σε ανταρσία όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για τα καημένα τα παιδάκια που μοίραζαν ένα αθώο φυλλάδιο.

Χρειάζεται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Ως σωστοί πολίτες.
Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση φασιστικών νοοτροπιών με το πρόσχημα της όποιας ελευθερίας.

Τουλάχιστον ας εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για τέτοια φαινόμενα. Τουλάχιστον…

113 σχόλια:

Daskalos είπε...

Ο Φασισμός δε θα περάσει!
Δε θα τους αφήσουμε.Τα ποτάμια δε γυρίζουν πίσω!

Meropi είπε...

Να πω την αλήθεια κάτι πήρε το μάτι μου στο διαδίκτυο περί "Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Κύπρο" (!) και δεν είχα πολυκαταλάβει τι ακριβώς θέλει να πει ο Ποιητής. Τώρα μπορώ να πω ότι κατάλαβα. Και μη χειρότερα....

Phivos Nicolaides είπε...

Κάθε συμπεριφορά, ενέργεια ή πράξη αντιδημοκρατική και αυθαίρετη είναι καταδικαστέα, οπονθενδήποτε κι αν προέρχεται. Μια μικρή μόνο επισήμανση. Ο υπερβολικός τίτλος (ουσιαστικά σύνθημα) του άρθρου σου αγαπητέ Μιχάλη, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Και όμως αγαπητή μου Μερόπη, κατά την εκτίμηση μου έρχονται χειρότερα.

Μιχάλης είπε...

@ Phivos Nicolaides

Σήμερα μπορεί να φαίνεται υπερβολικός ο τίτλος μου φίλε Φοίβο.
Αύριο θα είναι συμβατός και μεθαύριο όταν τον ζήσουμε στο πετσί μας θα λέμε στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.

Εγώ βλέπω την κουφή, δεν γυρεφκω την κολοσυρμαθκιάν της.
Και προτιμώ να είμαι υπερβολικός παρά εφησυχασμένος όπως ήταν οι γονείς μας όταν έβλεπαν παρόμοια φαινόμενα και μιλούσαν κι εκείνοι για υπερβολές.

Μακάρι να διαψευστώ χίλιες φορές. Μακάρι.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε μιχαλη,

νομιζω η διαφορα μας ενι αν
εν νεα φαινομενα
η αν εν απλα αναπαραγωγη..
το μπλογκ που λαλεις εν το ειδα [την ορεξη τους εχω]..
νομιζω εκαταλαβα εναν πανω κατω ιντα ατμος κυκλοφορα στο πανω μερος του σωματος ποτζιει, που τον ριχαρδο τζαι εναν αλλο κινουμενο παναυριν [με το ψευδωνυμο "..κυπριωτης"] σε ενα προηγουμενο ποστ σου..ο τελευταιος ιδιως με την αναφορα στην "Παιδεια" εμυριζεν ταξικο τζαι ιδεολογικο ρατσισμο που μιλια - ε καλα για την ημιμαθεια εν χρειαζεται να το πει κανενας..
τζαι εισιεν χαζιν ινταλως αντιφασκε που παραγραφο σε παραγραφο..σαν στημενη απαγγελια..
αλλα τουτοι εν τζαι καταλαβουν..λαλουν το "ποιημα"..τζαι καρτερουν τον δασκαλο/επιθεωρητη να πει "μπραβο"..

τελος παντων..θελω να πω οτι τουτοι οι τυποι εν τζαι εν κατι το νεο..εν η κυριαρχη αντιληψη που εδιαπερναν τζαι διαπερνα σε μεγαλο βαθμο τα κυκλωματα στα παραπανω ε/κ μμε..εν οι ζαφτιεδες της "περιρρεουσας" που νοιωθουν αβολα με τα ανοιγματα της νεας περιοδου..

πρεπει να επαρακολουθησες την συζητηση του κατσιαουνη με τον α. μιχαηλιδη του φιλελευθερου τον γεναρη φερβαρη..
ιντα που εκαμεν ο μιχαηλιδης αμα εκοψεν μεσα;..αμα του υπεδειξεν ο κατσιαουνης οτι ελαλεν ψεματα τζαι οτι εθκιεβαζεν τα κειμενα στα οποια αναφερετουν επιλεκτικα;
ελογοκρινεν τον..εν εβαλεν τα κειμενα του που του εστελλεν σαν απαντηση ο κατσιαουνης..η "δημοκρατια" τους..

τουτους τρομοκρατει τους η δημοκρατια - τρομοκρατει τους η ιδεα οτι μπορει να ανοιξει η συζητηση για διαφορα θεματα..γιατι εν εχουν τζαι τιποτε να πουν..ξερουν να απαγγελουν, να αναπαραγουν..
αν επιασαν τον τιτλο της επιτροπης του καημενου του τακη χατζηδημητριου [που φυσικα ξιχανουν τον] τον τζαιρον της χουντας, εν γιατι εφτηνησεν τοσο πολλα ο λογος τους, που γυρευκουν να πιαστουν που τον αντιστασιακο λογο..οπως ας πουμεν ενας εοκαβητατζης που τωρα τυλιεται την σημαια της κυπριακης δημοκρατιας για να το παιξει απορριπτικος..ενω το 74 εφκαινεν ως τζαι στην στεγη της βουλης για να την σιησει..
οπως καταλαβαινεις μπορω να σου πω τζαι για το αλλο το ραδιοφωνικο νουμερο..αλλα θελεις να εισαι ευγενικος με ουλλους..οποτε οκ..

οποτε..ενεν τιποτε το παραξενο οτι θελουν να μιλουν μονοι τους..ετσι εμαθαν..να μιλουν, να φκαλουν κυρηγματα τζαι πουκατω να υπαρχει σιωπη..
ινταλως το ειπεν ο "βολευτης";.."τα παιδια δεν αναπτυσουν κριτικο πνευμα πριν απο τα 16 χρονια "..
οσο για το επιπεδο σεβασμου της αληθκιας..εν αθθυμασαι μιαν ανακοινωση που εδημοσιοποιησες εσυ τον νιοβρη;
γενικα αντιδρουν, φωναζουν, βριζουν, λαλουν ψεματα διοτι εχουν μιαν εξουσια χειραγωγησης τζαι φουνται να μεν την χασουν..

οσο για τους τραμπουκισμους με τον Γενναρη..παλε ενεν νεο..
απλα τουτην την φορα εβαλαν το τζαι με τον Γενναρη..
μπορει να εν τζαι στοιχειο παρακρουσης..
τζαι το πιο σηαμντικο..αντισταθηκεν τους..
το οτι φκαλει τζαι ο κανναουρος ανακοινωσεις, εν τζαι εσιει σημασια..
σημασιαν εσιει να τους θωρουμεν στα μαθκια τζαι να ξερουν οτι εν τους φοουμαστεν πκιον..
οσο για τα μπλογκ-παρτυ "ελατε να μισησουμε μαζι", εν καταλοιπο..της κυριαρχης [ακομα] εικονας των μμε..
αλλα ππεφτουν ..τζαι ανησυχουν..για τουτον προσπαθουν να λογοκρινουν..

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Αποψή μου είναι πως υπάρχουν πολλές υπερβολές σε όλες τις πλευρες.

Θα εκφέρω γνώμη μόνο για τα γεγονότα σε βάρος του κου Γενάρη όχι μόνο γιατι είναι αυτός που είναι αλλά γιατί τέτοιες συμπεριφορές κατά λειτουργών του τύπου και της ενημέρωσης είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ.

Αυτό που εχω να πω είναι έναν μόνο.

Μπαίνουμε σε κρίσιμη περίοδο. Ίσως καταλήξει σε κάποια Λύση προς ψήφιση από το Λαο.

Ή συμφωνούμε πως είναι ΟΛΕΣ απόψεις χρήσιμες και πρέπει να κουβεντιάζουμε ή τα λέτε οι ακελικοί με τους ακελικούς και όλοι γενικά μεταξύ τους.

Πιστεύκω πως πρεπει να συζητάμε μαζί με σεβασμό ό ένας στην άποψη του άλλου. 'Αλλο δεν εχω να πω.

Ανώνυμος είπε...

κυριε φαληρε κυπριωτη,

επειδη αναφερτηκα σε εσενα πιο πανω, εν θελω να μεινει η αναφορα μου μετεωρη..οταν εγραψες πριν 2 [νομιζω] ποστς οτι ο τασσος εισιεν "Παιδειαν" που ο χριστοφκιας εν εσιει..τζαι υστερα ειπες μας τζαι εναν απαραδεκτο [το οποιον ηταν τζαι δειγμα ημιμαθειας για εμενα] σχολιο για το ινταλως αντιλαμβανεται την κυπρο κλπ, ειπα οτι μπορει να μεν εκαταλαβα καλα - διοτι οντως εισιες ξεκινησει νηφαλια..
η συνεχεια αντιφασκεν [γη τζαι ουρανος] με τες προηγουμενες σου παραγραφους, αλλα ηταν τοσο κουφο που ειπα να καρτερω [αμπα τζαι εν εκαταλαβα] να δω αν [τζαι τι] θα απαντουσες στον μιχαλη....για να σε ρωτησω για τα κριτηρια "Παιδειας" - σπουδες; χωρα σπουδων; ταξικη καταγωγη; κλαδος σπουδων; ιδεολογικη καταγωγη; γνωση γενικως; ειδικως; κλπ...
[τζαι οϊ εν ειμαι ακελικος - αλλα εχω ταξικη συνειδηση τζαι μπορω να καταλαβω τα αππωματα των μικροαστων τζαι των νεοπλουτων..ατε τερμα δαμαι για να μεν αρκεψω τες συγκρισεις της "Παιδειας" τζαι "παιδειας" οπως τζαι των μουσικων γουστων στες αυλαες του προεδρικου]

..1-2 μερες που εκοιταζα εν απαντησες..οποτε σε εκατεταξα στο "παναυριν"..κλπ.

κατα τα αλλα αν θελεις ηπιον διαλογο, νομιζω οτι ο μαστρος του μπλογκ δαμαι εν διαθεσιμος...

γενικοττερα συφφωνω οτι εν καλα να μιλησουμε ουλλοι με ουλλους..
με σεβασμο στους αλλους..
τζαι τουτον συμπεριλαμαβνει τζαι τους τ/κ...

κυπραιος

Ανώνυμος είπε...

Η ακρότητα στις πολιτικές Χριστόφια γεννά φασιστικές και εθνικιστικές συμπεριφορές.

Που εκδηλώθηκαν στην προκειμένη σε ένα δύσμοιρο τσιράκι του.

Ανώνυμος είπε...

Μα ο Γενάρης δεν είναι αυτός που χειροδίκησε εναντίον συναδέλφου του από την Ελλάδα πριν λίγα χρόνια;

Που τον γρονθοκόπησε και τον έριξε κάτω;

Ανώνυμος είπε...

ετσι ενι κουμπαρε ανωνυμε..
οποιος μιλα τζαι εν φοαται, τζαι εν υπακουει την περιρρεουσα υστερια "γεννα τον φασισμο" α;
οποτε να σας υπακουομεν για να μεν μας απειλειτε;
μα ιντα ωραιον παλληκαρουιν που εισαι λεβεντη μου..

που το εξανακουσα ρε παιδι μου τουτον το φκιολι;
α ναι..
εν ηταν οτι το πραξικοπημα εγινεν γιατι ο μακαριος εν υπακουεν την χουντα;
τζαι η χουντα εγινεν γιατι, λαλει,εκινδυνευκεν η ελλαδα που τους κομμουνιστες αν εγινουνταν εκλογες..
αρτια...
εμαθες το ποιημα..
ατε τωρα..ανοιξε το παραθυρο αν εισαι λευκωσιατης..ανοιξε τα μαθκια σου καλα καλα..στραωθου την σημαια στον πενταδακτυλο..
τζαι απολαυσε τα εργα της επιτροπης αποκαταστασης της χουντικης λοβοτομης..

περαστικα..

αντι-χουντικος ανωνυμος κυπραιος..

Νεόφυτος ο Έγκλειστος είπε...

Για τους νεοεμφανισθέντες του "Παρατηρητηρίου",
Αγνοήστε τους τζιαι μεν ασχολήστε.
Ερυπάναν την κυπριακή μπλογκόσφαιρα, αφήστε τους, τζιείνοι τα λαλούν, τζιείνοι τα δκιεβάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Μα επειδή δεν δέχονταν να τους ξιτιμάζεις κ. Μιχαήλ μέσα στη σελίδα τους, το christofias-watch είναι φασίστες;

Ας μεν τους εξιτίμαζες καλέ εσύ και ο φίλος σου ο ρατσιστής.

Εγώ πάντως επειδή μπαίνω συχνά στα σχόλιά τους, υπάρχουν πολλά ακελικά σχόλια, ακόμα και τα δικά σου.

αιολος είπε...

Την ίδια ώρα οι αναρτήσεις τους δεν έχουν κανένα επιχείρημα παρά μόνο ύβρεις, χλευασμούς και ειρωνείες.


Στις γειτονιές μας επί τέτοιων λένε "βγαλε την σκουφια σου και βάρα μας".

Ανώνυμος είπε...

Οι αναρτήσεις του christofias-watch δεν παίζονται!

Τα λεν έξω από τα δόντια τα παιδιά, κόντρα στο ακελικό καθεστώς και τα κατεστημένα του.

Ανώνυμος είπε...

α μα αλλαξεν η επιτροπη των χουντικων τζαι εγινεν αγγλοφωνη τωρα;
σφιχτητε ακομα λλιον..
εν χαζον το "δεν παιζονται"..
try again
περκι μας πεισετε να σας δουμε..
ατε.. ακομα εναν διαφημιστικον..
εν τζαι τουτον κατι..
που τον τραμπουκισμο στο εκλιπαρειν αναγνωστες..
:)

Anef_Oriwn είπε...

Προσωπικά συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες του Μιχάλη, για τις φασιστικές/εθνικιστικές εξάρσεις του τελευταίου καιρού ... Και δεν μιλώ μόνο για τα διάφορα εθνικιστικά blogκια που εμφανίζονται από καιρού εις καιρόν, κι όπου βιώσαμε τι παει να πει αποκατάσταση της δημοκρατίας αλά εθνικιστικά (και τούτο είναι το λιγότερο επικίνδυνο), αλλά πιο πολύ για συμβάντα έξω στην καθημερινή ζωή.

Αναφορικά με τις “… αναρτήσεις του christofias-watch [που] δεν παίζονται ...”, αυτές αποτελούν βασικά μονολόγους γεμάτους αφορισμούς και χαρακτηρισμούς, γενικολογίες κι αοριστολογίες, χωρίς ουσιαστικό αντίλογο και κριτική των όσων εμπαθών και εμετικών γράφονται! Απουσιάζει παντελώς η όποια διάθεση για διάλογο και συζήτηση.
Επειδή αυτά τα εθνικιστικά παραπλανητικά βοθρογραφήματα διαβάζονται κι από τρίτους πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλλεται προσαπθεια (έστω κι αν ακούγεται ως σαν να “βουννάς αφκά πά[νω] στους τοίχους”), να κατατίθεται και να προβάλλεται η άλλη η διαφορετική άποψη.
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε απαθείς και να αφήνονται να αλωνίζουν στο διαδίκτυο (κι αλλού) προωθώντας τα πραγματικά αρρωστημένα και εμετικά κείμενα τους – κι αν περάσετε από το ακατονόμαστο blog τους και ρίξετε μια ματιά στα όσα αναρτούν εκεί θα δείτε (ανεξάρτητα να στηρίζετε τον Πρόεδρο και τη Κυβέρνηση του) ότι ΔΕΝ υπερβάλλω! Το σημαντικότερο δεν είναι τι γράφουν αλλά το ότι αποκλείουν τον αντίλογο.
Εμένα (όπως και τον Μιχάλη) μ’ έχουν εξαποστείλει στο πυρ το εξώτερο και μ’ έχουν γράψει με μεγάλα κόκκινα γράμματα στα μαύρα τα κατάστιχα τους (αν και προηγουμένως είχαν κατακλύσει το email μου με μηνύματα για να επισκεφτώ το blog τους - και να αναβαπτιστώ προφανώς στην εθνική του κολυμπήθρα), κρίνοντας με ως βλάσφημο, ιερόσυλο και βέβηλο (αλλά και «ηλικιακό ρατσιστή», όπως με αποκάλεσαν), γιατί τόλμησα (ο ασυχχώμπατος) να κρίνω ένα από τα “ιερά σύμβολα του Κυπριακού Ελληνισμού” τον Βάσο Λυσσαρίδη (το άλλο σύμβολο – καλά καταλάβατε - είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος) σε κείμενο που ανάρτησα πριν καιρό στο blog μου (τελικά ποιος παρακολουθεί ποιον ρε Big Brothers;) - link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/11/44-sh-sh-sh.html
Τόση είναι η ευαισθησία τους για τη Δημοκρατία που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους (ως άλλοι Γρίβες κι αυτοί) και επιλεκτικά (και περιορισμένα) δέχονται κάποιους για κριτική.
Στο εν λόγω κείμενο μου είχαν κρίνει την επιστολή (το περιεχόμενο της στην ουσία) που ο Λυσσαρίδης (με ύφος χιλίων καρδιολόγων/καρδιναλίων) είχε στείλει στον Πρόεδρο Χριστόφια (έγκλημα έσχατης προδοσίας από μέρους μου). Το post μου μάλιστα έφερε το “βέβηλο και ρατσιστικό” τίτλο “Ο κάττος τζι’ αν εγέρασεν, τα νύshα που είshεν, έshει”!!! , θέλοντας να δείξω ότι ο άνθρωπος (ο Λυσσαρίδης) ΔΕΝ άλλαξε, μια ζωή μέσα στην άρνηση είναι!
Η πλάκα η μεγάλη μ’ αυτούς τους τύπους είναι ότι ενώ έχουν αυτόκλητα ανακηρυχθεί σε προστάτες της ελληνικότητας αυτού του (ταλαιπωρημένο από τους ιδίους) τόπου είναι ότι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν μια παροιμία (τόσο καλά ξέρουν την ελληνική) αλλά ούτε και να κάνουν βίωμα τους τις (αρχαιο)ελληνικές αξίες της ανοχής της διαφορετικότητας και του διαλόγου!
Η πραγματικότητα είναι όσο πιο πού αντιλαμβάνονται ότι χάνουν τα ερείσματα τους στην εκτελεστική εξουσία και περιθωριοποιείται ο διχαστικός και εθνικιστικός τους λόγος, τόσο πιο πολύ θα σκυλιάζουν (βρίσκοντας όμως στήριξη στα ΜουΜουΕ – όπως ας πούμεν στον ΑΝΤΕΝΑ του Λουκή, κι όχι μόνο)!

Anef_Oriwn
Κυριακή 3/5/2009 – 5:44 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν τους παρακαλείς να σε δεχτούν πίσω;

Εδώ την Τουρκία και τον Ταλάτ τους συγχωρείς! Τους έποικους τους δέχεσαι να μείνουν.

Τι σε πείραξε που κάποιοι δε σε θέλουν στην παρέα τους;

Είναι με το ζόρι;

Μιχάλης είπε...

Απολογούμαι για την καθυστέρηση εμφάνισης μου αλλά απουσίαζα.

Έχουν μαζευτεί κάποια σχόλια και θα δώσω τα δικά μου, σε όσα κρίνω ότι πρέπει να σχολιαστούν.

Μιχάλης είπε...

@ Φάληρος Κυπριώτης

Ενώ μιλάς για υπερβολές σε όλες τις πλευρές την ίδια ώρα λες ότι

«Ή συμφωνούμε πως είναι ΟΛΕΣ απόψεις χρήσιμες και πρέπει να κουβεντιάζουμε ή τα λέτε οι ακελικοί με τους ακελικούς και όλοι γενικά μεταξύ τους.

Πιστεύκω πως πρεπει να συζητάμε μαζί με σεβασμό ό ένας στην άποψη του άλλου. 'Αλλο δεν εχω να πω».

Εδώ θέλω να προσθέσω ότι υπερβάλλεις. Γιατί; Διότι:
Σε καμιά περίπτωση σε αυτό το μπλογκ επιδιώκεται ο μονόλογος.
Ήδη, όπως επισημάνθηκε και προηγουμένως, στην προηγούμενη ανάρτηση μου σχολίασα τα όσα έγραψες περιμένοντας μάταια κάποια απάντηση.
Συνεπώς δεν επιδιώκω διάλογο μεταξύ ΑΚΕΛικών, όπως λες αλλά διάλογο με όλους.

Κάποιοι άλλοι επιδιώκουν τον μονόλογο.

Μιλάς για συζήτηση με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Ωστόσο τα όσα αποδίδεις στο σημερινό πρόεδρο κάθε άλλο παρά σεβασμό δείχνουν τόσο προς τον άνθρωπο όσο και προς τον θεσμό.

Π.χ. αυτό δεν είναι δείγμα σεβασμού:
«Όχι, δεν πιστεύω πως ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι «Τούρκος» «όργανο των Αμερικάνων» «Προδότης» . Αυτά τα βρίσκω από φαιδρά έως γελοία και σε κάθε περίπτωση δεν είναι πολιτική κριτική και πολιτικός λόγος. Είναι συνθήματα απερίσκεπτα και άστοχα, ίσως και άδικα.»

Επαναλαμβάνω ότι φιλοδοξία μου είναι να καταστεί ο χώρος αυτός, χώρος γόνιμου διαλόγου και θα χαρώ πολύ να έχω και αντίθετες απόψεις. Απόψεις και όχι συνθήματα και αφορισμούς.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 5/03/2009 11:46 πμ

Γράφεις:

«Μα επειδή δεν δέχονταν να τους ξιτιμάζεις κ. Μιχαήλ μέσα στη σελίδα τους, το christofias-watch είναι φασίστες;

Ας μεν τους εξιτίμαζες καλέ εσύ και ο φίλος σου ο ρατσιστής.

Εγώ πάντως επειδή μπαίνω συχνά στα σχόλιά τους, υπάρχουν πολλά ακελικά σχόλια, ακόμα και τα δικά σου».

Σε θερμοπαρακαλώ να παρουσιάσεις έστω και μια «ξιτιμασιά» μέσα στα σχόλια μου που είναι ακόμα αναρτημένα εκεί.

Πόσο σοβαροί μπορεί να είναι όταν σε ΚΑΛΟΥΝ να μετέχεις στο μπλογκ τους και μόλις διαπιστώνουν την πρώτη διαφωνία σου λένε να φύγεις;
Εκτός και αν η διαφωνία σημαίνει για σας «ξιτιμασιά».
Επαναλαμβάνω την πρόκληση μου: παράθεσε έστω και μία ύβρη.

Επαναλαμβάνω επίσης ότι η πρακτική τους είναι φασιστική και επιχειρούν δολοφονία χαρακτήρων. Μόλις διαπίστωσαν ότι υπήρξαν παρεμβάσεις που ήταν αντίθετες με τις δικές τους αμέσως άρχισαν τα κλαψουρίσματα ότι τους επιτέθηκε η επαγρύπνηση.
Μα, είμαστε σοβαροί;

Ναι, όταν απαγορεύεις την έκφραση άποψης με οποιοδήποτε πρόσχημα, ενώ εσύ βρίζεις και ειρωνεύεσαι, τότε αυτό είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Unknown είπε...

