Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΣ! ΟΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (Προσθήκη Παραρτήματος)

Η προηγούμενη ανάρτηση ήταν έκτακτη.

Μετά από καιρό, επανέρχομαι σε θρησκευτικό θέμα.

Το τελευταίο περιστατικό με την θρησκευτική εικόνα στην Κλήρου, με οδηγεί να ασχοληθώ λίγο με τις εικόνες που κλαίνε ή μυροβλύζουν, αλλά και άλλες πρακτικές απάτης της Ορθοδοξίας!

Μπορεί οι εκφράσεις μου να φαίνονται σκληρές, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα όσα κάνει η επίσημη Εκκλησία προκειμένου να παραπλανήσει τους πιστούς με μόνο σκοπό και στόχο να γεμίσει τα ταμεία της.

Απολογούμαι εκ των προτέρων σε όσους θα νιώσουν ότι προσβάλλεται η πίστη ή τα πιστεύω τους. Δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΚΛΑΙΝΕ

Τόσο η εκκλησιαστική ηγεσία όσο και η στρατιά των θεολόγων (στην πλειοψηφία τους), κάθε φορά που… «κλαίει» ή «μυροβλύζει» μια εικόνα προσπαθούν να διαδώσουν την πληροφορία ώστε να πάει κόσμος να τη δει (ικανοποίηση της ανθρώπινης περιέργειας) αλλά είναι κοινό μυστικό ότι ο απώτερος σκοπός είναι η αποκόμιση οικονομικού κέρδους.

Προσπαθούν με λίγα λόγια να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο το «γεγονός» και να πείσουν ότι πρόκειται περί θαύματος.
Πολλές φορές μας λένε μάλιστα ότι το κλάμα μιας εικόνας (συνήθως της Παναγίας) στέλλει κάποια μηνύματα που κατά το πλείστον είναι προμήνυμα κακών!

Ψάχνοντας βρήκα τέσσερεις ενδιαφέρουσες συνταγές για να κάνεις κι εσύ μια εικόνα να κλάψει…

Καλά κέρδη!

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

ΜΕΘΟΔΟΣ 1η

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1) Ένα επίπεδο, ορθογώνιο κομμάτι ξύλου
2) αδιάβροχα βερνίκια
3) μια τυπωμένη εικόνα.

Εκτέλεση:
Α) Πάρτε το κομμάτι ξύλου και βάλτε το σε θαλάσσιο νερό αφήνοντας το εκεί για όσο το δυνατό περισσότερο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον δύο εβδομάδες).
Αφού το βγάλετε από το νερό, εφαρμόστε τουλάχιστον τέσσερα στρώματα αδιάβροχου βερνικιού. Όταν στεγνώσει καλά το βερνίκι, κολλήστε την τυπωμένη φωτογραφία ή ζωγραφίστε μια μόνοι σας.

Β) Όταν κολλήσει η τυπωμένη εικόνα ή στεγνώσει καλά η ζωγραφιά σας, περάστε ακόμα ένα χέρι βερνίκι και βάλτε την στο χώμα για να φαίνεται παλιά (αν θέλετε να παρουσιάσετε την εικόνα σας ως παλιό κειμήλιο.
Αναμίξτε ένα μικρό ποσό καφετιού ξύλινου λεκέ (5%) με το τελικό στρώμα βερνικιού σας για να φαίνεται σαν αντίκα.

Γ) Όταν στεγνώσει κι αυτό, πάρτε μια καρφίτσα και κάνετε δύο τσιμπήματα γύρω από τα μάτια του εικονιζόμενου προσώπου.
Η παγιδευμένη υγρασία θα δραπετεύσει, αναγκάζοντας την ιερή εικόνα σας να κλάψει.

Κάποιοι δύσπιστοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν τα δάκρυα, αμφιβάλλοντας το θαύμα. Όταν θελήσουν να γευτούν τα δάκρια στις γλώσσες τους θα ριχτούν μπροστά από την εικόνα, επιδιώκοντας τη συγχώρεσή της, αφού τα «δάκρυα», λόγω του θαλάσσιου νερού θα έχουν αλμυρή γεύση.

ΜΕΘΟΔΟΣ 2η

Αυτή η μέθοδος είναι κάπως πιο εύκολη. Πάρτε μια φωτογραφία μιας εικόνας που κλαίει και τοποθετήστε την σε ένα μεγάλο περίκομψο πλαίσιο, πίσω από ένα κομμάτι γυαλιού που να έχει κάποια απόσταση από τη φωτογραφία. Το φως που απεικονίζει από το γυαλί θα δώσει την εντύπωση ότι τα δάκρυα είναι τρισδιάστατα.

ΜΕΘΟΔΟΣ 3η

Μια άλλη φτηνή και δυσάρεστη μέθοδος είναι να ζεστάνετε πετρέλαιο υψηλής πυκνότητας και να τοποθετήσετε σταγόνες γύρω από τα μάτια της εικόνας. Το πετρέλαιο δεν θα εξατμιστεί όπως το νερό και η επίδραση θα διαρκέσει για κάποιο χρόνο. Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα εάν η εικόνα τοποθετηθεί διαγωνίως.

ΜΕΘΟΔΟΣ 4η

Πάρτε ένα καρφί (καλύτερα καρφίτσα) και βγάλτε μια τρύπα που διαπερνά το πάχος της ξύλινης εικόνας στο σημείο των ματιών. Πάρτε ένα σφουγγάρι και βρέξτε το με πετρέλαιο ή οποιοδήποτε υγρό.
Τοποθετείστε το βρεγμένο σφουγγάρι στο σημείο που είναι οι τρύπες. Όταν πιέζετε αυτό πάνω στο ξύλο, το ρευστό θα στάξει από τις τρύπες.
Εντούτοις, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετήσετε το πλαίσιο διαγωνίως, αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην φαίνεται το σφουγγάρι στο πίσω μέρος.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να βάλετε την εικόνα σε πλαίσιο έτσι ώστε οι πιστοί να μην μπορούν να δουν πίσω από αυτήν.

Αυτοί είναι λοιπόν οι τέσσερεις απλοί τρόποι για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο θα σας επιφέρει αφορολόγητο εισόδημα, τόσο (που αν πετύχει το κόλπο σας) θα σας επιτρέψει να καλυτερεύσετε τη ζωή σας.

Ιδού και μια μαρτυρία επί του προκειμένου:




ΠΗΓΗ: "PRESS TIME", Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2005


Βεβαίως, αφήνω έξω το τι λέει η Αγία Γραφή περί εικόνων και που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όσα κάνουν οι παπάδες μας ή όσα γίνονται με την ανοχή των παπάδων.

Σε μια άλλη ανάρτηση θα ασχοληθούμε και με την λειψανολατρία.

Ιδού τι προσκυνά ο Χριστιανός!!!


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


Το σχόλιο του φίλου Drapeti (5/25/2009 1:00 πμ) με κέντρισε να δώσω μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των δικών μου αντιλήψεων.

Γι αυτό και προχωρώ σε ένα παράρτημα, ως συνέχεια του πρώτου κειμένου.
Όπως γράφω και στην αρχή της ανάρτησης απολογούμαι αν το κείμενο θίξει τα πιστεύω κάποιων.

Το ότι όμως θα θιχτούν κάποια πιστεύω, αυτό δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό της έκφρασης άποψης. Από οποιαδήποτε πλευρά και οποιοδήποτε θέμα.

Φοβούμαι ότι το ζήτημα των εικόνων δεν λύθηκε με την εικονομαχία.
Πιθανόν να λύθηκε για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (άλλως Βυζάντιο) αλλά δεν λύθηκε για όλους τους χριστιανούς.

Αν δεχθούμε ότι οι Γραφές είναι ο Λόγος του Θεού, αυτός μας λέει οριστικά και αμετάκλητα το εξής:

«ο ποιήσεις σεαυτ εδωλον, οδ παντός μοίωμα, σα ν τ οραν νω κα σα ν τ γ κάτω κα σα ν τος δασιν ποκάτω τς γς. Ο προσκυνήσεις ατος, οδέ μ λατρεύσς ατος» (Έξοδος 20, 4-5).

Επίσης:
«Φυλάττετε λοιπόν καλώς τας ψυχάς σας, διότι δεν είδετε ουδέν ομοίωμα, εν τη ημέρα καθ' ην ο Κύριος ελάλησε προς εσάς εν Χωρήβ εκ μέσου του πυρός· μήπως διαφθαρήτε, και κάμητε εις εαυτούς είδωλον, εικόνα τινός μορφής, ομοίωμα αρσενικού ή θηλυκού (Δευτερονόμιον 4:15-16)

«Τα είδωλα αυτών είναι αργύριον και χρυσίον, έργα χειρών ανθρώπων· Στόμα έχουσι και δεν λαλούσιν· οφθαλμούς έχουσι και δεν βλέπουσιν· ώτα έχουσι και δεν ακούουσι· μυκτήρας έχουσι και δεν οσφραίνονται· Χείρας έχουσι και δεν ψηλαφώσι· πόδας έχουσι και δεν περιπατούσιν· ουδέ ομιλούσι διά του λάρυγγος αυτών. Όμοιοι αυτών ας γείνωσιν οι ποιούντες αυτά, πας ο ελπίζων επ' αυτά.» (Ψαλμοί 115:4-8)

Η Εικονομαχία έγινε τον 8ο αιώνα και κράτησε 100 ολόκληρα χρόνια.
Στην ουσία υιοθετήθηκε η ανάλυση του θέματος που έγινε από τον (Σύριο) Ιωάννη Δαμασκηνό και η οποία συνοψίζεται στη φράση «Η Τιμή προς το πρωτότυπο διαβαίνει».

Εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ζήτημα. Η όλη προσέγγιση του Δαμασκηνού αντλείται από τον αρχαίο φιλόσοφο Πορφύριο ο οποίος εξηγά ότι οι Έλληνες δεν είναι ειδωλολάτρες διότι δεν λατρεύουν ούτε αγάλματα ούτε είδωλα αλλά όταν βρίσκονται μπροστά από ένα άγαλμα τιμούν τον συγκεκριμένο θεό.

Κάτι ανάλογο λέει και η Ορθοδοξία. Διερωτώμαι λοιπόν, γιατί στην προκειμένη περίπτωση, οι αρχαίοι Έλληνες να θεωρούνται ειδωλολάτρες και οι ορθόδοξοι χριστιανοί όχι, τη στιγμή που έκαναν και κάνουν το ίδιο πράγμα;

Και θα προσθέσω ότι υπάρχουν ακόμα και ορθόδοξοι ιερείς και θεολόγοι οι οποίοι διαφωνούν με αυτά τα τεχνάσματα (όπως και με τη λειψανολατρία) και δεν τα αποδίδουν σε θαύμα.

Μπορεί λοιπόν να «λύθηκε» για την ορθοδοξία, δεν λύθηκε όμως για τους χριστιανούς.
Ο φίλος Drapetis θέτει και ένα άλλο ζήτημα: Τη φύση του Θεού Ιεχωβά αλλά και το αν υπάρχει ή όχι Ιεχωβά.

Επιτρέψετε μου να μη σχολιάσω αυτό το θέμα τώρα, αλλά να το αφήσω για μια ειδική ανάρτηση.

Αλλά συμφωνώ ότι εφόσον ο Ιεχωβά είναι παντοδύναμος κλπ., ασφαλώς οι πιστοί του μπορούν να πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, ακόμα και εικόνες να κλαίνε.

Όσον αφορά την αναφορά του σχολιογράφου ότι αν είναι απάτη το θέμα των εικόνων θα τους κρίνει ο θεός, θα σημειώσω τρία πράγματα:

1. Γιατί δεν δέχονται ποτέ να γίνει μια έρευνα σε εικόνες που κλαίνε.

2. Το ότι αυτοί που κάνουν τα τεχνάσματα δεν φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν από το θεό, μήπως δείχνει ότι τελικά μπορεί και οι ίδιοι να μην πιστεύουν στο Θεό;

3. Γιατί ο σημερινός αρχιεπίσκοπος δεν σχολίασε καν το γεγονός αλλά όταν ήταν επίσκοπος Πάφου δήλωνε ότι όσο κατέχει αυτή τη θέση στην Πάφο δεν θα επιτρέψει σε καμιά εικόνα της επαρχίας του να κλάψει;

Κλείνω το παράρτημα με την παρατήρηση ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει και σε ότι νομίζει σωστό.

Μόνο που αυτό το δικαίωμα δεν το έχουν μόνο οι χριστιανοί. Και αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους πολλοί.
____________________________


104 σχόλια:

Sceptic Anonymous είπε...

Μιλούμε για την θρησκεία η οποία πιστεύει ότι μια παρθένα μπορεί να γεννήσει τον υιό του θεού, ο οποίος ήρθε να μας σώσει επειδή ο πρωτόπλαστος Αδάμ (σημειωτέον στον βιολογικό κόσμο όλοι οι οργανισμοί γεννιούνται από τα θυληκά, στην περιπτώση των πρωτόπλαστων ο Αδάμ «δημιουργήθηκε» πρώτος) δοκίμασε ένα καρπό από ένα δέντρο που ήταν στον κήπο που του έδωσε ο θεός για κατοικία.

Το θέατρο του παραλόγου δηλαδή μασκαρεμένο σαν πίστη με τις πιο απίθανες δοξασίες που παρουσιάζονται ως πραγματικότητες. Αν τα πιστεύεις όλα αυτά στο δάκρυσμα της εικόνας θα σκοντάψεις; Οι πλήστες οργανωμένες θρησκείες είναι θεσμοποιημένες δυσειδαιμονίες με μακρά παράδοση στο συναισθηματικό έλεγχο των πιστών μέσω του μηχανισμού των τύψεων και της ανάγκης του απλού και αδαή κόσμου για κάτι χειροπιαστό όταν οι συνθήκες στην εγκόσμια ζωή δυσκολέψουν λιγάκι. Η θρησκεία ευδοκιμεί επί του φόβου και της άγνοιας τα οποία η ίδια τα επενδύει με τον μανδύα του θείου. Όμως υπό του πρίσματος της λογικής κανένα θρησκευτικό δόγμα δεν αντέχει και για αυτό εξ αλλού η απάντηση τους είναι πάντα ότι άλλο πράγμα η πίστη και άλλο η λογική. Μα φυσικά αγαπητέ μου είναι διαφορετικά. Το ένα, η λογική σε φωτίζει, και το άλλο η πίστη, σε βυθίζει σε βαθύ σκοτάδι το οποίο οικειοθελώς αποκαλείς φώτιση!

Meropi είπε...

Μιχάλη μου καλημέρα. Από το blog του Lexi-penitas πήρα είδηση για το κλαμούρισμα της εικόνας (για να θυμηθώ και τα κυπριακά μου). Υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει σ’ αυτά??? Έλα Χριστέ και Παναγία!!!! Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια εδώ στην Αθήνα, κατά διαστήματα κουνιόταν μια εικόνα του Χριστού στη δικαστική αίθουσα του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Ήρθαν Παπάδες, θεούσες, θεούσοι και σταυροκοπιόντουσαν, κάναν παρακλήσεις κλπ!! Τελικά τι αποδείχτηκε? Είχε εγκατασταθεί στο υπόγειο του διπλανού κτιρίου μηχανουργείο. Όταν δε έμπαινε σε λειτουργία ένα συγκεκριμένο μηχάνημα του Μηχανουργείου, η εικόνα το ριχνε στο κούνημα! Χα χα χα!!!

Unknown είπε...

Μην ανησυχείς Μιχάλη μου, το ίδιο είδος ανθρώπου που "προσκυνάει" δακρυσμένες εικόνες και την ίδια στιγμή εξαπολύει μύδρους κατά των...ειδωλολατρών αρχαίων ελλήνων είναι που ταυτόχρονα αναπτύσσει χριστινικά (...) τις πλεον χυδαίες, νεόπλουτες και ρατσιστικές συμπεριφορές στην καθημερινότητα.
Hasta la victoria siempre? Μπα...

Μάλλον... Hasta..να παν' στο "διάολο"...

Unknown είπε...

*δες σχετικό σημερινό άρθρο μου (σχετικό με τον ρατσισμό στην καθημερινότητα)

Ανώνυμος είπε...

Σωστά αυτά, αλλά πιστεύω πως το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Ναι, πολλοί παρασύρονται από τα «θαύματα», αλλά νομίζω πως ακόμα και οι πιο πολλοί παπάδες και θεολόγοι δεν εγκρίνουν. Λίγα όμως μπορούν να κάνουν αφού το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η εκκλησία την κάνει πανίσχυρη και βολεύει τους μαφίες. Βλέπεις καμιά κυβέρνηση, ούτε καν η τωρασινή δεν δοκίμασε να περιορίσει την εκκλησία στο πλαίσιο που δικαιούται να λειτουργεί, χωρίς ακρότητες, και χωρίς δικαίωμα στη λειτουργία των λοιπών θεσμών.
Το μεγάλο άλλοθι του κυπριακού θα μπορούσε να προβαλλόταν ως δικαιολογία, αλλά ώσπου θα πάει αυτό;

kyriakos είπε...

Μιχάλη.. Αντιλαμβάνεσαι την αβάσταχτη ματαιότητα του post σου έτσι;


Eγώ θα περιοριζόμουν σε μια απλή ένεση απο μύρα στην περιοχή των ματιών..

..κάτι σαν μπότοξ δηλαδή..

Μιχάλης είπε...

@ Sceptic Anonymous

Φοβούμαι πως δεν έχω άλλη διέξοδο παρά να συμφωνήσω με τις επισημάνσεις σου.
Πραγματικά η χριστιανική (μαζί με την ιουδαϊκή και ισλαμική) θρησκεία δεν μπορούν να αντέξουν στην παραμικρή δόση λογικής.

Απ’ ότι ξέρω παλαιότερες θρησκείες είχαν και ένα υπόβαθρο λογικής πίσω από τους μύθους τους.
Η ιουδαϊκή αντίληψη πραγμάτων είναι εντελώς έξω από κάθε μέτρο, με ένα θεό που δημιουργεί και καταστρέφει ανάλογα με το τι θα του δόξει και το πώς θα του έρθει.

Ένας θεός που θέλει αποκλειστική λατρεία και έχει κάμποσα ανθρώπινα ελαττώματα, παρά την τελειότητα που διακηρύττουν ότι έχει.

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Ναι, δυστυχώς υπάρχει κόσμος που πιστεύει ακόμα ότι κλαίνε τα ξύλα.
Όλως παραδόξως όμως δεν δόθηκε τόση δημοσιότητα εκτός από δύο συνεχόμενες (δίωρες) εκπομπές από το Σίγμα που ακούσαμε ότι φανταστείς για την Παναγία.
Μόνο ότι είναι ο ίδιος ο Θεός ή μετά θεόν θεός (όπως μας είπαν κάποτε) δεν ακούσαμε.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Ομολογώ ότι μου διέφυγε η επισήμανση που κάνεις.
Όντως, ενώ γεμίζουν τους τόπους εικόνες και άλλα λατρευτικά σύμβολα, ενώ προσεύχονται μπροστά από μια εικόνα και ζητούν τη βοήθεια της, κατηγορούν τους αρχαίους ως ειδωλολάτρες!

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ strovoliotis σε χαιρετώ

Σωστές και οι δικές σου επισημάνσεις αλλά το θέμα δεν είναι ποια άποψη έχουν μερικοί παπάδες ή θεολόγοι.
Σημασία έχει ποια είναι η επίσημη γραμμή της εκκλησίας.

Όλα αυτά τα κολπάκια μαζί με τη βοήθεια της Οθωμανικής κατάκτησης, τους έχουν καταστήσει τον ένα από τους δύο πόλους εξουσίας στην Κύπρο (και στην Ελλάδα).
Και παρόλο που στην Κύπρο υποτίθεται ότι έχουμε ανεξιθρησκία, προχθές κάπου διάβαζα ότι με τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε μετά τα γεγονότα του 1963-64, στο πρωτόκολλο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρώτος είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεύτερος ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ και τρίτος ο πρόεδρος της βουλής!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Θέος να μας λυπηθεί όλους και να μας φωτίσει..Μόνο ο άνθρωπος που φοβάται απο Τον Θεό προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο με το μένος που προσπαθείς και εσύ...μάταια...

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σου.
Μόνο που δεν έχει σχέση με τη δική μου πραγματικότητα.

Πέραν τούτου, η προσέγγιση σου έχει και ένα αλλοπρόσαλλο στοιχείο.
Συνήθως κάποιος που φοβάται κάποιον δεν προσπαθεί να τον καλοπιάσει;

Το μόνο βέβαιο είναι πως εκείνοι που φοβούνται τον Ιεχωβά είναι οι ίδιοι οι πιστοί του.
Γι αυτό και κάθε μέρα επικαλούνται την ευσπλαχνία, την αγάπη και την συγχώρεση του και γονυπετής (ως υπήκοοι βασιλιά) ζητούν το έλεος του.
Ή μήπως δεν είναι έτσι;

The Passenger είπε...

We are gonna party like it's 1299 :)

Ανώνυμος είπε...

Πάντα ήθελα να μάθω πως γίνεται αυτό το "θαύμα". Βέβαια υπάρχουν και άλλα πολλά που χρειάζονται μια διερεύνηση, (ίσως στο μέλλον μας πεις και για άλλα).

Τελοσπάντων Ωραία ανάρτηση Μιχάλη.

Λάκων

Drapetis είπε...

Μιχαλη, το ζητημα των εικονων ελυθηκε με την εικονομαχια, οποτε δεν τιθεται θεμα 'ειδολωλατριας' σε σχεση με τες εικονες, για να ξεκινησω που το τελος. Τιμουμε το προσωπο στην εικονα και οχι την εικονα καθ'αυτην.
Περα απ'αυτο, θεωρεις οτι δεν στεκει σε λογικη βαση ο Χριστιανισμος οπως λες. Οποτε το θεμα εδω δεν ειναι το δακρυσμα της εικονας (ή αν θελεις το θαυμα σαν γενικοτερο γεγονος μεσα στον Χριστιανισμο) αλλα η υπαρξη ή οχι του Θεου. Επειδη η υπαρξη του Θεου οπως τον περιγραφει η Ορθοδοξια σημαινει οτι ειναι και παντοδυναμος και οτι και εικονες μπορουν να κλαψουν και νεκροι να αναστηθουν και τα παντα. Επομενως καποιος που πιστευει στην ανασταση των νεκρων δεν εχει προβλημα να πιστεψει οτι οι εικονες μπορουν να κλαψουν.

Τωρα, αν η συγκεκριμενη εικονα δακρυζει λογω απατης, τοτε ο Θεος θα τους κρινει τζεινους που την εκαμαν. Εσυ ομως αποκλεισες εντελως την πιθανοτητα του θαυματος. Και με αυτο ειναι σαννα τζαι λες στους Χριστιανους οτι οτι εν υπαρχει Θεος. Εισαι ελευθερος φυσικα να πιστεφκεις κατι τετοιο, ομως και οι Χριστιανοι ειναι ελευθεροι να πιστευκουν στον Θεο :)

Μιχάλης είπε...

@ Λάκων

Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση.

Όλα έχουν μια εξήγηση.
Η διαφορά βρίσκεται μεταξύ λογικής και πίστης. Και τα δύο δεν συμβαδίζουν. Γι αυτό και οι θεολόγοι λένε ότι η πίστη δεν εξηγείται με τη λογική.

Στην προκειμένη περίπτωση οι πιστοί θεωρούν τα δάκρυα των εικόνων ως θαύμα, οι λιγότερο πιστοί προβληματίζονται και οι υπόλοιποι ζητούν έρευνα.

Κατά καιρούς θα δημοσιεύω τέτοια ζητήματα.

aiolos είπε...

Tσαρλατανισμός και θρησκοληψία υπήρχαν πάντα στην γη, αυτό το φαινόμενο βέβαια θα εξαλειφθεί στην Κύπρο από τους φωστήρες του ΑΚΕΛ.

Ώστε υπάρχουν 4 τρόποι να γίνει κανείς απατεώνας γιατί εγώ είχα την αίσθηση ότι οι δημοσιογράφοι είστε σε θέση να γνωρίζετε περισσότερους τρόπους εξαπάτησης του λαού;

Κε Μιχάλη είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μιλάτε με ειλικρίνεια όταν γράφετε αυτό:

@ Μιχάλης

{Απολογούμαι εκ των προτέρων σε όσους θα νιώσουν ότι προσβάλλεται η πίστη ή τα πιστεύω τους. Δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.}


Και επειδή πιστεύω ότι σέβεστε την θρησκευτικότητα των ε/κ και γι αυτό ανέχεστε σχόλια της μορφής

@ Sceptic Anonymous

{Μιλούμε για την θρησκεία η οποία πιστεύει ότι μια παρθένα μπορεί να γεννήσει τον υιό του θεού, ο οποίος ήρθε να μας σώσει επειδή ο πρωτόπλαστος Αδάμ (σημειωτέον στον βιολογικό κόσμο όλοι οι οργανισμοί γεννιούνται από τα θυληκά, στην περιπτώση των πρωτόπλαστων ο Αδάμ «δημιουργήθηκε» πρώτος) δοκίμασε ένα καρπό από ένα δέντρο που ήταν στον κήπο που του έδωσε ο θεός για κατοικία}.


Πρέπει να παραδεχτώ και εγώ ότι αυτό δεν προσβάλει κανένα γι αυτό και σχολιάσατε έτσι:

@ Μιχαλης

{Φοβούμαι πως δεν έχω άλλη διέξοδο παρά να συμφωνήσω με τις επισημάνσεις σου.
Πραγματικά η χριστιανική (μαζί με την ιουδαϊκή και ισλαμική) θρησκεία δεν μπορούν να αντέξουν στην παραμικρή δόση λογικής.}

Τέλος πάντων το υπερφυσικό είναι κάτι που πώς να χωρέσει στο μυαλό ενός ΑΚΕΛίτη (βέβαια θα συμφωνήσω και εγώ για τους τσαρλατάνους που εμπορεύονται την ευπιστία του κόσμου, ο τσαρλατανισμός βέβαια δεν είναι μόνο θρησκευτικό χαρακτηριστικό, η αριστερά έχει διαπρέψει στο είδος, θα καθίσω και θα γράψω σχετικά και σας ευχαριστώ που μου δώσατε το ερέθισμα)………… υπερφυσικά λοιπόν γεγονότα συμβαίνουν διαρκώς στην ζωή μας, έτσι εγώ ο αφελής με επίγνωση ότι θα χλευαστώ από εσάς τους «σκεπτόμενους» παρουσιάζω ένα γεγονός το οποίο επισκέπτονται οργανωμένα οι φοιτητές των ανά τον κόσμο πολυτεχνείων και εξήγηση δεν μπορούν να δώσουν.
Ιδού λοιπόν μια μαρτυρία του Στέφανου Ζαχαράκη, Αρχιτέκτονα

http://www.neromylos-nikola.gr/arxitektonas.htm

αιολος είπε...

Θα ήθελα να σας βεβαιώσω, αν ποια αξία θα μπορούσε να έχει η δική μου “φασιστική” άποψη, ότι τον ναό αυτόν τον έχω επισκεφτεί, ότι γράφουν είναι αληθινό, τα δένδρα είναι θεόρατα και δεν υπάρχουν ρίζες ούτε έξω ούτε μέσα στον ναό ο οποίος είναι πολύ μικρός, ούτε χώμα στην σκεπή το βάρος των δένδρων είναι τέτοιο που θα γκρέμιζαν πολύ μεγαλύτερες κατασκευές, η περιοχή σαρώνεται από ανέμους που πολλαπλασιάζουν τους λόγους να καταστραφεί ο ναός και να πέσουν τα δέντρα.

Φοιτητές πολυτεχνείων με τους καθηγητές τους επισκέπτονται τον ναό για να δώσουν κάποια εξήγηση και εξήγηση δεν μπορούν να δώσουν.

Προτείνω να στείλει το ΑΚΕΛ κάποιους ειδικούς στις χριστιανικές αγυρτείες για να λυθεί (αποκαλυφθεί) και αυτή η απάτη βρε παιδί μου.

Σας βάζω μια σελίδα που θα μπορέσετε να δείτε εικόνες από την χριστιανική απάτη.

http://users.hol.gr/~spyrosy/vasta/

αιολος είπε...

Mε κάποιες συντακτικές διορθώσεις ................

Θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι: (αν και ποια αξία θα μπορούσε να έχει η δική μου “φασιστική” άποψη) τον ναό αυτόν τον έχω επισκεφτεί, ότι γράφουν είναι αληθινό, τα δένδρα είναι θεόρατα και δεν υπάρχουν ρίζες ούτε έξω ούτε μέσα στον ναό ο οποίος είναι πολύ μικρός, ούτε και χώμα στην σκεπή υπάρχει (εκτός από κάποιο φυσιολογικό χώμα από το φύλλα που σε καμιά περίπτωση δεν υπερβαόνει τους 15 πόντους) , το βάρος των δένδρων είναι τέτοιο που θα γκρέμιζαν πολύ μεγαλύτερες κατασκευές, η περιοχή σαρώνεται από ανέμους που πολλαπλασιάζουν τους λόγους να καταστραφεί ο ναός και να πέσουν τα δέντρα.

Φοιτητές πολυτεχνείων με τους καθηγητές τους επισκέπτονται τον ναό για να δώσουν κάποια εξήγηση και εξήγηση δεν μπορούν να δώσουν.

Προτείνω να στείλει το ΑΚΕΛ κάποιους ειδικούς στις χριστιανικές αγυρτείες για να λυθεί (αποκαλυφθεί) και αυτή η απάτη βρε παιδί μου.

Σας βάζω μια σελίδα που θα μπορέσετε να δείτε εικόνες από την «χριστιανική απάτη».

http://users.hol.gr/~spyrosy/vasta/

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Δραπέτη,

Επειδή η απάντηση μου στα σχόλια σου θα έπαιρνε κάποια έκταση, προτίμησα να παραθέσω τα σχόλια μου σε μορφή πραρτήματος κάτω από την κύρια ανάρτηση.

Μπορείς λοιπόν να τα διαβάσεις εκεί.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Πάλι προσπαθείς να πάρεις το θέμα αλλού.
Εκτός τούτου, προσπαθείς να πολιτικοποιήσεις το θέμα γι αυτό και μιλάς για φωστήρες του ΑΚΕΛ!

Σε πληροφορώ αγαπητέ μου ότι όσα γράφω (πάντα) σε αυτό το μπλογκ είναι ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ απόψεις και μόνο και δεν έχω την απαίτηση να τις ασπάζονται όλοι.

Με κίνδυνο να στραφεί η συζήτηση σε άλλες ατραπούς (όπως είναι και η μόνιμη επιδίωξη σου) σε πληροφορώ ότι η συντριπτικότατη πλειοψηφία των ΑΚΕΛιστών είναι θρήσκοι. Επίσης το ΑΚΕΛ ουδέποτε ασχολήθηκε με τα ζητήματα αυτά.
Γι αυτό η προσπάθεια σου (και πάλι λόγω άγνοιας των κυπριακών δεδομένων) πέφτει ξανά στο κενό.

Ναι, παράθεσα 4 τρόπους για να εξαπατήσει κάποιος το γνήσιο πιστεύω των πιστών.
Και λέω ότι αυτό το χρεώνω στην Εκκλησία που αν και ξέρει τι συμβαίνει, δεν κάνει τίποτε απολύτως για να σταματήσει αυτή την απάτη, αντίθετα την ανέχεται.

Θα ήθελα όμως πολύ να δω κάποια παραδείγματα ΔΙΚΑ μου που παραπλανώ ως δημοσιογράφος το λαό.
Θα περιμένω λοιπόν να τεκμηριώσεις αυτή την κατηγορία ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.
Το ότι κάποιοι δημοσιογράφοι παραπλανούν τον κόσμο, το λέω κι εγώ στα διάφορα σχόλια μου και αναρτήσεις, κυρίως όσον αφορά το κυπριακό.
Επειδή όμως υπάρχουν αυτοί, δεν σημαίνει ότι όλοι οι δημοσιογράφοι παραπλανούν τον κόσμο.

Ναι, σέβομαι το πιστεύω του καθενός. Μόνο που η λέξη σεβασμός δεν σημαίνει και αποδοχή.
Δεν έχω το δικαίωμα να αμφισβητήσω κάποια πράγματα;

Παραθέτεις το σχόλιο του Sceptic Anonymous (και το δικό μου σχόλιο) και με ρωτάς γιατί το ανέχομαι.

Τι εισηγείσαι δηλαδή; Να το διαγράψω; Νόμιζα ότι ήσουν υπέρ της ελεύθερης έκφρασης απόψεων.Με την ίδια λογική θα έπρεπε να διαγράψω τα περισσότερα σχόλια σου.
Όμως εγώ δεν είμαι αυτών των πρακτικών.

Δεν ξέρω τι σε ενοχλεί εσένα αν το μυαλό ενός ΑΚΕΛιστής (αν και το θέμα δεν τίθεται έτσι) δεν μπορεί να χωρέσει το υπερφυσικό;
Ναι, εμένα δεν το χωρεί. Γι αυτό και δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία, ούτε ασχολούμαι με τη θανατολαγνεία, ούτε με το θάνατο, παρά μόνο με τη ζωή.

Ασφαλώς οι παραπομπές σου δεν έχουν σχέση με την ανάρτηση.

Έχω δει μέσο του διαδικτύου αυτό το φαινόμενο, δεν μου λες κάτι άνγωστο.

Ωστόσο δεν έχω πάει στο συγκεκριμένο μέρος και ούτε είμαι ειδικός για να εκφέρω άποψη.
Απλώς θα δηλώσω πως οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στη φύση δεν είναι υπερφυσικό.

αιολος είπε...

Κατ αρχάς ποτέ δεν μιλώ προσωπικά και τις προσωπικές επιθέσεις τις αποφεύγω "όπως ο διάολος το λιβάνι", τι πιστεύω για τους δημοσιογράφους (και όχι για τον Κο Μιχάλη) εδώ:

http://aiolos-mavro.blogspot.com/

Υπέρ των διαγραφών και φυσικά δεν είμαι, ο κάθε κύριος ας εκφέρει την άποψή του, εγώ βέβαια αν στραβοκατουρήσω, βαρύς πίπτει ο πέλεκυς της αγανακτήσεως σας (με χαρακτηρισμούς υποδείξεις κλπ), αν όμως η άποψη είναι "εντός γραμμής" έστω και αν θίγει βασικά δόγματα της Χριστιανικής θρησκείας (όπως πχ περί παρθενίας της Παναγίας) σφυρίζουμε αδιάφορα, δεν λέω βρε παιδί μου να τον αποκεφαλίσουμε τον άνθρωπο, αλλά αυτό που έγραψε λίγο βαρύ δεν πέφτει;

Το θέμα που έβαλα έχει να κάνει με θαύματα, τα οποία πολύ σωστά κάποιος κύριος γράφει ότι η όλη φιλοσοφία σας είναι να τα απορρίψετε, χρησιμοποιώντας την αγυρτεία ορισμένων. Άρα λοιπόν εντός θέματος είμαι; Αν ψάχνετε για ποστ εκτός θέματος, δέστε καλύτερα υπάρχουν τόσες αναφορές των «συμφωνητών» σας.

Έτσι λοιπόν για να ομαδοποιήσω τις παρατηρήσεις σας για το άτομό μου, έχετε μερικά βασικά «τσιτάτα» (καλά δεν το είπα;)
- Είσαι εκτός θέματος (εκτρέπεις τη συζήτηση από το θέμα της ανάρτησης)
- κομπάζεις με αυταρέσκεια και απαξιωτικά για τους άλλους
Όλη η επιχειρηματολογία που ακούω επί αυτών των αξόνων στηρίζεται.

Αυτό όμως που πραγματικά με προβλημάτισε ήταν η φράση σας:

{Πάλι προσπαθείς να πάρεις το θέμα αλλού.
Εκτός τούτου, προσπαθείς να πολιτικοποιήσεις το θέμα γι αυτό και μιλάς για φωστήρες του ΑΚΕΛ}

Το κείμενο που παραθέσατε Κε Μιχάλη είναι βαθύτατα πολιτικό και στοχεύει σε δεδομένους πολιτικούς σας αντιπάλους, απαξιώνετε λοιπόν την χριστιανική πίστη στηριζόμενους σε τσαρλατάνους και απατεώνες και όμως ζητάτε η ανταπάντηση που θα πάρετε να μην είναι πολιτική, προτιμάτε πλαδαρούς χειροκροτητές από τους «αντιπάλους» με θέσεις, θέλετε σιωπή από αντίλογο, εγώ πιστεύω ότι το κείμενο που παραθέσατε το παραθέσατε επίτηδες σε αυτή την πολωτικά οξυμένη μορφή του για να προκαλέσετε αντιδράσεις, οι συνήθεις νενέκοι έσπευσαν να σας συγχαρούν και ο συνήθης αίολος να σας τα «χώσει».

Πρέπει να έχω πέσει πραγματικά σε ΑΚΕΛίτες που βγάζουν σπυράκια με την θρησκεία, γιατί μέχρι τώρα ΑΚΕΛίτη με σέβας στον Θεό δεν είδα, θα τους έχετε προφανώς καλά κρυμμένους, αν υπάρχουν τέτοιοι.

Drapetis είπε...

Χαιρομαι που το σχολιο μου δινει τροφη για συζητηση.
Να ξεκαθαρισω οτι ουτε θεολογος ειμαι ουτε ιερωμενος, οποτε
οτι λεω εδω ειναι απ'αυτα που διαβαζω και απο τις εμπειριες μου.
Πολυ σωστα Μιχαλη λες οτι το προβλημα των εικονων λυθηκε
για την ανατολικη ρωμαικη αυτοκρατορια. Συνεπως εχει λυθει
για εμας τους Ορθοδοξους. Σε αυτο το πλαισιο συζητουμε.
Οι δυτικοι ειναι αλλο μεγαλο κεφαλαιο.
Ξεκινας απο μια προυποθεση
'Αν δεχθούμε ότι οι Γραφές είναι ο Λόγος του Θεού,
αυτός μας λέει οριστικά και αμετάκλητα..'

Πρεπει να ειμαστε λιγο πιο ακριβεις θεολογικα οταν
μιλουμε για αυτα τα θεματα. Οποτε παραθετω την θεση του
Σεβ. Ναυπάκτου Ιεροθέου Βλάχου
'Η άποψη ότι η Αποκάλυψη είναι ο λόγος τού Θεού,
που προσφέρει την γνώση όλων τών μυστηρίων
και ότι η Αγία Γραφή δεν ταυτίζεται απολύτως με τον
λόγο τού Θεού, και ακόμη ότι αυτή η Αποκάλυψη
παραδίδεται με «ρητά και με νοήματα», διδάσκεται
από πολλούς αγίους Πατέρες'
( http://www.oodegr.com/oode/grafi/th_apokal1.htm για
περισσοτερη θεολογικη ακριβεια)

Η αποψη που θελει την Αγια Γραφη ως την μονη πηγη πιστης
ειναι λανθασμενη. Εχουμε την Παραδοση και την Πατερικη
Διδασκαλια και οπως λεει παρακατω ο Ναυπακτου
'η Αγία Γραφή δεν είναι πηγή της πίστεως, γιατί πηγή
της πίστεως είναι η εμπειρία και η Αποκάλυψη,
που δέχονται οι άγιοι, και επομένως η Αγία Γραφή
δεν μπορεί να ερμηνευθή έξω από την εμπειρία τών
θεουμένων αγίων'
(http://www.oodegr.com/oode/grafi/th_apokal1.htm)

Αυτα περι Αγιας Γραφης. Οποτε η ερμηνεια πρεπει να γινεται
στα σωστα πλαισια, στην συγκεκριμενη περιπτωση τα Ορθοδοξα
πλαισια.

Περα απ'αυτο, να σημειωσω οτι δεν εθιξα το ζητημα της
φυσης του Θεου. Αυτο ειναι αντικειμενο ακομα πιο
εξειδικευμενης θεολογιας. Επισης ειπα οτι εσυ θιγεις το
ζητημα της υπαρξης του Θεου, συμπερασματικα απο τα
γραφομενα σου. Για μενα δεν τιθεται θεμα, υπαρχει :).

Για τα ερωτηματα 2 και 3 δεν γνωριζω, οποτε δεν μπορω
να σχολιασω.
Το 1 εχει καπως μεγαλυτερες επιπλοκες γιατι
(και παραθετω απο http://oodegr.com/oode/asynithista/thavma1.htm)

'Η αποδοχή του «θαύματος» είναι θέμα της προαίρεσης του
ανθρώπου,
και όχι κάτι που αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας.
Διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για «πίστη»,
αλλά για «απόδειξη». Και θεός αποδεικνυόμενος,
δεν είναι θεός, αλλά κτιστή οντότητα, που μάλιστα
παραβιάζει την ελευθερία όσων δεν τον επιθυμούν.'

Ελπιζω να εχουν γινει πιο ξεκαθαρα τα πραγματα.

Phivos Nicolaides είπε...

Είπαμε Μιχάλη, σε άλλες χώρες οι εικόνες κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα!!!

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Αγαπητέ μου έχω κουραστεί με τις αυθαιρεσίες και τις αντιφάσεις σου.

Παραπονιέσαι για προσωπικέ επιθέσεις, ενώ εσύ όπως λες, τις αποφεύγεις όπως διάβολος τα λιβάνι!

Και όμως, εσύ είσαι που κάνεις προσωπική επίθεση όταν με αφορμή το τι έγραψα μιλάς ειρωνικά για φωστήρες του ΑΚΕΛ. Και συμπτωματικά (όχι επειδή είμαι δημοσιογράφος) μιλάς για εξαπάτηση από τους δημοσιογράφους.

Αφήνω τις επιθέσεις που κάνεις εναντίον εμένα και άλλων συνμπλογκιτών σε άλλα φόρουμς και μπλοκς. Γι αυτό τα κλαψουρίσματα άστα για αλλού.
Και δεν σε προβληματίζει καθόλου, φαίνεται, που ακόμα και άνθρωποι με τους οποίους θεωρείς ότι συμφωνείς σε αμφισβητούν;

Και ενώ εγώ ξεκαθαρίζω ότι όσα γράφω είναι προσωπικές μου απόψεις και κανενός άλλου, εσύ απευθύνεσαι σε μένα μιλώντας στον πληθυντικό κάνοντας λόγο για το στόχο ΜΑΣ.
Ποιων ΜΑΣ; Εδώ γράφει ο Μιχάλης αγαπητέ μου και σε αυτόν να απευθύνεσαι.

Και ο Μιχάλης δεν μίλησε γενικά για θαύματα, μίλησε για την συγκεκριμένη απάτη με τις εικόνες. Έτσι το αντιλαμβάνομαι το ζήτημα. Μπορείς να με αντικρούσεις σε αυτό και να αφήσεις τα γνωστά κολπάκια;

Με τον Δραπέτη γιατί δεν έχω πρόβλημα και αντίθετα με όσα ισχυρίζεσαι κάνω διάλογο;

Και επιμένω, προσπαθείς να πάρεις το θέμα αλλού όπως είναι η συνήθης τακτική σου.

Και επειδή έχεις βγάλει και πόρισμα περί των προθέσεων μου, μπορείς να μου πεις πού στηρίζεις το ότι η ανάρτηση μου είναι βαθύτατα πολιτική και ποιους δεδομένου πολιτικούς μου αντιπάλους στοχεύω;
Θα το εκτιμήσω πολύ αν πάρω συγκεκριμένη απάντηση.

Την τελευταία παράγραφο δεν την σχολιάζω διότι και πάλι δεν έλαβες υπόψη σου την αναφορά μου στους ΑΚΕΛιστές και επιμένεις στα δικά σου.
Και ύστερα λες ότι σε παρεξηγώ!!!

Μιχάλης είπε...

@ Drapetis

Κι εγώ φίλε μου χαίρομαι που επιχειρούμε να κάνουμε μια πολιτισμένη συζήτηση.
Βεβαίως ούτε εγώ είμαι θεολόγος και όσα γράφω είναι από τις δικές μου μελέτες.

Χαίρομαι επίσης που συμφωνείς μαζί μου ότι το θέμα λύθηκε για τους ορθόδοξους.
Το ότι όμως δεν λύθηκε για την πλειοψηφία των χριστιανών, ασφαλώς θα πρέπει να μετρά.

Οι αναφορές μας στις Γραφές μας οδηγούν σε άλλη συζήτηση αλλά δεν πειράζει.
Είναι γεγονός ότι η Ορθοδοξία έχει μια ιδιάζουσα αντίληψη για τις γραφές. Και η αντίληψη αυτή είναι δομημένη και εκφρασμένη με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί (ή να αιτιολογεί αν θέλεις) τις πρακτικές της.

Καλά κάνεις και παραθέτεις το τι λέει ο συγκεκριμένος μητροπολίτης.
Μόνο να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω διότι σύμφωνα με την ορθόδοξη θεολογία, τόσο η Γραφή όσο και τα λεχθέντα από τους Πατέρες αποτελούν την Παράδοση του χριστιανισμού.

Η δική μου άποψη είναι ότι τα λεχθέντα υπό των Πατέρων ή οι διατάξεις και κανόνες που θεσπίστηκαν από Οικουμενικές και άλλες Συνόδους όχι μόνο δεν βρίσκονται σε συστοιχία με τη γραφή αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση. Ένα παράδειγμα; Η βάπτιση.
Όπως σε πλήρη αντίθεση με τις διδαχές του Ιησού βρίσκεται και ο τρόπος ζωής της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Εδώ δεν νομίζω να χρειάζεται παράδειγμα.

Μπορεί λοιπόν ο μητροπολίτης να λέει αυτό που λέει αλλά ακόμα και τα σχολικά βιβλία αναφέρουν ότι:
“Επειδή οι αλήθειες που περιέχονται στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης δεν είναι σκέψεις και απόψεις των συγγραφέων, αλλά φανερώθηκαν σ’ αυτούς από το Θεό, γι’ αυτό λέμε ότι τα βιβλία της Π. Διαθήκης είναι θεόπνευστα”.

Αν δεν ήταν η Γραφές δεν θα γνωρίζαμε τίποτε ούτε περί Ιησού ούτε περί του Ιεχωβά, έτσι δεν είναι;
Εξάλλου, από τις Γραφές μαθαίνουμε για τις βασικές αρχές της χριστιανικής πίστης.

Ούτε εγώ έθιξα το ζήτημα της φύσης του Θεού. Μπορεί η απάντηση μου να «πιάνει» και αυτό το στοιχείο. Και αυτό επειδή πιστεύω ότι όταν θα αναλύσουμε το ζήτημα της ύπαρξης του θεού, αναπόσπαστα θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τη φύση του.

Σεβαστό το ότι για σένα δεν τίθεται θέμα ανυπαρξίας του θεού.

Σεβαστό επίσης το ότι δεν έχεις άποψη για τα ερωτήματα 2 & 3.

Όμως επέτρεψέ μου να χαρακτηρίσω σόφισμα το τελευταίο απόσπασμα που παραθέτεις από τους απολογητές.

Τα λέμε αγαπητέ μου φίλε…

Μιχάλης είπε...

@ Phivos Nicolaides

Έγραψες:
«Είπαμε Μιχάλη, σε άλλες χώρες οι εικόνες κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα!!!»

Όπως;

aiolos είπε...

Αγαπητέ Κε Μιχάλη κατ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν πάω για πολιτική καριέρα , οπότε για μένα είναι ανώδυνο να με αμφισβητήσει κάποιος ή κάποιοι , εξ άλλου ποτέ στην ζωή μου δεν υπήρξα σε χώρο της όποιας πλειοψηφίας ΠΑΝΤΑ δόξα τω Θεώ με μειοψηφικές παρατάξεις πορεύτηκα.

Επειδή αγαπώ την αλήθεια, έστω και αν δεν με βολεύει, δυνατά και καθαρά λέω ότι με τον Κο Μιχάλη δεν έχω τίποτα που να συνδέει την γενικόλογη τοποθέτησή μου περί δημοσιογράφων και του ιδίου, εξ άλλου πως περιγράφω τους δημοσιογράφους το είδατε στο μπλοκ μου νομίζω, εκτός και αν εκεί νομίζετε ότι σας φωτογραφίζω, και θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτά που γράφω στο μπλοκ είναι μια ήπια κριτική, οι δημοσιογράφοι για μένα είναι η αιχμή του δόρατος των παγκοσμιοποιητών παίζουν βρωμερότατο παιχνίδι εις βάρος των λαών και ευθύνονται για την απαξίωση και την εξαχρείωση της κοινωνίας μας. Όμως όπως παντού υπάρχουν τα σάπια και τα υγιή στοιχεία έτσι και στο σάπιο καλάθι της δημοσιογραφίας υπάρχουν λαμπροί επαγγελματίες που τιμούν το λειτούργημά τους , ελάχιστοι αλλά υπάρχουν, για σας Κε Μιχάλη δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη διότι δεν γνωρίζω τίποτα για σας, που δεν είμαι σαφής;

Με ρωτάτε ποιος είναι ο αντίπαλος σας ; Σας απαντώ ευθέως η Ορθόδοξη εκκλησία και αυτή θέλετε να πλήξετε, περιφρονείτε το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού και σε αυτό στοχεύετε. Με βάση λοιπόν αυτή την λογική θεωρείτε την Χριστιανική θρησκεία αντίπαλο των φρονημάτων σας. Δικαίωμά σας, όσοι έχουμε κάποια θρησκευτικά πιστεύω έχουμε το δικαίωμα αντιλόγου;

@ Μιχάλης

Φοβούμαι πως δεν έχω άλλη διέξοδο παρά να συμφωνήσω με τις επισημάνσεις σου.
Πραγματικά η χριστιανική (μαζί με την ιουδαϊκή και ισλαμική) θρησκεία δεν μπορούν να αντέξουν στην παραμικρή δόση λογικής.

Απ’ ότι ξέρω παλαιότερες θρησκείες είχαν και ένα υπόβαθρο λογικής πίσω από τους μύθους τους.
Η ιουδαϊκή αντίληψη πραγμάτων είναι εντελώς έξω από κάθε μέτρο, με ένα θεό που δημιουργεί και καταστρέφει ανάλογα με το τι θα του δόξει και το πώς θα του έρθει.

Ένας θεός που θέλει αποκλειστική λατρεία και έχει κάμποσα ανθρώπινα ελαττώματα, παρά την τελειότητα που διακηρύττουν ότι έχει.

aiolos είπε...

Αυτά είναι δικά σας, για μένα είναι σεβαστά, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και κάτι για δεν δείχνουν; Μιας και βάλατε αυτό τον σκεπτικισμό

@ Μιχάλης
Σημασία έχει ποια είναι η επίσημη γραμμή της εκκλησίας.

Έχω να σας πω ότι η εκκλησία θέλει πρώτη να προφυλαχτεί από θρησκόληπτους απατεωνίσκους, τους οποίους οι άθεοι κάνουν σημαία για να την πλήξουν, βέβαια εσείς αυτό δεν το βάζετε από πόνο για τα κακώς κείμενα της εκκλησίας αλλά με στόχο να ταυτίσετε εκκλησία και απατεώνες. Και αυτό βγαίνει από αυτό τον αφορισμό:

@Μιχάλης

Μπορεί οι εκφράσεις μου να φαίνονται σκληρές, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα όσα κάνει η επίσημη Εκκλησία προκειμένου να παραπλανήσει τους πιστούς με μόνο σκοπό και στόχο να γεμίσει τα ταμεία της.

Η εκκλησία πχ της Ελλάδος για να μη μιλήσω για την Κυπριακή εκκλησία (που κάτι ανάλογο θα κάνει) από το κεράκι του πιστού επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο τόσο μεγάλο που πραγματικά θα εντυπωσιαζόσασταν αν είχα τρόπο να σας το παραθέσω, τα πολιτικά κόμματα βολεύουν και βολεύονται από το κουπόνι της κομματικής τους πελατείας και όχι μόνο , μερικές φορές υπάρχουν πολύ ύποτες χρηματοδοτήσεις (πχ ΖΗΜΕΝΣ, ΜΑΝΝ κλπ), χωρίς να προσφέρουν τίποτα, γι αυτό και οι λαοί Κε Μιχάλη αφού γνωρίσουν την άνυδρη μηδενικότητα τους επιστρέφουν στην πολεμούμενη και διαρκώς ενδυναμωμένη εκκλησία, κομψομόλοι που ποδοπάτησαν τα εικονίσματά μας βρέθηκαν στην τραγική κατάσταση να σκύψουν και να τα προσκυνήσουν, τσαλαπατημένοι και αυτοί από την σκληρή κομματική πραγματικότητα.

Επειδή όμως μιλάτε για ειρωνικές μου τοποθετήσεις θα ήθελα να σας ρωτήσω αυτό τι είναι εποικοδομητική τοποθέτηση;

@Μιχάλης

Καλά κέρδη!

Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν παπάδες και παπάδες, εσείς αναφέρεστε σε κάποιο συγκεκριμένο παπά αν ναι ονομάστε τον , διότι εδώ γενικεύεται και τους βάζετε όλους στο ίδιο σακί………..

@ Μιχάλης

Βεβαίως, αφήνω έξω το τι λέει η Αγία Γραφή περί εικόνων και που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όσα κάνουν οι παπάδες μας ή όσα γίνονται με την ανοχή των παπάδων.

Και μιας και μιλάτε κάπου για το ΠΗΔΑΛΙΟ θα ήθελα να σας πω να δείτε και αυτό :

ΚΑΝΩΝ ΣΤ της Β Οικουμενικής Συνόδου (ΠΗΔΑΛΙΟ εκδόσεις ΑΣΤΗΡ Αθήνα 1993 σελ 159-162)

«………. Όποιος φανή προδότης , και ψεύστης εις τας κατηγορίας όπου κάμει, εις έγκλημα τιμωρίας να λαμβάνη την τιμωρίαν εκείνην όπου έμελλε να λάβει ο εναγόμενος».

Αν εφαρμοζόταν αυτός ο κανών θα ήμασταν όλοι πολύ προσεχτικότεροι στο τι λέει το στόμα μας.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Διερωτώμαι γιατί μου αναφέρεις ότι δεν πας για πολιτική καριέρα, λες κι εγώ είπα ποτέ ότι προτίθεμαι να πολιτευτώ!

Και γιατί έχεις την εντύπωση ότι μόνο εσύ αγαπάς την αλήθεια;
Τέλος πάντων, με τις εξηγήσεις που έδωσες – να και θα μπορούσα να κάνω και άλλα σχόλια – θεωρώ ότι το θέμα με τους δημοσιογράφους έχει λήξει.

Θα ήθελα μόνο να είσαι λίγο πιο προσεκτικός όταν διαβάζεις τι σου γράφει ο άλλος αλλά και το τι γράφεις εσύ.
Λες ότι ρωτώ ποιος είναι ο αντίπαλος μου. Δεν είναι αυτό που ρώτησα. Σου ζήτησα διευκρίνιση όσον αφορά την αναφορά σου σε πολιτικό ζήτημα και πολιτικούς αντιπάλους. Εδώ εστίασα και όχι γενικά και αόριστα σε αντιπάλους.

Δεν θεωρώ αντίπαλο μου κανένα. Διαφορετική άποψη έχω. Και στην προκειμένη περίπτωση έχω διαφορετική άποψη από αυτή της θρησκείας. Της οποιασδήποτε θρησκείας όπως πολλάκις έχω αναφέρει.

Και αφού με ρωτάς αν όσοι έχουν κάποια θρησκευτικά πιστεύω, έχουν δικαίωμα αντίλογου, απαντώ σαφώς ναι και αντιστρέφω το ερώτημα.
Τη στιγμή που κανένας δεν σου απαγόρευσε να πεις την άποψη σου, ρωτώ, εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος, έχω το δικαίωμα να έχω αντίθετη άποψη;

Αν ναι, τότε γιατί προσπαθείς να μου βάλεις περιορισμούς επικαλούμενος το Πηδάλιο;

Πιστεύω αγαπητέ μου ότι έχω το δικαίωμα να θεωρώ τον χριστιανισμό και τις αδελφές θρησκείες του ότι βρίσκονται έξω από κάθε λογική; Άλλωστε αυτό παραδέχονται και οι ίδιοι.
Είναι μία διαπίστωση που τη δεδομένη στιγμή, όπως είπα, θα προσπαθήσω να την τεκμηριώσω.
Όπως και τα άλλα που αναφέρω περί των ανθρωπίνων ελαττωμάτων του Ιεχωβά.

Δεν πιστεύω ότι η Εκκλησία θέλει πρώτη να προφυλαχθεί από τους θρησκόληπτους απατεωνίσκους. Και δεν το πιστεύω όχι γιατί δεν θέλω να το πιστέψω αλλά επειδή αυτό δείχνουν οι πράξεις.
Πες μου πότε (έστω και μία φορά) η επίσημη Εκκλησία όχι απλώς καταδίκασε αλλά πολέμησε όλα αυτά τα φαινόμενα. Αντίθετα, όπως είπα, τα ανέχεται.

Και είναι αλήθεια (για μένα) ότι τα ανέχεται ακριβώς επειδή της γεμίζουν τα ταμεία.

Ενώ εγώ σου μιλώ για την εκκλησία εσύ μου μιλάς για τα κόμματα. Μα τα κόμματα δεν είναι εκκλησία (αγαθοεργές ίδρυμα) αγαπητέ μου.
Γι αυτό μην προσπαθείς να κάνεις σύγκριση.

Όπως είπα δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένο παπά. Αναφέρομαι στον οργανισμό που ονομάζεται Εκκλησία.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,
Σε χαιρετώ!

Πραγματικά εξαιρετικό και αποκαλυπτικότατο για τες μεθόδους των θαυματοποιών τη κείμενο της ανάρτησης σου! ΜΠΡΑΒΟ!

Το θέμα των “θαυμάτων” το είχαμε θίξει και πριν λίγο καιρό μιλώντας για το “Άγιο Φως” και για το πως μπορεί να ανάψουν τα κεριά χωρίς σπίθα!
Σ’ αυτή μου την παρέμβαση δεν θ’ ασχοληθώ με το συγκεκριμένο “θαύμα” αλλά ούτε και γενικότερα με τα θαύματα. Γι’ αυτά έχω γράψει ήδη λίγα λόγια στο τελευταίο post στο blog μου. Για δυο τρία επί μέρους ζητήματα που έχουν θιχτεί (όπως ας πούμε για την κοινωνική διάσταση του κινήματος των εικονομάχων ή την πολιτική διάσταση των θρησκευτικών θεμάτων – πάντοτε η σχέση Εκκλησίας και κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας ήταν αμφίδρομη) ίσως πω λίγα λόγια στην επόμενη μου παρέμβαση – δεν υπάρχει χρόνος για τώρα.

Απλώς εδώ να σημειώσω ότι θεωρώ οπισθοδρομική και τριτοκοσμική την πρακτική που ακολουθείται (σε Ελλάδα και Κύπρο) από την επίσημη (και εκλεγμένη) πολιτειακή εξουσία (Πρωθυπουργούς και Πρόεδρους) να υποδέχονται με τιμές Αρχηγού Ορατούς το λεγάμενο “Άγιο Φως” ή την κάρα και τη χείρα του οποιουδήποτε “Αγίου”! Μα που ζούμε, σιόρ; Πριν 300 τόσα χρόνια σε καμιά ζούγκλα με τους μάγους της φυλής;
[Φυσικά και ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ΔΕΝ είναι υπεράνω κριτική για τη συμμετοχή του σε τέτοια παναΰρκα!].
Το ζήτημα της σύγκρουσης Εικονομάχων και Εικονολατρών δεν ήταν απλώς μια αντιπαράθεση ιδεολογική και δογματική μεταξύ αυτών που ήθελαν τις εικόνες κι αυτών που δεν τις ήθελαν και τις αντιμάχονταν. Κάθε κίνημα και κάθε σύγκρουση έχει και τα κοινωνικοοικονομικά της αίτια. Για αναλογιστείτε για λίγο τι οικονομικά συμφέροντα υπήρχαν και τότε (αλλά υπάρχουν και σήμερα φυσικά) από τη κατασκευή ή/και μαζική παραγωγή και πώληση εικόνων (από παπάδες, εμπόρους, εκκλησίες, μοναστήρια, θρησκευτικές οργανώσεις) ... Πόσες Παναγίες του Λάγνη της Κλήρου εν να πουληθούν ή επουλήθηκαν ήδη;
Κοιτάζοντας το ζήτημα και λίγο ιστορικά να πω ότι οι εικονολάτρες υποκινούνταν και υποστηρίζονταν βασικά από τους μοναχούς και το πατριαρχείο, που η δύναμη τους, θρησκευτική και πολιτική, στο Βυζάντιο ήταν μεγάλη καθώς και από άλλα πρόσωπα των ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων και ομάδων.
Οι εικονομάχοι, υποκινούνταν και υποστηρίζονταν από αυτοκράτορες και αντιπροσώπους των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων που έβλεπαν με φόβο την ανάκτηση περισσότερων δικαιωμάτων από τον κλήρο. Γι’ αυτό και η εικονομαχία σαν κοινωνικό κίνημα δεν είχε μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά απόβλεπε και στην αλλαγή μιας ήδη διαμορφωμένης οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα, οι εικονομάχοι προσπαθούσαν να περιορίσουν τον αριθμό των μοναστηριών, να επιβάλλουν φορολογία στις τεράστιες μοναστηριακές περιουσίες, ν’ αποσπάσουν την εκπαίδευση από τα χέρια της Εκκλησίας και τέλος να καταργήσουν τη δουλοπαροικία που άνθιζε κυρίως στις περιοχές των εκκλησιαστικών κτημάτων.

Anef_Oriwn
Δευτέρα 25/5/2009 – 11:11 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

Ανευ,

Το σχόλιο σου πιστεύω ότι προσφέρει θετικά στην όλη συζήτηση.
Βάζεις και άλλους παράγοντες η απάντηση στα ερωτήματα οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν απέχουν από την πραγματικότητα.

Anef_Oriwn είπε...

Υ.Γ.:
Να συμπληρώσω…
Μια συζήτηση για τη θρησκεία (για τα “θαύματα”, τις τελετουργίες και δοξασίες, τις εικόνες) με εκατέρωθεν παράθεση κι αντιπαράθεση σκέψεων, απόψεων και επιχειρημάτων, σίγουρα έχει και τις πολιτικές της διαστάσεις. Όχι όμως όπως το βάζει ο Aiolos – ότι δηλαδή γίνεται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους πολιτικούς ή/και κομματικούς χώρους όπως ας πούμεν το ΑΚΕΛ. [Δυστυχώς παρά πολλά μέλη και οπαδοί του ΑΚΕΛ παραμένουν είτε λιγότερο είτε περισσότερο θρησκευόμενοι και τούτο έχει σαν συνέπεια τη διατήρηση ξεπερασμένων και αναχρονιστικών διαδικασιών και σχέσεων που λειτουργούν αποτρεπτικά για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας – όπως η σχέση Εκκλησίας Κράτους ή οι παρεμβάσεις της Εκκλησίας στην πολιτική ζωή.
Οι συζητήσεις για τη θρησκεία (όπως καλή ώρα αυτή εδώ) βοηθούν τον πολίτη να δει πιο σφαιρικά το ζήτημα της θρησκευτικότητας και να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις θρησκείες και τα δόγματα, έτσι που να μπορεί να έχει άποψη για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και να τοποθετείται – αυτό παει να πει ολοκληρωμένη πολιτική συνείδηση!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 25/5/2009 – 11:29 μ.μ.

Σπύρος είπε...

Οι παπάδες σήμερα βέποντας ότι ο κόσμος και ειδικότερα οι νέοι απομακρύνονται από την εκκλησία προσπαθούν με κάθε είδους τεχνάσματα και "καινοτομίες" στο χώρο τους να τραβήσουν κοντά τον ανυποψίαστο πιστό.

Ένα οποιοδήποτε παιδί όπως εγώ,ηλικίας 16-17 χρόνων,τραβολογιέται από την μητέρα του για να πάει να δει το θαύμα τότε ο νεαρός επηρεάζεται και δημιουργεί μια θρησκευτική συνείδηση,ότι δηλαδή επιδιώκει η εκκλησία...

Ως εκ τούτου,κάθε νέα γενιά που γεννιέται έχει και σ'ένα πολύ μεγάλο μερίδιό αδαείς νέους οι οποίοι πιστεύουν είτε γιατί η γιαγιά που τους πρόσεχε στο σπίτι πήγαινε εκκλησία κάθε μέρα είτε γιατί έτσι τους είπαν να πιστεύουν.

Με τα όσα έχουν κάνει οι ιερείς στις μέρες μας και να θέλει κάποιος να πιστέψει δεν τον αφήνουν οι ενέργειες των "ιερωμένων".

Βέβαια εδώ υπάρχει μια περίτρανη αντίφαση...Το ότι ο Αρχι-επίσκοπος Χρυσόστομος Β' κατάφερε να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος με ένα αξιόλογο ποσοστό που άγγιζε τα 8%,αυτό δεν είναι θαύμα;Δεν ήταν θέλημα Θεού;

Τώρα όσα και να λέμε μεταξύ μας και να παραθέτουμε απόψεις κάτω μόνο ένα είναι σίγουρο...Η γη που ρίζουμεν ούλλοι είναι 3 μέτρα κάτω που την γη....Ο άνθρωπος θα γίνει χώμα...

Υ.Γ: Αφού ο Θεός ήθελε τον Αδάμ και την Εύα πιστούς σ'αυτόν, τότε γιατί έβαλε το δέντρο με τον καρπό που έβγαλε έξω απ'τον Παράδεισο τους πρωτόπλαστους;

Ευχαριστώ

Drapetis είπε...

Μιχαλη, ειναι δικαιωμα σου να λες
οτι εν σοφισμα το αποσπασμα. Ομως η ουσια παραμενει πως η ελευθερια μας ειναι απαραβιαστη, ακομα και απο τον ιδιο τον Θεο. Ειναι το πλεον σημαντικο στοιχειο της ανθρωπινης υπαρξης.
Τα περι θεοπνευστιας ειναι γεγονος, ο Μ.Ναυπακτου δεν λεει κατι αντιθετο. Συμπληρωνει ομως πως η ερμηνεια των Γραφων δεν μπορει να γινεται εξω απο τα πλαισια της Αποκαλυψης του Θεου στους Αγιους. Αυτη η Αποκαλυψη ειναι η πηγη της πιστης.

Μιχάλης είπε...

@ Σπύρος

Είναι γεγονός ότι η Εκκλησιαστική ιεραρχία έχει αντιληφθεί το πρόβλημα με τους νέους. Γι αυτό άλλωστε και ο μακαρίτης Αθηνών Χριστόδουλος είχε καλέσει τη νεολαία να πηγαίνει στην εκκλησία όπως είναι, με τα σχισμένα τζιν και με τα σκουλαρίκια.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία. Οι περισσότεροι πιστεύουν στο θεό και υιοθετούν τη γνωστή φράση ότι άλλο Χριστός και άλλο παπάδες.

Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό κατανοητό αν λάβουμε υπόψη ότι από τη στιγμή που θα γεννηθεί κάποιος ακούει συνέχεια για τη θρησκεία και ακολουθούν 14 χρόνια θρησκευτικής κατήχησης από τα σχολεία (από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο).

Ο χαρακτήρας και κυρίως οι αντιλήψεις διαμορφώνονται αυτά τα κρίσιμα για τον άνθρωπο χρόνια. Δεν είναι εύκολο να ξεστρατίσει κάποιος.

Παλαιότερα υπήρχε και η κοινωνική κατακραυγή για κάποιον που μιλούσε έξω από τα πλαίσια. Ακόμα και δικαστήρια στήθηκαν για κάποιους που τόλμησαν και εκδώσαν βιβλία.

Το ευχάριστο είναι ότι (σε πολλά θέματα, όχι μόνο σε αυτό) οι σημερινοί νέοι έχουν περισσότερο ανοικτό μυαλό και είναι έτοιμοι να ακούσουν και άλλα πράγματα από αυτά που έμαθαν τόσα χρόνια.

Αν όλοι μας φίλε μου είχαμε συνείδηση ότι το μόνο που μας ανήκει σε αυτό τον κόσμο (και αυτό προσωρινά) είναι τα τρία μέτρα κάτω από τη γη, τότε ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός.

Όσο για το υστερόγραφο… Άστο καλύτερα. Πολλοί νομίζουν ότι οι πρωτόπλαστοι έφαγαν μήλο!

Μιχάλης είπε...

@ Drapetis

Φίλε μου το είπα από την αρχή, ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει αυτό που νομίζει.

Προσωπικά δεν αποδέχομαι ότι στην ιουδαϊκή αντίληψη πραγμάτων ο άνθρωπος έχει ελευθερία έναντι του θεού. Αλλά είναι και αυτό άλλο θέμα που θα το δούμε όπως είπα σε άλλη ανάρτηση που θα αφορά τα χαρακτηριστικά του ιουδαϊκού θεού.

αιολος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω χρόνο να απαντήσω, κε Μιχάλη (θα το κάνω όμως σε πρώτη ευκαιρία, στα πολύ γρήγορα έχω να πω ότι:


"Όταν οι επιστήμονες σκαρφάλωσαν στην κορυφή της γνώσης βρήκαν τους θεολόγους εκεί να τους περιμένουν"

αμερικανός αστρονόμος (το όνομά του μου διαφεύγει τώρα)

Αυτό που αναφέρει το ΠΗΔΑΛΙΟ δεν είναι καθόλου περιορισμός είναι η πεμπτουσία για τις διανθρώπινες σχέσεις, προσπάθησε να καταλάβεις πόσο βαθειά φιλοσοφημένο είναι.

Μιχάλης είπε...

Έχω μια απορία, γιατί έτσι ξαφνικά ο πληθυντικός και τα κύριε;

aiolos είπε...

Για να σου πω αγαπητέ Μιχάλη εγώ είμαι Πειραιώτης, εσείς είστε πολύ «μη μου άπτου» πολύ «βουτυρένιοι», η γλώσσα μου διαμορφώθηκε δίπλα σε οξυγονοκολλητές και τορναδόρους, οι σπουδές μου πάντα συνδιαζόντουσαν από εργασία και στην εφηβεία μου γινόντουσαν με το φεγγαράκι , όπως και να γίνει είπα να κρατήσω κάποιους ευγενικούς τύπους για να μη σας κάνω κακή εντύπωση, μη νομίσετε δηλαδή ότι το λούμπεν προλεταριάτο που εκπροσωπώ δεν γνωρίζει τους γραμματικούς τύπους ευγενείας , εσείς βέβαια αριστεροί είστε, προλεταριάτο δεν είστε και σαφώς θα έχετε άγνωστες λέξεις από το λεξιλόγιό μου πχ οξυγονοκολλητές, τορναδόρους τι να είναι άραγε αυτό ;


Αγαπητέ ΑΝΕΥ μην ανησυχείς ο Μιχάλης ξέρει ότι μιλά πολιτικά απλά το κάνει υπόγεια για να μη το αντιληφθούν οι «χαζό» χριστιανοί.

Μιχάλη δεν καταλαβαίνω την σπουδή σου να κλείσεις την συζήτηση για τους δημοσιογράφους, τι θες; Να προστατέψεις συντεχνιακά το «λαμπρό» επάγγελμα της δημοσιογραφίας; Αν έχεις αντίθετη άποψη με αυτά που παραθέτω για τα παγκοσμοιημένα τστιράκια της δημοσιογραφίας (που είναι το σύνολό των δημοσιογράφων) εδώ είμαι να τα συζητήσουμε.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την θέση σου ότι δεν θεωρείς αντίπαλο την θρησκεία, την θεωρείς και την μάχεσαι, και καλά κάνεις αφού έτσι πιστεύεις, ξέρεις ότι διαμετρικά αντίπαλοι σας είναι η θρησκεία, έχετε και εσείς μια «θρησκεία» που λέγετε κομμουνισμός (θρησκεία είναι ναι με άλλη μορφή) και δύο θρησκείες στον ίδιο χώρο δεν χωρούν. Οι θρησκείες έχουν κάτι κοινό σε αντίθεση με την δική σας «θρησκεία» αυτό είναι η πίστη στο υπέρτατο ον, η δική σας «θρησκεία» (με ευαγγελιστή τον Μαρξ και ευαγγέλιο τα βιβλία του) συγγενεύει με μια άλλη « θρησκεία» (με ευαγγελιστή τον Νίτσε και ευαγγέλια τα βιβλία του).

Το ζήτημα της κοινωνικής προσφοράς της εκκλησίας το περνάς γαργάρα με σοφίσματα, σε κατανοώ.

Και το κερασάκι στην τούρτα βέβαια είναι η παραδοχή σου ότι στρέφεσαι κατά της εκκλησίας

@ Μιχάλης

Όπως είπα δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένο παπά. Αναφέρομαι στον οργανισμό που ονομάζεται Εκκλησία.


Αγαπητέ ΑΝΕΥ αν θες να σου παραθέσω θαύματα, που αποδέχεται η εκκλησία μας δεν έχω κανένα πρόβλημα, δεν έχουμε ανάγκη να «φτιάξουμε» θαύματα, θαύματα υπάρχουν πλήθος γύρω μας πχ θαύμα είναι το μάτι σου, θαύμα είναι το μυαλό σου, θαύμα είναι η ύπαρξη του σκουληκιού και του ελέφαντα, κανένας Μαρξ δεν μπορεί να φτιάξει τέτοια πράγματα, και κανένας Νίτσε, μπορούν ενδεχομένως να φτιάξουν γκούλαγκ, δεν μπορούν όμως να φτιάξουν τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο, δεν μπορούν καν να φτιάξουν ένα φύλλο μουριάς………… Μη κάθεσαι λοιπόν και ασχολείσαι με τα μικρά του κάθε απατεώνα και δες την δημιουργία, δες τον ορατό και αόρατο κόσμο που υπάρχει και αυτός αόρατος κόσμος βάζει τον ορατό σε αυτή την διαρκή διαμάχη. Έρχεται μετά ο Μιχάλης και λέει ότι συμβάλεις θετικά, που συμβάλεις θετικά ; Που τσαλαβουτάς στο «άγιο φως» και στην εικονομαχία; Τι νομίζεις ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις ; Το μόνο θετικό που βλέπω είναι η επιβεβαίωση σου ότι υπάρχουν ΑΚΕΛίτες που είναι χριστιανοί, πρέπει να σου πω ότι και πολλά ηγετικά κομμουνιστικά στελέχη είναι χριστιανοί και μετέχουν των Χριστιανικών μυστηρίων.
Στο ΑΟ μεταξύ των μοναχών κυκλοφορούν ξεκαρδιστικές ιστορίες ηγετών του κομμουνιστικού κινήματος που επισκέπτονται το ΑΟ και ενώ όσο είναι όλοι μαζί βρίζουν την εκκλησία και την θρησκεία, το βράδυ κατά μόνας επισκέπτονται τους πνευματικούς τους και εξομολογούνται και κοινωνούν, και την επομένη όλοι μαζί ξαναβρίζουν την θρησκεία……….

Αγαπητέ Σπύρο σου συνιστώ να επισκεφτείς το Άγιο Όρος, θα βρεις και πολλούς Κυπρίους μοναχούς εκεί, εγώ προσωπικά έχω και πνευματικό Κύπριο μοναχό.

Anef_Oriwn είπε...

Αίολε,
Ακόμα μια φορά καταλαβαίνεις ή ερμηνεύεις τα λεγόμενα μου όπως σε βολεύουν (και για να τα χρησιμοποιήσεις στην “επιχειρηματολογία” σου)! Για τη σχέση θρησκείας και πολιτικής συγκεκριμένα είπα: “…Μια συζήτηση για τη θρησκεία (για τα “θαύματα”, τις τελετουργίες και δοξασίες, τις εικόνες) με εκατέρωθεν παράθεση κι αντιπαράθεση σκέψεων, απόψεων και επιχειρημάτων, σίγουρα έχει και τις πολιτικές της διαστάσεις. Όχι όμως όπως το βάζει ο Aiolos – ότι δηλαδή γίνεται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους πολιτικούς ή/και κομματικούς χώρους όπως ας πούμεν το ΑΚΕΛ…”. Γι’ αυτό και το θεωρώ αντιδεοντολογικό να χρησιμοποιείς παρερμηνευμένα τα λεγόμενα μου (κι όπως σε βολεύει στην αντιπαράθεση σου με το Μιχάλη). Γιατί τι άλλο από λανθασμένο και παρερμηνευμένο συμπέρασμα (σκόπιμα ή άθελα) είναι η τοποθέτηση σου “… ΑΝΕΥ μην ανησυχείς ο Μιχάλης ξέρει ότι μιλά πολιτικά απλά το κάνει υπόγεια για να μη το αντιληφθούν οι «χαζό» χριστιανοί…”;

Και ακόμα δυο πράγματα για τα θαύματα:
1. Μπορείς να μου υποδείξεις έστω κι ένα θαύμα όπου ο “(απο)θεραπευθέντας” που του έλειπε, ας πούμεν, ένα χέρι ή ένα πόδι μετά που δέχτηκε “την χάριν του Κυρίου”, τα απέκτησε; (Πολλά ζητάω ή γίνομαι βλάσφημος;)

2. Παραθέτω πιο κάτω ένα μικρό απόσπασμα από το σημερινό άρθρο του Κώστα Κωνσταντίνου στην εφημερίδα “Πολίτης”, όπου μας παρουσιάζει τι είπε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος του 8% για το συγκεκριμένο “θαύμα” (κι όχι μόνο):
“Ούτε εμάς μάς είναι ακριβώς ευχάριστο το συγκεκριμένο αλλά -τι να γίνει;- τα καλά πρέπει να επισημαίνονται και να λέγονται, χωρίς φόβο: Τα εύσημα, λοιπόν, της Στήλης απονέμονται για δεύτερη φορά στα χρονικά και μάλιστα εντός ελάχιστων ημερών στον Αθυρόστομο Β΄. Αν θυμάστε, προ ημερών, είχαμε γράψει πως ήταν ο μοναδικός μουλάς στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου ο οποίος, ευθαρσώς και δημοσίως, είχε απορρίψει τα περί «δακρύων» στις εικόνες, τα περί «σκιών» στους τοίχους και όλες τις συναφείς ανοησίες με τις οποίες διάφοροι, επιτήδειοι λέμε εμείς, εντός της Εκκλησίας, εκμεταλλεύονται τα προβλήματα του κοσμάκη και τσεπώνουν τα λεφτά του.
Ε, λοιπόν, ο Τόμι Βου, όπως μαθαίνουμε, τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος την Κυριακή, κηρύττοντας. Αναφερόμενος στο «θαύμα» της Κλήρου, είπε πως είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς σε τέτοια «δήθεν θαύματα» (sic) και απέδωσε τα «δάκρυα» στο ότι ο αγιογράφος έβαλε περισσότερη μπογιά στο μέτωπο της Παναγίας! Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, πολλοί από τους πιστούς σοκαρίστηκαν στο άκουσμα αυτής της εξήγησης από τον ίδιο τον Προκαθήμενο. Κακώς. Θα ξαφνιάσουμε πολλούς αλλά και τον ίδιο τον Αθεόφοβο Β΄ με αυτό που θα γράψουμε, όμως, θα το πούμε με κάθε ειλικρίνεια: Κανείς, μα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από τον Αρχιεπίσκοπο την αλήθεια περί Θεού. Όχι τον οποιοδήποτε Αρχιεπίσκοπο, έτσι; Τον συγκεκριμένο. Τον Τόμι Βου. Και είμαστε σίγουροι πως αυτή του η βεβαιότητα για την (πονηρή) ανοησία που κρύβεται πίσω από τα «θαύματα» με τις εικόνες που «κλαίνε» κτλ, οφείλεται στο ότι έχει προ πολλού αντιληφθεί πως δεν υπάρχει Θεός. Γιατί; Για σκεφτείτε. Εάν υπήρχε, δεν θα του είχε «δειχτεί» πρώτου και καλύτερου, με τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα; Είδατε;(...!) …”
Anef_Oriwn
Τρίτη 26/5/2009 – 3:37 μ.μ.

αιολος είπε...

Βρε ΑΝΕΥ εγώ δεν είμαι υπέρ του τσαρλατανισμού, όπως και κανένας σωστός Χριστιανός, απόδειξη ο Αρχιεπίσκοπος, τώρα τι μου βάζεις το άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Κωνσταντίνου για να δώσεις εγγυρότητα στα λόγια σου, αφού ξέρεις τις απόψεις μου περί δημοσιογραφικού επαγγέλματος, επ ευκαιρεία ο Τόμι Βου ποιός είναι;

Θα σου συνιστούσα να δεις το έργο "Το νησί" εκεί υπάρχουν πολύ όμορφα πράγματα όπως η φράση "Οι περισσότερες αμαρτίες φωλιάζουν στις μπότες των επισκόπων"

http://animusanimus.blogspot.com/2008/01/blog-post_24.html

http://www.youtube.com/watch?v=budi21QIxbM

Anef_Oriwn είπε...

Καλά βρε Αίολε, αφού στο τέλος συμφωνείς ότι είναι τσαρλατανισμοί γιατί κάνεις αντιπολίτευση; Για την πλάκα σου;

Anef_Oriwn
Τρίτη 26/5/2009 – 5:45 μ.μ.

αιολος είπε...

Σε ένα ξέρω τι σ αρέσουν ΑΝΕΥ τα αντικληρικά ανέκδοτά έτσι; Άκου λοιπόν κάτι που θα σ αρέσει:

Σε ένα μοναστήρι γίνεται πολυήμερη νηστεία, σε ένα μοναχό μπαίνει ο πειρασμός να φάει αυγό, πάει στο κοτέτσι κρυφά το βράδυ και παίρνει ένα αυγό, το κρύβει και ανεβαίνει στο κελί του, πως να το φάει άβραστο όμως, παίρνει λοιπόν ένα κλειδί (αυτά τα παλιά κλειδιά που είχαν μια μεγάλη τρύπα στο πίσω μέρος) βάζει το αυγό εκεί μέσα και κρατώντας το από το κάτω μέρος (απ εκεί που ξεκλειδώνουν) το βάζει πάνω από το καντήλι που είχε στο εικονοστάσι.
Την στιγμή εκείνη τσουπ μπαίνει ο ηγούμενος μέσα!

"Τι κάνεις παιδί μου εκεί; Πως το σκέφτηκες αυτό;"
"Ήμαρτον πάτερ μου, ο διάβολος μου έβαλε την σκέψη."

Την στιγμή εκείνη παρουσιάζεται ο διάβολος και λέει:

"Ψέματα ηγούμενε, το κόλπο με το κλειδί και εγώ από τον καλόγερο το έμαθα".............

Βλέπεις που δεν είμαι ποτέ βαρετός.

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Προβληματίστηκα αν θα σχολίαζα το τελευταίο σου προς εμένα σχόλιο.
Τελικά υπέκυψα στον πειρασμό.

Παλαιότερα απευθυνόσουν σε μένα με το όνομα μου και στον ενικό.
Ξαφνικά προέκυψαν οι πληθυντικοί και τα κυριάτα. Και διερωτήθηκα γιατί.
Για να πάρω απάντηση ότι δεν είσαι «μη μου άπτου» ούτε «βουτυρένιος» όπως εμένα διότι εσύ έζησες δίπλα από τορναδόρους, οξυγονοκολλητές κλπ, και αποφαίνεσαι μάλιστα ότι δεν είμαι προλεταριάτο.

Δεν ξέρω πως εννοείς αυτό το τελευταίο αλλά για άλλη μια φορά δείχνεις ότι δεν διστάζεις να προσβάλεις τον άλλο ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ.

Αλήθεια φίλε μου, γνωρίζεις ότι μιλάς με ένα άνθρωπο που για 17 ολόκληρα χρόνια ασκούσε το επάγγελμα του ταμπελλογράφου;
Γνωρίζεις ότι μιλάς με ένα άνθρωπο που δεν έζησε ΔΙΠΛΑ αλλά ΜΑΖΙ με τα επαγγέλματα που αναφέρεις;
Γι αυτό μην προτρέχεις και μη θεωρείς κάποια πράγματα δεδομένα επειδή τυγχάνει να γνωρίζεις κάποιους δημοσιογράφους που δεν ξέρουν τι σημαίνει εργάτης.

Ο Μιχάλης αγαπητέ μου όταν μιλά πολιτικά, μιλά πολιτικά. Όταν μιλά θρησκευτικά μιλά θρησκευτικά. Δεν τα βάζει όλα σε ένα τσουβάλι και δεν τα κάνει αχταρμά.

Μιλάς για τη σπουδή μου να κλείσω τη συζήτηση για τους δημοσιογράφους.
Καμία σπουδή επέδειξα. Θεώρησα ότι οι εξηγήσεις που έδωσες, ότι δηλαδή δεν αφορούσαν εμένα αλλά μιλούσες για άλλους ότι ήταν ικανοποιητική.
Άλλωστε, το θέμα μας δεν είναι οι δημοσιογράφοι και αυτό αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι στρέφεις αλλού τις συζητήσεις.

Αλλά αν είναι να μιλήσουμε για τσιράκια δημοσιογράφους, αυτοί δεν μπορεί να είναι μόνο οι παγκοσμιοποιημένοι όπως εσύ θεωρείς. Υπάρχουν και άλλων ειδών. Όμως, επαναλαμβάνω ότι δεν είναι το θέμα μας.

Επαναλαμβάνω τη θέση μου: δεν θεωρώ κανένα ως αντίπαλο. Θεωρώ ότι έχω αντίθετη άποψη με κάποιους και την εκφράζω. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να κουβεντιάσω, να πιω καφέ, να φάω, να κάνω παρέα με οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη από τη δική μου.
Αν τον θεωρούσα αντίπαλο δεν θα τα έκανα όλα αυτά.

Ναι, έχω αντίθετη άποψη με την Εκκλησία σε πολλά ζητήματα, σε όλα μπορώ να πω.
Και μέσα στο πλαίσιο που έχω περιγράψει αναλύω τις απόψεις μου.
Και επειδή η Εκκλησία ως οργανισμός έχει τη δική του γραμμή, ναι, δεν τα βάζω με οποιονδήποτε παπά αλλά με τον οργανισμό.
Και αν σε ικανοποιεί αυτό, έχω αγαστές σχέσεις τόσο με τον πρόεδρο των θεολόγων καθηγητών όσο και με τον μητροπολίτη Μόρφου καθώς και με κάποιους αρχιμανδρίτες.
Επομένως, δεν ανακάλυψες κανένα κερασάκι σε καμιά τούρτα.

Δεν ξέρω τι και πως θεωρούν διάφοροι τον μαρξισμό. Για μένα πάντως δεν είναι ούτε θρησκεία ούτε δόγμα. Αν θεωρείς εσύ ότι έτσι βλέπουν το θέμα οι μαρξιστές, δεν σημαίνει ότι το αυτό συμβαίνει και με μένα ή ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Δεν κάνω γαργάρα το θέμα της κοινωνικής προσφοράς της Εκκλησίας.
Σε αντίθεση με σένα, εγώ δεν θεωρώ πως ότι κάνουν στην Κύπρο οι παπάδες το κάνουν παντού.
Και για την Κύπρο ξέρω ότι η αφαίμαξη του κοσμάκη είναι πολλαπλάσια της οποιασδήποτε (σχεδόν ανύπαρκτης) κοινωνικής προσφοράς της κυπριακής ορθόδοξης Εκκλησίας.

aiolos είπε...

Για να σου πω την αλήθεια και εγώ τις περισσότερες φορές λέω να μην απαντήσω και πάντα μπαίνω στον πειρασμό, είναι σαν αυτό που λένε οι χωρισμένες «δεν θα το κάνω ποτέ ξανά με τον πρώην άντρα μου» μισή ώρα αφού το είχαν κάνει ήδη.

Χαίρομαι που έχω να κάνω με «προοδευτικό» που δούλεψε….. αυτό σε τιμά και σε κάνει ξεχωριστό. Είναι σπάνιο ξέρεις να δουλεύει «προοδευτικός», οι «προοδρευτικοί» είναι γεννημένοι για να καθοδηγούν, την δουλειά την αφήνουν στους καθοδηγούμενους, όπως επίσης τους αφήνουν τις στερήσεις, την ανεργία και τον κοινωνικό παραμερισμό κλπ.

Για να σου πω την αλήθεια και εγώ δεν έχω αντιπάλους και τους αγαπώ όλους, απλά διαφορετικές απόψεις έχουμε που ξέρεις κάτι θα ωφεληθώ , κάτι θα ωφεληθείς από την συζήτησή μας.

Αγαπητέ Μιχάλη, μιλάς κυρίως πολιτικά και δευτερευόντως θρησκευτικά (για να μη πω ότι δεν μιλάς καθόλου θρησκευτικά) και αυτό το κάνεις από την επικεφαλίδα του θέματος σου, δες πως τιτλοφορείς την ενότητα.


ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΣ! ΟΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (Προσθήκη Παραρτήματος)

Σε ρωτώ είναι πρακτικές της εκκλησίας και μάλιστα της Ορθοδοξίας οι απατεωνιές και οι αγυρτείες; Έχει ειδωλολατρικές πρακτικές η Ορθοδοξία; Από το «καλημέρα» λοιπόν πολιτικολογείς και προδιαθέτεις τον άλλον στο «αντικειμενικό» κείμενο που θα ακολουθήσει.

Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν Χριστοκάπηλοι, μπορεί μερικοί από αυτούς να φορούν και ράσα, εδώ πρέπει να ανοίξω μια μεγάλη παρένθεση φίλε μου, Ορθόδοξα ράσα φορούν και οι Ουνίτες και οι αποκομμένοι από το σώμα της επίσημης Ορθόδοξης εκκλησίας, εσείς όποιος έχει σχήμα ορθόδοξο ότι τσαρλατανιά κάνει την χρεώνετε στην επίσημη Ορθοδοξία;

Εγώ είχα αγαπητότατο ξάδελφο που η οικογένειά του πίστευε στη «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω» είχε εικόνισμά της στο σπίτι τους και είχαν συχνές επαφές με την «αγία», ήταν ορθόδοξος αλλά είχε και αυτή την «λόξα» να πιστεύει στην αγυρτεία μια πονηρής γυναίκας, τι θα γίνει τώρα θα χρεώσουμε στους Ορθόδοξους την απατεωνιά της Αθανασίας του Αιγάλεω;

Θέλω να ξέρεις ότι και εγώ έχω πολύ καλές σχέσεις με πολλούς λαθρομετανάστες, αλλά πιστεύω βαθύτατα ότι πρέπει να τσακιστούν να φύγουν από την πατρίδα μου. Τι μου φέρνεις για παράδειγμα τις καλές σχέσεις σου με Θεολόγους ; Με την ίδια λογική και αυτοί φέρνουν σαν παράδειγμα ότι έχουν καλές σχέσεις με ένα άθεο (εσένα) ΓΥΨ ΚΟΡΑΚΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ. Και που είσαι «εκεί που είσαι ήμουνα» δεν ήμουνα εγώ πάντα θρησκευόμενος, πολύ μικρό κομμάτι της ζωής μου έχω αυτή την ιδιότητα.


Δηλαδή στην Κύπρο η Ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει κοινωνικό έργο; Αυτό το αμφισβητώ από την ρίζα του, μη με κάνεις και ψάξω και αρχίσω να παρουσιάζω πράγματα………..

Για το τέλος άφησα τα αγαπημένο μου θέμα, τους Δημοσιογράφους.

Άκου Μιχάλη μέχρι τώρα σαφή θέση για το θέμα αυτό απέφυγες να πάρεις και κατανοώ ότι είναι δύσκολη η θέση σου, είναι αυτό που λένε οι ανατολίτες «Να φτύσω πάνω φτύνω τα μούτρα μου να φτύσω κάτω φτύνω τα γένια μου», αλλά πες μου βρε παιδί μου «έχω κώλυμα γιατί θα με κράξουν από το σινάφι» να καταλάβω και να σ αφήσω στην ησυχία σου, μη μου το πας στις προσωπικές εξηγήσεις , για μένα δεν υπήρξε ποτέ προσωπικό ζήτημα, για σένα αν υπήρξε ήταν μόνο δικό σου ζήτημα. Εγώ από την αρχή μίλησα για τους δημοσιογράφους και ότι χαρακτηρισμούς έβαλα (και λίγους έβαλα) αφορούσαν αυτούς και όχι εσένα.
Επί αυτών δηλαδή των όσων είπα Δημοσιογράφοι- δημοσιογραφία έχεις άλλη άποψη ή συμπίπτουμε;

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Ειλικρινά λυπούμαι διότι με αναγκάζεις να συζητήσω θέματα που δεν έχουν σχέση με την ανάρτηση.

Με όλο το σεβασμό και την αγάπη θα σου πω και πάλι ότι τσουβαλιάζεις κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια (εννοώ τα ελλαδικά).
Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί αλλά εδώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ονομάζεις «προοδευτικούς καθοδηγητές» δεν είναι γεννημένοι αλλά προέρχεται από το χώρο της παραγωγής. Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας τους, εργάζονται από νωρίς το πρωί μέχρι τα μεσάνυκτα καθημερινά και οι απολαβές τους είναι πολύ χαμηλές.
Και εν πάση περιπτώσει, εγώ ΔΕΝ είμαι καθοδηγητής.

Η συζήτηση ποτέ δεν προκαλεί κακό, αρκεί να έχει μια αρχή και ένα τέλος και βεβαίως ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά. Αλλά έστω κι έτσι…

Ακόμα δεν μου έχεις εξηγήσει πως η ανάρτηση μου είναι πολιτική και ότι δεν μιλώ καθόλου θρησκευτικά, αλλά και πως αυτό που υποστηρίζεις φαίνεται από την επικεφαλίδα της ανάρτησης. (Οι αναφορές στη Βίβλο είναι άραγε πολιτικές;)

Στο ερώτημα που θέτεις απαντώ ευθέως και καταφατικά. Η ορθόδοξη Εκκλησία από τα βάθη των αιώνων εμπορεύεται τα κόκαλα νεκρών ανθρώπων, εμπορεύεται τις εικόνες, εμπορεύεται τις ψυχές των ανθρώπων συνειδητά. Με αγυρτείες και απατεωνιές, με δήθεν θαύματα άψυχων αντικειμένων.

Μιλάς για (κάποιους) Χριστοκάπηλους που μπορεί μερικοί να φορούν ράσα. Μήπως αγαπητέ μου η εικονολατρία και η λειψανολατρία δεν καθιερώθηκαν κατόπιν αποφάσεων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου;

Και ρωτώ ξανά και μην αποφεύγεις να απαντήσεις, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου που να καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα;
Δεν είναι αυτοί που γυροφέρνουν «θαυματουργές» εικόνες και λείψανα με κάθε ιερότητα και επισημότητα;
Δεν είναι αυτοί που θησαυρίζουν με τις χιλιάδες και τα εκατομμύρια που ακουμπά ο φτωχός κοσμάκης;

Βρες μου λοιπόν έστω και μία ανακοίνωση που να καταδικάζει αυτά που αναφέρω.

Δεν σου ανάφερα μόνο θεολόγο. Ανάφερα και μητροπολίτη και αρχιμανδρίτες για να σου πω ότι δεν τους θεωρώ αντιπάλους μου. Διότι όπως είπα, άλλο οι απόψεις και άλλο οι άνθρωποι.

Για το (μη) κοινωνικό έργο της κυπριακής Εκκλησίας έχω κάνει ειδικές αναφορές σε προηγούμενη ανάρτηση. Που θέλουν να βγάλουν έξω από μια ειδική σχολή τα παιδιά για να κάνουν πολυκαταστήματα.
Που ζητούν υπέρογκο ενοίκιο (αναθεωρώντας αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα) για σχολείο που δώρισε ο Μακάριος στο κράτος.
Που ζητούν αποζημιώσεις ή χάλασμα σχολείου που επίσης χάρισε ο Μακάριος στο κράτος.
Που έδιωξαν πρόσφυγες από εκκλησιαστική γη για να μοσχοπωλήσουν τη γη. Που έγραψαν πάνω τους περιουσίες στα κατεχόμενα εν αγνοία των νόμιμων ιδιοκτητών του οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό.
Που είναι οι κύριοι μέτοχοι στις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις του τόπου, οινοβιομηχανίες, τσιμεντοποιεία, εμφιαλωτήρια νερού, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κτηματομεσητικές εταιρίες και άλλα πολλά, αλλά την ίδια ώρα ζητούν από τον κόσμο να δίνει συνέχεια από την τσέπη του για να κτίζονται εκκλησίες.

Αυτό είναι το κοινωνικό έργο της εκκλησίας. Κάποιες εξαιρέσεις είναι για το θεαθήναι.
Αν θέλεις ψάξε και το συζητούμε. Αρκεί να βρεις στοιχεία.

Κλείνω με τους δημοσιογράφους.
Είπα ότι δεν αποφεύγω το θέμα, ούτε βρίσκομαι σε δύσκολη θέση. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που επέκρινα συναδέλφους μου από αυτόν τον χώρο.
Εγώ επιμένω ότι αν ξαναδιαβάσεις τις αναφορές σου θα διαπιστώσεις ότι αρχικά το ζήτημα πήγαινε προσωπικά αλλά άστο να πάει.

Για να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα, οι δημοσιογράφοι όπως και όλοι οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους πιστεύω. Και λειτουργούν με βάση αυτά.
Για την Κύπρο δεν έχω στοιχεία για κανέναν δημοσιογράφο ότι τα παίρνει από οποιονδήποτε, ντόπιο ή ξένο ή από τους… παγκοσμιοποιητές.

Το ότι υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικότητας υπάρχει, δεν το κρύβω καθόλου αυτό. Το ότι κάποιοι διαστρεβλώνουν ακόμα και την πραγματικότητα ή ότι ακόμα δεν διστάζουν να πουν ή να γράψουν και ψέματα για να στηρίξουν εκείνα που λένε, επίσης δεν το αμφισβητώ.

Αυτή είναι η άποψη μου έχοντας γνώση από πρώτο χέρι.
Αν συμπίπτουμε ή όχι δεν μπορώ να ξέρω.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,
Γιατί έχω την εντύπωση ότι σύρνεις (βουννάς) αφκά πα’ στους τοίχους; Ή απευθύνεσαι σε ώτα μη ακουόντων;

Anef_Oriwn
Τετάρτη 27/5/2009 – 9:07 μ.μ.

αιολος είπε...

Να υπάρχει τόσο μεγάλη διάσταση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος σε όλα τα θέματα πολιτική, εκκλησία κλπ τι να πω; Πιθανά ας μην επιμένω, πάντως εδώ μεγαλύτερα τεμπελόσκυλα από τα κομματόσκυλα δεν υπάρχουν, θα ενημερωθώ και θα ξανατοποθετηθώ για να μη κάνω αυθαίρετες τοποθετήσεις.

Εσύ όμως βάζεις μια άλλη διάσταση ακόμα και για τους Κύπριους δημοσιογράφους και εδώ ας μη επιμένω είδομεν!

Και για να τριτώσει η απορία μου παρουσιάζεις την Κυπριακή εκκλησία λες και είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την Ελληνική, ξέρεις και εδώ υπάρχει μια κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση για το τι κάνει η εκκλησία και επειδή τα πράγματα τα βλέπω από κοντά ψεύδονται οι αντίχριστοι μήπως συμβαίνει το όμοιο και στην Κύπρο; Το καλοκαίρι θα πάω στο ΑΟ (Θεού θέλοντος) και θα ρωτήσω σχετικά Κύπριους μοναχούς.

Άκουσε Μιχάλη είναι εύλογη η αποστροφή σου στα λείψανα, είσαι εκτός εκκλησίας και είναι λογικό να βλέπεις κόκαλα που τα φιλούν χαζο-χριστιανοί, δεν είναι αυτή η λογική που περνά στο μυαλό του χριστιανού, ο πιστός βλέπει ΕΝΕΡΓΕΙΑ στα λείψανα και από αυτή την ενέργεια παίρνει δύναμη, τώρα όμως μιλάμε σε πολύ διαφορετικά επίπεδα, θα μπορούσα να σου δώσω παραδείγματα αλλά φοβάμαι ότι αυτά τα παραδείγματα θα λειτουργήσουν σε λάθος κατεύθυνση, δεν είμαι θεολόγος για να έχω τον σωστό τρόπο μεταφοράς κάποιων δογμάτων και εσύ τα πράγματα τα βλέπεις σαν μαθηματική εξίσωση 1+1=2 δεν λειτουργεί έτσι η πίστη, πραγματικά βρες λίγο χρόνο και δες το "νησί" δείχνει την ζωή ενός "δια Χριστόν σαλού".

Θα επανέλθω όμως διότι αυτές οι γραμμές ήταν θεολογία.

Το κείμενο που παράθεσες λοιπόν δεν ήταν θεολογία, θα μπορούσα να το πω πολιτικό με "σκανδαλοθηρικές" λογικές ή αν θες "πρωινάδικη εκπομπή" χαλαρά πράγματα, είπαμε υπάρχουν αγύρτες (προσωπικά στάθηκα μακριά τους και κυρίως πολύ προσεκτικός, μπορεί να στάθηκα και τυχερός). Η εκκλησία ενίοτε αντιμετωπίζει τους πιστούς «εκμεταλλευτικά» εγώ είχα την τύχη να με αντιμετωπίσει «αγαπητικά».
Η φράση «εκμεταλλευτικά» τώρα μπορεί να παρεξηγηθεί, ποιος εκμεταλλεύεται ποιόν, ας πούμε ένας κακός, διεφθαρμένος, αρρωστημένος κληρικός ένα εύπιστο , «παραδομένο», ευκολοεπιρεαζόμενο πιστό.
Έτσι βλέπουμε παπάδες να βιάζουν ανήλικα εκμεταλλευόμενοι την πνευματική «παράδοση» του παιδιού και της οικογενείας, αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Καθολική εκκλησία, αλλά τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και σε μας ή βλέπεις κάποιοι να εκμεταλλεύονται περιουσιακά στοιχεία πιστών, αυτό το φαινόμενο είναι σύνηθες σε παραθρησκευτικές ομάδες πχ «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω» σπανίζει κάτι τέτοιο από την επίσημη θρησκεία.

Η Ορθοδοξία είναι εκκλησία προσφοράς, σε όλους τους εθνικούς αγώνες ξεπουλήθηκε προς χάρη της πατρίδας, πάλι θα μιλήσω με οικογενειακό παράδειγμα αλλά δεν γίνεται προς προβολή αλλά προς διευκόλυνση της συζητήσεως «Στην κατοχή συγγενικό μου άτομο εγκαταλείφθηκε άθελα (να μη λέω λεπτομέρειες) από τα αδέλφια του τα οποία όλα μαζί ήταν στα πρόθυρα θανάτου από πείνα (διόγκωση κοιλιάς, μεγάλη τριχοφυΐα, αποχαύνωση κλπ) το παιδί ήταν καταδικασμένο σε θάνατο στους δρόμους της Αθήνας, περιμαζώθηκε από ανθρώπους της Ριζαρείου σχολής το έθρεψαν το έντυσαν το γιάτρεψαν και όταν τελικά η οικογένεια κατάφερε να το βρει είχε γλυτώσει από βέβαιο θάνατο πείνας. Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά η εκκλησία πρόσφερε ζωή σε όλες τις φάσεις της ιστορίας μας στο 1821, στην τουρκοκρατία, το 1922 τέλος πάντων πάντα, αυτή είναι η λογική της Ορθοδοξίας, δεν χωρά ο νους μου αυτά που γράφεις για την Κυπριακή εκκλησία.

Για το θέμα θα επανέλθω και εδώ και στα μπλοκ μου.

aiolos είπε...

http://igaiolos.blogspot.com/2008/02/blog-post_05.html

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο υπάρχουν αρκετές διαφορές στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας και της Κύπρου. Εδώ υπάρχουν άλλες νοοτροπίες χωρίς να λέω ότι τα πράγματα είναι ρόδινα.
Αν αμφισβητείς τα όσα λέω ψάξε το.

Όσον αφορά την πιθανότητα παραπληροφόρησης για την κυπριακή Εκκλησία, ρώτησε όποιον κύπριο θέλεις και θα σου πει.
Πέραν τούτου, μπορείς να βρεις και σχετικές δηλώσεις και δημοσιεύματα. Μπορείς επίσης να διαβάσεις και σχετικές αναρτήσεις http://mihalismihail.blogspot.com/2008/06/blog-post_13.html
http://mihalismihail.blogspot.com/2008/10/blog-post_31.html
http://mihalismihail.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

θα συμφωνήσω ότι η δική μου γραμμή σκέψης είναι ο ορθολογισμός. Ορθολογισμός και πίστη δεν πάνε μαζί.

Επιμένεις στα περί πολιτικού κειμένου, μιλάς για κάποιους αγύρτες αλλά ούτε λέξει δεν είπες για τα ερωτήματα που σου έθεσα σε σχέση με το αν προάγονται ή όχι οι αγυρτείες αυτές από την επίσημη αγυρτεία.

Επιμένω επίσης ότι η (κυπριακή τουλάχιστον) Εκκλησία, δεν προσφέρει τίποτε ΑΠΟΛΥΤΩΣ χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. Από την ώρα που γεννιέται κάποιος μέχρι την ώρα που πεθαίνει πληρώνει την εκκλησία.

Ψάξε λοιπόν για την κυπριακή εκκλησία και να επανέλθεις. Μόνο που θα πρέπει να διευρύνεις τον κύκλο της έρευνας σου. Δηλαδή να μην περιοριστεί μόνο στους καλόγηρους του Αγίου Όρους, διότι στην Κύπρο είναι ανοικτό και το θέμα της στρατολόγησης μοναχών.
Και σε πληροφορώ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα.


Κατά τα άλλα περιμένω κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις σε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα που σου έθεσα.

aiolos είπε...

Προσπαθώ να δω που στα κομμάτια δεν σου απάντησα ας τα πάρω από την αρχή.

Δες μπορώ και εγώ να χρησιμοποιώ μαρξιστικά κείμενα και να μιλώ θρησκευτικά, το ότι έβαλες κάποιες περικοπές από τις γραφές δεν λέει τίποτα, το ζήτημα είναι ότι κυρίως «σκαλδαλοθυρικού» περιεχομένου είναι το θέμα σου με στόχο καθαρά πολιτικό.

Για το θέμα των λειψάνων απάντησα και φυσικά θα μπορούσα να βάλω και πολλά άλλα πράγματα, αγυρτεία η επίσημη εκκλησία δεν κάνει, άνθρωποι που εφάπτονται και έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ναι κάνουν, τέτοια άτομα όμως έχουν αποβληθεί από τους κόλπους με αποφάσεις ποιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την επιβολή εξαετούς καθείρξεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπεξαίρεση του «παγκαριού» της Μονής Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. ή την περίπτωση του παιδόφιλου αρχιμανδρίτη Φώτιο Μακρυστάθη που είναι προφυλακισμένος. Τώρα θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό να προσκυνήσω τα λείψανα των αγίων της εκκλησίας και που είσαι Μιχάλη μη παριστάνεται τους ανυποψίαστους όταν επί δεκαετίες της βραχύβιας κομμουνιστικής ζωής σας πορευόντουσαν πλήθη κομμουνιστών να προσκυνήσουν στην κόκκινη πλατεία τα κοκάλα του Στάλιν, του Λένιν και στην Βουλγαρία του Δημητρώφ και όλοι αυτοί μόνο άγιοι δεν ήταν, μη το παίζετε λοιπόν έκπληκτοι όταν είχατε γεμίσει μαυσωλεία την ανατολική Ευρώπη με κόκαλα.

Οι αποφάσεις των οικουμενικών συνόδων αίρονται από άλλες αποφάσεις, εσύ τι λες να ακολουθείται αυτή η τακτική ενάντια σε συνοδική απόφαση; Αστεία πράγματα για μια θρησκεία που η παράδοση έχει ίδια αξία με τα Ευαγγέλια.
Ας σταθώ στην λέξη «Θησαυρίζουν» , ας πάρουμε λοιπόν την περίπτωση του Εφραίμ στο Βατοπέδι, ο άνθρωπος αυτός κατηγορήθηκε για θησαυρισμό και λοιπά. Ο Εφραίμ όταν έγινε μοναχός μπήκε στο μοναστήρι γυμνός χωρίς περιουσία, ότι είχε το έδωσε και μετά μπήκε στο μοναστήρι, όποια ενέργεια έκανε την έκανε όχι για να πλουτίσει ο ίδιος αλλά προς όφελος της Μονής, τίποτα δεν ωφελήθηκε ο ίδιος άρα και δεν θησαύρισε, όταν θα φύγει από την Μονή γυμνός θα φύγει όπως μπήκε, θα μου πεις συμφωνείς με αυτά που έκανε ο Εφραίμ; ΟΧΙ και οι ενστάσεις μου έγκειται στο ότι συναναστράφηκε εμπορικά με μιαρούς ανέντιμους πολιτικάντηδες και κατά πως λέει και ο λαός «Όποιος με τα πίτουρα ανακατεύεται τον τρώνε οι κότες», ο μοναχός είναι μοναχός και ότι κάνει πρέπει να το κάνει με ευπρέπεια, τακτ και κυρίως φόβο Θεού και πιστεύω γι αυτούς τους λόγους παύτηκε από ηγούμενος , όχι διότι έκανε απατεωνιά ή παρανομία ή πλουτισμό ή θησαυρισμό.
Αν εσύ είσαι μια φορά πολέμιος (για πολιτικούς λόγους) της εκκλησιαστικής διαφθοράς εγώ από αγάπη είμαι εκατό φορές. Και έχω ηυξημένες απαιτήσεις από τους ρασοφόρους.



ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, το μόνο εύκολο:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΥΣ

Εγκύκλιο σχετική με τους εξορκισμούς απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (15/9/2006) προς του Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία αναλύει τις θέσεις και τη διδασκαλία της Εκκλησίας επί του πολύ σημαντικού αυτού ζητήματος και περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι σχετικές ευχές πρέπει να αναγιγνώσκονται.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι προϋποθέσεις είναι οι παρακάτω:
«Α) Η ύπαρξη διαπιστωμένης ανάγκης. Όπως διά να λειτουργήσουμε πρέπει να έχουμε πιστούς, διά να βαπτίσουμε πρέπει να έχουμε άνθρωπο προς Βάπτισμα, διά να στεφανώσουμε πρέπει να έχουμε μελλονύμφους, διά να εξομολογήσουμε πρέπει να έχουμε μετανοούντα, διά να τελέσουμε κηδεία και μνημόσυνο πρέπει να έχουμε κεκοιμημένο, ούτως διά να αναγνώσουμε τις ευχές των εξορκισμών πρέπει να έχουμε δαιμονισμένο ή υπό ισχυρή δαιμονική επήρεια τελούντα…

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Πάλι περί άλλων τυρβάζεις.

Ρώτησα και η ερώτηση μου ήταν ξεκάθαρη:
«Και ρωτώ ξανά και μην αποφεύγεις να απαντήσεις, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου που να καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα;
Δεν είναι αυτοί που γυροφέρνουν «θαυματουργές» εικόνες και λείψανα με κάθε ιερότητα και επισημότητα;
Δεν είναι αυτοί που θησαυρίζουν με τις χιλιάδες και τα εκατομμύρια που ακουμπά ο φτωχός κοσμάκης;»

Αυτό, λοιπόν, δεν μου το απάντησες.
Αντίθετα μου μιλάς για τον ένα και τον άλλο ιεράρχη. Δεν είναι αυτό που ζήτησα.
Όπως βρήκες κάτι και παράθεσες για τους εξορκισμούς, βρες μου και κάτι που να μιλά για το εμπόριο των εικόνων και των λειψάνων.

Δεν σου ζητώ να αναλύσεις το τι συμβολίζουν όλα αυτά για την ορθοδοξία.
Άσε που στην ουσία με όσα γράφεις στην ουσία επιβεβαιώνεις ότι όσα γίνονται, γίνονται με την ανοχή (το λιγότερο) της επίσημης εκκλησίας.
Εσύ μίλησες για αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων που αίρονται από άλλες. Έχει αναιρεθεί οτιδήποτε;
Αλλά εγώ δεν μίλησα ειδικά για Οικουμενικές αλλά για Ιερές Συνόδους.
Έχεις υπόψη σου κάποια ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου που να λέει μην πηγαίνετε στην τάδε εικόνα που κλαίει στην τάδε εκκλησία; (όχι σε σπίτι του οποιουδήποτε).

Στα άλλα τώρα.

Πού είδες μαρξιστικό κείμενο, ακόμα προσπαθώ να καταλάβω.
Αν κάτι είναι ενοχλητικό δεν θα πρέπει να είναι εκείνος που αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο (αν τα θεωρείς σκάνδαλα αυτά) αλλά εκείνος που το κάνει.

Και δεν είναι απάντηση σε αυτά που γράφω όταν μου λες για τα μαυσωλεία. Επειδή το κάνουν και κάποιοι άλλοι, νομιμοποιείται να το κάνει και η Εκκλησία δηλαδή; Ή το ανάποδο;

Υλάτης είπε...

Αγ. Μιχάλη καλημέρα

Βλέπω συνεχίζεις να μάχεσαι εναντίον της πίστης? Των θαυμάτων? Γενικά της απάτης, δολιοφθοράς ? Χαίρομαι όταν βλέπω τέτοιες αναρτήσεις διότι απλά επιβεβαιώνουν ότι σε αυτόν το βόθρο της σήψης, διαφθοράς και αμφισβήτησης υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ακόμα πολεμούν για τα πιστεύω τους καλή ώρα όπως ο φίλτατος Δραπέτης και Αίολος.

Ίσως καταντώ γραφικός αλλά η πίστη είναι προσωπική υπόθεση. Η προσωπική σου εκτίμηση εάν γίνεται απάτη η όχι αφορά εσένα και αν θεωρείς ότι τέτοιες ενέργειες σε έχουν πείσει για την πλάνη που συντελείται είναι απόλυτα σεβαστό. Δεν χρειάζεται να μας πείσεις με επιχειρήματα για την ορθότητα της άποψης σου. Απλά δεν χρειάζεται, την σεβόμαστε και δεν θα προσπαθήσουμε να σε πείσουμε εμείς για την ορθότητα της δική μας.

Όμως καμιά φορά διερωτούμαι , αν αρχίζω να αναρτώ φωτογραφίες πολιτικών που είναι στην φυλακή διότι έχουν διαπράξει αδικήματα σημαίνει ότι όποιος μου συστήνεται ως τέτοιος εγώ θα τον αποκαλώ απατεώνα?

αιολος είπε...

Πάλι περί άλλων τυρβάζω; Πότε τέλος πάντων θα τυρβάζω ορθά όταν συμφωνήσω με τις απόψεις σου;

Εδώ σου παραθέτω μια απόφαση της ΔΙΣ με ποιο τρόπο γίνεται η ανακήρυξη αγίου.

http://www.ecclesia.gr/greek/holySynod/holysynod.asp?id=687&what_sub=d_typou

Αυτό είναι κάτι που σε ικανοποιεί ή και αυτό περί άλλων τυρβάζει, ξέρεις οι αποφάσεις και τα γραπτά της ΔΙΣ έχουν διαφορετική λεκτική από τις αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ θα κοιτάξω να σου βάλω και άλλα πράγματα γιαβάς - γιαβάς .

Για το θέμα του μαρξιστικού κειμένου έκανες παρανόηση ξαναδιάβαστο άλλο γράφω.

Τα σκάνδαλα απ΄ ότι είδες τιμωρούνται και δεν συγκαλύπτονται όπως πολλάκις συμβαίνει στην πολιτική που όλοι βγαίνουν αθώοι.

Αυτοί οι κάποιοι άλλοι που είχαν αυτές τις πρακτικές των μαυσωλείων μήπως εντελώς συμπτωματικά είναι σύντροφοί σας;

αιολος είπε...

Αγαπητέ Υλάτη επιτέλους ακούγονται και άλλες φωνές πλην αιόλου στο μπλοκ του Μιχάλη, Αγαπητέ Μιχάλη κινδυνεύει το μπλοκ........ κάλεσε προοδευτικό προσκλητήριο, κάντε κάτι διότι έτσι όπως πάμε σε βλέπω να βάζεις θέματα από τους "ΟΙ ΒΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ".

Μιχάλης είπε...

@ Υλάτης

Σίγουρα η πίστη είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου.

Από την άλλη, από τη στιγμή που είναι σύστημα ιδεών, οργανωμένο, με ιεραρχία και λειτουργικά σώματα και θεσμούς και επηρεάζει την κοινωνία (και όχι μόνο), παύει να αφορά το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.
Μετατρέπεται σε θέμα της κοινωνίας.

Επίσης, από τη στιγμή που χρησιμοποιεί κάποια μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν οι πιστοί (το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά αλλά και σαν σύνολο) για να αναδεικνύουν την αλήθεια της συγκεκριμένης πίστης, επίσης παύει να είναι προσωπική υπόθεση.

Από τη στιγμή που στήνονται ολόκληρες επιχειρήσεις προσηλυτισμού και σε άλλες χώρες, και πάλι παύει να αποτελεί προσωπική υπόθεση.

Όμως, αν παρόλα αυτά, θεωρήσω ότι πρόκειται για προσωπική υπόθεση, γιατί η διάδοση των ιδεών της (κάθε) πίστης να είναι προσωπική υπόθεση και η απάντηση σε αυτήν να αποτελεί επίθεση;

Εδώ εκφράζω την άποψη μου, όπως μπορεί να εκφραστεί και η δική σου ή των άλλων φίλων. Γιατί να η αμφισβήτηση εκλαμβάνεται ως επίθεση;

Όσον αφορά το θέμα των φωτογραφιών των πολιτικών που αναφέρεις, φοβούμαι ότι δεν καταλάβατε τι θέλω να πω.
Δεν μιλώ για πράξεις που κάνει κάποιος ιερωμένος.
Και δεν είμαι από τους ανθρώπους που προσωποποιούν τα πράγματα.
Μιλώ για το θεσμό, μιλώ για τον οργανισμό που ανέχεται και προωθεί – κατά την άποψη μου – τα όσα έχω αναφέρει.

Ξέρω ότι κάποιοι ενοχλούνται. Τι να γίνει όμως; Θα πρέπει να φιμώσουμε τους πάντες επειδή κάποιοι διαφωνούν;

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Μα ακόμα διερωτάσαι για ποια περί άλλων τυρβάζεις;

Σε ρωτώ κάτι πολύ απλό: Αν υπάρχει έστω και μία ανακοίνωση της επίσημης Εκκλησίας που να καταδικάζει οποιαδήποτε από τις αγυρτείες (όπως τις ονομάζεις).

Μου απαντάς με κείμενο που αφορά τους εξορκισμούς και τώρα για το πώς ανακηρύσσεται κάποιος σε άγιο.

Μα αυτό σε ρώτησα ρε φίλε;

Και… μη φοβάσαι, εγώ δεν φοβάμαι τη σκιά μου.
Πολλές φορές κάλεσα φίλους που έχουν αντίθετη άποψη από τη δική μου να γράψουν.

Δεν με ενοχλεί καθόλου, αντίθετα. Γι αυτό, άδικοι οι πανηγυρισμοί και οι χαρές σου…

Περιμένω απάντηση…

αιολος είπε...

Μιχάλη Σιγά μη πανυγηρίζω, δεν έχεις καταλάβει ότι είμαι άνθρωπος με χιούμορ;

Τέλος πάντων θα ψάξω να βρω αυτό που ζητάς μη νομίζεις ότι είμαι σύνεδρος της ΔΙΣ λαικός είμαι και είναι δύσκολη η πρόσβασή μου σε αυτά τα στοιχεία. επ ευκαιρεία δες μια συγνώμη που ζητά η ΔΙΣ από τον κόσμο για τα παραπτώματα των ιερέων που έχουν να κάνουν με σκανδαλισμό και παραπτώματα προφανώς και εκμετάλλευση πιστών.

Σιγά μη κάνουν τέτοια πράγματα οι πολιτικοί άδολα και χωρίς κάποιο βραχυχρόνιο συμφέρον..........

http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/egyklioi.asp?id=570&what_sub=egyklioi

Στο πιό κάτω κείμενο, της παρακάτω μελέτης του καθηγητή Τσελεγγίδη βλέπουμε το εξής:


...........Εύλογα λοιπόν το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδίκασε όλες τις σύγχρονες καταχρήσεις των ιερών εικόνων.........

http://www.impantokratoros.gr/ikonologia.el.aspx

Ότι υπάρχει καταδίκη της αγυρτείας είναι βέβαιο, απλά είναι θέμα ψαξίματος.

kyriakos είπε...

...ama to psa3eis akoma perissotero 8a vreis kai katadikh tou ratsismou kai apo to l.a.o.s...

αιολος είπε...

Μα τι να κάνω kyriakos θέλω να ικανοποιήσω τον Μιχάλη που τόσο έχω ταλαιπωρήσει, θα μου βγουν τα μάτια εμένα μεν, αλλά και ο Μιχάλης διάβαζε, διάβαζε αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μπορεί να τον δεις με ράσο να εξομολογεί τον ΑΝΕΥ, επ ευκαιρία στην Μονή της Πάτμου υπάρχει μια καλόγριά που ήταν δημοσιογράφος στον Ριζοσπάστη!

Ανώνυμος είπε...

Αίολε, δεν έχει ανάγκη ο Μιχάλης από βοήθεια για να υποστηρίξει τις θέσεις του.
Αυτό έχει δείξει ως τώρα με τις επαρκώς τεκμηριωμένες αναλύσεις του.
Το ότι έγινες τακτικός αναγνώστης του δείχνει ότι τον εκτιμάς. Αλλιώς θα σύχναζες σε άλλα μπλογκς που σε εκφράζουν ιδεολογικά.

Anef_Oriwn είπε...

Είπα να μην ξαναμπώ σ’ αυτή τη συζήτηση – οι συνεχείς (και εν πολλοίς άσχετες με το θέμα) παρεμβάσεις του συμπαθέστατου κατα τ’ άλλα Αίολου, μ’ έχουν κουράσει, έλα όμως που δεν μ’ αφήνει ν’ αγιάσω! Του έχω γίνει και έμμονη ιδέα - μέχρι να εξομολογούμαι στο “ΠαπαΜιχάλη” με οραματίζεται! (Μάλλον χιούμορ προσπαθεί να κάνει το παιδί κι εγώ ο κρυόκωλος ο Αριστερός δεν το εκτιμώ)!
Αλλά δεν μας λες ρε Αίολε, τι σημασία έχει αν μια πρώην δημοσιογράφος του “Ριζοσπάστη” είναι καλόγρια (στην Πάτμο) σήμερα; Έτσι το είδε τελικά η εν λόγω κοπέλα/κυρία ... Αν σου πω ότι έχω κι εγώ φίλο που είναι γιος παπά και είναι άθεος ή έστω άθρησκος είναι καθοριστικό για τα παιδιά των παπάδων; Μανία που έχεις να γενικεύεις κάποια περιστατικά! Αυτό δείχνει αδυναμία να αναλύσεις σφαιρικά τα γεγονότα ... Γι’ αυτό και παραμένεις μονοκόμματος!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 29/5/2009 – 10:32 μ.μ.

αιολος είπε...

A! ΑΝΕΥ τα παιδιά των παπάδων είναι μια κακή εμπειρία, εξ άλλου δεν λένε "Παιδί παπά, διόλου εγγόνι" και ο Στάλιν, ο Σόσο", στη θεολογική σχολή της Τιφλίδας φοίτησε θαρώ;

Σε ευχαριστώ που με λες "παιδί", τα περι"κρυόκωλου" συ είπας.

Ανώνυμε εγώ εκτιμώ τους πάντες πολύ περισσότερο τον αγαπητό μου Μιχάλη που ανέχεται τον "δύσκολο" αίολο.

Μιχάλης είπε...

Επειδή ο φίλος μου ο Αίολος είπε ότι θα πάει στο Άγιο Όρος να ρωτήσει κύπριους μοναχούς, φαντάζομαι ότι μια είδηση από τον σημερινό Φιλελεύθερο θα ενδιαφέρει:

Γονείς μοναχών προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ
Κατηγορούν μοναστήρια για προσηλυτισμό


ΠΡΟΣΦΥΓΗστο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσαν χθες γονείς νέων, οι οποίοι μονάζουν σε Μοναστήρια της Κύπρου και της Ελλάδας .

Οκτώ αιτητές, των οποίων τα παιδιά μονάζουν στον Μαχαιρά και στον Άγιο Ηρακλείδιο, κατέθεσαν προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο αιτητές των οποίων ο γιος μονάζει στη Μονή Βατοπεδίου, κατέθεσαν προσφυγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Και οι δέκα αιτητές επικαλούνται άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το δικαίωμα της οικογένειας, την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή, τα οποία οφείλει να προστατεύει το κράτος.

Οι αιτητές υποστηρίζουν ότι, λόγω έλλειψης νομοθετικών μέτρων στις δύο χώρες, ομάδες ιερέων «προσηλυτίζουν με απαράδεκτες μεθόδους νέους και τους εγκλωβίζουν σε Μονές».

αιολος είπε...

Όταν λες τα παιδιά τους, πόσο χρονών δηλαδή, διότι εγώ ξέρω Κύπριο στο ΑΟ που η "μαμά" του έστειλε ιδιωτικό αστυνομικό να τον φέρει πίσω τον γιό της που πήγε στο ΑΟ και ο άνθρωπος ήταν πάνω από 23 χρονών, η πλάκα που γίνεται με αυτό το περιστατικό δεν λέγεται, ο ιδιωτικός αστυνομικός πήγε και του έβαλε χειροπέδες για να τον γυρίσει με την βία πίσω, ο ενήλικος μοναχός "Αδελφοί με παίρνουν βοήθεια" μαζεύτηκαν λοιπόν οι μοναχοί και του είπαν "Δες να φύγεις αποκλείεται αν θες μπορείς να μέινεια εδώ μαζί με τον αδελφό να μονάσεις" .... χοντρό γέλιο.

Μιχάλης είπε...

Όπως δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο ο δικηγόρος των οικογενειών, εκείνο που έχει σημασία – νομικά – δεν είναι το κατά πόσον είναι ενήλικοι ή όχι, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται, όπως πλύση εγκεφάλου, η εκμετάλλευση μιας προσωπικής απογοήτευσης.

Τι θα γίνει στο τέλος θα δείξει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Πάντως πρέπει να ξέρεις ότι εδώ υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους γονείς αυτών των ανθρώπων.

Και έχουν καταγγείλει πράγματα και θαύματα!!!

αιολος είπε...

Αν κατάλαβα καλά οι άνθρωποι είναι ενήλικοι και οι άλλοι θέλουν να τους στερήσουν την ελευθερία να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν, το υποψιάστηκα, αν όμως διάλεγαν να μπουν σε κανένα κλαμπ φανατικών οπαδών που ξυλοκοπούνται στα γήπεδα, εκεί ελεύθεροι είναι να κάνουν ότι θένε, μακρυά από τον Θεό να είναι και είναι ελευθερι για το οτιδήποτε, αν όμως είναι κοντά στον Θεό εκεί υπάρχει άλλη ζυγαριά έτσι; Μωρέ δημοκρατικό πνεύμα!!!!!!!!!! (τρεις το λάδι τρεις το ξύδι και έξη το λαδόξυδο).

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Δεν είναι ακριβώς αυτό που κατάλαβες.

Αν όντως ισχύει αυτό που ισχυρίζονται περί εξαναγκασμού με διάφορους τρόπους, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει θέμα.

Αν έχεις καταλάβει καλά, τις προσφυγές δεν τις κάνει κάποιος άσχετος αλλά οι γονείς των μοναχών.
Λες αυτοί να μετρούν τρεις το λάδι τρείς το ξύδι;

αιολος είπε...

Αγαπητέ μου Μιχάλη, με το ζόρι στο μοναστήρι δεν πας, και είσαι και ελεύθερος όποτε θες να φύγεις (Οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα).

Τώρα οι μανάδες και οι πατεράδες βεβαίως έχουν λόγο για το μεγάλωμα των παιδιών, εσύ τώρα θες να έχουν λόγο και για τα ενήλικα παιδιά και μάλιστα λόγο εξαναγκασμού, οι γονείς αγαπητέ Μιχάλη από μια ηλικία και μετά συμβουλεύουν αλλά έχει τελειώσει ο ρόλος τους.
Δε μου λες Μιχάλη πιστεύεις ότι ένας μοναχός δυστυχεί; ή χαραμίζεται; Μήπως νομίζεις ότι ο μοναχός είναι κατάσταση αξιολύπητη;
Ξέρεις εγώ όποτε πάω σε μοναστήρι βλέπω ευτυχείς ανθρώπους όλων των ηλικιών, δεν βλέπω δυστυχία.

Αν το παιδί κάποιου γονιού πέσει στα ναρκωτικά βλέπω να θέλει να το σώσει, από τον μοναχισμό τι φοβάται μήπως πάθει τι;

aiolos είπε...

Κάτσε να σου πω μια ιστορία από το ΑΟ να διασκεδάσεις:

Μου γνώρισαν ένα καλόγερο σε ένα μοναστήρι (πολύ κοντός βρε παιδί μου 155, 160 με το ζόρι).

Όταν έφυγε μου λέει ο μοναχός :

«Αυτός ο αδελφός ξέρεις πως ήρθε στο ΑΟ;»
«Πως;»
«ήρθε με μια χιλιάρα μηχανή στην Ουρανούπολη σκουλαρίκι στο αυτί και την φιλενάδα του στο πίσω κάθισμα, της νοίκιασε δωμάτιο σε ξενοδοχείο και της είπε ότι θα μπει στο ΑΟ για μια σύντομη επίσκεψη, η κοπέλα και η μηχανή έμειναν στην Ουρανούπολη και ο ίδιος έγινε μοναχός και δεν ξαναβγήκε».
Νομίζεις ότι εδώ σταματά η ιστορία; Άκου την συνέχεια.

«Μετά από λίγο καιρό ήρθε ο πατέρας του παρέλαβε την μηχανή από την Ουρανούπολη (η κοπέλα είχε φύγει βέβαια) και μπήκε στο ΑΟ για να φέρει πίσω τον γιό του, αποτέλεσμα έμεινε και ο ίδιος μοναχός , τώρα πατέρας και γιός είναι στο ίδιο μοναστήρι.»

Aslan είπε...

Κανενα προβλημα με τα μοναστηρια. Να φορολογηθουν ομως και η περιουσια του καθε ενος να πηγαινει στους συγγενεις του. Τοτε να δεις τις αδερφαρες αιολε πμως θα τα διαλυσουν αμεσως

αιολος είπε...

Βρε Ασλαν η εκκλησία φορολογείται με ένα ιδιότυπο τρόπο.

1. Επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο.
2. Σε περιόδους ανάγκης προσφέρει τους θησαυρούς της υπέρ της πατρίδος.

πχ στον πόλεμο του σαράντα οι εκκλησιές πούλησαν μέχρι τα καντήλια τους για να ενισχύσουν την προσπάθεια στο μέτωπο.
Στην διάρκεια της κατοχής έσωσαν ολόκληρη γενιά με τα συσσίτια που έδωσαν στα πεινόντα παιδιά.

ΔΕΣ λοιπόν αυτή την εθελοντική φορολογία σε 191 εκκλησίες δίδεται δωρεάν αξιοπρεπώς φαγητό καθημερινά:

Μάθετε σε ποιά ενορία μπορείτε να βρείτε δωρεάν φαγητό

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
1. Αγ. Αικατερίνη, οδ. Κειριαδών – Αιγηιδών,118 53 Πετράλωνα, τηλ. 210-3458133.
2. Αγ. Αιμιλιανός οδ. Αθαμανίας 17, 104 44, Σκουζέ, τηλ. 210-5129091.
3. Αγ. Ανάργυροι, Πλ. Αγ. Αναργύρων, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2611689.
4. Αγ. Ανάργυροι, οδ. Κεφαλληνίας και Δαμασκηνού, 163 42 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9930 817.
5. Αγ. Ανδρέας, οδ. Ωρωπού και Τεω, 111 42 Άνω Πατήσια, τηλ. 210-2914686.
6. Αγ. Ανδρέας, οδ. Γιάνναρη 24, 104 45 Κ. Πατήσια, τηλ. 210- 8323193.
7. Αγ. Απόστολοι Τζιτζιφιών, οδ. Αγ. Αποστόλων 4, 176 75 Καλλιθέα, τηλ. 210- 9422021.
8. Αγ. Αρτέμιος, οδ. Φιλολάου 165, 116 32 Παγκράτι, τηλ. 210-7514125.
9. Αγ. Ασωμάτων, οδ. Θερμοπυλών 5, 104 35 Θησείο, τηλ. 210-5240675.
10. Αγ. Βαρβάρα, οδ. Αγ. Βαρβάρας 85, 172 35 Δάφνη, τηλ. 210-9711661.
11. Αγ. Βασίλειος, Αγ. Βασιλείου 52, 173 43 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210-9717890.
12. Αγ. Γεράσιμος, οδ. Αγ. Γερασίμου 30, 157 71 Άνω Ιλίσια, τηλ. 210-7793331.
13. Αγ. Γεώργιος, οδ. Πλάτωνος 51, 104 41 Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ. 210- 5142658.
14. Αγ. Γεώργιος, οδ. Αγ. Γεωργίου και Καζαντζάκη, 157 72 Ζωγράφου, τηλ. 210-7794925.
15. Αγ. Γεώργιος, οδ. Αγ. Γεωργίου,113 61 Κυψέλη, τηλ. 210-8212667.
16. Αγ. Γεώργιος, οδ. Ευαγγελιστρίας 22,176 71 Καλλιθέα, τηλ. 210-9562082.
17. Αγ. Γεώργιος, οδ. Μπαρμπάνου 61, 117 44 Κυνοσάργους, τηλ. 210-9018408.
18. Αγ. Γλυκερία, οδ. Αγ. Γλυκερίας 13, 111 47 Γαλάτσι, τηλ. 210-2931523.
19. Αγ. Δημήτριος, οδ. Βασ. Κωνσταντίνου, 173 43 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210-9712456.
20. Αγ. Ειρήνη, οδ. Αλκυόνης και Πανουργιά, 111 46 Γαλάτσι, τηλ. 210-2912426.
21. Αγ. Ελευθέριος, οδ. Αχαρνών 382, 111 43 Αχαρνών, τηλ. 210-2281754.
22. Αγ. Ελευθέριος οδ. Ι. Βαρβάκη 28, 114 74 Γκύζη, τηλ. 210-6427053.
23. Αγ. Ζώνη, οδ. Αγ. Ζώνης 27,112 56 Κυψέλη, τηλ. 210-8674250.
24. Αγ. Θεράπων, οδ. Γαλήνης 26, 157 73 Ζωγράφου, τηλ. 210-7706807.
25. Αγ. Θωμάς, οδ. Παπαδιαμαντοπούλου 115, 115 27 Αμπελόκηποι, τηλ. 210-7771533.
26. Αγ. Ιωάννης, οδ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 117, 117 44. Βουλιαγμένη, τηλ. 210-9016 617.
27. Αγ. Ιωάννης Γαργαρέττας, οδ. Λ. Βεϊκου 17, 117 42 Αθήνα, τηλ. 210-9232940.
28. Αγ. Κωνσταντίνος, οδ. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 10, Ηλιούπολη, τηλ. 210- 9712 254.
29. Αγ. Κωνσταντίνος οδ. Λ. Λένορμαν 140, 104 44 Κολωνός, τηλ. 210-5112 669.
30. Αγ. Κωνσταντίνος, οδ. Αγ. Κωνσταντίνου 8, 183 44 Μοσχάτο, τηλ. 210-4813570.
31. Αγ. Κωνσταντίνος, οδ. Αγ. Κωνσταντίνου και Κουμουνδούρου, 104 37 Ομόνοια, τηλ. 210-5225139.
32. Αγ. Λουκάς οδ. Πατησίων 287, 11 144, Πατήσια, τηλ. 210-2281778.
33. Αγ. Μαρίνα, οδ. Αλεξάνδρου Παναγούλη 2, 16 345, Ηλιούπολη, τηλ. 210-9711 531.
34. Αγ. Μαρίνα, οδ. Αγ. Μαρίνης 11 851 Θησείο, τηλ. 210-3463783.
35. Αγ. Μαρκέλλα, οδ. Σπ. Πάτση 87, 118 55 Βοτανικός, τηλ. 210-3463061.
36. Αγ. Μάρκου Ευγενικός, οδ. Αλεξ. Παπαναστασίου 48, 104 45, Πατήσια, τηλ. 210- 8310 629.

αιολος είπε...

37. Αγ. Μαύρα και Τιμόθεος, οδ. Μαραθωνομάχων 1, 163 43 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9928744.
38. Αγ. Μελέτιος, Πλ. Αγ. Μελετίου, Σεπόλια, τηλ. 210-5128059.
39. Αγ. Νικόλαος, οδ. Αγ. Νικολάου, 104 46 Αχαρνών, τηλ. 210-8319385.
40. Αγ. Νικόλαος, οδ. Κ. Κοτζιά, 163 46 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9914540.
41. Αγ. Νικόλαος, οδ. Ελευθ. Βενιζέλου 173, 176 73 Καλλιθέα, τηλ. 210- 9568969.
42. Αγ. Νικόλαος, οδ. Ασκληπιού 38, 106 80 Πευκάκια, τηλ. 210- 3612449.
43. Αγ. Νικόλαος, οδ. Δυοβουνιώτου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210- 9228323.
44. Αγ. Πάντες, οδ. Ελευθ. Βενιζέλου 90, 176 76 Καλλιθέα, τηλ. 210-956205.
45. Αγ. Παρασκευή, Πλ. Αγ. Παρασκευής, 153 42 Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210-6526818.
46. Αγ. Παρασκευή, οδ. Κυπρίων Ηρώων και Μαραμβέλια, 163 41 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9922 666.
47. Αγ. Παύλος, Χίου καί Κρήτης 104 38 Σταθμός Λαρίσης, τηλ. 210-5234711.
48. Αγ. Σπυρίδων, οδ. Ερατοσθένους 13, 116 35 Σταδίου, τηλ. 210-7515122.
49. Αγ. Στυλιανός, οδ. Παπαστράτου 12, 114 76 Γκύζη, τηλ. 210-6420015.
50. Αγ. Τριάς , οδ. Λ. Κηφισίας 80, 115 26 Αμπελόκηποι,τηλ. 210-6927527.
51. Αγ. Τριάς, οδ. Πειραιώς 67 Β', 105 53 Κεραμεικός, τηλ. 210-3252227.
52. Αγ. Χαράλαμπος, οδ. Δραγούμη 7, 161 21 Ιλίσια, τηλ. 210-7223860.
53. Εσταυρωμένος, Πλ. Εσταυρωμένου, 177 78 Ταύρος, τηλ. 210-3462301.
54. Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Μπουσίων 24, 115 24 Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 210-6428132.
55. Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Ειρήνης 29, 163 45 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9915842.
56. Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Ανδροπούλου 2, 111 41 Κυπριάδου, τηλ. 210-2918987.
57. Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Σωκράτους 19, 117 43 Κυνοσάργους, τηλ. 210-9236428.
58. Μεταμόρφωσις Σωτήρος, οδ. Μεταμορφώσεως 3, 173 41 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210-9335 918.
59. Μεταμόρφωσις Σωτήρος, oδ. Μεταμορφώσεως και Υψηλάντου, 176 73 Καλλιθέα, τηλ. 210-9562051.
60. Παναγία Μαρμαριώτισσα, οδ. Σοφοκλή Βενιζέλου, 152 32 Χαλάνδρι, τηλ. 210-6814 960.
61. Παντάνασσα, οδ. Πραξιτέλους 35, 176 74 Καλλιθέα, τηλ. 210- 9419 002.
62. Προφήτης Ηλίας, οδ. Προφήτου Ηλία 17, 153 41 Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210-6399692.
63. Προφήτης Ηλίας, οδ. Αρύββου 1, 116 33 Παγκράτι Αθήνα, τηλ. 210- 7013034.
64. Προφήτης Ηλίας, οδ. Διοπόλεως 2, 111 42 Ριζούπολη Αθήνα, τηλ. 210-2516483.
65. Τρεις Ιεράρχες οδ. Τριών Ιεραρχών 91, 118 51 Πετράλωνα, τηλ. 210-3465878.
66. Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, οδ. Καυκάσου -Λαζαράδων 2, 113 63 Κυψέλη, τηλ. 210-8218110.
67. Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, οδ. Αναστάσεως και Κλειούς, 156 69 Παπάγου, τηλ. 210-6515952.

αιολος είπε...

Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως
69. Γεύματα Αγάπης Εκκλησιαστικού Νεανικού Κέντρου, Μαυροκορδάτου 3α, Τ. Κ. 681 00 Αλεξ/πολη, τηλ. 25510-34.319.

Ι. Μ. Αττικής
70. Αγ. Δημήτριος, 132 31 Πετρούπολη τηλ. 210-50.12.127.
71. Ευαγγελισμός Θεοτόκου, 131 22, Ίλιον, τηλ. 210-26.13.009.
72. Ευαγγελισμός Θεοτόκου, 146 71 Ν. Ερυθραία, τηλ. 210-62.54.156.
73. Αγ. Κωνσταντίνος, 134 41 Άνω Λιόσια, τηλ. 210-24.72.113, 210-24.72.946.
74. Αγ. Κωνσταντίνος, 190 05 Ν. Μάκρη, τηλ. 22940-94001.
75. Κοίμησις Θεοτόκου, 136 71 Αχαρνές, τηλ. 210-24.61.213.
76. Αγ. Νικόλαος, 134 51 Ίλιον, τηλ. 210-23.20.645.
77. Αγ. Γεώργιος, 134 51 Καματερό, τηλ. 210-23.18.977.
78. Γέννησις του Χριστού, 134 51 Καματερό, τηλ. 210-23.12.752.
79. Αγ. Ελευθέριος, 151 25 Μαρούσι, τηλ. 210-61.96.388.
80. Κοίμησις Θεοτόκου, 131 22 Ίλιον, τηλ. 210-26.12.790.

Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης
81. Τράπεζα Βέροιας, τηλ. 23310-63.760.
82. Τράπεζα Νάουσας, τηλ. 23320-22.490.
83. Τράπεζα Αλεξάνδρειας τηλ. 23330-23126.

Ι. Μ. Γουμενίσσης
84. Διακονία διανομής φαγητού κατ' οίκον στην Γουμενίσσα και το Πολύκαστρο.
Ι. Μ Γλυφάδας
85. Αγ. Τρύφων, οδ. Αρχιπελάγους και Υμηττού, Γλυφάδα.

Ι. Μ. Δημητριάδος
86.Ανάληψις Χριστού Βόλος τηλ. 24210-58.868.
87. Μεταμόρφωσις Σωτήρος Βόλος, τηλ. 24210-24.077.
88. Αγ. Δημήτριος Βόλος, τηλ. 24210-55.357.
89. Αγ. Ανάργυροι Βόλος, τηλ. 24210-63.380.
90. Αγ. Θεόδωροι Βόλος, τηλ. 24210-24.271.
91. Αγ. Αικατερίνη Βόλος, τηλ. 24210-42.759.
92. Ευαγγελίστρια Ν. Ιωνία, τηλ. 24210-60.160.
93. Αγ. Νικόλαος Βόλος, τηλ. 24210-25.409.
94. Αγ. Δημήτριος Αλμυρός, τηλ. 24220-21.244.

Ι. Μ. Δράμας
95. Τράπεζα Αγάπης “Η Αγία Βαρβάρα», Δράμα. Στους εναπομείναντες σιτιζομένους χορηγείται σχετικό επίδομα.

Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
96. Σπίτι Αγάπης Καρδίτσας, με 170 μερίδες φαγητού ημερησίως, τηλ. 24410-75.010.
97. Σπίτι Αγάπης Μουζακίου, με 30 μερίδες φαγητού ημερησίως, τηλ. 24450-42.000.
98. Σπίτι Αγάπης Παλαμά, με 75 μερίδες φαγητού ημερησίως, τηλ. 24440-22.314.

Ι. Μ. Θεσσαλονίκης
99. Μεταμόρφωσις - Γέννησις του Σωτήρος, Θεσσαλονίκη.
100. Προφήτης Ηλίας, Θεσσαλονίκη.
101. Οσία Ξένη, Θεσσαλονίκη.

Ι. Μ. Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού
102. Αγ. Νικόλαος, Καισαριανή, τηλ. 210-72.36.204.
103. Κοίμησις Θεοτόκου, Καισαριανή, τηλ. 210-72.13.848.
104. Τρεις Ιεράρχες, Καισαριανή, τηλ. 210-72.22.557.
105. Αγ. Τριάς, Βύρωνας, τηλ. 210-76.53.461.
106. Αγ. Δημήτριος, Βύρωνας, τηλ. 210-76.60.943.
107. Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Βύρωνας, τηλ. 210-76.69.369.
108. Αγ. Γεώργιος, Καρέας, τηλ. 210-76.51.008, 210-76.58.225.
109. Αγ. Απόστολοι, Υμηττός, τηλ. 210-76.23.525.
110. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Υμηττός, τηλ. 210-97.34.311.

Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
111. Εκκλησιαστικό Εστιατόριο «Το στέκι της αγάπης», Αίγιο, τηλ. 26910-25.063.

αιολος είπε...

Ι. Μ. Καστοριάς
112. Κοίμησις Θεοτόκου, Τ. Κ. 521 00 Καστοριά, τηλ. 24670-28.970, 29.356.

Ι. Μ. Κίτρους και Κατερίνης
113. Συσσίτιο «Άρτος ο επιούσιος», Τ. Κ. 601 00 Κατερίνη, τηλ. 23510-23.512.
114. Αγ. Νικόλαος, Λεπτοκαρυά, Τ. Κ. 600 63

Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου
115. Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λάρισα, τηλ. 2410-233.446.
116. Ευαγές Ίδρυμα «Ο Επιούσιος», 150 σιτιζόμενοι.

Ι. Μ. Μαρώνειας και Κομοτηνής
117. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου για άπορους γέροντες, Κομοτηνής.
118. Σοφίας Θεού, για άπορους γέροντες, Κομοτηνή.

Ι. Μ. Μεγάρων και Σαλαμίνος
119. Ενοριακό Συσσίτιο Μάνδρας, Δήμητρος 16, 196 00, τηλ. 210-55.57.689.
120. Αγ. Παρασκευή Εργατικές Κατοικίες Μάνδρας, τηλ. 210-55.49.017.
121. Αγ. Γεώργιος Ελευσίνας, Κίμωνος 10, 192 00 Ελευσίνα, τηλ. 210-55.43.577.

Ι. Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
122. Αγ. Θεόδωροι Γαργηττός, τηλ. 210-6611596.
123. Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, Σταυρός, τηλ. 210-6613800.

Ι. Μ. Μυτιλήνης
124. Αγ. Νικόλαος Αμπελικού, τηλ. 22520-91.042.
125. Αγ. Παρασκευή Ακρασιού.

Ι. Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου:
126. Αγ. Δημήτριος, Ναύπακτος, τηλ. 26340-28.244.
127. Αγ. Παρασκευής, Ναύπακτος, τηλ. 26340-27.301.

Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
128. Αγ. Γεώργιος, Π. Τσαλδάρη 12, 567 28 Νεάπολις, τηλ. 2310-613.060.
129. Αγ. Ελευθέριος Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά 176, 564 01 Θεσ/νίκη, τηλ. 2310-655.710.
130. Αγ. Πάντες, Μοναστηρίου 28, Τ. Κ. 546 27 Θεσ/νίκη, τηλ. 2310-655.710.
131. Αγ. Αθανάσιος, Πλ. Αγίου Αθανασίου, 562 24 Εύοσμος, τηλ. 2310-763.354, 761.325.
132. Αγ. Δημήτριος, Αγ. Δημητρίου 28, 566 25 Συκιές, τηλ. 2310-611.811.
133. Αγ. Χαράλαμπος, Επταπυργίου 93, 566 25 Συκιές, τηλ. 2310-213.866.
134. Αγ. Παρασκευή Ξηροκρήνης, Λαγκαδά 99, 561 01 Νεάπολη, τηλ. 2310-747.303.

Ι. Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας
135. Αγ. Κωνσταντίνος, Ν. Ιωνία, τηλ. 210-27.98.235.
136. Αγ. Σπυρίδων Ν. Ιωνία, τηλ. 210-27.91.310.
137. Κοίμησις Θεοτόκου Ν. Ιωνία, τηλ. 210-27.92.900.
138. Αγία Τριάς, Ηράκλειο, τηλ. 210-27.98.970.

Ι. Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
139. Μεταμορφώσις του Σωτήρος, Καλαμαριά.

Ι. Μ. Νέας Σμύρνης
140. Μετ. Σωτήρος, Λεωφ. Συγγρού 133, Αγ. Σώστης.
141. Αγ. Παρασκευή, οδ. Ελευθ. Βενιζέλου 135β, Ν. Σμύρνη.
142. Αγ. Αλέξανδρος, Αλκινόης και Αγ. Αλεξάνδρου, Π. Φάληρο.
143. Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Αχιλλέως 30, Π. Φάληρο.

αιολος είπε...

Ι. Μ Γλυφάδας
144. Αγ. Τρύφων, οδ. Αρχιπελάγους και Υμηττού, Γλυφάδα.

Ι. Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου
145. Συσσίτιο «Τράπεζα Αγάπης». Συνεστίαση μεσημβρινού γεύματος για 100 άτομα. 671 00 Ξάνθη, τηλ. 25410-23.943.

Ι. Μ. Παροναξίας
146. Παναγία Εκατονταπυλιανή, Πάρος, τηλ. 22840-21.243.

Ι. Μ. Πατρών
147. Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών.
148. Αγ. Ανδρέας, Πάτρα.
149. Αγία Τριάς, Πάτρα.
150. Παντοκράτωρ, Πάτρα.
151. Παναγίας Αλεξιώτισσα, Πάτρα.
152. Αγία Σοφία Πάτρα.

Ι. Μ. Πειραιώς
153. Συσσίτιο Απόρων «Δος ημίν σήμερον», Αγία Τριάς, τηλ. 210-41.77.271.
154. Ευαγγελιστρία, Γρηγ. Λαμπράκη 41, Πειραιάς, τηλ. 210-41.25.619.
155. Αγ. Παντελεήμων, οδ. Αγ. Παντελεήμωνος, Δραπετσώνα, τηλ. 210-46.15.704.
156. Αγ. Δημήτριος, οδ. Καραϊσκάκη 1, Ν. Φάληρο, τηλ. 210.48.16.636.
157. Μεταμόρφωσις Σωτήρος, οδ. Θηβών 49, τηλ. 210-42.05.255.
158. Αγ. Βασίλειος, Τέρμα Σαχτούρη, τηλ. 210-42.85.817.
159. Αγ. Ελευθέριος, οδ. Αγ. Ελευθερίου 7, τηλ. 210-41.78.778.
160. Αγ. Δημήτριος, Αγ. Δημητρίου 166, Πειραιάς, τηλ. 210-46.16.540.
160. Αγ. Κωνσταντίνος, οδ. Καραίσκου 109, τηλ. 210-41.78.778.
161. Παναγία Μυρτιδιώτισσα, οδ. Ακτή Πρωτοψάλτη, τηλ. 210.41.73.334.
162. Αγ. Νικόλαος, οδ. Αγ. Νικολάου 1, τηλ. 210-45.11.300.
163. Αγ. Σπυρίδων, οδ. Αγ. Σπυρίδωνος 1, τηλ. 210-41.73.529.
164. Υπαπαντή Κυρίου, οδ. Υπαπαντής 78, τηλ. 210-46.16.345.
165. Αγ. Χαράλαμπος Καστέλλας, οδ. Βασ. Παύλου τηλ. 210-41.19.949.

Ι. Μ. Πολυάνης και Κιλκισίου
166. Συσσίτια απόρων, Ελ. Βενιζέλου 2, 611 00 Κιλκίς, τηλ. 23410-22.248.

Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας
167. Διακονία Αγάπης τηλ. 22730- 87. 642.

Ι. Μ. Σερρών και Νιγρίτης
168. Κοίμησις Θεοτόκου, Σέρρες, τηλ. 23210-56.967.
169. Μεγάλοι Ταξιάρχες, Σέρρες, τηλ. 23210-22.755.
170. Αγ. Δημήτριος, Σέρρες, τηλ. 23210-23.721.
171. Αγ. Ανάργυροι, Σέρρες, τηλ. 23210-25.810.
172. Ευαγγελίστρια, Σέρρες, τηλ. 23210-45.876.

Ι. Μ. Τρίκκης και Σταγών
173. Κεντρική Τράπεζα Αγάπης, Απόλλωνος 19, 421 00 Τρίκαλα, τηλ. 24310-27.282.
174. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, Τρίκαλα, τηλ. 24310-28.005.
175. Φανερωμένη, Τρίκαλα, τηλ. 24310-28.003.
176. Αγ. Νικόλαος εκ Μετσόβου, τηλ. 24310-26.290.
177. Αγ. Αθανάσιος, Μονή, τηλ. 24310-27.805.

Ι. Μ. Ύδρας
178. Λεούσειο Ίδρυμα, Αίγινα, 180 10 τηλ. 22970-22.942.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
179. Πρόνοια άστεγων, 351 00 Λαμία, τηλ. 22310-50.552(3).
180. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Μητροπολιτικός) Λαμίας (τηλ. 22310.20867)
181. Άγιος Αθανάσιος (Γαλανέικων) Λαμίας (τηλ. 22310.27115)
182. Αγία Παρασκευή (Ν. Άμπλιανης) Λαμίας (τηλ. 22310.24961)
183. Αγία Βαρβάρα Λαμίας (τηλ. 22310.33798)
184. Άγιοι Απόστολοι (Παγκρατίου) Λαμίας (τηλ. 22310.23114)


Ι. Μ. Φιλίππων
185. Απόστολος Παύλος, Καβάλα, τηλ. 2510-222.113.
186. Αγ. Δημήτριος, Χρυσούπολη.

Ι. Μ. Χαλκίδος
187. Τράπεζα Αγάπης Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Η μόρφωσις του Σωτήρος» Χαλκίδος, Αγ. Δημήτριος, Χαλκίδα, τηλ. 22210-23.279.
188. Ευαγγελίστρια, Χαλκίδα, τηλ. 22210-24.550.
189. Αγ. Νικόλαος, Χαλκίδα, τηλ. 22210-24.815.
190. Αγ. Ιωάννης, Χαλκίδος, τηλ. 22210-24.440.
191. Αγ. Παρασκευή, Χαλκίδα, τηλ. 22210-22.112.

Και επιφυλάσσομαι να σου οαραθέσσω και άλλα τέτοια στοιχεία εθελοντικής φορολόγησης της εκκλησίας.

αιολος είπε...

Για να έχουν ένα αξιοπρεπές πιάτο φαγητό οι άνθρωποι που ούτε αυτό μπορούν να εξοικονομήσουν, δεν ενδιαφέρεται ούτε το κράτος , ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι δημοσιογράφοι , ούτε οι πολιτικοί , ούτε οι εργατοπατέρες ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Και δουλεύουν γι αυτό εθελοντικά γειτονιές ολόκληρες και η εκκλησία καθημερινά ΜΟΝΟ για αυτό τον τομέα δραστηριότητάς της προσφέρει τεράστια ποσά.

Σκέψου 191 Χ να σιτίζονται στο κάθε ένα 50 άτομα= 9.550 συσσίτια συνήθως είναι μεσημέρι βράδυ δηλαδή 20.000 μερίδες την ημέρα
20.000Χ 365 = 7.300.000 μερίδες φαγητό τον χρόνο.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ φίλε μου ασλάν;
Και που είσαι μπορώ να σου φέρω τέτοια παραδείγματα και για άλλους τομείς. Προκάλεσεμε..........

αιολος είπε...

Kαι που είσαι Ασλαν όταν λέω να σιτίζονται 50 άτομα είναι πολύ ενδεικτικό διότι εγώ έχω δει τέτοιο εστιατόριο παροχής δωρεάν φαγητού με 200 άτομα και πάνω, απλά το βάζω έτσι διότι σε ένα νησί θα ηγαίνουν λιγότεροι άνθρωποι.

αιολος είπε...

Aσλαν και επειδή μερικοί πονηροί σε παραμυθιάζουν, τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ τον χρηματοδότησε ΚΑΙ η Κυπριακή εκκλησία.

Aslan είπε...

ρε Αιολε


Το θεμα ηταν τα μοναστηρια. Εσυ μου εγραψες για εκκλησιες που με δικα τους εξοδα κανουν οτι κανουν. ΑΣΧΕΤΟ
ασε που σε σχεση με τα λεφτα που εχουν αυτα που κανουν ειναι μονο για τα ματια του κοσμου, και αυτα τους τα εξοδα ειναι σταγονα στον ωκεανο των δισεκατομυριων ευρω ποου διαθετουν

Το βατοπαιδι και η Λαυρα εκτελουν κοινωνικο εργο? Μονο πουστια και κλεψια.

