Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΙΣΧΥΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ


Ανεπανάληπτες στιγμές έζησαν την Παρασκευή 28Ιανουαρίου 2011τα κατεχόμενα με την γιγάντια διαδήλωση και η γενική απεργία των Τουρκοκυπρίων.
Η διαδήλωση αποτελεί ακόμα ένα χαστούκι σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι όλοι οι Τούρκοι είναι το ίδιο, ότι έχουν συμβιβαστεί με την κατοχή και ότι δεν τους ενδιαφέρει η λύση του κυπριακού.

Η γενική απεργία και η διαδήλωση ήταν το αποτέλεσμα άλλων κινητοποιήσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες και στρέφονταν κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία στους Τουρκοκύπριους.

Είναι σημαντικό ότι σε αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση έλαβαν μέρος όλες σχεδόν οι Τουρκοκυπριακές οργανώσεις και κόμματα με εξαίρεση τα ακροδεξιά σχήματα.

Πέραν των 25 χιλιάδων ατόμων από 30 περίπου συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, έδωσαν το παρόν τους στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ινονού.
Το συλλαλητήριο διοργάνωσε Τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα, χαρακτηρίζοντάς το Συνάντηση για την κοινωνική επιβίωση ενάντια στο οικονομικό πακέτο της λεγόμενης Κυβέρνησης.

Οι Τουρκοκύπριοι κατηγορήθηκαν ότι στρέφονταν εναντίον της «μητέρας Τουρκίας» μια κατηγορία που αντιμετωπίζει όποιος τάσσεται εναντίον της κατοχής ή της επικυριαρχίας της Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Το πολιτικό χρώμα του συλλαλητηρίου φαινόταν και από τα συνθήματα στην κεντρική εξέδρα:
«Δεν υπάρχει σωτηρία μόνοι μας ή όλοι μαζί ή κανένας»,
ενώ μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών ήταν
«Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε»,
«Δουλειά, ψωμί, ελευθερία, ειρήνη», και
«Αγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου».

 Στο συλλαλητήριο εγκρίθηκε διακήρυξη στην οποία τονίζεται ότι δεν γίνονται ανεκτές πρακτικές που έχουν στόχο τον κοινωνικό αφανισμό.

Υποστηρίζεται επίσης η επίλυση του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η ανάγκη να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι τη θέση τους διεθνώς.

Δηλώσεις Τ/κυπρίων πολιτικών στον ΑΣΤΡΑ

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του κόμματος Κοινοτική Δημοκρατία Μεχμέτ Τσακιντσί είπε ότι η διαδήλωση των Τουρκοκυπρίων σήμερα αφορούσε την προσπάθεια διατήρησης της Τουρκοκυπριακής τους ταυτότητας και να καταδείξουν ότι θέλουν να ορίζουν τον τόπο τους.

Ο κ. Τσακιντζί είπε ότι η Τουρκία θα βρει απέναντι της τις οργανώσεις και τα κόμματα που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο, αν προσπαθήσει να επιβάλει δικά τις οικονομικά μέτρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερτί Σαπίτ Σογιέρ, μιλώντας επίσης στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να θέλουν μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού για να ζήσουν μαζί και ειρηνικά με τους Ελληνοκύπριους.

Στόχος, είπε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να επιτύχουν ένα ειρηνικό πλαίσιο διαβίωσης και των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Σογιέρ είπε ότι όταν το 2003 όταν οι Τουρκοκύπριοι διαδήλωναν για επανένωση της Κύπρου, το μήνυμα δεν λήφθηκε από της Ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι το σημερινό μήνυμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν στον ΑΣΤΡΑ ο Σερντάρ Ντενκτάς και άλλοι Τ/κύπριοι πολιτικοί.

12 σχόλια:

Σολιάτης είπε...