Αυτό που εμένα τρομάζει είναι πως ενώ τα πράγματα σφίγγουν, ενώ κατά τα φαινόμενα τα πράγματα θα σφίξουν αφόρητα προς το τέλος του χρόνου -στο Κυπριακό αναφέρομαι- στην Κυπριακή μπλογκόσφαιρα ο αυτισμός δίνει και παίρνει.

Μέχρι τώρα, είχαμε κυρίως μπλογκς που είναι τοποθετημένα από θετικά έως υπέρ-θετικά στη στρατηγική του κου Χριστόφια και τώρα αναδύθηκαν οι εκ των προτέρων αρνητικοί.

Προσωπικά και το λέω ξεκάθαρα στο ιστολόγιο του φίλου μου του Μιχάλη, κρατώ εξαιρετικά μικρό καλάθι για τις συνομιλίες και το αποτέλεσμα τους. Όπως ξανάγραψα αν δεν δω στο δια ταύτα συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα που εγώ προσωπικά θεωρώ θεμελιώδη για την βιωσιμότητα της λύσης δεν θα υπακούσω σε καμία έκκληση κανενός για υπερψήφιση.

Όμως θεωρώ εξόχως απαράδεκτο το ότι καμία πλευρά σε επίπεδο κοινωνίας δεν συζητάει με την άλλη.

Οι του " Χριστόφιας - Watch" ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ομιλούν με σεβασμό για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο γιατί εκπροσωπεί Θεσμό όσο και γιατί απλά, είναι αρεστός και αγαπητός σε σημαντική μερίδα της κοινωνίας μας.

Ταυτόχρονα όμως, το ίδιο ΟΦΕΙΛΟΥΝ να κάνουν και οι "άλλοι", όταν στην επιχειρηματολογία τους μπαίνουν ονόματα σεβαστά για κάποιους όπως αυτά του Γιατρού ή του Τάσσου. Είναι πρόσωπα επίσης αγαπητά και σεβαστά σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Αν δεν ξεκινάμε με τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, τότε είμαστε κατάπτυστοι όλοι μαζί και το χειρότερο, δυναμιτίζουμε το μέλλον της Κύπρου για άλλη μία φορά.

Φίλοι, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πιέσεις κάτω από το τραπέζι και πίσω από τις κλειστές πόρτες θα υπερπολλαπλασιαστούν όσο πλησιάζουμε στον Δεκέμβριο και την κρισάρα της Τουρκίας για την Ε.Ε.

Όλοι, μοιάζουν να θέλουν να απαλλαγούν από το Κυπριακό. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε να μην απαλλαγούμε οι ίδιοι από την Κύπρο, να μην ακυρώσουμε δηλαδή τον τόπο και τον εαυτό μας, μόνοι μας με ένα φρικαλέο αυτογκόλ θεσμοποιώντας τη διχοτόμηση και ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός επίσημου, ευρωπαϊκού τουρκικού κράτους στη Βόρεια Κύπρο. Πράγμα που συμβεί 100% αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες ευρωπαϊκές εγγυήσεις, αν δεν καταργηθεί το καθεστώς των 3ων εγγυητριών δυνάμεων και αν η Πολιτική Ισότητα αφορά σε κοινότητες και όχι Πολίτες. Γιατί αν μεθαύριο οι Τ/Κ ψηφίζουν μόνο Τ/Κ και οι Ε/Κ μόνο Ε/Κ τότε δεν έχουμε επανένωση αλλά ένα αδιανόητο πολιτικό απαρτχάιντ που οδηγεί στην μονομερή απόσχιση.

Αυτά και άλλα πολλά σκέπτομαι και ανησυχώ ιδιαίτερα.
Και πιστεύω πως υπάρχει τεράστια, πρωτοφανής ανάγκη για διάλογο στην κοινωνία.
Οι ηγεσίες, αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ πρέπει να ελέγχονται στενά από τους Πολίτες όλων των πολιτικών τάσεων.

Unknown είπε...

"Μα επειδή δεν δέχονταν να τους ξιτιμάζεις κ. Μιχαήλ μέσα στη σελίδα τους, το christofias-watch είναι φασίστες;"

Ουδέποτε ο Μ.Μιχαήλ "ξιτίμασε" κανέναν για την άποψη του. Νηφάλια μιλά και γράφει πάντα και απαιτεί (και καλά κάνει) απαντήσεις συγκεκριμένες στα όσα θέτει.

Ανώνυμος είπε...

Να τι τους έγραψες, για εκείνους και το Λυσσαρίδη. Το βρήκα και το αντιγράφω.

" Ποιοι μιλούν για πνευματική τρομοκρατία;
Αυτοί που εφεύραν την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα»;
Αυτοί που αποκαλούν απαξωτικά τους διαφωνούντες «Νενέκους»;
Αυτοί που εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούν για προδοσία όσους είναι αντίθετοι με την άποψη τους;"

Και αυτά σε συνέχεια άλλων που τους έβριζαν ως φασίστες, χαρακτηρισμό που έσπευσες να υιοθετήσεις κι εσύ λίγες μέρες μετά στο blog σου, ενώ δήθεν δεν συμμεριζόσουν αυτές τις απόψεις.

Και από όσα είδα, σε κάλεσαν να ανακαλέσεις.

Είδα εκείνη τη συζήτηση και ήταν ξεκάθαρο ότι τους προσέβαλλες. Και στο τέλος, μόνος σου ξεκουμπίστηκες.

Όσο για το ρατσιστή το φίλο σου, το ομολόγησε εδώ το τι έγραψε, οπότε δεν έχω κάτι να προσθέσω.

Είμαστε αρκετός κόσμος που παίρνουμε κουράγιο από εκείνο το site. Και πιστεύουμε ότι το τι λεν το δικαιολογούν και το τεκμηριώνουν.

Εσύ δηλαδή τις απειλές εναντίον του ΑΝΤ1 δέχεσαι τες; Δέχεσαι τις απειλές εναντίον των κομμάτων ότι θα τους κόψει τη χορηγία; Γιατί αρνείσαι να μπεις στην ουσία των όσων γράφουν τα παιδιά του christofias-watch και τους λέεις φασίστες;

Καλά σε λέουν κόκκινο ιαβέρη στη σελίδα τους σήμερα ( πιστεύω για σένα γράφουν).

Ανώνυμος είπε...

Άτε κύριε Πίττα. Στη σελίδα του δεν τους λέει φασίστες; Ουδέποτε ξιτιμάζει;

Σοβαρεύτου κύριε Πίττα και μεν κάμνεις πλάτες του κόκκινου ιαβέρη.

Ανώνυμος είπε...

Τζιαι κάτι άλλον κύριε Πίττα:

Ντροπή σου να βάζεις στην ίδια μοίρα τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το Βάσο Λυσσαρίδη με το Δ. Χριστόφια ( άκου εξίσου σεβαστοί!!!!!)

Ντροπή!

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ μου politispittas:

Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου ο καθένας να είναι τοποθετημένος όπου και όπως θέλει.

Με ενοχλεί όμως το ότι ορισμένοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας γεγονότα που τα ζούμε τα τελευταία 5 χρόνια, ως να γίνονται για πρώτη φορά.

Με ενοχλεί που κάποιοι αναβιώνουν το θλιβερό παρελθόν της περιρρέουσας και την πνευματική τρομοκρατία, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι τους… απαγορεύουν να εκφραστούν.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στους γνωστούς άγνωστους της μπλογκόσφαιρας.
Αναφέρομαι και σε πολιτικούς που προέρχονται από τον ίδιο χώρο.

Και πως θα κάνεις διάλογο; Όταν τους προτάσσεις επιχείρημα και εισπράττεις σύνθημα;

Στα υπόλοιπα τώρα:
Ναι, πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις.
Καλό είναι να βάζουμε ο καθένας τα όρια του. Αρκεί να μην προδικάζουμε ότι αυτά που θέτουμε εμείς, αποτελούν και πραγματικότητα. Και αυτά δεν τα λέω για σένα.

Το ότι ο Χριστόφιας, ο Τάσσος και ο Λυσσαρίδης είναι ονόματα σεβαστά από μεγάλες ομάδες πληθυσμού δεν σημαίνει ότι είναι και υπεράνω κριτικής.
Όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε, πόσο μάλλον αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες μας.

Και η κριτική είναι απαραίτητη. Η κριτική όμως δεν σημαίνει ότι είναι ύβρης, ούτε μη σεβασμός.
Και έχω την άποψη ότι δεν διαφωνείς με αυτά που γράφω.

Αλλά, όπως και να το κάνουμε είναι άλλο το να κρίνεις τον άλλο για τις ενέργειες του και να λες ότι διαφωνώ στο Α ή στο Β και άλλο να τον χαρακτηρίζεις Τούρκο κλπ.

Τέλος, συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει τεράστια και πρωτοφανής ανάγκη για διάλογο στην κοινωνία.
Μόνο που βλέπω ότι κάποιοι όχι μόνο δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αλλά ούτε διάθεση έχουν για κάτι τέτοιο.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 5/03/2009 6:22 μμ.

Οι άνθρωποι έγραψαν για την πνευματική τρομοκρατία που επικρατεί.
Και διατύπωναν αυτή την έκφραση επειδή υπήρξαν απαντήσεις στα όσα έγραφαν.
Δηλαδή οι άνθρωποι θεωρούν ότι όταν παίρνουν απαντήσεις, αυτό συνιστά προσπάθεια φίμωσης τους!!!

Και ναι, παράθεσα κάτι που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί. Ότι αυτά που έγραψα υπήρξαν.

Απάντηση δεν πήρα επί της ουσίας.
Από πού ως που αποτελεί ύβρη;

Μου είπαν ότι υιοθέτησα τις ύβρεις εναντίον του Λυσσαρίδη και ότι υποστήριξα τα περί φασιστών κλπ.
Και τους προκάλεσα να μου πουν που το είδαν αυτό. Και μου απάντησαν ότι επιμένω και πρέπει να απολογηθώ.

Τους είπα ότι δεν απολογούμαι για κάτι που (μέχρι εκείνη την ώρα) δεν είπα.

Αντί σχολίου μου είπα ότι είμαι ανεπιθύμητος στο μπλογκ τους.

Και βλέποντας ότι αργότερα έβγαλαν και… κανονισμούς που απαγορεύουν την αντίθετη άποψη, τότε ναι είπα, το λέω και το ξαναλέω ότι αυτή η τακτική είναι φασιστική.

Εσύ γράφεις εδώ και δεν σου λέω ότι υπάρχουν κανονισμοί. Σέβομαι την άποψη σου άσχετα αν δεν την αποδέχομαι αλλά σου δίνω το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ δικαίωμα να την λες.
Οι φίλοι σου; Ή μάλλον εσύ που συμβάλλεις στο συγκεκριμένο μπλογκ πως συμβάλλεις σε αυτό;

Η λέξη «ξεκουμπίστηκα» που χρησιμοποιείς, δείχνει ότι το ξεκούμπισμα σου σας ανακούφισε. Αυτά είναι επίσης δείγματα φασιστικών αντιλήψεων.

Και για να δεις ότι δεν αντιλαμβάνεστε το τι κάνετε, με καλείτε να φύγω. Φεύγω και μετά μου λέτε γιατί αρνούμαι να μπω στην ουσία των όσων γράφουν!!!
Λογική του παράλογου…

Τόσο στο δικό μου μπλογκ όσο και στο δικό τους, εκκρεμούν απαντήσεις από πλευράς σας.
Το ότι δεν απαντάτε, δείχνει κατά πόσον δικαιολογείτε και τεκμηριώνετε τα όσα λέτε.

Μιχάλης είπε...

Όμως, για την ουσία της ανάρτησης δεν βλέπω να λές κάτι αγαπητέ ανώνυμε.

Anef_Oriwn είπε...

Απευθύνομαι στον Ανώνυμο καθώς έχει κάνει αναφορές και σε ΜΕΝΑ (στα σχόλια του στις 5:58 μ.μ. αλλά και σε κατοπινά). Ο Ανώνυμος συν-σχολιογραφος (που επισκέπτεται το blog εσχάτως - είναι πασιφανές ότι είναι το ίδιο άτομο), ίσως να είναι και ο Αρχι-Επίτροπος των Απο[κατα]στατών, ΡΙΜΑΧΟΣ ή κάποιος από τα τσιράκια του (που τον ακολουθούν πιστά και κατά πόδας), όπως ας πούμεν ο ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ (κρίμα στο όνομα) ή ο Ρήγας, καθώς έχει μετατραπεί σε ένθερμο απολογητή και δικηγόρο του ακατονόμαστου (εν λόγω) blog.

1. Κατ’ αρχάς Ανώνυμε (ούτω καλούμενε) Αποκαταστάτη της Δημοκρατίας πρέπει να μάθεις όταν διαβάζεις ένα κείμενο να ξεχωρίζεις την ουσία και να επικεντρώνεσαι σ’ αυτή κι όχι να κολλάς στα επί μέρους και παρεμφερή. Λόγου χάριν να πούμεν, που το μαράζι μου που δεν με αφήνετε να μπω στο ακατονόμαστο blog ΣΑΣ σκέφτομαι να “shίσω όλα τα μαγιό μου”! Το ουσιαστικό δεν είναι να μπαίνω ΕΓΩ (είτε ανώνυμα είτε επώνυμα) στο Blog ΣΑΣ, ή ο Μιχάλης, ή η Τίνα, ή κάποιος της Επαγρύπνησης ή ο Στυλλής ο Μαχαλλεπάρης, ο Ττοφής ο Παναϋρκώτης (τούτος τζι’ αν κάμνει για το blog σας), ή ο Ττοουλής ο Σκατοπεταχτης, αλλά πως κατοχυρώνεται το δικαίωμα του να εκφράζει την άποψη του. Διαφορετικά (όπως λέει τζι’ Μιχάλης) “… όταν απαγορεύεις την έκφραση άποψης με οποιοδήποτε πρόσχημα, ενώ εσύ βρίζεις και ειρωνεύεσαι …”, τότε το blogκι ΣΑΣ ΟΖΕΙ ΦΑΣΙΣΜΟ!

2. Αναφορικά με το post μου (με κριτικές σκέψεις) για το οποίο μαυροπινακίστηκα και με αποκαλέσατε μάλιστα και ρατσιστή. Είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ ΤΟ ‘ΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!!! Απλούστατα τον τίτλο του θα είδες και μετά από οδηγίες του Αρχι-Επίτροπου έγινα black-listed! Και τίποτα ΔΕΝ ομολόγησα – με τον νουν σου κάμνεις παναΰριν! Τη φράση “βέβηλο και ρατσιστικό” που έγραψα στην προηγούμενη παρέμβαση μου, τα είχα βάλει σε εισαγωγικά, αν το πρόσεξες!

Anef_Oriwn
Κυριακή 3/5/2009 – 8:34 μ.μ.

anti-watch είπε...

Τo blog τούτον εν του ΕΥΡΩΚΟ, τζιαι διαχειρίζονταί το υψηλόβαθμα στελέχη του.Εγίνηκεν για συγκεκριμένο σκοπό.
Εν δικαίωμά τους να ασκούν κριτική, όι να βρίζουν όμως, να συκοφαντούν τζιαι να χρησιμοποιούν μεθόδους περασμένων εποχών που ο λαός τις έσhει αποκηρύξει.
Διάλογον εν θέλουν, η προπαγάνδα να μεν χαλάσει! Γιατί οι σχολιογράφοι τους εκαταντήσαν να εν ούλλοι ανώνυμοι(δκιαλέουν δε κάτι ονόματα..Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας;
Κύριε Μιχαήλ μεν ασχολείσαι.Εν είδα να τους εβρίσεις τζιαι επιτεθήκαν σου, γιατί τούτοι εν ηξέρουν που δημοκρατικό διάλογο.Τζιαι κατηγορούν σε τζιαι που πάνω!

Ανώνυμος είπε...

oi teleftes martyries gia thn epagrypnisi en pseftikes?

Μιχάλης είπε...

Ποιες μαρτυρίες;

Και γιατί δεν σχολιάζεις τα όσα σου απάντησα;

Lexi_penitas είπε...

Μιχάλη, αν έχεις ελεύθερο χρόνο ρε φίλε να σου προτείνω κάποιες υγειείς δραστηριότητες να ασχοληθείς.

Θα σε καταντήσουν το σκαλί για να διοχετεύουν κόσμο στο μπλογκ τους. Τους δίνεις υπόσταση. Παρέτα τους ρε κουμπάρε!

Lexi_penitas είπε...

Πολίτη Πήττα,

πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι την εξίσωση των φασιστοειδών του Χριστόφιας-watch με τους μπλόγκερς που για χρόνια τώρα συζητούν με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Θα σου θυμίσω μόνο το ψηλό επίπεδο των συζητήσεων στο "Προεδρικές 2008" όπου με λίγες εξαιρέσεις ακραίων ομοϊδεατών των νεοφανών "παρατηρητών" επιδεικνυόταν σεβασμός στην αντίθετη άποψη.

Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή. Επειδή η πλειοψηφία των μπλογκς υποστηρίζουν την πολιτική της λύσης ας αφήσουμε ανενόχλητους μια χούφτα φασίστες χωρίς να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους για να ισορροπήσουν τα πράγματα στη μπλογκόσφαιρα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσα κι' όμοια με αυτούς που σε ενέπνευσαν να γράψεις το αριστουργηματικό "Πένθος Απριλίου". Αυτό εμένα με αρκεί για να τους απεχθάνομαι. Δεν αντιλαμβάνομαι ειλικρινά τη στάση των ίσων αποστάσεων.

Unknown είπε...

Τούντα κοπέλλια θυμίζουν μου έντονα τους οπαδούς του Bush που έχουμεν δακάτω τζιαι που εκάψαν ολόκληρην γήν, τζιαι ολόκληρην αμερικήν. Να προσέχετε. Άμαν τόσος δά τόπος μιά σπιθαμήν έσιει έτσι κοτσιρόσσιηλλους, πού να πάτε να σταθήτε ολά?

Ανώνυμος είπε...

Για αρκετούς από εμάς, που καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα του τόπου είναι η κατοχή και ο τουρκικός φασισμός, το christofias watch και ο αντικατοχικός του λόγος είναι ένα βάλσαμο.

Ιωάννης είπε...

Lexi penitas,

Όποιος δε θέλει την κακή λύση που δέχεσαι εσύ, σημαίνει ότι δε θέλει λύση;

Δεν είναι προσβλητικό να το λέεις αυτό σε μία χώρα που το 76% ψήφισε αντίθετα από σένα;

ΞΑΝΑ ΟΧΙ είπε...

Ο φασισμός είναι να μη δέχεσαι την κριτική στον Πατερούλη.

ΞΑΝΑ ΟΧΙ είπε...

ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ σχέσεις είναι αποδεδειγμένο διαχρονικό αξίωμα: Κανένας δεν σέβεται εκείνον, που δεν σέβεται τον εαυτό του. Κανένας δεν ανέχεται εκείνον, που αναμένει από τρίτους να υπερασπίσουν τα συμφέροντά του. Και όλοι οικτίρουν και χλευάζουν εκείνον, που δεν έχει αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, δύναμη και αταλάντευτη σταθερότητα στους στόχους του. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με παρακάλια, κλαψουρίσματα, γαλιφιές και γλειψίματα αλλά με αξιοπρέπεια, καθαρούς στόχους, αταλάντευτη διεκδίκηση και σταθερή και απαραμείωτη αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κράτους. Η κύρια αποστολή κάθε σοβαρής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια και η επιβίωση του κράτους και του λαού.
ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ σχέσεις είναι αποδεδειγμένο διαχρονικό αξίωμα: Κανένας δεν σέβεται εκείνον, που δεν σέβεται τον εαυτό του. Κανένας δεν ανέχεται εκείνον, που αναμένει από τρίτους να υπερασπίσουν τα συμφέροντά του. Και όλοι οικτίρουν και χλευάζουν εκείνον, που δεν έχει αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, δύναμη και αταλάντευτη σταθερότητα στους στόχους του. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με παρακάλια, κλαψουρίσματα, γαλιφιές και γλειψίματα αλλά με αξιοπρέπεια, καθαρούς στόχους, αταλάντευτη διεκδίκηση και σταθερή και απαραμείωτη αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κράτους. Η κύρια αποστολή κάθε σοβαρής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια και η επιβίωση του κράτους και του λαού. Άρα, εξ αυτών ανάλογα πρέπει να είναι τα μέσα στην προαγωγή και διεκδίκηση αυτών των συμφερόντων: Πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και, πρώτιστα, στρατιωτικά.
Όταν εκδηλώνεται κρίση, η ουδετερότητα δεν είναι πάντα σοφή και αποδοτική επιλογή. Ιδιαίτερα όταν είσαι μικρός και αδύνατος. Οι μικροί και αδύναμοι δεν μπορούν να παίζουν παιγνίδια με τους μεγάλους. Όταν συγκρούονται οι ελέφαντες, υποφέρει το χορτάρι. Μόνον ένας επιτήδειος ουδέτερος υπάρχει και έγραψε ιστορία με την αχρεία συμπεριφορά του και αυτός είναι η κατοχική Τουρκία. Και η μεν Τουρκία, ως μεγάλη χώρα και ήδη περιφερειακή δύναμη, είναι σε θέση να παίζει παιγνίδια, να εκβιάζει και να απαιτεί με αλαζονεία και προπέτεια. Η Κύπρος, αν και μικρή, έχει άλλα όπλα που, αν τα χρησιμοποιήσει με την ανάλογη πολιτική συνέπεια και επιμονή, μπορεί να κερδίσει. Είναι προτιμότερο, χρησιμότερο και αποδοτικότερο να είσαι ομοτράπεζος των ισχυρών, φίλος και συνεργάτης, σύμμαχος ή εταίρος τους παρά να είσαι στο περιθώριο, παρίας, απόκληρος και γραφικός.
Γράφουμε αυτά με αφορμή μία πρωτοφανή δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, κατά την πρόσφατη υποδοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κ. Καραμανλή. Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα συναδέλφου, ποια στάση θα τηρήσουν η Ελλάδα και η Κύπρος έναντι των δύο τάσεων, που ήδη μορφοποιούνται στην Ευρώπη, ο Δ. Χριστόφιας είπε τα εξής: «Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας και ο στόχος ο δικός μας είναι να πείσουμε και εκείνους της ειδικής σχέσης και εκείνους που είναι οπαδοί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, όπως η Τουρκία εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, και δίνουμε το μήνυμα ότι αν δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, έχει καθήκον η Ένωση να τη βάλει στη θέση της». Ποιος λέγει αυτά τα απίστευτα; Τα λέγει και τα εννοεί ο Πρόεδρος της, κατεχόμενης από την Τουρκία, Κύπρου, ενός κράτους που εδώ και 35 χρόνια απειλείται από μια χώρα, που με αναίδεια απαιτεί να ενταχθεί στη δημοκρατική Ευρώπη. Τα λέγει και τα εννοεί ο Πρόεδρος της Κύπρου, που υφίσταται το διεθνές έγκλημα του εποικισμού, την εθνοκάθαρση, την καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και την απειλή πλήρους κατάληψής της.
Απορούμε με την απίστευτη αφέλεια του Δ. Χριστόφια: Γιατί η Ένωση να βάλει την Τουρκία στη θέση της; Γιατί αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν εκείνα, που η εκλεγμένη κυβέρνηση Χριστόφια οφείλει καθηκόντως να πράξει; Γιατί η Ευρώπη να ασκήσει βέτο εναντίον της Τουρκίας και όχι η Ελλάδα και η Κύπρος; Οι άλλοι εταίροι μας θα βάλουν την αυθάδη και αλαζονική Τουρκία στη θέση της και όχι η Ελλάδα και η Κύπρος; Περίεργη, πρωτοφανής και ανεκδιήγητη, μα την αλήθεια, αντίληψη περί των διεθνών σχέσεων και των διακρατικών συνεργασιών. Με απλά λόγια, ο Δ. Χριστόφιας εννοεί όπως οι 26 εταίροι μας κατεβούν στην αρένα, συγκρουστούν με την κατοχική Τουρκία, και η Ελλάδα και η Κύπρος, ως απαθείς, ουδέτεροι και παθητικοί θεατές, να παρακολουθούν! Καραμανλής και Χριστόφιας, να συνέλθουν! Ας προσγειωθούν, επιτέλους! Αθήνα και Λευκωσία έχουν το δικαίωμα βέτο. Γιατί δεν το αξιοποιούν, όπως έπραξε πρόσφατα η Σλοβενία; Γιατί δεν διαμηνύουν -ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝ- ότι αν η κατοχική Τουρκία δεν συμμορφωθεί, μετά από πέντε χρόνια εμπαιγμού μας, θα εμποδίσουν την παραπέρα πορεία της στην Ευρώπη; Ναι, αλλά, για να πουν αυτά ή να μην τα πουν, έπρεπε να είχαν πολιτική, σοβαρότητα, αξιοπιστία, να είναι σεβαστοί στους ξένους και επίφοβοι για τους Τούρκους, και να είχαν κτίσει έγκαιρα συμμαχίες συμφερόντων με εταίρους μας, ώστε σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσουν με το λιγότερο κόστος οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες.
Τέτοια πολιτική, δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο παχυλές κουβέντες, που ούτε ο εν πολλαίς δυσκολίαις ευρισκόμενος Καραμανλής ούτε ο πελαγοδρομών Χριστόφιας μπορούν να μεταφράσουν σε αποφάσεις και πράξεις. Ο μεν Χριστόφιας έχει προσδεθεί ασφυκτικά, σε βαθμό πνιγμού, στους σχεδιασμούς των Βρετανών, που τον παρασύρουν προς τις τουρκικές αξιώσεις. Τον έχουν παγιδεύσει στα γρανάζια απρόσοδων συνομιλιών, που οδηγούν τον τόπο κατά τουρκικών κρημνών. Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς τού προσφέρει ένα ανέλπιστο, πανίσχυρο και ευρωπαϊκό όπλο, στην υπεράσπιση του ατομικού και αναφαίρετου δικαιώματος ιδιοκτησίας και άλλων κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού. Αμφιβάλλουμε σφόδρα ότι θα το αξιοποιήσει. Δεν θέλει να ζορίζει το σύντροφό του Ταλάτ, ή να εκνευρίζει την Τουρκία. Η φιλοσοφία και η ηλίθια νοοτροπία του «καλού παιδιού» γι' ακόμα μια φορά θα χαντακώσει τον κυπριακό Ελληνισμό. Και πότε; Όταν η Τουρκία και ο υποτελής Ταλάτ δεν χάνουν ευκαιρία για να υπονομεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να τεχνουργήσουν νέα δεσμά για τους Έλληνες.
Από την άλλη, η Ελλάδα εξευτελίζεται και βιάζεται από την Τουρκία στο Αιγαίο, καθημερινά. Και το άθλιο κράτος των Αθηνών κοιμάται ή διαπληκτίζεται ακκιζόμενο, ανοητολογώντας και χυδαιολογώντας στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μέχρι που μια μέρα θα ξυπνήσει, για να διαπιστώσει ότι έχασε το μισό Αιγαίο. Ακόμα και τα κωμικά Σκόπια γελοιοποιούν τη δύστηνη Ελλάδα. Και στη Δυτ. Θράκη ετοιμάζεται νέα τουρκανταρσία. Αθήνα και Λευκωσία ούτε το παράδειγμα της Σλοβενίας δεν είναι σε θέση να μιμηθούν. Δεν θέλουν! Δεν μπορούν! Δεν διανοούνται να αναμετρηθούν με το τουρκικό θηρίο. Αναμένουν από τρίτους σωτηρία και αχρηστεύουν ανεύθυνα τα ευρωπαϊκά και άλλα όπλα, που έχουν ή μπορούν να έχουν στα χέρια τους. Οι ξένοι γελούν και χλευάζουν το κατάντημα των ηγετών του Ελληνισμού. Και, βεβαίως, τιμούν και ανταμείβουν τον σφαγέα μας, που ξέρει να διεκδικεί με τη δύναμη της γεωπολιτικής, στρατηγικής και στρατιωτικής σημασίας και χρησιμότητάς του.
ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ- ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΞΑΝΑ ΟΧΙ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μιχάλης είπε...

Η πιο πάνω ανάρτηση διαγράφηκε διότι ο σχολιογράφος "ξανά όχι" έβαλε το ίδιο κείμενο δύο φορές.

Μιχάλης είπε...

@ Lexi_penitas

Αγαπητέ μου φίλε, θεωρώ ότι η ελευθερία διακίνησης ιδεών δεν πρέπει να φοβίζει κανένα.
Το επίπεδο της κυπριακής μπλογκόσφαιρας είναι αρκετά ψηλό για να αντιληφθεί τι γίνεται με τους συγκεκριμένους.

Και ακριβώς οι παρεμβάσεις τους δείχνουν και το επίπεδο αλλά και τη νοοτροπία τους.

Το ημέηλ μου έχει κατακλεισθεί από διάφορα μηνύματα ανθρώπων που παρακολουθούν τη συζήτηση και δεν παρεμβαίνουν. Και σε πληροφορώ ότι οι άνθρωποι του συγκεκριμένου μπλοκ έχουν ήδη εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι παρεμβάσεις είναι χρήσιμες.

Και θα συμφωνήσω με την παρατήρηση στου στο σχόλιο προς τον «Πολίτη Πήττα»,

«Επειδή η πλειοψηφία των μπλογκς υποστηρίζουν την πολιτική της λύσης ας αφήσουμε ανενόχλητους μια χούφτα φασίστες χωρίς να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους για να ισορροπήσουν τα πράγματα στη μπλογκόσφαιρα».

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 5/04/2009 5:33 πμ

Το πρόβλημα σας είναι ότι δεν έχετε ούτε μία πρόταση να καταθέσετε.
Μπαίνουν τόσα ζητήματα, κατακρίνετε άλλα τόσα, αλλά ούτε μια εναλλακτική πρόταση δεν βλέπουμε.

Αν νομίζετε ότι μόνο εσείς κατανοείτε ότι το πρόβλημα του τόπου είναι η κατοχή και ο τουρκικός φασισμός, αυτό δείχνει ότι ζείτε σε άλλο πλανήτη.
Η διαφορά αντίληψης ως προς τη μορφή της λύσης δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν διαφορετική άποψη από εσάς δεν θεωρούν ως το μέγιστο πρόβλημα την κατοχή.

Μιχάλης είπε...

@ Ιωάννης

Το ότι θεωρείς πως η λύση που συζητείται είναι κακή, δεν σημαίνει ότι όντως είναι κακή. Είναι κακή για σένα.
Τι προτείνεις;

Η καραμέλα του 76% έχει τελειώσει αλλά δεν το καταλάβατε.
Αν ίσχυε τότε ο Τάσσος θα ήταν ακόμα πρόεδρος.

Αλλά εκείνο που δεν μπορείτε να καταλάβετε, αν και πήρατε τα μηνύματα και στις προεδρικές, είναι ότι ο κόσμος, το 76%, στην πλειοψηφία του απέρριψε το συγκεκριμένο μοντέλο λύσης και όχι τη λύση σαν τέτοια, δηλαδή τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Άλλωστε ακόμα και η οικτρή αποτυχία του συλλαλητηρίου της 24ης Απριλίου θα έπρεπε να σας είχε προβληματίσει.

Αλλά δεν μας λες, τι προτείνεις ως λύση;

Μιχάλης είπε...

@ ΞΑΝΑ ΟΧΙ

Η κριτική προς τον οποιονδήποτε δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτη αλλά και αναγκαία.

Αρκεί να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε αερολογίες.

Παράθεσες ένα άρθρο του Σ. Ιακωβίδη. Καλά ρε φίλε μου, εσύ δεν έχεις άποψη;

antifasistas είπε...

Μπράβο Μιχάλη, πε τους τα!
Είμαστε μαζί σου, γιατί απαντάς με επιχειρήματα, γιατί εν είσαι δογματικός, γιατί έσιεις ήθος.

Drapetis είπε...

Οι ανησυχιες του Μιχαλη δεν ειναι καθολου αβασιμες. Οι δρασεις των διαφορων ακροδεξιων, εθνικιστων απορριπτικων, αν και οχι απολυτα συντονισμενες ακομα, εχουν ξεκινησει δραση σε οργανωμενη βαση απο το περασμενο καλοκαιρι. Σε ολα τα επιπεδα. Τοσο μεσα στο φοιτητικο κινημα ( παραστατικα οι απορριπτικες παραταξεις στην Αγγλια και στην Αθηνα επιασαν απο καμμια 300α ψηφους) οσο και γενικοτερα στην κοινωνια. Η κυρια θεση τους ειναι η αντι-ομοσπονδιακη ρητορεια.
Αυτο που απουσιαζει, οπως επισημανθηκε και απο τους προλαλησαντες ειναι η παραθεση επιχειματων και η αδυναμια εμπλοκης σε ουσιαστικες συζητησεις. Και αυτο με φερνει στο 2ο χαρακτηριστικο τους. Απο την μια ειναι η επικληση της δημοκρατιας και του σεβασμου της, αλλα απο την αλλη ειναι η χρηση λασπης, η συνθηματολογια και η απαξιωση του συνομιλητη τους. Αυτο ουσιαστικα ακυρωνει την οποια εφεση στον δημοκρατικο διαλογο. Οταν αυτο γινεται σε συστηματικη βαση, τοτε επαφιεται στον καθενα να βγαλει τα δικα του συμπερασματα για τα δημοκρατικα χαρακτηριστικα των συγκεκριμενων.

Μιχάλης είπε...

Χαίρομαι που φίλοι όπως ο antifasistas και Drapetis συμφωνούν μαζί μου, ως προς το ότι αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να αφεθούν να απλώσουν τα πλοκάμια τους.

Κάποιοι από εμάς φωνάζουν ότι εκείνοι που με διάφορους τρόπους απορρίπτουν τη λύση οργανώνονται. Εμείς θα μείνουμε έτσι; Απλώς να διαμαρτυρόμαστε;

Ο Λυσσαρίδης εχτές δήλωσε στην Καθημερινή ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μετώπου.
Εμείς απλώς θα διαμαρτυρηθούμε;

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ είπε...

Μπορούμε να ξανακάνουμε την Πλατφόρμα του ΝΑΙ. Με όλες τις δυνάμεις της λύσης, ενάντια στους απορριπτικούς.

Και αυτή τη φορά θα είναι και το ΑΚΕΛ μαζί μας.

Μπορεί να κάνει και ιστορικό διάγγελμα υπέρ μας ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά ωραία η ιδέα σου Μιχάλη. Να κάνουμε ξανά την Πλατφόρμα μας.

Anef_Oriwn είπε...

Γιατί έχω την αίσθηση ότι κάποια ανώνυμα σχόλια εδώ μέσα είναι προβοκατόρικα;

Anef_Oriwn
Δευτέρα 4/5/2009 – 6:26 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή είσαι ξεφτέρι!

Μιχάλης είπε...

Εγώ δεν μίλησα για καμιά πλατφόρμα ούτε για υποστήριξη από κόμματα, πόσο μάλλον από τον πρόεδρο Χριστόφια.

Εκείνο που είπα είναι ότι πρέπει να μην αφήνουμε τους απορρίπτικούς να κάνουν παιχνίδι. Να μην επαναλάβουμε τα θλιβερά σενάρια τρομοκρατίας του 2004.
Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος.

Επαναλαμβάνω τη θέση μου ότι δεν μπορώ να προεξοφλήσω από τώρα ότι θα εγκρίνω τη λύση που πιθανόν να προκύψει.

Γι αυτό κρίνω και επικρίνω εκείνους που προεξοφλούν το είδος της λύσης.

Το ότι θέλω λύση, δεν συνεπάγεται ότι θα αποδεχθώ οποιαδήποτε λύση.

Drapetis είπε...

Ακομα και τα αυτονοητα θελουν διευκρινηση στην εποχη της διαστρεβλωσης και της λασπολογιας. Εχουμε πολλα να δουμε ακομα, ειδικα αν καταληξουν σε καμμια προταση οι συνομιλιες...

Ανώνυμος είπε...

Αφού ξέρουμε τι δεχόμαστε. Ξέρουμε τη λύση που δεχόμαστε. Τη δεχτήκαμε και το 2004.

Τι το κακό με το να ενωθούμε όλοι μαζί για να την προωθήσουμε;

Και την άλλη φορά έτσι την πάθαμε. Αργήσαμε εμείς και αλώνιζαν οι απορριπτικοί.

Μιχάλη, άλλαξες στρατόπεδο; Τι σημαίνει δεν μπορείς να προεξοφλήσεις;

Κάτι ίδιο ή έστω παρόμοιο με το 2004, θα το ψηφίσουμε.

ΝΑΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

Ανώνυμος είπε...

E εξήγαμας ρε ανώνυμε γιατί πρέπει να δεκτούμε οτιδήποτε θα μας πασάρουν απλά για να το δεκτούμε; Τώρα ποιός λέει απλά συνθήματα;

Κύριε Μιχάλη ως και οι δικοί σου δεν το πιστεύουν οτι είσαι επιφυλακτικός με τους χειρισμούς Χριστόφια επειδή κανένας Ακελικός δε δικαιούται να βγαίνει και να αμφοισβητει το
Χριστοφια....

Επίσης θέλω να μου εξηγήσει κάποιος γιατί αυτοί που ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα σημαίνει απαραίτητα ότι δε θέλουν λύση! Αν δεν κάμνω λάθος και ο Χριστόφιας είπεν οχι (για να τσιμεντώσει το ναι αλλά τέλοσπαντων). Άρα λοιπόν με τούο το σκεπτικό ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος τις δημοκρατίας δε θέλει λύση!!!!

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 5/05/2009 9:53 πμ

Ναι, άλλαξα στρατόπεδο εδώ και καιρό και κυρίως από την ημέρα που εμφανίστηκε το christofias-watch

Με έπεισαν με τα ανύπαρκτα επιχειρήματα τους.

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 5/05/2009 4:40 μμ

Καταρχήν δεν υπάρχει κανένας δικός μου.
Ότι λέω είναι δικές μου απόψεις και εκφράζουν και αφορούν μόνο εμένα.

Το ότι κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητήσει τον Χριστόφια αυτό βρίσκεται μόνο μέσα στο δικό σου κεφάλι.
Εγώ διαφώνησα αρκετές φορές όπως π.χ. με την επιλογή του Τ. Παπαδόπουλου για το προεδρικό αξίωμα και δεν έπαθα τίποτε. Όπως βλέπεις είμαι εδώ.

«Επίσης θέλω να μου εξηγήσει κάποιος γιατί αυτοί που ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα σημαίνει απαραίτητα ότι δε θέλουν λύση! Αν δεν κάμνω λάθος και ο Χριστόφιας είπεν οχι (για να τσιμεντώσει το ναι αλλά τέλοσπαντων). Άρα λοιπόν με τούο το σκεπτικό ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος τις δημοκρατίας δε θέλει λύση!!!!»Η απορία σου είναι σωστή εφόσον είναι πραγματική. Δυστυχώς όμως δεν είναι.
Όσοι είπαν όχι στο δημοψήφισμα δεν το είπαν για τους ίδιους λόγους.
Βλέπεις ότι τόσο το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων που είπαν όχι, ψήφισαν στο τέλος οι μεν τον Κασουλίδης (υπέρμαχο του Ναι) και τον Χριστόφια (του Όχι).

Το λάθος που κάνετε εσείς είναι ότι εξισώνετε τα πάντα θεωρώντας ότι όσοι είπαν όχι απόρριψαν τη λύση της ομοσπονδίας. Και αν και η ζωή σας απέδειξε το αντίθετο (και ο Τάσσος δεν πέρασε 2ο γύρο) εντούτοις δεν δείχνετε έτοιμοι να το δεχτείτε και να το αναγνωρίσετε.

Επομένως τόσον εγώ όσο και άλλοι που ξέρω δεν θεωρούν ότι όσοι είπαν όχι είναι ενάντια στη λύση.
Ποια λύση όμως; Τη λύση της ΔΔΟ.
Εφόσον κάποιοι εξακολουθούν να απορρίπτουν τη ΔΔΟ και δεν προτείνουν τίποτε ή κάποιοι άλλοι προτείνουν κάτι ανέφικτο (ενιαίο κράτος), τότε ναι, αυτοί ενσυνείδητα είναι εναντίον της λύσης. Δεν θέλουν λύση διότι ενώ ξέρουν ότι αυτό που προβάλλουν (η δεν προβάλλουν) βρίσκεται στη σφαίρα του φαντασιακού.

Μιχάλης είπε...

Πάντως διαπιστώνω ότι οι λεγόμενοι πατριώτες και υπερασπιστές της Δημοκρατίας, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για το κύριο θέμα της ανάρτησης που έχει να κάνει με τα έκτροπα κατά του Κώστα Γεννάρη.

Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πως εννοούν μερικοί τη Δημοκρατία.

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Thllyra είπε...

Όταν λες "εσείς" ποιούς ακριβώς εννοείς; Και γιατί έπρεπε αυτοί που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν στην ουσία του και όχι στις λεπτομέριες έπρεπει όπωσδήποτε να είναι υποστηρικτές του Τάσσου;; Μες την Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία κάμνει ότι πει το κόμμα άρα λοιπόν το ότι δεν επέρασεν ο Τάσσος δεν έχει να κάνει με το αν ακόμα απέρριπταν κάποιο το σχέδιο ανάν ή όχι!

Ε και χαράς το πράμα που εδιαφώνισες με το Χριστόφια!!!!

Α και το ότι παρουσιάζεις ένα θέμα το οποίο γράφτηκε μόνο στη χαραυγή που ούτε καν στις ειδήσεις το είπαν δεν μου αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν αφορούν μόνο εσένα!!!! Τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι! Ήταν προκλητικότατος και ο Γεννάρης αλλά δε θα βγει να το πει! Να βρίζει κανένας δε δικαιούται όποια ιδιότητα και αν έχει!!!!!!

Και εξήγα μου σε παρακαλώ γιατί η απορία μου δεν είναι πραγματική;; Αναφέρθηκε πάμπολλες φορές ότι αυτοί που ψήφισαν όχι δε θέλουν λύση!

Και κάτι τελευταίο. Γιατί να μεν πολεμήσουμε για αυτό που μας αξίζει και να διεκδηκήσουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας και να κάμνουμε το ένα συμβιβασμό πας τον άλλον;; Έτσι κάμνουν οι (δήθεν) αριστεροί; Ή μήπως εκσυχρονίσετε με το έτσι θέλν τον κομμουνισμό;;

Thllyra είπε...

Επίσης θέλω να επισημάνω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δε παρουσιάζει το πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής!!! Επειδή αν παρουσιαζόταν έτσι όπως είναι δε θα "συζητούσαμε" με τον Ταλατ!
Άρα λοιπόν σταματήστε να μας περιπέζετε ότι έτσι το βλέπετε αλλά θέλετε τη ΔΔΟ!!!!!

Και για μεν πεις ότι εν προτείνω κάτι. Αν και υπονοείτε από τα λεγόμενα μου ας το κάνω ξεκάθαρο: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!!!!!

Μιχάλης είπε...

@ Thllyra

Καταρχήν καλωσόρισες.

Με ρωτάς όταν λέω «εσείς», ποιους ακριβώς εννοώ. Θεωρώ ότι απάντησα ήδη στο σχόλιο που βρίσκεται πάνω από το δικό σου. Και διερωτώμαι γιατί με ρωτάς ξανά.

Επαναλαμβάνω ότι με το «εσείς» εννοώ εκείνους που απορρίπτουν τη λύση που έχει πιθανότητες να εφαρμοστεί και αντί να εξηγήσουν τι προτείνουν μας μιλάνε αοριστίες και συνθήματα, χωρίς να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο.
Ένα τέτοιο σύνθημα είναι το «ΑΠΕΛΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ».
Θα χαρώ πολύ αν με τρόπο συγκεκριμένο και σαφή δώσεις περιεχόμενο σε αυτό το σύνθημα.

Γράφεις:
«Και γιατί έπρεπε αυτοί που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν στην ουσία του και όχι στις λεπτομέριες έπρεπει όπωσδήποτε να είναι υποστηρικτές του Τάσσου;; Μες την Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία κάμνει ότι πει το κόμμα άρα λοιπόν το ότι δεν επέρασεν ο Τάσσος δεν έχει να κάνει με το αν ακόμα απέρριπταν κάποιο το σχέδιο ανάν ή όχι!»Απαντώ: Μα δεν είμαι εγώ που θεωρώ ότι όσοι είπαν Όχι είναι υποστηρικτές του Τάσσου. Αυτό λένε οι υποστηρικτές του Τάσσου που ακόμα και όταν μιλάς για την τιμή της ντομάτας μας λένε για το Όχι και το Σχέδιο Ανάν.
Ο Τάσσος και το επιτελείο του δεν βασίστηκαν και δεν επανέφεραν ως προμετωπίδα τους στις προεδρικές εκλογές το Όχι;
Δεν είναι σε αυτό που επένδυσαν;
Εγώ λέω ακριβώς το αντίθετο, ότι όσοι είπαν Όχι δεν ήταν υποστηρικτές της γραμμής του Τάσσου και αυτό φάνηκε αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Βρήκες τη λύση στο θέμα των κομματικών ποσοστών. Ότι οι κύπριοι κάνουν ότι τους πει το κόμμα τους. Νομίζω πως δεν γίνεται όποτε μας βολεύει να λέμε ότι ο κόσμος κάνει ότι θεωρεί σωστό και όποτε δεν μας βολεύει να λέμε ότι ακολουθεί το κόμμα του.
Πρέπει να αποφασίσεις ποιο από τα δύο ισχύει.

Η αναφορά μου στη διαφωνία μου με το ΑΚΕΛ (και όχι τον Χριστόφια σαν άτομο) αναφέρθηκε ως απάντηση σε σχετικό σχόλιο.