Και σταματα αυτη την ηληθιοτητα οτι αλλοι με παραμυθιαζουν. Εχω ματια και βλεπω, αυτια και ακουω. Ο μονος που προσπαθει να μου κανει κατηχηση και ανεπυτυχως εισαι εσυ.

Το οτι η εκκλησια χρηματοδοτησε τον αγωνα της ΕΟΚΑ το εκανε για τα δικα της συμφεροντα και οχι του κυπριακου λαου.

Ουτε το θεο σου εχω αναγκη ουτε το χριστο σου ουτε τους τραγογενηδες κλεφτες και ψευτες.

aiolos είπε...

Φίλε μου Ασλαν "Θου φυλακί τω στόματί σου"
Κατ αρχάς που κάνω κατάχρηση;
Εκκλησία και μοναστήρια είναι ένα και το αυτό πράγμα.
Ασλάν πουστία και κλεψιά είδα στην κοινωνία στην εκκλησία δεν είδα, όχι ότι δεν υπάρχει και πουστιά και κλεψιά απλά αναλογικά ούτε 1/1000 δεν αντιστοιχεί, η ανομία στην εκκλησία ακούγεται σαν κάτι παράτερω , καταδικαστέο (και καλά κάνει ο κόσμος πρέπει να έχει περισσότερες απαιτήσεις από την εκκλησία απ ότι από τους πολιτικούς), ενώ για την κοινωνία και η πουστία και κλεψιά είναι τίτλος τιμής, έπαινος.

aiolos είπε...

Μάθετε που μπορείτε να πάρετε δωρεάν καινούργια ρούχα.

«Ταβιθά», φιλανθρωπικό κατάστημα πού ενδύει άστεγους και πτωχούς, Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Ακομινάτου 23, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα, τηλ. 697-9394006, 210-32.29.248

Κατάστημα Ρουχισμού Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Εδρεύει στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Λαμίας, τηλ. 2231,38708

aiolos είπε...

Μάθετε πού υπάρχουν φιλανθρωπικά Ιδρύματα


1. «Μέριμνα για την οικογένεια - Επίδομα τρίτου τέκνου Ιεράς Συνόδου», πρόγραμμα στήριξης χριστιανικών οικογενειών της Θράκης - πληροφορίες στις Ι. Μητροπόλεις Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, Μαρώνειας και Κομοτηνής, Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών
2. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (Μ.Κ.Ο. Εκκλησίας της Ελλάδος). Αγίας Ζώνης 96, Τ.Κ. 112 56 Αθήνα, τηλ. 210-86.95.038(40), Fax 210-86.20.025.
3. Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιασίου 1, Τ.Κ. 115 21 Αθήνα, τηλ. 210-72.72.316.
4. Χριστιανική Αλληλεγγύη Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αγ. Φιλοθέης 21,105 56 Αθήνα, τηλ. 210-32.31.436, 210-32.23.590 (Κοινωνικών Λειτουργών).
5 Κέντρον Στηρίξεως Οικογενείας, , τηλ. 210-33.52.343.

Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης
6 Παύλειο Πολιτισμικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Βενιζέλου 29, Τ. Κ. 59 100, Βέροια. τηλ. 23310-20951. Εκδόσεις, Βιβλιοθήκη, Βιβλιοπωλείο, Σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής.

Ι. Μ. Ιερισσού
7 Ίδρυμα Αγάπης, Τ. Κ. 630 74 Αρναία Χαλκιδικής, τηλ. 23720-22.938. Στέγη γερόντων (20 κλ.), φιλανθρωπική βοήθεια σε απόρους (ρουχισμός, τρόφιμα κ. λπ).

Ι. Μ. Θηβών και Λιβαδείας
8. Κληροδότημα «Παπαϊωάννου», Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Λεβαδείας, Τ.Κ. 321 00 Λιβαδειά, τηλ. 22610-28.535.

Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγειαλείας

9. Κοινωφελές Ίδρυμα «Γεωργίου και Αγγελικής Σκούρα», Σταδίου 57, Τ. Κ. 105 51 Αθήνα, τηλ. 210-32.49.335.

Ι. Μ. Κασσανδρείας
10 Ιεραποστολική Αδελφότης Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Η Οσία Ξένη Τ.Κ. 570 19 Περαία Θεσ/νίκης, τηλ. 23920-25.865.
11 Κέντρο Πνευματικής και Κοινωνικής Συμπαραστάσεως «Παναγία Φιλανθρωπινή», Τ.Κ. 630 71 Ι. Κοινόβιο Ορμυλίας Χαλκιδικής, τηλ. 23710-41.498, 41.703.


Ι. Μ. Λαρίσης
12 Τριανταφύλλειον Ίδρυμα, Ιωαννίνων 3, Τ.Κ. 413 34 Λάρισα, τηλ. 2410-617685.

Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
13 Ίδρυμα «Βασιλείου Δεκάζου» Τριπόλεως Στεγάζει απόρους από τον νομό Αρκαδίας (60 τροφ.), τηλ. 2710-222 180.

Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
14 Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πρόγραμμα διανομής κατ’ οίκον φαγητού, Τ. Κ 231 00 Σπάρτη, τηλ. 27310-28 866.

Ι. Μ. Μυτιλήνης
15. Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Μυτιλήνης, Μυτιλήνη, τηλ. 22510-28.874.
16. Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου, Μυτιλήνη, τηλ. 22520-32.257.

Ι. Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
17. Μαντούκειον Κοινωφελές Ίδρυμα Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας.

Ι. Μ. Παροναξίας
18. Ίδρυμα Αγάπης και Ευποιίας Ι. Προσκυνήματος Εκατονταπυλιανής Πάρου, Πάρος, τηλ. 22840-21.243. (Λειτουργεί φιλόπτωχο ταμείο-Συσσίτια για απόρους).
19. Ίδρυμα Αγάπης και Ευποιίας Ι. Ν. Παντανάσσης Νάξου, Νάξος, τηλ. 22850-22.692. (Λειτουργεί φιλόπτωχο ταμείο).

Ι. Μ. Κεφαλληνίας
20. Ίδρυμα «Σταυροπαναγή Βρυώνη» Αργοστολίου, Άσσος Κεφαλληνίας.

Ι. Μ. Πολυανής και Κιλκισίου
21. Ίδρυμα Στηρίξεως Πολύτεκνης Οικογένειας, Ελ. Βενιζέλου 2, Τ. . 611 00 Κιλκίς, τηλ. 23410-22.248.

Ι. Μ. Σερβίων και Κοζάνης
22. Σωκράτειον Μπλιούρειον Ίδρυμα “Η Διακονία της Πίστης», Πανδώρας 2, Τ. . 501 00 Κοζάνη, τηλ. 24610-26.528.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
23. Κέντρο Γάμου και Οικογενείας, τέρμα Στουρνάρα, Τ. Κ 351 00 Λαμία, τηλ. 22310-33.798, 50.552.

Ι. Μ. Φιλίππων
24.Θεσμός Θετής Οικογενείας, Καβάλα, τηλ. (Ι. Μ.) 2510-223.141.

aiolos είπε...

Μάθετε πως προικοδοτούμε άπορες άγαμες κορασίδες

Ι. Μ. Κορίνθου
1. Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Άπορων Άγαμων Κορασίδων «Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα», τηλ. (Ι. Μ.)27410-22 547.

Ι. Μ. Μηθύμνης
2. Ίδρυμα «Ε. Ν. Ξανθίδη», Τ.Κ. 811 04 Μανταμάδος Λέσβου, τηλ. 22530-22.337.
3. Κληροδότημα Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη, Τ.Κ. 811 09 Στύψη Λέσβου, τηλ. 22530-22.337.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
4. Προικοδοτήσεις με άνοιγμα Τραπεζικού Λογαριασμού

AIOLOS είπε...

Μάθετε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την άγαμη μητέρα

Ι. Μ. Θεσ/νίκης

Ίδρυμα για άγαμες Μητέρες «Άγ. Μάρκος», Τ. Κ. 570 01 Θέρμη Θεσ/νίκης, τηλ. 2310-46.11.45.


Ι. Μ. Φθιώτιδος

Επιχορηγήσεις δις τού έτους (Χριστούγεννα - Πάσχα)

AIOLOS είπε...

Μάθετε που έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς
για την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης μητέρας


I. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
1. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Βαφειαδάκειον», Μαραθωνομάχων και Κων/πόλεως, Τ. Κ. 135 62 Aγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-23.11.119.
2. Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Σαρωνικού 12 και Σολωμού, Τ. Κ. 163 45 Ηλιούπολη, τηλ. 210-97.57.403.

Ι. Μ. Αττικής
3. Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Γεννήσεως Χριστού Καματερού, Τ. Κ. 134 51 Καματερό τηλ. 210-23.12.752.
4. Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καματερού, Τ. Κ. 134 51 Καματερό, τηλ. 210-23.18.977.

Ι. Μ. Δημητριάδος
5. Βρεφονηπιακός Σταθμός Βόλου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ 29, Τ. Κ. 382 21 Βόλος, τηλ. 24210-23.457.

Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
6. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Τα Αγγελουδάκια», Πάροδος Κορίνθου, Τ. Κ. 251 00 Αίγιο, τηλ. 26910-21.343(6).

Ι. Μ. Μαρώνειας και Κομοτηνής
7. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός», , Μητροπολίτου Ανθίμου IB, Τ. Κ. 691 00 Κομοτηνή, 25310-23.305.
8. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Αγ. Αικατερίνη», Σισμανόγλου 18, Τ. Κ. 691 00 Κομοτηνή, 25310-23.084.

Ι. Μ. Μεσσηνίας
9. Παπαδοπούλειον Βρεφοκομείον, Κουμουνδουράκη 30, Τ. Κ. 241 00 Καλαμάτα, τηλ. 27210-22.012.

Ι. Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας
10. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Παναγία η Βρεφοκρατούσα Α΄», Αλεξανδρείας 2, T. K. 14342, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210-25.13.889.
11. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Παναγία η Βρεφοκρατούσα Β΄», Βοσισόρου και Κρήνης, Καλογρέζα, τηλ. 210-27.92.707.
12. Κέντρο Προσχολικής Αγωγής, Μελίνας Μερκούρη και Αναγεννήσεως, Ηράκλειο Αττικής, τηλ. 210-27.99.970.

Ι. Μ. Πατρών
13. Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος, Τ. Κ. 262 22 Πάτρα, τηλ. 2610-64.13.47.

Ι. Μ. Πειραιώς
14. Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγείο, Καλοκαιρινού 112, Πειραιάς, τηλ. 210-46.34.113.

Ι. Μ. Περιστερίου
15. Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγ. Τριάδος, Αλκίμου και Ναούσης, Περιστέρι, τηλ. 210-57.40.700.
16. Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Παμ. Ταξιαρχών, Σοφ. Βενιζέλου 47, Περιστέρι, τηλ. 210-57.12.325.
17. Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγ. Μαρίνης, Πλατεία Αγ. Μαρίνης, Περιστέρι, τηλ. 210-57.11.224.

Ι. Μ. Φιλίππων
18. Βρεφονηπιακός Σταθμός «Κιτσικοπούλειον», Τ. Κ. 654 03, Καβάλα, τηλ. 25110-244817.

Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης
19. Καραμάνειο Νηπιαγωγείο, Τ. Κ. 481 00 Πρέβεζα, τηλ. 26820-28.245.

AIOLOS είπε...

Μάθετε που παρέχουμε
δωρεάν ιατρική βοήθεια για την οικογένεια


Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών
1. Ιατρική Ανοικτών Θυρών, Κέντρο Στήριξης Οικογενείας Ακαδημίας 95, 4ος όροφος, Αθήνα τηλ. 210-38.11.274, 210-38.41.536.

Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως
2. Ενοριακή Εστία Αγίου Νεκταρίου, οδός Άβαντος, Τ. Κ. 681 00 Αλεξ/πολη, τηλ. 25510-21.200. Στην Εστία στεγάζεται τμήμα της ορθοπεδικής κλινικής για ανάπηρα παιδιά.

Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
3. Κέντρο Φυσιοθεραπείας- Ηλεκτροθεραπείας και Υδροθεραπείας, Τ. Κ. 231 00Σπάρτη, τηλ. 27310-82.491.

Ι. Μ. Ύδρας
4. Νοσοκομειακό και Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Παναγία Φανερωμένη», Τ. Κ. 180 40 Ύδρα, τηλ. 22980-53.150-1.
5. Νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Αγ. Διονύσιος», Τ. Κ. 180 10 Αίγινα, τηλ. 22970-24.489, 22.251, 22.209.

Ι. Μ. Δημητριάδος
6. Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης, Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων Τ. Κ. 385 00 Βόλος, τηλ. 24210-61.700.

Ι. Μ. Θεσσαλονίκης
7. Ιατρείο στο οικοτροφείο του Αγ. Αντωνίου, Δημ. Μαργαρίτη 4, 546 21, Θεσσαλονίκη. Για την αντιμετώπιση περιστατικών προβληματικών νέων ειδικής ψυχολογίας λειτουργεί επιτροπή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Ι. Μ. Κίτρους και Κατερίνης
8. Σταθμός Α' Βοηθειών και Κοινωνικής Συμπαραστάσεως Κατερίνης σε συνεργασία με το Ε. Ε. Σ. Τ. Κ. 601 00, Κατερίνη, τηλ. (Ι. Μ.) 23510- 45083.

Ι. Μ Ξάνθης και Περιθεωρίου
9. Ιατρείο στο οίκημα του Μητροπολιτικού ναού Τιμ. Προδρόμου, Τ. Κ. 671 00 Ξάνθη, τηλ. 25410-23.943.

aiolos είπε...

Μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε δίνοντας
δωρεάν αίμα για τον χειρουργημένο

Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών
1. Τράπεζα Αίματος - Προγράμματα Αιμοδοσίας Ενοριών. Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Βασ. Κωνσταντίνου, Τ. Κ. 173 43, Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210 9712456.

Ι. Μ. Αττικής
2. Τράπεζα Αίματος, Γρηγορίου Λαμπράκη 32, Τ. Κ. 145 10 Κηφισιά, τηλ. 210 80.13.068.

Ι. Μ. Δημητριάδος
3. Τράπεζα Αίματος, Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων, Τ. Κ. 38001 τηλ. 24210-67.903, 24210-63.380.

Ι. Μ. Ζακύνθου
4. Τράπεζα Αίματος, Ελ. Βενιζέλου 3, Τ. Κ. 291 00 Ζάκυνθος, τηλ. 26950-22.233.

Ι. Μ. Ηλείας
5. Τράπεζα Αίματος Ενορίας Ελαιώνος, τηλ. 26210-31.296.
6. Τράπεζα Αίματος Ενορίας Αγ. Αποστόλων, τηλ. 26230-96.112.
7. Τράπεζα Αίματος Αμαλιάδος, τηλ. 26220-22.207.
8. Τράπεζα Αίματος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχαίας Ολυμπίας, τηλ. 26240-41.824.
9. Τράπεζα Αίματος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάστρου, τηλ. 26230-92.205.
10. Τράπεζα Αίματος Αγ. Κωνσταντίνου Βουπρασίας, τηλ. 26930-31.012.
11. Τράπεζα Αίματος Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου, τηλ. 26210-22.014.

Ι. Μ. Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού
12. Κεντρικό Γραφείο Αιμοδοσίας, Υμηττού 47-51, Τ. Κ. 161 21 Καισαριανή, τηλ. (Ι. Μ.) 210-72.24.123.
13. Ενοριακά Γραφεία Αιμοδοσίας: 9. Υμηττού 47-51, Τ. Κ. 161 21 Καισαριανή, τηλ. (Ι. Μ.) 210-72.24.123.

Ι. Μ. Καρυστίας και Σκύρου
Ενοριακή Tράπεζα Aίματος Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Οξυλίθου Ευβοίας, "Ο Άγιος Λογγίνος, ο Εκατόνταρχος"
Τ. Κ. 340 11, Οξύλιθος Ευβοίας, τηλ. 22220-46777 , 6945553555.

Ι. Μ. Κερκύρας
14. Σταθμός Εθελοντικής Αιμοδοσίας Κερκύρας, Τ. Κ. 49100 τηλ. (Ι. Μ.) 26610-39409.

Ι. Μ. Κορίνθου
15. Ίδρυμα Αιμοδοσίας Κορίνθου «Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος», Τ. Κ. 201 00, τηλ. 27410- 23789.


Ι. Μ. Λαρίσης
16. Τράπεζα Αίματος Λαρίσης, Ιωαννίνων 3, Τ. Κ. 413 34 Λάρισα, τηλ. 2410-617.685.

Ι. Μ. Μεγάρων και Σαλαμίνος
17. Πρόγραμμα Αιμοδοσίας, Τ. Κ. 191 00 Μέγαρα, τηλ. 22960-27.794.

Ι. Μ. Μηθύμνης
18. Τράπεζα Αίματος Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Στύψης, Τ. Κ. 811 09 Στύψη Λέσβου, τηλ. 22530-91.270.

Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
19. Σώμα Αιμοδοτών, Τ. Κ. 231 00 Σπάρτη, τηλ. (Ι. Μ.) 27310-26580.

Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
20. Γραφείο Αιμοδοσίας, Τ. Κ. 567 28 Νεάπολη, τηλ. (Ι. Μ. ) 2310-611.129.

Ι. Μ. Νέας Σμύρνης
21. Πρόγραμμα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Τ. Κ. 171 21, Ν. Σμύρνη, τηλ. (Ι. Μ.) 210 9346 788.

Ι. Μ. Ξάνθης
22. Τράπεζα Αίματος, Τ. Κ. 671 00 Ξάνθη, τηλ. 25410-70.488.

Ι. Μ. Πειραιώς
23. Τράπεζα Αίματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο με αποκλειστική ευθύνη της Μητροπόλεως τηλ. 210 4514 833.

Ι. Μ. Περιστερίου
24. Προγράμματα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Τ. Κ. 121 31 Περιστέρι τηλ. (Ι. Μ.) 210 57 21 148.

Ι. Μ. Σερβίων και Κοζάνης
25. Σταθμός Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Τ. Κ. 501 00, Κοζάνη, τηλ. (Ι. Μ.) 24610-21044.

Ι. Μ. Σερρών και Νιγρίτης
26 Ενοριακή Tράπεζα Aίματος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Σερρών, τηλ. 23210-23721.

Ι. Μ. Σύρου
27. Σύλλογος Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, Γεν. Κρατικό Νοσοκομείο Ερμουπόλεως, Τ. Κ. 841 00 Σύρος, τηλ. (Ι. Μ.) 22810-82.582.

Ι. Μ. Τρίκκης και Σταγών
28. Προγράμματα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Απόλλωνος 19, Τ. Κ. 421 00 Τρίκαλα, τηλ. 24310-27.282.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
29. Προγράμματα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Τράπεζα Αίματος στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας, με αποκλειστική ευθύνη της Μητροπόλεως τηλ. 22310.50553.

Aslan είπε...

Τι μας λες ρε Αιολε

Τα λεφτα που απιτουνται για ΟΛΑ αυτα δεν ειναι ουτε το 1% απο τα λεφτα του Βατοπαιδιου.

Να φορολογηθουν αλλιως να σταματησουν να μιλανε

aiolos είπε...

Μάθετε σε ποιους ξενώνες δεχόμαστε απόρους, αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες

Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
1. Ξενών για τις κακοποιημένες γυναίκες, ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ, τηλ. 210-86. 95. 039, 800 11 37 777 (χωρίς χρέωση), Fax 210-86. 20. 066. www.solidarity.gr.

2. Ξενών απόρων Ι. Ν. Αγίων Ασωμάτων, Γρανικού 24, Τ. Κ. 104 35, Θησείο, τηλ. 210 52 24 310.

3) Ξενών αστέγων, Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων, Λενίδου και Κυναιγείρου, Τ. Κ. 104 35, Θησείο, τηλ. 210 32 15 551.

4. Ξενών Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού, Πέτρας 122, Τ. Κ. 104 44, Κολωνός, τηλ. 210-51 32 669.


Ι. Μ. Πατρών
5. Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών, Γεωργίου Ρούφου 81, τηλ. (Ι. Μ.)2610-320. 602.

Ι. Μ. Ύδρας
6. Ξενών «Άγιος Ευστάθιος», Ύδρα, Τ. Κ. 180 40, τηλ. (Ι. Μ.) 22980- 52207.

aiolos είπε...

Μάθετε πως μπορούμε να βοηθήσουμε
το θύμα ναρκωτικών και την οικογένειά του

Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
1. Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στηρίξεως "ΔΙΑΚΟΝΙΑ",
Γενική Διεύθυνση, Κέντρο Πρόληψης:
Διεύθυνση: Αγ. Φιλοθέης 19 – 21 ,105 56 Αθήνα
Τηλ. 210 3352356 (& φαξ), 210 3352357

Ι. Μ. Πειραιώς
2. «Αποκατάσταση» - Πρόγραμμα συμπαράστασης εξαρτημένων ατόμων, Ακτή Θεμιστοκλέους 190, Τ. Κ. 185 39 Πειραιάς, τηλ. 210-45.14.833.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
3. Υπηρεσία προστασίας εξαρτημένων νέων, Τ. Κ. 351 00 Λαμία, τηλ. 22310-50.552 (3).

Ι. Μ. Χαλκίδος
4. Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών, Μπαλαλαίων 7, Τ. Κ. 341 00 Χαλκίδα, τηλ. 22210-78.118.

Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
5. Κέντρο αποκαταστάσεως και επανεντάξεως εξαρτημένων και αποφυλακισθέντων, Νεάπολη- Θεσ/νίκη Τ. Κ. 567 28, τηλ. 2310-611.129.

aiolos είπε...

Μάθετε που έχουμε και πως μπορεί
να βοηθήσουν τους γονείς σας
τα Κέντρα Προνοίας Γερόντων αλλά και οι Στέγες Γερόντων


Α) Στέγες Προνοίας Γερόντων

Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών:
1. Στέγη Κατάκοιτων Γερόντων, Λαοδάμαντος 18, Λ. Σκουζέ, Τ. Κ. 104 44 Αθήνα, τηλ. 210-51.23.315. Fax: 210-5122.757.
2. Στέγη Γερόντων Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής, (45 κλ.) Ηπείρου 15, Τ. Κ. 153 41 Αγ. Παρασκευή Αττικής, τηλ. 210-65.26.818.
3. Ξενώνας Γερόντων Ιερού Ναού Αγ. Ασωμάτων Θησείου. Ανδρών (51 κλ.)Γρανικού 4, Τ. Κ. 104 36 Αθήνα, τηλ. 210-52.24.310. Γυναικών Μαραθώνας 21, Τ. Κ. 104 36 Αθήνα, τηλ. 210-52.40.803.
4. Στέγη Προνοίας Γερόντων, Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, Κεφαλληνίας 19, Τ. Κ. 113 61, Κυψέλη, τηλ. 210-82.27.845.
5. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, Σφαέλλου 3 και Πριήνης, Τ. Κ. 115 22 Αθήνα, τηλ. 210-64.28.536.
6. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου, Γαλήνης 24, Τ. Κ. 157 72 Ιλίσια, τηλ. 210-77.06.807.
7. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου, Αγίας Μαρίνας 1, Τ. Κ. 118 51 Αθήνα, τηλ. 210-34.63.783. Fax: 210-54.68.630.
8. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Τζιτζιφιών, Αγίων Αποστόλων 5, Τ. Κ. 176 75 Τζιτζιφιές, Αθήνα, τηλ. 210-94.11.970.
9. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου, Αγράφων 2, Τ. Κ. 117 41 Κουκάκι, τηλ. 210-92.47.025.
10. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Προφήτου Ηλία Παγκρατίου, Λυσιμάχου 3, Τ. Κ. 116 33 Αθήνα, τηλ. 210-75.26.926.
11. Στέγη Προνοίας Γερόντων «Η Αγία Σκέπη» Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, Αριστείδου και Έλλης 7, Τ. Κ. 176 72 Καλλιθέα, τηλ. 210-95.85.585.
12. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη, Αμφίκλειας 1, Τ. Κ. 114 76 Γκύζη, τηλ. 210-64.20.015.
13. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Πάρνωνος 13, Τ. Κ. 176 71 Καλλιθέα, τηλ. 210-95.60.943.
14. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου Αρπίνου 22, Τ. Κ. 116 35 Αθήνα, τηλ. 210-72.15.122.
15. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Πατησίων, Καμπούρογλου 4, Τ. Κ. 111 44 Πατήσια - Αθήνα, τηλ. 210-22.30.135.
16. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, οδ. Αχαρνών, Φυλής 160, Τ. Κ. 104 46 Αθήνα, τηλ. 210-88.33.857.
17. Στέγη Προνοίας Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, τηλ. 210-92.36.191.


Β) Γηροκομεία:

Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
18. Γηροκομείο Σελίβειον, Τ. Κ. 302 00 Άγιος Δημήτριος, τηλ. 26310-28.573.

Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως
19. Γηροκομείο Ιωακείμειον, Βελισσαρίου 18, Τ. Κ. 681 00 Αλεξ/πολη, τηλ. 25510-28.022.

Ι. Μ. Αργολίδος
20. Γηροκομείο Άργους «Αγ. Αικατερίνη», Τ. Κ. 212 00 Περιοχή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, τηλ. 27510-21.105.

Ι. Μ. Αττικής
21. Ίδρυμα Ευγηρίας - Πρόνοιας «Παναγία η Θεοσκέπαστη», Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Τ. Κ. 190 07 Μάτι Αττικής, τηλ. 22940-79.240-3.

Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης
22. Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Βέροιας, Τ. Κ. 591 00 Βέροια, τηλ. 23310-24.891, 23.322
23. Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Νάουσας, Διασταύρωση Σιδηροδρομικού Σταθμού, Τ. Κ. 592 00 Νάουσα, τηλ. 23320-42.530, 42.540.

Ι. Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως
24. Γηροκομείο Δημητσάνης «Αγ. Αιμιλιανός», Δημητσάνα.

Ι. Μ. Γρεβενών
25. Ίδρυμα Υπερηλίκων «Αγ. Αχίλλιος», Τ. Κ. 511 00 Γρεβενά, τηλ. 24620-22.505.

Ι. Μ. Γυθείου και Οιτύλου
26. Γηροκομείο Εκκλησιαστικό «Άγ. Παντελεήμων», , Τ. Κ. 232 00 Γύθειο, τηλ. 27310-22.835.

Ι. Μ. Δημητριάδος
27. Γηροκομείο «Σουρλίγκειο Ίδρυμα», Τ. Κ. 385 00 Κανάλια Μαγνησίας, τηλ. 24280-73.466.

Ι. Μ. Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος
28. Πτωχοκομείο «Ο Καλός Σαμαρείτης», Αγ. Παρασκευής 30, Τ. Κ. 683 00 Διδυμότειχο, τηλ. 25530-24.938.

Ι. Μ. Δρυϊνουπόλεως
29. Γηροκομείο «Η Θεοτόκος», Τ. Κ. 441 00 Κόνιτσα, τηλ. 26550-22.348.

aiolos είπε...

Ι. Μ. Ηλείας
30. Γηροκομείο Γαστούνης «Παναγία η Καθολική», Τ. Κ. 273 00 Γαστούνη, τηλ. 26230-32.865.
31. Γηροκομείο Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης «Παναγία η Βλαχέρνα», Τ. Κ. 270 68 Κυλλήνη, τηλ. 26230-92.205.
32. Γηροκομείο Πελοπίου «Ο Άγιος Κυπριανός», Τ. Κ. 270 60 Πελόπιον, τηλ. 26240-31.211.
33. Άσυλο Γερόντων κατάκοιτων Λαστέϊκων. «Η Νέα Βασιλειάς», Τ. Κ. 27 100 Πύργος, τηλ. 26210-22.216.

Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
34. Γηροκομείο (Ευαγές Ίδρυμα) «Ο Άγιος Σεραφείμ» Ι. Μονή Δώδεκα Αποστόλων Κόκκινης Εκκλησίας, Τ. Κ. 431 00 Καρδίτσα, τηλ. 24410-41.768, 28.100.

Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας
35. Γηροκομείο Θηβών, Πελοπίδου 26, Τ. Κ. 322 00 Θήβα, τηλ. 22620-26.288.
36. Γηροκομείο Λεβαδείας, Αγ. Βλασίου 1, Τ. Κ. 321 00 Λιβαδειά, τηλ. 22610-24.088.

Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
37. Γηροκομείο Νεαπόλεως «Ο Αγ. Αθανάσιος», Τ. Κ. 230 53 Νεάπολη Λακωνίας, τηλ. 27340-23.933.

Ι. Μ. Μυτιλήνης
38. Γηροκομείο Μυτιλήνης, , τηλ. 22510-
22.477.

Ι. Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας
39. Εκκλησιαστικός Οίκος Ευγηρίας Ν. Φιλαδέλφειας «Ο καλός Σαμαρείτης», Αρτάκης 5, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210-25.20.120.
40. Εκκλησιαστική Στέγη Προνοίας Γερόντων «Παναγία η Ελεούσα», Χρ. Μαντικά 2, Ν. Ιωνία, τηλ. 210-27.78.842.

Ι. Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
41. Κρεούζιος Οίκος Ευγηρίας, Καλαμαριά.

Ι. Μ. Νέας Σμύρνης
42. Στέγη Στοργής Υπερηλίκων, Ν. Σμύρνη.

Ι. Μ. Νικαίας
43. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω, Κωνσταντινουπόλεως 32, Τ. Κ. 122 42 Αιγάλεω, τηλ. 210-59.81.802, 210-59.85.126, 210-59.08.500.
44. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Αιγάλεω, τηλ. 210-59.82.692.
45. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Παναγίας Ελεούσης Δήμου Αγ. Βαρβάρας, τηλ. 210-56.14.491.
46. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Νικαίας, τηλ. 210-49.12.028.
47. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Νικαίας, τηλ. 210-49.14.247.
48. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Νικαίας, τηλ. 210-49.73.305.
49. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Νικαίας, τηλ. 210-49.14.905.
50. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Περάματος, τηλ. 210-44.11.990.
51. Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Περάματος, τηλ. 210-44.14.317.

Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης
52. «Ποταμιάνειον-Μπάλκειον» Ίδρυμα Ευγηρίας, Πολυτεχνείου και Κύπρου, Τ. Κ. 481 00 Πρέβεζα, τηλ. 26820-22.304.

Ι. Μ. Παροναξίας
53. Γηροκομείο Νάξου «Ο Αγ. Παντελεήμων», τηλ. 22850-22.233.

Ι. Μ. Πειραιώς
54. Ίδρυμα Προστασίας Υπερηλίκων «Ο Αγ. Σπυρίδων»,
α) Κεντρικόν, Πλαΐτου 11, Καλλίπολη Πειραιώς,
τηλ. 210-45.36.203. β) Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου Καμινιών,
Αγίου Ελευθερίου 7, Πειραιάς, τηλ. 210-41.78.778. γ) Στέγη Γερόντων Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Δραπετσώνας : τηλ. 210-46.15.704.
55. Ενοριακά Κέντρα Γερόντων 13.

aiolos είπε...

Ι. Μ. Περιστερίου
56. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Αγ. Αναστασίας, Πλατεία Αγίας Αναστασίας, Περιστέρι, τηλ. 210-57.19.239.
57. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου, Αγ. Ελευθερίου και Κοσμά του Αιτωλού, Περιστέρι, τηλ. 210-57.15.477.
58. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας, Πλατεία Αγ. Μαρίνας, Ανθούπολη, τηλ. 210-57.11.224.
59. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Ταξιαρχών Μάσχα, Βασ. Αλεξάνδρου και Μεσολογγίου (έναντι Ι.Κ.Α.), Περιστέρι, τηλ. 210-57.19.226.
60. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, Π. Τσαλδάρη (έναντι Δημαρχείου), Περιστέρι.
61. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου, Βασ. Γεωργίου και Κουντουριώτου 2, Περιστέρι, τηλ. 210-57.12.705.
62. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Ταξιαρχών (Παλαιός), Σοφ. Βενιζέλου 47, Περιστέρι, τηλ. 210-57.11.633.
63. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Αγ. Ιεροθέου, Κυκλάμινων 2 και Μητροπολίτου Αλεξάνδρου, Περιστέρι, τηλ. 210-57.19.200.
64. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Αγ. Παύλου, Κωνσταντινουπόλεως και Κεφαλληνίας, Ν. Σεπόλια, τηλ. 210-57.16.449.
65. Στέγη Γερόντων «Καλά Γηρατειά» Ι. Ν. Αγίας Τριάδος, Αλκίμου και Ναούσης, Χρυσούπολη, τηλ. 210-57.40.700.

Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας
66. Γηροκομείο Καρλοβασίων «Ευγηρίας Πρόνοια», Καρλόβασι.
67. Γηροκομείο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας «Η Στέγη» , Αγ. Κήρυκος Ικαρίας.

Ι. Μ. Σερβίων και Κοζάνης
68. Τιάλειον Γηροκομείο Κοζάνης «Ο Αγ. Παντελεήμων», Κοζάνη.

Ι. Μ. Σιδηροκάστρου
69. Γηροκομείον «Αγ. Νεκτάριος», Τ. Κ. 623 00 Σιδηρόκαστρο, τηλ. 23230-22.396.

Ι. Μ. Σισανίου και Σιατίστης
70. Γηροκομείον Γυναικών Μικροκάστρου, Τ. Κ. 503 00 Μικρόκαστρο, τηλ. 24650-71.307.

Ι. Μ. Σύρου
71. Γηροκομείον Κατάκοιτων Ερμουπόλεως, Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου, Τ. Κ. 841 00 Τάλαντα Σύρου, τηλ. 22810-88.655.
72. Στέγη Ευγηρίας Ι. Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, Τ. Κ. 842 00 Τήνος, τηλ. 22830-24.344, 22.256, 22.336.

Ι. Μ. Τρίκκης και Σταγών
73. Γηροκομείον Μεγάλων Καλυβιών «Αγ. Νικόλαος», Τ. Κ. 420 30 Μεγ. Καλύβια, τηλ. 24310-43.211.

Ι. Μ. Ύδρας
74. Γηροκομείο Ύδρας, Τ. Κ. 180 40 Ύδρα, τηλ. 22980-52.796.
75. Στέγη Αγάπης Ερμιόνης (Οίκος Ευγηρίας), Τ. Κ. 210 51 Ερμιόνη.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
76. Γηροκομείο, Στέγη Κατάκοιτων Γερόντων, Έσλιν 21 Τ. Κ. 351 00 Λαμία, τηλ. 22310-22.043.
77. Γηροκομείο Ι. Μονής Ξυνιάδος, Τ. Κ. 350 10 Ξυνιάδα, τηλ. 22320-51.203.
78. Γηροκομείο Σπερχειάδος, (μέριμνα γήρατος «Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα»), Σπερχειάδα, τηλ. 22310-50.552.
79. Γηροκομείο Στυλίδος, (υπό ανέγερσιν).

Ι. Μ. Φιλίππων
80. Γηροκομείο “Η Αγ. Ανθούσα», Καβάλα τηλ. 25910-23.381.

Ι. Μ. Φλωρίνης
81. Γηροκομείο Φλωρίνης «Αυγουστίνειον», Παπαθανασίου 13, Τ. Κ. 531 00 Φλώρινα, τηλ. 23850-28.863.

Ι. Μ. Χαλκίδος
82. Γηροκομείο Χαλκίδος «Όσ. Ιωάννης ο Ρώσσος», Τ. Κ. 341 00 Περιοχή Καμάρες, Χαλκίδα, τηλ. 22210-26.452.
83. «Βησσαριώνειον» Γηροκομείο Ιστιαίας, Τ.Κ. 342 00 Ιστιαία, τηλ. 22260-52.206.

aiolos είπε...

Μάθετε που και πως
στέλνουμε το παιδί και τον έφηβο δωρεάν κατασκήνωση

Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
1. Κατασκηνωτικά Προγράμματα, τηλ. 210-33.52.343.

Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
2. Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 303 00 Ρίζα Αντιρρίου, τηλ. 26340-31.318.

Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως
3. Κατασκηνώσεις «Ουρανούπολις», Μάκρης-Δικέλλων, τηλ. 25510-71.191.

Ι. Μ. Αργολίδος
4. Κατασκηνώσεις Θηλέων, Τ. Κ. 212 00 Κιβέρι Άργους, τηλ. 27510-47.205.

Ι. Μ. Άρτης
5. Κατασκηνώσεις αρρένων στις Κρανιές Άρτας, τηλ. 26850- 24085 και θηλέων στο Άνω Αθαμάνιο Άρτας, τηλ. 26850-22985.

Ι. Μ. Αττικής
6. Κατασκηνώσεις στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ορφανών και απόρων «Οι Αγ. Ανάργυροι» της γυναικείας Ι. Μ. Αγ. Τριάδος στο Μάτι Αττικής. Φιλοξενούνται 70 παιδιά από την Ελλάδα και την αλλοδαπή, καθώς και νέες που φοιτούν σε Παν/κές σχολές. Τηλ. 22940-79.240.

Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης
7. Κατασκηνώσεις στην Παναγία Δομβρά Βέροιας, τηλ. 23310-71324.

Ι. Μ. Δημητριάδος
8. Κατασκηνώσεις στον Αγ. Λαυρέντιο Πηλίου, τηλ. 24280-96.203.

Ι. Μ. Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας
9. Κατασκηνώσεις Λαδιάς Σουφλίου, Τ. Κ. 684 00 Σουφλί, τηλ. 25540-51.361.

aiolos είπε...

Ι. Μ. Δράμας
10. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 660 33 Γρανίτης, τηλ. 25230-23.103.

Ι. Μ. Δρυϊνουπόλεως
11. Κατασκηνώσεις Ι. Μ. Γκούρες Κονίτσης, τηλ. 26550-61.161.

Ι. Μ. Εδέσσης
12. Κατασκηνώσεις αρρένων και θηλέων στο Πάικο Γιαννιτσών, τηλ. 23820-91.201.

Ι. Μ. Ελασσώνος
13. Κατασκηνώσεις. Τηλ. (Ι. Μ) 24930-22245.

Ι. Μ. Ηλείας
14. Κατασκηνώσεις, Λαμπείας, Τ. Κ. 270 63, τηλ. 26210-22.527.
15. Κατασκηνώσεις, Σκαφιδιάς, Τ. Κ. 271 00,
τηλ. 26210-22.527.

Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
16. Κατασκηνώσεις, Νεοχώρι Καρδίτσας, τηλ. 24410-93.404-5.

Ι. Μ. Θεσσαλονίκης
17. Κατασκηνώσεις Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης, τηλ. 2310-225580.
18. Κατασκηνώσεις Ι. Ν. Αναλήψεως, 2310-830306.

Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας
19. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 320 08 Ι. Μ. Ιερουσαλήμ Δαυλείας, τηλ. 22610-52.230.

Ι. Μ. Ιερισσού
20. Κατασκηνώσεις, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, Τ. Κ. 630 76 Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγιάς, τηλ. 23720-31.262.

Ι. Μ. Ιωαννίνων
21. Κατασκηνώσεις, τηλ. (Ι. Μ) 26510-26379.

Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
22. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 250 01 Καλάβρυτα, τηλ. 26920-22.100.

Ι. Μ. Κασσανδρείας
23. Κατασκηνώσεις, Ενορίας Ν. Καλλικράτειας, Τ. Κ. 630 80, τηλ. 23990-21.349.

Ι. Μ. Καστοριάς
24. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 251 00 Βογατσικό Καστοριάς, τηλ. 24670-95.361.

Ι. Μ. Κερκύρας
25. Κατασκηνώσεις, Κασσιώπη Κερκύρας, τηλ. 26630-81.243.
26. Κατασκηνωτικό Κέντρο Αγ. Προκοπίου Κάβου.

Ι. Μ. Λευκάδος
27. Κατασκηνώσεις πλησίον της Ι. Μ. Φανερωμένης Λευκάδος, τηλ. 26450-23.753.

Ι. Μ. Μαρώνειας και Κομοτηνής
28. Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις, τηλ. (Ι. Μ) 25310-22 642.

Ι. Μ. Μεγάρων και Σαλαμίνος
29. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 196 00 Καραούλι Μάνδρας, τηλ. 22960-27.794.

Ι. Μ. Μεσσηνίας
30. Κατασκηνώσεις, “Η Αγία Αικατερίνη», Σκουρόλακα Ταϋγέτου, τηλ. 27210-76.231, 22.455.

Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
31. Κατασκηνώσεις στον Ταΰγετο, τηλ. 27310-26.580.

Ι. Μ. Μυτιλήνης
32. Κατασκηνώσεις, στο Μετόχι Προφ. Ηλία για άπορους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων. Τηλ. (Ι. Μ) 22510-28514.

Ι. Μ. Ναυπάκτου
33. Κατασκηνώσεις, Αγ. Παντελεήμων Αντιρρίου, τηλ. 26340-27.207.

Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
34. Κατασκηνώσεις, Κοκκινοπηλός Ελασσώνος, τηλ. 24930-92.292.
35. Κατασκηνώσεις, Μακρυνίτσα Σερρών, τηλ. 22370-22.074.

Ι. Μ. Νικαίας
36. Κατασκηνώσεις, περιοχή Πράρθι, Στεφάνη Δερβενοχωρίων Βοιωτίας, τηλ. 22630-31.180.

Ι. Μ. Ξάνθης
37. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 672 00 Αγ. Γεώργιος Δρυφιάς, τηλ. 25410-31.162.

Ι. Μ. Πειραιώς
38. Κατασκηνώσεις, Αρρένων «Χριστιανούπολη» Ι. Μ. Παναγία η Χρυσοπηγή, Πολυδένδρι Αττικής, τηλ. 210-45.14.833.
39. Κατασκηνώσεις, Θηλέων «Ουρανούπολη», «Πειραϊκό Χωριό», Παιανία Αττικής.

Ι. Μ. Πολυανής και Κιλκισίου
40. Κατασκηνώσεις στα Σούρμενα Μπέλλες, τηλ. 23410-31.940.
41. Κατασκηνώσεις στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, τηλ. 23520-31.205, 31.005.
42. Κατασκηνώσεις στο Πτελεό Μαγνησίας, τηλ. 24220-41.313.

Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας
43. Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις στον Κότσικα, τηλ. (Ι. Μ.) 22730-87640.

Ι. Μ. Σιδηροκάστρου
44. Κατασκηνώσεις, «Ο Απόστολος Παύλος», Τ. Κ. 623 00 Σιδηρόκαστρο, τηλ. 23230-22.781.

Ι. Μ. Σταγών και Μετεώρων
45. Κατασκηνώσεις στην Ανάληψη Τρυγόνος Καλαμπάκας, τηλ. (Ι. Μ) 24320-2752.

Ι. Μ. Τρίκκης και Σταγών
46. Κατασκηνώσεις, Απόλλωνος 19, Τ. Κ. 421 00 Τρίκαλα, τηλ. 24310-27.282.

Ι. Μ. Ύδρας
47. Κατασκηνώσεις, περιοχή «Στάνες» Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, Πόρος, τηλ. 22980-23.128.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
48. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 35008 Καινούργιο Λοκρίδος, τηλ. 22350-41.375.

Ι. Μ. Φιλίππων
49. Κατασκηνώσεις στην Σκάλα Καλλιρράχης Θάσου, τηλ. 25930-91.208.

Ι. Μ. Φλωρίνης
50. Κατασκηνώσεις, «Ο Άγιος Θαλλελαίος» Τ. Κ. 531 00 Πρώτη Φλωρίνης, τηλ. 23850-92.555.

Ι. Μ. Χαλκίδος
51. Κατασκηνώσεις, Τ. Κ. 343 00 Ταξιάρχης Ήλιων, Λ. Αιδηψού, τηλ. 22270-71.670.

Aslan είπε...

Αιολε συνεχιζεις τις παπαρες

Αυτα που γραφεις ειναι υποχρεωση τους να τα κανουν

ΑΛΛΑ
επιλεκτικα ξεχνας της ιστοιες με τα στρινγκ, της μονες Βατοπαιδιου και Λαυρας και τις κλοπες που επειχηρουν, τον ευτυχως ψοφιο Χριστοδουλο που δεν ηξερε για τη Χουντα επειδη διαβαζε και πολλα αλλα παραδειγματα. Οπατε μην κανεις copy paste μαλακιες προσπαθωντας να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα.

Παναγιώτης είπε...

Στον (μ)ιχάλη.

Είσαι πολέμιος της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μιλάς για είδωλα και αναφέρεις χωρία δίχως να γνωρίζεις καλά – καλά την σωστή έννοια της λέξεως «είδωλο», και αμάειοά σου αυτ΄φανερώνεται από τον τρόπο στον οποίο χρησιμοποιείς τα χωρία της Γραφής.

Αναρωτιέμαι αν έχεις διαβάσει ποτέ ολόκληρη της Αγία Γραφή, ή αν παπαγαλίζεις ορισμένα χωρία που πιθανόν σου έχουν υποδείξει άλλοι πολέμιοι της εκκλησίας.

Στην περίπτωση όμως που έχεις διαβάσει όντως ολόκληρη την Αγία Γραφή, και το αποτέλεσμα για σένα ήταν να φτιάξεις ένα Blogspot που να απευθύνεται τόσο εχθρικά στην εκκλησία του Θεού, τότε καταλαβαίνω με τι πνεύμα κάθισες και τη διάβασες.

Κάποιοι άλλοι σαν κι εσένα π.χ, χρησιμοποιούν χωρία της Αγίας Γραφής για να αποδείξουν πως υπάρχουν εξωγήινοι.

Για τις εικόνες, ίσως μέχρι ένα σημείο να έχεις και κάποιο δίκιο. Πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πράγματα και καταστάσεις. Δεν είμαι στενόμυαλος βλέπω. Ούτε θα σου πω πως έχεις απόλυτο άδικο μα ούτε θα σου πω πως έχεις και απόλυτο δίκιο.

Μου «άρεσαν» οι πατέντες που δημοσίευσες για την κατασκευή εικόνων που κλαίνε.

Αν έχεις τώρα το θάρρος, περιμένω σε επόμενο άρθρο σου, να μας παρουσιάσεις κι άλλες τέσσερις μεθόδους, το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε θαύματα.

Λυπάμαι για τον τρόπο που σκέφτεστε…
Είναι κρίμα, πραγματικά μεγάλο κρίμα, να χρησιμοποιείτε τη «γνώση» για να σπέρνετε το κακό.

Παναγιώτης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2010 είπε...

Το τελευταίο μου σχόλιο, το είχα αναρτήσει 8/23/2009 5:16 μμ και έμεινα με την ελπίδα, ότι όλο αυτό το διάστημα θα βρίσκατε 4ις μεθόδους με τους οποίους θα μπορούμε κι εμείς να κάνουμε θαύματα.

Διότι η "κακή Ορθοδοξία" μπορεί όντως να κατασκευάζει εικόνες που κλαίνε, και μπράβο σας που βρήκατε την απάτη.

Εκτός από τις εικόνες όμως έχει και θαύματα.
Δυστυχώς από ότι φαίνεται, η ορθοδοξία κρύβει πολύ καλά τη μέθοδο/δους των θαύμάτων και ακόμα δεν έχετε φτάσει στο επίπεδο ώστε να μπορείτε να μας υποδείξετε τον τρόπο με τον οποίο τα πραγματοποιεί.

Μάλλον είστε αρχάριος ακόμη.
Παρόλα αυτά όμως, αν και αρχάριος είχατε την αξίωση να δημιουργήσετε ΜΠΛΟΓΚ με το οποίο θα σας δίνετε η ευκαιρία να πολεμάτε την Εκκλησία του Θεού.

Τί κρίμα!
Αλήθεια πολύ κρίμα!

Από όλο το μεγαλείο της Εκκλήσίας του Θεού, εσείς κρατήσατε τα σκάνδαλα των ανθρώπων με τα οποία χρησιμοποιείτε εναντίον του Θεού. Διότι ο Θεός, όσο κι αν ψάξετε αγαπητέ, δεν έχει σκάνδαλα.

Οι άνθρωποι έχουν.
Όπως κι αυτό που κάνετε κι εσείς, σκάνδαλο είναι.

Περιμένω λοιπόν, εφόσον είστε τόσο καλός ερευνητής της κακής ορθοδοξίας, αργά η γρήγορα να μας υποδείξετε με ποιόν τρόπο η ορθοδοξία πραγματοποιεί θαύματα.

Διότι αν δεν το αποδείξετε, σημαίνει πως η έρευνά σας είναι μισή.

Πλέον έχουμε 2010.
Εύχομαι μέχρι το Δεκέμβριο στις 31 του 2010 να έχετε βρει κάτι ειδάλως θα επανέλθω το 2011 να σας το ξαναθυμίσω.

Καλό παράδεισο.

Παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΑΡΚΕΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΑΣ Κ.ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΑΔΙΑΖΕΤΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Α.ΓΡΑΦΗΣ ΕΡΜΗΝΕΥΜΕΝΑ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ.

ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ Α.ΓΡΑΦΗΣ.
ΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟΝ ΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΤΕ ΑΓΑΛΜΑ ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΙ Η Α.ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ.
ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ.

ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΑΝ ΒΡΩ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΩ ΤΙΣ ΠΛΑΝΕΜΕΝΕΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ.Μ

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΓΙΑ ΑΡΧΗ

2Η ΕΝΤΟΛΗ
ΣΤ.4-6. «ΕΙΔΩΛΟΝ ΟΜΟΙΩΜΑ» ΕΙΔΩΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΥΛΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΜΙΑ ΨΕΥΔΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΛΗΘΙΝΗ.
ΕΔΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΤΕ ΓΛΥΠΤΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΧΥΤΑ ΜΕΣΑ Κ.Λ.Π. ΟΙ ΧΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΝΑΝΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΕΝΩ ΟΙ ΕΓΧΑΡΑΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ.ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΚΥΡΟΥ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ =ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ, ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ = ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΑΡΚΤΟΥ.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟΝ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΘΕΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ.Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΜΕΤΕΤΡΕΠΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΕΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ.ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΩΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ.

«ΟΣΑ ΕΝ ΤΩ ΟΥΡΑΝΩ..»ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΛΛΑ ΩΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.Η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΘΕΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ.
ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΝΙΖΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΑΟ[ΧΕΡΟΥΒΙΜ] ΟΧΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ.

«ΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙΣ..ΛΑΤΡΕΥΣΕΙΣ» Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΝΩ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ[ΕΞ 34,20] «ΖΗΛΩΤΗΣ…» ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΠΑΘΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΗΦΘΕΙ ΕΤΣΙ ΔΙΟΤΙ Ο ΖΗΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΣΜΟΥ ΑΝΘΡ. ΚΑΙ ΘΕΟΥ.

ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΙΕΡΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΤΙΣΤΗ,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΗΣΤΕ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!!!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ.Μ

Ανώνυμος είπε...

Αιολε εγω ειμαι απολυτα μαζι σου...οι ανθρωποι αυτοι δεν χρειαοζονται κριση απο εμας διοτι θα κριθουνε απο μονοι τους απο το ιδιο τους το χερι..."ο,τι σπειρεις, αυτο θα θερισεις".

Αυτα ειχα να πω..

Η θρησκεια μας ειναι Απεραντη και Αληθινη.
Ο Θεος μας ειναι περα για περα αληθινος.
Οι Αγιοι μας εκ εμου και του κοσμου και λοιπων μαρτυριων και μαρτυριων μετα των οφθαλμων μας και των ειναι παλι Αληθινοι.

Μην αποστρεφετε το βλεμμα σας απο τον Κυριο μας, διοτι για ολους αυτους τους αποστρεφοντες και τους περιφρονουντες, αλαζονες και βλασφημους σε καποια στιγμη αυτης της "πολυταραχης" ζωης τους θα επελθει η Θεια κριση και τοτε θα ειναι αργα για να επιστρεψετε απο το ανεπιστρεπτο.

Ανώνυμος είπε...

ελεοσ μασ τα πρηξατε με το και χριστο ελεοσ δηλαδη μασ τα κανατε τσουρεκια για τουσ αρχαιουσ λετε η τροια βρεθηκε η ναζαρετ που ειναι οεο αν τα παμε ιστορικα κανενασ μεγαλοσ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ κολοκοτρωνης θεοδωρος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ
EIMAI EΛΛΗΝ, ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΔΕΝ ΔYNAMAI ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