Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΈΤΣΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ;



·         Αμφιλεγόμενες μαρτυρίες παρουσιάζονται ως γεγονότα
·         Μαρτυρίες στρατιωτών του 361 Τ.Π. καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του διοικητή του τάγματος Δ. Χάντζου

Ένα από τα τάγματα της Εθνικής Φρουράς που είχε τα περισσότερα θύματα κατά την τουρκική εισβολή είναι το 361 Τ.Π.

Τα περισσότερα θύματα (νεκροί και αγνοούμενοι) σύμφωνα με ισχυρισμούς των στρατιωτών του Τάγματος, φαίνεται ότι προκλήθηκαν από τη στάση του διοικητή του Τάγματος αντισυνταγματάρχη Δημήτριου Χάντζου ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς  όχι μόνο απέτυχε να διοικήσει το Τάγμα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επέμβασης, αλλά το εγκατέλειψε κατ’ επανάληψη.

Αυτές τις μέρες ο Φιλελεύθερος κυκλοφόρησε ένα δίτομο βιβλίο με τίτλο «1974, Μάρτυρες και μαρτυρίες», μέσα στο οποίο καταγράφεται μονομερώς η άποψη του τότε διοικητή του Τάγματος Δημήτριου Χάντζου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περί του αντιθέτου οι ισχυρισμοί των στρατιωτών του τάγματος του.

Η ευθύνη των ακαδημαϊκών
Εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί των στρατιωτών, θεωρούμε διπλά απαράδεκτο το ότι η συγκεκριμένη αναφορά περιλήφθηκε σε ένα βιβλίο που επιμελήθηκε ακαδημαϊκός όπως ο Αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο κ. Παπαπολυβίου όφειλε, να κάνει έρευνα πριν δημοσιεύσει τα κείμενα του και όχι να αρκεστεί στην αντιγραφή από τα βιβλία του Δ. Χάντζου ο οποίος ηρωοποιεί τον εαυτό του, γράφοντας ένα σωρό αστήρικτα και αναληθή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς εν ζωή στρατιωτών του τάγματος.

Τα ψεύδη του Δ. Χάντζου
Ο κ. Παπαπολυβίου ανακυκλώνει μία σειρά από ψευδής ισχυρισμούς – σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των στρατιωτών του 361 Τ.Π. – του διοικητή του 361 Τ.Π. και θεωρεί δεδομένα τα όσα ο Δ. Χάντζος καταγράφει.
Θα σχολιάσουμε ορισμένες από τις αναφορές που καταγράφονται στο βιβλίο του Φιλελεύθερου, στη βάση των μαρτυριών των στρατιωτών του τάγματος του.

Το πραξικόπημα
Ο Δ. Χάντζος αναφέρεται στο πραξικόπημα λες και ήταν κάτι ξένο προς αυτόν. «Σήμερα, αν δεν γινόταν το πραξικόπημα, στον σταθμό διοικήσεως του τάγματος θα είχαμε πολύ δουλειά», γράφει στο βιβλίο του Φιλελεύθερου.
Ξέχασε ο κ. Χάντζος ότι ηγήθηκε τμήματος του τάγματος που πήγε για να φρουρεί την καμένη αρχιεπισκοπή;
Ξέχασε τη χαρά που σκορπίστηκε μεταξύ των αξιωματικών του και του ίδιου όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα;

Οι πρώτες ώρες της εισβολής
Ο Δ. Χάντζος αναφέρει ότι ειδοποιήθηκε στις 4.30 από την Γ’ ανωτέρα ότι θέαθηκαν τουρκικά πλοία στη θάλασσα.
Ρίχνει ευθύνες στους στρατιώτες του 2ου λόχου που έδρευε στην Αλωνάγρα ότι δεν τον είχαν ειδοποιήσει αλλά δηλώνει έτοιμος για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού.
Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Ακόμα και όταν ξεκίνησε η εισβολή δεν είχε επικοινωνήσει με κανένα λόχο του τάγματος  του.

Ισχυρίζεται ότι διέταξε επιστράτευση εφέδρων αλλά μέχρι και τις 6 το πρωί δεν είχε εμφανιστεί κανένας! Αν είναι δυνατόν.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η μονάδα του δεν αιφνιδιάστηκε αφού από την προηγούμενη είχε παρατηρηθεί τοποθέτηση σημαιών από τουρκοκύπριους σε διάφορα σημεία.
Αυτό περιέχει δόση αλήθειας. Η πραγματικότητα όμως λέει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες στρατιωτών του τάγματος, ότι οι μόνιμοι αξιωματικοί καθησύχαζαν ότι δεν τρέχει κάτι.

Λίγο πιο κάτω ο Δ. Χάντζος γράφει ότι έκανε την σκέψη να τηλεφωνήσει στον 2ο Λόχο που είχε οπτική επαφή με τη θάλασσα για να δει τι συμβαίνει, αλλά «Δεν προφθαίνω όμως να υλοποιήσω την σκέψη μου. Πάνω απ’ τα κεφάλια μας διαγράφουν κύκλους αεριωθούμενα μαχητικά αεροσκάφη. Στο βάθος προς νοτιοδυσμάς, ακούγονται εκρήξεις βλημάτων. Η εισβολή έχει αρχίσει...

Ο διοικητής του 361 Τ.Π. δεν αναφέρει ότι σε καμιά περίπτωση έδωσε διαταγή για να ανοιχθεί πυρ εναντίον των τουρκικών αεροπλάνων.
Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας στρατιώτες του τάγματος, τη διαταγή «άρξαστε πυρ» δεν την άκουσαν ποτέ.
Το ίδιο έγινε και όταν ξεκίνησε η ρίψη αλεξιπτωτιστών, όπου ψευδώς και πάλι ισχυρίζεται
Αποκρύβει ακόμα ότι η οποιαδήποτε ενέργεια έγινε οφειλόταν αποκλειστικά στην πρωτοβουλία των ίδιων των στρατιωτών.

Τα όπλα δούλευαν καλά!
Ο διοικητής του τάγματος ρίχνει ευθύνες στους εφέδρους οι οποίοι όπως λέει, ενώ είχαν καλεστεί από τις 4.30 το πρωί, μέχρι τις 6 το πρωί δεν είχαν εμφανιστεί!
Και πώς καλέστηκαν οι έφεδροι, ποια ώρα και για ποιο λόγο όταν ο ίδιος θεωρούσε ότι έκαναν άσκηση και δεν έδωσε διαταγή για να ανοιχθεί πυρ;

Μετά από αυτά περιγράφει με λογοτεχνικό τρόπο την πτώση των αλεξιπτωτιστών γράφοντας ότι ο στόχος ήταν ανεπανάληπτος και ότι «Τα όπλα των φυλακίων μας δουλεύουν καλά. Και ασφαλώς προκαλούν σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες στον εχθρό».
Ούτε εδώ λέει την αλήθεια.
Ξέχασε ότι 20 μέρες πριν το πραξικόπημα αντικαταστάθηκαν τα αντιαεροπορικά του τάγματος με παλιά ρώσικα αντιαεροπορικά που στην 3η σφαίρα πάθαιναν εμπλοκή;

Πέραν τούτων, όταν γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι οι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν την Αλωνάγρα και ενώ το τάγμα μετρούσε ήδη αρκετούς νεκρούς, ο Δ. Χάντζος γράφει στο βιβλίο του ότι μέχρι και την επομένη ημέρα το Τάγμα του κρατούσε τις θέσεις του στην Αλωνάγρα. Γράφει μάλιστα ότι επικοινωνεί και με το διοικητή του λόχου!
Εύλογα εγείρεται το ερώτημα πώς επικοινώνησε με τον διοικητή του 2ου λόχου όταν ο ασυρματιστής ονόματι Μιχάλης Μιχαήλ έπεσε νεκρός από βλήμα όλμου και ο ασύρματος δεν λειτουργούσε;
Θα πούμε στον κ. Χάντζο και στον κ. Παπαπολυβίου ότι ο διοικητής του λόχου αναγκάστηκε να στείλει πεζό τον στρατιώτη Αδάμο Κούτρα να βρει το τάγμα και να ζητήσει ενισχύσεις, όμως στο τάγμα δεν υπήρχε τίποτε!

Εγκατέλειψε το Τάγμα
Όταν ο κ. Παπαπολυβίου επικαλείται το βιβλίο του Δημήτριου Χάντζου θα έπρεπε – και ως ακαδημαϊκός που ασχολείται με την έρευνα – ότι ο διοικητής εγκατέλειψε το τάγμα και τους στρατιώτες του στο έλεος του εισβολέα.

Εγκατέλειψε του στρατιώτες του στην Αλωνάγρα, κατά τον πρώτο γύρο της εισβολής και κατά τον δεύτερο γύρο στην περιοχή Κλεπίνης – Παχυάμμου της Κερύνειας.

Μαρτυρίες για τον βίο και την πολιτεία του Δ. Χάντζου δίνουν και στρατιώτες άλλων ταγμάτων που βρέθηκαν με το 361 στην περιοχή Παχυάμμου.
Στις 3-8-2012 δημοσιεύθηκε στη «Χαραυγή» άρθρο στρατιώτη της 120 ΛΒΟ ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο κύριος αυτός δεν ανησυχούσε, ούτε είχε σχέδιο δράσης, Επιστρέψαμε στην πρώτη γραμμή απογοητευμένοι από την ανικανότητα και την ανευθυνότητα των ηγητόρων μας. Στην πραγματικότητα ολόκληρη η γραμμή από την κορυφή του Πενταδάκτυλου μέχρι τη θάλασσα δεν είχε ένα στρατιωτικό διοικητή για να συντονίζει το μέτωπο (…) το 361 ΤΠ ήταν τοποθετημένο στον αυτόματο πιλότο ή καλύτερο στο έλεος των Τούρκων».

Και σε άλλο σημείο «Οι άνδρες του 361 ΤΠ δεν ειδοποιήθηκαν από το Διοικητή τους για να συμπτυχθούν. Υποχώρησαν αργά το απόγευμα στην Κλεπίνη όπου αντιστάθηκαν».

Αυτές οι μαρτυρίες έπρεπε να ληφθούν υπόψη από τον κ. Παπαπολυβίου πριν επικαλεστεί το βιβλίο του Δ. Χάτζου και πριν τον παρουσιάσει σαν ήρωα.


Επίσης θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν ο Δ. Χάντζος έκανε τόσο αριστοτεχνικούς και αποτελεσματικούς χειρισμούς, τότε πώς δικαιολογούνται οι 90 και πλέον νεκροί και αγνοούμενοι του τάγματος του;
Το οποίο τάγμα του κατέχει τα πρωτεία στους νεκρούς και τους αγνοούμενους;

Επαναλαμβάνουμε ότι το σύνολο των αναφορών μας στηρίζεται στους ισχυρισμούς και τις μαρτυρίες των (τότε) στρατιωτών του 361 Τ.Π.


8 σχόλια:

παύλος1988 είπε...

Δυστυχώς, το 1974 υπήρξαν Ελλαδίτες αξιωματικοί σαν τον Χάντζο, κατά τα φαινόμενα, και τον άλλο τον απερίγραπτο που στο Πραξικόπημα έκλεψε αρχαιότητες από την Αρχιεπισκοπή ( τώρα δεν θυμάμαι το όνομά του ).

Από την άλλη όμως, υπήρχαν και πολλοί Ελλαδίτες αξιωματικοί που πολέμησαν τους εισβολείς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους ή είναι ακόμα και σήμερα αγνοούμενοι. Ονόματα, φαντάζομαι, οι περισσότεροι γνωρίζετε.

Anef_Oriwn είπε...

Οι καταγγελίες κατά του Χάντζου [από τότε στρατιώτες του 361 Τ.Π.] χρονολογούνται από κάποια χρόνια... Γι’ αυτό και είναι άξιο απορίας γιατί ο επιμελητής της έκδοσης του “Φιλελευθέρου”, Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, περιέλαβε στις “Μαρτυρίες” και τα γραφόμενα του συγκεκριμένου ελλαδίτη αξιωματικού...
Δείτε εδώ και μια παλιά, σχετική με το θέμα, δική ΜΟΥ ανάρτηση: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/07/882012-1974.html

Μιχάλης είπε...

Στις 14 Αυγούστου η Χαραυγή θα κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για το 361.
Ηταν το τάγμα με τις μεγαλύτερες απώλειες, χάρις στον Διοικητή του Δ. Χάντζο.

Μιχάλης είπε...

@ παύλος1988

Φίλε το είπαμε πολλές φορές, τα πράγματα δεν είναι μαύρο άσπρο.
Το ότι υπήρξαν ελλαδίτες (και όχι μόνο) αξιωματικοί που έδρασαν προδοτικά δεν σημαίνει ότι όλοι έδρασαν προδοτικά.

Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε στην Κύπρο να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αυτών που αναφερόμαστε και στο σύνολο.
Δεν χρειάζεται κάθε φορά που λέμε για τον προδοτικό ρόλο κάποιου να διευκρινίζουμε ότι οι άλλοι ή κάποιοι άλλοι δεν έπραξαν το ίδιο.
Είναι ευκόλως εννοούμενο νομίζω.

Μιχάλης είπε...

Anef_Oriwn

Όντως είναι άξιο απορία αγαπητέ Άνευ, γιατί ο κ. Παπαπολυβίου – που δεν δικαιολογείται να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν γνώριζε – διέπραξε αυτό το σοβαρό ατόπημα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Μιας και μιλαμε για εφημεριδες.

Στην γνωμη καποιος κανει μια αυθαιρετη διαπιστωση,οτι ο Αναστασιαδης δεν πηγε στο μνημοσυνο του Μακαριου απο προφαση για τον μηνισκο του,δηλαδη αυτος ο δημοσιογραφος εβγαλε συμπερασμα οτι το προβλημα στο γονατο του Νικαρου δεν ειναι σοβαρο ωστε να του στερησει την ευχερια παρουσιας στο μνημοσυνο Μακαριου,αρα ο συγκεκριμενος δημοσιογραφος ,που πιθανοταταθα ειναι και μελος του ΑΚΕΛ,ειναι και ιατρος και ψυχαναλυτης και αντικειμενικος ενημερωτης του λαου.

Καποιος αλλος λεει οτι σπερνουν την διχονοια με υβρεις εναντιον του ηγετη.
Μα ποιου ηγετη;
Απο ποτε απαγορευεται να βρισκουμε λαθη του Μακαριου;
Για τον ιδιο δημοσιογραφο δεν ηταν λαθος η αποφαση του για ενοπλο αγωνα;
Δεν ηταν λαθος γιαυτον ,να καλεσει τον Γριβα;
Δεν ηταν χιτης και σφοδρος αντικουμμουνιστης;
Δεν εκανε λαθος με τις υπογραφες Ζυριχης;
Δεν ειχε κατω απο την τσιουππα του παρα-στρατους για ελεγχο των ΤΚ;
Δεν ακροβατουσε σε τεντωμενο σχοινι και το δηλωνε και ο ιδιος;
Εκεινος πιστεψε εστω ενα δευτερολεπτο στο κρατος του 60;
Δεν ηθελε να ειναι ο αρχηγος των πανελληνων;
Τοτε γιατι απαγορευεται να του βρισκουν λαθη,αφου ειχε ,χιλιαδες.
Αλλωστε απο αυτο το μπλογκ,κριναμε και τον Κληριδη,την ημερα του θανατου του.

Επισης αλλος δημοσιογραφος και συγγραφεας βιβλιδιων στο μπλογκ του κανει αλλη μια αυθαιρετη διαπιστωση,οτι ο Παπαποστολου δολοφονησε τον Γιωρκατζη,αυτος ειναι και δημοσιογραφος και του τμηματος εγκληματων της αστυνομιας συναμα,δεν ξερω αν καταθεσε και στον φακελο της Κυπρου.
Ο ιδιος βαζει και βιντεο για τον ακραιο εθνικισμο των ΛΟΚ,το ιδιο βιντεο που κατεθεσε στην βουλη των Ελληνων βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ,και εγω ρωτω που ειδαν τον εθνικισμο-ρατσισμο,γιατι με αυτην την εννοια εννοει τον εθνικισμο.
Συμφωνοι,υπαρχει αντι-Τουρκισμος,"την πολη που μου πηρανε θατην επαρω πισω",και ναι ρε παιδια αν χρειαστει Τουρκο να μην αφησω,τι συνθηματα να φωναζουν στις ειδικες δυναμεις του στρατου;
Οπως το 74 ,την πολη που ηρθαν να μου παρουνε να φυγω και να την αφησω πισω,σφαιρα να μην ριξω Τουρκο να μην χτυπησω;Ελεος

Και ρωτω ειναι σοβαρη εφημεριδα αυτη;

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Πάμπο αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι εντελώς εκτός θέματος, έτσι δεν είναι;

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Πάμπο αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι εντελώς εκτός θέματος, έτσι δεν είναι;