Για τον Κ. Γεννάρη:
Θα σε παρακαλέσω άλλη φορά όταν προχωράς σε διαπιστώσεις να διασταυρώνεις αυτό που θα πεις. Όχι για τίποτε άλλο αλλά για να μην εκτίθεσαι.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν η Χαραυγή, ο Πολίτης και ο Φιλελεύθερος. Όχι μόνο η Χαραυγή, όπως λανθασμένα λες.
Για το αν ήταν προκλητικός ή όχι ο Γεννάρης αυτό φάνηκε από το βίντεο που παρακολούθησε η «Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».
Αν τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα λες, γιατί οι επιτιθέμενοι κατέβασαν το βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο, μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα;
Τι είχαν να φοβηθούν ή να κρύψουν;

Γράφεις:
«Γιατί να μεν πολεμήσουμε για αυτό που μας αξίζει και να διεκδηκήσουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας και να κάμνουμε το ένα συμβιβασμό πας τον άλλον;; Έτσι κάμνουν οι (δήθεν) αριστεροί; Ή μήπως εκσυχρονίσετε με το έτσι θέλν τον κομμουνισμό;;Θα επαναλάβω την έκκληση μου να δώσεις συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική για το πώς θα πετύχουμε αυτό που λες, καθώς και το ποιο είναι το καλύτερο για την πατρίδα μας που πρέπει να διεκδικήσουμε.

Γράφεις:
«Επίσης θέλω να επισημάνω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δε παρουσιάζει το πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής!!! Επειδή αν παρουσιαζόταν έτσι όπως είναι δε θα "συζητούσαμε" με τον Ταλατ!
Άρα λοιπόν σταματήστε να μας περιπέζετε ότι έτσι το βλέπετε αλλά θέλετε τη ΔΔΟ!!!!!
Δηλαδή όταν ο μεγάλος εθνάρχης Τάσσος, όταν συνομιλούσε με τον Ντενκτάς και αργότερα με τον Ταλάτ δεν θεωρούσε ότι υπήρχε θέμα εισβολής και κατοχής; Επερίπαιζεν μας;

Θα σου ήμουν ευγνώμων αν είχα συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα αυτά.

Να είσαι καλά.

ANTI - VLAKEIA είπε...

Να λείπουν οι ειρωνείες για τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Άκου " ο μεγάλος Εθνάρχης Τάσσος". Και παριστάνεις και τον έγκριτο δημοσιογράφο.

Μιχάλης είπε...

@ ANTI - VLAKEIA

Αν είναι ειρωνεία τότε θα πρέπει να μέμφεσαι γι αυτό τον περίγυρο του που τον είχε αναγάγει σε εθνάρχη εξισώνοντας τον με τον Μακάριο.


Απορία: απ’ όσα γράφτηκαν εδώ μόνο αυτό βρήκες να σχολιάσεις;
Κάτι επί της ουσίας δεν…;

Thllyra είπε...

Νομίζω παίρνεις την κουβέντα εκεί που σου συμφέρει!!! Δεν ανέφερα ούτε μια φορά ότι υποστηρίζα τον Τάσσο ούτε ότι επειδή είπε όχι έπρεπε απαραίτητα να τον ψηφίσω στις προεδρικές!!!! Και νομίζω ήταν ξεκάθαρη η θέση μου ότι στην πλειοψηφία του ο κόσμος κάνει ότι πει το κόμμα!
Τώρα όσον αφορά το Γεννάρη έτσι μεγάλο θέμα (ήταν πρωτοσέλιδο) το έκαμε μόνο η Χαραυγή και μάλιστα 5 μέρες μετά το συμβάν! Τα βίντεο δεν ξέρω γιατί τα κατέβασαν σίγουρα δεν είχαν τίποτα να κρύψουν. Αλλά ο Γεννάρης έδειξε αυτά που του σύμφερε... Επειδή ήμουν και εγώ εκεί άσε με να ξέρω κάτι περισσότερο από σένα.

Για τη λύση που προτίνω δε είναι απλά σύνθημα αλλά επέτρεψε μου να σου το αναλύσω κάποια άλλη στιγμή όχι επειδή δεν έχω κάτι να πω απλά επειδή θα ήθελα να το σχολιάσω με αφορμή κάποιο άλλο θέμα.

Ευχαριστώ που δε θα πεις ότι δεν έχω τι να πω!!!!

Thllyra είπε...

Νομίζω παίρνεις την κουβέντα εκεί που σου συμφέρει!!! Δεν ανέφερα ούτε μια φορά ότι υποστηρίζα τον Τάσσο ούτε ότι επειδή είπε όχι έπρεπε απαραίτητα να τον ψηφίσω στις προεδρικές!!!! Και νομίζω ήταν ξεκάθαρη η θέση μου ότι στην πλειοψηφία του ο κόσμος κάνει ότι πει το κόμμα!
Τώρα όσον αφορά το Γεννάρη έτσι μεγάλο θέμα (ήταν πρωτοσέλιδο) το έκαμε μόνο η Χαραυγή και μάλιστα 5 μέρες μετά το συμβάν! Τα βίντεο δεν ξέρω γιατί τα κατέβασαν σίγουρα δεν είχαν τίποτα να κρύψουν. Αλλά ο Γεννάρης έδειξε αυτά που του σύμφερε... Επειδή ήμουν και εγώ εκεί άσε με να ξέρω κάτι περισσότερο από σένα.

Για τη λύση που προτίνω δε είναι απλά σύνθημα αλλά επέτρεψε μου να σου το αναλύσω κάποια άλλη στιγμή όχι επειδή δεν έχω κάτι να πω απλά επειδή θα ήθελα να το σχολιάσω με αφορμή κάποιο άλλο θέμα.

Ευχαριστώ που δε θα πεις ότι δεν έχω τι να πω!!!!

Antreas είπε...

Το πιο εύκολο είναι να έρχονται οι διάφοροι στο blog σου και να σου κάμνουν επιθέσεις με ψευδώνυμα.
Αν έχουν το θάρρος της γνώμης τους να βκουν με οναματεπώνυμο.

Είσαι έγκριτος δημοσιογράφος και δε χρειάζεται να σου το αναγνωρίσει η ANTI-VLAKEIA

Μιχάλης είπε...

@ Thllyra

Καθόλου δεν οδηγώ την κουβέντα εκεί που με συμφέρει.
Με ρώτησες και απάντησα ότι οι υποστηρικτές του Τάσσου θεωρούν ότι το 76% ανήκει στον Τάσσο και στους ίδιους. Και ξεκαθάρισα ότι αυτό δεν το λέω εγώ αλλά οι ίδιοι.
Και εξήγησα ότι αυτό ήταν και η προμετωπίδα τους στις προεδρικές εκλογές.

Όσον αφορά τον Κ. Γεννάρη, κάνεις ένα λάθος. Το βίντεο που είδε η Επιτροπή δεν ήταν κάτι που τους έδειξε ο δημοσιογράφος αλλά ότι πρόβαλε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ η ΕΡΤ εκείνο το βράδυ.

Και ειλικρινά, αν δεν είχαν κάτι να κρύψουν γιατί το απέσυραν;
Μιας και ήσουν εκεί πες μας τι έγινε.

Είναι ένα θέμα αν μια εφημερίδα το κάνει πρωτοσέλιδο και άλλο αν η άλλη το υποβαθμίζει ή το βάζει σε άλλη θέση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο τελευταίες δεν το ανάφεραν. Άρα, και πάλι η θέση σου ότι το πρόβαλε μόνο η Χαραυγή είναι λανθασμένη.

Για τη λύση που προτείνεις θα αναμένω την ανάλυση σου. Μέχρι τότε, κρατώ το σύνθημα.

Μιχάλης είπε...

@ Antreas

Δυστυχώς ελάχιστοι σε αυτό τον τόπο έχουμε το θάρρος να μιλούμε επώνυμα. Ή έστω με κάποιο ψευδώνυμο.

Κάποιοι θεωρούν ότι με το να παρουσιάζονται με την ένδειξη «ανώνυμος» δεν λαμβάνουν την ευθύνη για τα όσα λένε.
Αφήνω το μπάχαλο που γίνεται όταν έχεις να σχολιάσεις 3-4 ανώνυμους.
Να σου απαντούν αλλά να μην ξέρεις ποιος από τους 3-4 σου απαντά.

Δεν πειράζει, ας είναι κι έτσι…

Το αν είμαι έγκριτος ή όχι, θεωρώ ότι ο ποιο αναρμόδιος να το πει είμαι εγώ.

Να είσαι καλά.

Μιχάλης είπε...

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κάποια ακραία συνθήματα ξένης προς τους διοργανωτές μικρής μερίδας νέων που ακούστηκαν ήταν εκτός της πολιτικής και των στόχων που καθόρισαν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου και ως εκ τούτου δεν τους αντιπροσώπευαν» αναφέρεται περαιτέρω και διευκρινίζεται πως επίσης δεν αντιπροσωπεύει τους διοργανωτές η συμπεριφορά τους έναντι του δημοσιογράφου Κώστα Γενάρη και είναι καταδικαστέα.Από σημερινή ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής που διοργάνωσε το συλλαλητήριο της 24ης Απριλίου 2009.

Παρακαλώ να εκλειφθεί ως συμπληρωματική απάντηση σε κάποιον/α που ισχυρίστηκε ότι όσα λέχθηκαν για τον Κ. Γενάρη δεν είναι αληθή.

Anef_Oriwn είπε...

Πέραν απ’ όσα αναφέρει ο Μιχάλης ως απάντηση στα λεγόμενα του/της Thllyra (5/06/2009 8:53 π.μ.) στα όσα ο/η τελευταίος/α λέει [δηλ. “Επίσης θέλω να επισημάνω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δε παρουσιάζει το πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής!!! Επειδή αν παρουσιαζόταν έτσι όπως είναι δε θα "συζητούσαμε" με τον Ταλατ!”], να διερωτηθώ και τα εξής:
Και με ποιους τελικά θα συζητούσαμε; Με τον Ερντογάν και τους τούρκους στρατηγούς; Κι ο μακαρίτης ο Σπύρος ο Κυπριανού, αυτήν την κορώνα πέταξε (κάπου γύρω στο 1980 σε κάποιο συλλαλητήριο, αν δεν κάνω λάθος – είχε πει πως δεν θα ξανασυνομιλούσε με τον Ντενκτάς, αλλά απ’ ευθείας με τον Ετζεβίτ), αλλά λίαν συντόμως ανέκρουσε πρύμνα!
Για 35 χρονιά (σχεδόν) ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ πετύχαμε στο κυπριακό. Θα πετύχουμε ΚΑΤΙ άραγε τα επόμενα 35;

Anef_Oriwn
Τετάρτη 6/5/2009 – 8:46 μ.μ.

Thllyra είπε...

Ξέρουμεν πολλά καλά ποιός τα λαλεί του Ταλάτ και του όποιου ταλάτ εκείνα που λέει! Οπόταν το θεωρώ λογικό να συζητούμε με αυτούς που του τα λεν οι οποίοι στο κάτω κάτω είναι και νόμιμοι σε αντίθεση με το Ταλάτ που έπρεπε να ήταν επικηρυγμένος ως παράνομος κατοχικός ηγέτης. Για μένα τούτο εν ένα που τα πιο σοβαρά μας λάθη αν όχι το σοβατότερο.

Μιχάλης είπε...

@ Thllyra

Φαινομενικά αυτό που γράφεις είναι σωστό.
Όμως αποδεικνύεται και πάλι ότι όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αλλά και ότι η επιμονή μας σε κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο.

Γιατί;

Διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έτσι αν θα συνομιλήσει μαζί μας θα συνομιλήσει με την ε/κυπριακή κοινότητα.

Αν εμείς αποδεχτούμε να συζητήσουμε μαζί της ως ε/κ κοινότητα, αυτόματα αποδεχόμαστε την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ποιο από τα δύο είναι (ή θα ήταν) λοιπόν το σοβαρότατο λάθος;

Συζητούμε λοιπόν με έμμεσο τρόπο με την Τουρκία και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Γι αυτό και απευθύνονται όλοι στην Τουρκία ως το κλειδί για τη λύση του κυπριακού.

Ανώνυμος είπε...

Καλά το τελευταίο επιχείρημα ότι:

" Φαινομενικά αυτό που γράφεις είναι σωστό.
Όμως αποδεικνύεται και πάλι ότι όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αλλά και ότι η επιμονή μας σε κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο.

Γιατί;

Διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έτσι αν θα συνομιλήσει μαζί μας θα συνομιλήσει με την ε/κυπριακή κοινότητα.

Αν εμείς αποδεχτούμε να συζητήσουμε μαζί της ως ε/κ κοινότητα, αυτόματα αποδεχόμαστε την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας."

καταδυκνείει ότι έχεις νοσηρές εμμονές.

Ποιος έθεσε ότι η Τουρκία θα συνομιλήσει με την ε/κ κοινότητα; Αφού ακριβώς δε δέχεται να συνομιλήσει γιατί είναι με την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο κρατών που θα συζητήσει. Τα κράτη συζητούν με κράτη. Γι' αυτό και στις συνομιλίες πάμε ως κοινότητα.

Δηλαδή ψάχνεις να βρεις ψευδοδικαιολογίες για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα και τις άστοχες δικοινοτικές;

Καλά να πεις: " Ειμαστε αδύνατοι, δε γίνεται μετά από τόσα χρόνια κλπ". Δεν στέκουν και πολύ, αλλά κάπως στέκουν. Αλλά να πεις ότι αν πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία θα πάμε ως κοινότητα, δείχνει ότι έχεις σοβαρό πρόβλημα.

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είσαι έγκριτος δημοσιογράφος έτσι;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Δεν ξέρω αν είναι ψευδοδικαιολογίες αυτά που λέω αλλά σε παρακαλώ απάντησε μου, εφόσον ισχύει αυτό που λες, και εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία τότε τι θα γίνει;

Εκτός και αν θεωρείς ότι την αναγνωρίζει.

Επομένως δύο τινά μπορεί να συμβούν, είτε θα γίνει αυτό που είπα, είτε δεν θα γίνουν συνομιλίες.
Μήπως αυτό θέλουν κάποιοι;

Περιμένω απάντηση. (Αν δεν γνωρίζεις ρώτα τους φίλους σου, κάτι θα ξέρουν…)

aiolos είπε...

Μπορεί να συμβαίνει και το άλλο……….η Τουρκία να μη θέλει ΜΟΝΟ το 34% της Κύπρου αλλά το 100% και μοχλός γι αυτή την συνολική κατοχή να είναι οι συνομιλίες με τον ενδοτικό Χριστόφια προκειμένου να διασφαλίσουν τα «κεκτημένα» και από καλύτερες θέσεις μετά να πάρουν και τα υπόλοιπα, εξ άλλου το σαλάμι για να το φας το τρως φέτα φέτα.

Anef_Oriwn είπε...

Θες να πεις ρε Aiolε, ότι η Τουρκία (ακόμα) στόχο τη συνολική κατοχή της Κύπρου, μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δηλ. η Τουρκία θα επιτεθεί και θα καταλάβει μια ευρωπαϊκή χώρα; Γιατί να το κάνει; Αφού μπαίνοντας κάποια στιγμή και η ίδια στην Ευρωπαϊκοί Ένωση θα έχει λόγο στα της Κύπρου και κάθε τούρκος πολίτης θα μπορεί να εγκατασταθεί στην Κύπρο!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 8/5/2009 – 00:12 π.μ.

Thllyra είπε...

Το ότι δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία πίνει νερό!!!! ΑΝ όντως είναι όπως τα λες τότε πώς κάνει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση;;;

@anef_oriwn: Με τέτοιους ενδοτικούς πολιτικούς που έχουμε δεν είναι ανάγκη να κάνει "έφοδο".... Μπορεί να τα έχει και με την συγκατάθεσή μας!!!!!!!!!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!!!!!!!!!!

Thllyra είπε...

Μιχάλη μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ γιατί έστω και ένας κύπριος να μην θέλει να γίνονται συνομιλίες;;; Δεν το καταλαβαίνεις ότι τούτον εκτός του ότι είναι προσβλητικό προς όποιον και αν το λες δείχνει και την ηττοπάθεια μας και οδηγεί στους "οδυνηρούς" συμβιβασμούς για τους "εκλεκτούς" που θέλουν να γίνονται συνομιλίες;

Μιχάλης είπε...

@ Thllyra

Πραγματικά με εκπλήττεις όταν λες ότι πίνει νερό το ότι δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία.

Λυπούμαι που πρέπει να πω τα αυτονόητα.
Έχουμε πρεσβεία στην Τουρκία ή η Τουρκία έχει πρεσβεία στην Κύπρο;
Έχουμε οποιαδήποτε πολιτική, εμπορική, οικονομική συμφωνία με την Τουρκία;

Η Τουρκία κάνει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε. αλλά φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις πως το Πρωτόκολλο 10 που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. προνοεί και αναγνώριση ΟΛΩΝ των χωρών μελών της Ε.Ε.
Και αυτό το πρωτόκολλο αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ένα από τα μέλη της Ε.Ε.
Επομένως, δεν πίνει καθόλου νερό το ότι δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία.

Στο δεύτερο σου σχόλιο δίνεις η ίδια την απάντηση.
Εσύ δεν θεωρείς προσβλητικό όταν λες ότι η διεξαγωγή συνομιλιών δείχνει ηττοπάθεια;
Άρα, εφόσον οι συνομιλίες δείχνουν ηττοπάθεια που μας οδηγεί στους «οδυνηρούς» συμβιβασμούς, η δική σου εισήγηση ποια είναι;
Να μην γίνονται συνομιλίες;

Γιατί δηλαδή εσύ να έχεις το δικαίωμα να ονομάσεις όποιον θέλει συνομιλίες ως ηττοπαθή αλλά την ίδια ώρα ο άλλος να μην έχει το δικαίωμα να σου πει ότι δεν θέλεις συνομιλίες;

Ή, γιατί παρουσιάζεσαι θιγμένη για όσα σου λέω, αλλά εσύ δεν θεωρείς ότι θίγεις και προσβάλλεις όταν μιλάς για ενδοτικούς πολιτικούς που χαρίζουν την Κύπρο στην Τουρκία;

Δηλαδή όσοι δεν θέλουν λύση ή δεν θέλουν συνομιλίες ή θέτουν ανέφικτους στόχους, βρίσκονται στο απυρόβλητο;

αιολος είπε...

H Τουρκία αγαπητέ ΑΝΕΥ είναι κοινό μυστικό ότι ΠΟΤΕ δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ, ειδική σχέση θα έχει, διότι αλοίμονο αν γίνει, τα νησιά σε μια νύχντα θα εποικιστούν με τούρκους (κολυμπόντας θα περάσουν οι τούρκοι), η ελεύθερη Κύπρος θα εποικισθεί με 4 -5 εκατομύρια τούρκους και τέλος, η άποψη ότι η τουρκία πάει για το 100% δεν είναι δική μου είναι κάτι που προοθείται κάτι δεκαετίες, τώρα δε με τον ενδοτικό Χριστόφια ..........

Σου υπενθιμίζω το δόγμα Οζάλ:

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από ’δώ μεριά και να τελειώνουμε μ’ αυτούς»!

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ είπε...

Μιχάλη,
ειθελημένα ή άθελα σου (εγώ θέλω να πιστεύω ότι άθελα σου έγινε αυτό), υπονοείται ότι αυτά τα φασιστάκια που πήγαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, είναι οι ίδιοι που έκαναν το αξιόλογο blog christofias-watch.

Εάν αυτό έγινε ειθελημένα, τότε αυτή σου η ανάρτηση, μέσα από την οποία εκφράζεις κάποιες ανησυχίες, είναι προβοκατόρικη.

Για όσους λοιπόν δεν ήταν στο συλλαλητήριο, εγώ θα σε πληροφορήσω ότι αυτά τα φασιστάκια που έκαναν το επεισόδιο με τον Γενάρη, βρίσκονταν στο συλλαλητήριο και θορυβούσαν φωνάζοντας τα γνωστά εθνικιστικά σοβινιστικά τους συνθήματα, διακόπτοντας μάλιστα τους ομιλητές και αρκετές φορές ήρθαν σε ρίξη με άλλους συναγωνιστές, οι οποίοι τους ξεκαθάρισαν ότι ήταν ανεπιθύμητοι στο χώρο του συλλαλητηρίου.

Οι ίδιοι αποχωρώντας από το χώρο του συλλαλητήριου αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους πορεία προς το οδόφραγμα της οδού Λήδρας όπου και έγινε το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Άρα βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι, τους διαχειριστές του christofias-watch (οι οποίοι καλώς ή κακώς διέγραψαν ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ (όχι πολλούς όπως αφήνεις να νοηθεί), τον Άνευ Ορίων και όχι επειδή είχε αντίθετη άποψη, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συμμετέχει σε έναν πολιτισμένο διάλογο, παρά μόνο ήθελε να βρίζει όσους διαφωνούσαν μαζί του. Άλλωστε κι εσύ σχολιάζεις σε εκείνο το blog, και αν και αντιφωνούντας δεν σου έχουν διαγράψει ούτε ένα σχόλιο), με τα φασιστάκια που ανέμιζαν τις εμετικές ενωτικές σημαίες, τότε νομίζω υποκύπτεις σε προβοκάτσια.

Επίσης βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους συναγωνιστές που παρεβρέθηκαν στο συλλαλητήριο, με αυτά τα φασιστάκια, τότε και πάλι υποκύπτεις σε προβοκάτσια.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα υπονοούμενα περνούν άθελα σου, επειδή έχω διαβάσει πολλά σχόλια και αναρτήσεις σου, με τα οποία μπορεί να διαφωνώ με μερικές απόψεις σου, αλλά εκτιμώ το γεγονός ότι μπορείς να εκφράζεσαι πολιτισμένα και να συμμετέχεις σε διάλογο επιχειρημάτων με όσους έχουν αντίθετη από την δική σου άποψη, και αυτό είναι μπόνους, δημοκρατικό μπόνους από εμένα για εσένα.

Ελπίζω να μην αλλάξω άποψη για το άτομο σου επειδή σε έχω στους αξιόλογους.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ ΠΕΡΑΣΤΙΚΕ σε χαιρετώ εγκαρδίως.

Νομίζω δεν έχεις ξανακάνει τη βόλτα σου απ’ εδώ, εκτός και αν έχω λάθος. Εν πάση περιπτώσει σε καλωσορίζω.

Έχω την άποψη ότι από την αρχή της ανάρτησης διαχωρίζω τα πράγματα και δεν ταυτίζω τη μια περίπτωση με την άλλη.

Γράφω ότι αναφέρομαι σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις τις οποίες δεν ταυτίζω.
Εκείνο που σημειώνω είναι ότι εκείνοι που έκαναν τα επεισόδια και εκείνοι που έκαναν το γνωστό μπλογκ διαπνέονται από την ίδια νοοτροπία. Όχι ότι είναι τα ίδια πρόσωπα.

Σε καμιά περίπτωση αναφέρθηκα στον κόσμο που έλαβε μέρος στο συλλαλητήριο. Άλλωστε αναφέρομαι σε συγκεκριμένη κίνηση η οποία μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε τα έκτροπα (παράθεσα και τις δικές τους απόψεις).

Επομένως αγαπητέ μου φίλε θεωρώ ότι η εντύπωση που σχημάτισες είναι λανθασμένη.
Έτσι, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να μου αποδώσεις προβοκατόρικες προθέσεις.
Έχω την άποψη ότι είμαι απόλυτα δημοκρατικός και ότι έχω να πω το λέω ευθαρσώς, με θέσεις και επιχειρήματα και χωρίς υπονοούμενα (κάτι που άλλωστε αναγνωρίζεις κι εσύ και σε ευχαριστώ).

Όσον αφορά τις διαγραφές από το συγκεκριμένο μπλογκ, θα σου πω ότι με έχουν διαγράψει κι εμένα.
Μου ευχήθηκαν να πάω στο καλό και να μην τους ξαναενοχλήσω. Και αυτό παρά το ότι ούτε τους προσέβαλα ούτε τους έβρισα.
Εκτός από τον Άνευ, έχουν διαγράψει τα σχόλια και μερικών άλλων και θα συνεχίσουν να το κάνουν και με άλλους. Όμως αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μου.
Εγώ από τότε που με αποχαιρέτησαν δεν ξανάγραψα εκεί και ούτε προτίθεμαι να σπαταλώ φαιά ουσία για χάρης τους.

Απλώς με λυπεί που στον 21ο αιώνα κάποιοι φαίνεται να ζουν σε άλλες, παρωχημένες και μη επιθυμητές εποχές.

Anef_Oriwn είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚέ,

Μπορείς να τεκμηριώσεις ΣΕ παρακαλώ με συγκεκριμένες παραπομπές πότε, που και πως ο διαβόητος “… Άνευ Ορίων … [διεγράφη από το blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας] ... όχι επειδή είχε αντίθετη άποψη, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συμμετέχει σε έναν πολιτισμένο διάλογο, παρά μόνο ήθελε να βρίζει όσους διαφωνούσαν μαζί του ...” ;
Αν δεν το κάνεις θα θεωρήσω ότι ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ, φερέφωνο των Απο(κατα)στατών, που εκτελεί διατεταγμένη αποστολή!
Προς γνώση και ενημέρωση σου, παραθέτω το δικαιολογητικό των διαγραφών μου όπως το κατάθεσε ο Αρχι-Επίτροπος ΡΙΜΑΧΟΣ (που διαφέρει κατά παρασάγγας από όσα λες ΕΣΥ):
“Ο/Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...
Αναρτήσεις του ηλικιακού ρατσιστή Άνευ Ορίων, έχουν διαγραφεί.
Ο συγκεκριμένος blogger καταφέρθηκε κατά τρόπο απαξιωτικό για την ηλικία του Βάσου Λυσσαρίδη σε παλαιότερή του ανάρτηση το 2008 ( " Ο κάττος τζιαν εγέρασεν" κλπ κλπ). Κάθε ανάρτησή του συνεπώς, διαγράφεται και δεν είναι ευπρόσδεκτος σε αυτό το site.
ΡΙΜΑΧΟΣ
28 Απρίλιος 2009 8:24 μμ”


Θα αναμένω ΠΕΡΑΣΤΙΚέ!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 8/5/2009 – 10:59 μ.μ.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ είπε...

Να αναμένεις τι; Να σου πω ότι με τούτο που έκαμες copy paste φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν μπορείς να συζητήσεις χωρίς να χαρακτηρίζεις υβριστικά ανθρώπους που όσο κι αν διαφωνείς μαζί τους θα έπρεπε να δείχνεις ένα στοιχειώδη σεβασμό στο όνομα τους και στην ιστορία που κουβαλούν;

Ή να σου πω ότι ποτέ σου δεν εχώνεψες την αντίθετη από την διική σου και γι'αυτό παρόλο που εδιαγράψαν ένα σχόλιο σου εσύ επέμενες να μπαίνεις με άλλα ψευδώνυμα και να γράφεις με το ίδιο ύφος;

Anef_Oriwn είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚέ,

Επιμένεις σε αφορισμούς και συκοφαντίες χωρίς να αναφέρεις ούτε ένα παράδειγμα ή δείγμα της γραφίδας μου (μόνο γενικολογίες, αοριστολογίες και εικασίες υιοθετώντας τα όσα λενε οι κύριοι Επίτροποι για την (δήθεν) Αποκατάσταση;
Το συγκεκριμένο post μου για τον Λυσσαρίδη το διάβασες ή αρκέστηκες σ’ αυτά που είπε περί ηλικιακού ρατσισμού ο Αρχι-Απο(κατα)στάτης της Δημοκρατίας ΡΙΜΑΧΟΣ; Μήπως οι θέσεις και οι απόψεις του Λυσσαρίδη αποτελούν θέσφατα κι αξιώματα ή έχουν ασυλία και ΔΕΝ μπορούμε να τις κρίνουμε; Ποιος τελικά (ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΔΕΝ χωνεύει την αντίθετη αλλά την ΦΟΒΑΤΑΙ κιόλας είναι ηλίου φαεινότερο! Γι’ αυτό και εφεύρατε και το σλόγκαν ότι μπαίνω μ’ αλλά ψευδώνυμα - ως τι ας πούμε, ως ΤΙΝΑ ή ως Ε.C.; Σε συγκεκριμένο post (αυτό με το “Γιουβέτσι” – και μάγειροι γίνανε κάποιοι, οι έμμονες και οι εμπάθειες φαίνεται “τέχνας κατεργάζονται”!) όλως αιφνιδίως διεγράφησαν κάπου 20 διαφορετικά σχόλια. Λες να ανακάλυψαν ο Αρχι-Ντετέκτιβς της Επιτροπείας, ότι ήταν όλα δικά ΜΟΥ; Πουλιά στον αέρα πιάνουν τότες!
Πάντως αν συνεχίζεις να μην τεκμηριώνεις την περισπούδαστη και επιστημονική σου ανακάλυψη ότι ο διαβόητος “… Άνευ Ορίων … [διεγράφη από το blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας] ... όχι επειδή είχε αντίθετη άποψη, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συμμετέχει σε έναν πολιτισμένο διάλογο, παρά μόνο ήθελε να βρίζει όσους διαφωνούσαν μαζί του ...” , τότε θα σε προσφωνώ πλέον με το τιμητικό τίτλο του Συκοφάντη (εκτός κι αν προτιμήσεις το “Κατίνος”)!

Anef_Oriwn
Σάββατο 9/5/2009 – 00:06 π.μ.

kyriakos είπε...

ρε Μιχάλη ρε φίλε...

θα πάθεις τπτ ρε κουμπάρε..

κάθεσε και ασχολείσε με τον κάθε Ανώνυμο παλαβό... δεν θα σου μείνει μαύρη τρίχα πας την κελλέ στο τέλος.

Οτι και να τους γράψεις ότι και να τους απαντήσεις δεν πρόκειται να αλλάξεις τπτ. Σκάτα είχε μέσα ο νους τους τωρά, σκατά θα έχει ως τη μέρα που θα πεθάνουν..

και μη φοβάστε τπτ δεν έπονται χειρότερα .. οι τύποι και οι απόψεις τους είναι σαν τους βρικόλακες, δεν αντέχουν στο φως της μέρας,

Αφού καταρχάς ντρέπονται να τα πούν δημόσια και κρύβονται πίσω απο τα ψευδώνυμα της ανωνυμίας. Ανώνυμες απόψεις δεν πέρνει κανένας στα σοβαρά..
και όσοι δεν έχουν συναίσθηση των πράξεων τους και τις εκφέρουν και δημόσια θα οδηγηθούν αυτόματα στο περιθώριο..\\ κανείς δεν θα τους πέρνει ούτε αυτούς στα σοβαρά..

...κουβέντες του καφενέ στη μπλοκόσφαιρα..

εξάλλου οι καλύτεροι πελάτες τους , οι τούρκοι, δεν ενδιαφέρονται για το άλλο μισό της κύπρου, το δήλωσαν προ πολλού... .. άδικα ανησυχείτε δεν έρχονται χειρότερα..
Μη χείρον βέλτιστον!

...Πάντως η αλήθεια είναι ότι .

οι άνθρωποι στον αντένα.. δεν παίζονται...!

είχα δεί μια εκπομπή ένα μεσημέρι που είχαν καλέσει τάχατες τους νεαρούς υποψήφιους ευρωβουλευτές.. ..και τον κοντοΣούγλη (τώρα αυτός είναι νέος?) ΤΣΠ και δεν είχαν καλέσει ούτε ένα υποψήφιο εκ μέρους του Ακέλ.. προφανώς οι απόψεις της μεγαλύτερης και ιστορικότερης πολίτικης παράταξης του τόπου δεν υπήρχε λόγος να προβληθούν..

Μαθήματα δημοκρατίας και δημοσιογραφίας...

στο τέλος κατέληξαν ο ένας να ενισχύει την παθολογία του άλλου και να ξεστομίσουν λαφαζανιές άπειρου κάλλους..

νομίζω τότε ήταν που ξεχείλισε και η σικλού.. και αναγκάσθηκε το ακέλ να βγάλει την συγκεκριμένη ανακοίνωση (η οποία ήταν άστα να πάνε εδώ που τα λέμε ...)... αλλα ας όψεται..Τώρα όσο αφορά τον προπηλακισμό του Γενάρη νομίζω στο τέλος προέκυψε και κάτι καλό στην όλη υπόθεση.

Εχω την εντύπωση ότι το περιστατικό άνοιξε τα μάτια σε πολλούς δημοσιογράφους που μέχρι τώρα όταν μιλούσαμε για το αυγό του φιδιού που εκκολαπτόταν σιγά σιγά στην κοινωνία μας αυτοί στρουθοκαμήλιζαν κοιτώντας αδιάφορα.. Τώρα προ των ευθυνών τους ίσως να σκεφτούν διπλά τις ερμηνείες ή τις παρερμηνείες καλύτερα που υποφύονταν μέσα απο τα γραπτά τους . Εχω προσέξει ήδη μερικούς που διαχώρισαν την θέση τους. ...Εβγαλαν ουσιαστικά τον νούρο τους απέξω αποποιούμενοι το μερίδιο ευθύνης που φέρουν στην πραγματικότητα και αυτοί στον προπηλακισμό του Γενάρη

Είδαμε φυσικά και κάποιους άλλους που καταδίκασαν ναι μεν τάχατες το περιστατικό άλλα είχαν το θράσος να κατηγορούν όλους εμάς που προειδοποιούσαν τόσο καιρό ότι και καλά εμείς ευθυνόμασταν επειδή 'κλαίγαμε' και 'κατηγορούσαμε' άδικα ,,,, και στο τέλος ιδού!! .....το γρουσουζέψαμε??? κάπως... έτσι μας τα έλεγαν την επομένη του προπηλακισμού ορισμένοι συνάδελφοι σου στο 'Φ'

Στην τελική φυσικά. Ας είναι και έτσι... τουλάχιστο έφεραν κάπως τα μίλια τους... ..σωστά?


ΤΣΠ.. αντε καλή συνέχεια σε όλους..

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ είπε...

Εντάξει Άνευ τρομερέ...όλοι σε φοβούνται!

Αφού επαραδέκτηκες ρε κίλλι ότι έγραφες με άλλα ψευδώνυμα...κάπου τους είπες "απλά έθελα να δω αν μπορείτε..."...έμπα να τα έβρεις εσύ που κάμνεις και τον πόντιο τωρά.

Εντάξει Άνευ τρομερέ όλοι σε φοβούνται!

Υ.Γ. Αν το ιστορικότερο κόμμα της Κύπρου, είναι αυτό που αναγνώρισαν οι παράνομα οι Άγγλοι, που το εκπροσωπούσαν "κομμουνιστές" που εγίναν πιλότοι που τα πολλά πήαιννε στο Λονδίνο, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το πως και γιατί αναγνωρίστηκε από τους Άγγλους το αφήνω στην κρίση σας...

Είσαστε σαϊνια εσείς...δεν καθοδηγήστε από κανένα!

Εντάξει Άνευ εννα σε φοούμαι κι εγώ!

Antreas είπε...

Μπράβο Kyriako!Έσιεις απόλυτο δίκαιο.
Παραίτα τους ρε Anef, εν θωρείς ότι άλλα τους λαλείς τζ΄άλλα καταλάβουν;
Έγραψές τους με ψευδώνυμα λαλεί ο περαστικός. Τούτον εκατάλαβε!

Μιχάλης είπε...

@ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ

Κατανοώ τη διαφωνία σας και την ένταση που υπάρχει μεταξύ σας, αλλά θεωρώ ότι οι χαρακτηρισμοί είναι αχρείαστοι.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΕ1. Δεν είδα κάποιο σχόλιο σου στην απάντηση προς εσένα. Να θεωρήσω ότι ικανοποιήθηκες με τις εξηγήσεις;

2. Ζήτησες από εμένα να μην ταυτίζω πράγματα και καταστάσεις αλλά βλέπω ότι εσύ δεν έχεις πρόβλημα να διαστρεβλώνεις πράγματα και καταστάσεις.

Αναφέρομαι στο σχόλιο σου για την ίδρυση του ΑΚΕΛ και σου λέω ότι λες ανακρίβειες.
Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε ποια στοιχεία κατέχεις ότι το ΑΚΕΛ ιδρύθηκε (λίγο πολύ αυτό μας λες) από τους Άγγλους. Και μια αναφορά αν θέλεις και για το ΚΕΚ.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Φίλε μου, τίποτε δεν παθαίνω, μεν φοάσαι.
Ήδη εδώ και καιρό προσπαθώ να μετρήσω τις άσπρες τρίχες που μου έμειναν…
Επομένως ο βρεμένος εν φοάται τα νερά.

Όσον αφορά την ουσία του θέματος, η άποψη μου είναι ότι πρέπει να δίνονται απαντήσεις. Και έχει αποδειχθεί ότι αυτοί φοβούνται τις απαντήσεις.
Και τις φοβούνται επειδή δεν μπορούν να τεκμηριώσουν τίποτε απ’ όσα ανυπόστατα λένε.

Παρεμβάσεις σαν τις δικές μου (και άλλες) τους ενοχλούν. Και τους ενοχλούν διότι τους αποκαλύπτουν.
Γι αυτό άλλωστε και οι μαζικές διαγραφές από το μπλογκ τους αλλά και το ότι στο διάλογο που έχουμε όλο αυτό τον καιρό από αυτό το χώρο δεν έχουν καταθέσει ούτε μια θέση, ούτε ένα επιχείρημα.

Οι παρεμβάσεις, λοιπόν, τους ενοχλούν διότι τους εκθέτουν.

Και προσωπικά δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να τους αφήσω να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους όπως έκαναν παλαιότερα.

Το περιστατικό με τον Γεννάρη δημιούργησε προβλήματα σε ολόκληρη την πλατφόρμα, άσχετα αν οι αρμόδιοι δεν είχαν ανάμιξη στο περιστατικό.
Κατάλαβε πολλής κόσμος τι είδους ανθρώπους μαζεύουν απόψεις όπως αυτές που εκφράζει το συγκεκριμένο μέτωπο.

Anef_Oriwn είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚέ,
[Σεβόμενος το χώρο και τον Blogοδεσπότη ΔΕΝ θα σε αποκαλέσω ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ, παρ’ όλο που θα μπορούσα πλέον να πω ότι επάξια κερδίζεις τον τίτλο!]

Αντί να απαντήσεις στις προκλήσεις μου – δύο φορές σου ζήτησα να μου παρουσιάσεις κείμενα μου (από των blog των Ακατονόμαστων – που έστειλα είτε με το ψευδώνυμο μου ως Anef_Oriwn, είτε ως Ανώνυμος) σύμφωνα με τα οποία ο διαβόητος “… Άνευ Ορίων … [διεγράφη από το blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας] ... όχι επειδή είχε αντίθετη άποψη, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συμμετέχει σε έναν πολιτισμένο διάλογο, παρά μόνο ήθελε να βρίζει όσους διαφωνούσαν μαζί του ...” και ποιους τελικά έβρισα) – ΕΣΥ ποιείς την πάπια (αν είσαι και με παπιά ΔΕΝ ξέβρω) και περί άλλων τυρβάζεις (προσφιλής ΣΑΣ μέθοδος και τακτική όταν στριμωχτείτε)! Τι κι αν έγραψα 2-3 σχόλια ως Ανώνυμος κάτι το οποίο ο ίδιος κοινοποίησα γράφοντας στο τελευταίο (στο κάτω μέρος του) το nickname μου δηλ. το Anef_Oriwn; Αυτό κατάλαβες (όπως λαλεί τζι’ ο Antreas), ή στην αδυναμία ΣΑΣ να δεχτείτε την αντίθετη άποψη και να κάνετε συζήτηση επί της ουσίας και χωρίς κολλήματα και παρωπίδες “παίζετε πελλόν”.
Τελικά ίσως έχουν δίκιο ο Kyriakos τζι’ ο Antreas – ασχολούμενοι μαζί ΣΑΣ, πέραν του ότι χάνουμε το χρόνο ΜΑΣ, δίνουμε και υπόσταση στη μίζερη ύπαρξη ΣΑΣ! Αλλά δίκιο έχει κι Μιχάλης. Κάποιες παρεμβάσεις ΣΑΣ αποκαλύπτουν, γι’ αυτό και ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΕΤΕ!

Υ.Γ.:
Για το υστερόγραφο σου, να πω ότι πάλι αοριστολογείς (σύρνεις “όφτζιερα προσδοκώντας να πιάσεις γεμάτα” – τι θα πιάσεις όμως, δεν ξέρω). Πάλι ΔΕΝ τεκμηριώνεις αυτά που λαλείς για “τα πολλά πήαιννε στο Λονδίνο”.
Φυσικά με την ίδια λογική (τη δικιά σου) μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το τσογλάνι τον εγγλέζων κατά την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, ο Γρίβας ντε, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Anef_Oriwn
Σάββατο 9/5/2009 – 11:40 π.μ.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ είπε...

Δυστυχώς έχετε υποστεί πλύση εγκεφάλου κύριοι, σε τόσο βαθμό που η κατάσταση σας είναι αδιόρθωτη.

Εσείς δηλαδή δεν είδετε ούτε μια θέση, ούτε ένα επιχείρημα σε εκείνο το blog. Φκάρτε τα κόκκινα γυαλιά, πλύνετε τον εγκέφαλο σας με χλωρίνη και μπορεί να καταλάβετε πολλά πράματα, τα οποία θα σας στεναχωρήσουν τόσο πολύ, επειδή οι άνθρωποι με τους οποίους συναγελάζεστε δεν είναι αγγελικά πλασμένοι.

Εγώ χωρίς ίχνος ειρωνίας, αλλά με πάσα ειλικρίνια σας εύχομαι να μπορέσετε κάποτε να αντιμετωπίσετε κάποια θέματα πιο αντικειμενικά και όχι με βάση την κομματική γραμμή που χαράζουν κάποιοι, και να βρείτε τις δυνάμεις που χρειάζονται να τους ζητήσετε εξηγήσεις που σας περιπεζουν τόσα χρόνια.

Μιχάλης είπε...

@ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ

Δυστυχώς με απογοητεύεις.
Πίστευα ότι μπορούσαμε να κάνουμε διάλογο.

Τελικά με το τελευταίο σου σχόλιο αποδεικνύεις αυτό που λέω, ότι ούτε θέσεις έχετε ορισμένοι, ούτε επιχειρήματα.

Σου είπα να τεκμηριώσεις όσα ανάφερες για το ΑΚΕΛ και αντί απάντησης εισπράττω το περί πλύσης εγκεφάλου.

Ευτυχώς τα γραπτά μένουν…

Callin(g) είπε...

Δημητράκη απάντα το τηλέφωνο σου...

Σε καλεί ο Κόλιν Πάουελ...

Αυτός μωρέ ο σύντροφος...

Θέλει μια χάρη...

Anef_Oriwn είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚέ,
(Και πάλι ΔΕΝ ΣΕ λεω Συκοφάντη),

Αφού μπήκαμε στο χώρο (καρτζιηλαμάς είναι) να χορέψουμε ακόμα λίγο – έχει και χάζιν! [Ο Μιχάλης ανέβασε νέο post, πολύ σχετικό μ’ αυτό το θέμα και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε εκεί την κουβέντα μας, αλλά ΕΓΩ θα πω ακόμα λίγα λόγια απ’ εδώ για να έχει και μια συνέχεια η κουβέντα μας].

Τελικά ΠΕΡΑΣΤΙΚέ προσπαθείς να λειτούργησες ως πραγματικός περαστικός και να γλιάσεις (να ξεγλιστρήσεις) από την ουσία των θεμάτων που εσύ έβαλες μεταθέτοντας αλλού το επίκεντρο της κουβέντας. Ακόμα μια φορά “παίζεις πελλόν”!
Θα μας παρουσιάσεις επιτέλους στοιχεία (χωρίς υπεκφυγές και κλώσματα) για το πως αυτός ο διαβόητος και περιβόητος (με ξεπλυμένο από την χλωρίνη εγκέφαλο και φέρων κόκκινα γυαλιά) “… Άνευ Ορίων … [διεγράφη από το blog των Απο(κατα)στατών της Δημοκρατίας] ... όχι επειδή είχε αντίθετη άποψη, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συμμετέχει σε έναν πολιτισμένο διάλογο, παρά μόνο ήθελε να βρίζει όσους διαφωνούσαν μαζί του ...”

Anef_Oriwn
Κυριακή 10/5/2009 – 01:13 π.μ.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ είπε...

Η ουσία του θέματος είναι ότι ότι και να σου πω εγώ, είσαι ένα καμένο μυαλό...πλήρως αφοσιωμένο στη γραμμή του κόμματος.

Αλλά θέλω να σχολιάσεις και την στάση του φασίστα, συντρόφου σου, του Aslan, που λογοκρίνει τα σχόλια στο blog του.

Ενόμιζα ότι ανήκε στο group σας, το group των "super-δημοκρατών". Αλλά άμαν πέσει λίο η μάσκα, η φάτσα που φαίνεται πουπίσω ΟΖΕΙ ΧΟΥΝΤΑ

Antreas είπε...

Καλά ρε παίδες, κατηγορείτε τους άλλους ότι κάμνουν λογοκρισία και εξεκινήσετε να κάμνετε κι εσείς τωρά;

Λαέ ελέησον...

ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.2 είπε...

