Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ, ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ



«Είναι απαίτηση του λαού, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, να σταματήσουν οι κλεψιές και οι απάτες, η εξέταση αυτών των υποθέσεων να γίνει σε βάθος και μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να πάνε φυλακή».

Αυτό δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, παρουσιαζόμενος ως ο άσπιλος και αμόλυντος όλων.

Θέλει να μιλήσουμε για κλεψιές και απάτες;

Ρωτούμε και ας μην πάρουμε απαντήσεις:

-          Πού βρήκε όλη αυτή την περιουσία η Εκκλησία; Όχι βέβαια από τους κόπους των παπάδων και των καλόγηρων. Πού την βρήκε λοιπόν;

-          Πότε απόκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της; Ποια ιστορική περίοδο;

-          Ποιος και πόσα χρήματα παίρνει από το υστέρημα κυρίως των φτωχών στρωμάτων κάθε Κυριακή, με το δικαιολογητικό της φιλανθρωπίας;

-          Ποιος, εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό αίσθημα του απλού λαού τον ξεζουμίζει κάθε τόσο για να κτίζει εκκλησίες;

-          Ποιος εκμεταλλεύεται ακόμα και το θάνατο των ανθρώπων για να πωλεί τάφους στα κοιμητήρια με την απειλή ότι αν δεν αγοραστεί ο τάφος μετά από λίγα χρόνια θα βάλουν άλλον μέσα;

-          Ποιος κλέβει περιουσίες του κόσμου που είναι κατασχεμένες από το κράτος και έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα, χτίζοντας μέσα εκκλησάκια;

-          Ποιος οικειοποιείται και καρπούται όλες αυτές τις περιουσίες;

Όταν απαντηθούν όλα αυτά τότε ο αρχιεπίσκοπος θα έχει το δικαίωμα να μιλά για κλεψιές και απάτες και να απαιτεί να πάνε και φυλακή.

Παραθέτω το σχετικό κείμενο του Φιλελεύθερου:



Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν για το υπουργείο Άμυνας οι ναοί που ανεγέρθηκαν με δωρεά σε επιταγμένα τεμάχια εντός στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς.
Το πρόβλημα προέκυψε προ μηνών, με την κατάργηση στρατοπέδων στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ΕΦ, όπου το υπουργείο κλήθηκε να επιστρέφει τα επιταγμένα τεμάχια.
Στις περιπτώσεις, όμως, όπου ανεγέρθηκαν ναοί, αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς με τον καθαγιασμό τους, ο χώρος περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, η οποία δεν συναινεί για κανένα λόγο στην κατεδάφιση ναών.
Αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες των επιταγμένων τεμαχίων να στραφούν νομικά εναντίον του υπουργείου Άμυνας, αξιώνοντας χρηματικές αποζημιώσεις για τις εκτάσεις γης που καταλαμβάνουν οι ναοί εντός των τεμαχίων τους.
Σύμφωνα με την Εκκλησία, με τον καθαγιασμό που γίνεται κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ένας ναός μεταβάλλεται από απλό κτίσμα σε οίκο λατρείας και προσευχής και η Τράπεζά του, σε ιερό θυσιαστήριο και Αγία Τράπεζα.
Το υπουργείο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε, έδωσε οδηγίες για να απαγορευθεί η ανέγερση ναών εντός στρατοπέδων ακόμη κι αν αφορά δωρεά.
Με απαντητική του επιστολή προς τη Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ημερομηνίας 22/2/2013 που κοινοποιήθηκε προς τη Βουλή, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Χρίστος Μαληκκίδης, αναφέρει τα εξής: «Για το όλο θέμα έχουν γίνει αρκετές επιστολές προς το ΓΕΕΦ το οποίο έχει εκδώσει οδηγία προς όλες τις μονάδες για να αποφεύγονται οι αποδοχές δωρεών για ανέγερση εκκλησιών στα στρατόπεδα. Επί τούτου, έχει γίνει επίσης από την Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου μελέτη πρότυπου σχεδίου, με βάση το οποίο στα στρατόπεδα θα ανεγείρονται παρεκκλήσια χωρίς καθαγιασμό, αφενός για να μην προκύπτουν δικαιώματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και αφετέρου για να μπορεί η γη να επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες της».

Μήπως αυτό δεν είναι κλεψιά και απατεωνιά;

Και ερωτώ τον αρχιεπίσκοπο: Όταν ανεγείρονταν αυτοί οι ναοί, ενημερώνονταν οι ιδιοκτήτες των χώρων ότι με τον καθαγιασμό των ναών, ο χώρος δεν θα τους ανήκε πλέον;
Ενημερώνονταν ότι ο χώρος θα ήταν πλέον ιδιοκτησία της Εκκλησίας;

Ενημερώνονταν γραπτώς ή προφορικά;
Και ποια απάντηση έδιναν; (Αν έδιναν).

Να αναμένουμε άραγε απάντηση από τον μακαριότατο;


72 σχόλια:

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Πρωτα απ ολα θα ηταν σωστο φιλε να μας πεις σε ποιον θεο πιστευεις,ή αν εισαι αθεος ,και αν εχει σχεση με τον κουμμουνισμο,γιατι σε μια εκπομπη σε ακουσα να λες οτι εισε κουμμουνιστης.


Και κατα δευτερο ,υπενισσεσαι οτι ο αρχιεπισκοπος γνωριζει οτι ολα τα περι θρησκειας ειναι μια απατη και εκμεταλευεται τους πιστους;
Με λιγα λογια ολοι οι αρχιερεις το γνωριζουν αυτο;
Γιατι αν οπως λες ο αρχιεπισκοπος και κατ επεκταση ο καθε αρχιεπισκοπος ειναι κλεφτης και απατεωνας ,αυτο δειχνει μια ασεβεια και μια κατασταση μη φοβου προς τον θεο.

Εμμεσα φιλε κατηγορεις οχι μονο τον εχθρο σου αρχιεπισκοπο αλλα και τον καθε ιερεα της καθε κοινοτητας.

Και για τελος λεω οτι εγω δεν διαφωνω σε ολα μαζι σου.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Φίλε Πάμπο νομίζω ότι έχω κατά καιρούς απαντήσει το πρώτο ερώτημα σου.
Και ίσως είμαι από τους λίγους σ’ αυτό τον τόπο που δεν κρύβω τα πιστεύω μου.
Ναι, δηλώνω κομουνιστής, δηλώνω και άθεος, δεν με εκφράζει καμιά θρησκεία και κανένας θεός.
Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την κριτική θεώρηση της θρησκείας ή της Εκκλησίας.

Δεν υπαινίσσομαι τίποτε για τον αρχιεπίσκοπο και τους ιερωμένους σε ότι αφορά τα πιστεύω τους. Τα σέβομαι.

Εκείνο που λέω ξεκάθαρα είναι ότι η ανώτατη ιεραρχία, ανέκαθεν εκμεταλλευόταν το θρησκευτικό αίσθημα του λαού και το φόβο του θανάτου για να τους παίρνει από το υστέρημα και να πλουτίζει.

Αν σέβονται οι ίδιοι ο θεό και αν δεν τον φοβούνται, το δείχνουν με το παράδειγμα και τις πράξεις τους.

Δεν είναι εχθρός μου ο αρχιεπίσκοπος και πολύ περισσότερο ο κάθε ιερέας της κάθε κοινότητας. Με τον αρχιεπίσκοπο διαφωνώ σε πάρα πολλά θέματα, υπάρχουν όμως και κάποια με τα οποία συμφωνώ.
Σε πολλές κοινότητες υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι και αξιέπαινοι ιερωμένοι και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.
Προσφέρουν και στο κοινωνικό σύνολο και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση κυρίως προς τους προϊστάμενους τους.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Η εξίσωση των πάντων και η ισοπέδωση ποτέ δεν αποτελεί σωστή μέθοδο ανάλυσης.

pluton είπε...

Είναι να τραβάει τα μαλλιά του κανείς.

Προφανώς Μιχάλη για να τα γράφεις αυτά τα πράγματα τα πιστεύεις...

Και όμως στην δεκαετία του 1930 ο Στάλιν είχε σοβαρότερα επιχειρήματα για να πολεμήσει την Εκκλησία, ο δε Χότζας απλά αντιμετώπισε το θέμα με νόμο του αλβανικού κοινοβουλίου, ο οποίος νόμος προέβλεπε ότι: "δεν υπάρχει Θεός".

Τώρα εσείς οι Κύπριοι (ευτυχώς όχι όλοι, οι λιγότεροι ελπίζω) βρήκατε ότι ζημιώνει το κράτος αν ένα στρατόπεδο 100 στρεμμάτων παραχωρήσει για λατρευτικούς λόγους 100 τετραγωνικά για εκκλησία... Μήτε ο Μάο Τσε Τούνγκ δεν το σκέφτηκε, τούτο αποτελεί ασφαλώς πατενταρισμένη ευρεσιτεχνία του ΑΚΕΛ.

Όλα όσα γράφεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής, ώστε με το κεράκι που ανάβει ο πιστός στην Εκκλησία γίνεται αντικείμενο και θύμα κλοπής και δεν γίνεται θύμα κλοπής από όλες αυτές τις μπίζνες που έκαναν διάφοροι σε σχέση με τα οικονομικά του κράτους, φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ έβαλε την Κύπρο στο ΔΝΤ επειδή ο απλός λαός προσφέρει για το φιλόπτωχο έργο της Εκκλησίας, αυτό τώρα !!! Τι να πω…

Φύλαξε το κείμενο, σαν άρθρο έχει την αξία του.

pluton είπε...

Μη το λες Μιχάλη και ο αθεισμός θρησκεία είναι και φυσικά θρησκεία είναι και ο κομμουνισμός με τους ναούς του, το ευαγγέλιό του, τα σύμβολά του, τις τελετουργίες του, το ιερατείο του και τους πιστούς του.

Εδώ θρησκεία είναι ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός

http://www.thegreekz.com/gallery/files/1/6/8/6/0/6/gate7_1.jpg

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Είπα κι εγώ, θα τα καταφέρει να μείνει στο θέμα;
Δεν έπεσα και πάλι έξω.

Είπα κι εγώ, θα απαντήσει επί της ουσίας;
Πάλι δεν έπεσα έξω..

Ξέρεις, θα ήθελα πολύ να ασχοληθείς έστω και μια φορά με το τι λέω εγώ και όχι τι λένε οι άλλοι.
Διότι ναι, όσα λέω και όσα γράφω τα πιστεύω, μέχρι κάποιος άλλος να μου αποδείξει ότι έχω λάθος.

Επειδή, λοιπόν, δεν θέλεις να βλέπεις τις πραγματικότητες, παίρνεις το θέμα αλλού.

Θα μείνω αυστηρά στο τι λέει το κείμενο.
Σαφώς και δεν μιλούμε για ζημιές για το κράτος.
Μιλούμε για ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες τους επειδή κάποιοι «έξυπνοι» πήγαν και έχτισαν μέσα σε στρατόπεδα εκκλησάκια.

Και ασφαλώς κάνεις γαργάρα το ότι δεν πρόκειται για μία και μοναδική περίπτωση, αλλά για δεκάδες, όπως λέει και το δημοσίευμα και είμαι σε θέση να γνωρίζω.

Αν δεν κατάλαβες τι γίνεται, οι άνθρωποι των οποίων η περιουσία έχει επιταχθεί προσωρινά για να μετατραπεί σε στρατόπεδο, με τη διάλυση του δεν μπορούν να πάρουν πίσω την περιουσία τους ή μέρος αυτής, επειδή υπάρχει μέσα εκκλησάκι που θεωρείται πλέον ιδιοκτησία της Εκκλησίας.

Και αυτό δεν το είπαν στους ανθρώπους αυτούς όταν έχτιζαν τα εκκλησάκια.

Αν αυτό δεν είναι κλοπή και απατεωνιά, τότε τι είναι.

Αφήνοντας αυτή τη μεγάλη εικόνα εκτός αναφοράς, προτίμησες να πας στο πιο «ανώδυνο» που είναι το κεράκι.

Έτσι είναι, όταν υπερασπίζεσαι μια άδικη υπόθεση γυρεύεις να στρέψεις αλλού τη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

πλούτων

1) Δηλαδή οι μόνοι άθεοι στον κόσμο είναι ο Στάλιν και ο Μάο; Φαντάζουμε ότι το αμερικάνικο "in God we trust" εν η επιβεβαίωση ότι στη δύση δεν υπάρχει αμφισβήτηση του Θεού.

2) Και βέβαια πως να μην μπλέξεις το ΑΚΕΛ και το ΔΝΤ; Εξέχασες το Μαρί, τα "σκάνδαλα", το κυπριακό, το Μακάριο (ήταν αρχιεπίσκοπος!), τους μετανάστες και τους ανθέλληνες.

3) Είσαι σταθερά αντιδιαλεκτικός. Αφιερώνεις πολύ χρόνο και πολλές γραμμές να απαντήσεις και να πεις πράγματα μονοκόμματα, δογματικά και ασυνεπή.

4) Άρεσκει μου που χρησιμοποιείς και ιστορικά γεγονότα για να υποστηρίξεις τα επιχειρήματά σου. Ό,τι να ναι.


pluton είπε...

Ξέρεις Μιχάλη μιλώ με την βαλκανική νοοτροπία μου, μπορεί να μη καταλαβαίνω το μεσογειακό σκεπτικό σας.

Όταν το κράτος παίρνει ένα κτήμα 100 στρέμματα για στρατιωτική χρήση, φυσικά αποζημιώνει τους δικαιούχους και οι κτήτορες πια είναι το Κυπριακό κράτος, εκτός και αν η χρήση είναι περιστασιακή για ορισμένο χρόνο, αλλά ένα στρατόπεδο με τις εγκαταστάσεις του σίγουρα δεν είναι μια υπόθεση μικρού χρονικού διαστήματος, είναι υπόθεση δεκαετιών (αν δεν πρόκειται για αγορά, που απ ότι ξέρω αγορά γίνεται συνήθως).

Τώρα 80 – 100 χρόνια μετά ο κτήτορας (αν πρόκειται για μίσθωση) περιμένει να βρει το κτήμα του όπως ήταν πριν ένα αιώνα; Θα βρει ασφαλώς μέσα κτίσματα, μεταξύ των οποίων και κάποια εκκλησία, τι θέλει τώρα μετά από 100 χρόνια να γκρεμίσει την εκκλησία; Σε 100 χρόνια Μιχάλη ας έρθει σε μια συμφωνία με τον τότε Αρχιεπίσκοπο και βέβαια οι άνθρωποι της Εκκλησίας δεν είναι απατεώνες, όπως είναι οι περισσότεροι πολιτικοί, θα τα βρουν.
Που είναι το πρόβλημα; Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο Μιχάλη; Το ΔΝΤ που έφερε το ΑΚΕΛ στην Κύπρο δεν πήγε για από το φιλόπτωχο των εκκλησιών αλλά από τους απλοχέρηδες των πολιτικών κομμάτων. Και για να το πω εκκλησιαστικά (μιας και εκκλησιαστικό είναι το θέμα σου):

Ματθαίος 7.4
Ή πως ερείς τω αδελφώ σου, άφες εκβάλω το κάρφος από του οφθαλμού σου, και ιδού η δοκός εν τω οφθαλμώ σου;
(Μετάφραση: Θα πεις στον αδελφό σο, άσε να βγάλω το σαριδάκι από το μάτι σου, δηλαδή να διορθώσεις το μικρό σφάλμα, όταν στο μάτι σου έχεις ολόκληρο δοκάρι)… τι όμορφα που τα γράφει το Ευαγγέλιο όμως, δεν συμφωνείς Μιχάλη;

pluton είπε...