Η κορύφωση γι’ ακόμη μια φορά της αντίθεσης των τουρκοκυπρίων ενάντια στην οικονομική και πολιτική καταπίεση της Τουρκίας, είναι αγώνας ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα που εκφράζει η τούρκικη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και κύρια αυτοί που κάνουν διαχωρισμό των ανθρώπων, με βάση την εθνική καταγωγή, είναι πως αυτός ο διαχωρισμός δεν μπορεί να σταθεί. Διότι σ’ ένα έθνος δενέχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα. Άλλα τα συμφέροντα των εργαζομένων και άλλα των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο διαχωρισμός που πρέπει να γίνεται, που έχει αποδειχτεί ιστορικά και στην καθημερινή ζωή, είναι ο ταξικός διαχωρισμός.
Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια συμφέροντα, όπως και ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες έχουν τα ίδια συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση τους κύπριους εργαζόμενους τούρκους και έλληνες και επιχειρηματίες τούρκους και έλληνες , μας ενώνει ο στόχος ενάντια στην τούρκικη εισβολή κατοχή, η επανένωση της πατρίδας μας σ’ ένα κοινό κράτος, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μια ιθαγένεια, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις. Κάτι που δεν θέλει η Τουρκία, γιατί άραγε; Όπως είναι κάτι που δεν δέχονται κάποιοι από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ποιοι είναι αυτοί και γιατί δεν δέχονται λύση δ.δ.ο. ή οποιανδήποτε λύση; Έχουν συμφέροντα από την υπάρχουσα κατάσταση;
Ο αγώνας λοιπόν είναι κοινός με τους τουρκοκύπριους. Πρέπει να τους συμπαρασταθούμε, να κατανοήσουμε επιτέλους πως είναι ένα στήριγμα του ίδιου αγώνα που και εμείς κάνουμε ενάντια στην κατοχή. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε αυτό το στήριγμα να χαθεί . δεν πρέπει να τους χαρίσουμε στην Τουρκία μαζί με την μισή Κύπρο.

Λεμέσια είπε...

Υπήρχε πάντα (και ειδικά μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων) ένα περιθώριο εδάφους για συνεργασία με την τ/κ πλευρά, αλλά δυστυχώς δεν τύγχαινε επαρκούς προβολής ή αξιοποίησης από τους ε/κ. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις αναβίωσαν τη συνεχιζόμενη θέληση για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και προστασία της τ/κ ταυτότητάς μέσω της διζωνικής λύσης-επανένωσης με τον ευρωπαϊκό Νότο. Είναι αδύνατο να μην διασυνδεθούν αυτά τα δύο, όταν οι τ/κ στρέφονται καθαρά εναντίον της Τουρκίας και τον απολυταρχικό τρόπο που διοίκησε ως κατοχική δύναμη τις τελευταίες δεκαετίες τα κατεχόμενα. Και τώρα στα δικά μας...Είμαστε έτοιμοι αυτή τη φορά να λάβουμε αυτά τα τόσο ισχυρά, αλλά και ελπιδοφόρα μηνύματα; Θα δώσουμε ένα/το χέρι στους τ/κ (προτού διαβρωθούν πλήρως ως κοινότητα από τον εποικισμό του εισβολέα και πάρουμε κι εμείς σειρά...) ή θα τους παρακολουθούμε ενώ θα ξεχύνονται διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους, όπως πριν δέκα χρόνια, διά τηλεοράσεως; Μέχρι στιγμής, αν κρίνει κανείς από την αντίδραση της επίσημης κυπριακής πολιτείας, κυριαρχεί μια αμήχανη και ανεξήγητη σιωπή.

Σολιάτης είπε...

Δεν είναι όλες οι πολιτικές παρατάξεις το ίδιο, το ΑΚΕΛ πάντα διατηρούσε επαφές με τους τουρκοκύπριουςκαι συνεργάζεται με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις των τουρκοκυπρίων που θέλουν τη συνεργασία. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ και οι άλλες οργανώσεις του λαΪκου κινήματος όργανώνουν κοινές εκδηλώσεις και έχουν συνεργασία πάνω σε πολιτική βάση με τουρκοκυπριακές οργανώσεις. Γι’ αυτή του την δράση κατηγορείται το ΑΚΕΛ από τους αυτόκλειτους εκδότες πιστοποιητικών εθνικοφρωσύνης.

Meropi είπε...

Περιμένω κι εγώ, όπως η Λεμέσια, να δω αν θα τους τείνουμε το χέρι ή θα σφυρίζουμε αδιάφορα.

νικος κατσουριδης ο αδικημενος απο τον προδοφκια είπε...

