Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ


Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι οι μονίμως διαφωνούντες με μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού στη βάση της Δ.Δ.Ο., τρέμουν μόνο και μόνο όταν ακούνε τη λέξη πρόοδος.

Τρέμουν στην ιδέα μήπως και υπάρξει κάποια πρόοδος που θα οδηγήσει σε λύση.


Και σαν να μην φτάνει αυτό, φτάνουν στο σημείο, νομίζοντας ότι προβάλλουν επιχείρημα, να θεωρούν αρνητικό σε ότι πιθανόν προκύψει και το οποίο θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της τουρκικής πλευράς.


Συγνώμη δηλαδή, αλλά για να υπάρξει συμφωνία δεν πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές;


ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ


ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ έσχιζαν τα ιμάτια τους όταν θα ερχόταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο με το επιχείρημα ότι η επίσκεψη του θα δημιουργούσε ψεύτικες ελπίδες.


Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο Γ.Γ. θα προέβαινε σε δήλωση αναφορικά με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες.


Και άρχισαν τα όργανα πρωτοστατούντων των Μέσων Ενημέρωσης και συνεπικουρούμενων από τους πολιτικούς μας ταγούς.

- Η έκδοση ανακοίνωσης θα δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες.

- Η έκδοση ανακοίνωσης θα είναι εναντίον της ε/κυπριακής πλευράς.

- Η έκδοση ανακοίνωσης θα κλειδώσει τις υποχωρήσεις.

- Η έκδοση ανακοινωθέντος θα αποτελεί νίκη της Τουρκίας.

- Η έκδοση ανακοινωθέντος θα αποενοχοποιήσει την Τουρκία.

- Η έκδοση ανακοίνωσης θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας από την Τουρκία


Τελικά ήρθε ο Μπαν Κι Μουν, έκανε τη δήλωση του και τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έγινε.


Ούτε καταγράφηκαν οι όποιες… «υποχωρήσεις», ούτε αποενοχοποιήθηκε η Τουρκία, ούτε δημιούργησαν οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις.


Ελπίζαμε ότι αυτό το πάθημα θα γινόταν μάθημα.


Έλα όμως που ματαίως ελπίζαμε…!!!


Το ίδιο τροπάρι, τα ίδια ακριβώς λόγια, οι ίδιες ακριβώς εκφράσεις χρησιμοποιήθηκαν και για τις πληροφορίες περί εκδόσεως Κοινού Ανακοινωθέντος με τη λήξη των προγραμματισμένων συναντήσεων του προέδρου Χριστόφια και του Μ.Α. Ταλάτ.


Ο πρόεδρος, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωναν ότι κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει τουλάχιστον πριν το θέμα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.


Μέσα στην παραζάλη τους δεν άκουγαν τίποτε και συνέχιζαν να λαϊκίζουν και να ανταγωνίζονται ποιος θα παρουσιαστεί περισσότερο πατριώτης.


Τελικά δεν βγήκε Κοινό Ανακοινωθέν αλλά μια γενικόλογη ανακοίνωση, παρόμοια με εκείνη που εκδόθηκε όταν ήρθε εδώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.


Και παρά τη μη ύπαρξη Κοινού Ανακοινωθέντος, η ΕΔΕΚ όχι μόνο είδε Κοινό Ανακοινωθέν αλλά είδε και διασύνδεση του με τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα!


Και είδε Κοινό Ανακοινωθέν – παρά τη ρητή δήλωση του Χριστόφια ότι πρόκειται περί κοινής δήλωσης και όχι ανακοινωθέντος – για να μπορέσει να επιτεθεί και να δείξει ξανά τον πατριωτισμό της.


Και βεβαίως να παρουσιάσει τον Χριστόφια ως ανακόλουθο αφού υποσχέθηκε ότι το θέμα θα συζητείτο στο Εθνικό Συμβούλιο.


Ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις των υπολοίπων με μια διαφοροποίηση του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ.


ΛΙΜΝΙΤΗΣ


Όλοι αυτοί οι κύριοι διαψεύστηκαν πανηγυρικά όσον αφορά τις εργασίες για διάνοιξη του Λιμνίτη.


Για μήνες μας έπρηξαν με δηλώσεις ότι το οδόφραγμα δεν θα ανοίξει επειδή δεν το θέλει η Τουρκία.


Τώρα που άνοιξε μας λένε ότι άνοιξε διότι αυτό βολεύει την Τουρκία.


Και αντί να έλθουν και ζητήσουν μια απλή συγνώμη από τον κόσμο της περιοχής Τηλλυρίας που τον ταλαιπώρησαν τόσο με κινητοποιήσεις, δηλώσεις, αντιδηλώσεις, πολεμικά ανακοινωθέντα, τηρούν σιγήν ιχθύος.


Αυτή είναι η υπευθυνότητα και η αγωνιστική τους συνέπεια.


«ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ 550»


Μέσα στην παραζάλη τους οι κύριοι αυτοί θυμήθηκαν και το ψήφισμα 550 που κάνει λόγο σε μη ύπαρξη κράτους στα κατεχόμενα κλπ.


Κατηγορούν μάλιστα τον πρόεδρο ότι με τη στήριξη που έδωσε δημόσια στον Ταλάτ, στην ουσία νομιμοποιεί (ναι, το ακούσαμε κι αυτό από τον αγωνιστή Ομήρου) τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.


Όλοι αυτοί ξεχνούν ή θέλουν να ξεχνούν ένα βασικό, βασικότατο δεδομένο.

- Ναι, οι εκλογές στα κατεχόμενα είναι «εκλογές».

- Ναι, οι εκλογές στα κατεχόμενα είναι παράνομες.

- Ναι, οι εκλογές στα κατεχόμενα γίνονται σε ένα κράτος μη αναγνωρισμένο.


Ωστόσο, πόσο μυαλό χρειάζεται να καταλάβει κάποιος το ότι είτε αυτές οι εκλογές είναι «εκλογές», είτε είναι παράνομες, είτε δεν είναι αναγνωρισμένες, θα δώσουν ένα αποτέλεσμα.


Και αυτό το αποτέλεσμα θα το έχουμε μπροστά μας στις 19 Απριλίου.

Μας αφορούν λοιπόν ή όχι;


Μας ενδιαφέρουν κ. Καρογιάν που βιάστηκες να πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει ποιος θα εκλεγεί ή όχι;


Μήπως κάποιοι επενδύουν τελικά στον Έρογλου;

Μήπως κάποιοι νοσταλγούν τις παλιές καλές μέρες της παντοδυναμίας του Ντενκτάς που κάποιοι επαναπαύονταν ότι δεν θα υπάρξει λύση αφού είναι αδιάλλακτος;


Αυτό επιδιώκουν να γίνει και τώρα;

Αν είναι αυτό που θέλουν ας βγουν να το πουν καθαρά.

Φτάνει πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο.


Τουλάχιστον ο αρχιεπίσκοπος είχε το θάρρος να δηλώσει δημόσια την προτίμηση του προς τον Έρογλου, ευχόμενος σε αυτόν καλές επιτυχίες.


Οι υπόλοιποι;



16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο πρόεδρος δήλωσε ευθέως πως προτιμά να εκλεγεί ο Ταλάτ, παρά ο Ερογλου, και διερωτήθηκε μήπως κάποιοι επιθυμούν πράγματι τον Ερογλου.
Σωστά!
Ετσι πρέπει να μιλά, όχι να μασά τα λόγια του!

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Πάντως δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει.

Ελπίζω ότι αυτές οι κινήσεις έχουν διαλύσει κάθε αμφιβολία για το ότι δήθεν παίζει με το χρόνο ή ότι περιμένει να εκλεγεί ο Έρογλου για να σταματήσει τις συνομιλίες.

Ναι, κάποιοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι επιθυμούν.
Και όπως έγραψα ήδη ο αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε πρώτος.
Ποιος έπεται;

Disdaimona είπε...

Πως γίνεται μέσα σε τόση πολιτική θολούρα τα πράγματα να είναι τόσο πεντακάθαρα και τα ερωτήματα μας να είναι ήδη απαντημένα;Μακάρι να είχαμε αμφιβολία Μιχάλη για το ερώτημα σου.

Εκτός του προέδρου,του ακελ,μερίδας της ηγεσίας του δησυ και μιας μερίδας ανθρώπων που βρίσκονται διάσπαρτοι στα κόμματα από τη δεξιά μέχρι την αριστερά,η επίσημη πολιτική ηγεσία στην πλειοψηφία της παρέα με τους εν Χριστώ αδελφούς είναι αφιερωμένη ψυχή τε και σώματι στη μη λύση.
Βεβαίως η εκλογή Έρογλου είναι το κερασάκι που περιμένουν για να ενταφιάσουν τελειωτικά τη προσπάθεια λύσης.
Η πολιτική ηγεσία στην πλειοψηφία της εγκληματεί επί σειρά ετών εις βάρος αυτού του δύσμοιρου τόπου.
Κάποτε ίσως η ιστορία να γράψει πως το Κυπριακό δεν λύθηκε,όπως και τόσα άλλα προβλήματα εξαιτίας των πολιτικών και της "ιστορίας" που πρεσβεύουν.
Η ιστορία δεν θα εξυγιανθεί ποτέ εφόσον προσπαθεί να διορθώσει τις πληγές της στα πλαίσια ενος σάπιου πολιτικού συστήματος.Και βρισκόμαστε ενώπιον αυτής της σαπίλας όταν αυτή η σαπίλα εντοπίζεται πλέον στα πολιτικά μας συνθήματα και στις συνειδήσεις του μισού πληθυσμού του νησιού μας.

Ξέρουμε όμως πως πάντα σ΄όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους, κάποιοι θα τραβούν τα πράγματα προς τα πίσω και κάποιοι θα σπρώχνουν τα πράγματα μπροστά. Έτσι ήταν πάντα.
Τουλάχιστον ξέρουμε πως εμείς θα έχουμε την αξιοπρέπεια να αγωνιστούμε γι αυτή την υπόθεση μεχρί τέλους!

mimoza είπε...

Είτε το θέλουμε είτε όχι, όσοι δεν θέλουν λύση, θα συνεχίσουν να μη θέλουν και θα βρίσκουν να λένε χίλια δυο 'επιχειρήματα' εναντίον της λύσης. Εδώ και χρόνια αυτό έκαναν, και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, κάποιοι ευθέως και κάποιοι κρυβόμενοι πίσω από το δάκτυλο τους.

Το ερώτημα δεν είναι αν πρόκειται ποτέ αυτοί οι τελευταίοι να βρουν το θάρρος να πουν τι πραγματικά θέλουν, αλλά αν πρόκειται να τους αφήσουμε να παρασύρουν μαζί τους τον κόσμο που δεν γνωρίζει ή τον κόσμο που ακόμα ψάχνεται και προσπαθεί να σχηματίσει άποψη. Οι απορριπτικοί της λύσης θα μείνουν απορριπτικοί. Δεν αξίζει άλλο να ασχολούμαστε μαζί τους.

Αν έχουμε ακόμα την παραμικρή ελπίδα ότι πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ και να τεθεί ενώπιον μας ένα νέο σχέδιο, τότε πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο έντονη την προσπάθεια για να ενημερώσουμε και να μιλήσουμε σε όποιον γνωρίζουμε, με κάθε τρόπο. Ο χρόνος τρέχει, όμως υπάρχει ακόμα και χρόνος και άνθρωποι που θέλουν να μάθουν. Ας μην τους αφήνουμε στα χέρια όλων αυτών που προσπαθούν να τους εκφοβίσουν και να τους παρασύρουν. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα τους περάσει και ότι θα έρθει η επανένωση της Κύπρου, με όλους αυτούς τους απορριπτικούς, που νομίζουν πως τα υπολόγισαν όλα, να προσπαθούν να καταλάβουν τι πήγε στραβά...

Μιχάλης είπε...

@ Disdaimona

Πάντως η αίσθηση που υπάρχει είναι αυτή που αναφέρεις.
Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάνουν το παν προκειμένου να μην υπάρξει λύση.

Δυστυχώς η πολιτική μας ηγεσία ή μέρος της δεν είναι η πρώτη φορά που εγκληματεί έναντι του τόπου.
Το κάνανε και με τους αγνοούμενους, που γνωρίζανε ότι ήταν νεκροί οι περισσότεροι, κλότσησαν την ευκαιρία για σχέδιο λύσης το 1988 και δεν χειρίστηκαν καθόλου σωστά τα δεδομένα του 2004.

Μιχάλης είπε...

mimoza

Μα δεν βλέπω κάποιους να το λένε ευθέως ότι δεν θέλουν λύση.
Το λένε συγκαλυμμένα.

Συμφωνώ ότι οι δυνάμεις της λύσης πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση.
Να αφήσουν την άμυνα και να βγουν μπροστά.

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, τον Ταλάτ υποστηρίζουν οργανώσεις εποίκων, και ο ίδιος ζήτησε την στήριξη και των Γκρίζων Λύκων που παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Ντενκτάς.

Θα με ενδιέφερε η άποψη σου επ αυτού.

Ανώνυμος είπε...

Εγω τζεινον που δεν καταλαβω ειναι γιατι αφου ο χριστοφιας θελει τον ταλατ για διαπραγατευτην δεν εφροντησεν να τελειωση την διαπραγματευσην πριν τες εκλογες τζαι αναγκαζεται να βουρα τωρα.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 3/31/2010 6:30 μμ

Δυστυχώς φίλε μου έχουμε πρόβλημα ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά.

Πρέπει να ξέρεις ότι οι έποικοι στα κατεχόμενα δεν είναι αυτό που λέμε στα κυπριακά μονόβουλοι.
Όπως ο καθένας από μας υποστηρίζει ένα κόμμα, το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς.
Ανήκουν επίσης σε διάφορους συνδέσμους που έχουν είτε πολιτικές προεκτάσεις είτε αφορούν τόπο καταγωγής.

Αυτό που λες είναι ορθό κατά τα ήμισυ. Και σου λέω ευθαρσώς ότι δεν γνωρίζω για την περίπτωση των Γκρίζων Λύκων. Αν έχει κάποια πηγή ευχαρίστως θα την μελετήσω.

Όσον αφορά τους έποικους, υπήρξε ένα δημοσίευμα που μιλούσε για υποστήριξη ενός συνδέσμου εποίκων προς τον Ταλάτ. Και αυτός ήταν ο Σύνδεσμος Τούρκων Μεταναστών (ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ, 12.3.2010)


Σύμφωνα με την ΧΑΒΑΝΤΙΣ, (12.3.2010)εξέφρασαν υποστήριξη προς τον Έρογλου ο «Σύνδεσμος Προσφύγων (εποίκων) από την Αλεξανδρέττα», και (17.3.2010) ο «Συνδέσμος Πολιτισμού και αλληλεγγύης του Γκαζίαντεπ (εποίκων)». Ακόμα σύμφωνα με την ΒΟΛΚΑΝ (31.3.2010) εξέφρασε υποστήριξη προς τον Έρογλου η «Πολιτιστική Ένωση Αδάνων».

Επίσης, υποστήριξη προς τον Έρογλου εξέφρασαν , (ΓΚΙΟΥΝΕΣ, ΚΙΠΡΙΣ, 19.3.2010) ο «Σύνδεσμος Τ/κ αγωνιστών», ο «Σύνδεσμος ΤΜΤ».


Αυτά όλα δεν έγιναν γνωστά στη δική μας πλευρά. Και όπως διαπιστώνεις, η πλειοψηφία των οργανώσεων των εποίκων υποστηρίζει τον Έρογλου και όχι τον Ταλάτ.

Επίσης, ο Έρογλου συγκεντρώνει την υποστήριξη των ακραίων και ακροδεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Μιχάλης είπε...

@ Xwrikos

Πρακτικά είναι αδύνατον να γίνει αυτό που λες αγαπητέ μου φίλε.

Πρέπει να ξέρεις ότι η κάθε συνάντηση χρειάζεται προετοιμασία περίπου μία εβδομάδα με 10 μέρες.
Πρέπει να ετοιμαστούν προτάσεις, αντιπροτάσεις, μέσες λύσεις.

Πέραν τούτου υπάρχει και η επεξεργασία θεμάτων από τους συμβούλους των δύο ηγετών και σε αυτούς πηγαίνουν τα θέματα που υπάρχουν αρκετές συγκλίσεις με σκοπό να επιτευχθούν πλήρεις συγκλίσεις καθώς και τα ζητήματα που υπάρχουν μεγάλες διαφορές με σκοπό να σμικρυνθούν οι διαφορές.

Το αποτέλεσμα αυτής της εργασία πηγαίνει ξανά πίσω στους δύο ηγέτες. Αν τα βρουν καλώς. Αν δεν τα βρουν ξαναπάνε πίσω στους συμβούλους και στις επιτροπές.

Με λίγα λόγια η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και εκ των πραγμάτων υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μιχαλη

Να υποθεσω οτι τουτον που λαλεις οτι εν πρακτικα αδυνατον να λυθει το κυπριακον σε δυο χρονια οτι εν το πρωταπριλιατικον σου?

Η ελλαδα επιασεν το Ευρωπαικον τζαι ακομα τζαι λαλεις οτι πρακτικα ειναι αδυνατον το κυπριακον να λυθει σε δυο χρονια?

Με τοσον ογκον εργασιας ετοιμον απο το παρελθον οτιδοιποτε πανω απο ενα χρονο εν εσκεμενη καθυστερηση ή ανικανοτητα.

Για να δεις ποσον εφκολα εν τα πραματα και τι ηλιθιες δικαιολογιες σας λαλουν (ή σας βαλλουν να λαλειτε) αφου θελεις πεντε με δεκα μερες προετοιμασιαν τοτε αμαν βιαζεσε τζαι θελεις διαπραγατευτην τον ταλατ πενταπλασιαζεις του εμπλεκομενους τζαι η προετοιμασια πεφτει στες 1-2ατε 3 μερες τζαι κοφκεις στραταν.

Αμαν θελεις ομως.

Αμαν εν θελεις λαλεις εν πρακτικα αδυνατο θελεις πεντε δεκα μερες κλπ κλπ κλπ.

Α, εμενα στο χωρκον μου λαλουν οποιος εν θελει να παει στον μυλον δεκα μερες κοσινιζει.

Δεν υπαρχει δεν γινετε, υπαρχει δεν θελω.

buhda είπε...

Τον Έρογλου υποστήριξε επίσης κι ο Μακαβριότατος με την επίσκεψη-του στην αυλή του Αρταξέρξου. περίεργο δεν είναι που ο απορριπτικός συρφετός δεν είπε ούτε ενα κιχ;Και οι περί παντός επιστητού λαλίστατοι όταν κάποιος απο το συνάφι τους παρασπονδείπαίζουν τις κουμπάρες.

Ανώνυμος είπε...

ρε γιατι εβαλες το κοκκινο πανω στην σολια στο χαρτη της κυπρου?κατα τα αλλα μιλας με επιχειρηματα.δεν ειμαι αριστερος αλλα επειδη ειμαι νεαρος και εχω συνειδηση και μυαλο θελω μια τετοια λυση.δεν ξερω αν αυτα που φωνασκουν οι εκ δεξιου εξτρεμιστες ειναι αληθεια αλλα ειναι εγκλημα η αντισταθμισμενη ψηφος!και κατι αλλο η εκ περιτροπης προεδρια.γιατι να ψηφισω ενα τουρκο η ενα κυπριο προεδρο που θα καμουν 5 χρονια ο καθε ενας?τουτο εν δημοκρατια?να ψηφιζω οποιο θελω.ουτε σε κομμουνισμο να ειμασταν.

Μιχάλης είπε...

@ Xwrikos

Φίλε μου, ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του.

Ακόμα και ο ίδιος ο Ντάουνερ είπε πολλές φορές ότι ένα πρόβλημα μισού αιώνα είναι αδύνατο να λυθεί στο άψε σβήσε.

Προφανώς δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι εστί συνομιλίες.
Δεν διαπραγματεύονται την αγορά ενός αυτοκινήτου φίλε μου. Αν και για να πάρεις ένα αυτοκίνητο χρειάζεσαι μερικές μέρες προβληματισμού.

Μιχάλης είπε...

@ buhda

Κάποιοι μάλιστα τον δικαιολόγησαν. Άλλοι όμως του έλεγαν με παράπονο, μα γιατί μακαριότατε;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Φρόντισε σε παρακαλώ να μάθεις καλύτερα τι προνοούν οι προτάσεις.
Δεν είναι πέντε χρόνια ο καθένας…