Αναρωτιέμαι γιατί γράφτηκε αυτό το κείμενο από τον Μιχάλη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σαν πνευματικός πατέρας των Κυπρίων ζήτησε το αυτονόητο: «να σταματήσουν οι κλεψιές και οι απάτες, η εξέταση αυτών των υποθέσεων να γίνει σε βάθος και μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να πάνε φυλακή».

Τώρα τα τελευταία πέντε χρόνια κυβερνούσε το ΑΚΕΛ, τα κομμουνιστικά κόμματα όπως είναι γνωστό έχουν στις τάξεις τους ιδεολόγους συντρόφους που νοιάζονται για το καλό του λαού και ΜΟΝΟ, δεν σκέφτονται οι κομμουνιστές να καταχραστούν το κράτος όπως οι καπιταλιστές. Άρα αν σταματήσουν οι κλεψιές οι ΑΚΕΛίτες δεν έχουν να θιχτούν σε τίποτα, διότι όπως είπαμε οι κομμουνιστές δεν κλέβουν, αν πρέπει να πάνε κάποιοι φυλακή αυτοί θα είναι κλέφτες καπιταλιστές… δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ λέει αυτό που έλεγε και ο Λένιν: «Οι καπιταλίστες θα μας πουλήσουν το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε»…

Εσύ τώρα Μιχάλη τι πρεμούρα έχεις να μη τιμωρηθούν οι κλέφτες που σας έφεραν στα νύχια του ΔΝΤ, θες να υπερασπιστής τους κλέφτες καπιταλίστες; Ή υποψιάζεσαι ότι στις κλοπές δεν είναι μόνο καπιταλίστες αλλά και τίποτα σύντροφοι και θες να τους υπερασπιστείς; Εγώ επ ουδενί πιστεύω ότι υπάρχουν κλέφτες κομμουνιστές, αλλά αν υπάρχουν οι σωστοί κομμουνιστές Μιχάλη θα ήθελαν να τους πετάξουν μακριά τους πχ δες τι κάνουν οι κινέζοι κομμουνιστές :

http://www.makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20207:2013-07-09-05-05-37&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

Δηλαδή Μιχάλη εγώ περίμενα να επικροτείς την θέση του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄… περίμενα ότι σαν κομμουνιστής δεν μπορείς να θες να καλυφτούν οι κλέφτες … έστω και αν είναι σύντροφοί σου (που δεν το πιστεύω).

pluton είπε...

Ξέρεις τον χαίρομαι πραγματικά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ ... ΜΠΡΑΒΟ του που έχει το ανάστημα να ορθώνει τέτοιο λόγο, εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε αυτόν τον ΑΟΣΜΟ, ΑΧΡΩΜΟ, και ΑΜΙΛΗΤΟ Αρχιεπίσκοπο (που δεν θυμάμαι μήτε το όνομά του).

Στην Ελλάδα ήδη γίνεται πολύ συζήτηση για τον θάνατο του ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ Χριστόδουλου, ο Τράγκας την περασμένη Κυριακή έκανε μια εκπομπή που άφηνε πολλά ερωτηματικά γύρω από τον θάντο το Χριστόδουλου... ΑΝ δεν πέθενε ο Χριστόδουλος ίσως η μοίρα της Ελλάδος να μη ήταν αυτή που μεθόδευσαν οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί και οι "εταίροι" μας... ίσως γιαυτό έπρεπε να πεθάνει ο Χριστόδουλος.

Εσείς εκεί στην κύπρο έχετε την χαρά να έχετε ένα ΖΩΝΤΑΝΟ Αρχιεπίσκοπο, που μιλά και υπερασπίζεται τον τόπο από τους κλέφτες και ζητά δικαιοσύνη, το ΑΚΕΛ θα του συμπαρασταθεί στον αγώνα για κάθαρση από την πολιτική σαπίλα; ή είναι υπέρ του κουκουλώματος;

Όπως και να έχει το πράγμα ελπίζω ο Αρχιεπίσκοπός σας να μη "πεθάνει" με κάποιο πολλαπλό καρκίνο!

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΧΑΛΗ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΝΗΣΙΛΛΟΥ ΓΕΡΟΛΑΚΚΟΥ;

ΑΝ ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΙΑΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ...


http://tinypic.com/view.php?pic=vn1qmt&s=7

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑΧΥ...

ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑ ΕΚΑΜΑ ΤΟ ΕΓΩ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΝΗΣΙΛΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ...

ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΤ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΔΕΣ PLEASE KAI ΠΡΟΩΘΑ ΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΖΙΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΚΕΛΛΕ ΤΟΥ ΟΝΗΣΙΛΛΟΥ HOTELS...

http://tinypic.com/view.php?pic=vn1qmt&s=7

Μιχάλης είπε...

Έχω προωθήσει ήδη το σήμα εδώ και καιρό.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Είσαι χωριανός μας;

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Πραγματικά διερωτώμαι αν είσαι όντως ασυνάρτητος στις σκέψεις σου ή το κάνεις σκόπιμα.

Θα σου τα πω ξανά, ίσως καταλάβεις:
Οι περιουσίες δεν ανήκουν στο κράτος. Βρίσκονται υπό επίταξη από το 1974 και τώρα που διαλύονται στρατόπεδα ή μεταφέρονται αλλού, πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.
Ποιος σου μίλησε για αποζημιώσεις και για 100 χρόνια και φτιάχνεις ολόκληρα σενάρια για να δικαιολογήσεις μια απατεωνιά;

Έβγαλες το συμπέρασμα ότι δεν θέλω την τιμωρία όσων έφεραν την Κύπρο σ’ αυτό το σημείο, λέγοντας ότι διαφωνώ σ’ αυτό με τον αρχιεπίσκοπο!

Από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
Εγώ μίλησα για την υποκρισία του.

Πνευματικός πατέρας δεν είναι ο Χρυσόστομος.
Ουδέποτε μίλησε θεολογικά από τον καιρό που ανέλαβε τοποτηρητής και στη συνέχεια αρχιεπίσκοπος.
Μόνο για χρήμα, χρήμα, χρήμα και τίποτε άλλο.

Προχτές ακόμα μπροστά από των Ωραία Πύλη ντυμένος στα χρυσάφια αντί να μιλά για τον Χριστό εξηγούσε γιατί χρεοκόπησαν οι τράπεζες.

Συνεχώς μιλά για επιχειρήσεις και για μπίζνες. Μόνο, τίποτε άλλο.
Μέχρι και στο φυσικό αέριο θα ανακατευθεί.

Αν πραγματικά ζητά και το εννοεί να σταματήσουν οι κλεψιές ας αρχίσει από το σπίτι του. Για να είναι πειστικός.
Το ξέρεις ότι όταν ήταν μητροπολίτης Πάφου καταδικάστηκε από δικαστήριο επειδή έκλεβε άμμο για να στρώσει τα γήπεδα γκολφ της μητρόπολης;
Και όταν καταδικάστηκε είπε ότι θα πάει να ξαναπάρει άμμο και ας τον πάνε φυλακή;

Μη μιλάς λοιπόν χωρίς να ξέρεις.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Δεν εχω κατι με τις θρησκευτικες αντιληψεις κανενος,συμφωνω στα περισσοτερα μαζι σου,ακομη και με τον κουμμουνισμο συμφωνω σαν θεωρια διαφωνω ομως στο θεμα του εθνους και σε διαφορες στασεις πχ του ΚΚΕ και ΚΚΚ στα εθνικα θεματα.

Πιστευω οτι οι θρησκειες ειναι η μεγαλυτερη προπαγανδα παγκοσμιος,υπαρχουν ομως "αγιοι" ανθρωποι στους κολπους της εκκλησιας,εναρετοι και καλαγαθοι,υπηρξαν ομως και αγιοι (χωρις εισαγωγικα) πιο παλια που ηταν κοινοι δολοφονοι και προωθησαν δια της βιας τον χριστιανισμο,ως εδω ομως γιατι αλλο ειναι το θεμα της αναρτησης σου.

Θα ηταν ομως ενδιαφερον ,αφου οπως καταλαμβαινω εισε μελετητης της αρχαιας Ελλαδας ,να εκανες μια αναρτηση για τον τροπο που επιβληθηκε ο χριστιανισμος ειδικα στον Ελληνισμο.

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωσις

Αν δεν συμφωνείς με τον κομμουνισμό στο θέμα του διεθνισμού πάει να πει ότι δεν είσαι κομμουνιστής.

Ακόμα χειρότερα πάει να πει ότι είσαι εθνικό-σοσιαλιστής ή κοινώς φασίστας.

Η θεωρία του φασισμού στηρίζεται στην εθνική εργατική τάξη.

Το έθνος είναι κάτι αντι-επιστημονικό (ακριβώς όπως και η θρησκεία). Ο Θεός δεν αποδεικνύεται επιστημονικά και το ίδιο μπορούμε να πούμε για το έθνος.

Αντίθετα η υλιστική διαλεκτική έχει επιστημονικό υπόβαθρο και ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε τάξεις (όχι σε έθνη) είναι αντικειμενικός.

pluton είπε...

Αγαπητέ Κε Μιχάλη είδα αυτό ο ευκολόπιστος :

"Δεν είναι εχθρός μου ο αρχιεπίσκοπος ".

και μετά είδα αυτό:

"Πνευματικός πατέρας δεν είναι ο Χρυσόστομος.
Ουδέποτε μίλησε θεολογικά από τον καιρό που ανέλαβε τοποτηρητής και στη συνέχεια αρχιεπίσκοπος.
Μόνο για χρήμα, χρήμα, χρήμα και τίποτε άλλο.

Προχτές ακόμα μπροστά από των Ωραία Πύλη ντυμένος στα χρυσάφια αντί να μιλά για τον Χριστό εξηγούσε γιατί χρεοκόπησαν οι τράπεζες.

Συνεχώς μιλά για επιχειρήσεις και για μπίζνες. Μόνο, τίποτε άλλο.
Μέχρι και στο φυσικό αέριο θα ανακατευθεί".

Και μετά είδα αυτό:

"Το ξέρεις ότι όταν ήταν μητροπολίτης Πάφου καταδικάστηκε από δικαστήριο επειδή έκλεβε άμμο για να στρώσει τα γήπεδα γκολφ της μητρόπολης;
Και όταν καταδικάστηκε είπε ότι θα πάει να ξαναπάρει άμμο και ας τον πάνε φυλακή;"

Ας μη μιλήσω λοιπόν μιας και εγώ όχι μόνο δεν ξέρω αλλά και δεν καταλαβαίνω, ίσως έτσι ανέβω στην εκτίμησή σας (που δεν το βλέπω, διότι σε εκτίμηση δεν ανεβαίνει ο διαφορετικός λόγος ΑΛΛΑ ο σύμφωνών λόγος).... πάντως εγώ αν και δεν συμφωνώ σας εκτιμώ (πάντα ήμουν δύσκολο άτομο ακόμα και στις προτιμήσεις μου).

pluton είπε...

Eντάξει εγώ δεν ξέρω πράγματα από την Κυπριακή καθημερινότητα (πιθανά να μη την ξέρουν και Κύπριοι, πόσο μάλλον εγώ), αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι ποια αντίρρηση έχει το ΑΚΕΛ (διότι εσείς πιστεύεται ότι πιστεύει το ΑΚΕΛ) στην απαίτηση του Αρχιεπισκόπου (ναι αυτού του κλέφτη, του χρημοτόδουλου, του όπως τέλος πάντως τον λέτε):

«Είναι απαίτηση του λαού, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, να σταματήσουν οι κλεψιές και οι απάτες, η εξέταση αυτών των υποθέσεων να γίνει σε βάθος και μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να πάνε φυλακή».

Που αντιτίθεσται; Τι από αυτά δεν σας αρέσει;

Μήπως μέσω αυτών φοβάστε ότι φυλακή θα πάνε σημαντικά στελέχη του ΑΚΕΛ; Μα αν είναι να πάνε ΘΑ ΠΑΝΕ.

pluton είπε...

Kαι συνεχίζω την σκέψη μου:

"Μήπως μέσω αυτών φοβάστε ότι φυλακή θα πάνε σημαντικά στελέχη του ΑΚΕΛ;"

Μήπως μέσω των κατηγοριών σας για "κλοπές " της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου .... επιθυμείτε ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ;

Λέω τώρα υποθετικά...

Μα κε Μιχάλη ένα κυβικό άμμος (που κλάπηκε, και που είμαι βέβαιός ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΓΙΝΕ) δεν συμψηφίζεται με την χρεοκοπία της Κυπριακής οικονομίας και τους υπευθύνους της, δεν νομίζεται ότι αυτός ο οικονομικός συσχετισμός θυμίζει λιγάκι Εβραίικο παζάρι; Δηλαδή "3 δραχμές το λάδι, 3 δραχμές το ξύδι και 6 δραχμές το λαδόξυδο".

Σας ενόχλησα συγνώμη, είμαι βέβαιος ότι προτιμάται τον συμφωνούντα λόγο παρά τον δικό μου που βάζει δύσκολα.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,
Υποκλίνομαι για την υπομονή ΣΟΥ!

pluton είπε...

Tο ευκολότερα "δημοκρατικά" αγαπητέ μου ΑΝΕΥ είναι να πεις στον άλλον ξέρεις δεν ... δεν ... δεν ΟΥΣΤ (πράγμα που κάνεις εσύ και οι λοιποί "δημοκρατικοί" μπλοκοδεσπότες), το δύσκολο είναι να συνομιλήσεις, μέχρι τώρα το κάνει μόνο ο Μιχάλης ... εσύ είσαι "ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ".


Θα έλεγα ότι είσαι οπαδός του "ΜΠΛΟΓΚ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ" δεν συμφωνείς; Λες πράγματα εκτός της ΔΙΚΗΣ μου λογικής;

ΕΞΩ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ.

Σιγά την μαγκιά, σιγά το καουμποιλίκι να συνομιλείς με συμφωνούντες ρε ΑΝΕΥ (το ΟΡΙΩΝ δεν το βάζω διότι βάζεις όρια, μέχρι εκεί που σε παίρνει).