ο εισβολεας αφου κατακρεουργησε την γη μας για 36 χρονια.αφου εκανε τσιμεντο την γη μας και αφου κατεστρεψε οτι θυμιζει ελληνισμο στα κατεχομενα ανοιξε τα οδοφραγματα για να πλουτισει και αλλο.γνωριζοντας τον ανθελληνισμο και την τουρκολαγνεια του ακελ το οποιο συνεργαζεται με τον εκαστοτε δυναστη της νησου εναντια στον λαο και εκμεταλλευομενος τον πονο των προσφυγων πλουτισε ακομα πιο πολυ.αφου εφερε πολλες χιλιαδες τουρκοσπορους,εβραιους κλπ να κατοικησουν στην γη μας.τωρα οι τμτηδες και οι απογονοι τους οπως και οι εποικοι που βαφτιστηκαν τουρκοκυπριοι.....αποφασισαν να γλυψουν ακομα πιο πολυ την κομμουνιστικη μας κυβερνηση.με μια δυο κυπριακες σημαιες προσπαθησαν και παλι να προβαλουν ον ξενοφερτο πληρωμενο ορο της επαναπροσεγγισης.ζητουν οπως εγω ο προσφυγας ο αιχμαλωτος ο βασανισμενος απο αυτους να τους αγαπησω.ευχαριστω δεν αγαπαω τους δολοφονους της πατριδας μου.δεν θελω να δω αυτον που βιασε που με ξεσπιτωσε.λεω οχι στην επανενωση της κυπρου.λεω ναι στην απελευθερωσητην οποια το κομμουνιστικο καθεστως ξεγραψε σαν ενδειξη της τουρκικης του καταγωγης.αλλωστε εχουμε τρανταχετς αποδειξεις ο παρανομος προεδρος της κυπρου ειναι τουρκοσυριακης καταγωγης.

Ανώνυμος είπε...

ανόνιμε 1/30/2011 5:51 μμ
μάθε πρώτα να γράφεις και να μιλάς για να καταλαμβαίνουμε τι κράζεις, δευτερον μάθε τι είναι η προδοσία και θα καταλάβεις ποιοί πρόδοσαν αυτόν τον τ΄΄οπο, τρίτον μάθε να συζητάς πάνω στο θέμα και με επιχειρήματα κυρίως χωρίς να βρύζεις. Σιγά τζαι εν να σε λυπηθούμεν ακόμα λίον που τα βάσανα που τράβισες. Κάποιοι σανκαι σένα φρόντίζουν με ελλη΄νικές ση΄μαίες να αφελληνίζουν αυτόν τον τόπο προσπαθόντας να περάσουν συμπεριφορές ξένες προς τον ελληνισμό.
Ηρακλής

Μιχάλης είπε...

@ Σολιάτης

Σε καλωσορίζω στα μέρη μου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι κατά εδώ.
Αναμένω να δω και δικές σου αναρτήσεις στο μπλογκ που έφτιαξες.

Τολμώ να πω ότι η ανάλυση σου είναι σωστή και βασίζεται στις πραγματικότητες και όχι σε φαντασιακές καταστάσεις.

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια και Μερόπη

Έχει δίκαιο ο Σολιάτης.
Ποιος άλλος εκτός από την αριστερά προσπαθούσε και προσπαθεί να προσεγγίσει τις μάζες των Τ/κυπρίων.
Φυσικά θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα αλλά θα ήταν καλό να ακούσουμε και συγκεκριμένες εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει, πέρα από αυτά που ήδη γίνονται.

Σίγουρα το κλίμα τώρα είναι πολύ ευνοϊκό στα κατεχόμενα με το κλίμα που υπάρχει εναντίον της Τουρκίας.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμο και ποθκιάντραπο.

Αν και θα έπρεπε να σβήσω το κείμενο σου επειδή δεν φτάνει που είσαι δειλός και φοβάσαι να υπογράψεις με το όνομα σου, χρησιμοποιείς το ψευδώνυμο όπως το χρησιμοποιείς και γράφεις αρλούμπες.

Αλήθεια, πιστεύεις ότι χρησιμεύει σε κάτι η χρήση του ονόματος του Ν. Κατσουρίδη;

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη ο πιο πάνω Κατσουρίδης δεν είμαι εγώ.

ο νυν αρχιεπίσκοπος

arxiepiskopos είπε...

Έσhει τζι άλλους μαλάκες σας εσένα,θαρκέσαι είσαι ο μόνος;

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΧΑΛΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ.