Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ




Αν και δεν το συνηθίζω, σήμερα δημοσιεύω ένα άρθρο της συναδέλφου Σκεύης Σταύρου από την Κυριακάτικη έκδοση της «Σημερινής»(25/4/2010).

Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό δίνει ένα γερό χαστούκι εκ των έσω σε όλους εκείνους που αντί να καθοδηγούν σωστά το λαό προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και λαϊκίζουν ασύστολα, συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους ποιος θα παρουσιαστεί περισσότερο «πατριώτης» από τον άλλον.


Η συνέπεια των κομμάτων

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε εκφράσει την άποψη ότι «εάν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν μπορέσει να σχηματίσει ‘κυβέρνηση’ στις ψευδοεκλογές, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πισωγυρίσματα, καθώς, αν δεν τα βρούμε με τον Ταλάτ, δεν θα τα βρούμε με κανέναν».

Μετά τη βαρυσήμαντη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από σχεδόν όλα τα κόμματα, τα οποία αποφάνθηκαν πως η συγκεκριμένη τοποθέτησή του ήταν ατυχής.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, τον κατηγόρησαν πως προσπαθεί ν’ αναβαθμίσει τις παράνομες εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα και ότι επιμένει ν’ αποενοχοποιεί την αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά και του ίδιου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις έρχονται στα λόγια που τότε είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μιλούν για αρνητική εξέλιξη, αναφερόμενες, βέβαια, στην ανάδειξη του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Ουσιαστικά, υπερθεματίζουν της δήλωσης στην οποία πριν από ένα χρόνο είχε προβεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, και την οποίαν είχαν θεωρήσει ως προσπάθεια αναβάθμισης των παράνομων εκλογικών διαδικασιών και αποενοχοποίησης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Και το ερώτημα που αναφύεται είναι το εξής:
Μήπως τώρα τα κόμματα που τότε επέκριναν τον Πρόεδρο Χριστόφια δεν δίνουν υπόσταση στις «εκλογές», οι οποίες έγιναν στα κατεχόμενα και δεν αποενοχοποιούν την αδιαλλαξία της Τουρκίας, όταν αναφέρονται σε αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την «εκλογή» Έρογλου;
Τι το διαφορετικό λένε σε σύγκριση μ’ εκείνο που είπε τότε ο Δημήτρης Χριστόφιας και για το οποίο επικρίθηκε σφόδρα;
Τίποτα απολύτως.

Αναφερόμαστε, λοιπόν, σε αυτό το γεγονός, γιατί, κατά τη γνώμη μας, καταδεικνύει την ασυνέπεια με την οποία πολλές φορές πολιτεύονται τα κόμματα, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν απλώς και μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Προτρέχουν και βιάζονται να τοποθετηθούν μ’ εύηχες θέσεις, αλλά, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και προσγειωθούν στην ωμή πραγματικότητα, ανακρούουν πρύμνα και, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, υιοθετούν απόψεις και αντιλήψεις, τις οποίες μέχρι πρότινος αναθεμάτιζαν!

Και για να είμαστε ξεκάθαροι, σ’ ένα δημοκρατικό πολιτειακό σύστημα, όπως
είναι αυτό της Κύπρου, ασφαλώς και πρέπει ν’ ασκείται κριτική στον εκάστοτε Πρόεδρο
της Δημοκρατίας, αφού, εάν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, και εάν ο εκάστοτε Πρόεδρος
βρισκόταν διαρκώς στο απυρόβλητο, θα μιλούσαμε γι’ άλλα καθεστώτα.

Είναι άδικο, όμως, για τον όποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στην προκειμένη περίπτωση για το Δημήτρη Χριστόφια, με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις του, να δέχεται πυρά εκ των έσω για εκτιμήσεις, που κάνει και οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα επιβεβαιωθούν, χάριν και μόνο άλλων σκοπιμοτήτων.

Θεωρούμε ότι η όποια κριτική για να έχει ουσία, αξία και να είναι πειστική, θα πρέπει να γίνεται μακριά από ακρότητες, ενώ όσοι την ασκούν θα πρέπει να έχουν και την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Κάτι που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει.


Σημ. Οι εμφάσεις στο κείμενο είναι δικές του διαχειριστή του ιστολογίου.

27 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Άμαν γυρεύκεις συνέπειαν των κομμάτων είναι σαν να γυρεύκεις ψύλλους μες τ΄άσιερα. Μετά το 2004 πιάννει τζιαι το δικό σου κόμμαν το κολάνι. Μετά είναι ζήτημα βαθμού τζιαι μη χείρον βέλτιστον.

kyriakos είπε...

Δεν ξέρω Μιχάλη, θεωρώ πολύ σκούρα τα πράγματα, νιώθω πως βαδίζουμε προς ολική καταστροφή - Με ενοχλεί το απύθμενο μίσος ΟΛΩΝ προς όλων - Ο Χριστόφιας όμως φίλε μου φαίνεται πως έχει ξεχάσει πως είναι υπόλογος στο λαό της Αριστεράς που τον ψήφισε. Εγώ δεν είμαι αριστερός με την έννοια του οικονομικού μοντέλου, δεν ψηφίζω Ακελ επειδή πιστεύω στον κολεκτιβισμό και τον κρατισμό ή επειδή το Ακέλ είναι δηλαδή σοσιαλιστικό Κόμμα, Ψηφίζω/ζα Ακελ λόγω της διαχρονικής στάσης του στο Κυπριακό, είμαι αριστερός δηλαδή στη προσέγγιση μου στο Κυπριακό. Ο Χριστόφιας τις τελευταίες μέρες φαντάζει στα αφτιά μου να μιλάει ως-αν να απολογείται κλαψουρίζοντας σε πρώην ερωμένη με την οποία έχει προηγηθεί εκατέρωθεν απιστία, λες και υπάρχει η περίπτωση να τον πιστέψει ή να τον.. αγαπήσει αυτή η κακιά μέγαιρα που τον μισεί πλέον θανάσιμα και θέλει να τον καταστρέψει.

Εχει ξεχάσει ο Χριστόφιας πως είναι υπόλογος και στη γυναίκα και στα παιδιά του.

Phivos Nicolaides είπε...

"Συνέπεια" κομμάτων, όπως ακριβώς το ηλιακό ρολόι...

Μιχάλης είπε...

@ Aceras Anthropophorum

Ίσως να είναι κι έτσι.
Πάντως ουδέποτε αμφισβήτησα ότι ευθύνες φέρει και το ΑΚΕΛ. Και το είπα πολλές φορές ότι η επιλογή και ανάδειξη του Τ. Παπαδόπουλου από το ΑΚΕΛ θα αποτελεί ένα μαύρο στίγμα στην ιστορία του κόμματος.

Αντιλαμβάνεσαι ωστόσο ότι η ανάρτηση αναφέρεται στα σημερινά πεπραγμένα.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Άποψη μου αγαπητέ φίλε είναι πως παρά τις παλινδρομήσεις που σημείωσε το ΑΚΕΛ κατά καιρούς, στην ουσία δεν έχει αποστεί από τους στόχους του.

Λάθη γίνονταν και πάντα θα γίνονται. Όμως η γενική εικόνα που έχω εγώ – τουλάχιστον – είναι ότι τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο Χριστόφιας καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες για λύση.

Δεν έχω αντιληφθεί τον Χριστόφια να απολογείται και να κλαψουρίζει.
Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Μιχάλης είπε...

@ Phivos Nicolaides

Δυστυχώς φίλε μου οι μεταμορφώσεις και οι δηλώσεις αλαλούμ έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Disdaimona είπε...

Μιχάλη, το κόστος της συνέπειας είναι πως οδηγεί κατευθείαν σε πολιτικές πράξεις τις οποίες τα πιο πάνω κόμματα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.
Αντίθετα η ασυνέπεια οδηγεί κάλλιστα στη σύγχιση η οποία επιτρέπει και την πολιτική απραξία και στασιμότητα.

Δεν είναι βλάκες, ούτε ευθυνόφοβοι.Είναι συνεπείς προς τους στόχους τους και ασυνεπείς προς το λαό της κύπρου.

ναι...το κολάνι πιάνει δυστυχώς και το ακελ γαι την περίοδο την οποία αναφέρεις.

kyriakos είπε...

.... "Ο γενικός γραμματέας δεν ανέφερε μία νέα διεθνή διάσκεψη"

Αν αυτό δεν είναι μια υποκριτική απολογητική μπούρδα τότε τι άλλο να πει κανείς;

Το πιο πάνω σχόλιο δεν θα σήμαινε φυσικά τίποτα αν συνοδευόταν μετά και με την πρόταση: "ακόμα όμως και αν πεί ο ΓΓ κάτι τέτοιο εμείς πάντα είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση"

...εμείς εξάλλου είμαστε η... διαλλακτική πλευρά..

..ουτέ να το γράψω πλέον δεν μπορώ χωρίς να γυρίσω τα μάτια μου..

bestman είπε...

Μιχάλη,
το θέμα είναι πως οι παλινδρομήσεις του ΑΚΕΛ σε κρίσιμες περιόδους (βλ. στάση στο Ανάν, στήριξη του Τ. Παπαδόπουλου επί 4.5 χρόνια και "κωλοτούμπα" μετά - όπως και στο ABK του 1978) μπορεί να έχουν στοιχήσει και τη λύση του Κυπριακού. Ειδικά στο Ανάν, όπου τις συμπεριφορές στις οποίες - στην καλύτερη των περιπτώσεων - εθελοτυφλούσε για μικροκομματικές σκοπιμότητες είναι αυτές τις οποίες βρήκε μπροστά του μετά την εκλογή του το 2008.

Κάτι άλλο: δυστυχώς δε βρέθηκε στην Κύπρο μια σατιρική εκπομπή -τύπου "Ελληνοφρένειας" - να υποδεικνύει πότε πολιτικός παράγων ή πολιτική παράταξη κάνουν κωλοτούμπες -τουτέστιν φάσκουν και αντιφάσκουν...

Κκουλλάς είπε...

Όλα μα όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα κατά καιρούς για δικούς τους σκοπούς έβαλαν το λιθαράκι τους για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, από ιδρύσεως κι ακόμη πιο πριν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κι εκεί που το ΑΚΕΛ μπορούσε να κάνει τη διαφορά τα τελευταία χρόνια, απεδείχτηκε δυστυχώς και αυτό παρά τις εκάστοτε διακηρύξεις του , ένα από τα ίδια, τελικά ίσως και το χειρότερο.

kyriakos είπε...

Είναι λες και το Ακελ μέσω του χριστόφια προσπαθεί να αποδείξει τον "πατριωτισμό" του ή να δώσει διαπιστευτήρια αγωνιστικότητας προς κάποιους ή κάτι. Βρίσκω άκρως προσβλητική για τον Κόσμο του Ακελ αυτή την "απολογητική" συμπεριφορά προς σε όλους αυτούς που εγκλημάτησαν ένας ένας απανωτά στο σώμα της Κύπρου. Με την Στάση του ο Χριστόφιας στην ουσία παίρνει σειρά σε αυτό τον μακροχρόνιο βιασμό της Κύπρου και της νοημοσύνης μας. Το πρόβλημα όμως είναι πως όπως πάει το πράγμα θα πεθάνει πάνω του η Κυπρούλλα και θα βαφτιστεί όχι απλά βιαστής αλλά δολοφόνος..

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΟΓΛΟΥ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aceras Anthropophorum είπε...

Για τα σημερινά αγαπητέ Μιχάλη, ο πρόεδρος ελογοδότησεν στην κεντρικήν επιτροπή του Δήκο, ελογοδότησε στο εθνικό συμβούλιο σήμερα, κάποια ώρα θα πρέπει να λογοδοτήσει τζιαι σε αυτούς που τον εψηφίσαν τον πρώτο γυρό. Αναμένοντας μιαν εξήγηση, βάλλω τζιαι τα τωρινά του προέδρου μέσα στες ασυνέπειες. Τζιαι την έκλειψη του Ακέλ από την πολιτική σκηνή που την κοινωνία τζιαι που τους κοινωνικούς αγώνες (για επανένωση) τα τελευταία δύο χρόνια επίσεις. Ακέλ δεν είναι ο Χριστόφκιας, αλλά δυστυχώς το επήρεν εις τον λαιμόν του.

Για μέναν το ακέλ επέθανε το 2004, αναστήθην το 2008, τζιαι εκλώτσισεν τέλεια της σίκλα μαζί με την ελπίδα που έθαψεν η ανικανότητα των δύο αριστερών ηγετών να έβρουν λύση. Τζιαι μεν μου πεις φταίει η τουρκία διότι δεν θα σου πιστέψω.

Τωρά πρέπει να πεθάνει τέλλια για να φκεί που τες στάχτες άλλον πράμα.

Οι γενιές του πεήντα τζιαι του εξήντα δεν έχουν τίποτε πλέον να δώσουν. Απλά εσυντηρήσαν ότι επαραλάβαν. Δεν εφκήκαν εγγληματίες όπως οι προηγούμενες τους γενιές, αλλά εφκήκαν μούτσιοι. Που τον πρώτον ως τον τελευταίον. Θα δεις σε τρία χρόνια που θα τους κατεβάσουν τζιαι το σώβρακον οι Γερμανοί όπως κάμνουν τζιαι τους καλαμαράες.

Άλλους πκιον. Με άλλα μυαλά. Το σημερινό πολιτικό κατεστημένον εν ποσπασμένον μαζί με την ελπίδα για επανένωση της Κύπρου.

Δυστιχώς τρέμουν τα σιαίρκα τους αριστερούς για να μπορέσουν να πιάουν στιβαρά την τύχην του τόπου τζιαι να τον κάμουν ν΄αθθίσει.

Θα σαπίσουμεν τζιαι άλλες δεκαετίες μες τα όπλα, μέσα τους στρατιώτες, μέσα στην καπιταλιστικήν πνευματική μιζέριαν που διαχειριζόμεθα με αυταπάρνησην.

Μιχάλης είπε...

@ Disdaimona

Άσχετα με το τι νομίζουν διάφοροι για μένα, το έχω αποδείξει ότι δεν συμφωνώ σε όλα όσα γίνονται ακόμα και από το ΑΚΕΛ.
Και λέω τις διαφωνίες μου.

Δυστυχώς το ΑΚΕΛ φέρει ευθύνες και για γεγονότα που συνέβησαν στην εποχή μας αλλά και παλαιότερα.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Έχω την άποψη αγαπητέ μου φίλε ότι τα πράγματα πρέπει να τα εξετάζουμε μέσα στις συνθήκες που γίνονται.

Προσωπικά δεν έχω κατασταλάξει στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης.
Η διεθνής διάσκεψη δεν μπορεί να λύσει το κυπριακό τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί ξανά η βάση των συνομιλιών μετά την εκλογή του Έρογλου. Διότι αν δεν γίνει αυτό, πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε αλλού.

Η διεθνής διάσκεψη όπως προέκυψε τη δεκαετία του 80 δεν έχει σχέση με τη διεθνή διάσκεψη που επιδιώκεται τώρα από κάποιους.
Τότε ήταν ξεκάθαρο ότι θα επιλύσει τη διεθνή πτυχή του κυπριακού και όχι να λύσει το κυπριακό.

Προβληματίζομαι διότι η πρόταση μιλά στην ουσία για 6μερή διάσκεψη (ΟΗΕ, Ε.Ε., Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων).

Αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ υποκρύβονται κάποιοι κίνδυνοι τους οποίους δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Ίσως η εξέταση του ενδεχομένου για μια άτυπη συνάντηση διαφόρων παραγόντων να προσφέρεται τώρα.

Μιχάλης είπε...

@ bestman

Αγαπητέ μου στο θέμα που θίγεις αναφέρθηκα πολλές φορές και όπως είπα δεν διαγράφω τις όποιες ευθύνες του ΑΚΕΛ.
Εκείνο στο οποίο διαφωνώ είναι όταν μπαίνει το ΑΚΕΛ στο ίδιο τσουβάλι με κάποιους άλλους. Θεωρώ ότι η ισοπέδωση (Κκουλλάς) δεν βοηθά.

Μιχάλης είπε...

@ Aceras Anthropophorum

Δεν νομίζω να τίθεται έτσι το θέμα. Δεν είναι θέμα λογοδοσίας.
Δεν είναι θέμα λογοδοσίας. Εξηγήσεις δίνει. Και το θεωρώ απαραίτητο και ως απάντηση στις διάφορες κατηγορίες που δέχεται.

Αν ήταν όπως το θέτεις θα υπέκυπτε στις πιέσεις της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ για απόσυρση προτάσεων. Και όμως δεν το έπραξε. Αυτά βεβαίως, δεν τα βλέπουμε.

Φίλε μου αντιλαμβάνομαι την πικρία. Ούτε κι εγώ νιώθω ωραία από την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Αλλά αύριο αν ο Έρογλου επιμένει σε δύο κράτη και ο Χριστόφιας (ή ο όποιος Χριστόφιας) δεν το αποδεχθεί, δεν θα τον κατηγορήσω.
Το λέω αυτό διότι πολλές φορές ξεχνούμε τον παράγοντα τουρκικές θέσεις.

Διαφωνώ δηλαδή με τις απόψεις κάποιων ότι λίγο πολύ πρέπει να δεχθούμε ότι νάναι για να βρεθεί λύση. Νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Meropi είπε...

Μιχάλη μου,
Όπως επισημαίνεις πριν από ένα χρόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε: «εάν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν μπορέσει να σχηματίσει ‘κυβέρνηση’ στις ψευδοεκλογές, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πισωγυρίσματα, καθώς, αν δεν τα βρούμε με τον Ταλάτ, δεν θα τα βρούμε με κανέναν». Τι έκανε όμως ο ίδιος, για να μην επιβεβαιωθεί η "προφητεία" του? Φοβάμαι όχι και πολλά πράγματα. Έδεσε στο άρμα του "βαρίδια" εθνικιστικά (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) που τον τράβηξαν πολύ πίσω. Ο ηγέτης, αν θέλει να λέγεται ΗΓΕΤΗΣ πρέπει να έχει αποφασιστικότητα και τόλμη.

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΟΓΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!!!!!!!!!ΒΕΝΤΟΥΖΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ-ΕΡΟΓΛΟΥ ΓΕΡΑ ΜΕ ΤΣΑΝΠΟΥΚΑ!

kyriakos είπε...

"Κατά τη γνώμη μου πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί ξανά η βάση των συνομιλιών μετά την εκλογή του Έρογλου."


Μα τι να ξεκαθαρίσει Μιχάλη;
Ο έρογλου δεν πρόκειται να συμπεριφερθεί εποικοδομητικά στο κυπριακό το ξέρουμε. Και εσύ το ξέρεις.
Ούτε όμως θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες όπως έκανε ο Ντεχτάζ. Οι παλιές "καλές" εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Τουρκία όχι μόνο έχει μάθει να παίζει πολύ καλά το παιχνίδι της επιρριψης ευθυνών. Είναι και ένα βήμα μπροστά απο εμάς. ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ είτε γουστάρετε να το ακούτε μερικοί που θέλετε να παρουσιάσετε τον Χριστόφια ως τον ηγέτη που ¨έπεισε¨ την οικουμένη για τις καλές μας προθέσεις ΚΤΛ ΚΤΛ. Κανέναν δεν ΈΠΕΙΣΕ και αυτό να το βάλετε πολύ καλά στο μυαλό σας όλοι. Δόθηκε απλά μια πίστωση χρόνου η οποία τείνει σιγά σιγά να τελειώσει και αυτή. Με ρώτησες παλαιότερα ... "μα γιατί πιστεύω πως δεν έπεισε ο Χριστόφιας". Μα τα βιώνω απο πρώτο χέρι Μιχάλη μου. Στο εξωτερικό ζω και ταξιδεύω 3 φορές το χρόνο λόγω δουλειάς. Εχω φίλους ξένους που και αυτοί έχουν άλλους φίλους ξένους και έχω αναλωθεί σε άπειρες συζητήσεις. Ε ΝΑΙ λοιπον οι επιπτώσεις του 2004 δεν έχουν αμβλυνθεί ούτε κατα το ελάχιστο. Αν εσύ μου βρεις ένα αμερόληπτο ξένο που θα σου πει πως δεν ευθυνόμαστε για την χαμένη ευκαιρία του 2004 εγώ να γίνω Αποελίστας. Κανένας δεν έχει αναθεωρήσει- κάθε άλλο όσο περνάει ο καιρός η κριτική τους γίνεται ακόμα πιο εριστική. Λυπάμαι, αλλά νομίζω πως ορισμένοι δεν καταλάβατε τι έγινε το 2004. Ο ΟΗΕ ή ανώτατη μορφή επιβολής κρατικής δικαιοσύνης και διεθνούς δικαίου σε αυτό τον Κόσμο. Ενας οργανισμός που δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τα Ανθρώπινα δικαιώματα (έστω και αν ακούγεται γελοίο και τραγικό σε κάποιους απο εμάς σήμερα αυτό, αυτή είναι η αναπαράσταση που έχει ο υπόλοιπος κόσμος για αυτό τον Οργανισμό. {αλλά και εμείς πριν το 2004 όλο για τα ψηφίσματα του Περκαλλου ΟΗΕ μιλούσαμε αν θυμάστε..]) Κλήθηκε λοιπόν αυτός ο ΟΗΕ σε ρόλο επιδιαιτητή για να διευθετήσει αυτο το πρόβλημα.

Πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο.. το οποίο εμείς με φθόνο και με λύσσα απορρίψαμε..

Κάτσε τώρα να τους εξηγήσεις πως ήταν άδικο.. Και πως άραγε να τους πείσεις; όταν έχεις τον κάθε βλάκα Βορτο κκκεπρεο να πηγαίνει πριν απο σένα και να τους αραδιάζει την κάθε βλακεία που έχει ως θέσφατο στο μυαλό του ως επιχείρημα;

όι 50.000 εποίκους όι η Κύπρος εν Ελληνική όι "ττουρκεη μαστ ππεη"

Ούτε καν να εστιάσουν στις πραγματικές αρνητικές πτυχές του Αννάν δεν μπορούν. Ακόμη και όμως αν κάτσεις και τους εξηγήσεις στους ξένους, που δεν έχουν ακούσει τον Νταβούτογλου να μιλάει, πως έχουμε δίκαιο, ναι μπορεί να τους προβληματίζει λίγο και να προσποιούνται πως συμμερίζονται, αλλά και πάλι δεν μπορούν να κατανοήσουν πως ένας λαός που θέλει 100 πράγματα και του προσφέρονται τα 80 αυτός τα απορρίπτει. Οι περιορισμοί που υπήρχαν στο Ανναν. Βασίζονταν σε επιχειρήματα των τούρκων τα οποία ΗΤΑΝ στο χέρι μας -μετά την αρχική λύση- να τα ανατρέψουμε και να φτάσουμε στο ιδεατό 100% μέσα στην ΕΕ. Ηταν στο χέρι μας δηλαδή να αποδείξουμε πως οι Εγγυήσεις είναι ξεπερασμένες- ήταν στο χέρι μας να αποδείξουμε πολλά πράγματα. Αυτό πιστεύουν οι ξένοι φίλε μου, συγνώμη.

kyriakos είπε...

Τι θα γίνει με τον Ερογλου λοιπόν;

Συγνώμη, αλλά ο αρχιεπίσκοπος έχει δίκαιο.
Θα μας κοροϊδέψει και αυτός ροκανίζοντας χρόνο θα "διαπραγματεύεται" και αυτός όπως τον Ταλλάτ περιμένοντας στην ουσία το πλήρωμα του χρόνου (βλέπε ημερομηνία που όρισε το ΕΔΑΔ για τελική προσφυγή στην επιτροπή για πρόσφυγες) (άλλος έκπτωτος άγγελός το ΕΔΑΔ, ε;) για να κάνουν την κίνηση ΜΑΤ. Το ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ το οποίο να σε σίγουρος, θα ρθει αργά ή γρήγορα. Το μόνο που θα απομείνει θα είναι η αναγνώριση στα χαρτιά που θα ρθεί και αυτή με τη σειρά της σε μερικά χρόνια..

Επομένως τι να περιμένεις να ξεκαθαρίσει ο Ερογλού;

Είμαστε σοβαροί; Δηλαδή τι;;;

Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ..αποχωρήσει ο Ερογλου απο το τραπέζι..

Αυτός είναι ο σκοπός μας;

η απλή επίρριψη ευθυνών;

Και νομίζετε πως όλα θα γίνουν μέλι γάλα;

όλα θα γίνουν όπως πριν;

Οχι φίλε μου, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει όπως πριν και αυτό ας το βάλετε καλά στο μυαλουδάκι σας όλοι σε αυτό τον τόπο. Και εσύ Μιχάλη και ο ανώνυμος Εποικος που ψήφισε έρογλου και πανηγυρίζει και όλοι μας.

Είναι είτε this way or the highway.

Πρώτα ήρθε ο ΟΗΕ μετά ήρθε το ΕΔΑΔ τώρα έρχεται η ΕΕ. Μήπως τελικά δεν οδηγούν όλοι ανάποδα αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε;

Μήπως Καταντήσαμε να είμαστε εμείς ο Ντεχτάζ σήμερα; Ας το συνειδητοποιήσουν ορισμένοι. Εμείς θα είμαστε στην απομόνωση απο τούδε και στο εξής όσο δεν αναθεωρούμε την στάση μας το 2004.

Αυτή είναι η Αλήθεια και είναι πραγματικά κρίμα που ΚΑΝΕΝΑΣ πλέον δεν έχει ούτε το θάρρος αλλά ούτε τον πατριωτισμό να την βροντοφωνάξει..

Ανώνυμος είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Dervi%C5%9F_Ero%C4%9Flu

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Νομίζω αγαπητή μου Μερόπη ότι έκανε αρκετά.
Και γι αυτά κατηγορήθηκε και στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα.

Επίσπευσε τις συνομιλίες για να στηρίξει τον Ταλάτ.
Εξέδωσε κοινή δήλωση για να στηρίξει τον Ταλάτ.
Πήγαν μαζί στο Λιμνίτη για να στηρίξει τον Ταλάτ.
Έκανε δημόσιες δηλώσεις για να στηρίξει τον Ταλάτ.

Θεωρώ ότι η απογοήτευση που κατέλαβε πολλούς για τη μη εκλογή Ταλάτ οδηγεί σε διαπιστώσεις που δεν έχουν βάση.

Παρατηρώ όμως ότι κανένας δεν λέει ξεκάθαρα τι άλλο έπρεπε να κάνει για να μην φτάσουμε στο σημείο εκλογής του Έρογλου.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Προσωπικά δεν προδικάζω τίποτε.
Ναι, χρειάζεται να ξεκαθαριστεί η βάση. Διότι ο Ταλάτ μιλούσε για Δ.Δ.Ο. ενώ ο Έρογλου μιλά για 2 κράτη κλπ.

Δεν θα διαφωνήσω ότι η Τουρκία ξέρει να παίζει καλά το διπλωματικό παιχνίδι.

Μιλάς για πίστωση χρόνου που έδωσαν στον Χριστόφια οι ξένοι και ότι δεν έχει πείσει κανένα για τις προθέσεις του.

Φίλε μου, μόνο και μόνο οι δηλώσεις Ντάουνερ ότι μια διεθνής διάσκεψη σε αυτό το στάδιο δεν θα βοηθήσει τη διαδικασία, δείχνει ότι ο πρόεδρος είναι στο σωστό δρόμο.

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν ευθυνόμαστε για το 2004. Ούτε είπα ποτέ ότι αυτό δεν θα μας κυνηγά μια ζωή.
Δυστυχώς έχουμε χρεωθεί την ανεύθυνη πολιτική του Τάσσου. Και για να σε προλάβω, το επαναλαμβάνω, ότι η ευθύνη του ΑΚΕΛ γι αυτό είναι μεγάλη.

Έχω επίσης την γνώμη ότι είναι άδικο να λες για την παραμονή αριθμού εποίκων, όταν ο ίδιος ο Χριστόφιας έχει προτείνει αυτό τον συγκεκριμένο αριθμό.
Πάντως δεν βρίσκεται η ίσια μας. Από την μια κατηγορείται ότι δεν αποσύρει προτάσεις και από την άλλη ότι δεν κάνει κανένα βήμα μπροστά.

Επίσης έχω την άποψη ότι χρεώνεις προθέσεις σε λάθος ανθρώπους.
Οι μέχρι τώρα ενέργειες του Χριστόφια κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι ο στόχος του είναι η επίρριψη (απλή ή σύνθετη).
Αν ήταν έτσι θα πρότασσε αυτό που απαιτούν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, τα καυτά θέματα ώστε να διαφανεί (όπως λένε) η τουρκική αδιαλλαξία.

Άρα αγαπητέ μου φίλε ας βλέπουμε λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα.

Συμφωνώ ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και οι συνέπειες του 2004 έρχονται η μία μετά την άλλη. Και θα έρθουν κι άλλες ακόμα.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα πρέπει να το κλείσουμε όπως όπως για να τελειώνει;

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=jGU595Q

Βίντεο με τον Ντερβίς Ερόγλου

kyriakos είπε...

//Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα πρέπει να το κλείσουμε όπως όπως για να τελειώνει;//

Πιστεύω πως η λύση πλέον είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα..
και πιστεύω πως ο χριστόφιας πατάει εδώ και πολύ καιρό σε δύο βάρκες ..