Anef_Oriwn είπε...

Plutonα,
Ρεεε, μα νομίζεις ότι οι μονόλογοι ΣΟΥ αποτελούν «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ»;

«ΕΞΩ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ»!!!

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Εγω φιλε δεν συμφωνω με τον κουμμουνισμο στα θεματα του εθνους και γι αυτο δεν ειμε κουμμουνιστης,πιστεψε με ομως στον τροπο ζωης τεινω να ειμε πιο κουμμουνιστης μπορει και απο εσενα και σιγουροτατα περισσοτερο απο Χριστοφια,Κατσουριδη,Κυπριανου και πολλους αλλους.

Ο φασισμος ειναι μια Ιταλικη μορφη ακραιου εθνικισμου που η ιστορια δεν επετρεψε να ζησουμε και κατ επεκταση να κρινουμε ,οπως καλλιστα εγινε με κουμμουνιστικα καθεστωτα.
Οπως και να εχει η λεξη δεν με φοβιζει,αλλωστε αυτη η λεξη και ο ορος "φασισμος" δαιμονοποιηθηκε απο τους νικητες του πολεμου(παντα η ιστορια γραφεται απο τους νικητες) οπως ακριβως εγινε και μεε την λεξη εωσφορος απο επιβληθησες θρησκειες.

Αν οποιος πιστευει στην εθνικη εργατικη ταξη, ειναι φασιστας και εθνικοσοσιαλιστης δηλαδη ΝΑΖΙ(NA-sionalso-ZI-alism) ε τοτε φιλε σε πληροφορω οτι το 90% ειναι και φασιστες και ναζι.

Τι σημαινει για σενα φασιστας;

Ο Μεταξας (ΙΚΑ-8ωρο και αλλα παρα πολλα) ηταν φασιστας;
Και ειπε το μεγαλο οχι στο φασισμο;
Και ο Μικης στην Εθνικη Οργανωση Νεολαιας;
Και αν ηταν ,που ειναι το κακο;που δεν ηθελε τον Σταλινισμο;(ο Μεταξας)

Και ο Σταλιν (εκατομυρια σφαγιασθεντων,ανθρωποι-πειραματοζωα,συμμαχος των ΝΑΖΙ) δεν ηταν φασιστας;

Ο Τιτο,ο Μαο,ο Καστρο δεν ηταν εθνικοι κουμμουνιστες;

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωσης

Είσαι συγχισμένος ή μάλλον ερμηνεύεις τα έθνη όπως ερμηνεύει η θρησκεία το Θεό.

Αμφισβητώ σχεδόν ό,τι είπες.

1) Ο φασισμός είναι πολιτική έκφραση του ιταλικού εθνικισμού - αλλά επίσης επικράτησε σαν όρος για κάθε πολιτική έκφραση ακραίου εθνικισμού. Άρα απαντώ στην ερώτησή σου ότι ο φασισμός στη πλατιά του εννοια είναι η πολιτική έκφραση του ακραίου εθνικισμού.

2) Ο φασισμός δαιμονόποιήθηκε γιατί ήταν η έκφανση για να γίνει ένας παγκόσμιος πόλεμος με εκατομύρια νεκρούς και γενοκτονίες. Οι γενοκτονίες έγιναν βάση εθνικιστικών και ρατσιστικών δικαιολογιών (κάτι τέτοιο δεν έκαναν ποτέ οι κομμουνιστές).

3) Εξαιρετικά αυθαίρετο ότι το 90% είναι φασίστες και ναζί. Υπάρχουν πολλοί συνειδητοποιημένοι και μη ανθρώποι που καταλαβαίνουν ότι το δίκαιο του εργάτη δεν γνωρίζει έθνη και φυλές.

4) Ο Μεταξάς ήταν φασίστας (με την ευρύτερη) έννοια. Ο λόγος που είπε όχι στο Μουσολίνι ήταν γιατί ο Μεταξάς ήταν από τα μόνα δικτατορικά καθεστώτα που ήταν προσκύμενος στη δύση και όχι στον άξονα.

5) Ο Μίκης Θεοδωράκης κρίνεται από όλη τη δράση της ζωής του.

6) Δεν υπάρχει καθεστώς στην ιστορία που δεν θεμελιώθηκε σε μαζικές δολοφονίες. Από το Μέγα Αλέξανδρο, στους Ρωμαίους, στους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους. Ο Στάλιν διαχειρίστηκε ένα καθεστώς και έκανε μαζικές δολοφονίες βασισμένος και αυτός σε πολιτικά κριτήρια.

Αλήθεια τι σου λένε οι πηγές σου για τις εκκαθαρίσεις που έκανε ο Στάλιν και πόσο αξιόπιστες είναι;

Επίσης οι Αμερικάνοι σήμερα που είναι ο "καλύτερος" πολιτισμός συντηρούνται με πολέμους, βομβαρδισμούς παρεμβάσεις, δικτατορίες και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ανά το παγκόσμιο. Πόσο διαφορετικοί είναι από το Στάλιν;

7) Ο Τίτο ο Μάο και ο Κάστρο (ιδίως ο πρώτος και ο τρίτος) ήθελαν να ανατρέψουν την αστική τάξη. Δεν ήταν καθόλου εθνικιστές και σεβόντουσαν άλλους ανθρώπους. Ιδίως στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο υπήρχαν Σέρβοι, Κροάτες, Σλοβένοι, Αλβανοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

8) Η ουσία είναι να καταλάβεις ότι ο εθνικισμός είναι το ίδιο και το αυτό με το θρησκευτικό φανατισμό. Δεν δικαιολογείται επιστημονικά (όπως ο Θεός) και κάνει τον άνθρωπο απάνθρωπο (μου θυμίζει έντονα ισλαμικό φονταμενταλισμό πολλές φορές).

Ο κομμουνισμός (τουλάχιστον θεωρητικά) έχει συνείδηση του τι θέλει να κάνει και δεν αφήνεται να ξεφύγει από τα όρια.

Anef_Oriwn είπε...

Συμπληρωματικά στα όσα αναφέρει ο πιο πάνω Ανώνυμος:
1. Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 ήταν μια αστική επανάσταση που κατάργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία, γκρέμισε το φεουδαρχικό σύστημα και το αντικατέστησε το με το καπιταλιστικό. Η αστική δημοκρατία που γεννήθηκε απ’ αυτήν την επανάσταση στήθηκε και εδραιώθηκε πάνω σε ποταμούς αίματος που περιλάμβαναν σφαγές βασιλιάδων, ευγενών, παπάδων. Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος της επαναστατικής διακυβέρνησης της Γαλλίας από τον Ροβεσπιέρο έμεινε στην ιστορία ως η “Περίοδος της Τρομοκρατίας”. Γι’ αυτό κάποιοι υπέρμαχοι της αστικής δημοκρατίας ας μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα τυχόν θύματα του Στάλιν... Εξ άλλου και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι [και ο ναζισμός και ο φασισμός τους] γέννημα και θρέμμα της αστικής δημοκρατίας ήταν...

2. Ο φασισμός γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ως κοινωνικό κίνημα σε περιόδους κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και εξέφραζε βασικά τα συμφέροντα της καταρρέουσας και υπό εξαφάνιση μικροαστικής και μεσαίας τάξης. Ο φασισμός κοινωνικά εκφράζει τους μικροαστούς που από τη μια θέλουν να γίνουν μεγαλο-κεφαλαιοκράτες, αλλά φοβούνται την πίεση που δέχονται από το μεγάλο κεφαλαίο κι από την άλλη φοβούνται ότι ένεκα αυτής της οικονομικής πίεσης που δέχονται από την ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου θα προλεταριοποιηθούν, θα γίνουν αρκάτες και θα χάσουν την ατομική αυτοτέλεια και τη δουλίτσα τους. Γι’ αυτό και πολεμούν και τους κομμουνιστές που πιστεύουν σε συλλογικές και διεθνιστικές δράσεις και στην κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας. Επίσης για λόγους αυτοπροστασίας αναπτύσσουν εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο. Θεωρούν ότι είναι η άρια φυλή και ότι όλοι οι άλλοι λαοί τους επιβουλεύονται και ότι οι ξένοι [οι μετανάστες] θα τους φάνε τις δουλειές. Εγκλωβίζονται στον μικρόκοσμο τους και δεν βλέπουν τα εγγενή προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος.

Για τον “Δωδεκάλογο του Καλού Φασίστα” [αλλά και εθνικιστή] δείτε μια σχετική ανάρτηση μου εδώ: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/05/192009.html

Κούλλης είπε...

@ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
απο Wikipedia

Fascism /ˈfæʃɪzəm/ is a form of radical authoritarian nationalism[1][2] that came to prominence in early 20th-century Europe. Fascists seek to unify their nation through a totalitarian state that promotes the mass mobilization of the national community,[3][4] relying on a vanguard party to initiate a revolution to organize the nation on fascist principles.[5] Hostile to liberal democracy, socialism, and communism, fascist movements share certain common features, including the veneration of the state, a devotion to a strong leader, and an emphasis on ultranationalism and militarism. Fascism views political violence, war, and imperialism as a means to achieve national rejuvenation[3][6][7][8] and asserts that stronger nations have the right to obtain land and resources by displacing weaker nations.[9]

Fascist ideology consistently invokes the primacy of the state. Leaders such as Benito Mussolini in Italy and Adolf Hitler in Germany embodied the state and claimed indisputable power. Fascism borrowed theories and terminology from socialism but applied them to what it saw as the more significant conflict between nations and races rather than to class conflict, and focused on ending the divisions between classes within the nation.[10] It advocates a mixed economy, with the principal goal of achieving autarky to secure national self-sufficiency and independence through protectionist and interventionist economic policies.[11] Fascism supports what is sometimes called a Third Position between capitalism and Marxist socialism.[12] Fascist movements emphasize a belligerent, virulent form of nationalism (chauvinism) and a distrust of foreigners (xenophobia), the latter closely linked to the ethnocentrism of many fascist movements. The typical fascist state also embraced militarism, a belief in the rigors and virtues of military life as an individual and national ideal, meaning much of public life was organized along military lines and an emphasis put on uniforms, parades, and monumental architecture.

Μιχάλης είπε...

Παρακολουθώ ευχάριστα την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του φίλου Πάμπου, του φίλου Άνευ και του ανώνυμου φίλου.

θα κάνω μόνο μερικές προσθήκες στα όσα γράφτηκαν.

Φίλε Πάμπο

Τα όσα είπε ο Ανώνυμος για το έθνος είναι ορθά. Πρέπει να ξέρεις ότι σε κάθε εποχή η έννοια του έθνους είχε και διαφορετική έννοια. Όμως αυτό είναι μια λεπτομέρεια, για μένα, μέσα στον ωκεανό των άλλων θεμάτων ουσίας.

Αν διαφωνείς με τις διάφορες στάσεις του ΚΚΕ και του ΚΚΚ στα εθνικά θέματα είναι ένα θέμα, αν διαφωνείς με τη θεωρία του κομουνισμού είναι άλλο θέμα.
Κι εγώ διαφωνώ με τη στάση του ΑΚΕΛ υπέρ της ένωσης αλλά δεν τα βάζω με την ιδεολογία.

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τον Ανώνυμο σε ότι αφορά το θέμα του φασισμού.

Επίσης, σε καλώ να δώσεις σημασία και σ’ αυτά που αναφέρει ο Άνευ, είναι πολύ σημαντικά.

Το πώς επιβλήθηκε ο χριστιανισμός στην Ελλάδα (και στην Κύπρο) είναι μεγάλο θέμα και δεν μπορεί να αναλυθεί σε μια ανάρτηση. Και αυτό γιατί χρειάζονται πολλές παραπομπές και πλήρης τεκμηρίωση αφού πολλοί με τη μεγαλύτερη ευκολία αμφισβητούν ιστορικά γεγονότα.
Για κάποιες πτυχές μπορεί να γράψω στο μέλλον.

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Θέλω να ξέρω αν αυτά που γράφεις συνειδητά ή προσπαθείς να δημιουργείς εντυπώσεις.

Διότι αγαπητέ μου φίλε θα με αναγκάσεις να θεωρήσω ότι έχει πρόβλημα αντίληψης.
Καταρχήν γιατί ανακατεύεις το ΑΚΕΛ στην κουβέντα.
Αυτά που γράφονται σ’ αυτό το ιστολόγιο δεν είναι τίποτε άλλο από απόψεις εκείνου που τις υπογράφει.
Άρα, αυτή η μανία της γενίκευσης δείχνει ότι κάπου στοχεύει.

Έτσι, ως ο συγγραφέας του κειμένου, σε βεβαιώνω ότι δεν έχω καμία αντίρρηση ως προς τη θέση του αρχιεπισκόπου.
Νομίζω ότι τα ελληνικά μου είναι αρκετά καλά για να καταλάβει και ο κάθε αδαής ότι η ένσταση μου έγκειται στο ότι δεν νομιμοποιείται να μιλά από καθέδρας ως να είναι έξω από το σύστημα (και προσωπικά και σαν θεσμός), δεν νομιμοποιείται να μιλά λες και ο ίδιος είναι άσπιλος και αμόλυντος.
Και αν μιλούμε για απάτες και κλεψιές, παράθεσα κάποια δεδομένα τα οποία δεν έχουν αντικρουστεί.

Θέλω να σημειώσω ότι κάποιος ανεβαίνει ή καταβαίνει στην εκτίμηση των άλλων από αυτά που γράφει. Κι μένα αρκετοί δεν με έχουν σε εκτίμηση διότι τους ενοχλούν αυτά που γράφω.
Εξ ου και τα υβριστικά μηνύματα που λαμβάνω συχνά πυκνά, εξ ου και το ότι αρκετοί απ’ όσους επιχειρούν να μου απαντήσουν δεν επανέρχονται.
Και αυτή την αδυναμία τους μου την επιστρέφουν με μίσος και κακία.

Και επειδή ο καθένας κρίνεται από τα έργα και τα λόγια του, κρίνεσαι κι εσύ. Που ενώ παραδέχεσαι (για άλλη μια φορά) ότι δεν γνωρίζεις πράγματα και καταστάσεις, εκφράζεις και άποψη.

Όχι φίλε μου, δεν έκλεψε ένα κυβικό άμμο. Ολόκληρα φορτηγά έκλεψε. Γι’ αυτό και πήγε και δικαστήριο.
Αλλά έστω και ένα κουβά να έκλεβε – και μάλιστα από προστατευόμενη περιοχή – δεν δικαιολογείται με τίποτε.
Και επαναλαμβάνω, έχουμε απόφαση δικαστηρίου και όχι κουβέντες, σενάρια και υποθέσεις.

