Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΟ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ



Η γνωστή αναφορά του Θ. Πάγκαλου στο συνέδριο του ΑΚΕΛ για τη στάση της ΕΔΕΚ και προσωπικά του Β. Λυσσαρίδη έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της σημερινής ΕΔΕΚ και του επίτιμου προέδρου της που διέψευσαν κατηγορηματικά τις δηλώσεις.

Έψαξα το θέμα, μίλησα με ιστορικά στελέχη της ΕΔΕΚ και ιδιαίτερα με τους Τάκη Χατζηδημητρίου και Χρυσόστομο Περικλέους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο Πάγκαλος λέει την αλήθεια, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία βασιζόμενα σε έγγραφα του κόμματος της τότε εποχής.

Το σχετικό ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύεται στην τρέχουσα έκδοση της «Γνώμης» επιβεβαιώνει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης προσωπικά ήταν τότε κάθετα εναντίον της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου όχι το 1988 αλλά το 1986, περίοδο στην οποία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Μάλιστα ο κ. Χατζηδημητρίου επιβεβαιώνει τα πιο πάνω και προσθέτει ότι ο Β. Λυσσαρίδης έχει δίκαιο ως προς το ότι Πάγκαλος και Κρανιδιώτης ήρθαν στην Κύπρο το 1988 και συμφώνησαν με την ΕΔΕΚ για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μέχρι εκείνη την περίοδο το κόμμα ήταν κάθετα εναντίον.

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚ

Τον Σεπτέμβριο του 1986 η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ συζητούσε το προσχέδιο έκθεσης δράσης που κατάθεσε ο Τ. Χατζηδημητρίου ως Γ.Γ., ενόψει της πορείας προς το συνέδριο που θα γινόταν τον Μάρτη του 1987.
Σε αυτό το προσχέδιο γινόταν αναφορά στην Τελωνειακή Ένωση της Κύπρου και ασκείτο κριτική στην κυβέρνηση Κυπριανού για δυσμενείς όρους τους οποίους συνομολόγησε με τη τότε ΕΟΚ.

Στη συνεδρίαση έγινε εισήγηση να διευκρινιστεί στο έγγραφο ότι το Κίνημα δεν ήταν εναντίον της ευρωπαϊκής πορείας για ένταξη αλλά απλά ενάντια στους όρους της συμφωνίας. Αυτή η εισήγηση απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια ανατέθηκε στον Γραμματέα της Κ.Ε. να ενσωματώσει στο έγγραφο όλες τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από την Κ.Ε. και να τις κυκλοφορήσει στις τοπικές οργανώσεις για να γίνει συζήτηση για το συνέδριο.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΟΚ ΚΑΘΕΤΑ»

Ο τότε Γραμματέας προσπάθησε να περιλάβει στις τροποποιήσεις το θετικό ενδεχόμενο για ευρωπαϊκή πορεία υπό όρους, για να πάρει από τηλεφώνου ρητή εντολή από τον κ. Λυσσαρίδη να διαγράψει αυτή την τροποποίηση λέγοντας του ότι «Είμαστε κάθετα εναντίον της ΕΟΚ». Και η τροποποίηση εξαφανίστηκε από το συγκεκριμένο έγγραφο.
Τα πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ υπενθύμισαν ότι το κόμμα τότε βρισκόταν σε δύσκολη θέση αφού στις αντικατοχικές πορείες που διοργάνωνε με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και του ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε το σύνθημα «ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ» που πρώτη εισήγαγε στην Κύπρο η ΕΔΕΚ. Μάλιστα, τόνισαν, οι ευρωβουλευτές ρωτούσαν πως ήταν δυνατό να προσκαλούνται να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις που στρέφονταν εναντίον της ΕΟΚ!

ΑΡΝΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι ειδικά ο σημερινός επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ  ήταν αντίθετος και με την ένταξη του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Υπήρχε συστηματική καθυστέρηση για ένταξη στην Σοσιαλιστική Διεθνή παρά το ότι το θέμα κατατίθετο συνεχώς σε διάφορα όργανα από τον Τ. Χατζηδημητρίου.

Όπως τονίστηκε, στην προαναφερόμενη έκθεση προς την Κ.Ε., ο Τάκης Χατζηδημητρίου εισηγείτο και αναβάθμιση των σχέσεων με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και την πλήρη ένταξη σε αυτήν, ζητούσε δηλαδή τον προσανατολισμό του κόμματος προς τον δυτικοευρωπαϊκό Σοσιαλισμό.
Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚ μέχρι τότε συμμετείχε στη Σοσιαλιστική Διεθνή ως παρατηρητής.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι κάποια στελέχη της νεολαίας δήλωναν την κάθετη αντίθετη τους και τόνιζαν πως αυτό συνιστούσε δεξιά απόκλιση.
Η πρόταση για ένταξη στη Σοσιαλιστική Διεθνή διαγράφηκε εντελώς και πάλι μετά την παρέμβαση Λυσσαρίδη.

Τα πράγματα άλλαξαν το 1988 και η υποβολή ένταξης έγινε από τον Τ. Χατζηδημητρίου στη Σύνοδο του Καΐρου που έγινε στις αρχές του 1989 στην οποία συμμετείχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ που έγινε μέλος σε εκείνη τη Σύνοδο.
Σημειώνεται παράλληλα το γεγονός ότι στο Κάιρο δεν πήγε για να υποβάλει την αίτηση ο τότε πρόεδρος αλλά ο Γ.Γ. του κόμματος. 

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

Ζητήσαμε από τα πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ να αιτιολογήσουν αυτή τη στάση του κόμματος και ειδικά του Β. Λυσσαρίδη.

Η απάντηση που πήραμε ήταν πως το εμπόδιο ήταν ο τριτοκοσμικός χαρακτήρας του κόμματος και ο προσανατολισμός του προς το Κίνημα των Αδεσμεύτων, το Αφροασιατικό Κίνημα, τα αντι-αποικιακά Κινήματα της Λατινικής Αμερικής και τη Σοβιετική Ένωση.

Κάποια από τα πρώην στελέχη εκτίμησαν ότι ο λόγος που ο Βάσος Λυσσαρίδης παρουσιαζόταν κάθετα αρνητικός έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου ήταν η πεποίθηση του ότι το ΑΚΕΛ θα στήριζε την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές του 1988, κάτι τελικά που δεν έγινε.
Αφέθηκαν μάλιστα αιχμές ότι αρκετές περιπτώσεις ο τότε πρόεδρος της ΕΔΕΚ έθετε σε πρώτη προτεραιότητα τα προσωπικά του συμφέροντα.

Όσον αφορά τις σχέσεις της ηγεσίας του Κινήματος και ιδιαίτερα του τότε προέδρου της με τον Γιάννο Κρανιδιώτη, τα πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ ομογνωμούν ότι στα αρχικά στάδια δεν ήταν καθόλου καλές, ενώ ο κ. Λυσσαρίδης τασσόταν ενάντια σε μια πιθανή υποψηφιότητα του Γ. Κρανιδιώτη για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

44 σχόλια:

Κ.Γ. είπε...

Δεν έχω λόγο να μην πιστέψω αυτά που διαβάζω αγαπητέ Μιχάλη.

Όμως αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια επίθεση ενάντια στην ιστορία και τον πολιτικό Βάσο Λυσσαρίδη.

νεος είπε...

...γιατί όχι Κ.Γ?

Ανώνυμος είπε...

Γυμνός ο βασιλιάς

Κ.Γ. είπε...

Διότι αγαητέ μου όπως ο κάθε πολιτικός έτσι και ο Λυσσαρίδης έχει τα σωστά και τα λάθος του.

Ανώνυμος είπε...

Ναι φιλέ Κ.Γ αλλά ο ημίθεος δεν έκανε κανένα λάθος μέχρι τώρα όπως λένε τα παπαγαλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Λυσσαρίδης σε συνέντευξη του μετά την ομιλία Πάγκαλου αλλά και σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Πάγκαλο ανάφερε ότι το 1986 ήταν ενάντια στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ. Δεν το έκρυψε και ούτε το αρνήθηκε γιατί ήταν σε όλους γνωστό.

Όσο για την ένταξη της ΕΔΕΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή , αναφέρθηκε η μισή αλήθεια.
Οι σχέσεις ΕΔΕΚ - Κρανιδιώτη μέχρι το 89 περίπου δεν ήταν καλές , όσον αφορούσε την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΕΔΕΚ γιατί αρκετά μέλη της ΕΔΕΚ είχαν φιλικέες σχέσεις μαζί του.
Επίσης οι σχέσεις ΕΔΕΚ – ΠΑΣΟΚ από το 1988 και μετά ήταν κατά διαστήματα από ψυχρές έως πολύ ψυχρές.

Στην ΕΔΕΚ υπήρχαν φωνές για αλλαγή γραμμής όσον αφορά την ΕΟΚ και σε κάποια άλλα θέματα από το 1985. Επίσης αμέσως μετά τις εκλογές του 85 , παρόλο που ο Λυσσαρίδης εκλέγηκε πρόεδρος της βουλής , μερίδα μελών του κόμματος επιζητούσε αλλαγή του καταστατικού του κόμματος και αμφισβητούσε την ηγεσία του κόμματος. Οι περισσότεροι από αυτούς είδαν την πόρτα της εξόδου τις χρονιές 88 και 89.


Όμως το μεγάλο ερώτημα σχετικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου είναι αυτό που διατύπωσε ο Γιατρός.
Σε τι αποσκοπούσε η δήλωση του Πάγκαλου για το Λυσσαρίδη στο εκλογικό συνέδριο του ΑΚΕΛ ?

[ Ενώ ο Πάγκαλος που αποκάλεσε τους γερμανούς (Καγκελάριος Kohl και Υπουργών Εξωτερικών Kinkel) "ελέφαντες με μυαλό ποντικού" τους έδειξε πόσο άντρακλες είναι οι έλληνες και δεν φοβούνται κανέναν. Βέβαια, μετά ζήτησε συγγνώμη, δεν μας ρώτησε ποιό είναι πιο μειωτικό, να λουφάξεις ή να ζητήσεις συγγνώμη γιατί μίλησες;]

ΥΓ. άμα μου υποδείξετε ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ που δεν έχει κάνει λάθη η δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες , τότε να κρεμάσω χαλκά στη μύτη μου !

kyriakos είπε...

Μιχάλη επειδή δεν ζω Κύπρο ίσως έχασα κανένα επεισόδιο..

Το ότι δεν ήθελε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση νομίζω περισσότερο θετικό είναι για το ποιόν του Λυσσαρίδη παρά αρνητικό. (και ξέρεις την άποψη μου για το άτομο) Εξάλλου και το Ακελ ήταν αντίθετο στην ΕΕ.

Και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ξεκάθαρα η ΕΕ έχει φέρει περισσότερα κακά παρά καλά και αν ήμουν το ΑΚΕΛ θα έκανα capitalize αυτή τη στιγμή πάνω στις παλαιές επιφυλάξεις ίσως ακόμη να έψαχνα και τρόπο διαφυγής.

Ευχαρίστως να μπούμε και σε διάλογο για το θέμα της ΕΕ αν θες.

Νομίζω αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι οι ΛΟΓΟΙ που κάποιος είναι ενάντια σε κάτι..

Είμαι σίγουρος πως καμία σχέση δεν έχουν οι επιφυλάξεις που θα είχε ο Λυσαρίδης τότε με αυτούς που έχουμε σήμερα για την ΕΕ.

νεος είπε...

Το ζήτημα δεν είναι αν ο Λυσσαρίδης ήταν ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ (που ήταν) αλλά το γεγονός ότι η Εδέκ εμφανίζεται εδώ και 20 χρόνια ως σούπερ ευρωπαϊστική και υπέρμαχος και αυτής ακόμα τη ένταξης στον "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" (...ευρωπαϊκού πυλώνα)...
Αν ακούγαμε κ ένα "mea culpa" από τον Λυσσαρίδη για την ανιευρωπαϊκή του τοποθέτηση back to the 80s, ίσως να έμπαινα στη λογική να σκεφτώ ότι "όλοι έκαναν λάθη, όλοι έχουν φιλοδοξίες"...
Αντί αυτού και ως συνήθως, φκάλλει τον νούρο του πώξω..
Ο "εγώ εν τζιαι" της κυπριακής πολιτικής...

Αίσωπος είπε...

Νομίζω πως ένας άνθρωπος και ιδιαίτερα ένας πολιτικός αν θεωρεί ότι έκανε λάθος πρέπει να το παραδέχεται και να φροντίζει να ατλούνται τα σωστά συμπεράσματα, έτσι δίνονται τα σωστά μυνήματα και γίνεται και σωστή διαπαιδαγώγηση. όμως αυτό που συμβαίνει διστυχώς είναι η παραπληροφόρηση και ο β. Λυσσαρίδης πιάστηκε πολλές φορ΄ες να λεει ψέματα όπως με τη διαγραφή του το 1952 από το ΑΚΕΛ, για το οιοί συμμετείχαν στις ένοπλες ομάδες της ΕΔΕΚ πριν το 1974 (λεει πως ήταν επικουρικοί αστυνομικοί) ενώ ξέρουμε τι γινόταν, τια τις σχέσεις του με Κρανιδιότη, Τ. Παπαδόπουλο καιτο σημερινό θέμα κ.λ.π.

Anef_Oriwn είπε...

Αίσωπε,
Παραμένει ως μέγα ερωτηματικό και ο ρόλος του [τού Λυσσαρίδη] τον καιρό της ΕΟΚΑ [το 1955-59]. Πολλοί θέλουν να τον παρουσιάζουν ως αγωνιστή της ΕΟΚΑ, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται αυτό κάτι σχετικό [όπως ας πούμεν στα “Απομνημονεύματα” του Γρίβα]! Πολύ πιθανόν ως γιατρός να περιέθαλψε κάποια τραυματισμένα μέλη της ΕΟΚΑ...

Αίσωπος είπε...

ήντα ο ίδιος θέλει να παρουσιάζεται ο ίδιος ως η αριστερά της ΕΟΚΑ (εμμε τον νουν του που κάμνει παναΪρκα)

αιολος είπε...

Aγαπητέ Μιχάλη, το ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε τον "ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ" είναι κάτι που δεν θα πρέπει να το λέτε διότι δεν σας τιμά....... ΑΚΕΛ και Πάγκαλος "χέρι χέρι";

Προσωπικά πολύ λίγο με νοιάζει τι υποστήριξε ο Β Λυσαρίδης για την ΕΕ, αλλά βρε Μιχάλη ο Πάγκαλος ΠΑΣΟΚ δεν είναι; Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε βασικό σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο";
Τώρα ανακάλυψαν ότι η ΕΕ είναι καλό πράγμα; Πότε το ανακάλυψε αυτό ο "ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ";

Συναναστροφές με ........ σαν τον Πάγκαλο του ΑΚΕΛ (!!!!!) και να φέρνεται τους λόγους του και σαν επιβεβαίωση της αλήθειας (!!!!!).

Για να μη λέω πολλά όταν ρώτησαν τον Δημήτριο:
"Ποιό κακό παρακολουθεί να συμβαίνει στους ψεύτες ".
είπε ότι :
" Και όταν λένε αλήθεια δεν τους πιστεύουν".

Τώρα εκεί στο ΑΚΕΛ μήπως "Α γαρ επιθυμεί ψυχήν και πιστεύειν φιλείν"; (αρέσει στην ψυχή να πιστεύει αυτά που επιθυμεί).

Από την Κίναν έρκουμαι είπε...

Με λλία λόγια ο Αίολος μάσιεται να μας κάμει να αφήσομεν τον διάλογον για τον Λυσσαρίδην τζιαί να ομιλήσομεν περί . . . . . Παγκάλλων.

Anef_Oriwn είπε...

Φέτος με τες αναβροshές εν θα φάμεν με πάγκαλλους με καφκαρούες!

Μιχάλης είπε...

Χαιρετώ όλους.

Φαίνεται ότι μερικοί φίλοι δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το νόημα της ανάρτησης.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον φίλο ΚΥΡΙΑΚΟ και θέλω να πω ότι:

Το ζητούμενο δεν είναι αν η ΕΔΕΚ, το ΑΚΕΛ ή οποιοσδήποτε άλλος ήταν υπέρ ή εναντίον της ΕΟΚ ή της Ε.Ε. και αν δικαιώθηκε ή όχι.
Αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Το θέμα είναι αυτό που επισημαίνει ο ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ, δηλαδή το ότι σήμερα η ΕΔΕΚ παρουσιάζεται ως η σούπερ ευρωπαϊκή δύναμη του τόπου και μάλιστα πολλές φορές τα στελέχη του δηλώνουν ότι ανέκαθεν το κόμμα ήταν υπέρ της Ε.Ε.

Θα πρέπει να επισημάνω επίσης ότι η ΕΔΕΚ ήταν εναντίον της Τελωνειακής Ένωσης αρχικά (γεγονός που παραδέχθηκε ο Β. Λυσσαρίδης) αλλά και της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου. Ήταν επίσης κάθετα ενάντια και στις απόψεις του Γ. Κρανιδιώτη τον οποίο σήμερα τιμά και λέει ότι πάντοτε ταυτιζόταν με τις απόψεις του.

Συμφωνώ με τις εκτιμήσεις του Κυριάκου για την Ε.Ε. και τη στάση του ΑΚΕΛ. Μπορώ να πω ότι δεν έχω καμία ένσταση και προχωρώ να πω ότι σαν κόμμα θα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του από πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.

Μιχάλης είπε...

@ Κ.Γ.
Δεν είναι θέμα επίθεσης κατά του Β. Λυσσαρίδη ή οποιουδήποτε άλλου.
Το θέμα είναι η αποκατάσταση της αλήθειας σε μια σειρά ζητήματα.

Και εφόσον όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι πολιτικοί κάνουν λάθη, το λιγότερο που θα πρέπει να ζητούμε είναι η αναγνώριση των λαθών από μέρους τους.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 12/04/2010 7:03 μμ

Ο Πάγκαλος μίλησε για το 1986 και ο Λυσσαρίδης για το 1989-89.
Δεν είπε ότι ήταν ενάντια στην ΕΟΚ αλλά ότι ήταν αρνητικοί με την Τελωνειακή Ένωση.

Τα στοιχεία που παραθέτω δείχνουν ότι ήταν και ενάντια στην ένταξη στην ΕΟΚ, γεγονός που καταφαίνεται και από την αναφορά στη θέση μερίδας της νεολαίας του κόμματος περί δεξιάς απόκλισης.
Επίσης πρέπει να αναφέρω ότι το θέμα δεν είναι αν υπήρχαν φωνές μέσα στην ΕΔΕΚ που ήταν υπέρ της ΕΟΚ ή του Κρανιδιώτη (αυτό άλλωστε δεν το αμφισβητώ αφού αυτό επιβεβαιώνει και η ανάρτηση μου).

Εκείνο που σημειώνω είναι τη θέση του Β. Λυσσαρίδη προσωπικά και μερίδας της ηγεσίας.

Δεν ξέρω σε τι αποσκοπούσε η δήλωση του Πάγκαλου αλλά αυτό δεν είναι ούτε το μεγάλο ερώτημα ούτε η ουσία. Ουσία είναι η στάση της ηγεσίας του κόμματος τότε.
(Σημ. το συνέδριο του ΑΚΕΛ δεν ήταν εκλογικό).

Είπα πολλές φορές ότι στην Κύπρο είμαστε της θεώρησης «άσπρο-μαύρο».
Επειδή σημείωσα το συγκεκριμένο γεγονός δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν κάνουν λάθη.

Μιχάλης είπε...

@ Αίσωπος
Έχεις δίκαιο στις επισημάνσεις σου, αν και ανοίγεις μεγάλα κεφάλαια που θεωρώ ότι δεν είναι του παρόντος.



@ Anef_Oriwn

Έχεις δίκαιο, πουθενά δεν αναφέρεται συγκεκριμένη δράση του Λυσσαρίδη την περίοδο της ΕΟΚΑ πέραν των επιθέσεων εναντίον του ΑΚΕΛ και των θέσεων του και στην περίθαλψη κάποιων αγωνιστών.

Σημειώνω επίσης ότι σε περσινή εκπομπή του MEGA την 1η Απριλίου είπε ότι την περιβόητη οργάνωση Αριστερών Αγωνιστών της ΕΟΚΑ την αποτελούσαν 3-4 άτομα.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Το ΑΚΕΛ δεν κάλεσε τον Πάγκαλο. Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έστειλε τον Πάγκαλο. Συνεπώς ο συλλογισμός σου δεν μπορεί να στηριχθεί.

Αν διάβαζες την ανάρτηση μου θα έβλεπε το σχετικό σημείο που λέω ότι το συγκεκριμένο σύνθημα και ότι το εισήγαγε πρώτη η ΕΔΕΚ.

Στη ζωή μου έμαθα ότι όποια εικόνα και αν έχω για κάποιον άνθρωπο, όταν διαπιστωθεί ότι λέει την αλήθεια, τον πιστώνω.
Και απ’ ότι φαίνεται ο Παγκαλος στο συγκεκριμένο λέει αλήθεια.

Anef_Oriwn είπε...

(*I*)

Anef_Oriwn είπε...

Στο Anef_Oriwn πιο πάνω ΔΕΝ υπάρχει το σήμα τπυ Blogger στ' αριστερά του nickname!

Πρώην Κομμουνιστής είπε...

Μιχάλη [και λοιποί],

Δεν ήμουν ο Anef [πιο πάνω]!!! Ο συνήθης μαλάκας ο Μαϊμούνας ήταν! Αν προσέξεις στ’ αριστερά του nickname ΔΕΝ υπάρχει το κόκκινο σήμα του Blogger! Οι φασίστες προβοκάτορες τέχνες επεξεργάζονται για να αναδείξουν τον γκεμπελισμό τους, αλλά τους μάθαμε σαν τον κάλπικο παρά!

katamutras είπε...

φίλε Anef_Oriwn ΔΕΝ ΠΕΙΡΆΖΕΙ !!!

ΡΙΜΑΧΟΣ είπε...

Να με συγχωρούν οι φίλοι για την παρέμβαση αλλά θέλω να πω πως το σημερινό δημοσίευμα στο christofias-watch που επιμεληθήκαμε με τον συναγωνιστή Πράξανδρο, παρόλο που δεν το πιστεύουμε και ξέρουμε πως είναι μαλακίες που λέει, το βγάλαμε γιατί αυτοί που μας χρηματοδοτούν -και το ξέρετε πως είναι ισχυροί- μας έδωσαν χοντρά λεφτά για το στήσουμε.

ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

Να μη λες βλακείες Ρίμαχε, εσύ είσαι που τα παίρνεις τα ριάλια και όχι εγώ. Εσύ είσαι στην ΕΔΕΚ μέχρι το λαιμό χωμένος και κάνεις και θελήματα ξέρεις ποιανού. Αντε τώρα γιατί θα βγάλω στη φόρα και να γίνει χαμός μετά!

Θέλεις να πούμε πόσα επέσανε για το ΟΧΙ; Και τη μηχανή στήθηκε για να τρομοκρατηθεί ο κοσμάκης; Και πόσα πράγματα παραποιήθηκαν;

Αφου όλοι εκαταλάβανε πως το http://christofias-watch.blogspot.com/ ήτανε για να κλείσει αλλά την τελευταία στιγμή κάποιοι ξαναβάλανε το χέρι βαθια στην τζέπη. Αντε μη μαλλιοτραβηχτούμε στου Ιαβέρη!

Παρατηρητήριο για τη Διακυβέρνηση Χριστόφια είπε...

Σκάστε!

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Μεν μαλώνετε ρε σε ξένον αχυρώνα!

Τα εν οίκω μη εν δήμω.

Μιχάλης είπε...

Πλάκωσαν και οι προβοκάτορες.

Αντί να επιχειρήσουν να ανατρέψουν έστω και ένα "ι" από όσα γράφτηκαν στο αρχικό κείμενο προτιμούν να γράφουν ανοησίες.

Ο καθένας με το επίπεδο του.

Unknown είπε...

Οι χειρότεροι προβοκάτορες των δεκαετιών του 60 και 70, είχαν λίγο περισσότερο μυαλό αυτούς εδώ τους απλώς ηλίθιους και πανηλίθιους.

Και όπως είπε και ο Άνευ, πρέπει να είναι απίστευτα χασομέρηδες για να ξοδεύουν τόσο χρόνο για τόσο μεγάλες βλακείες.

Ο καθένας με το επίπεδό του, ναι, συμφωνώ.

Μόνο που η "μέτρηση επιπέδου", δεν τους συμπεριλαμβάνει, καθώς αυτοί είναι πιο κάτω και από το 0.

arxiepiskopos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σολιάτης είπε...

Μιχάλη είσαι γκέυ, κωλόπαιδο γιατί κάνεις διακρίσεις ανάμεσα στους φασίστες , τα κωλόπαιδα, τους ψυχανώμαλους και τους γκαιμπελίσκους .

Γιατί δε διαγράφεις τα σχόλια των πιο πάνω σφετεριστών ? συμφωνείς με τις πράξεις τους η εσύ είσαι αυτοί ?

Γιε της Λέλλας!!!!!

Μιχάλης είπε...

Είπαμε, αφήνω κάποια για να φαίνεται το επίπεδο ορισμένων.

πωλητης πιττας είπε...

Πια ειναι η Λέλλα φίλε Μιχάλη;

Απο τις γκομενες που διαθετει το ΑΚΕΛ για να περνανε καλα οι Συντροφοι;

Για ρωτα και τον Ανεφ κατι θα ξερει γιατι αυτος κανονιζει τα ραντεβου

Χαμάλης είπε...

@Μιχάλη ,
διάγραψε σε παρακαλώ το σχόλιο του ξάδελφου. Δεν εννοούσε αυτά που έγραψε !!!
Ήταν υπό την επήρεια νόμιμων ουσιών ο γάρος !!!


@ πωλητης πιττας ,
Απλά για να ξέρεις ο Anef_Oriwn κανονίζει και την 75άρα τη μάνα του !!!!! μάλλον στους βαλσαμωμένους και μουμιοποιημένους ΑΚΕΛΕΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΖΕΙ !!!!! ποιος νορμάλ άνθρωπος θέλει 75άρες εκτός των πρεζονιών άνεφ και πίπα ?

arxiepiskopos είπε...

Νεε Ελληνοκύπριε,τι λες,αρχίζουμε να ερευνούμε ποιοι έδωσαν και ποιοι μάσησαν εκατομμύρια για προώθηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα;Ανοίγω το χορό με ένα κουίζ:Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας(Θεός σχωρέσ' τον)ανέλαβε τα έξοδα της προώθησης του ΟΧΙ και ποια σχέση είχε η απόφασή του με περίπου 4000 σκάλες γης που η εταιρεία του διαθέτει στην περιοχή Κερύνειας;Τα λεφτά που έριξε ήταν τόσα που έφαγαν κι οι κότες!Μεταξύ αυτών και μια παράξενη,αλανιάρα κότα,που αντί να κακαρίζει με το γνωστό "κα κα κα κα!" κακάριζε με το "λι λι λι λι" και τελευταίο έβγαζε κι ένα "κα",έτσι για να μη ξεχνιέται και η εκ γουμά καταγωγή της!!!

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΓΑΡΕ !!
ΗΡΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΥΑΛΛΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΖΙΑΙ ΡΙΧΝΕΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ?

Unknown είπε...

@Μιχάλη μου, μια τείνω να συμφωνήσω με την τακτική σου να μην διαγράφεις τα σκουπίδια και μετά πάλι, τείνω να επιστρέψω στην δική μου "αντιρυπαντική" τακτική. Δεν ξέρω...Ασφαλώς και τα περιττώματα που αφήνουν εδώ κι' εκεί εντέλει τους ίδιους εκθέτουν, αλλά δεν ξέρω πραγματικά, γιατί πρέπει να υφιστάμεθα την βρώμικη αποφορά τους...

Επί της ουσίας τώρα (είχα γράψει ένα αναλυτικό σχόλιο προ ημερών αλλά, ο blogger είχε τα νεύρα του και το έστειλε στο διάστημα αντί στο λημέρι σου).

Ο Πάγκαλος, είναι η περίπτωση του πολιτικού που "ότι θυμάται χαίρεται". Μία από΄τις πιο λαμπρές περιπτώσεις για να μελετήσει κανείς το τι εστί "αλλοτρίωση από την εξουσία".

Όποτε είναι έξω από κυβερνητικές θέσεις και το κόμμα του είναι στην εξουσία,γίνεται ο πλέον αντιδραστικός αντιπολιτευόμενος. Μόλις τον τοποθετήσουν σε ένα υπουργείο αυτόματα γίνεται κυριολεκτικά ο "μπάτσος" της κυβερνητικής γραμμής, ακόμα και αν αυτή τη γραμμή είναι που χτυπούσε ανηλεώς πριν από λίγο καιρό.

Ο Λυσσαρίδης, είναι αυτός που είναι και έχει τις όποιες θέσεις έχει. Γνωστά είναι αυτά.

Ο Πάγκαλος, είχε για Ηγέτη, Αρχηγό, Φύλαρχο και Άγιο Εικόνισμα, επί μακρόν, τον Ανδρέα Παπανδρέου, οποίος ρητορικά υπήρξε ο πλέον φανατικός πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ιδέας (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο) όσο τον βόλευε για να μαζεύει ψήφους και να μαδάει την Αριστερά.

Όταν ο Ανδρέας ασκούσε την αντιευρωπαϊκή του ρητορεία, ο Πάγκαλος και πολλοί άλλοι την έκαναν γαργάρα και ως κλασικοί χειροκροτητές δεν έφερναν καμιά αντίρρηση, ούτε στο ελάχιστο.

Μετά, όταν μυρίστηκαν τα οφέλη της Ε.Ε. τόσο για τη χώρα όσο και κυρίως για την τσέπη υμετέρων & ημετέρων και έγιναν όλοι τους αιφνιδίως και αμετροεπώς, φανατικοί...ευρωπαϊστές.

Γιατί έκανε άραγε αυτή τη δήλωση ο Πάγκαλος μέσα στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ;

Γιατί-νομίζω- πως όπως λέει και η παροιμία, μέσα στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Γνωρίζοντας τον ευρωσκεπτικισμό΄που (κατά την εκτίμηση του) διακατέχει είτε το ΑΚΕΛ συνολικά είτε πολλά στελέχη του, θέλησε να τους φέρει σε πιο "ευρωπαϊκή γραμμή" και να τους κάνει να δουν την Ε.Ε. με συμπάθεια, θυμίζοντάς τους, πως ένας κεντρικός τους αντίπαλος, είναι "τριτοκοσμικός αντιευρωπαϊστής".

Το ζήτημα, είναι -για μένα- αλλού.

Ο κύριος Πάγκαλος δυστυχώς, αν και διαθέτει γερό πολύ γερό μυαλό και παιδεία, έχει καεί προ πολλού λόγω της αλαζονείας του και των απίθανων αντιφάσεων του.

Ό,τι και να δηλώσει, τα λόγια του, έχουν το αντιστρόφως ανάλογο βάρος με αυτό των κιλών του.

Πρώην Κομμουνιστής είπε...

ο πιο πάνω politispittas δεν είμαι εγώ !!!
είναι αυτός που τα έπαιρνε από την UNOPS !!!
τα έπαιρνε και από τους αμερικάνους , τον παίρνει κι από μένα ο προδότης, προβοκάτορας κομπλεξικός αλήτης !!!!!

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητοί Μιχάλης και PolitisPittas,

Παρεμβαίνω για ένα σύντομο σχόλιο σχετικά με την ρυπαντική τακτική των διαφόρων φασιστοειδών [που μάλλον ένας είναι ο Μαϊμούνας]…

Ο προβληματισμός του Γιώργου για το ποιον εν το πιο σωστό, «... να μην διαγράφουμε τα σκουπίδια ...», ή να ακολουθούμε μια «“αντιρυπαντική” τακτική», ήταν κάποτε και δικός ΜΟΥ. . Όμως εδώ και καιρό έπαψα να έχω τέτοιες [ψευτοδημοκρατικές] αναστολές και διλήμματα. Τα υβριστικά, χυδαία και προβοκατόρικα σχόλια των φασιστοειδών και των πάσης φύσεως άλλων αρρωστημένων, και δη αυτά [τα σχόλια] που είναι σε βάρος τρίτων [κι ανίδεων και μη εμπλεκομένων ανθρώπων], Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Ο Ν Τ Α Ι χωρίς δεύτερη σκέψη!!! Οι φασίστες λειτουργούν αυτιστικά και δεν έχουν ούτε τσίπα ντροπής πάνω τους. Γι’ αυτό τους είναι αδύνατον να αντιληφτούν οι ίδιοι ότι εκτίθενται. Σίγουρα αποκαλύπτεται το επίπεδο τους, αλλά έννοια που τους έπιασεν! Προσωπικά ΔΕΝ έχω ΚΑΜΙΑ διάθεση να υφίσταμαι «την βρώμικη αποφορά τους», τουλάχιστον το Blog ΜΟΥ. Πέραν τούτου όμως μια και οι χυδαίες παρεμβάσεις τους επικεντρώνονται σε 3-4 blogs είναι καλό μέσα από τες συνεχείς διαγραφές των αισχροτήτων τους και των προβοκατόρικων χρήσεων από μέρους τους nicks ή ονομάτων άλλων, να τους καταστεί σαφές ότι είναι personες non grata τζιαι να πανε να τρυπώσουν στους βόθρους τους τζιαι στους στάβλους τους!

***********************
Μιχάλη,

Έθελες τα τζι’ έπαθες τα!!!
Μα επίστευκες ρε φίλε, ότι θα μπορούσες να κάμεις σοβαρή και παραγωγική συζήτηση με τον Η.Β.; Του πλασμάτου εν μπλοκκαρισμένος ο εγκέφαλος του τζιαι μόνο ηλιθιότητες τζιαι βλακείες μπορεί να λαλεί. Τι διάλογο και τι συζήτηση μπορεί να κάμεις με κάποιο που ξεκινά την κουβέντα μαζί ΣΟΥ, μιλώντας για «ακελο-ιαβερική προπαγάνδα». Ο Η.Β. αποτελεί πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακροδεξιάς πορείας της ΕΔΕΚ!!! Δεν τολμά να πει ΟΥΤΕ ΜΙΑ κουβέντα σε βάρος του Γρίβα! Άσε που την είδε και ανακριτής της ΕΣΑ και ΣΟΥ υπέβαλε ένα κατεβατό ερωτήματα! Όμως ΕΣΥ έχεις βλάγκαν!

Ανώνυμος είπε...

Anef_Oriwn ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορείς τον πολίτη πήττα ότι σφετερίστηκε τις ιδέες σου.

Unknown είπε...

@Ανώνυμε 12/10/2010 6:33 μμ

και εσείς για τον ψυχίατρο;

Ανώνυμος είπε...

@politispittas
ο ίδιος ο Anef_Oriwn λέει ότι ο προβληματισμός σου , ήταν κάποτε δικός του. δεν είπε και δικός του ! άρα του τον έκλεψες !!!!!!

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Για τους προβοκάτορες τα είπαμε, ας μην τα επαναλαμβάνουμε.
Ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει.
Προς το παρόν προτιμώ να τους αφήνω εκεί να εκτίθενται μόνοι τους.


Όσον αφορά τον Πάγκαλο:
Δεν έχω ασχοληθεί πολύ με αυτόν και δεν μπορώ να εκφέρω πλήρη άποψη.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα για την ΕΟΚ είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε διότι το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν αυτό που ήταν όπως είναι σήμερα αυτό που είναι.
Το ίδιο θεωρώ ότι ισχύει και για όλα τα άλλα κόμματα (της Κύπρου περιλαμβανομένης) και ασφαλώς και για τον Λυσσαρίδη.

Δεν θεωρώ αρνητικό το να αλλάζει κάποιος θέση εφόσον διαπιστώνει ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη (όχι προσωπικά εννοώ) γι’ αυτό και δεν μπορώ να επικρίνω τον Πάγκαλο αν όντως μυρίστηκε οφέλη για τον τόπο.
Άλλωστε από τη μια επικρίνουμε το δογματισμό και από την άλλη επικρίνουμε όσους αλλάζουν θέσεις λόγω αλλαγής δεδομένων (μιλώ για την περίπτωση που όντως υπάρχουν τέτοιες αλλαγές).

Γιατί έκανε τη δήλωση στο συνέδριο του ΑΚΕΛ δεν μπορώ να ξέρω. Ούτε ήμουν εκεί όταν μιλούσε για να δω το πλαίσιο μέσα στο οποίο το είπε.

Μπορεί η ουσία για σένα να είναι αυτή που γράφεις (και δεν την απορρίπτω) αλλά για μένα είναι η κοροϊδία που υφιστάμεθα στη συγκεκριμένη περίπτωση από την ΕΔΕΚ.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Για τις ρυπάνσεις, όπως είπα και στον Γιώργο, ο καθένας μπορεί να τις αντιμετωπίσει όπως νομίζει. Θεωρώ ότι όλες οι τακτικές είναι σωστές.

Του απάντησα του Η.Β. και αναμένω να δω πόσο θα αντέξει να μην αρχίσει τα γνωστά κολπάκια.
Θα συμφωνήσω ότι τελευταία αρκετά μέλη και στελέχη της ΕΔΕΚ ρέπουν προς την ακροδεξιά όχι μόνο στο θέμα του Γρίβα αλλά και σε πολλά πολλά άλλα.

Ε, τι να κάνουμε; Έχω και χαρίσματα, όπως την βλάγκαν, χε χε χε!