Στους ερωτευμένους με την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αφιερώνεται απόσπασμα άρθρου που τεκμηριώνει όσα λέει με αποδεικτικά στοιχεία. Ελπίζω εδώ να κατανοήσετε και τα επιχειρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο τόπος αυτός προδόθηκε από ηγέτες του, που εξυπηρέτησαν περισσότερο τα ξένα συμφέροντα παρά τα δικά του.
1955-59- Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνος της ΕΟΚΑ, στο Λονδίνο έγιναν σοβαρές και βαθιές διεργασίες για το Μέλλον της Κύπρου. Με σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα με μακροχρόνιες επιδιώξεις και στόχους μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας που ακολουθούνται πιστά μέχρι σήμερα. Το διάστημα 1956-58 επισκέφθηκε διαδοχικά το Λονδίνο ο Τούρκος συνταγματολόγος Νιχάτ Ερίμ (μετέπειτα πρωθυπουργός) εμπνευστής του τουρκικού σχεδίου “Ανάκτησης Κύπρου” (βλέπε βιβλίο καθηγητή Ν. Σαρρή ‘ Η άλλη πλευρά) και είχε αναλυτικές διαβουλεύσεις με τον Βρετανό συνταγματολόγο Λόρδο Ράτκλιφ εξασφαλίζοντας βασικές προυποθέσεις για τα τουρκικά συμφέροντα. Με αποτέλεσμα, η δήλωση του Υπ. Αποικιών από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 19 Δεκεμβρίου 1956, για διχοτόμηση, ξεχωριστή αυτοδιάθεση, που ακούμε σήμερα να απαιτούν οι Τούρκοι. Είπε συγκεκριμένα: “...Όταν έλθει η ώρα... το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης θα παραχωρηθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όχι λιγότερο από την ελληνο-κυπριακή κοινότητα θα έχει στην ειδική περίπτωση της Κύπρου, την ελευθερία να αποφασίσει μόνη της για το καθεστώς. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση της Α.Μ. αναγνωρίζει πως η εξάσκηση αυτοδιάθεσης σε ένα τόσο ανάμιχτο πληθυσμό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη διχοτόμηση μεταξύ άλλων εναλλακτικών λύσεων. (Βλέπε βιβλίο ‘Από την Ένωση στην Κατοχή’ σελ. 82). (Διαφάνεια). (1α χάρτες και 1β δήλωση).
΄Ομως, οφείλουμε να αναφερθούμε και σε μια άλλη δήλωση για ξεχωριστή αυτοδιάθεση για μια μειονότητα του 18%. Κάποιου άλλου, πριν από τον Βρετανό Υπ. Αποικιών, εκείνη του Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη που κατηγορούσε ασύστολα και υβριστικά την ΕΟΚΑ αλλά όχι μόνον. Στις 30 Απριλίου και 1η Μαίου 1955 το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ Νέος Δημοκράτης δημοσίευσε σε δύο συνέχειες άρθρο του Ζαχαριάδη που είχε μεταδοθεί από ραδιοσταθμό της Ελλάδας και το οποίο το ΑΚΕΛ είχε χαρακτηρίσει “βαρυσήμαντο”..
Μεταξύ άλλων πολλών έλεγε : “... ΄Ομως η απελευθέρωση του λαού της Κύπρου δεν μπορεί να είναι πραγματική παρά μόνο σαν απελευθέρωση και των Τούρκων. Η απελευθέρωση της Κύπρου δεν μπορεί να σημαίνει ιδιοποίηση ή χειροτέρευση της υποδούλωσης των Τούρκων, μια απελευθέρωση και για την τουρκική μειονότητα του νησιού με βάση την πλήρη εθνική αυτονομία. Διεκδικώντας το δικαίωμα μέχρι και αποχωρισμού για τους ΄Ελληνες, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ίδιο αυτό δικαίωμα στην τουρκική κοινότητα...”.
Το 1957 ο Nίκος Ζαχαριάδης πριν εκκαθαρισθεί από την 7η ολομέλεια του ΚΚΕ απολογήθηκε αλλά προς τι πλέον; (Bλέπε ο ‘ Ο σύγχρονος Εφιάλτης του Έθνους ΚΚΕ και ΑΚΕΛ Φώτη Παπαφώτη 1996 σελ. 364).
Το 1957 χάρτης του Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής μειονότητας του 18% απαιτούσε την μισή Κύπρο με την γραμμή στον 35ο παράλληλο...(Διαφάνεια 2 χάρτης από το βιβλίο ‘Κρίστοφερ Χίτσενς).
Σήμερα η πολιτική εκείνη, που εκφράζεται με τα δύο “συνιστώντα κράτη (two constituent states)”, προωθήθηκε σταδιακά μέσω της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που ήταν καθαρά τουρκική απαίτηση την οποίαν υιοθέτησαν, πρώτοι, οι Βρετανοί.
Επειδή οι απαιτήσεις του Νιχάτ Ερίμ και της τουρκικής κυβέρνησης ήταν για απευθείας ομοσπονδία, στις 5 Ιουνίου 1957 ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε την άποψη του Υπ. Εξωτερικών. Μην σας συγχύσει η απάντηση, δεν δόθηκε το 2004 ή 2008, αλλά, το 1957. Του είπαν:
“.. Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως η διχοτόμηση της Κύπρου δεν θα είναι κατ΄ανάγκην πολύ δύσκολη και δε θα σημαίνει μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή πληθυσμών. Διατηρούν την άποψη ότι με λίγη συνεργασία από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορούν να υπάρχουν δύο ζώνες στην Κύπρο, μια κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση και μια κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση... Εμείς μπορούμε να διατηρήσουμε τα δικά μας μέρη στο νησί και η νήσος θα μπορεί να διοικείται με ένα είδος ομοσπονδιακής λύσης στη μέση. Ποιο όμως θα είναι το είδος της ομόσπονδης κεντρικής κυβέρνησης; Μια ομοσπονδία συνεπάγεται αναμφισβήτητη κυριαρχία. Και στην περίπτωση της Κύπρου, η ελληνική ζώνη θα είναι ελεύθερη να ενωθεί με την Ελλάδα και η τουρκική με την Τουρκία... Σε μια ομοσπονδία συνεπάγεται αναγνώριση της μιας κυβέρνησης από την άλλη. Η κάθε κυβέρνηση να αναγνωρίζει τη σφαίρα εξουσίας της άλλης... Σε περίπτωση που μια από τις κυβερνήσεις αυτές αποφασίσει να ενωθεί με άλλο μέρος η ομοσπονδία σπάει αμέσως.” (Διαφάνεια 3).
Το κρατούμενο εδώ, θα πρέπει να είναι η πεποίθηση των Τούρκων που είχαν από το 1957, ότι με ελληνο-κυπριακή συνεργασία θα κατόρθωναν την διζωνική ομοσπονδία! Μήπως τα γεγονότα τους έχουν διαψεύσει;

Οι Βρετανοί, έχοντας ήδη υποσχεθεί στους Τούρκους διχοτομική λύση δεν μπορούσαν να κάνουν πίσω. Οι Τούρκοι τελικά συμφώνησαν με τους Βρετανούς να δεχθούν τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και Λονδίνου με την προυπόθεση πως τη Ζυρίχη θα ακολουθούσε όχι μόνο η διχοτόμηση, αλλά, Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Με την οποίαν θα είχαν τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου με προοπτική την ολοκληρωτική κατάληψή της. Εξού και το ξέσπασμα αξιωματούχου του Φόρειν ΄Οφις (Α. Ρος) όταν είπε (24.2.1958)¨ “ This is a typical piece of Turkish diplomacy: take what you αre offered but only on the understanding that you expect more”. (Από την ΄Ενωση στην Κατοχή σελ. 97).
Έπεισαν τους Τούρκους να μην επιμένουν σε ομοσπονδιακή βάση, αλλά να δεχθούν εξελισσόμενες συνταγματικές μεθόδους... και να ήταν σίγουροι θα έθεταν την μειονότητα επί ισοις όροις (equal footing) όπως τους υποσχέθηκαν από το 1955...Στα πρώτα στάδια, μετά την τουρκική εισβολή, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που γράφονται επι τω πλείστον από τους κηδεμόνες Βρετανούς, εμφανίζεται το επι ίσοις όροις αλλά όχι η λέξη ομοσπονδία...
Ο Νιχάτ Ερίμ είχε άμεση ανάμιξη με τους Βρετανούς στην διαμόρφωση των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου...(Διαφάνεια 4 φώτο από τουρκικό βιβλίο).

Η ΄Αγκυρα, όμως, βιαζόταν. Χρηματοδότησε την ΤΜΤ και άρχισε την μαζική μετακόμιση μεγάλου αριθμού Τουρκοκυπρίων προς το βόρειο μέρος του νησιού.΄Εσφαξαν με την βοήθεια των Άγγλων τους Κοντεμενιώτες, κατέκαυσαν τον ΄Αγ.Λουκά…Στις δραστηριότητες εξοπλισμού και εκπαίδευσης των Τουρκοκυπρίων εμπλάκηκαν και Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικά το 1963/64. Ο λαός τότε είχε μπουχτίσει από τον φιλοτουρκισμό των Βρετανών. Ο βρετανικός Τύπος είχε ξεσπαθώσει συντονισμένος με το Φόρειν Όφις εναντίον μας με ασύστολες κατηγορίες και πρόστυχες γελοιογραφίες εναντίον του Μακαρίου.
Οι Βρετανοί, αρχές του 1964 μας έστειλαν στην Κύπρο και ειδική ομάδα ψυχολογικού πολέμου για να μας μεταλλάξουν τα μυαλά... Να μας κάνουν να νοιώσουμε πόσο ηλίθιοι είμασταν για όσα τους καταλογίζαμε. ΄Ησαν φίλοι μας, ήθελαν το καλό μας...Σήμερα τη δουλειά αυτή, αφού απέτυχαν οι ίδιοι με τις επαναπροσεγγιστικές τάχατες συνάξεις στο Λονδίνο και τα μετέπειτα μεγαλύτερα κέντρα πληρωμένων εντολοδόχων όπως το ΠΡΙΟ Νορβηγίας, την ανέλαβαν και δικοί μας, μέσω της Παιδείας. Με την αλλαγή της ιστορίας όπως την θέλουν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους, όπως την ήθελαν από το 1955, για να δημιουργήσουν μια κομπλεξική και πλασματική συνείδηση των νέων μας γιατί μόνον τότε δεν θα αντιδράσουν στην επιβουλή του τουρκικού συνεταιρισμού των δύο συνιστώντων στέιτς και όχι μόνον. (Ξέρετε, αυτή η εξέλιξη μου θυμίζει τη βρετανική τηλεοπτική σειρά ΄Τhe Prisoner’, που όταν αυτός ρωτούσε που βρίσκεται και ποιος είναι του έλεγαν “ You are in the village, you are No.7”! Ειρωνικά η σειρά εκείνη κατέληξε φιάσκο εφόσον δεν γνώριζαν πλέον πως να την τελειώσουν και την σταμάτησαν, τόσο ακατανόητη ήταν).

1964 –Με πίστη και συνέπεια στην τουρκική πολιτική, ο Ρ. Ντενκτάς στην σύσκεψη που κάλεσε η Βρετανία στις 16 Ιανουαρίου 1964 στο Λονδίνο, μετά την τουρκοανταρσία εναντίον μας, ξεκαθάρισε τις απαιτήσεις του. Ζήτησε εθελοντική ανταλλαγή πληθυσμών, ανταλλαγή περιουσιών, αποζημειώσεις, ξεχωριστή αστυνομία, ομόσπονδο κράτος. Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και ομοσπονδιακή λύση. (Διαφάνεια 5). (Ακριβώς όπως έκαναν και στην Γενεύη το 1974 όταν ο μεν Ντενκτάς απαίτησε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Γκιουνές 6 αυτόνομα καντόνια).

Στις 14 Φεβρουαρίου, λοιπόν, του 1964 το Τμήμα Σχεδιασμού (Planning Department) του Φόρειν ΄Οφις είχε ήδη ετοιμάσει μελέτη για το Μέλλον της Κύπρου βλέποντας 10 χρόνια μπροστά, βασισμένο στα σχέδια της περασμένης δεκαετίας. Αυτό το σχέδιο είναι που επικράτησε τελικά και προσχεδίασε τους τρόπους και προυποθέσεις της τραγωδίας του 1974. Ήταν βρετανικό και οχι αμερικανικό το σχέδιο προετοιμασίας της εισβολής. Συνταυτισμένες με το σχέδιο αυτό ήταν και οι ενέργειες του στρατηγού Πίτερ Γιάνγκ να χαράξει τη διχοτομική Πράσινη Γραμμή τον Ιανουάριο του 1964 στην Λευκωσία την οποία βέβαια είχαν μερικώς χαράξει οι ίδιοι το 1955-59 . Ο Γιάνγκ είχε εντολές από το Λονδίνο να τραβήξει Π. Γραμμή και στην Λεμεσό αλλά χάρη στις αντιδράσεις του τότε Επάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Βενιαμίν αποτράπηκε η προσπάθεια. Στο σχέδιο εκείνο προβλεπόταν και η απομάκρυνση της ελληνικής επιρροής από την Κύπρο, να αποκόπτονταν οι δεσμοί με την Ελλάδα, να σιωπούσε το Ελληνικό ραδιόφωνο, ο Τύπος, να εμπόδιζαν την Ελλάδα να επέμβει σε περίπτωση που εγίνετο τουρκική εισβολή, και να εζητείτο η χρήση του 6ου Αμερικανικού Στόλου και άλλα πολλά. (Βλέπε βιβλίο ‘Top Secret’-Διαφάνεια 6 - Αναφορά στην ‘Ελευθερία’ 23.4.1964).
Το 1964 οι Τουρκοκύπριοι εξέδωσαν και προτάσεις για “Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου” με συνταγματικές αλλαγές για “Βόρειο Κράτος” και “Νότιο Κράτος”. (Βλέπε ‘Top Secret’). (Διαφάνεια 7).
Στο βιβλίο του “Τα Δύσκολα Χρόνια –Αναμνήσεις μιας ζωής”, ο πρώην Υπ. ΄Αμυνας και πρώην Έπαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Βενιαμίν, δημοσιεύει στην ολότητά του έγγραφο που βρήκαν οι αρχές της Δημοκρατίας στο Γραφείου Τουρκοκύπριου υπουργού ο οποίος στην βιασύνη του να αποχωρήσει με το ξέσπασμα των γεγονότων του 1963 το ξέχασε. Το έγγραφο φέρει ημερ. 14.9.1963, πριν τις επιθέσεις εναντίον μας του Δεκεμβρίου 1963. Γράφει μεταξύ άλλων πολλών αποκαλυπτικών το έγγραφο:
“...Τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δεχθήκαμε ως προσωρινόν μεταβατικόν στάδιο, αν δεν ήταν έτσι δεν θα τις υπογράφαμε. Με αυτές αναγνωρίσθηκαν σε διεθνές επίπεδο τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου..Θα ωφεληθούμε από τα λάθη των Ρωμηών και αφού ετοιμασθούμε καλύτερα,... θα περιμένουμε την ημέρα που θα θέλουν να χαλάσουν τις Συμφωνίες, οπότε θα επιτύχουμε την πλήρη ελευθερία μας...πρέπει να υποστηρίζεται ο αγώνας μας αυτός από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες αλλά πρωτίστως από την Μητέρα Πατρίδα...Μπορούμε να συνοψίσουμε τα κύρια σημεία ενός τέτοιου σχεδίου ως εξής: Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός ως πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό της τουρκικής κοινότητος και θα ιδρυθεί μια κυβέρνηση αποτελουμένη καθαρώς από Τούρκους... Η Μητέρα πατρίς θα αναγνωρίσει αμέσως την κυβέρνηση αυτή... θα ακολουθήσει η επέμβαση της Μητέρας Πατρίδας και εάν υπάρξει ανάγκη θα αναγνωρισθούν αμέσως τα δικαιώματα, ως πολίτες της Δημοκρατίας, εις τους Κυπρίους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εις Τουρκίαν.. οι Ρωμηοί θα αντιδράσουν εναντίον των Τούρκων εμπράκτως και έτσι θα αρχίσει ένας αγώνας μεταξύ των δύο Κοινοτήτων και το αποτέλεσμα θα καθορίσει τον αγώνα. ΄Οταν αρχίσει ο αγώνας η Τουρκική Κοινότης η οποία είναι διεσπαρμένη εις όλην την Νήσον, να μαζευθεί εις μίαν ζώνην δια της βίας και να είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνην την ζώνην... Εις ποίον μέρος θα ευρίσκεται αυτή η ζώνη, αυτό θα εξαρτηθεί από το στρατηγικόν σχέδιον που θα ετοιμάσουν οι ειδικοί... ενίσχυση των σχέσεών με την Μητέρα Πατρίδα ...Η τουρκική κοινότης αφού συμπληρώσει από απόψεως οικονομικής, στρατιωτικής, και ηθικής με την πλήρη έννοια της λέξεως αυτές τις προετοιμασίες, θα επωφεληθεί της ευκαιρίας κατά την οποίαν θα δημιουργηθεί μία συνταγματική κρίσις διά τους Ρωμηούς και θα έχει κάποιαν επιτυχία... Λευκωσία 14.9.1963 Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ Αντιπρόεδρος Κ.Δ , Ραούφ Ντενκτάς Πρόεδρος Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης. ” (Διαφάνεια 8). (Στο έγγραφο αυτό αναφέρθηκε στις 21 και 23 Φεβρουαρίου 1964 ο Φιλελεύθερος με τίτλο “ Θα μας επέβαλλαν τον τουρκισμό”).

Ο Υπ.Εξωτερικών της Τουρκίας πριν την τουρκική εισβολή του 1974 διαβεβαίωνε : “Η λύση που θέλουμε είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”. Η δε κυπριακή κυβέρνηση τον Ιούνιο 74 παρέδιδε στους Βρετανούς υπόμνημα με τίτλο “Ανεφάρμοστη η Ομοσπονδία”…

Ο Βρετ. Υπ. Εξωτερικών Τζέιμς Κάλλαχαν τον Αύγουστος του 1974 τονίζει πως η λύση θα είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία... Και στις 16 Αυγούστου 1974 το Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας αποφασίζει να χρησιμοποιεί την ορολογία “διπεριφερειακή ομοσπονδία” ως εναλλακτική ονομασία για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και παράλληλα επιλέγουν να επενδύσουν όλες τους τις ελπίδες, αγνοώντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στον Γλαύκο Κληρίδη. (Διαφ. 9).

Στις 23 Αυγούστου 1974 ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωνε ότι “ο τουρκικός στόχος ήταν ένα ομόσπονδο κράτος σε γεωγραφική βάση. Μια ομόσπονδη τουρκική περιοχή και μια ομόσπονδη ελληνική σε ένα ομόσπονδο κράτος. Τις λειτουργίες και δικαιοδοσίες του ομόσπονδου αυτού κράτους θα τις διαπραγματευθούμε...έχουμε το προσωρινό ξεχωριστό τουρκικό κράτος μέσα σε μια δικοινοτική δημοκρατία της Κύπρου που αναμένει την συμφωνία πάνω στο ομόσπονδο σύστημα”.

Την ίδια μέρα, ο Βρετ. Υπ. Αρμοστής στην Λευκωσία του έλεγε ότι αν ήταν να επιζήσει ο Γλ. Κληρίδης έπρεπε οι Τούρκοι να τον βοηθούσαν με κάποια ελαστικότητα υπό μορφή εδαφικών αναπροσαρμογών, για να μπορούσε να πουλήσει την πρόταση της διζωνικής ομοσπονδίας στους Ελληνοκύπριους.
Στις 30 Αυγούστου 1974 ο Τζέιμς Κάλλαχαν διατάσσει υποστήριξη της δι-περιφερειακής ομοσπονδίας που ταυτίζεται πλήρως με τον τουρκικό στόχο, ανκαι θα είναι δύσκολο για την ελληνική πλευρά να την δεχθεί όπως έλεγε, και τον Σεπτέμβριο λέει στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ότι θεωρεί τον διαχωρισμό της Κύπρου σε δύο ζώνες με μια ομοσπονδιακή δομή ως αναπόφευκτη, πράγμα που απέρριπτε ο Μακάριος. (Διαφάνεια 10)
Στις 15 Οκτωβρίου 1974, προτού επιστρέψει στην Κύπρο από το Στρασβούργο και τη Γενεύη όπου βρισκόταν τις 5 τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης εισηγήθηκε στο Φόρειν Όφις όπως ο Κληρίδης καλέσει τον Μακάριο να πάει στην Κύπρο αλλά να μείνει σιωπηρός μέχρι τη διαπραγμάτευση της λύσης και δοθεί αυτή στο λαό για έγκριση. Ο Τριανταφυλλίδης πρότεινε λύση, (η οποία είπε, δεν ήταν δική του αλλά συνταγματολόγων στο Στρασβούργο) για να αποφευχθεί η ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά ταυτόχρονα οι Τούρκοι να διατηρήσουν τις απαιτήσεις ασφάλειας τους, να μείνουν μικτά χωριά τόσο στο νότο όσο και στο βορρά της διαχωριστικής γραμμής αλλά οι Έλληνες και Τούρκοι να ψηφίζουν χωριστά για τους ηγέτες του. Αυτό το σύστημα οι Έλληνες θα το χαρακτηρίζουν Ενωμένο Κράτος οι δε Τούρκοι Ομοσπονδία. Αμφότεροι θα είναι ικανοποιημένοι.... Και σημείωσαν οι Βρετανοί: To σύστημα αυτό μπορεί να γίνει δεκτό από τους Τούρκους όμως θα επιμένουν όπως οποιαδήποτε η συνταγματική συμφωνία, θα ονομάζεται Ομοσπονδία. (Διαφάνεια 11).
Στις 6 Νοεμβρίου 1974 ο Γλ. Κληρίδης δημόσια ικανοποιεί τις τουρκικές και βρετανικές απαιτήσεις και υποστηρίζει δημόσια, λύση γεωγραφικής ομοσπονδίας, όπου οι Τούρκοι θα είναι πλειοψηφία. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα ενωμένης Κύπρου οπόταν η μόνη λύση είναι η γεωγραφική ομοσπονδία. Αποσπά τα ...συγχαρητήρια του Τζέιμς Κάλλαχαν. Και αυτά ούτε 5 μήνες μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή...Και πριν την σύσκεψη στην Αθήνα αρχές Δεκεμβρίου…Υπόσχεται δε στους Βρετανούς αν δεν γίνει τίποτα να τραβούσε απευθείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. (Διαφάνεια 12).

Στην 3η Βιένης 1975 ο Κληρίδης ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Βρετανών και δίχως εξουσιοδότηση από την κυπριακή κυβέρνηση, προβαίνει σε παραχωρήσεις για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προς τον Ντενκτάς. Και αμέσως μετά ζητεί άσυλο για την οικογένειά του από το Φόρειν ΄Οφις φοβούμενος για τη ζωή του και εκείνη της οικογένειάς του... Η 3η Βιένης ουδόλως ήταν για ελευθέρα διακίνηση, ή για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων Ελλήνων, αλλά για παραχωρήσεις προς τους Τούρκους και ανταλλαγή πληθυσμών. (Διαφ. 13).

Επιβεβαίωση γι΄αυτά ήλθε τον Νοέμβριο του 1975 όταν ο στενός συνεργάτης του Γλ. Κληρίδη μ. Λέανδρος Ζαχαριάδης είπε στον Βρετανό Υπ. Αρμοστή κ. ΄Ολβερ ότι “ο Κληρίδης ήταν πολύ ενοχλημένος με τις κάτω από τη μέση τουρκικές τακτικές, γιατί όταν ο Κληρίδης είχε δεχθεί τη διζωνικότητα και μια αδύνατη κεντρική κυβέρνηση στη Βιένη, με αντάλλαγμα τουρκικές υποχωρήσεις στο εδαφικό, στην πραγματικότητα δεν είχε εξουσιοδότηση να πάει τόσο μακριά σε υποχωρήσεις στη γραπτή οδηγία που είχε από την κυπριακή κυβέρνηση. Οι εχθροί του Κληρίδη μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν εναντίον του. Η γραπτή οδηγία που είχε ήταν για πολυπεριφερεαική, αλλά ενδεικτικά όχι για διπεριφερεαική ομοσπονδία...”.
Το Φόρειν ΄Οφις παραχώρησε αμέσως το άσυλο στην οικογένεια Κληρίδη, κυρίως για την Καίτη Κληρίδη (η καρδιά της οποίας πάλλεται με τους παλλόμενους εποίκους) αλλά, μέχρι σήμερα δεν το χρειάστηκαν...
Τον Οκτώβριο του 1975 ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλλαχαν προτείνει στην Ελλάδα και Τουρκία πακέττο με τρία στοιχεία: Διζωνική Ομοσπονδία, αναπροσαρμογή συνόρων και κεντρική κυβέρνηση με αδύνατες εξουσίες. Λίγο αργότερα εξελίχθηκε και η πρωτοβουλία Χένρι Κίσσιγκερ με την “πρόταση αρχών” που αποτελείτο από πέντε παραγράφους αλλά η Βρετανία τις τροποποίησε όπως ήθελε και τις έκανε έξι. Σ΄αυτές για πρώτη φορά, γινόταν λόγος για εκ περιτροπής προεδρία που ήταν τουρκική απαίτηση. Εκεί που διαφωνούσε κάθετα η Βρετανία με την πρόταση “Αρχών” Κίσσιγκερ ήταν η πρόνοια που επέβαλε στα μέρη να συμφωνήσουν στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, εκτός εκείνων που βρίσκοταν σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, εννοώντας την ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ.

Εκ περιτροπής προεδρία και αποζημειώσεις
Το 1977 το Τμήμα Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις είχε ήδη σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τα δύο συνιστώντα κράτη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με εναλλακτικούς χάρτες όπως βολεύει τα τουρκικά συμφέροντα με μη επιστροφή προσφύγων εκτός από ένα μικρό ποσοστό, και ο Δρ. ΄Οουεν (νέος υπ. Εξ. )τόνιζε ότι η λύση θα είναι Διζωνική Ομοσπονδία. Συζήτησε με τον Γλ. Κληρίδη τρόπους αποζημειώσεων και την εκ περιτροπής προεδρία την οποίαν απέρριπτε ο Μακάριος!!!! (Φεβρουάριο και Μάιο του 1977). (Διαφάνεια 14).

Σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα η Βρετ. Υπ.Αρμοστεία στην Λευκωσία, κατά καιρούς όπως π.χ. το 1976 ενημέρωνε το Λονδίνο ότι τον Γλ.Κληρίδη και την πολιτική του υποστήριζε και έσωζε το ΑΚΕΛ. Στο ΑΚΕΛ οφειλόταν η επιβίωσή του παρόλες τις διαφωνίες του με τον Αρχιεπ. Μακάριο. Θεωρούσαν ότι το ΑΚΕΛ ακολουθούσε μια υπεύθυνη και σκληρή πολιτική. (Σημερινή 27.9.2007).
Αγαπητοί μου, το περιεχόμενο της Δ. Δ. Ομοσπονδίας ήταν και είναι μόνο ένα: Εκείνο που τις αποδίδουν οι πάτρονές της - τα δύο συνιστώντα κράτη και τίποτα άλλο.
Σχέδια και χάρτες αλά Σχέδιο Ανάν/Χάνει
Πιο αναλυτικά, από το τέλος του 1975 και ολόκληρο το 1976 βρίσκουμε ότι στο παρασκήνιο Λονδίνου και Ουάσιγκτον είχαν αρχίσει συχνές επαφές μεταξύ Φόρειν ΄Οφις και Στέιτ Ντεπάρτμεντ, ένα πυκνό πήγαινε-έλα, διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, να σχεδιάζονται χάρτες για μας δίχως εμάς, να επιλέγονται χωριά που θα επέστρεψαν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση στα πλαίσια οριακών αναπροσαρμογών και να προχωρούν με τέτοια γρηγοράδα στους σχεδιασμούς των τόσο στο γεωγραφικό όσο και στο συνταγματικό, ενώ στην ίδια την Κύπρο τα πράγματα ακόμα βρισκόντουσαν σε μια άλλη διάσταση, με το Μακάριος να μην δέχεται τίποτα εκτός της πολυπεριφερειακής που πόρρω απείχε από τα προχωρημένα σχέδια και διζωνικούς χάρτες του Φόρειν ΄Οφις...Τα οποία όμως γνώριζαν κάποιοι σύμβουλοι του Μακαρίου... Τα πλέον αποκαλυπτικά σ΄ολον αυτό τον οργασμό διζωνικών συνομοσπονδιακών σχεδιασμών είναι το γεγονός ότι πρώτον, συζητείτο και περιλαμβάνετο η εκ περιτροπής προεδρία και η ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων από το ένα συνιστών κρατίδιο στο άλλο, αλλά όχι η ελεύθερη εγκατάσταση ή η επιστροφή προσφύγων, ειδικά των Κερυνειωτών. ΄Οπως περιελήφθηκε τελικά στις βρετανικές ‘Ιδέες Γκάλι’ το 1992 και Σχέδιο Ανάν 2004, και μπήκε ειρωνικά σε εφαρμογή μετά το δημοψήφισμα της 24/4/2004 με το λανθασμένο άνοιγμα των οδοφραγμάτων προς όφελος των Τούρκων. Τελειοποίηση εκείνων των σχεδίων ήταν και το Σχέδιο Ανάν/Χάνει και που γνωρίζουμε πλέον, δίχως την ανάγκη των βρετ. εγγράφων, ότι ετοιμάστηκε με την συμμετοχή δικών μας. Προσπαθούσαν να βρουν και το νέο όνομα μετά την διάλυση της Κ.Δημοκρατίας. ΄Όπως 1) Η Διζωνική Κυπριακή Ομοσπονδία, 2) Η Κυπριακή Δημοκρατική Ομοσπονδία που τελικά μας προσεφέρθηκε με την Ανανική 3) Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. (Δημοσιεύσεις γράφουσας στην Σημερινή 2006, 2007). (Διαφ.15).

Ο άλλος στενός συνεργάτης των Βρετανών, εκτός του Γλ. Κληρίδη, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, σε μια άλλη από τις συχνές συναντήσεις που είχε με το Φόρειν ΄Οφις, στις 5 Ιουλίου 1976 τους είπε πως ο Μακάριος είχε δεχθεί την διζωνική με την τουρκοκυπριακή ζώνη του 26-27%, και πως τότε ήταν ο καλύτερος καιρός να τεθούν πάνω του πιέσεις για να τη δεχθεί και στις διαπραγματεύσεις.. Φαινόταν να παραδέχεται (ο Μ.Τρ) ότι οι πρόσφυγες δεν θα επέστρεφαν για να μείνουν, αλλά ήταν της άποψης ότι το δικαίωμα στην περιουσία έπρεπε να αναγνωριστεί ή τουλάχιστον να αποζημιωθεί. Πίστευε ότι η Δύση έπρεπε να παζαρέψει την αναγνώριση με πραγματικές παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά...Αυτά σύστηνε ο Μ. Τριανταφυλλίδης το 1976 ... εκ των διζωνικών συμβούλων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου όπως θα δούμε πιο κάτω.
Οταν λοιπόν, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη του στην ‘Γενι Σαπάκ’ στις 25.6.2008 δήλωνε πως “Το σχέδιο Ανάν δεν κατέβηκε από τον ουρανό (όπως μας δήλωσε και προηγουμένως ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει), είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων 40 ετών και εφόσον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα 40 χρόνια, έτσι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το σχέδιο Ανάν”, σωστά τα είπε.

Σφαγέας Ετσεβίτ 29/6/1977 ‘Φιλελεύθερος’ : Στόχος η Διζωνική Ομοσπονδία!

Κατευθυντήριες γραμμές 1977
Έχει καταντήσει ένα γιαλέλι, ο ισχυρισμός πως τη διζωνική την δέχθηκε ο Μακάριος ως η έσχατη μας υποχώρηση γι΄αυτό την υποστηρίζουν. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε καμία περίπτωση δεν υπέγραψε συμφωνία με τον Ντενκτάς το 1977 για διζωνική. Δυστυχώς, για τόσα χρόνια κανένας δεν βγήκε να κόψει τη φόρα των υποστηρικτών της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πληροφορώντας το λαό ότι τέτοιες συμφωνίες δεν έγιναν ποτέ. Και εγώ η ίδια παραπλανήθηκα όντως, γιατί πήρα ως δεδομένο ότι ο Μακάριος και ο Κυπριανού είχαν πράγματι υπογράψει το 1977 και 1979 αντίστοιχα. Μέχρι που στο Κρατικό Αρχείο στο Λονδίνο αποδεσμεύθηκαν τα έγγραφα για το 1977, όταν και βρήκα τελικά ότι στην πραγματικότητα, τέτοιες συμφωνίες δεν έγιναν ούτε υπέγραψαν οι Μακάριος και Κυπριανού με τον Ντενκτάς για διζωνική ομοσπονδία. Παρόλον ότι γνώριζα η λέξη διζωνική δεν υπήρχε, δεν γνώριζα ότι δεν είχαν υπογράψει. ΄Όμως, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι ήταν συμφωνίες, για χάρη συζήτησης, δεν μπορεί να συνέχιζαν και να συνεχίζουν να ισχύουν αφού οι Τούρκοι όχι μόνον δεν είχαν ανταποκριθεί θετικά αλλά προχωρούσαν και σε μονομερείς αποσχιστικές ενέργειες. Εκτός βέβαια, και αν οι ηγέτες που τις επικαλούνται θέλουν να δίδουν στον εαυτό τους το άλλοθι για να κρατούν το λαό και την Κύπρο δέσμιους και όμηρο της τουρκοβρετανικής συνωμοσίας που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1950…
Το σκηνικό τον Φεβρουάριο 1977
Το τι έγινε τον Φεβρουάριο του 1977 έχει ως εξής. Οι Αμερικανοί μετά την εκλογή Τζίμμυ Κάρτερ και τις πιέσεις του ελληνοαμερικανικού λόμπυ που υποστήριξε την υποψηφιότητα Κάρτερ, αποφάσισαν να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για το Κυπριακό στέλλοντας στην Κύπρο, ως ειδικό απεσταλμένο τον Κλάρκ Κλίφφορτ. Αφενός για να ικανοποιήσουν τους Έλληνες και αφετέρου να βρουν τρόπους να άρουν και το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Οι Βρετανοί όμως, που δεν ήθελαν την αμερικανική πρωτοβουλία (όπως και οι Τούρκοι) κατάφεραν και έπεισαν τον τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούλτ Βάλτχαιμ να προκαταλάβει τους Αμερικανούς και ουσιαστικά να εξουδετερώσει τις επαφές και προσπάθειες του Κλίφφορτ. Βρέθηκε λοιπόν ο Βάλτχάιμ στην Κύπρο μέρες πριν την κάθοδο του Κλίφφορτ και με την βοήθεια δικών μας που εξάσκησαν έντονες πιέσεις πάνω στον Μακάριο, εκείνο που κατόρθωσε να αποσπάσει από τον Μακάριο στις 12 Φεβρουαρίου 1977 (μιαμιση εβδομάδα πριν την κάθοδο Κλίφφορτ) ήταν οι 4 κατευθυντήριες γραμμές, υπό μορφή πρακτικών (Minutes) στην συνάντηση Μακαρίου/Ντενκτάς.
Το ότι η λέξη διζωνική δεν περιλαμβάνετο στα πρακτικά το πρόσεξαν αμέσως οι Βρετανοί της Υπ. Αρμοστείας στην Λευκωσία, οι οποίοι το ανέφεραν στο Λονδίνο. (Διαφάνεια 16).
Το παιχνίδι, όμως, ήταν όπως τραβιχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια του Κλίφφορτ. Ο Μακάριος είχε μετανοιώσει πολύ για την γκάφα που του είχαν στήσει, (όχι ο “απατεώνας Κλίφφορτ” όπως ισχυρίζονται κάποιοι ότι είπε ο Μακάριος), αλλά οι Τούρκοι, Βρετανοί και δικοί μας. Το ομολόγησε στον Δρ. Β. Λυσσαρίδη πριν τον θάνατό του, ο οποίος στις 3.8.1996 σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ‘Λόγου είπε: “ Στην πλατεία Ελευθερίας 20 Ιουλίου 1977 ο Αρχιεπίσκοπος πριν τον θάνατό του έδωσε το μύνημα ότι σκόπευε να επαναφέρει το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής και σκόπευε να αποσύρει τις προτάσεις... Σε προσωπική συνομιλία μαζί του με διαβεβαίωσε ότι ακριβώς αυτό είχε υπόψη του εφόσον οι Τούρκοι τον κοροίδεψαν.”(Βλέπε βιβλίο “Conspiracy or Blunder?”). Βέβαια, δεν ήσαν μόνο οι Τούρκοι που τον είχαν κοροιδέψει γιατί κάποιοι δικοί μας βρισκόντουσαν σε βαθιές διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς...Η πραγματική υποθήκη Μακαρίου, λοιπόν, για όσους τον επικαλούνται είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση της εισβολής και τουρκικής κατοχής και οχι η τάχατες διζωνική των κατακτητών και υπολοίπων.

Αντι αυτού μετά τον θάνατο του Μακαρίου τα πρακτικά αυτά αναβαθμίσθηκαν από την πολιτική ηγεσία του τόπου και τους ξένους σε... λεγόμενες “Συμφωνίες Κορυφής”. Ουδέν αναληθέστερον.
Επιβεβαίωση των πιέσεων πάνω στον Μακάριο ήλθε από τον ίδιο τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στις 23.5.1990 όταν μιλώντας στο Law Society του Λονδίνου (προσκεκλημένος του Συνδέσμου Κυπρίων δικηγόρων) είπε συγκεκριμένα:
“...Σκεφθήκαμε να δίναμε όλοι γενναιόδωρα και να χτίζαμε κάτι το οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να κάνουν δίχως την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και τους έποικους από το βορρά και έστω αν αυτό σήμαινε ότι θα ζήσουμε σε δύο χωριστά κράτη σε μια ομόσπονδη Κύπρο. Πιστεύαμε ότι ήταν για το καλό της Κύπρου. Αν κάποιος είχε ενδοιασμούς για τις συμφωνίες Κορυφής αυτός ήταν ο Μακάριος, αλλά όλοι εμείς οι σύμβουλοί του τον κάναμε να νιώθει ότι ήταν για το καλό της Κύπρου. Μετά το 1974, η ομοσπονδιακή λύση είχε επιλεγεί ως η μοναδική λύση ενοποίησης του νησιού και η καλύτερη εκλογή μεταξύ δύο κακών..” (Διαφάνεια 17).
Από ποίους είχε επιλεγεί; Από τους “Κύπριους για τους Κύπριους”(το νέο βρετανικό σύνθημα που μας εισήγαγαν και το υιοθέτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας;) Από πότε η Δ.Δ.Ο ήταν ή είναι λύση από τους “Κύπριους για τους Κύπριους”;
Ο κ. Τριανταφυλλίδης σε αδρές γραμμές ανέφερε τελικά ότι στην πραγματικότητα η λύση ήταν συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι το είδος της είναι μοναδικό ανα τον κόσμο.. (Ανταπόκριση Φ.Α. Σημερινή 28.6.1990).

Επτά χρόνια αργότερα, κάποιες τύψεις ενοχλούν και ο ίδιος (Σημερινή 1.7.1997) δηλώνει τα εξής για τις “γενναιόδωρες” προσφορές του ιδίου και των υπολοίπων συμβούλων του Μακαρίου, ως αποτέλεσμα των οποίων ήταν η προώθηση της τουρκικής απαίτησης της διζωνικής.
“... Οι ομόφωνες προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς του 1989 πάσχουν από τα διζωνικά και δικοινοτικά στοιχεία που δεν μπορούν πια να εφαρμοστούν... η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να κάνει νέες προτάσεις που να διασώζουν τη δημοκρατική αρχή, τη λαική κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις οποίες να ασκήσει επιθετική πολιτική στον ευρωπαικό χώρο...”
Οι “ομόφωνες” βέβαια, προτάσεις της δικής μας πλευράς, ήλθαν με την προεδρία Γιώργου Βασιλείου.

΄Οπως το 1977 έτσι και με τις κατευθυντήριες γραμμές του 1979, και αυτές έγιναν με την εποπτείαν του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούλτ Βάλτχάιμ. ΄Ησαν και αυτές πρακτικά που κράτησε ο Βάλτχάιμ γιατί οι ξένοι έπρεπε να επιβεβαιώσουν τις πρώτες γραμμές εφόσον εν τω μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πεθάνει. Και εφόσον έμαθαν ότι ο Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού ήθελε να αποδεσμευθεί πλήρως, ακυρώνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς. Σύμφωνα με αποδεσμευθέντα έγγραφα για το 1978/79:
“...Η τουρκική κυβέρνηση είχε πάρει έμμεσα μήνυμα από το Στέιτ Ντεπάρτμεντ μέσω του Δρ. Βάλτχάιμ ότι ο Σπύρος Κυπριανού (νέος πρόεδρος της Κ.Δ.) που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και είχε συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζίμμυ Κάρτερ του είχε πει ότι γενικά ήταν διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ντενκτάς. ΄Ομως, όπως είχαν αντιληφθεί οι Τούρκοι, ο Κυπριανού άφησε να νοηθεί ότι δεν ήθελε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών Μακαρίου/Ντενκτάς του 1977. ΄Ηθελε αντιθέτως οι συνομιλίες να ξεκινήσουν με βάση το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 3212 με την επανεγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια επανακτώντας τον έλεγχο των Βαρωσίων, δίχως περιορισμούς... Η τουρκική κυβέρνηση θα συζητούσε το θέμα με τον Ντενκτάς. ” Η αναφορά φέρει ημερ. 17 Οκτωβρίου 1978...
Ούτε το 1977 ούτε το 1979 λοιπόν, αναφέρεται πουθενά στις γραμμές αυτές η λέξη διζωνική.
Επομένως, που βασίζονται οι θιασώτες της διζωνικής και επικαλούνται τους Μακάριο και Κυπριανού για την τόσο ένθερμη υποστήριξη τους στην τουρκική αυτή απαίτηση που χρονολογείται πολύ πριν την τουρκική εισβολή; Στις παραχωρήσεις Κληρίδη στην 3η Βιένης; Αλλά εθελούσια ξεχνούν την δήλωση Μακαρίου στην Πλατεία Ελευθερίας μέρες πριν πεθάνει;

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες επιχειρείται με κινδυνολογίες, ρετσινιές και εκφοβισμούς να φυμωθούν όλοι όσοι αντιστέκονται, απορρίπτουν την ξενόφερτη ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδιακή. Πότε με σταλινικές μεθόδους ως μη επιθυμούντες λύση, ή όσοι δεν υποστηρίζουν την Δ.Δ.Ο υποστηρίζουν διχοτόμηση και πότε ως τάχατες σοβινιστές ωσάν και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επαρχία της Τουρκίας και ισχύει και εδώ το ρατσιστικό άρθρο 301. Ξεχνώντας ότι ο Μακάριος από το 1971 έλεγε ακριβώς το αντίθετο. Ότι αν εφαρμοστεί η ομοσπονδία θα οδηγήσει στην διχοτόμηση. (Διαφάνεια 18).

Χαρακτηριστικός ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης όταν δήλωσε στις 26 Μαίου 2008:
“Δεν θα υποκύψω στην πνευματική τρομοκρατία που παρουσιάζει κάθε διαμαρτυρόμενο για απαράδεκτους σχεδιασμούς ως δήθεν μη επιθυμούντα λύση. Και κάθε αγωνιζόμενο για εθνική επιβίωση, για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια ως σοβινιστή.”

Συχνά τίθεται το ερώτημα από τους υποστηρικτές του Σχεδίου συνεταιρισμού, των δύο συνιστώντων κρατών, μα ποία είναι η άλλη λύση, ονομάστε την. Απλούστατο: Το Κυπριακό είναι θέμα βάρβαρης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. (Διαφάνεια 19). Τρία πράγματα απαιτούνται για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του: H απελευθέρωση του με την αποχώρηση όλων των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, η αποχώρηση όλων των κουβαλητών εποίκων η μεταφορά των οποίων σχεδιάστηκε από το 1956 από την Τουρκία και χαρακτηρίζεται έγκλημα πολέμου και η επιστροφή όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους. ΄Ομως, όλα αυτά κάποιοι, κατ΄εντολή ξένων, τα εγκατέλειψαν πριν τα απαιτήσουν. Κάποιοι από το 1974 μέχρι σήμερα, ταπεινώνουν και ταπεινώνονται. Κάποιοι εργάζονται ενσυνείδητα (ρεαλιστικά το λένε) υπέρ των ξένων συμφερόντων. Κάποιοι θεωρούν πατριωτισμό την εξυπηρέτηση του κατακτητή και των συμμάχων του με μια λύση που κάνει τους κατακτητές αφέντες ολόκληρης της Κύπρου. Προωθούν μια λύση που οι ίδιοι οι κατακτητές σχεδίασαν και απαίτησαν και έβαλαν σε εφαρμογή από το 1956. ΄Ενα συνεταιρισμό μεταξύ του 82% και του 18% που υπέδειξε και ο Νίκος Ζαχαριάδης τρείς εβδομάδες μετά την έναρξη του αγώνος της ΕΟΚΑ το 1955... Τότε, τι μένει σ΄αυτόν τον λαό;
Ποία Κύπρο θα παραδώσει στις επόμενες γενιές; ΄Οταν με μαθηματική ακρίβεια η Τουρκία δεν χρειάζεται να ρίξει ούτε ένα επιπλέον βόλι για να περάσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχό της;
Επομένως αν θέλουμε αυτός ο τόπος να σωθεί από την τουρκική σκλαβιά δύο δρόμοι υπάρχουν, είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν:
Ο πρώτος δρόμος, που πρέπει να είναι και το Σχέδιο Β του Προέδρου Χριστόφια, που σήμερα μας λένε ότι δεν έχει ακόμα τέτοιο σχέδιο: Σεβασμός προς τον Μακάριο αν πράγματι το εννοούν, όσοι τον επικαλούνται. Με επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην πραγματική του βάση. Εκείνη της εισβολής και κατοχής. Και όχι να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο ποιος θα φανεί περισσότερο ενσυνείδητα υπέρμαχος μιας καθαρά εξευτελιστικής για μας τουρκικής λύσης Η δύναμη μας είναι οι μαρτυρίες των βαρβαροτήτων των κατακτητών. Προβάλλοντας τις βαρβαρότητες και εγκλήματά τους εις βάρος μας σε όλα τα διεθνή φόρουμ ξεκινώντας από την Ευρωπαική Ένωση. Εκεί όπου όφειλε αυτή η ηγεσία, την ώρα που έπρεπε, να είχε θέσει και το βέτο. Και όχι να επικαλείται ότι το βέτο δεν είναι για τους ...μικρούς!

O δεύτερος δρόμος: Η πολεμική αναμέτρηση με τον κατακτητή. Την οποίαν αποκλείουν για να μην θυμώσει η Τουρκία και οι σύμμαχοί της! Οι σκλαβωμένοι λαοί μάχονται για την ελευθερία τους – στην περίπτωση τη δική μας αυτό θεωρείται σοβινιστικό – αλλά δεν θεωρείται σοβινιστική η τουρκική συνεχιζόμενη κατοχή και το έκτρωμα στον Πενταδάκτυλο...Ούτε μαζοχιστικό και ταπεινωτικό να χρηματοδοτάς ποικιλοτρόπως τον κατακτητή σου και να του λές ‘ Εβετ Εφέντη’ στα οδοφράγματα. ΄Οπως έγραψε, όμως, ο διακεκρειμένος αρθρογράφος των Τάιμς Σάιμον Τζένκινς στις 5.12.2001 σε άρθρο του για το Μεσανατολικό- ”Υπάρχουν περιπτώσεις που η ειρήνη χρειάζεται πόλεμο…”, There are times when peace demands war”

Ούτε τον ένα δρόμο ούτε τον άλλο υπήρξαν ικανές να πάρουν οι ηγεσίες αυτού του τόπου. Τουναντίον ενσυνείδητα κάποιοι ηττημένοι ραγιάδες εγκλημάτισαν εις βάρος μας, συνθηκολογώντας με τον κατακτητή…

Είναι θανάσιμο σφάλμα να πιστεύουν κάποιοι πως με υποχωρήσεις πριν ακόμα αρχίσουν συνομιλίες θα κάμψουν την Τουρκία. ΄Οφειλε η ηγεσία αυτού του τόπου να πει σταράτα σε κάθε ξένο πρέσβη και κάθε μεσολαβητή: Δεν μιλάμε για περασμένα πρακτικά ή συμφωνίες. Η Τουρκία εδώ και 34 χρόνια δεν αποχωρεί, η διζωνική είναι νεκρή, όπως είναι και το Σχέδιο Ανάν.
Μέχρι και η διαβόητη International Crisis Group αποφάνθηκε ότι μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 ο λαός ΑΠΕΡΡΙΨΕ και τη διζωνική. Δυστυχώς την ξαναζωντάνεψαν κάποιοι δικοί μας με συχνότατες αναφορές με πάθος, όπως προέτρεπαν οι Βρετανοί, όταν οι ίδιοι οι ξένοι αποδέχονταν την απόρριψή της από τον ίδιο το λαό!

Ο μόνος τρόπος να τα βάλεις με την Τουρκία, εκτός της πολεμικής επιλογής είναι με σκληρή και αποφασιστική πολιτική. Απελευθέρωση τίποτα λιγότερο. ΄Εντονη διαφωτιστική εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα. ΄Εχουμε τα αναγκαία όπλα αλλά τα περιφρονούμε για να μην ενοχλήσουμε τους αφέντες κατακτητές και να απογοητεύσουμε τους μεσάζοντες καθοδηγητές Βρετανούς, αυτουργούς, κηδεμόνες αποικιοκράτες...
Δικαιωματικά, απαιτούμε όπως και η Ελλάδα συναγωνίζεται την Τουρκία σημείο με σημείο αλλά τα ζεμπέικικα, οι κουμπαριές και οι εμπορικές συναλλαγές με την κατοχική Τουρκία αντικατέστησαν τις σωτήριες διεκδικήσεις. Είναι να δακρύζει ένας βλέποντας δημοσιογράφους να συμμορφώνονται πλήρως με την νεο-οθωμανική ατζέντα, ειδικά όταν μετά την επαναπροσέγγιση των σεισμών η Τουρκία επίσημα απαίτησε όλες τις ακατοίκητες νησίδες στο Αιγαίο, σχεδόν απαιτεί ανεπίσημα συν-κυριαρχία της ελλληνικής Θράκης, μιλά για τουρκικά μειονοτικά δικαιώματα για ορισμένες εκατοντάδες Τούρκους στη Ρόδο και τη Κώ και σφίγγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο ποτέ. Και για το Κυπριακό η Τουρκία κέρδισε περισσότερο έδαφος στο εξωτερικό με την απαίσχυντη διαστρεύλωση του ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων. Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα διασώζει τουρκικές τράπεζες με λεφτά του δημοσίου και τερματίζει ατμοπλοικά δρομολόγια σε μικρά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο όπως τη Σήμη γιατί τάχα μπορούν καλύτερα να εξυπηρετηθούν με τουρκικές υπηρεσίες. Όπως μου είπε ένας φίλος Αρμένιος από την Φιλαδέλφια, η νεο-οθωμανική ατζέντα στοχεύει, τα υγιή μας κύτταρα, όσα μας απέμειναν. Είναι σαν να υποφέρουμε ως Ελληνισμός από πολιτικό και διπλωματικό Ειτς, μας κτυπούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας καταντούν ανίκανους να αντιδράσουμε.

H Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις στους κατακτητές και να νομίζει ότι θα διαπραγματευτεί με τους Τούρκους. ΄Εχει το δικαίωμα να εξασφαλίζει όσο καλύτερα μπορεί τα δικά της συμφέροντα και αυτά μόνο με το τρίπτυχο: έξω τα τουρκικά στρατεύματα, έξω οι έποικοι και μέσα οι πρόσφυγες μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Κλείνω με Θουκυδίδη τον οποίο δεν θέλουν να θυμούνται κάποιοι δικοί μας, ίσως να τον θεωρούν και σοβινιστή για τα σχολεία της Κύπρου: “Δεν κατηγορώ εκείνους που επιζητούν να επεκτείνουν τη δύναμή τους, αλλά εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν.”

Πρακτικά 12 Φεβρουαρίου 1977

1. Επιζητούμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία.

2. Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας και ιδιοκτησίας της γης.

3. Θέματα αρχών, όπως η ελευθερία διακίνησης, η ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλων εξειδικευμένων ζητημάτων είναι ανοιχτά για συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

4.Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας, λαμβανομένου υπόψη και του δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους.
Τα 10 Σημεία των πρακτικών 19 Μαίου 1979
1. Συμφωνήθηκε όπως αρχίσουν διακοινοτικές συνομιλίες στις 15 Ιουνίου 1979.
2. Η βάση των συνομιλιών θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της 12ης Φεβρουαρίου 1977 και τα σχετικά για την Κύπρο ψηφίσματα των Η.Εθνών.
3. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της Δημοκρατίας.
4. Οι συνομιλίες θα αναφέρονται σε όλες στις εδαφικές και συνταγματικές πτυχές.
5. Πρωτεραιότητα θα δωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση των Βαρωσίων κάτω από την αιγίδα των Η.Εθνών ταυτόχρονα με το ξεκίνημα από τους συνομιλητές των συζητήσεων για τα συνταγματικά και εδαφικά θέματα για μια συνολική λύση. Αφού επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια αυτή θα εφαρμοστεί δίχως να αναμένεται αποτέλεσμα για τα υπόλοιπα θέματα.
6. Συμφωνήθηκε όπως απέχουν από οποιαδήποτε δράση που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών, και ειδική σημασία θα δωθεί για αρχικά πρακτικά μέτρα από αμφότερες τις πλευρές για προώθηση καλής θέλησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επιστροφή σε κατάσταση ομαλότητας.
7. Προβλέπεται η αποστρατικοποίηση της Δημοκρατίας της Κύπρου, και θέματα που σχετίζονται με αυτή θα συζητηθούν.
8. Η ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας πρέπει να τύχουν πρέπουσας εγγύησης εναντίον ένωσης με άλλη χώρα μέρους η ολόκληρης οποιασδήποτε μορφής διχοτόμησης ή ένωσης.
9. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν διαδοχικά δίχωs καθυστέρηση.
10. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Λευκωσία.

Δημήτρης είπε...

Παρά να κλάνετε για τον κύριο Πρωτομηνιά, διαβάστε πάνω να μορφωθείτε.
Η ηγεσία σας είναι εξ αυτών που βάλουν τα ξένα συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Μιχάλης είπε...

@ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ

Η ουσία αγαπητέ μου είναι ότι δεν έχεις ούτε μία απλή θέση να καταθέσεις για τα θέματα που συζητούμε γι αυτό καταφεύγεις σε ύβρεις και απαξιωτικά σχόλια όπως αυτό που ανάρτησες στις 1:25 π.μ.

Για τον Aslan και τον όποιον Aslan τι να σχολιάσω;
Ο καθένας κάνει ότι θέλει στο μπλογκ του, έτσι δεν λένε και οι φίλοι σου στο Christofias Watch;
Μόνο που εκείνους τους δικαιολογείς. Αν έγραφα εγώ κάτι τέτοιο στους φίλους σου, προλάβαινες δεν προλάβαινες να δεις το σχόλιο μου πριν σβηστεί!

Άρα, δεν είμαι ο αρμόδιος να πω στον οποιονδήποτε πώς να χειρίζεται τον δικό του χώρο.

Εδώ δεν απαγορεύεται σε κανέναν να πει την άποψη του, ακόμα και τις ύβρεις του, καλή ώρα όπως εσύ που στην αρχή παρουσιάστηκες ήπιος και διαλλακτικός αλλά στη συνέχεια αποκάλυψες τον πραγματικό σου εαυτό.

Τη Δημοκρατία θέλει δύναμη να την αντέξεις. Και φαίνεται ότι κάποιοι δεν την αντέχετε.
Επομένως μπορείς να με κρίνεις με βάση το τι κάνω εγώ και όχι να με κρίνεις με βάση το τι κάνει οποιοσδήποτε άλλος.

Α! και αυτά τα πονηρά περί γκρουπ, αλλού όχι εδώ, ξέρεις τι εννοώ…

Μιχάλης είπε...

@ Antreas

Φίλε μου, διαπίστωσες οποιαδήποτε λογοκρισία σε αυτό τον χώρο;

Αν όχι τότε μη μας βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι.

Για μένα ισχύει ότι έγραψα πιο πάνω στον Περαστικό.

Μιχάλης είπε...

Καλά εσένα εσβήσαν σου ποτέ σχόλιο στο christofias-watch;

Μιχάλης είπε...

Το είπα και σε άλλο σχόλιο μου.
Από τις πρώτες αναρτήσεις τους που σχολίασα με έβαλαν σε καραντίνα, μου έσβησαν ένα δυο κείμενα και μετά μου είπαν ότι είμαι ανεπιθύμητος.

Μιχάλης είπε...

@ ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.2

Ενδιαφέρον το κείμενο που διέσπειρες δεξιά και αριστερά.
Καλό θα ήταν όμως να μας πεις και από πού το ξεσήκωσες, αν και από τον τρόπο γραφής του μυρίζει Φανούλα…

Δεν θα σχολιάσω γραμμή προς γραμμή ένα κείμενο 6.000 λέξεων.

Μας αράδιασες λοιπόν (περίπου) 6.000 λέξεις χωρίς να μας πεις τι προτείνεις! Γνώριμη τακτική, απορρίπτω αλλά δεν προτείνω τίποτε. Ή στην εσχάτη ρίχνω ένα σύνθημα και τελειώνει το πράγμα.

Το ρόλο που έπαιξαν οι Εγγλέζοι κανένας δεν το αμφισβητεί.
Άλλωστε η νέα ανάρτηση μου (μαζί με κριτική) σε αυτά τα θέματα αναφέρεται (http://mihalismihail.blogspot.com/2009/05/blog-post_09.html).

Το περίεργο όμως είναι ότι από μια καλούμε τους ξένους (από παλιά, όχι σήμερα) να μας βοηθήσουν να βρούμε λύση, αλλά την ίδια ώρα τους κατηγορούμε ότι θέλουν το κακό μας!

Ρωτώ και στη νέα μου ανάρτηση: εμείς, οι Ε/κ, τι κάναμε όταν οι Τούρκοι έλεγαν από το 1956 τις προθέσεις τους; Τίποτε απολύτως, διότι δεν ακούγαμε τίποτε άλλο εκτός από τη δική μας φωνή.

Το κείμενο σου όμως παραγνωρίζει ότι το 1960 οι στόχοι της Τουρκίας (όπως το θέτεις) δεν ευοδώθηκαν. Δεν έγινε ομοσπονδία ούτε συνομοσπονδία αλλά ανεξάρτητο ενιαίο κράτος.

Το ζητούμενο ποιο είναι; αν με τη λύση που επιζητούμε, γίνονται πράξη αυτά που λες, δηλαδή να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα που να επιτρέπει την αυτοδιάθεση και την απόσχιση.
Πιστεύω ότι με τον τρόπο που ερμηνεύουμε εμείς (εννοώ την Ε/κ πλευρά) την Ομοσπονδία δεν θα επιτρέπει αυτά. Αυτά μπορούν να γίνουν αν έχουμε λύση δύο κρατών. Και όπως σημειώνει και ο Τριανταφυλλίδης (δήλωση που παραθέτεις), τότε δεν έχουμε ομοσπονδία αλλά συνομοσπονδία.

Και έρχομαι στο δεύτερο σημαντικό που είναι οι συμφωνίες (ή κατευθυντήριες γραμμές) του 1977 και 1979.
Η συγγραφέας του κειμένου, προφανώς δυσκολεύεται λίγο να κατανοήσει κάποια απλά πράγματα.
Λέει ότι η συμφωνία Μακαρίου Ντενκτάς δεν αναφέρεται σε διζωνική. (Είναι φυσιολογικό ο Μακάριος να απέρριπτε ακόμα και αυτή τούτη την ομοσπονδία πριν το 1974, αφού δεν δικαιολογείτο με κανένα τρόπο να φύγουμε από το ενιαίο κράτος.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν από το 74 και μετά).

Ας δούμε λοιπόν τα πρακτικά της 12ης Φεβρουαρίου 1977:

1. Επιζητούμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία.

[άρα το νέο κράτος θα αποτελείται από τις δύο κοινότητες]


2. Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας και ιδιοκτησίας της γης.

[Θα συζητηθεί το έδαφος που θα διοικεί η κάθε κοινότητα και η ιδιοκτησία γης. Άρα για να συζητηθεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κάθε κοινότητα θα ελέγχει συγκεκριμένο έδαφος, δηλαδή δύο ζώνες, τουτέστιν «διζωνική».
Θυμίζω ότι ο Μακάριος στην ταινία του Κακογιάννη «Κύπρος 74» απορρίπτει την ΠΟΛΥΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ομοσπονδία, δηλαδή το να διοικούνται πολλές περιοχές και όχι μία ενιαία από τους τ/κύπριους.
Αυτό απαντά στο κατά πόσον ο Μακάριος απέρριπτε ή όχι την διζωνική.]

3. Θέματα αρχών, όπως η ελευθερία διακίνησης, η ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλων εξειδικευμένων ζητημάτων είναι ανοιχτά για συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

[Για να είναι ανοικτά τα ζητήματα που αναφέρονται εδώ, σημαίνει ότι ένα μέρος του εδάφους θα ελέγχεται από τους τ/κύπριους]

4.Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας, λαμβανομένου υπόψη και του δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους.

[Κι αυτή η πρόνοια παραπέμπει ξεκάθαρα (έχοντας υπόψη και τις προηγούμενες) σε δύο ζώνες. Δύο ζώνες, ΕΝΑ κράτος.]

Η συμφωνία του 1979 στην ουσία επαναβεβαιώνει αυτήν του 1977 αλλά το σημείο 8 αποκλείει τη δημιουργία δύο κρατών ή την απόσχιση/ένωση ενός εκ των ζωνών με άλλο κράτος.

Θεωρώ λοιπόν ότι το κείμενο που παράθεσες, αυτοαναιρείται (και δεν είναι η πρώτη φορά) από μόνο του.

ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.7 είπε...

Στο κείμενο παρατίθενται ιστορικές αλήθειες, οι οποίες βεβαίως και δεν θα καταγραφούν στην νεότερη ιστορία της Κύπρου (αν επιτραπεί στο ΑΚΕΛ να της βάλει χέρι), επειδή πολύ απλά...αυτές οι αλήθειες κάνουν ζημιά στο κόμμα και στα αδέρφια του (βλ.ΔΗΣΥ,ΕΔΗ).

Τον ρόλο που έπαιξαν οι Εγγλέζοι δεν το αμφισβητεί κανένας, πλην βέβαια του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Το οποίο ΑΚΕΛ μόλις έφκαλε Πρόεδρο επήε να κάμει μνημόνιο συνεργασίας που ανάμεσα σε άλλα λέει ότι δεν τίθεται θέμα βάσεων. Το οποίο ΔΗΣΥ έγλυφε τον κώλο τους 10 χρόνια που ήταν κυβέρνηση. Δηλαδή κανένα από τα αδελφά κόμματα της Κύπρου δεν ήθελε να θίξει τα συμφέροντα των συμμάχων τους.

Όσο για την μη αναφορά στην ευόδωση των στόχων της Τουρκίας. Ο Μακάριος που υπέγραψε την ανεξαρτησία και όπως το θέτεις δεν επέτρεψε στην Τουρκία να πετύχει τους στόχους της, μετά βρήκε απέναντι του ΑΚΕΛ το οποίο εστήριξε τον Ιωάννη Κληρίδη στις πρώτες εκλογές. Εξεχάσετε το πρωτοσέλιδο της Χαραυγής που λέει: "ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟ"; Αλλά να μας πεις γιατί μετά, σε διάστημα λίγων χρόνων το ΑΚΕΛ εβρέθηκε να στηρίζει τον Μακάριο σε σημείο που σήμερα να καπηλεύεται την μνήμη του;

Νομίζω να ξαναδείς την ταινία του Κακογιάννη «Κύπρος 74», επειδή ο Μακάριος λέει επί λέξη:"Μια μορφή πολυφερειακής ομοσπονδίας θα ήταν ανεχτή αλλά σε καμία περίπτωση ομοσπονδία επι δύο ζωνών" [δηλαδή θεωρούσε αποδεχτή μια πολυφερειακή ομοσπονδία και απέρριπτε την διζωνικη ομοσπονδία].

*Οι έποικοι θα γράφουν μέχρι να γίνουν 50.000!

Μιχάλης είπε...

@ ΕΠΟΙΚΟΣ Νο.7

Τελικά πού σου νέφκω πού πάεις.
Αν υπήρξε ένα κόμμα που στηλίτευσε τις μεθοδεύσεις των βρετανών ήταν το ΑΚΕΛ. Και τότε κάποιοι το κατηγορούσαν ότι ήταν εναντίον της Δύσης.

Σε παραπέμπω στην τελευταία ανάρτηση μου για να δεις ότι ακόμα και οι φίλοι σου που έγραψαν το βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια» παραδέχονται ότι μόνο το ΑΚΕΛ αντιδρούσε στα σχέδια των εγγλέζων.

Όσον αφορά τον Μακάριο ξαναδές το φιλμάκι όπου από το 0.45 και μετά λέει ότι δεν θα δεχθεί ομοσπονδία επί δύο ζωνών εάν η Τουρκία επιδιώξει συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία, σαν να είμεθα δηλαδή δύο κράτη.

Αυτό εννοεί ότι είναι απαράδεκτο και ότι δεν θα το δεχτούμε. Και η θέση αυτή ισχύει μέχρι σήμερα.

Όμως η αναφορά του Μακαρίου καταρρίπτει και το ότι ο Μακάριος δεν δεχόταν την ομοσπονδία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν πολλοί τελευταία.

Γράφεις:
«*Οι έποικοι θα γράφουν μέχρι να γίνουν 50.000!»

Έχεις δίκαιο, με την γραμμή που ακολουθάτε θα τους επιτρέψετε να ξεπεράσουν και τις 100.000.

Unknown είπε...

Αμάν, σχόλια και κακό!!!

Λίγες μέρες απουσίασα από το νησί και βλέπω να γίνεται χαμός. Μιχάλη, νομίζω με 100plus σχόλια, η εμμονή μου να δημιουργήσεις ιστολόγιο είναι ιστορικά δικαιωμένη πέρα για πέρα.

Προσωπικά, θα πω δύο πράγματα τελείως γενικά. Πρώτον θεωρώ πως στην μπλογκόσφαιρα έχει αρχίσει να υφαίνεται μία κατάσταση που μόνο τον διάλογο και τη συζήτηση δεν προωθεί.

Δεύτερον, επειδή είμαι κάποιος που σχεδόν ποτέ δεν έχει διαγράψει σχόλιο από τη Στήλη Άλατος –εκτός από ελάχιστες ανώνυμες περιπτώσεις υβριστικών σχολίων κατά κοινωνικών ή φυλετικών ομάδων, για άλλη μια φορά θα πω ότι κάθε είδους λογοκρισία με βρίσκει αντίθετο κατηγορηματικά. Αυτό είναι αξία ολόκληρης ζωής, δεν θα το αλλάξω τώρα.

Τρίτον, θα συμφωνήσω πως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Αυτό όμως αφορά τους πάντες. Και τους «έτσι» και τους «γιουβέτσι» ώστε να υπερισχύει η προσωπική ελπίζω ώριμη κρίση του κάθε ένα και όχι το θυμικό ή οι καλές υπηρεσίες προς την όποια παράταξη. Η όποια πείρα διαθέτω με κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικό ως προς τις προθέσεις (τις πραγματικές) όσων ηγούνται μεγάλων σχηματισμών που εκ των πραγμάτων συγχέουν στόχους, προθέσεις και συμφέροντα.

Τέταρτο, με αποφάσισα η Στήλη Άλατος να απέχει των συζητήσεων για το Κυπριακό τουλάχιστον για ένα ικανό διάστημα.
Αφ ενός γιατί θεωρώ την κατάσταση εξαιρετικά ρευστή, δεύτερον γιατί πιστεύω πως υπάρχουν αρκετές αυταπάτες που επιμένουν να αγνοούν την πραγματικότητα (παράδειγμα: η θρυλούμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη που υποτίθεται ότι είναι για μας ο μέγας διπλωματικός μοχλός άσκησης πίεσης μοιάζει να απομακρύνεται με ταχύτητα φωτός. Οι καλοί πολιτικοί παρατηρητές βέβαια, εδώ και χρόνια λένε πως θα καταλήξει σε «ειδική σχέση» και όχι σε πλήρη ένταξη, αλλά ποιος τους ακούει; Κανείς. Μέχρι και χτες τη νύχτα, ένας «εκπρόσωπος» ζωγράφιζε την Κυπριακή Πολιτική με πεπερασμένη από την πραγματικότητα επιχειρηματολογία. )

Δεν έχω σκοπό λοιπόν να εμπλακώ προς ώρας, βλέπω το αδιέξοδο να έρχεται ή ένα πακέτο τόσο πολύ με το ζόρι που δεν θέλω να το φανταστώ καν.

Τέλος, ας μου συγχωρεθεί, νιώθω την ανάγκη να σκύψω ξανά στην κυρίως αγαπημένη μου θεματολογία που μπορεί να μην μαζεύει δεκάδες σχόλια αλλά ικανοποιεί εμένα τουλάχιστον: Τον Πολιτισμό, ίσως τη διεθνή πολιτική και το Περιβάλλον. Αλλά κυρίως τον Πολιτισμό. Και για αυτό το επόμενο άρθρο μου θα είναι μια εκτενής αναφορά στο πρόσφατο μεγάλο Συνέδριο που έγινε στην Αθήνα με θέμα την Ποίηση στην Ελλάδα σήμερα, και στο οποίο είχα την απέραντη χαρά να βρεθώ.

Όχι δεν επιλέγω την ουδετερότητα. Τις απόψεις μου τις έχω , οι τυχόν πραγματικά προσεκτικοί αναγνώστες της Στήλης τις γνωρίζουν αλλά για την «επικαιρότητα» προτιμώ να κρατήσω σιωπή για λίγο επί του εθνικού ζητήματος.

Ανώνυμος είπε...

成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學

Ανώνυμος είπε...

One thing which they you should not show you on infomercials is the fact after you
buy P90X if you want to accomplish the method properly to have to have some additional resources.


Have a look at my blog post: Highly recommended Reading

Ανώνυμος είπε...

The owner's manual even features a helpful reference chart to tell you which bodyweight to pick out at possibly finish for numerous body weight combos.

Also visit my blog post ... Recommended Site

Ανώνυμος είπε...

Contrary to while using the high priced Bowflex SelectTech, you
have a similar good quality and chic finish devoid of paying as
well a great deal.

my web site - Skip Navigation