Μη νομίζεις ότι μου βάζεις δύσκολα. Με δυσκολεύεις με τις αυθαίρετες τοποθετήσεις σου.
Και σε ρωτώ, είσαι σε θέση να κάνεις μια τεκμηριωμένη συζήτηση με ημερομηνίες και ονόματα για το θέμα της χρεοκοπίας της Κύπρου;
Αν όντως είσαι σε θέση, θα κάνω τον κόπο να αναρτήσω σχετικό άρθρο και να κάνουμε συζήτηση.
Επαναλαμβάνω, με στοιχεία και όχι υποθέσεις και λόγια του αέρα.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να συνομιλείς. Το ζητούμενο είναι να συνομιλείς επί τη βάση πραγματικών δεδομένων.
Και πρέπει να ξέρεις το να λέει ο ένας άσπρο και ο άλλος μαύρο χωρίς να γίνεται προσπάθεια να κατανοήσει ο ένας τι λέει ο άλλος, δεν είναι διάλογος.
Είναι κουβέντα του καφενείου για να περνά η ώρα…

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Δεν διαφωνω με τον κουμμουνισμο σαν οικονομικο συστημα,την ισοτητα ,την απλοτητα του,απλα διαφωνω με τον διεθνισμο του.

Anef_Oriwn είπε...

Τζιαι γιατί διαφωνείς με τον διεθνισμό, ρε Ανορθωσιάτικο; Δεν πρέπει ΟΛΟΙ οι άνθρωποι να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν τα αγαθά που παράγουν; Υπάρχουν εκλεκτοί λαοί, ή λαοί που είναι καλύτεροι από τους άλλους;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε ανωνυμε

1.Ο φασισμος επικρατησε με την σημερινη του εννοια απο τους νικητες του πολεμου.

2.Οι κουμμουνιστες και αν εκαναν γενοκτονιες (βλ.Σταλιν) αλλωστε το λες και μονος σου στο 6 . Οι κουμμουνιστες συμμαχοι των ναζι ηταν στον α παγκοσμιο,και στον δευτερο μπηκαν αργοτερα ,και οι Ελληνες και οι Κυπριοι κουμμουνιστες παλι αργοτερα ενταχθηκαν εναντια στον ναζισμο-φασισμο επειτα απο το προσταγμα της μανας Σ.Ενωσης.
Οι σφαγες ιων κουμμουνιστων σε ποιου το ονομα εγιναν; Και γιατι δεν δαιμονοποιηθηκε η λεξη;

3.Ρωτα τον απλο κοσμο αν του αρεσει να εχουμε 200 χιλιαδες ξενους εργατες,παντου ξενοι,ακομα και στα χωρια ,σε καφετεριες παραγγελνεις στην νοηματικη,και οι δικοι μας να μεταναστευουν οχι για περισσοτερα λεφτα αλλα απλα για δουλεια.
Η κατασταση ειναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ,και εμμεσως και εσεις δυναμωνετε την οργη του κοσμου ως προς την περιθωριοποιηση των ξενων εργατων,και αν αυτο δεν σας αρεσει και δεν συμφωνειτε απλα παραδεχτητε το λαθος σας και συνταχτειτε με τον απλο κοσμο για την επιλυση αυτου του προβληματος,αλλιως η οργη θα μεγαλωνει και οι "φασιστες" θα πληθαινουν,απλα μαθηματικα.
Και το μονο σιγουρο ειναι οτι ο απλος κοσμος,ο καθημερινος,ο γειτονας ,ο μπακαλης της γειτονιας,ο Γιαννης ο χτιστης ,ο Κωστης ο σιδερας εχουν απολυτο δικαιο.

4.Ο φασιστας Μεταξας ειπε το μεγαλο οχι στους φασιστες,γιατι του το υποδειξαν οι Αγγλοαμερικανοι;
Εμενα πατριωτης μου φενεται.

5.Και η ΕΟΝ μερος της ζωης του ειναι,μπορει και απο εκει να πηγαζει ο πατριωτισμος που τον διακατεχει σε ορισμενα θεματα.

6.Εκανε φιλε εκκαθαρισεις ο Σταλιν και οχι μονο ,πειραματα με ανθρωπους εκανε αλλα στην ιστορια το αουσβιτς εμεινε μονο που και αυτο αμφισβητηται.

Μαζι σου για τους Αμερικανους ,και δεν εχουν πολιτισμο φιλε ενα συμλεγμα εθνοτητων ειναι πειρατων,φυλακισμενων,γενοκτονων και απανθρωπων συμφεροντολογων.

8. Φιλε δεν νοειτε να ζεις στην Κυπρο και να πιστευεις αυτα οταν διπλα σου παραμονευει η Τουρκια και μας το λενε ξεκαθαρα,ΟΙ Αγγλοι να εχουν βασεις ,για ολους ειμαστε μια πλωτη βαση.
Εμεις οι Ελληνες φιλε δεν γινεται να πιστευουμε σε αυτες τις μη λειτουργισιμες θεωριες,εχουμε ιστορια χιλιαδων χρονων,πρεπει να εχουμε εθνικη συνηδηση,δεν σου λεω για φυλες και ρατσες,σου λεω για Ελληνισμο στην συνηδηση,στο μυαλο.Και μην συγχιζετε τον εθνικισμο με φασισμους και ναζισμους ακομα και εγω μπορει να ειμαι εθνικιστης δεν ξερω,αλλα δεν σημαινει οτι ειμε ακραιος.

Ανώνυμος είπε...

1) Είναι δική σου άποψη. Επίσης το επιχείρημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον κομμουνισμό. Ότι δηλαδή οι νικητές του ψυχρού πολέμου πλάθουν το μύθο για τον κομμουνισμό.

2) Η συμφωνία Μολότωφ - Ρίμπερντοφ έγινε για να καταφέρει η Σοβιετική Ένωση να οργανωθεί στρατιωτικά ενάντια στο φασισμό. Ήταν μέρος της αντιφασιστικής νίκης.

Οι διαταγές που έδωσε ο Χίτλερ κατά τη επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (άνανδρη αθέτηση της συμφωνίας και επίθεση ενάντια στη Σοβιετική Ένωση) περιείχαν την ασυλία στα εγκλήματα πολέμου με το δικαιολογητικό ότι οι κομμουνιστές ήταν υπάνθρωποι. Κάθε άλλο παρά συμμάχοι ήταν. Απλά ήταν ένα σύμφωνο μη επιθέσεως που βόλευε και τους δύο.

3) Ένα μέρος του απλού κόσμου λέει αυτά που λέεις και εσύ και κάνει (υποκειμενικό) εθνικό διαχωρισμό. Ένα άλλο μέρος καταλαβαίνει ότι ο διαχωρισμός είναι πάντα καθαρά ταξικός. Δεν έχει σχέση αν είσαι Έλληνας ή Τούρκος ή οποιοσδήποτε άλλος, ο εχθρός πάντα ήταν ή άρχουσα τάξη και η ιμπεριαλιστική της έκφανση.

4) Ναι σε βολεύει να είναι πατριώτης. Αλλά φίλε μου είναι καλύτερο να βλέπουμε και τη συμφεροντολογική σκοπιά των πραγμάτων.

5) Απέφυγα και αποφεύγω να σχολιάσω το Θεοδωράκη. Σε κάποια σημεία είναι αμφιλεγόμενος.

6) Κατ αρχή θέλω αναμφισβήτητες πηγές για αυτά που λέεις. Επειδή πολλά λέγονται για το Στάλιν και είναι αντικρουόμενα. (Δεν λέω ότι δεν προέβη σε μαζικές δολοφονίες. Απλά θέλω κάτι αντικειμενικό να μπορώ να συζητήσω)

Η θέση μου είναι όμως ότι κάθε καθεστώς "νομιμοποιείται" να σκοτώνει βασισμένο σε πολιτικά κίνητρα (ακόμα και οι αμερικάνοι το κάνουν).

Το χιτλερικό καθεστώς έκανε εκκαθαρίσεις βασισμένο σε σωβινιστικά κίνητρα και όχι πολιτικά. Το ίδιο κάνει και η θεωρία του έθνους. Και αυτό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα. Δεν είναι πολιτικά τα κίνητρα για επιβολή, αλλά σωβινιστικά/ρατσιστικά.

8) Έχω την εντύπωση ότι αντι-επιστημονική και μη λειτουργίσιμη θεωρία είναι η θεωρία του έθνους. Δεν μπορεί να θεμελιωθεί επιστημονικά και οπωσδήποτε η εφαρμογή είναι αυθαίρετη και δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα από όσα λύνει.

Το έθνος είναι έννοια a-priori και οι a-priori έννοιες υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της φιλοσοφίας. Η επιστήμη δεν μπορεί να ακολουθήσει. Δεν υπάρχει αντικειμενικό/εμπειρικό μέτρο για να καθοριστεί ένα έθνος.

Αντίθετα η πολιτική πρέπει πάντα να είναι επιστημονική.

Σίγουρα ο καπιταλισμός είναι μη λειτουργήσιμος γιατί οι κρίσεις του είναι αναπόφεκτες και εξαιρετικά βίαιες. Η αυτορύθμιση της αγοράς είνια εξαιρετικά βίαιο γεγονός. Και αυτό αποδείκτηκε εμπειρικά/επιστημονικά με δύο παγκόσμιους πολέμους. Κατ ακρίβεια βιώνεις αυτή τη στιγμή μια ακόμα κρίση με κοινωνικό αναβρασμό (Ευρωπαική Ένωση) και περιφερειακούς πολέμους και εξεγέρσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Αραβική Άνοιξη και στο βάθος Ιράν).

Άρα δεν μπορείς να μην λαμβάνεις υπόψη μια θεωρία που έχει βάση τον υλισμό (επιστημονικότητα) και τη διαλεκτική (μέθοδος για να φτάσει κανείς στην αλήθεια).

Οπωσδήποτε το μέλλον βρίσκεται στην μαρξιστική κριτική του καπιταλισμού, στην επιστήμη και στην οργάνωση μιας αταξικής παγκόσμιας κοινωνίας ανθρώπων. Οτιδήποτε διαφορετικό το θεωρώ μια από τα ίδια.

Μπορεί η θεωρία της αντικατάστασης του καπιταλισμού να μην προωθηθεί με τους όρους μαρξισμός και κομμουνισμός αλλά όπωσδήποτε θα χρησιμοποιήσει την επιστήμη, τον υλισμό, τη διαλεκτική και θα προσπαθήσει να πετύχει αταξική και παγκόσμια (όχι κατ ανάγκη ομογενοποιημένη) κοινωνία.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Γράφεις ότι διαφωνείς με τον διεθνισμό του κομουνισμού.

Μπορείς να μου εξηγήσεις πώς αντιλαμβάνεσαι το διεθνισμό και γιατί διαφωνείς μαζί του;

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Μιχαλη ναι καταγομαι απο τον Γερολακκο..

Τι εγινε τελικα με το εμβλημα οταν το προωθησες;

Μιχάλης είπε...

Θα το αξιοποιήσουμε όπως πρέπει.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Διαφωνω με το οτι ο κουμμουνισμος αποκλειει την πατριδα ,το εθνος,τους εθνικους αγωνες ,δεν γινεται αυτο ειναι καταστροφικο,μπορει να συμφωνουσα ομως με ενα αλλου ειδους κουμμουνισμο με διαφορετικες αντιληψεις σ αυτα τα θεματα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε ανωνυμε

1.Συμφωνουμε οτι μπορει να εγινε και με τον κουμμουνισμο.

2.Χαρακτηριστικο παραδειγμα του οτι και ο κουμμουνιστης και ο ναζι σκεφτηκαν πρωτα το συμφερον τους και οχι τον ανθρωπο.

3.Συμφωνουμε, αυτο σου ειπα και εγω φιλε αλλα το ποσοστο που κανει αυτον τον διαχωρισμο ειναι συντριπτικα μεγαλυτερο.

4.Για τον Μεταξα,σκεφτηκες οτι μπορει να μην σε βολευει εσενα να μην ειναι πατριωτης,γιατι οντως ηταν.

6.Αυτα που εκανε ο Σταλιν ειναι καταγραμενα απο την ιστορια,αφου δεχεσαι οτι εκανε εκκαθαρισεις τι να συζητησουμε;
Αυτος δεν μας ειπες τι κινητρα ειχε.

8.Δεν διαφωνω σε τιποτα σχεδον απο αυτες τις θεωριες φιλε αλλα δυστυχως ειναι μονο θεωριες,εχω την εντυπωση οτι μπορουν να λειτουργησουν μονο στα μυρμηγκια,αλλωστε και παλαιοτερα που εφαρμοστηκαν δεν λειτουργησαν ετσι δημιουργησαν και τους Ρωσσους μεγιστανες ,δισεκατομυριουχους που ειχαμε μεχρι προτεινως για καταθετες.

Αν ειναι εφικτο αυτες οι θεωριες να γινουν πραξη λειτουργισιμη μαζι σας,ομως δεν γινεται π,χ ενας δικος σας κουμμουνιστης να λατρευει την αρχαια Ελλαδα;να τιμα τον αγωνα της ΕΟΚΑ; τους εθνικους ηρωες;την σημαια του ;να υπεραγαπα την πατριδα του;να μισα τους Τουρκους;να φοβαται τους Αγγλοαμερικανοεβραιους;να λεει οτι ειναι Ελληνας και να τιμα την ενδοξη ιστορια του με περιφανια;

Ανώνυμος είπε...

1) Ας πούμε ότι συμφωνήσαμε.

2) Συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις ότι το σύμφωνο μη επιθέσεως ήταν μέρος της αντιφασιστικής νίκης.

3) Εξαιρετικά αυθαίρετο ότι είναι συντριπτικά μεγαλύτερο.

4) Δεν σημαίνει ότι επειδή ήταν πατριώτης δεν ήταν και προσκείμενος σε συμφέροντα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ο πατριωτισμός ήταν η βιτρίνα των συμφερόντων.

6) Οι πηγές λεν διάφορα. Έχει σημασία να καταλάβουμε τι έκανε ο Στάλιν για να καταλάβουμε τα κίνητρα. Θέση μου είναι ότι τα κίνητρά του ήταν πολιτικά.

8) Εμείς γυρεύουμε να βρούμε τι είναι λειτουργικό για τον άνθρωπο. Για μένα μόνο η επιστήμη είναι λειτουργική και ο όρος υλισμός/μαρξισμός παραπέμπει στη επιστήμη.

Και δεν διαφωνείς με ότι είπα πάει να πει ότι συμφωνείς και τη θέση μου για τα έθνη.

Υπάρχουν άλλες θεωρίες γιατί απέτυχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Δεν σημαίνει ότι απέτυχε το σύστημα καθεαυτώ και δεν σημαίνει ότι δεν θα αποτύχει ο καπιταλισμός (ή μάλλον αποτυγχάνει καθώς μιλούμε). Για μένα οι λόγοι που απέτυχε είναι (κατά σειρά προτεραιότητας):
- λόγω γεωπολιτικής (οι αμερικάνοι έλεγχαν τις θερμές θάλασσες και κατά συνέπεια δεν άφηναν το κομμουνισμό να εξαπλωθεί).
- λόγω δευτέρου παγκοσμίου (η επιχείρηση μπαρμπαρόσα ήταν τόσο βίαιη που στιγμάτισε το σοβιετικό καθεστώς και τις αποφάσεις του για δεκαετίες)
- Η επιστήμη δεν ήταν αρκετά ανεπτυγμένη (ή καλύτερα δεν αναπτύχθηκε) για να προβλέπει τις παραγωγικές ανάγκες (σε αντιδιαστολή με τους λόγους τελικής κατάρρευσης του καπιταλισμού που δεν μπορεί να συντηρήσει τις παραγωγικές ανάγκες)

Δεν έχω καταλάβει τη τελευταία παράγραφο. Έτσι σαν σχόλιο απλά να πω:
- Ο κομμουνιστής μπορεί να θαυμάζει λαμπρούς ιστορικούς πολιτισμούς.
- Από τη μαρξιστική ανάλυσης ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν λάθος.
- Τι σημαίνει εθνικούς ήρωες; Τι συμβολίζει η σημαία (έθνος η λαό); Ένδοξη ιστορία; Με χάνεις στη σημμασιολογία της κάθε λέξης. Τιμάς τη κουλτούρα και τη καταγωγή σου, αλλά όχι εις βάρος άλλων ανθρώπων.
- Δεν μισάς τους Τούρκους και δεν καταδικάζεις κάποιο από την καταγωγή. Μισάς όποιοδήποτε θέλει να σε κρατεί υπό καθεστώς εκμετάλλευσης Τούρκο ή Έλληνα, Άγγλο, Αμερικάνο, Εβραίο.

Αίσωπος είπε...

Ανωρθοσιάτη, δεν μπορείς να κρίνεις μια ιδεολογία με βάση τα όσα άκουσες από δω και από κει. Ο καπιταλισμός μέσα από τους ανταγωνισμούς, την ανεξέλεχτη παραγωγή, οδηγεί στη συγκέντρωση των κεφαλαίων στα χέρια λίγων και ισχυρών, που για την επικράτηση τους καλιεργούν τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό. Ο καπιταλισμός αναπόφευτα καταλήγει στον φασισμό και σε πολεμικές συράξεις. Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον απ' αυτό το σύστημα και πρέπει ν' αγωνιστούν για την ανατροπή του. Και επειδή η άρχουσα αστική τάξη δεν θα δεχτεί δημοκρατικά αλλαγήέτσι όπως και στις προηγούμενες αλλαγές κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων θα γίνει με βίαιες συγκρούσεις. Σ' αυτή την περίπτωση ο πόλεμος είναι ταξικός και όχι εθνικός, διότι οιεργαζόμενοι σε όποια εθνικότητα και αν ανήκουν έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Το συμφωνο μη επιθεσεως διαμελισε την Πολωνια,συμμαχησαν κατα της Πολωνιας και αλλων για την σφαιρα επιρροης του καθενος.

Τα ποσοστα που σου γραφω ειναι η πραγματικοτητα.

Τελικα συμφωνουμε οτι ο Μεταξας ηταν πατριωτης;
Ο σφαγεας και γενοκτονος Σταλιν δεν ηταν για συμφεροντα που πολεμησε τον φασισμο;

Για την τελευταια παραγραφο επειδη εκπεμπουμε σε διαφορετικη συχνοτητα θα πω μονο οτι αν κατεβεναι στην Κυπρο ο Βελουχιωτης και η Εθνικη.Ο.Κ.Α λεγοταν Κουμμουνιστικη Ο.Κ.Α θα την τιμουσατε με λαμπροτητα.

Τον Τουρκο τον μισας για τα δεινα που σου προσφερει απλοχερα,για τους αλλους ειπα "φοβασαι".

Εθνικοι ηρωες σημαινει, Λεωνιδας, Μ.Αλεξανδρος,Κιμωνας,Ματσης ,Παλλικαριδης ,Αυξεντιου,Τασος Μαρκου.

Η σημαια συμβολιζει εθνος,καταγωγη,ιστορια,δεν πιστευεις ουτε στην σημαια της Κυπρου;

Ενδοξη ιστορια σημαινει να ξεκινησεις να μετρας σιγα-σιγα απο το ενα,δυο,τρια,τεσσερα,πεντε,εξι,επτα, μεχρι το τεσσερις πεντε χιλιαδες αργα και σταθερα και να προσπαθησεις να αντιληφθεις και να συνηδητοποιησεις οτι καθε αριθμος αντιστιχει σε ενα χρονο δωδεκα μηνες τρακοσιες εξηντα πεντε ημερες και νυχτες ενδοξης ιστοριας ενος κορυφαιου παγκοσμιου πολιτισμου, του Ελληνικου.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Εσοπαι

Δεν κρινω μια ιδεολογια απο πηγες απο δω και απο κει,αλλο οι θεωριες και αλλο τι εγινε στην πραξη,τον κουμμουνισμο τον εκρινε η ιστορια.
Συμφωνω οτι ο καπιταλισμος οδηγει το κεφαλαιο στα χερια των λιγων,νομιζεις ομως οτι υπαρχει κανενας στον κοσμο τοσο καλος και αγιος που θα κατανεμει ισα τα οποιαδηποτε αγαθα;
Μηπως ο κουμμουνισμος δεν παραξε Αμπραμοβιτς;(πολλους).

Ανώνυμος είπε...

ο ΓΡΙΒΑΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ
ΘΑΝΑΤΟΣ στα λέσια τους αριστερούς

Anef_Oriwn είπε...

Ο λόγος τού Ανορθωσιάτη όζει ακραίου εθνικισμού, σοβινισμού και κατ’ επέκταση και φασισμού!!! Άστε που ει ναι παντελώς αντιδιαλεκτικός κι ανιστόρητος! Απτά παραδείγματα οι τοποθετήσεις του,
- «Ενδοξη ιστορια σημαινει να ξεκινησεις να μετρας σιγα-σιγα απο το ενα,δυο,τρια,τεσσερα,πεντε,εξι,επτα, μεχρι το τεσσερις πεντε χιλιαδες αργα και σταθερα και να προσπαθησεις να αντιληφθεις και να συνηδητοποιησεις οτι καθε αριθμος αντιστιχει σε ενα χρονο δωδεκα μηνες τρακοσιες εξηντα πεντε ημερες και νυχτες ενδοξης ιστοριας ενος κορυφαιου παγκοσμιου πολιτισμου, του Ελληνικου.» --- Δεν υπήρξαν άλλοι πολιτισμοί μεγάλοι «παγκοσμιοι πολιτισμοι »; Σε ποια χώρα υπάρχουν τα πιο πολλά αναγνωρισμένα από την UNESCO χώρα;
Ο λόγος ΣΟΥ μού θυμίζει έντονα εκείνον τον ττακκουριμένο εθνικιστή Χάρη Αριστείδου τον οποίο άκουσα μια φορά να λέει ότι «όπου έλληνες έβαλα έστω και μια πέτρα δημιούργησαν πολιτισμό κι αυτός ο τόπος ανήκει στους έλληνες»!!! Γιατί δεν διεκδικείτε και την Ινδία μέχρι την οποία έφτασε ο Αλέξαντρος ο καλούμενος και Μέγας; [Σε προηγούμενη παρέμβαση μου ΣΟΥ υπέβαλα το ερώτημα «γιατί διαφωνείς με τον διεθνισμό», αλλά το ‘κανες γαργάρα]...

- «Μηπως ο κουμμουνισμος δεν παραξε Αμπραμοβιτς; (πολλους).» --- Αλήθεια, μπορείς να ΜΑΣ αναλύσεις πώς ο «κουμμουνισμος [...] παραξε [τους όποιους ] Αμπραμοβιτς»;

Α, κι όταν αναφέρεσαι «στην σημαια της Κυπρου [που] συμβολιζει εθνος,καταγωγη,ιστορια» προφανώς θα αναφέρεσαι στην ελληνική [την γαλανόλευκη] κι όχι την κυπριακή! Κί όμως, έχουμε δικιά ΜΑΣ σημαία, αν δεν το πήρες πρέφα!

zakos είπε...

Για μένα το πιο σημαντικό είναι τι ότι παρόλο ότι βλέπετε τα πράγματα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία μπορείτε να συζητάτε σε τόσο ψήλο επίπεδο και με σεβασμό πράγμα που σπάνια συμβαίνει στα blogs (δυστυχώς ).
Η άποψη μου είναι ότι το όποιο σύστημα από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να υπολογίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες . Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη .
Μπορεί ο κομουνισμός στην θεωρία να φαίνεται πολύ καλό σύστημα αλλά στην πράξη δεν είναι καθόλου ανθρώπινος τουλάχιστον με βάση την μορφή που λειτούργει το είδος μας . Θέλουμε πολύ δουλειά για να χειριστούμε τέτοιο σύστημα .
Ο καπιταλισμός είναι ένα απάνθρωπο σύστημα στο οποίο όσοι βολεύονται δεν μπορούν να δουν την δυστυχία που υπάρχει δίπλα τους και επειδή είναι κτισμένο σε σαθρά θεμέλια είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση του .

Αυτό που θέλουμε είναι κάτι καινούριο .

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Αναλυσε λιγο τους χαρακτηρισμους σου
1.ακραιος
2.εθνικιστης
3.φασιστας
4.σοβινιστης
5.ττακουρημενος
6.ανιστοριτος

Δεν ηξερα οτι οι ομιλουντες Ελληνικα Κυπριοι,εβραιοι με περσοφοινικικες καταβολες εχουν και σημαια.

Οι ρωσσοι κρισοι,μεγιστανες,μεγαλοκαταθετες,δισεκατομυριουχοι,που βρεθηκαν τα κονομησαν απο το 91 και υστερα οξα ζουσαν εις βαρος καποιων που πιστεψαν στις ΘΕΩΡΙΕΣ του κουμμουνισμου.

Με τον διεθνισμο διαφωνω γιατι καταργει το εθνος ξεθωριαζει την ιστορια και κανει λαους σαν εμας να ξεχνουμε και να κοιμομαστε στεκοντα.

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωση

1) Γιατί επιμένεις να βλέπεις μόνο μια πλευρά των πραγμάτων. Ο διαμελισμός της Πολωνίας ήταν μέρος της αντιφασιστικής νίκης.

2) Πάλι με τα ποσοστά πάλι. Δεν συζητώ χωρίς πηγές.

2) Εμείς μιλούμε ότι ο Μεταξάς αντιστάθηκε στο Μουσολίνι για να εξυπηρετήσει εγγλέζικα συμφέροντα. Ο πατριωτισμός του είναι η βιτρίνα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του άξονα και πάλι πατριώτης θα ήταν, γιατί θα πολεμούσε μαζί με τον άξονα τους κομμουνιστάς.

3) Ναι εκπέμπουμε σε διαφορετική συχνότητα.

Οι ανθρώποι που πέθαναν για την Κύπρο δεν είναι μόνο αυτοί που παίρνουν στεφάνια και ανδρειάντες. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι αφανείς. Έχει πολλούς και πραγματικούς ήρωες ο τόπος που δεν χρειάζονται τιμές και πανηγύρια και ούτε ήταν κατ ανάγκη Βελουχιώτηδες και Τσε Γκιεβάρα, αλλά απλοί ανθρώποι σαν εμένα και εσένα.

4) Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορείς να συσχετίζεις και να οικειοποιήσε άτομα όπως το Λεωνίδα και το Μ. Αλέξανδρο ή συμπληρώνω το Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη κτλ.

Αυτοί πλέον είναι παγκόσμια κληρονομιά και ο κάθε άνθρωπος έχει σχέση μαζί τους. Άσε που ο νέο-έλληνας δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε στο ελάχιστο το έργο και τη κληρονομιά τους.

Κανένας σημερινός Λαός δεν μπορεί να οικοιοπειήται με αυτό το τρόπο ανθρώπους που έζησαν τόσα χρόνια πριν. Οι (κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές) σχέσεις έχουν χαθεί. Το μόνο που παραμένει είναι μια εξελιγμένη μορφή γλώσσας και η γεωγραφία και δεν το θεωρώ αρκετό για να θεωρώ σαν αποκλειστικά δικό μου αυτό που ήταν πριν χιλιάδες χρόνια.

Και δεν το κάνεις μόνο εσύ. Και άλλοι Λαοί το κάνουν. Όλοι ζουν μια φούσκα ένδοξης ιστορίας.

Αν θέλεις να δεις ποιος πραγματικά είσαι ψάξε 3-4-5 γενιές πιο πίσω. Περισσότερο δεν μπορείς να πας. Χάνεσαι... Οι ανθρώποι αλλάζουν. Όλα αλλάζουν.

5) Για παράδειγμα εσύ σαν άνθρωπος φαντάζομαι δεν ξέρεις καν την καταγωγή σου. Μπορεί να είσαι Τούρκος, Άραβας, Αιγύπτιος, Έλληνας, Σλάβος, Εβραίος, Φράγκος... Έχεις χαθεί στους αιώνες.

6) Ακόμα να μας δώσεις επιστημονική εξήγηση του έθνους.

ΥΓ: Από τις απαντήσεις που δίνεις δεν νομίζω να καταλάβεις τι σου λέω και δεν νομίζω να μου απαντήσεις ως προς τι είναι το έθνος.

Αίσωπος είπε...

Ανωρθοσιάτη, αν θέλεις να καταλάβεις, όταν μιλούμε για διεθνισμό δεν εννοούμε κατάργηση κανενός πολιτισμού, καμιάς εθνικότητας (άσχετα πως την εννοει ο καθένας). Όταν μιλούμε για διεθνισμό εννοούμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, την ταξική συνεργασία των εργαζομένων σε όλες τις χώρες, την αποδοχή του κάθε ανθρώπου ως άνθρωπο ασχετα από ποιόν πολιτισμό ήεθνική καταγωγή προέρχεται.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Αν μπωρις εσοπαι αιξηγα μας πος μπωροι να παιτοιχουμε αφτω που προσπαθυς να μας πις αιννοο τιν αλλιλαιγγιι μαιταξοι τον λαον και τυν τακσικοι σιναιργασοια

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Συμφωνω απολυτα με τον φιλο Ζακο

Anef_Oriwn είπε...

Zakos,
Μπορείς να προσδιορίσεις «αυτό [...] το κάτι καινούριο [...] που θέλουμε»;

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,
Προφανώς το σχόλιο ΣΟΥ με ημερομηνία 7/13/2013 6:08 μ.μ., απευθύνεται σ’ ΕΜΕΝΑ! Δεν έχεις gamoto καν το θάρρος να απευθυνθείς στ ίσια σ’ ΕΜΕΝΑ με το nickname που χρησιμοποιώ... Όταν μιλάς με κάποιο τολμάς και τον κοιτάς στα μάτια;
Προσωπικά ΔΕΝ κρύβομαι. Και οι χαρακτηρισμοί που έχω χρησιμοποιήσει για ΣΕΝΑ σε περιγράφουν πλήρως. Απλώς ρίξε μια ματιά στον λόγο ΣΟΥ κι αν σε χαρακτηρίζει έστω και τσίππα αυτοκριτικής θα αντιληφτείς πόσο «ακραιος, εθνικιστης, φασιστας, σοβινιστης [κι] ανιστοριτος» αναδεικνύεσαι μέσα από τα γραπτά ΣΟΥ. ΚΑΜΙΑ διαλεκτική δεν τα χαρακτηρίζει! Ας πούμεν πως δημιουργήθηκαν «οι ρωσσοι κρισοι, μεγιστανες, μεγαλοκαταθετες, δισεκατομυριουχοι»;
Και είμαι ειλικρινά περίεργος να ακούσω την ερμηνεία σου για το «έθνος»...
Παρεμπιπτόντως, γιατί γράφεις τελείως ανορθόγραφα όταν απευθύνεσαι στον Αίσωπο; Οξά εξακολουθείς να νομίζεις ότι Anef και Αίσωπο είναι το ίδιο πρόσωπο, όπως υπόβαλες σε μια προηγούμενη συζήτηση ΜΑΣ;
Και κλείνω με ένα τραγουδιστικό μάθημα πολιτικής οικονομίας και ταξικών συμφερόντων [και για τις αρλούμπες περί “εθνικών” συμφερόντων]...
http://www.youtube.com/watch?v=Q-dmZZxOh-8

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Ανωνυμε

Διαμελιστηκε μια χωρα για τα συμφεροντα καποιων,εισεβαλε ο ενας και σε 17 μερες ο αλλος.
Μου λες οτι αυτο ηταν μερος του σχεδιου της αντιφασιστικης νικης, πως;με το να κατασπαραξουν απο κοινου μια χωρα;

Για τα ποσοστα ,απλα βγες εξω συζητα,ρωτα,αφουγγρασου τον απλο κοσμο,ειναι η καλυτερη πηγη και η πραγματικοτητα.

Εδω λεμε οτι ο Μεταξας που χαιρετουσε ναζιστικα ειπε το οχι στον φασισμο δημιουργησε το ΙΚΑ ,καθιερωσε το 8ωρο και επεβαλε την κυριακατικη αργια,ηταν πατριωτης πως να το κανουμε,ασχετο αν τα συμφεροντα της Ελλαδος συνεπιπταν με τους Αγγλους και ασχετο τι πιστευε εκανε καλο στην πατριδα.
Μηπως ξερεις την σταση των Ελληνων κουμμουνιστων το 40 και οχι το 41;

Μπορεις να μου αναφερεις μερικα ονοματα ανθρωπων που πεθαναν για την Κυπρο,και να μου πεις αν διαφωνεις με τα στεφανια και τους ανδριαντες για αυτους που σου ειπα;
Και σου ξαναλεω αν η ΕΟΚΑ ηταν βαμμενη κοκκινη και πετουσε και ενα συνθημα για πολεμο εναντια στον ιμπεριαλισμο θα την υμνουσατε λαμπρα,την ιδια ΕΟΚΑ.

Ο Ελληνικος πολιτισμος ,οι ηρωες,η γλωσσα ειναι κληρονομια απο τους προγονους μας,και προγονοι μας ειναι ολοι αυτοι,το τι εστι ο καθενας μας ειναι στην συνηδηση του,αν ηταν μεσο γενετικου προσδιορισμου τοτε ο Καρογιαν τι θα ενιωθε; Αρμενιος.
Αν δεν καταλαμβαινεις οτι αυτο μας κρατα στους αιωνες ,αυτο ειναι προβλημα και αν ολοι υοθετησουν την αποψη σου να ψαξουμε 3-4 γενιες πισω να δουμε ποιοι ειμαστε σημαινει οτι σε 2-3 γενιες η Αμμοχωστος,η Κερυνεια,η Μορφου θα ειναι Τουρκικες,οτι η Ελλαδα που περιμενε 400 χρονια θα ηταν και αυτη Οθωμανικη,περιπου οπως ξεχαστηκε και η Μ.Ασια.

Φιλε συμφωνουμε οτι δεν εξηγηται επιστιμονικα το εθνος,ομως τα χωματα(ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ) που πατας τα ποτισαν με αιμα για χιλιαδες χρονια οι προγονοι μας,η ΓΛΩΣΣΑ που μιλας παραπεμπει απ ευθειας στους προγονους μας,ειδικα η διαλεκτος μας που ειναι μητροδιδακτη και μεταφερεται απο γενια σε γενια,το εθνος βρισκεται στην ΙΣΤΟΡΙΑ του καθε λαου στην παραδοση και κληρονομια του,και ειδικα στην ΣΥΝΗΔΗΣΗ του , μπορει να προσδιοριστει ακομη και φυλετικα παρ ολη την οποιαδηποτε μικρη ή μεγαλη προσμιξη φυλων που ειχαμε,και τελος μπορει και θρησκευτικα σαν φιλοσοφια παρολο που χασαμε και αυτον τον κρικο συνδεσης.

Σκεψου την ζημια του κουμμουνισμου στο Ελληνικο εθνος που ξερουμε απο πρωτο χερι,
-Επιδιωξε λεει την ηττα της Ελλαδος στην Μ,Ασια,η Τουρκια θα ηταν πεθαμενη και η Ελλαδα μεγαλη.
-Επιδιωξαν με λυσσα την ανεξαρτητοποιηση της Θρακης και της Μακεδονιας.
-στον β παγκοσμιο αρχικα ηταν εναντιον της Ελληνικης θεσης,μετεπειτα οταν η μανα Ρωσσια μπηκε στον πολεμο μπηκαν και αυτοι,παντοτε δρουσαν για ξενικα συμφεροντα αλλωστε απο κει επερναν εντολες και χρημα.
-η σταση τους στον αγωνα της Κυπρου
Για να μην αναφερω οτι 14 απο τους 15 γενικους γραμματεις ειτε τους καθαιρεσαν ειτε τους καθαρισαν,και παρεπιμπτοντως και ο Σταλιν με το συμφωνο μη επιθεσεως,που λες οτι βοηθησε την αντιφασιστικη νικη,αναδιοργανωσε τον στρατο του ξερεις απο τι; Απο τις μαζικες εκκαθαρισεις αντιφρονουντων στρατηγων του,ωραιες οι θεωριες αλλα οταν εχεις να κανεις με ανθρωπους συμφεροντα και παθη πρεπει να σκεφτεσαι και να πραττεις πιο ρεαλιστικα.

ΥΓ.Φιλε αντιλαμβανομαι πληρως αυτα που μου λες απλα σου λεω οτι δεν μπορουν να εφαρμοστουν αλλωστε ειπαμε οτι αυτο απαντηθηκε απο την ιστορια.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Αγαπητε φιλε Ανευ Οριων ονομα και πραμα με εκανες και γελασα.

Δεν εγραψα το ψευδονυμο σου γιατι τα ευκολως νοουμενα παραλειποντε.

Τωρα με χαρακτηριζεις και χεστη.

Τον λογο που γραφω ανορθογραφα στον Αισωπο τον ξερει αυτος πολυ καλα,εξυπνος ανθρωπος ειναι.

Δεν νομισα ποτε οτι Αισωπος και Ανευ ειναι το ιδιο προσωπο,απλα παλαιοτερα απευθυνθηκα και στους δυο μαζι γιατι η απαντηση μου προφανως πηγενε και στους δυο σας.

Και μην εξαπτεσαι,μη ριξεις και το επιπεδο της συζητησης που ελεγε και ο φιλος Ζακος.

Για το πως ο κουμμουνισμος γεννησε δισεκατομυριουχους εγω περιμενω απαντηση και ακομα περιμενω.....

zakos είπε...

Το ποια ακριβώς κοινωνία θέλουμε είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα .
Έμενα το πιο απλό που μου άρχετε είναι η λέξη όρια .
Πρέπει να αποτοξινωθούμε από το χρήμα , να ξαναβρούμε τις αξίες που χάσαμε και να κτίσουμε σε γερά θεμέλια .
Ως τροφή για σκέψη βάζω τα πιο κάτω :


http://callinos.blogspot.com/2013/07/daniel-bell.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FzkQsn+%28%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82%29


http://monosandalonefeloma.blogspot.com/

http://monosandalonefeloma.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωση

1) Ρε φίλε θέλεις τα όλα κουτσια ξεκαθαρισμένα.

Δεκαετία του 30. Δύο πόλοι καπιταλισμός, κομμουνισμός και στη μέση ο Χίτλερ. Και ένα γεωπολιτικό παιχνίδι επικράτησης ενός από των τριών. Το πλεονέκτημα των δύο πόλων βρισκόταν στο ότι ο Χίτλερ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον ένα ή τον άλλο πόλο για την τελική επιβολή του. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε αυτή η συμφωνία.

Συμφωνίες στρατηγικής σημμασίας για το Χίτλερ έγιναν και με τους Εγγλέζους όπως για παράδειγμα η συνθήκη του Μονάχου σαν μέρος της περίφημης "πολιτικής κατευνασμού" του Χίτλερ ή η ανοχή που επέδειξαν οι Γάλλοι και οι Βρεττανοί στην προσάρτηση της Αυστρίας.

2) Πάλι νιώθω ότι πρέπει να επαναλάβω.

3) Για τα ονόματα των ανθρώπων που πέθαναν για την Κύπρο, σου απαντώ με το τι μου είπες στο σημείο 2. Κάθε σπίτι έχει και μια προσωπική ιστορία: "Βγες έξω συζήτα, ρώτα, αφουγκράσου τον απλό κόσμο, είναι καλύτερη πηγή και πραγματικότητα".

4) Εξακολουθείς να είσαι αντεπιστημονικός με την ίδια την ιστορία και τις σχέσεις των μεταξύ ανθρώπων - κατά τον ίδιο τρόπο που είσαι αντεπιστημονικός για το έθνός.

Συνεχίζω για να πω ότι δεν μπορεί η πολιτική απορρέει από μια αντεπιστημονική ερμηνεία της ιστορία ή/και από μια αντεπιστημονική ερμηνεία του έθνους.

Οι πετυχημένες πολιτικές θεωρίες, αυτές που εξουσιάζουν τον κόσμο είναι αυτές που έχουν σταθερή επιστημονική βάση. Δεν στηρίζονται στον αέρα μιας ιστορικής συνέχειας, παρά χρησιμοποιούν αυτές τις στρεβλωμένες θεωρίες για να εξουσιάζουν τον κόσμο.

5)
- Μάλιστα... Για τη ζημιά της Ελλάδας στη Μ. Ασία φταίει αποκλειστικά η Σοβιετική Ένωση. Δηλαδή οι δυτικοί σύμμαχοι της Ελλάδας βοήθησαν την εισβολή της Ελλάδας στην Τουρκία;

Ακόμα ένα σημείο που οι Μεγάλοι χρησιμοποίησαν τη θεωρία του έθνους σαν εργαλείο.

- Δεν ξέρω αν έχεις υπόψη τις βίαιες ελληνοποιήσεις του πληθυσμού στην Μακεδονία κατά τη διάρκεια του μακεδονικού ζητήματος. Ένας από τους λόγους που υπάρχει σήμερα πρόβλημα με τα Σκόπια είναι γιατί οι σκοπιανοί ποτέ δεν ξέχασαν.

Αν η Ελλάδα έπαιζε σωστά τα χαρτιά της σε μακεδονικό και κυπριακό, θα είχε σύμμαχους τώρα και όχι εχθρούς.

Ακόμα δύο σημεία που οι Μεγάλοι χρησιμοποίησαν τη θεωρία του έθνους σαν εργαλείο.

- Θα συζητήσω θεωρητικά αν και το "αν" δεν είναι σωστή βάση για συζήτηση.
Αν το ΚΚΕ επικρατούσε στην Ελλάδα μετά την κατοχή. Και η Σοβιετική Ένωση είχε έξοδο στη Μεσόγειο και επιρροή στην Αφρική.
Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις για την Τουρκία; Πόσο πρόβλημα θα ήταν για την Ελλαδα;

Ακόμα ένα σημείο που οι Μεγάλοι χρησιμοποίησαν τη θεωρία του έθνους σαν εργαλείο.

- Η στάση της αριστεράς στον αγώνα της Κύπρου έχει δικαιωθεί πλήρως.

Και όπως είπα ακόμα ένα θέμα στο οποίο οι Μεγάλοι εκμεταλλεύτηκαν τη θεωρία του έθνους σαν εργαλείο.

Anef_Oriwn είπε...

Zakos,
Με ευχολόγια ΤΙΠΟΤΑ δεν αλλάζει. Απαιτείται πολιτική δράση!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΟΡΘΩΣΙΑΤΗ (Στην Αμμόχωστο υπάρχει και η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ), είχα μιαν ελπίδα πως θα έμπαινες σε ένα διάλογο, όμως εξακολουθείς να μονολογείς ανακατεύοντας διάφορα ζητήματα χωρίς ν’ απαντάς σ’ αυτά που σε ρωτούν και μένεις συνεχώς στην έκφραση των ίδιων εθνικιστικών και αντικομμουνιστικών αερολογιών. Αν τζαι βαρκούμαι να συζητώ με τέτοιους ανθρώπους διότι η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά, θα γράψω μερικά πράγματα.
Η ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος έφτασε στην παγκοσμιοποίηση κεφαλαίου. Οι πολυεθνικές εταιρίες έφτιαξαν τους οργανισμούς εκείνους που θα τους στηρίξουν και θα επιβάλουν την κυριαρχία τους (Δ.Ν.Τ. Ε.Ε. ΝΑΤΟ, παγκόσμια τράπεζα κ.α.). Εκ των πραγμάτων υπήρξε και υπάρχει η ανάγκη οι εργαζόμενοι να φτιάξουν τους δικούς τους οργανισμούς να συμπαρασταθούν ο ένας στους αγώνες του άλλου, να διεξάγουν κοινούς αγώνες. Υπάρχει και λειτουργεί η Παγκόσμια εργατική ομοσπονδία. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν οι διεθνής συνεργασίες κομμάτων που εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τις τελευταίες μέρες είχαμε κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες, για υποστήριξη των εργαζομένων στην ΕΡΤ, αλλά και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας. Παλαιότερα είχαμε κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για την αποτροπή των συνθηκών για τους αχθοφόρους (μπολκεσταΪν) και για τις ξένες εταιρίες που λειτουργούν σε μια χώρα ώστε να προσλαμβάνουν εργατικό δυναμικό με βάση των όρων που ισχύουν στις χώρες τους κ.λπ.
Πέραν όμως από την πιο πάνω διάσταση του ζητήματος υπάρχουν και λειτουργούν προς όφελος των πολιτών σε διεθνές επίπεδο εθελοντικές οργανώσεις, που αφορούν τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την υγεία, την ευημερία κ.λπ.
Βέβαια για τη συνεργασία και διεθνή αλληλεγγύη των εργαζομένων πρώτα και κύρια απαραίτητη είναι η αλλαγή νοοτροπίας και συνειδητοποίησης από τους εργαζόμενους των συμφερόντων τους και ποιος είναι ο αντίπαλος τους, ποιος είναι που τους εκμεταλλεύεται.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές αυτό δεν σημαίνει πως την επομένη έχουμε και κομμουνισμό (ο καπιταλισμός υπάρχει πάνω από 2 αιώνες και όμως υπάρχουν περιοχές που υπάρχουν φεουδαρχικά κατάλοιπα). Το κάθε κοινωνικό-οικονομικό σύστημα λειτουργεί με διάφορες μορφές. Ένα δέντρο πρώτα φυτεύεις τον σπόρο μέσα στο χώμα, φυτρώνει, μεγαλώνει, σιγά-σιγά αρχίζει να δίνει καρπούς, χρειάζεται κλάδεμα πότισμα, λιπάσματα, βιταμίνες κ.λπ. Έτσι και ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός. Σε 70 χρόνια περίπου δεν ήταν δυνατό να αναπτυχθεί και να φτάσει στο ανώτατο του στάδιο, μέσα σε συνθήκες μάλιστα ψυχρού πολέμου, υπονόμευσης και πολεμικής από τις χώρες του καπιταλισμού. Να μη ξεχνούμε πως αντιμετώπισε ένα παγκόσμιο πόλεμο (κάποιες άλλες χώρες μπήκαν το 1943 στον πόλεμο, και μάλιστα πολυεθνικές εταιρίες των χωρών τους έδιναν βοήθεια στον Χίτλερ).
Ο καπιταλισμός ανατρέποντας τη φεουδαρχία βοήθησε να πάει η κοινωνία πιο μπροστά, συνέβαλε στην ανάπτυξη και διακυβερνήθηκε από αυταρχικά καθεστώτα, αστικές δημοκρατίες, φασιστικά καθεστώτα και τώρα στο στάδιο του ιμπεριαλισμού οδηγούμαστε σε νέες μορφές συγκέντρωσης εξουσίας και διεθνών κέντρων λήψης αποφάσεων που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
Τελικά όποιο θέμα και αν θέσει ο Μιχάλης πάντα οι συζητήσεις καταλήγουν εδώ.
Βεβαιώνω πως δεν είμαι ο Aneforiwn, όμως συμφωνώ με τις απόψεις του και όσα καταλογίζει στον Ανορθωσιάτη.

Αίσωπος είπε...

7/14/2013 12:30 μ.μ.
το πιό πάνω σχόλιο είναι δικό μου Αίσωπος

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Αισωπε

Χαιρομαι που εμαθες ορθογραφια.

Αν βαρκεσαι να συζητας ,μην συζητας,ειδικα με ενα χεστη,ακραιο,φασιστα,σοβινιστη,εθνικιστη,ανιστοριτο,ττακουρημενο,κκελετζη,και δεν καταλαβα το νεοναζι γιατι δεν μου το ειπατε ακομα.

ΕΛΕΟΣ,διαλογο κανουμε,οποιος μπορει,οποιος δεν μπορει ας προβληματιστει.

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,

Μα εν «ο κουμμουνισμος [που] γεννησε δισεκατομυριουχους», οξά η κατάρρευση του συστήματος, η παλινόρθωση του καπιταλισμού και η αρπαγή της δημόσιας και κρατικής περιουσίας;

Ειρωνεύεσαι τον Αίσωπο «που εμαθε ορθογραφια», αλλά δεν κοιτάς τες δικές ΣΟΥ ανορθογραφίες!

*****************************
Η ανάλυση και ερμηνεία της Ιστορίας δεν γίνεται αποσπασματικά και επιλεκτικά μέσα από μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα και με εθνοκεντρικούς [και ελληνοκεντρικούς] όρους, αλλά με θεώρηση του ευρύτερου ιστορικού γίγνεσθαι και των ευρύτερων κοινωνικών οικονομικών δεδομένων. Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε [στο όνομα δήθεν του “εθνικού” συμφέροντος, που στην ουσία είναι το συμφέρον των κυρίαρχων οικονομικά και πολιτικά κύκλων] τις αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις και πιθανόν και συγκρούσεις που νομοτελειακά κι αναπόφευκτα δημιουργούνται στο εσωτερικό μιας χώρας ένεκα των κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων και των συνεπαγόμενων αντιπαραθέσεων... Και με τον λόγο ΣΟΥ τι κάνεις; Αναπαραγάγεις τα εθνικιστικά, ρατσιστικά και αντικομουνιστικά στερεότυπα περί της μοναδικότητας κι ανωτερότητας πλην συνεχώς καταδιωκόμενης ελληνικής φυλής. Κι όλ’ αυτά οδηγούν σε μια μονόπαντη ανάγνωση της ιστορίας κι αυτή με τη σειρά της σε ακραίες εθνικιστικές διατυπώσεις και εκφράσεις...
Κι εξηγούμαι...

Anef_Oriwn είπε...

Ξεκινώ με το γερμανοσοβιετικπο Σύμφωνο Μη Επίθεσης Μολότωφ – Ρίμπεντροπ καιμ τη δήθεν συμμαχία Χίτλερ Στάλιν...

1. Αναφέρεσαι συνεχώς στο γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο Μη Επίθεσης γνωστό και ως Σύμφωνο Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ. Όμως ξεχνάς [σκόπιμα; - εκτός κι αν δεν το ξέρεις!], ή ΣΟΥ διαφεύγει να αναφερθείς διέφυγε και στο Σύμφωνο του Μονάχου που προηγήθηκε. Ως γνωστό η συμφωνία αυτή υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1938 [στο Μονάχο] μεταξύ των πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου, Άρθουρ Τσάμπερλεν, της Γαλλίας, Εντουάρ Νταλαντιέ, της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι και της Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ. Με βάση το Σύμφωνο αυτό, συνομολογήθηκε η προσάρτηση της Σουδητίας [περιοχή Γερμανών Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας] στο Γ΄ Ράιχ. Στη διάσκεψη αυτή αποκλείστηκε η συμμετοχή εκπροσώπου της Τσεχοσλοβακίας.
Πέραν τούτου όμως η Συμφωνία του Μονάχου απέδειξε ότι οι δυτικές δυνάμεις προτιμούσαν να συνεργαστούν ακόμη και με τους εθνικοσοσιαλιστές/ναζιστές γερμανούς και τον Χίτλερ, προκειμένου να απομονώσουν την ΕΣΣΔ και να στρέψουν τις πολεμικές διαθέσεις του Γ΄ Ράιχ προς τα ανατολικά. Γιατί, λοιπόν, να μην πούμεν ότι τούτο ανάγκασε τους Σοβιετικούς να αλλάξουν την εξωτερική πολιτική τους και προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τους Γερμανούς; Μήπως τελικά η Συμφωνία του Μονάχου προκάλεσε την αναγκαιότητα για τους σοβιετικούς [και τον Στάλιν] να συνάψουν το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης του 1939;
Πέραν τούτου ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι η εναντία στον φασισμό, η Αντιφασιστική Νίκη ήταν ένα πανανθρώπινο επίτευγμα που κατορθώθηκε με τις ανείπωτες θυσίες της Σοβιετικής και του Κόκκινου Στρατού.
Σ’ ένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, ο Κόκκινος Στρατός έδωσε αδιάλειπτα μάχες για 1.418 μερόνυχτα.
Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 507 νεκρούς. Κάθε μέρα 1.400 νεκρούς.
Σε έναν πόλεμο που η Βρετανία είχε 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ περίπου 400.000, η ΕΣΣΔ προσέφερε πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά της.
Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ σε υλικές ζημιές το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερο απ’ αυτό που δαπάνησαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί.
Πάνω από 1.700 πόλεις, πάνω από 70.000 χωριά, πάνω από 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, πάνω από 100.000 συνεταιριστικές μονάδες, αμέτρητες χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες έγιναν στάχτη από τους ναζί...

[Ακολουθούν κι άλλα σημεία]...

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,
Συνεχίζω...

2. Κάπου κουτοπόνηρα [και μέσα στα πλαίσια των διαχρονικών αντικομουνιστικών σου εμμονών και προκαταλήψεων] Ρώτας τον Ανώνυμο συνομιλητή σου: «Μηπως ξερεις την σταση των Ελληνων κουμμουνιστων το 40 και οχι το 41;»
Εγώ δεν θα πω πολλά επ’ αυτού. Απλώς θα ΣΕ παραπέμψω στο ανοιχτό γράμμα του [φυλακισμένου από το καθεστώς Μεταξά] τότε Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη προς τον ελληνικό λαό με ημερομηνία 31 του Οκτώβρη του 1940... Να σημειώσω ότι το καθεστώς του «πατριωτη» Μεταξά [αλλά και των επιγόνων του] άφησε τους φυλακισμένους έλληνες κομμουνιστές στις φύλακες για να τους παραλάβουν οι γερμανοί κατακτητές, κι άλλους να τους εκτελέσουν, άλλους να τους στείλουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία [όπως τον ίδιο τον Ζαχαριάδη] κι άλλους να τους αφήσουν να συνεχίζουν να σαπίζουν στις φυλακές! Τόσο «πατριωτης» ήταν ο Μεταξάς [ΣΟΥ] και οι επίγονοι του!

Και πάμε στο Γράμμα του Ζαχαριάδη:
“Προς το λαό της Ελλάδας
Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός τής Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό πού τον διευθύνει ή κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα τής δουλειάς, τής λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό. Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και ή νίκη θα ‘ναι νίκη τής Ελλάδας και τού λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.
Αθήνα, 31 τού Οχτώβρη 1940.
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τού ΚΚΕ”


Anef_Oriwn είπε...

Διόρθωση:

«ρωτάς» αντί «Ρώτας»

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε ανωνυμε

Τα ποσοστα που σου λεω ειναι δυστυχως ή ευτυχως η αληθεια.

Δεν μου απαντησες αν ξερεις την σταση των Ελληνων κουμμουνιστων το 40.

Πες μου μερικα ονοματα,και απαντα μου αν διαφωνεις με τον ανδριαντα πχ του Αυξεντιου.

Δεν ειπα οτι η ΕΣΣΔ φταιει για την ηττα της Ελλαδας στην Μ.Ασια αλλα σχολιασε την σταση του ΚΚΕ.

Με την ιδια λογικη της Μακεδονιας-Θρακης και των 3-4 γενιων πισω για να δουμε ποιοι ειμαστε τα κατεχομενα θα αναγνωριστουν σαν ανεξαρτητο κρατος.

Και επειδη εγω προσπαθω να απαντησω σε ολα σου τα ερωτηματα ,λεω οτι η ΕΣΣΔ αν κατεβαινε προς την μεσογειο μπορει να ειχε επιπτωσεις(;) η Τουρκια αλλα σκεφτηκες τι επιπτωσεις θα ειχε η Ελλαδα;

Με την λογικη σου για την σταση της αριστερας για τον αγωνα της Κυπρου και γω λεω οτι και η αντικουμμουνιστικη εκστρατεια παγκοσμιος δικαιωθηκε πληρως,ειμε σωστος;

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,
Κάπου επίσης γράφεις για το ΚκΕ λειτουργώντας πάντοτε με ανικομμουνιστικό οίστρο [στα κυπριακά «στρήνα»]:
«Επιδιωξε λεει την ηττα της Ελλαδος στην Μ,Ασια,η Τουρκια θα ηταν πεθαμενη και η Ελλαδα μεγαλη». --- Γιατί δεν μας παραθέτεις αυτούσιο ΟΛΟ το σχετικό απόσπασμα. Όμως διερωτούμαι: Θες να πεις ότι το νεοσύστατο και πολύ μικρό σε απήχηση τότε ΚΚΕ είχε τέτοια δύναμη που να «επιδιώξει» και να πετύχει την ήττα της Ελλάδας στην Μικρά Ασία; Γιατί δεν αναφέρεσαι στα βασικά αιτία της Μικρασιατικής Καταστροφής που δεν ήταν αλλά από τις εσωτερικές αντιπαλότητες και τον μεγαλοϊδεατισμό της ελληνικής αστικής τάξης; Τι γύρευε ο ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία να πορευθεί προς την Άγκυρα όταν στη βάση διεθνών συμφωνιών διασφαλίστηκε η αυτονομία της περιοχής της Σμύρνης και ειδικό καθεστώς για την Κωνσταντινούπολη; Ποια ήταν η εμπλοκή των ελλήνων κομμουνιστών σ’ αυτά και ποιος ο “προδοτικός” ρόλος τους; Κι εδώ αερολογείς στη βάση των αντικομουνιστικών εμμονών σου!

Θα επανέλθω αργότερα για να πω και δυο λόγια για το μακεδονικό

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,
Δυο λόγια και για τη θέση του ΚΚΕ πάνω στο μακεδονικό:
Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας ήταν την εποχή της Οθωμανοκρατίας μια ενιαία περιοχή όπου κατοικούσαν ανακατωμένα χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι, ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι και τουρκόφωνοι. Μετά τους βαλκανικούς πόλεμους η ευρύτερη αυτή περιοχή της Μακεδονίας διαμοιράστηκε ανάμεσα στα “εθνικά” κράτη της Ελλάδας [Μακεδονία του Αιγαίου], στη Σερβία [Μακεδονία του Βαρδάρη, τα σημερινά Σκόπια] και στη Βουλγαρία [Μακεδονία του Πίριν]... Περιττό να αναφέρω ότι για να υπάρξει “εθνική” ομοιογένεια σε κάθε “εθνικό” κράτος έγιναν από κάθε πλευρά βίαιες ή συμφωνημένες εκτοπίσεις πληθυσμών... [Θα σου σύστηνα για ανάγνωση το μυθιστόρημα του Βασίλειου Χαριτόπουλου, “Κι εσύ έλληνας, ρε;”]… Το ΚΚΕ υποστήριζε τότε την ενοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας [και της Θράκης] σ’ ένα ανεξάρτητο κράτος, κάτι που θα διατηρούσε και κάθε κάτοικο της περιοχής στον τόπο που γεννήθηκε... Είναι μέσα σ’ αυτό το ιστορικό πλαίσιο που πρέπει να δούμε τη θέση του ΚΚΕ, κι όχι συναισθηματικά και εθνικιστικά έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως μιας νέας ελληνικής αυτοκρατορίας...
Πέραν τούτου η Ελλάδα ως κράτος δεν φείσθηκε ποσώς βίαιων ενεργειών για “εθνική” [ελληνική] και γλωσσική ομοιογενοποίηση των πληθυσμών [που βρίσκονταν/ζούσαν στην ελληνική επικράτεια [Αρβανιτών, Σλαβομακεδόνων, Βλάχων, Πομάκων, Σαρακατσάνων, Συροκαθολικών, Τσιγγάνων]... Τούτο [μια “εθνική” συνείδηση και μια γλώσσα] απαιτούσαν η καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η απαίτηση για μια ενιαία αγορά στην κρατική επικράτεια. Γι’ αυτό και εξαφανίστηκαν και τα αρβανίτικα και σε μεγάλο βαθμό και τα σλαβομακεδονικά, αν και στην περιοχή της Φλώρινας [στα Κορέστεια χωριά, τα οποία και επισκέφτηκα] συναντάς ακόμα σλαβόφωνους, οι οποίοι “εθνικά” δεν λένε ότι είναι έλληνες!

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε ανευ

Απριλιος 41 μπαινουν οι Γερμανοι στην Ελλαδα.

28 ιουνιου 41,με την υπ αριθμο 621 διαταγη των μυστικων υπηρεσιων των Γερμανων απελευθερωνουν Αντρεα Τσιπα αναπληρωτη ΓΓ του ΚΚΕ,Αντρεα Τζιμα μελος της Κ.Ε του ΚΚΕ,Λαζαριδη μελος Κ.Ε του ΚΚΕ,Ζησιαδη, το γιατι πεστε μου το εσεις,θα περιμενω.

Μπορεις να βρεις και την επομενη αποφαση του ΚΚΕ, ο Ζαχαριαδης ηταν φυλακη και προφανως δεν ηξερε τι παιζοταν,εδρασε χωρις να το θελει πατριωτικα και με την καρδια ,οταν εμαθε οτι η ΜΑΝΑ θα τον μαλωνε αλλαξε σταση.
Και αυτον τον μεγαλο αντρα γιατι τον καθαιρεσαν μετα και τον ειπαν βρωμερο και φωνη του εχθρου,ποιου εχθρου,μηπως εννοουσαν την πιο πανω του σταση ή οταν κατεδωσε τον Διγενη στους Αγγλους; Ρωτω.

Οκτωβρη του 40 τα ειπε αυτα.

Ομως Απριλιο το ΚΚΕ ελεγε,οτι ο πολεμμος που η δικτατορια ετοιμαζει να σκοτωσει τα παιδια της....

Δεκεμρη του 40 το μανιφεστο διακυρηττε ο πολεμος προκληθηκε απο την βασιλομεταξικη σπειρα....γιαυτο ο πολεμος αυτος δεν μπορει να εχει καμια σχεση με την ελευθερια.

26 του Νοεμβρη ο Ζαχαριαδης ανακαλει την επιστολη που παραθετεις και μιλα για κατακτητικον πολεμο απο Ελληνικης πλευρας.

Αλλαζαν αποφασεις καθε μερα σαν πουκαμισα ,οπως και στο θεμα της ενωσης στην Κυπρο,και παντοτε ΟΧΙ για το συμφερον του λαου της Ελλαδος αλλα της μανας Σ.Ενωσης.

ΕΛΕΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕ.





Anef_Oriwn είπε...

Για τα αρβανίτικα και τη βίαια εξαφάνιση τους, παραθετω [πιο κάτω] τί γράφει ο έλληνας [αρβανίτικης καταγωγής] Καθηγητής της Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Αθανασίου στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του “Υιός Συμμορίτη”, [σελ. 15-17]:
Μισά ελληνικά, μισά αρβανίτικα, όπως όλα τότε στο χωριό - μισά και μισά. Εκτός από το σχολείο: εκεί τα ξεχνούσαμε τα αρβανίτικα ως διά μαγείας. Αλίμονο σ’ εκείνον που θα του ξέφευγε κάτι στ’ αρβανίτικα! Ο δάσκαλος, ο Κιώρης, δεν χάριζε κάστανα άμα άκουγε αρβανίτικη λέξη! Η βίτσα του, από κλαρί ελιάς, σου άφηνε σημάδια. Τι «Κιώρης», δηλαδή, που έβλεπε σαν τον διάολο! Ήταν, όμως, ο μοναδικός στο χωριό που φορούσε γυαλιά. Γι’ αυτό και στα μάτια των χωριανών φάνταζε αόμματος, «κιώρης». Τα τούρκικα που μιλούσαμε στο σπίτι με βοηθούσαν να καταλάβω πως «κιωρ» είναι ο τυφλός. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία.

Τα αρβανίτικα ήταν η μητρική γλώσσα όλων των συγχωριανών. Υπήρχαν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: οι γεροντότεροι μιλούσαν μόνο αρβανίτικα, αλλά καταλάβαιναν και λίγα ελληνικά, οι μεσαίες ηλικίες μιλούσαν και τις δύο γλώσσες, ενώ εμείς τα παιδιά μιλούσαμε ελληνικά αλλά στο σπίτι ή μεταξύ μας, όταν θέλαμε να δείξουμε τη μαγκιά μας, μιλούσαμε αρβανίτικα.
Για πολλά χρόνια είχα την απορία τι στο καλό σήμαινε αυτό. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσα να δεχθώ, και για τον εαυτό μου και για τους άλλους, ήταν πως δεν είμαστε Έλληνες: -ήμασταν όλοι φανατικά πατριώτες. Ήξερα ότι και ο πατέρας, και ο θείος ο Θοδωρής πολέμησαν από τους πρώτους στην Αλβανία μαζί με πολλούς άλλους συγχωριανούς και συντοπίτες. Αγαπούσαμε όλοι την πατρίδα και μαθαίναμε με περηφάνια τα ποιήματα στο σχολείο:
«Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό, και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό».
Αργότερα διάβασα ότι και ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, η Μπουμπουλίνα και ο Μακρυγιάννης ήταν όλοι Αρβανίτες, ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας το διάγγελμα της Επανάστασης του ‘21 διαβάστηκε στα αρβανίτικα, γιατί αυτά καταλάβαιναν πολλοί από τους κατοίκους της παλιάς Ελλάδας. Και βέβαια δεν είχαν μάθει αρβανίτικα με μέθοδο άνευ διδασκάλου, επειδή δεν είχαν τίποτε καλύτερο να κάνουν! Απλούστατα, στα χρόνια που ακολούθησαν τη φράγκικη κατοχή, μεγάλα κομμάτια της χώρας είχαν ερημώσει από τους πολέμους και τις αρρώστιες. Έτσι, χριστιανικά αλβανικά φύλα μετακινήθηκαν σιγά σιγά προς τα κάτω, εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία και αναμείχθηκαν με τους ντόπιους, δημιουργώντας έτσι μια νέα φυλή Νεοελλήνων με ελληνική εθνική συνείδηση, η οποία πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή στους αγώνες ενάντια στους Τούρκους.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η αρβανίτικη γλώσσα κρατήθηκε ζωντανή στο χωριό, όπως και αλλού, για πάνω από πέντε αιώνες, και εξαφανίστηκε σχεδόν τελείως στις τρεις δεκαετίες που ακολούθησαν τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.


Οποιεσδήποτε ομοιότητες με τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα στην Κύπρο για εξαφάνιση της κυπριακής διαλέκτου, ΔΕΝ είναι καθόλου συμπτωματικές!!!

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,
Τον Ζαχαριάδη γιατί τον έστειλαν στο Νταχάου οι Γερμανοί; Τα μέλη του ΚΚΕ που [όπως λες] απελευθέρωσαν οι γερμανοί κατακτητές για ποιους λόγους τους άφησαν [μισές αλήθειες λες] κι αν ξέρεις ποια ήταν η μετέπειτα δράση τους; Και γιατί άφησαν εκατοντάδες άλλους κομμουνιστές στις φύλακες, ενώ πολλούς άλλους γιατί τους εκτέλεσαν;
Αναφορικά με την τοποθέτηση σου ότι στις «26 του Νοεμβρη ο Ζαχαριαδης ανακαλει την επιστολη που παραθετεις και μιλα για κατακτητικον πολεμο απο Ελληνικης πλευρας», ο Ζαχαριάδης με τη δεύτερη του επιστολή ΔΕΝ ανακάλεσε την πρώτη [όπως λαλείς] αλλά κατάκρινε την προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων μέσα στην Αλβανία των όποιων έκρινε πλέον τις πολεμικές ενέργειες ως κατακτητικές... Αλήθεια ποιο ήταν τότε το συμφέρον του λαού της Ελλάδας;

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,
Πάγια και αποδεδειγμένα διαπιστωμένη τακτική σου είναι να πετάς μισές κουβέντες και μισές αλήθειες, όπως η πιο πάνω τοποθέτηση σου «28 ιουνιου 41,με την υπ αριθμο 621 διαταγη των μυστικων υπηρεσιων των Γερμανων απελευθερωνουν Αντρεα Τσιπα αναπληρωτη ΓΓ του ΚΚΕ,Αντρεα Τζιμα μελος της Κ.Ε του ΚΚΕ,Λαζαριδη μελος Κ.Ε του ΚΚΕ,Ζησιαδη», να δημιουργείς [προφανώς και σκόπιμα] αρνητικές παραπλανητικές και διαστρεβλωτικές εικόνες εντυπώσεις κι ας ψάξουν μετά οι άλλοι την αλήθεια! Θεωρώ, Ανορθωσιάτη, αυτό τον ρόλο ΣΟΥ και προβοκατόρικο και βρώμικο! Θα μπορούσες κάλλιστα να ψάξεις κι ο ίδιος γιατί απελευθερώθηκαν από τους γερμανούς τα πιο πάνω στελέχη του ΚΚΕ. Προφανώς και ξέρεις γι’ αυτό πάψε να συμπεριφέρεσαι κουτοπόνηρα και ως μωρή παρθένα και να μας λες «το γιατι [απελευθερώθηκαν] πεστε μου το εσεις, θα περιμενω»… Λυπάμαι, αλλά τελικά ή ανόητος και βλάκας είσαι, ή αισχρός!!! Χαλάλι όμως, ο χρόνος που [ΣΟΥ] αφιέρωσα για να ασχοληθώ με τις εμμονές, τις προκαταλήψεις και τις εξυπνοβλακίστικες προβοκάτσιες σου. Χαιρομαι που αποκαλύφτηκε ποιος είναι τελικά ο ρόλος σου και γιατί κάμνεις παρεμβάσεις κι αφήνεις σχόλια...

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωσης

1) Εξαντλήσαμε τη συζήτηση νομίζω. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, για το Χίτλερ, το Μεταξά και το μεταναστευτικό.

2) Πάντα μιλούμε θεωρητικά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα ήταν τα πράγματα αν η ιστορία είχε άλλη τροπή.

Εσύ πιστέυεις ότι μια σοβιετική Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις στην Ελλάδα; Εγώ δεν βλέπω επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Αντίθετα βλέπω και ισχυρότερη ψυχροπολεμική Σοβιετική Ένωση και κατά συνέπεια ισχυρότερη Ελλάδα. Βλέπω πιθανή διαφορετική πορεία για το κυπριακό με ισχυρότερη σοβιετική επιρροή έναντι της τουρκικής επιρροής. Βλέπω μια Τουρκία απομονωμένη από τη δύση και το ΝΑΤΟ. Μάλιστα ο κομμουνισμός στη Τουρκία θα ήταν πολύ πιο ισχυρός και ίσως ανέτρεπε το κεμαλικό καθεστώς με αποτέλεσμα ειρηνική συνύπαρξη όλων των Λαών της περιοχής.

Δεν νομίζω να άλλαζαν ταυτότητα οι Έλληνες παρά θα είχαν πιο ισχυρή ταξική συνείδηση και θα ανέπτυσσαν ανάλογες καθημερινές συνήθειες.

Εκείνοι που θα επηρεάζονταν από τους σοβιετικούς θα ήταν οι κεφαλαιοκράτες και το κεφάλαιο. Γι αυτούς διόλου με ενδιαφέρει (Σήμερα η Ελλάδα υποφέρει από κάτι τέτοιους).

3) Θα σταθώ και σε εκείνο που είπες για τα κατεχόμενα.

Έχουν περάσει 2 γενιές από την εισβολή και τώρα είμαστε στην αρχή της 3ης.

Στα κατεχόμενα συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ο αγώνας μας είναι εναντίων αυτού του εγκλήματος.

Οι άνθρωποι πρέπει να αφεθούν να αποφασίσουν για τους συσχετισμούς μεταξύ τους σε ένα ελεύθερο καθεστός και αυτή η διεκδίκηση είναι η τελευταία μας ελπίδα (για ειρηνική επίλυση).

Αν παρ' ελπίδα συνεχίσουμε να κάνουμε λάθη (στο όνομα του έθνους) και δικαιώσουμε αυτό το έγκλημα τότε η διχοτόμηση είναι αναπόφευκτη (και συμπληρώνω καταστροφική για όλους μας).

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Δεν ειπα οτι το αιτιο της Μικρασιατικης καταστροφης ηταν το ΚΚΕ,ειπα οτι το ΚΚΕ την επιδιωξε,το πως δεν το ξερω.
Ενα Ελληνικο(;)κομμα επιδιωξε την καταστροφη της Ελλαδος γιατι η πεθαμενη Τουρκια θα γινοταν(;)αντισοβιετικο ορμητηριο,παλιν τα ξενα συμφεροντα πανω απο τα εθνικα,παλι το συμφερον του κομματος πανω απο της πατριδας,και παρασυρομενοι μαζι παρα πολλοι ιδεολογοι κουμμουνιστες,δεν το αμφισβητω αυτο.

Για το Μακεδονικο εχω να πω οτι να ερχεσαι αντιμετοπος με το εθνικο συμφερον,το συμφερον της χωρας σου για καμια μειονοτητα.

"Εισε Ελληνας;Τι προσκυνας;Εμεις και στους θεους ορθιοι μιλουμε"
Θεοδωρος Κολοκοτρωνης.

"Φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους"
Θεοδωρος Κολοκοτρωνης

Αρβανιτες με εθνικη συνηδηση,υπηρξαν και καποιοι Ελληνες με σοβιετικη συνηδηση.

Οφειλω να ομολογησω οτι δεν ηξερα οτι οι κουμμουνιστες ξαναφυλακηστικαν απο τους ναζι,ουτε προβοκατορας ειμε ουτε κουτοπονηρος.

Δεχτηκα σωρεια χαρακτηρισμων χωρις να αντιδρασω αλλα το βλακας ,ανοητος,και το αισχρος,θελω να τα ανακαλεσεις,αφου εχω το θαρρος να σου πω οτι δεν ηξερα,οπως δεν ηξερα και οτι ο Ζαχαριαδης σπουδασε στην ανωτατη κομματικη σχολη της Μοσχας.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε ανωνυμε

Χαρηκα για την συζητηση,ασχετο αν δεν συμφωνουμε.

Βαλε ενα ψευδονυμο να ξερουμε σε ποιον απευθυνομαστε.

AISOPOS είπε...

αΝωρθοσηατι, τω μωμω που βρυκαις να πης ινε πος χαρυκαις γηα ωτη αιμαθα ωρθωγραφυα;